- 0+@=1 - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
quote:ΜΠΟΡΕΙΣ,ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ;ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΕΙΔΩΛΟ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ;ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ.ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΡΩΤΑΩ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.
απειρες αντανακλασεις, Λεωνιδα, περιδινηση, μηπως θα σημαινε και σταδιακο εκφυλισμο?
Δηλαδη οτι το καθε επομενο ειδωλο "χανει" κατι τις απο το προηγουμενο? Μια πληροφορια πχ.
Αυξηση εντροπιας πραγματι, επομενως, η κατευθυνση του βελους του χρονου?
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ
quote:
εφοσον εστιαζουμε καπου ναι μεν αποκτουμε τελεια γνωση του παρατηρουμενου μα ταυτοχρονα χανουμε ολα τα υπολοιπα...
Για τα υπόλοιπα υπάρχουν άλλοι παρατηρητές. Όλοι μαζί οι άνθρωποι εξυπηρετούν ένα και μόνο πράγμα. Την γνώση. Κι όχι μόνο οι άνθρωποι. Όλο το σύμπαν με τη λειτουργία του αυτό εξυπηρετεί. Την γνώση. Η οποία όταν παραχθεί, γίνεται δεδομένο και επηρεάζει την λειτουργία των πάντων. Μέχρι να αντικατασταθεί από μια καινούργια γνώση. Μιλάμε για μια αέναη δημιουργία δηλαδή.
Είπαμε γνώμες είναι αυτές. Έχουν όμως κάποιες αποδείξεις που μπορούμε να τις κουβεντιάσουμε.
Ελεύθερος
quote:
Ίσως πέφτει ο κλήρος στον καλό μας Πλάτωνα να οργανώσει ένα ...συμπόσιο , για απευθείας ...διαπραγματεύσεις .
Λεωνίδα,![]()
Μα και στα συμπόσια αγαπητέ, Σωκράτης και Πλάτωνας, φτάνανε προς το Τέλος…τσίμπαγαν καμία ελιά….και κοίταγαν ακριβώς για αυτό…τα ΜΕΣΑ!
Ένα παντός πρέπει να το είχανε βρει! Το Καλό κρασί!
…Άδειαζαν και την τελευταία σταγόνα σκέψης... βρίσκοντας πάτο,(ΥΛΗ)… χωρίς καν να τους πειράζει...![]()
(Θυμάσαι τι μας διηγήθηκες πέρυσι, με μια φίλη σου που έφυγε,…και που η μητέρα της σας δέχτηκε ατάραχη…προπαντός τι λέχθηκε, *(μίλαγε με την κόρη της)…..σε κάποιο ανατολικό κράτος?
Και αυτά είναι ΜΕΣΑ, που η λογική (βασιζόμενη στο αισθητό).. εύκολα απορρίπτει, μα που εμείς στην έρευνα, πρέπει να έχουμε υπ όψιν, και να χρίουν της καθε προσοχής μας. Και δεν μιλάω για ορισμένες ψυχοδιαταραγμένες καταστάσεις…)
Αν θέλεις λοιπόν έστω και κομματιαστά, γράψε…(το ίδιο λέω και σε σένα ελεύθερε….(μα και οποίον θέλει)…φτάνει να μην στεναχωριέστε…) και αν ποτέ γίνει το συμπόσιο, ας αφήσουμε για τότε τις λεπτομέρειες…
Διαβάζω με προσοχή το σκεπτικο σας…μιας και το (δικό μου) είναι σε κινηση και δέχεται οποιαδήποτε καλυτέρεψη / αναθεώρηση!
Λίγα λοιπον,
Ξεκινά από το ΕΝΑ και τη ΔΥΑΔΑ μαζί, σαν αρχές… φανταστείτε ένα βέλος να φεύγει και από τα δυο… και να καταλήγει στο ΕΙΝΑΙ ( Ον /Μη ΟΝ ) Από εδώ έχουμε, ΤΟ ΙΔΙΟ, ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ και την ΚΙΝΗΣΗ….και φυσικά τις αρνητικό θετικές συνδέσεις που συνεπάγονται από αυτές τις (ιδέες)….
Αυτή τη στιγμή…. κάπως έτσι τα αντιλαμβάνομαι…μα αν στο δρόμο μου βρεθεί κάποιος εξωγήινος…Χριστός, βούδας…θα ακούσω τη έχει να πει….και αν χωρά καλυτερεψη….γιατί όχι?
Η ίδια η Φύση κάνει προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση!
Έτσι αγαπητέ Riche, για τον Ηράκλειτο η φύση δεν είναι ο Θεός…και κατ εμένα… αν κρύβεται, έχω τις αμφιβολίες μου… Συμφωνώ στα (πέπλα / εγώ – μάσκες) που έχουμε, και εμποδίζουν να δούμε το γίγνεσθαι της Φύσης….μα δεν πιστεύω πως έχει τα ανθρώπινα μεσα/έξω…ούτε πως κινδυνεύει να υποσκελισθεί από τον άνθρωπο…
Μάλλον η κίνηση του ΕΝαγκαλιάζει όπως..ομορφιά και αγάπη…
Και μιας και ανέφερες προσοχή και εστίαση…
Άλλο είναι η προσοχή και άλλο η συγκέντρωση…Στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, εστιάζεσαι στο αντικείμενο, διώχνοντας της άλλες σκέψεις….στην ΠΡΟΣΟΧΗ έχεις επίγνωση τι συμβαίνει γύρω και μέσα σου…μα και συγχρόνως… δύνασαι να συγκεντρωθείς σε κάτι!
δεν εισαι βλακας κι ουτε να το ξαναπεις!
εχω διαβασει το παρακατω, αυτο ειναι ολο!
Κανονικα ολα πρεπει να τα εξηγει ο Λεωνιδας, μιας κι αυτος τα αρχισε ολα.
Αν διαβασεις για την εννοια του χρονου -οπως την οριζει ο Λεωνιδας στην εισαγωγη του Θεματος- ισως καταλαβεις καλυτερα περι τινος προκειται.. Χρονος...θανατος...(??)
Εντροπία είναι μια έννοια που αναφέρεται στον βαθμό αταξίας ή τάξης ενός συστήματος .Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην θερμοδυναμική , αλλά από εκεί και έπειτα γενικοποιήθηκε η χρήση της για να εκφράσει τον βαθμό πληροφορίας που έχουμε για ένα σύστημα και τα στοιχεία του .
Στην φυσική έχει να κάνει με την «ποιότητα» της ενέργειας . Ειδικότερα ,επειδή στην φύση όλες οι διεργασίες απαιτούν ανταλλαγή ενέργειας και το θεώρημα διατήρησης της ενέργειας απαγορεύει στην ενέργεια αυτή να χαθεί , δια μέσου της έννοιας της εντροπίας θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή απλά αλλάζει μορφή (χωρίς να χάνεται). Δηλαδή η ενέργεια εντροπίζεται ,αποκτά μεγαλύτερη αταξία .
Η φυσική υποθέτει ότι ή ύλη είναι μια μορφή ενέργειας με την μικρότερη εντροπία (μεγαλύτερη τάξη) και ότι η χειρότερη μορφή ενέργειας , είναι η θερμότητα (μεγάλητερη α-ταξία) .
Και για να γίνω ακόμη περισσότερο κατανοητός θα φέρω ακόμη ένα παράδειγμα .
Έστω ότι έχουμε ένα δοχείο με αέριο ήλιο . Η πληροφορία που διαθέτουμε για τα μόρια του αεριόυ είναι έστω Α . Αν ανοίξουμε το δοχείο το αέριο θα διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα , σε σημείο ώστε να μην ισχύει η πληροφορία Α που είχαμε για τα μόρια του αεριόυ , εφόσον αυτά θα διασκορπιστούν ελεύθερα στον χώρο και δεν μπορούμε να έχουμε την παραμικρή υπόνοια για το που θα βρίσκονται μετά από 10 μέρες ,για παράδειγμα .
Λέμε τότε ότι το σύστημα «ήλιο στο δοχέιο» εντροπίστηκε , διότι απόχτησε μεγαλύτερη αταξία .
Για το θεώρημα που κατέθεσα έγραψες
Σε ένα σύνολο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Κατάλαβα καλά;
Αν κατάλαβα καλά, ας προσπαθήσω.
α) Το μέρος πάντα θα είναι μικρότερο του όλου.
β) Το όλον πάντα θα αποτελείται από το άθροισμα των μερών του.
γ) Το ον και το μη ον πάντα θα έχουν κάποιες ιδιότητες, οι οποίες καθορίζονται απ’ αυτά και καθορίζουν αυτά.
Το σύνολο που υπέθεσα ,είναι το χάος το οποίο είναι σχεδόν απροσδιόριστο , καθώς και τα επιμέρους στοιχεία του .Αν με την έννοια «μέρος» εννοείς το στοιχέιο , τότε οι προτάσεις α) και β) είναι σωστές . Αν όμως εννοείς «μέρος» ένα όποιο υποσύνολο ,είναι λάθος . Διότι τίποτα δεν προϋποθέτει ότι κάθε στοιχέιο του χάους είναι ίσο με κάποιο άλλο .
Η πρόταση γ) νομίζω ότι είναι σωστή σε κάθε περίπτωση . Διότι αποτελεί …λόγο .
Πολύ ωραία η σκέψη σου , σε ευχαριστώ .
""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""
πολύ ωραίες οι σκέψεις σου , είμαι σύμφωνος και κάτι ανάλογο παρουσιάζω στην αρχική ανάλυση .
Ειδικότερα στο 2ο μήνυμά σου γράφεις
εφοσον εστιαζουμε καπου ναι μεν αποκτουμε τελεια γνωση του παρατηρουμενου μα ταυτοχρονα χανουμε ολα τα υπολοιπα...
Στην δική μου κοσμοθεωρία , αν ο «παρατηρητής» βρισκόταν εκτός συνόλου –χάους , δεν θα έβλεπε τίποτα , επειδή όμως το χάος είναι άπειρο σε έκταση εξ ορισμού , αναγκαστικά περιλαμβάνει τον «παρατηρητή» , η μερικότητα της άποψης του οποίου δημιουργεί την ψευδαίσθηση του «κάτι» .
alma
οι αντανακλάσεις διενεργούνται δια μέσου αριθμητικών πράξεων μεταξύ σταθερών σχέσεων , όπως είναι αυτή της θεμελιώδους και αυτή του παρατηρητή .Οι σχέσεις αυτές κάθε αυτές μάλλον δεν π ρ έ π ε ι να μεταβάλλονται
Η ακολουθία των αριθμών ενός άρρητου αριθμού μπορεί να μας διδάξει το τι σημαίνει «τιμές περιδίνησης» και οπωσδήποτε τι σημαίνει εντροπία .
Το συμπέρασμά σου είναι σωστό
Μια πληροφορια πχ.Αυξηση εντροπιας πραγματι, επομενως, η κατευθυνση του βελους του χρονου?
και ως προς την θέση της σύγχρονης φυσικής , η οποία πράγματι πιστευει ότι η κατευθυνση του χρόνου , ταυτίζεται με αυτήν της αύξησης της εντροπίας του συμπαντικού συστήματος . Όλα αυτά βέβαια με βάση την θεωρία του μπινγκ μπαγκ.
Πιστεύω όμως ότι ισχύει γενικότερα .
matrx
η alma αναφέρεται σε ορισμό που δώσαμε στην αρχή του θέματος , αν δεν σου κάνει κόπο μπορείς να ανατρέξεις λίγο προς τα πίσω . Και βέβαια εννοεί ότι έχει διαβάσει τα παραπάνω και όχι τα «παρακάτω» που είναι αυτά που δεν έχουμε ακόμη γράψει :)
Πλάτωνα
Έγραψες
Ξεκινά από το ΕΝΑ και τη ΔΥΑΔΑ μαζί, σαν αρχές… φανταστείτε ένα βέλος να φεύγει και από τα δυο… και να καταλήγει στο ΕΙΝΑΙ ( Ον /Μη ΟΝ )
Συμφωνώ . Η δυάδα που αναφέρεις είναι ο «δικός μου» Λόγος .
""βάλε στόχους μικρούς αν θες να ευτυχίσεις , βάλε στόχους μεγάλους για να παραμείνεις νέος""
quote:
Όλο το σύμπαν με τη λειτουργία του αυτό εξυπηρετεί. Την γνώση.
συγχωραμε φιλε μου Ελευθερε διαφωνω...
τουλαχιστον για μενα ο κοσμος δεν εχει απολυτως κανενα νοημα...
και αυτο με απελευθερωνει...
η επιδιωξη να τον γνωρισω μειωνεται...και ετσι μου φανερωνεται
πιο ευκολα...
εχω την πεποιθηση αν δεν ξεγιελιεμαι οτι νοημα δεν ειναι δυνατον να
υπαρξει ή τουλαχιστον να το αντιληφθω...
quote:
Στην δική μου κοσμοθεωρία , αν ο «παρατηρητής» βρισκόταν εκτός συνόλου –χάους , δεν θα έβλεπε τίποτα , επειδή όμως το χάος είναι άπειρο σε έκταση εξ ορισμού , αναγκαστικά περιλαμβάνει τον «παρατηρητή» , η μερικότητα της άποψης του οποίου δημιουργεί την ψευδαίσθηση του «κάτι» .
πληρη συμπνοια
βρηκες τα λογια φιλε Λεωνιδα...

ειμαι η νεκρη γνωμη που ειχα χθες και αλλαξε...
Ελεύθερος
τωρα που βρηκα και γω τα λογια
σε δυο σειρες θα αραδιασω αυτο που νιωθω...
θεος...εαυτος
ειμαι τοσο κοντα μου
που δεν μπορω να με δω...
και δεν εχει πλακα αραγε που την
βαση της συνειδησης την ονομασαμε ασυνειδητο?
αφου η συνειδηση ειναι η μονη που
ξεφευγει απο την συνειδητη παρατηρηση...
αυτα φιλοι μου...
μπερδευτηκα εδω...
σταματω...

ειμαι η νεκρη γνωμη που ειχα χθες και αλλαξε...
ειμαι τοσο κοντα μου
που δεν μπορω να με δω..."
ωραία απεικόνιση ryche .
Ας συνεχίσουμε λίγο παρακάτω ...
Είναι το σύμπαν ως γεγονός πεπερασμένο ή άπειρο ?
Α. χωρίς παρατηρητή
Β. με βάση τον εαυτό μας ως παρατηρητή
Η Α εκδοχή κατά την γνώμη μου απορρίπτεται ως αδύνατη , διότι το ε ί ν α ι θα πρέπει απαραίτητα να υ π ά ρ χ ε ι . Υ π ά ρ χ ω σημαίνει οπωσδήποτε ότι μπορώ να αυτοπροσδιορισθώ . Δηλαδή ο παρατηρητής κρίνεται απαραίτητος για την εκδήλωση οποιουδήποτε γεγονότος .
Συνεχίζοντας στην Β εκδοχή ,με βάση τον εαυτό μας ως παρατηρητή πλέον , το σύμπαν ΔΕΝ
μπορεί να είναι πεπερασμένο για τους εξής λόγους .
Αν είναι πεπερασμένο γραμμικά θα το συμβολίζαμε
1. σαν ευθύγραμμο τμήμα (αν έχει αρχή και τέλος – ισχύουσα θεωρία του μπιγκ μπανγκ) θα πρέπει να εκδηλώθηκε με …παρθενογένεση .Αυτό είναι αδύνατο λόγω αιτιότητας . Από το τίποτα δεν μπορεί να προέλθει κάτι .
2. σαν ημιευθεία χωρίς αρχή αλλά με τέλος . Και αυτή η περίπτωση απορρίπτεται διότι οτιδήποτε έχει τέλος σημαίνει ότι εμπεριέχει τέτοια και τόση συμμετρία ,σε κάθε τμήμα του ,ικανή να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα πρέπει να υπήρξε ποτέ .
Αν είναι άπειρο θα πρέπει να είναι ή μια ημιευθεία με αρχή αλλά χωρίς τέλος , ή μια ευθεία .
Η πρώτη περίπτωση απορρίπτεται για τον ίδιο λόγο που απορρίψαμε και την εκδοχή του
ευθύγραμμου τμήματος .
Η μόνη περίπτωση για να υ π ά ρ χ ε ι η πραγματικότητά μας , είναι να υπάρχουμε εμείς , είναι να είναι η διαδικασία της Ύ π α ρ ξ η ς άπειρη αλλά ταυτόχρονα μοναδική .Όπως η περίπτωση της ευθείας .
Είναι λοιπόν το σύμπαν μέσα από την πραγματικότητά μας ένα αέναο γεγονός ,που οφείλεται σε ένα μοναδικό δυνάμει συνδυασμό μαθηματικών ασυμμετριών.