- Hellenic Religion.gr - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Και νομίζω πως η δημοκρατία δεν επηρεάζεται από την διαφορετικότητα των ψηφοφόρων,
αλλά από την ομοιότητα των υποψηφίων.
Και ο τρελός και όλοι πρέπει να έχουν λόγο σε μια δημοκρατία,
αλλά τι λόγο να έχουν όταν πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στον δεξιο τον ακροδεξιο και το φασίστα?
Όσο για τους εμπόρους ναρκωτικών όσοι κι αν μπουν στη φυλακή άλλοι τόσοι θα βγουν στη φόρα γιατί η σημερινή δημοκρατία συντηρείται από τους εμπόρους όπλων και ναρκωτικών.
Ακόμη και η εκκλησία έτσι συντηρείται.
Και όσο ο κόσμος θα γεμίζει με α-πολιτικούς τόσο τα κέντρα εξουσίας θα δυναμώνουν και θα γεννιούνται νέες θρησκείες και αρχές για να πάρουνε κομμάτι απ'την πίτα.
Φιλικά Ξωτικούλα
Φύτεψα πάλι τα κρίνα της ψυχής μου σ'άπιστο χώμα
quote:
kswtikoula
Και ο τρελός και όλοι πρέπει να έχουν λόγο σε μια δημοκρατία
Πιστεύω ότι αυτοί που πρέπει να έχουν λόγο είναι οι επαϊοντες, αυτοί που γνωρίζουν και όχι όλοι.
quote:
kswtikoula
αλλά τι λόγο να έχουν όταν πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στον δεξιο τον ακροδεξιο και το φασίστα?
Δεν υπάρχουν φασίστες στην Ελλάδα, στην Ιταλία μόνο. Το να λέει κάποιος Έλληνας ότι είναι "φασίστας" είναι το ίδιο σα να λέει κάποιος Ισπανός "είμαι Πασοκτσής".
quote:
kswtikoulaΌσο για τους εμπόρους ναρκωτικών όσοι κι αν μπουν στη φυλακή άλλοι τόσοι θα βγουν στη φόρα γιατί η σημερινή δημοκρατία συντηρείται από τους εμπόρους όπλων και ναρκωτικών.Ακόμη και η εκκλησία έτσι συντηρείται.
Δυστυχώς έτσι φαίνεται να είναι.
Και εδώ έχω να κάνω μια πρόταση. Το να κλείνουμε στις φυλακές όλους όσους παρανομούν, δεν βοηθάει, όπως έχει αποδείξει η πράξη, χώρια που τους ταϊζουμε από τους φόρους μας.
Προτείνω να τους βγάλουνε όλους έξω και να κρατήσουν μόνον ένα. Αν κάποιος κάνει κάποιο έγκλημα, να σκοτώνουν αυτόν που είναι μέσα και να βάζουν τον καινούριο εγκληματία στη φυλακή, μέχρι να πιάσουν τον επόμενο. Έτσι σε κάθε στιγμή οι φυλακές μας θα έχουν μόνον ένα κρατούμενο.
Μ'αυτόν τον τρόπο:
1. Γλυτώνει το κράτος ένα σωρό λεφτά.
2. Αυτός που θα είναι στη φυλακή θα παρακαλάει να μην εγκληματίσει κανείς, γιατί τότε την έβαψε.
3. Αυτοί που θα είναι απ'έξω, θα το σκέφτονται δυο φορές να εγκληματίσουν, γιατί από τη στιγμή που θα πάνε στη φυλακή, απλά θα περιμένουν τον επόμενο...
macedon
"Προτείνω να τους βγάλουνε όλους έξω και να κρατήσουν μόνον ένα. Αν κάποιος κάνει κάποιο έγκλημα, να σκοτώνουν αυτόν που είναι μέσα και να βάζουν τον καινούριο εγκληματία στη φυλακή, μέχρι να πιάσουν τον επόμενο. Έτσι σε κάθε στιγμή οι φυλακές μας θα έχουν μόνον ένα κρατούμενο."
Προτείνω ένα δίκαιο πολιτικό σύστημα, που να μην παράγει εγκληματίες.
Είναι καλλίτερα νομίζω.
Παιδιά, μάλλον μπερδευτήκατε με το θέμα της δημοκρατίας.
Δημοκρατία δεν είναι αυτή η μπούρδα που λέγεται "υποχρεωτικό δικαίωμα της ψήφου", αλλά τα τρία κύρια χαρακτηριστικά που την ορίζουν: 1. ΙΣΟΝΟΜΙΑ 2. ΙΣΟΤΙΜΙΑ 3. ΙΣΗΓΟΡΙΑ.
Ολά τα υπόλοιπα απορρέουν από αυτά τα τρία.
Δημοκρατία υπάρχει όταν αυτός που αποφασίζει τον πόλεμο, πολεμάει πρώτη γραμμή!
Εάν ίσχυε αυτό σημερα, θα είχε απαγορευτεί ο πόλεμος...
Ο Πλάτων έλεγε ότι καλλίτερο σύστημα ήταν αυτό που πρότεινε, δηλαδή η Τιμαιοκρατία, αλλά με προϋποθέσεις. Να κυβερνά ο σοφός. (το ιδανικό)
Και άνοιξε και την ακαδημία του για να παράγει φιλοσόφους.
Η δημοκρατία ήταν η αμέσως επόμενη προτίμησή του. (το καλλίτερο εφικτό).
Ας μην τον συγκρίνουμε με τις μαλακείες που έλεγε ο Χίτλερ.
Είναι ντροπή.
![]()
Σε μαθαίνει πως να ζείς χωρίς να τον χρειάζεσαι!
Πολυ σωστο.Οταν οι ηγετες δινουν πρωτοι το παραδειγμα οποιοδηποτε πολιτευμα ειναι λειτουργικο.Μου θυμιζει την Σπαρτη.
Σε μαθαίνει πως να ζείς χωρίς να τον χρειάζεσαι!![]()
Φύτεψα πάλι τα κρίνα της ψυχής μου σ'άπιστο χώμα
quote:
Αίολος
Δημοκρατία δεν είναι αυτή η μπούρδα που λέγεται "υποχρεωτικό δικαίωμα της ψήφου"...
H αλήθεια είναι πως πρώτη φορά άκουσα για "υποχρεωτικό δικαίωμα" όταν διάβαζα τον εκλογικό νόμο, φοιτητής ών. Ο ηλίθιος νόμιζα μέχρι τότε πως μια ενέργεια ή υποχρέωση θα είναι, ή δικαίωμα... Αλλά μετά μου το σφύριξαν ![]()
Στη Δημοκρατία, ό,τι δεν απαγορεύεται, είναι επιτρεπτό.
Στη Δικτατορία, ό,τι δεν απαγορεύεται είναι υποχρεωτικό
macedon
quote:
Ο ηλίθιος νόμιζα μέχρι τότε πως μια ενέργεια ή υποχρέωση θα είναι, ή δικαίωμα... Αλλά μετά μου το σφύριξαν
Δεν ήσουν καθόλου ηλίθιος φίλε μου.
Σκεπτόμενος είσαι.
Έχε εμπιστοσύνη στην κρίση σου και μην αφήνεις τους άλλους να σε παραμυθιάζουν.
![]()
Εχει κέφια η Μούσα μου ώρες-ώρες...
Edited by - Αίολος on 30/05/2005 15:21:25
Στη Δικτατορία, ό,τι δεν απαγορεύεται είναι υποχρεωτικό"
Πολύ ακριβής ο διαχωρισμός και εξηγεί και το "υποχρεωτικό δικαίωμα"
Ε, καλά τώρα ή έχεις δικάιωμα ή δεν έχεις, τι να λέμε τώρα
Στην δημοκρατία, αυτοί που έχουν τα δικαιώματα, έχουν και τις υποχρεώσεις.
Στην δικτατορία, ή άλλως, καθεστώς κατοχής, άλλοι έχουν τα δικαιώματα και άλλοι τις υποχρεώσεις.
Τι είπατε ότι έχουμε σήμερα;
Ούπσ! Κάποιοι μας δουλεύουν, ή ειμαι τρελός;![]()
Ελληνικό λειτουργικό κράτος , με θεσμούς και υποδομή.
Αν το ζήσω πριν φύγω ,θα ευτυχίσω.
Αναρωτιέμαι , οι έλληνες πολιτικοί, γιατί δεν συμμετέχουνε σε
τέτοιου είδους ενδιαφέροντα θέματα.
Το θεωρούνε σπατάλη χρόνου ;;;
Με τι ασχολούνται ρε παιδιά ,βοηθείστε την σκέψη μου .
Εμείς θα τα λύσουμε αυτά τα καυτά θέματα, οι ψηφοφόροι;;;
Ζούγκλα η ζωή εδώ στην ελλάδα και όποιος πλολάβει.
Στο κάτω κάτω, η δημοκρατία ανέβασε στην εξουσία τον Χίτλερ, τον Μπούς και τον Σαρόν. Ακόμα και η αρχαιοελληνική δημοκρατία, της οποίας η σημερινή δημοκρατία είναι ένα κακέκτυπο, δούλεψε καλά μόνο κατα την περίοδο του Περικλή, ενώ είναι υπεύθυνη για εγκλήματα όπως η σφαγή των Μηλίων και για βλακείες όπως η σικελική εκστρατεία που κόστησαν στην Αθήνα τον Πελλοπονησιακό πόλεμο.
Η γνώμη μου είναι πάντως πως για να εφαρμοστεί η Δημοκρατία απαιτείται ένας λαός ώριμος, που δεν θα κινδυνεύει να παρασυρθεί απο δημαγωγούς. Πράγμα απίθανο, όπως έχει αποδειχτεί στην ιστορία.
Οπότε?
''μητρός τε και πατρός τε και των
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''
Edited by - Invader on 07/06/2005 22:24:27
quote:
Invader
Ακόμα και η αρχαιοελληνική δημοκρατία, της οποίας η σημερινή δημοκρατία είναι ένα κακέκτυπο, δούλεψε καλά μόνο κατα την περίοδο του Περικλή,
Και δούλεψε καλά γιατί ο Περικλής τους το είχε πει ορθά κοφτά. "Δημοκρατία μεν τούνομα, αρχή δε μόνου ανδρός". Δημοκρατία να το λέμε, αλλά κουμάντο θα κάνω εγώ στο μαγαζί.
quote:
Invader
Είμαστε πεπεισμένοι πως η δημοκρατία( ακόμα και η αρχαιοελληνική δημοκρατία) είναι το καλύτερο πολιτικό σύστημα?
Εγώ προσωπικά αμφισβητώ αν είναι έστω καλό. Η δημοκρασία βασίζεται στην αρχή του "δικαίου των πολλών", οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την αυθεντία του ενός, του "επαϊοντα". ΄
Άλλωστε η ίδια η δημοκρατία, γνωρίζει πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές και επείγουσες καταστάσεις και η ίδια προβλέπει (και επιτρέπει) την αυτοκατάργησή της, ώστε να αναλάβουν αυτοί που είναι "ειδικοί" να διαχειριστούν την κρίση (Άρθρο 48 του Συντάγματος).
Αν τώρα η πολιτεία χρησιμοποιούσε τους επαϊοντες για όλα τα θέματα, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους μας. Δυστυχώς όμως η χώρα κυβερνιέται από δικηγόρους και γιατρούς (άντε και μερικούς του Πολυτεχνείου).
Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία του τα είπε όλα κατά τη γνώμη μου.
macedon
Η συζήτηση έχει ξεφύγει, αλλά εμένα προσωπικά δεν με ενοχλέι...
Όσον αφορά στο θιγόμενο..
Προσωπικά δεν έχω καταφέρει να καταλήξω στο αν η δημοκρατία είναι όντως το καλύτερο πολιτειακό σύστημα...
Μερικές φορές θεωρώ τον εαυτό μου ρατσιστή όταν τον πιάνω να συμφωνεί μαζί σας διαβάζοντας τα όσα γράφετε για άδικη ισοτιμία της ψήφου ενός επιστήμονα και ενός χωρικού...
Το ότι κάποιος είναι μορφωμένος με την τυπική έννοια του όρου, δεν προδικάζει βέβαια ότι η πολιτική συνείδηση είναι αμερόληπτη και καθαρή, ούτε τα κίνητρα του, ούτε ίσως και την σωστή αντιληψή του για τα δρώμενα.
Ενδεχομένως είναι σωστή ή σωστότερη των άλλων, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί μόνο να υποτεθεί και όχι να αποδειχτεί.
Άλλωστε ο καθένας, από ότι έχω καταλάβει, ψηφίζει, τουλάχιστον στην Ελλάδα κατά την οικογενειακή του παράδοση ή κατά το (ιδιωτικό και όχι κοινό) συμφέρον...
Από την άλλη θέλω να διευκρινίσω κάτι, και διορθώστε με αν σφάλλω...
Οι Γάλλοι όταν μιλάνε για Δημοκρατία, κάνουν λόγω για Republique και όχι για Democratie, οι γαλλόφωνοι ενδεχομένως το θυμούνται.
Ο πολύς Μοντεσκιέ, είχε κάνει λόγο για διαχωρισμό της Republique σε Δημοκρατία (Democratie) και Αριστοκρατία (Aristocratie), η οποία είτε άμεσα εκλεγόμενη από τον λαό, είτε με κληρονομικό δικαίωμα, είτε με κλήρο, αναλαμβάνει να δημιουργεί και να εκτελεί τους νόμους.
Λοιπόν διαβάζοντας με προσοχή τα όσα λέει ο Μοντεσκιέ όταν μιλάει για την Αριστοκρατία, δημιουργείται η εντύπωση ότι μιλάει για την Δημοκρατία, όπως είναι σήμερα...
Δηλαδή, δημοκρατία μεν, αλλά δεν εκλέγεται όποιος κι όποιος. Νόμοι που ψηφίζονται από λίγους για λίγους. Λεφτά που χάνονται θυμίζοντας σκάνδαλα προ Γαλλικής επανάστασης. Και εμείς έχουμε το δικαίωμα μεν να ψηφίσουμε, αλλά ποιούς?
Αυτούς τους λίγους (είτε τους άλλους λίγους).
Οπότε άτοπος οποιοσδήποτε συσχετισμός με την αρχαία Ελληνική "Δημοκρατία" -εντός εισαγωγικών γιατί για μένα δημοκρατία μόνο με άντρες (άντε, πάλι μιλάω σαν σουφραζέτα) και με σκλάβους, δεν είναι δημοκρατία. Μήπως λοιπόν να τα βάζουμε με την αριστοκρατία και όχι την ανύπαρκτη Δημοκρατία?
Η ετυμολογία του όρου σημαίνει "να κυβερνούν οι άριστοι", δηλαδή οι καλύτεροι όλων. Και οι άριστοι μπορούν a priori να διαχειρίζονται καλύτερα τα κοινά.
macedon
**** off
**** off
Ναι φίλε μου Μακεδόνα, εκ πρώτης συμφωνώ μαζί σου.
Αλλά έχω τους εξής ενδοιασμούς:
Ποιοί είναι οι άριστοι? Σε παλαιότερες κοινωνίες ήταν άριστοι "ελέω θεού", άριστοι λόγω ληξιαρχείου...
Στην σημερινή εποχή παραμένουν "άριστοι" οι προύχοντες, αν σκεφτείς ποιοί είναι αυτοί που κατεβαίνουν στον πολιτικό στίβο.. Δηλ. γόνοι πλουσίων οικογενειών που ακολουθούν την παράδοση της οικογενειακής πολιτικής συμμετοχής και νεόπνευστοι νεόπλουτοι που θεωρούν την συμμετοχή στην πολιτική ζωή ως το απαραίτητο λιθαρακί στην ολοκλήρωση του κοινωνικού τους status...
Όσον αφορά την μόρφωση των "αρίστων", παλαιοτέρων και νέων, δεν θεωρώ πως η επιστημοσύνη κάποιου προϋποθέτει την γόνιμη ενασχόληση του με τα κοινά.
Εκτός αν μιλήσουμε για μια ιδανική μορφή κοινωνίας, όπου οι άριστοι ορίζονται με άλλα κριτήρια...
Ευχαριστώ. ![]()