- Δαρβίνος vs Θρησκείας - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Γνωρίζω φίλε μου μερικούς καλούς χριστιανούς , οι οποίοι όμως είναι ανοιχτόμυαλοι και δεν μπερδεύουν την θρησκεία με την επιστήμη , και σε συζήτηση μαζί τους πήρα την απάντηση ότι και η εξέλιξη έγινε με θεία βούληση , γιατί αν ο Θεός δεν ήθελε δεν θα εξελισσόταν τίποτα . Γνωρίζω και έναν ο οποίος είναι και συγγενής της γυναίκας μου , ο οποίος μου αραδιάζει τις γνωστές ασυναρτησίες που διαβάζουμε και εδώ , και δεν δέχεται με τίποτα την εξελικτική θεωρία
Ακριβώς αυτό ρε Σωτήρη... Υπάρχουν 2 κατηγορίες Χριστιανών... Πάντως ελπίζω να είχες να δώσεις κάποιες απαντήσεις στις ασυναρτησίες με βάση αυτά που συζητάμε εδώ... Να πιάνει και τόπο αυτό που κάνουμε !![]()
quote:
Η εξέλιξη δεν αποδεικνύεται – αλλά αυτό βεβαίως αιτιολογείται ουσιαστικά από το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να διαψεύσουμε την πρόβλεψη της προοδευτικής πολυπλοκότητας μέσα στο χρόνο .
Μίλτο, μπορείς να το πεις με άλλα λόγια γιατί δεν το έπιασα 100%;
quote:
Δηλαδή ρε Μίλτο υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει την κλιτική του ονόματός σου; Πώς σε φωνάζει; "Μίλτε"; Πέτρος-Πέτρο (όχι Πέτρε), Μίλτος-Μίλτο! Απλά ελληνικά!!χεχε
Συμφωνώ με όσα γράφεις αλλά θέλω να προσθέσω,απαντώντας παράλληλα στο καρντάσι από τη Σαλονίκη, ότι ΣΗΜΕΡΑ πολλοί ιερείς και σχετικοί με τη θρησκεία αποδέχονται την εξέλιξη ως γεγονός όπως επίσης και διακεκριμένοι επιστήμονες πιστεύουν στο Θεό. Ο John Haught (θεολόγος) κατέθετε ΚΑΤΑ της διδασκαλίας του δημιουργισμού. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου έρευνας του ανθρώπινου γονιδιώματος πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία και αποδέχεται την εξέλιξη. Ο κ. Ζηζιούλας, δεσπότης της ορθόδοξης εκκλησίας (παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, έχει διαύγεια πνεύματος και πολύ δυνατό μυαλό κατά τη γνώμη μου από τα όσα έχω ακούσει και διαβάσει για αυτόν) επίσης αποδέχεται την εξέλιξη και προσπαθεί να την ενσωματώσει στη διδασκαλία. Αυτό που είναι εντελώς λάθος είναι ο συλλογισμός αποδέχομαι την εξέλιξη=άθεος, ΚΑΜΙΑ σχέση με την πραγματικότητα.
Καλημέρα Γιωργάκη....Γεώργιε..Γιώργο..ή Γάκη...???![]()
![]()
Να σε πώ κάτι...
Όταν αναφέρεις την έννοια "Θεός" τι ακριβώς εν-νοείς..???
Τον Θεό των Χριστιανών και με τις ιδιότητες με τις οποίες αυτός περιβάλλεται απο τα "Ιερά βιβλία" ... τον Θεό των Μουσουλμάνων ή οποιασδήποτε άλλης Θρησκείας ή "κάτι άλλο" με ιδιότητες πολύ διαφορετικές...???![]()

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Κηφεύς :
Η εξέλιξη δεν αποδεικνύεται – αλλά αυτό βεβαίως αιτιολογείται ουσιαστικά από το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να διαψεύσουμε την πρόβλεψη της προοδευτικής πολυπλοκότητας μέσα στο χρόνο .
--------------------------------------------------------------------------------Μίλτο, μπορείς να το πεις με άλλα λόγια γιατί δεν το έπιασα 100%;
Φίλε IndustrialAngel, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Τι δεδομένα έχουν οι οπαδοί του δημιουργισμού για να ανασκευάσουν την κεντρική ιδέα της εξέλιξης ;
Παρουσιάζουν συνεχώς ένα συνονθύλευμα από αντιρρήσεις σε ειδικές επιστημονικές παραδοχές στο βαθμό που μπορούν να δοκιμαστούν , οι οποίες , έχουν ήδη ανασκευαστεί πριν από πολύ καιρό .
Πρόσφατα , έχουν επιστρέψει στις έννοιες της “μη αναγώγιμης πολυπλοκότητας” και του “ευφυούς σχεδιασμού” – ιδεών που παρουσιάζονται ως νέες , στην ουσία , όμως , ιδεών που συνιστούν μέρος αυτών που χρησιμοποιούσαν οι δημιουργιστές πριν να δημοσιεύσει ο Δαρβίνος την "Καταγωγή των ειδών".
Το γεγονός ότι οι οργανισμοί εμφανίζουν συχνά δυσνόητες ανατομίες και συμπεριφορές για να πραγματοποιήσουν ορισμένες λειτουργίες – όπως τη λειτουργία της πτήσης των πτηνών – , τους οδήγησε στην παραδοχή ότι υπάρχει πίσω από αυτή τη διαδικασία ένας "Ευφυής Σχεδιαστής" και ότι οι φυσικές διαδικασίες , όπως και "η φυσική επιλογή", δεν έχουν τη δυνατότητα να οικοδομήσουν τόσο εξαιρετική πολυπλοκότητα .
Φυσικά , δεν υπάρχει τρόπος να δοκιμαστεί με πειραματικό επιστημονικό τρόπο η ύπαρξη ενός "ευφυούς Σχεδιαστή" , ενώ , από την άλλη μπορούμε να μελετήσουμε τη φυσική επιλογή έξω στη φύση , στο εργαστήριο , και με μαθηματικές προσομοιώσεις .
Ελπίζω να έγινα κάπως σαφέστερος. Εάν είμαι ακόμη δυσνόητος, μη διστάσεις να μου το πεις και θα επανέλθω με περισσότερες διευκρινήσεις (κυρίως σε ό,τι αφορά στην "μη αναγώγιμη πολυπλοκότητα").

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
quote:
Τον Θεό των Χριστιανών και με τις ιδιότητες με τις οποίες αυτός περιβάλλεται απο τα "Ιερά βιβλία" ... τον Θεό των Μουσουλμάνων ή οποιασδήποτε άλλης Θρησκείας ή "κάτι άλλο" με ιδιότητες πολύ διαφορετικές...???
Γιώργος ρε μάστορα,χεχε...
Δεν έχω ιδέα ποιον Θεό εννοούν. Πιθανότατα όχι το ίδιο Θεό με τους Χριστιανούς της άλλης κατηγορίας. Πρέπει όμως να ρωτήσεις τους ίδιους για να ξέρεις. Αλλά τελικά ποιος δικαιούται να δηλώνει για παράδειγμα χριστιανός; Με βάση ποια γεγονότα στη ζωή του;
Μίλτο, το δεύτερο ποστ σου με βρίσκει σύμφωνο απόλυτα (ο ευφυής σχεδιασμός δεν είναι falsifiable ούτε μπορείς να τον επαναλάβεις πειραματικά) αλλά δεν καταλαβαίνω τι ήθελες να πεις με τη φράση : η εξέλιξη δεν αποδεικνύεται... Θα ήθελα να επεκταθείς σε αυτό το σημείο
quote:quote:
Τον Θεό των Χριστιανών και με τις ιδιότητες με τις οποίες αυτός περιβάλλεται απο τα "Ιερά βιβλία" ... τον Θεό των Μουσουλμάνων ή οποιασδήποτε άλλης Θρησκείας ή "κάτι άλλο" με ιδιότητες πολύ διαφορετικές...???
Γιώργος ρε μάστορα,χεχε...Δεν έχω ιδέα ποιον Θεό εννοούν. Πιθανότατα όχι το ίδιο Θεό με τους Χριστιανούς της άλλης κατηγορίας. Πρέπει όμως να ρωτήσεις τους ίδιους για να ξέρεις. Αλλά τελικά ποιος δικαιούται να δηλώνει για παράδειγμα χριστιανός; Με βάση ποια γεγονότα στη ζωή του;
Μίλτο, το δεύτερο ποστ σου με βρίσκει σύμφωνο απόλυτα (ο ευφυής σχεδιασμός δεν είναι falsifiable ούτε μπορείς να τον επαναλάβεις πειραματικά) αλλά δεν καταλαβαίνω τι ήθελες να πεις με τη φράση : η εξέλιξη δεν αποδεικνύεται... Θα ήθελα να επεκταθείς σε αυτό το σημείο
Τον δικό σου ορισμό ζητάω Γιώργο...
Αν δεν κάνω λάθος , έχεις αναφέρει την έννοια "Θεός"...

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
quote:
Τον δικό σου ορισμό ζητάω Γιώργο...
Αν δεν κάνω λάθος , έχεις αναφέρει την έννοια "Θεός"
Με ρωτάς πώς φαντάζομαι το Θεό ή αν υπάρχει;
Στο δεύτερο απαντώ:ΔΕΝ ξέρω.
Στο πρώτο: Σίγουρα όχι εκδικητικός και εγωιστής όπως στην ΠΔ.
Αλλά επιμένω, το θέμα δεν είναι τι λέω εγώ, αλλά τι λένε άλλοι αρμοδιότεροι εμού.
Edited by - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝ3 on 05/12/2010 15:53:31
Πριν αποδεχτούμε τα "μακροκοσμικά" όντα πρέπει να μας εξηγήσεις γιατί αυτά ως ευφυείς σχεδιαστές έδωσαν στον άνθρωπο ένα μηχανισμό να παράγει βιταμίνη C (όπως και στους μεγάλους πιθήκους) και μετά τον αχρήστεψαν με μια μετάλλαξη.Και αν απαντήσεις σε αυτό υπάρχουν και άλλα πολλά να συζητήσουμε.
Edited by - IndustrialAngel on 05/12/2010 16:05:40
Edited by - IndustrialAngel on 05/12/2010 16:45:20
quote:
Παράδειγμα "θεωρίας" που δεν μπορείς ούτε να τη διαψεύσεις ούτε να την επιβεβαιώσεις πειραματικά είναι αυτά που λέει ο Αρίστος...
Πριν αποδεχτούμε τα "μακροκοσμικά" όντα πρέπει να μας εξηγήσεις αυτά ως ευφυείς σχεδιαστές έδωσαν στον άνθρωπο ένα μηχανισμό να παράγει βιταμίνη C (όπως και στους μεγάλους πιθήκους) και μετά τον αχρήστεψαν με μια μετάλλαξη.Και αν απαντήσεις σε αυτό υπάρχουν και άλλα πολλά να συζητήσουμε.Edited by - IndustrialAngel on 05/12/2010 16:05:40
το ερωτημα που θετεις το αγνοω αλλα μπορω να σου απαντησω γενικοτερα: στον πλανητη μας υπηρξαν δυο διαφορετικα εξελικτικα σχεδια αφενος και αφετερου δεν ηταν υπευθυνοι οι "Αγγελοι" για καθε μεταλαξη, αλλα και για οσες προεκυψαν απο παρεμβασεις τους δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι μπορω να σου τις αιτιολογησω, πλην δυο θεμελιωδων για τις οποιες εχω ηδη αναφερθει και οι οποιες αφορουσαν το αορατο σωμα...
η μονη συζητηση λοιπον που μπορουμε να κανουμε και που εχει ουσια γιατι εκει γνωριζω να σου απαντησω ειναι αν ο ανθρωπος εχει αορατο σωμα, εκει εχω επιχειρηματα να παραθεσω που αν στεκουν τοτε ο Δαρβινος πηγε για διακοπες με την οδοντοπαστα αλλα ξεχασε την οδοντοβουρτσα...
quote:
το ερωτημα που θετεις το αγνοω
τουλάχιστον είσαι ειλικρινής
quote:
αλλα μπορω να σου απαντησω γενικοτερα: στον πλανητη μας υπηρξαν δυο διαφορετικα εξελικτικα σχεδια αφενος και αφετερου δεν ηταν υπευθυνοι οι "Αγγελοι" για καθε μεταλαξη, αλλα και για οσες προεκυψαν απο παρεμβασεις τους δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι μπορω να σου τις αιτιολογησω,
Ποιο είναι το δεύτερο εξελικτικό σχέδιο;
Δηλαδή κάτσε τώρα...Μας λες ότι από τη μία ήταν οι Άγγελοι και σχεδίαζαν και από την άλλη ήταν οι αντί-άγγελοι που τους χάλαγαν τις μακέτες;
Εδώ είναι το κυριότερο πρόβλημα:"δεν μπορώ να σου τις αιτιολογήσω". Εκεί είναι το τέλμα της ανθρώπινης σκέψης. Οι άγγελοι ή εν γένει ο παντός τύπου σχεδιαστής είναι ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΕΣ και απρόβλεπτες οντότητες. Το αίτιο-αιτιατό (θεμελιώδης αρχή της λογικής και της επιστήμης, από τους αρχαίους φιλοσόφους) πάει για βρούβες. Γιατί γίνεται αυτό; Οι άγγελοι το έκαναν κάτι θα ήξεραν αυτοί. Δεν είναι λογικό να συμβαίνει αυτό; Εσύ δεν έχεις το επίπεδο της λογικής των αγγέλων για να το καταλάβεις κτλ κτλ
quote:
η μονη συζητηση λοιπον που μπορουμε να κανουμε και που εχει ουσια γιατι εκει γνωριζω να σου απαντησω ειναι αν ο ανθρωπος εχει αορατο σωμα, εκει εχω επιχειρηματα να παραθεσω που αν στεκουν τοτε ο Δαρβινος πηγε για διακοπες με την οδοντοπαστα αλλα ξεχασε την οδοντοβουρτσα
Με τη διαφορά ότι ο Δαρβίνος έκανε ΕΠΙΣΤΗΜΗ και όχι συγκρητισμό θεωρίων,φιλοσοφιών, ρήσεων, κασμοθεάσεων κτλ αλά κρεμ...