ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τι είναι φιλοσοφία; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Τι είναι φιλοσοφία; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

panpam42 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
31/01/2014, 11:27:27
Νικομαχε οχι, το σχολιο που αναλυεις ηταν απλα ενα κακεντρεχες πειραγμα στην διαχειριστρια κα Αμαλια γιατι με τσαντισε η επιτηρηση της. Ηθελα να την νευριασω. Αλλα εσυ πηγες να το αναλυσεις γιατι δεν αντεληφθης μαλλον την ειρωνια του.
Οφειλω να πω δεν εχει σχεση με την Μυθηρα.
Και μη με ανακατευετε με τις προσωπικες σας διαμαχες. Εγω οτι θελω το λεω μονη μου.

Edited by - -------- on 31/01/2014 11:33:40

31/01/2014, 11:52:05
quote:

Νικομαχε οχι, το σχολιο που αναλυεις ηταν απλα ενα κακεντρεχες πειραγμα στην διαχειριστρια κα Αμαλια γιατι με τσαντισε η επιτηρηση της. Ηθελα να την νευριασω. Αλλα εσυ πηγες να το αναλυσεις γιατι δεν αντεληφθης μαλλον την ειρωνια του.
Οφειλω να πω δεν εχει σχεση με την Μυθηρα.
Και μη με ανακατευετε με τις προσωπικες σας διαμαχες. Εγω οτι θελω το λεω μονη μου.

Edited by - -------- on 31/01/2014 11:33:40

Λοιπόν σοφία είναι...
...να μη σε τσατίζει καμιά επιτήρηση - αλλά να εξετάσεις το κατά πόσο την αξίζεις ή όχι κι αν μεν την αξίζεις να το αναγνωρίσεις και δράσεις διορθωτικά κι αν δεν την αξίζεις να το δεις ως ευκαιρία που σου δίνεται να διαπιστώσεις την "ποιότητα" του ανθρώπου που σε έβαλε σε επιτήρηση και να κανονίσεις την πορεία σου με αυξημένη επίγνωση.
...να μη θέλεις να νευριάσεις κανέναν - αλλά κάθε τι που κάνεις να είναι στρατηγικά επιλεγμένο ώστε να σε ωφελήσει κι αν γίνεται να ωφελήσει και τους άλλους.

Υπό αυτό το φως η όποια "ειρωνεία" εντάσσεται στη σοφία μόνο ως στρατήγημα.

...σοφία είναι επίσης να ελέγχεις το τι θέλεις (δηλ να ελέγχεις τον εαυτό σου) και να λες το τι θέλεις όταν κρίνεις ότι αν δεν το πεις χάνεται μια μοναδική ευκαιρία.

31/01/2014, 14:12:31
quote:

Ανέκαθεν τούτο ποιείς.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

31/01/2014, 14:28:35
quote:

Απο μικρη ηθελα οταν μεγαλωσω απ τα πολλα διαβασματα να γινω σοφη. ...

Παρέλειψες να αναφερθείς στο νόημα της ζωής και να ευχηθείς παγκόσμια ειρήνη... Ευτυχώς που δε ζητάς πολλά! Πάντως ενώ τα πολλά διαβάσματα έχουν ασφαλώς κάποιο όφελος – αυτό δεν είναι πάντα σε άμεση σχέση με τη σοφία – μπορεί σοφός να είναι κι ένας αγράμματος.
quote:
.... Μεγαλωσα αλλα δεν κατορθωσα να αφοσιωθω σε αυτο και μου εμεινε η απορια. Πως ειναι ενας σοφος. ...

Είσαι λοιπόν σε καλό δρόμο – λένε πως η «απορία» (αδιέξοδο = α-πόρος) είναι το βασικό κίνητρο της φιλοσοφίας - www.semfe.gr/files/users/992/Filosofikoi_Topoi.pdf σελίδα 2.
quote:
...Πως ειναι ενας σοφος. Η μαλλον μια σοφη γυναικα. Που την οδηγησε η μεγαλη μυηση στη γνωση. ...
Στην ελευθερία. Ακόμα κι από τον εαυτό της. Την οδηγεί στο να μην ενδιαφέρεται να είναι κάτι που δεν είναι αλλά κοιτάζει πως να γίνεται το καλύτερο που μπορεί να είναι κτλ. τέτοια πράγματα....
quote:
.... Ποια τα χαρακτηριστικα της, πως να να φαινεται οταν σκεπτεται οταν διαλογιζεται, οταν μιλα, και κυριως οταν αποφαινεται. Μορφοποιει η γνωση την εκφραστικοτητα της?...

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η στρατηγική σκέψη. Δεν αφήνεις τα πράγματα στην τύχη, ούτε αποποιείσαι των ευθυνών. Αλλά μιλάς για σοφία κι αυτό είναι προορισμός που κι η πιο σοφή δεν θα παραδεχτεί ότι έφτασε. Χαμήλωσε λίγο τον πήχη και δες το πως θα επιδιώκεται η σοφία (τη φιλοσοφία δηλ.)
quote:
....Βεβαια θα αναρωτηθειτε προς τι αυτη η απορια. ...
Θα σε απογοητεύσω. Δεν έχω στρατηγικό λόγο να αναρρωτηθώ «προς τι αυτη η απορια» από μια σειρά από ------ αλλά μια και ανέφερες το λόγο, πάλι απογοητευτικά δείχνουν τα πράγματα. Αυτού του είδους η ποταπότητα δεν είναι αρκετά ...άφθονη και εκλεκτή... αν θέλεις να εντυπωσιάσεις δοκίμασε κραγιόν, ψηλά τακούνια, σούπερ-μίνι κτλ (καμιά δίαιτα πριν από αυτά) και κυρίως: μη φοβάσε τα λάθη σου. Όπως είπε και γνωστή Ελληνίς αμπελοφιλόσοφος «ουδείς άσφαλτος!»
quote:
...Οσο για την εκλεκτοτητα εμεις στο χωριο λεμε 'αφθονο κρασι και εκλεκτοι μεζεδες οταν διαφημιζουμε τα πανηγυρια μας
Να υποθεσω κι εσεις?--------
Κάθε φορά που μια στρατιωτική παρέλαση κάνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λες πως είναι εγγύηση για τη χώρα οι ένοπλες δυνάμεις και να υπογραμμίζει «το υψηλό φρόνημα των στρατευμένων...» αναρρωτιέμαι... αν δεν ήταν τόσο «εγγυημένες» κι αν δεν υπήρχε «υψηλό φρόνημα...» θα μας το έλεγε;

arteΜέλος
31/01/2014, 18:16:38
TI EINAI ΣΟΦΙΑ:

"Η εννοια της ατομικοτητας του εγω και του εχω, δεν αποτελουν παρα πλαστες εικονες των ανθρωπινων αισθησεων. Καθε κακη δραση του ανθρωπου πανω σε καποιον αλλο ανθρωπο, ή πανω ακομη και στην ιδια την φυση, εχει επιδραση στο συνολο της δημιουργιας, αρα και στον ιδιο τον ανθρωπο που την προκαλεσε. Το γεγονος αυτο μας οδηγει στην συνειδητοποιηση μιας μεγαλης αληθειας, που θα πρεπει να χαρακτηριζει το νεο πολιτισμικο ρευμα. Η αγαπη , η ελευθερια, η ισοτητα, η αλληλεγγυη, η δικαιοσυνη, δεν ειναι πραξεις παραχωρισης προς τους αλλους . Ειναι μια επιβεβλημενη κοσμικη ιδιοτητα. Ειναι μια πραξη αυτοσυντηρησης, που διασφαλιζει σε μας τους ιδιους, τα παιδια και τα εγγονια μας, την αδιαταρακτη και ευτυχη υπαρξη μας μεσα στην συμπαντικη ενοτητα."

Σ . Θεοδοσιου(Καθηγητης Αστροφυσικης-Αστρονομιας-Μηχανικης) Μ. Δανεζης (Καθηγητης Αστροφυσικης). Πηγη = ΕΤ3

ΚostakourtasΜέλος
01/02/2014, 00:11:38
quote:
mind the gap between the brain and the mind the gap between the brain and the mind the gap between the brain and the mind the gap between the brain and the mind the gap between the brain and the mind the gap...
στη περιπτωση μου amalia δεν υπαρχει απλα κενο αλλα κενο αερος (airgap) στον εγκεφαλο
...οποτε η χαζοεξυπναδιστικη υπογραφη μου που την εχω παρει απ τoν ηλεκτρικο περνωντας απ το σταθμο μοναστηρακι τo γνωστo
..."mind the gap between the train and the platform" κ την εχω παραλλαξει γλωσσοπλαστικα στο
..."mind the gap between the brain and the thoughtform", μαλλον στην δικη μου περιπτωση ταιριαζει το
..."mind the airgap between my baloon brain and my thinking bubbleform",
...την εχω βαλει οχι να φανταζει για σοφια στους αλλους αλλα σαν παιχνιδι λογου να θυμιζει σε μενα την αναγκη αφαιρεσης του airgap στον εγκεφαλο μου απ τις σκεπτοφουσκες που τον γεμιζουν συνεχως.
...κ ερχομενος παλι κυνηγωντας την ουρα μου "mind the gap mind the gap mind the gap..." να πω οτι
...το νοειν, διαλογειν, επικοινωνειν κ φιλοσοφειν ειναι εργαλεια κατανοησης του κενου αερος με τις σκεπτοφουσκες που γεμιζει τον εγκεφαλο μου

p.s.την σκεπτοκαρφιτσα να σκανε οι σκεπτοφουσκες που φουσκωνουν το κενο αερος στην κεφαλα μου () ψαχνω αλλα καπου εχει πεσει μεσα στο σκοταδι του μυαλου μου κ δεν τη βρισκω
p.s.2.κ ετσι το εχω ριξει λιγο κ στην φιλοσοφια μπας κ πεσει φως να βρω την σκεπτοκαρφιτσα που επεσε η ρημαδα...δεν μπορει, καπου εδω τριγυρω θα ναι...

...mind the gap between the brain and the thoughtform

Edited by - Κostakourtas on 01/02/2014 00:14:53

arteΜέλος
01/02/2014, 02:37:07
"Αυτο που μαθαμε κυριως απο την φιλοσοφια του Καρτεσιου και του Καντ, μπορει να διατυπωθει ισως με τον ακολουθο τροπο:

Ολες οι εννοιες και οι λεξεις , που σχηματιστηκαν στο παρελθον με το αμοιβαιο παιχνιδι αναμεσα στον κοσμο και σε εμας τους ιδιους, δεν ειναι ορισμενες με πραγματικη σαφηνεια οσον αφορα της σημασιας τους. Με αυτο εννουμε , οτι δεν ξερουμε ακριβως ποσο μπορουν να μας βοηθησουν να βρουμε τον δρομο μας μεσα απο τον κοσμο. Συχνα ξερουμε πως μπορουν να εφαρμοστουν σε μια πολυ πλατεια περιοχη εσωτερικων και εξωτερικων εμπειριων, αλλα δεν ξερουμε ποτε με απολυτη ακριβεια τα ορια της εφαρμοστικοτητας τους.

Αυτο ισχυει και για τις πιο απλες και γενικες εννοιες, οπως υπαρξη, ή χωρος, ή χρονος. Για αυτο δεν θα ειναι ποτε δυνατο να φτασουμε σε μια απολυτη αληθεια μοναχα με την Ορθολογικη σκεψη."

Werner Heisenberg (Νομπελιστας φυσικος). Απο το βιβλιο "Φυσικη και Φιλοσοφια".

01/02/2014, 02:54:53
Αυτό είπε και ο Κηφέας μέσες άκρες. Αυτό λέω κι εγώ. Μάλλον.

Ωστόσο, αυτό που είμαι, είναι αρκούντως ελάχιστο, ώστε να συμπυκνώνει το κόσμος ολόκληρο. Κυρίως δε, την απορία του.

Οι λέξεις φυσικά είναι απαραίτητες. Σχεδόν όσο και τα φερόμενα νοήματα. Αρκεί να γνωρίζουμε τη χρήση τους.

Τόσο των λέξεων, όσο και των νοημάτων.

Οπωσδήποτε, μια σχετική ταπεινότητα, είναι αν μη τι άλλο συνεπής της διαδικασίας. Από την άλλη, η ελευθερία της νόησης, όπως και κάθε ελευθερία, είναι εξορισμού δήλωση ταπεινότητας.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

01/02/2014, 03:04:40
Είμαι βέβαιος, πως ο Ρήγας κι ο Νικόλας είναι το ίδιο πρόσωπο. Ίσως μόνο, να χρειάζονταν κάποιες αποσαφηνήσεις, ή και μόνο η υπενθύμιση...

01/02/2014, 03:13:24
Ίσως ακόμα θά'πρεπε, ο κάθε τόπος, να κατοικείται από εκείνους που τον νιώθουν.

ermisΝέο Μέλος
18/06/2002, 19:48:16
Ποιές είναι οι μυστικές ιδιότητες που έχει το νερό;
Είναι αλήθεια οτι το νερό επηρεάζεται απο τα συναισθήματά μας;
Είμαστε φτιαγμένοι κατα 3/4 με νερό όπως και ο πλανήτης που ζούμε.Είναι απλά σύμπτωση ή έχει κάποια σχέση;
Τι είναι το νερό τελος πάντων;
Απο που βγαίνει η λέξη;

wiccaΜέλος
13/05/2003, 22:55:28
ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΡΩΤΙΜΑ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΙΑ?

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΚΕΕΙ

η δηναμη της μαγειας ειναι μεγαλη

wiccaΜέλος
13/05/2003, 22:56:18
Α! ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ

ΚΑΛΟΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΟ SITE!

CronosΜέλος
14/05/2003, 14:13:32
Η Φωτιά(σύμφωνα με την Φυσική) είναι ακτινοβολία. Γι'αυτό δεν πιάνεται

Νερό: πιθανώς από το ρέω

Μάτια...Παρατηρούν...Δεν μπορούν να δουν...

sofia7Μέλος
14/05/2003, 15:33:17
Καλήν εσπέρα άρχοντες,

Θα παραπέμψω και τους δύο ερωτήσαντες στο θέμα για τα 4 στοιχεία,
όπου θα βρείτε κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματά σας και επανερχόμαστε εδώ

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=926

Edited by - sofia7 on 14/05/2003 15:35:20

14/05/2003, 16:28:35
quote:
το παρακατω αποσπασμα ειναι απο το διηγημα "l' antiquaire" του henri bosco που αναφερεται στο βιβλιο "η ποιητικη του χωρου" του gaston bachelard.

ο ηρωας του μηθυστορηματος περιπλανιεται στο υπογειο ενος εγκαταληλλημενου σπιτιου. μεσα απο μυστικες εισοδους οδηγειται σε υπογειες στοες, οι οποιες βρισκονται κατω απο ενα βουνο. ο bachelard αναφερει την περιγραφη αυτη ως "ποιημα του κοσμικου υπογειου".

"ακριβως μπροστα στα ποδια μου το νερο βγηκε απο τα ερεβη. το νερο!... μια τεραστια στερνα!... και τι νερο!... ενα νερο μαυρο, στασιμο, τοσο τελεια επιπεδο που ουτε μια ρυτιδα, ουτε μια φουσκαλα δεν ταραζε την επιφανεια του. διχως πηγη, διχως προελευση. απο χιλιαδες χρονια βρισκοταν εκει και εμενε εκει, φυλακισμενο απο το βραχο, και απλωνοταν σαν μια αταραχη υδατινη μαζα, και ειχε γινει, μεσα στην πετρινη μητρα του, πετρα κι αυτο, αυτη η μαυρη, ασαλευτη πετρα, η αιχμαλωτη του ορυκτου κοσμου. αυτου του καταπιεστικου κοσμου ειχε υποστει τη συνθλιπτικη μαζα, την τεραστια συσσωρευση του. κατω απο αυτο το βαρος, θα λεγε κανεις πως ειχε αλλαξει φυση, ετσι οπως δυιλιζοταν μεσα απο τις φαρδιες πλακες του πετρωματος που κρατουσαν τον μυστικο του. ειχε λοιπον γινει το υγρο στοιχειο το πιο πυκνο του υπογειου βουνου. η αδιαφανεια του και η ασυνηθιστη συσταση του το καναν σαν μια αγνωστη υλη, φορτισμενη με φωσφορισμους που οι αργυρες τους λαμψεις μονο φευγαλεα αγγιζαν με τις αστραπες τους την επιφανεια. σημαδια των σκοτεινων δυναμεων που αναπαυονταν μεα στα βαθη, αυτοι οι ηλεκτρισμενοι χρωματισμοι μαρτυρουσαν την λανθανουσα ζωη και τη φοβερη δυναμη αυτου του στοιχειου που προς το παρον παρεμενε αδρανες.
με εκαναν να φρικιω."

ΦΙΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΝΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ...

λίλιθ...

από το θέμα

ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

λιλιθ -η πρωτη γυνέκα

click ^

wiccaΜέλος
29/05/2003, 14:27:55
ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΦΩΤΙΑ ΕΧΕΙ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ. ΓΙΑΤΙ?

nitro912grΜέλος
31/05/2003, 00:28:11
quote:

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΦΩΤΙΑ ΕΧΕΙ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ. ΓΙΑΤΙ?

otan i fotia exei mple xroma tote ginete pliri kausi tou ilikou pou kegete

i mple fotia einai poli poio zesti (den enoo oti ekpempei xesti) apo tin kitrino kokkini

I Stand Alone

wiccaΜέλος
31/05/2003, 09:32:40
ΦΙΛΕ/Η nitro912gr...
ΤΗΝ ΜΠΛΕ ΦΩΤΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΨΟΥΜΕ?

Κάνε ότι θέλεις αλλά μην κάνεις ότι δεν θες να σου το κάνουν...

nitro912grΜέλος
31/05/2003, 13:07:27
quote:

ΦΙΛΕ/Η nitro912gr...
ΤΗΝ ΜΠΛΕ ΦΩΤΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΨΟΥΜΕ?

Κάνε ότι θέλεις αλλά μην κάνεις ότι δεν θες να σου το κάνουν...

den katalabeno tin fisi tis erotisis sou

ti 8a pei an mporoume na tin anapsoume anaptira den exeis anapsei pote?
sto kato meros den einai mple?

file wicca fisiki den exeis kanei sto sxolio?
den 8imame pou akribos to eixa dei(se poia ta3i sigekrimena) alla egrafe gia to pote i floga ginete mple(otan ginete pliri kausi)

I Stand Alone