- ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ . - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
quote:
Ενδιαφέρον....για πες μας ένα παράδειγμα για το πως κάποιος θα μπορεί να επενδύσει "καλώς" στην ουσία του!
Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό φίλε μου, αφορά τον καθένα ξεχωριστά. Δεν μπορώ εγώ να σου πω τίποτε πάνω σ' αυτό. Ο καθένας θα πρέπει να βρει τον δικό του τρόπο, το δικό του "πως". Εγώ δεν ξέρω. Εγώ ξέρω για μένα. Αλλά μάλλον, ο δικός μου τρόπος δεν σε ενδιαφέρει, αφού με θεωρείς ανόητο.
Edited by - zip on 06/04/2009 14:58:40
κατάλαβες τι εννοούσα με το πόσες προσωπικότητες έχουμε...
Μια έχουμε, τι γίνεται με αυτήν, είναι το θέμα...Τι κάνουμε
για να την καταλάβουμε και εξελίξουμε...Διότι πολλές είναι οι
εκφάνσεις, εκφράσεις της, αλλά, σε γενικές γραμμές κι ανάλογα
τον τύπο του ανθρώπου, η προσωπικότητα είναι μια ομορφιά, δεν έχει
σχέση με ότι κάνουμε εμείς μαζί της...
Πριν 30 χρόνια, φοβόμουνα μην χάσω την προσωπικότητα μου, πίσω
απο μια μάσκα κοινωνικής συμβιβαστικής συμπεριφοράς..Ο φόβος μου
ήταν ότι η μάσκα, θα έκλεινε τις εισόδους ζωής της πραγματικής
προσωπικότητας κι αυτή θα πέθαινε και θα έμενε μόνο το κέλυφος...
Βέβαια, αργότερα κατάλαβα ότι κάτι αθάνατο κι αιώνιο, όπως η
ψυχή, ή η έκφραση της επι γής και η προσωπική συμπεριφορά του
καθενός, είναι αυτά που τον κανουν να ανθίζει και να δείχνει την
προσωπική ομορφιά, εφόσον την εννοήσει...
Στον στρατό, βαρώντας κάτι μοναξιές βαρβάτες, να ξεχνάς να μιλάς
που λέμε, σε κάποια φάση, με τη σκέψη το διάβασμα, το γράψιμο,
είχα φτάσει σε ένα σημείο, που χαμογελούσα μόνος μου, όπως αντιλαμβανόμουνα τον κόσμο,φυσικό, όχι προκατελειμένα και τόσο
όμορφο....Χαμογελούσα μόνος μου κυριολεκτικά..Ήταν ένα θαύμα αυτό
που έβλεπα..Αυτό το βλέπει κανείς όταν μπορεί κι απελευθερωθεί
απο το κόμπλξ του πως να δείξει, την αρχική αιτία του να δείχνουμε
έναν άλο εαυτό, προσωπικότητα, συμπεριφορά, απο αυτό που είμαστε.....
Αλήθεια, γιατί ο άνθρωπος θέλει να δείχνει κάτι άλλο απο ΑΥΤΌ
ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΠΩς ΕΙΝΑΙ;
quote:
Η ουσία του κάθε ανθρώπου είναι όλα εκείνα που είναι πραγματικά δικά του, ενώ η προσωπικότητα είναι όλα εκείνα που δεν είναι δικά του.
zip, με έχει βάλει σε σκέψεις ο ορισμός της "ουσίας" του ανθρώπου ,επειδή η μελέτη του εγκεφάλου αποδεικνύει ότι στην ανάπτυξή του συμμετέχουν τόσο γενετικοί (έμφυτοι) παράγοντες όσο και περιβαλλοντικοί,
Για να το πούμε διαφορετικά: Η νευροεπιστημονική έρευνα , δεν φαίνεται προς το παρόν να δικαιώνει ούτε τους σκληρούς νατιβιστές ούτε τους ακραιφνείς περιβαλλοντιστές .
Σημείωση: Η πίστη σε μια ανθρώπινη φύση που χαρακτηρίζεται από έμφυτη γνώση – αναπαραστάσεις με εγγενές περιεχόμενο – ονομάστηκε "νατιβισμός" και έρχεται σε σύγκρουση με τη θεμελιώδη πίστη του εμπειρισμού ότι μοναδική πηγή γνώσης είναι η μάθηση και το περιβάλλον που την κάνει δυνατή .
Θα τα ξαναπούμε.
Φιλικά
Κηφεύς
Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
quote:
zip:
Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό φίλε μου, αφορά τον καθένα ξεχωριστά. Δεν μπορώ εγώ να σου πω τίποτε πάνω σ' αυτό.
Kαι τότε γιατί το αναφέρεις? Όταν λανσάρεις μία θεωρία θα πρέπει και να μπορείς να την εξηγήσεις.....
quote:
zip:
Ο καθένας θα πρέπει να βρει τον δικό του τρόπο, το δικό του "πως". Εγώ δεν ξέρω. Εγώ ξέρω για μένα.
Άρα αφού ξέρεις μόνο για σένα δεν έχεις να προσφέρεις τίποτα στους άλλους......σωστά?
quote:
zip:
Αλλά μάλλον, ο δικός μου τρόπος δεν σε ενδιαφέρει, αφού με θεωρείς ανόητο.
Μην το λες!......σύμφωνα με ένα γνωμικό, "από μικρό (με τη μεταφορική του έννοια εδώ) κι από τρελό......μαθαίνεις την αλήθεια"

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
quote:
Kαι τότε γιατί το αναφέρεις? Όταν λανσάρεις μία θεωρία θα πρέπει και να μπορείς να την εξηγήσεις.....
Δεν λανσάρω καμία θεωρία. Απλά, δεν μπορώ να ξέρω εγώ του καθενός τον τρόπο. Εσύ τον ξέρεις ;
Το αναφέρω ως πληροφορία. Θες να την αξιοποιήσεις, αξιοποίησέ την, δεν θες, no problem. Δεν με απασχολεί.
quote:
Άρα αφού ξέρεις μόνο για σένα δεν έχεις να προσφέρεις τίποτα στους άλλους......σωστά?
Σωστά. Δεν έχω να προσφέρω τίποτε.
quote:
Μην το λες!......σύμφωνα με ένα γνωμικό, "από μικρό (με τη μεταφορική του έννοια εδώ) κι από τρελό......μαθαίνεις την αλήθεια"
Αν περιμένεις να μάθεις από μένα την αλήθεια, κάηκες ... φωτιά στα μπατζάκια σου (αν φοράς) ...
Edited by - zip on 06/04/2009 19:19:16
Αυτό είναι εφικτό , όταν εγκαταλείπουμε το συναισθηματικό μας κέντρο .
Μέσω του συναισθήματος , η εικόνα που θα αποκομίσουμε από την προσωπικότητα ,θα είναι θολή ,διότι οι αισθήσεις μας είναι απατηλές .
Δημιουργούνε συνήθως συναισθήματα , που μας εμποδίζουνε να διακρίνουμε την ποιότητα της ενέργειας ,η οποία προηγήθηκε και μας ώθησε να επικεντρωθούμε σε μία προσωπικότητα .
Όταν βέβαια τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι μόνον θετικά ,τότε έχουμε εστιάσει την σκέψη μας ,σε μία εξαιρετικά ισορροπημένη προσωπικότητα .
Πράγμα σπάνιο ,διότι συνήθως δημιουργούνται θετικά και αρνητικά συναισθήματα .
Αν κατορθώσουμε και ενεργοποιηθούμε μόνον νοητικά ,κατά την διάρκεια του εστιασμού της σκέψεώς μας σε μία προσωπικότητα , τότε θα έχουμε διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες ,ώστε να πάρουμε καθαρές εικόνες από αυτήν την προσωπικότητα .
Στην ουσία εισπράττουμε ενέργεια και όχι εικόνες .
Αυτή η ενέργεια μπορεί να είναι θετική , όπως επίσης και αρνητική .
Τον βαθμό θετικότητας ,η αρνητικότητας , τον καθορίζει το σύνολο των ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουνε την προσωπικότητα, στην οποία εστιάζουμε την σκέψη μας ,η με την οποία συναναστρεφόμαστε ,συζητάμε, κάνουμε διάλογο, τσακωνόμαστε , η συνεργαζόμαστε .
Τυπικό παράδειγμα .
Μία προσωπικότητα συναναστρέφεται με μία άλλη, η οποία είναι κατά πολύ περισσότερο εξελιγμένη στο νοητικό επίπεδο .
Με ποιον τρόπο θα το αντιληφθεί ;
Όταν πληγώνονται τα συναισθήματά ,μέσω του εγωισμού - εγωιστική συμπεριφορά της προσωπικότητας -.
Όταν πληγώνεται η διάνοιά , το νοητικό επίπεδο , μέσω της αλαζονείας - αλαζονική συμπεριφορά της προσωπικότητας -.
Η ουσία μας είναι αγάπη.
Όποιος ενοποιήθηκε με τα πάντα , είναι αγάπη .
quote:
zip, με έχει βάλει σε σκέψεις ο ορισμός της "ουσίας" του ανθρώπου ,επειδή η μελέτη του εγκεφάλου αποδεικνύει ότι στην ανάπτυξή του συμμετέχουν τόσο γενετικοί (έμφυτοι) παράγοντες όσο και περιβαλλοντικοί,Για να το πούμε διαφορετικά: Η νευροεπιστημονική έρευνα , δεν φαίνεται προς το παρόν να δικαιώνει ούτε τους σκληρούς νατιβιστές ούτε τους ακραιφνείς περιβαλλοντιστές .
Η μελέτη του εγκεφάλου, δεν έχει να κάνει με την ουσία του ανθρώπου. Μην τα περιπλέκεις τα πράγματα. Όπως είδες, τα τρία παραδείγματα που έχουν την ικανότητα να δείξουν κάποια πράγματα από την ουσία ενός ανθρώπου (η τέχνη, το χιούμορ και το αίσθημα) δεν είναι νοητικής λειτουργίας, δεν έχουν λογική δηλ. Η τέχνη δεν έχει λογική, το χιούμορ δεν έχει λογική ούτε το αίσθημα έχει λογική. Δεν μπορούμε δηλ. κανένα από αυτά να τα εκλογικεύσουμε.
Γιατί στον συλλογισμό σου, μου βάζεις νευροεπιστημονικές έρευνες και τα ρέστα ; Η μελέτη του εγκεφάλου δείχνει άλλα πράγματα και είναι πολύ φυσικό να μην δικαιώνει ούτε τους μεν, ούτε τους δε. Στο είπα και στο θέμα της γνώσης επειδή από τις δημοσιεύσεις σου φαίνεται πως είσαι ένας άνθρωπος που έχει το κέντρο του στην νόηση. Άλλο πράγμα η νόηση ενός ανθρώπου, η νοητική του ικανότητα δηλ. άλλο πράγμα η ουσία του και άλλο πράγμα η προσωπικότητά του. Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου είναι αντικείμενο της νόησής του. Η ουσία του όμως, δεν είναι.
Θα σου πω και κάτι άλλο > Για την προσωπικότητά του, ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει αρκετά διορθωτικά πράγματα. Μπορεί δηλ. να διορθώσει κάποια πράγματα στην προσωπικότητά του. Για την ουσία του όμως, δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Αν η ουσία του έχει κρυσταλλωθεί λάθος, τότε πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να την αποκρυσταλλώσει σε αντίθεση με την προσωπικότητα που μπορεί πιο εύκολα να ... λιώσει.
Edited by - zip on 06/04/2009 19:47:51
Κατά την άποψή μου δεν μπορεί να υπάρξει λάθος αποκρυστάλλωση διότι εάν υπάρχει λάθος δεν υπάρχει αποκρυστάλλωση, είναι αδύνατον να συμβεί.
Υπάρχει μια αναφορά για την αποκρυστάλλωση στην Καινή Διαθήκη
«Πᾶς οὖν ὅστις ἀκούει μου τοὺς λόγους τούτους καὶ ποιεῖ αὐτούς, ὁμοιώσω αὐτὸν ἀνδρὶ φρονίμῳ, ὅστις ᾠκοδόμησε τὴν οἰκίαν αὐτοῦ ἐπὶ τὴν πέτραν·»
![]()
quote:
Γιατί στον συλλογισμό σου, μου βάζεις νευροεπιστημονικές έρευνες και τα ρέστα ; Η μελέτη του εγκεφάλου δείχνει άλλα πράγματα και είναι πολύ φυσικό να μην δικαιώνει ούτε τους μεν, ούτε τους δε. Στο είπα και στο θέμα της γνώσης επειδή από τις δημοσιεύσεις σου φαίνεται πως είσαι ένας άνθρωπος που έχει το κέντρο του στην νόηση. Άλλο πράγμα η νόηση ενός ανθρώπου, η νοητική του ικανότητα δηλ. άλλο πράγμα η ουσία του και άλλο πράγμα η προσωπικότητά του". Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου είναι αντικείμενο της νόησής του. Η ουσία του όμως, δεν είναι.Θα σου πω και κάτι άλλο > Για την προσωπικότητά του, ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει αρκετά διορθωτικά πράγματα. Μπορεί δηλ. να διορθώσει κάποια πράγματα στην προσωπικότητά του. Για την ουσία του όμως, δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Αν η ουσία του έχει κρυσταλλωθεί λάθος, τότε πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να την αποκρυσταλλώσει σε αντίθεση με την προσωπικότητα που μπορεί πιο εύκολα να ... λιώσει.
Πρέπει να παραδεχθώ ότι έχεις δίκιο. Αλλά ήθελα να το καταλάβω.
Ωστόσο και η βιολογική ανάλυση των νοητικών φαινομένων δεν μειώνει τον θαυμασμό μας για την ανθρώπινη σκέψη , τη δημιουργικότητα , τη φαντασία , τη μουσική ή την ποίηση , ούτε έχει σκοπό να ανάγει τα προϊόντα του ανθρώπινου πνεύματος στη χημεία ή τη φυσική .
"Η φυσική και η χημεία έχουν τους δικούς τους νόμους , η νόηση έχει άλλους" .
Τα επίπεδα περιγραφής είναι τόσο απομακρυσμένα , ώστε και οι πιο τολμηροί αναγωγιστές δεν πρέπει να ελπίζουν σε μια κοινή τυπική γλώσσα που θα μπορούσε να τα υπαγάγει σε οποιαδήποτε ενοποίηση .
"Η βιολογία , η νόηση και η συμπεριφορά , όμως , ανήκουν στο ίδιο επίπεδο περιγραφής" και οι διαφορές τους δεν έχουν επιβληθεί από φυσικά όρια ανάμεσα στους κλάδους αλλά από έλλειψη γνώσεων . Η παράλληλη ιστορία τους , δείχνει ότι η σύγκλιση είναι δυνατή , όσο οι γνώσεις μας αυξάνονται .
Οι εξηγήσεις σου, πάντως, με κάλυψαν.
Φιλικά
Κηφεύς
Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
quote:
Πρέπει επίσης να ξέρεις, πως στην ζωή, στην ύπαρξη, δεν υπάρχει το "είμαι". Όλα είναι γίγνεσθαι. Όλα γίνονται, τίποτε δεν είναι.
Πολύ σωστό αυτό.
Το είμαι είσαι είναι υποδηλώνει τετελεσμένο γεγονός.