- Εξέλιξη εναντίον Δημιουργίας - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Ο Einstein εκανε και κατι και δικαιούται να αυτοσαρκάζεται.
Εσύ τώρα, (που ουτε που κατάλαβες τιποτα απο αυτα που έκανε
ο Einstein) απλώς επαναλαμβάνεις ένα τσιτάτο επειδή νομίζεις οτι σε
βολέυει. Να είσαι καλά πάντως, ευχαριστούμε για τη δημιουργική σου
συνεισφορά στην συζήτηση.
durden ευχαριστώ για την υποδειξη οτι το προβλημα ειναι πιο περιπλοκο
απο οσο απλουστευμενα μπορει να μαθει κανεις. Ειναι γεγονος οτι
το πρόβλημα "Γιατί Πιστέυουμε ?" ειναι... προβλημα ![]()
ostria τα δογματα των θρησκειών μπορεί να εγκαταλείπονται κατω απο την
πίεση των επιστημονικών ανακαλύψεων.
Οι μεσαιωνικές τους πρακτικές μπορεί να εγκαταλείπονται, κατω απο την
πίεση των κοινωνικών αναγκών.
Ολόκληρες θρησκείες μπορεί να εγκαταλείπονται επειδή δεν μπορεσαν να
προσαρμοστούν στα κοινωνικά και επιστημονικά δεδομένα.
Αλλα η "Πιστη" σαν ψυχολογική διεργασία (και τώρα μιλάω
σαν αθεος υλιστής) είναι πολύ βαθιά συζευγμένη με τις διανοητικές
λειτουργίες ωστέ να μπορεί να ατονήσει με τη βοηθεια εκπαιδευτικής
επιχειρηματολογίας. Δεν νομίζω οτι η Πιστη είναι απλώς ένα ικανο μιμιδιο
που εξαπλώνεται virus-like στο υποβαθρο της νοημοσύνης (βλέπε Dawkins).
WWalker, Τον θεό δεν μπορείς να τον κρύψεις μέσα στα πειραματικά σφάλματα
της αστρονομίας. είναι και λίγο ξεφτίλα εδώ που τα λέμε. Επιμένω οτι ακόμα και
αν λύναμε την (λέμε τώρα) εξίσωση ενοποιημένου πεδίου που περιγράφει το σύμπαν και
έτσι αποκτούσαμε την πολυποθητη απάντηση για τη "Ζωή , το Σύμπαν και τα Πάντα"
ΠΑΛΙ θα υπήρχε χώρος για το Θεό στα ατεκμηρίωτα και φυσικά μή-τεκμηριώσιμα βιώματα του κάθε ανθρώπου. Βέβαια τότε μιλάμε για ένα Θεό που τον βιώνει προσωπικά όπως
τον βιώνει ο καθένας, και όχι όπως του υπαγορεύει το ένα ή το άλλο θρησκευτικό δόγμα,
αλλα και αυτό είναι ΑΛΛΟ θέμα.
Αγγελος
quote:Ευχαριστώ
Ο Einstein εκανε και κατι και δικαιούται να αυτοσαρκάζεται.
Εσύ τώρα, (που ουτε που κατάλαβες τιποτα απο αυτα που έκανε
ο Einstein) απλώς επαναλαμβάνεις ένα τσιτάτο επειδή νομίζεις οτι σε
βολέυει. Να είσαι καλά πάντως, ευχαριστούμε για τη δημιουργική σου
συνεισφορά στην συζήτηση.
Σκέψου το λίγο γιατί δεν γεννήθηκα χθές και ξέρω πως λειτουργεί η λεγόμενη "επιστημονική έρευνα" που δυστυχώς εφαρμόζουν λάθος οι περισσότεροι "επιστήμονες.....
τὰ δὲ πάντα οἰακίζει Κεραυνός - Ηράκλειτος
Durden alie δεν θα διαφωνήσω. Η πίστη δεν έχει ανάγκη να είναι "τεκμηριωμένη" (εξ άλλου αυτό θα πει πίστη), ούτε μπορείς να πείσεις κάποιον ότι το βίωμα του δεν είναι "αληθινό". Παρόλα αυτά ως παρατηρητής σε αρκετές περιπτώσεις μπορείς να πεις αν ένα βίωμα είναι αληθινό ή όχι και πιθανόν να βρεις τις αιτίες που ερμηνεύεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. πχ αν σου έρθει ένας που πιστεύει ότι βλέπει ροζ ελέφαντες τι θα πεις; Οτι επειδή αυτός τους "βλέπει" υπάρχουν κι όλας ή αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν;
quote:
Το νόημα του Post μου είναι ότι τα γεγονότα και τα πειραματικά δεδομένα "στρεβλώνονται" πολλές φορές στην έρευνα υπέρ μιας ή άλλης θεωρίας.
Εδώ θα συμφωνήσω με τον περονόσπορο. Οχι στο ότι στρεβλώνονται τα ίδια τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, αλλά στο ότι αρκετές φορές ερμηνεύονται και χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, δηλ για να ταιριάξουν με αυτό που θέλουμε εξ αρχής να αποδείξουμε.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Θα συμφωνήσω μαζί σου σε ένα βαθμό. Αλλωστε η έκφραση "The data fit the model quite well" χρησιμοποιείται αρκετά συχνα με αυτοσαρκαστικό τόνο απο εμάς.
quote:
Σκέψου το λίγο γιατί δεν γεννήθηκα χθές και ξέρω πως λειτουργεί η λεγόμενη "επιστημονική έρευνα" που δυστυχώς εφαρμόζουν λάθος οι περισσότεροι "επιστήμονες.....
Μια και δεν γεννήθηκες χτες, και είσαι σε θέση να αξιολογείς το πόσο σωστά ή λάθος εφαρμόζει ο κάθε επιστήμονας την "επιστημονική έρευνα" θα ήθελα να με διαφωτίσεις για το πώς αξιολογείς με βάση τις δουλειές του τον παρακάτω επιστήμονα.
www.physics.uoc.gr/~angmis
Εδώ είναι και οι δουλειές του εν λόγω "επιστημονα"
http://users.physics.uoc.gr/~angmis/publications/publications.html
Κανει κάλη επιστημονική έρευνα ή ανήκει στην πλειοψηφία που κατά τη γνώμη σου προσαρμόζει τα δεδομένα για να κολάνε στη θεωρία ?
Αγγελος.
Υ.Γ. Μήπως εργάζεσαι στην συντακτική επιτροπή του Nature ?
Edited by - Angelos on 28/11/2005 16:22:59
quote:
WWalker, Τον θεό δεν μπορείς να τον κρύψεις μέσα στα πειραματικά σφάλματα
της αστρονομίας. είναι και λίγο ξεφτίλα εδώ που τα λέμε. Επιμένω οτι ακόμα και
αν λύναμε την (λέμε τώρα) εξίσωση ενοποιημένου πεδίου που περιγράφει το σύμπαν και
έτσι αποκτούσαμε την πολυποθητη απάντηση για τη "Ζωή , το Σύμπαν και τα Πάντα"
ΠΑΛΙ θα υπήρχε χώρος για το Θεό στα ατεκμηρίωτα και φυσικά μή-τεκμηριώσιμα βιώματα του κάθε ανθρώπου. Βέβαια τότε μιλάμε για ένα Θεό που τον βιώνει προσωπικά όπως
τον βιώνει ο καθένας, και όχι όπως του υπαγορεύει το ένα ή το άλλο θρησκευτικό δόγμα,
αλλα και αυτό είναι ΑΛΛΟ θέμα.
Και ποιος σου είπε αγαπητέ πως εγώ τα σφάλματα στην επιστημονική έρευνα τα χρησιμοποιώ για να βρω έρεισμα για τον Θεό ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέρα από τον ρόλο τους;
Επιστημονικά ερείσματα για τον Θεό δεν μου χρειάστηκαν και δεν θα μου χρειαστούν για έναν απλό λόγο: δεν επιθυμώ να πείσω κανέναν για τον Θεό.
Ostria το ότι τίποτα δεν είναι πέραν πάσης αμφιβολίας είναι δεδομένο στις θετικές επιστήμες. Δεν είναι ότι το σκαρφίζομαι εγώ ή όχι, έτσι είναι τα πράγματα.
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.
quote:
Μια και δεν γεννήθηκες χτες, και είσαι σε θέση να αξιολογείς το πόσο σωστά ή λάθος εφαρμόζει ο κάθε επιστήμονας την "επιστημονική έρευνα" θα ήθελα να με διαφωτίσεις για το πώς αξιολογείς με βάση τις δουλειές του τον παρακάτω επιστήμονα.
www.physics.uoc.gr/~angmis
Εδώ είναι και οι δουλειές του εν λόγω "επιστημονα"
http://users.physics.uoc.gr/~angmis/publications/publications.html
Εσύ είσαι αυτός; ![]()
![]()
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.
quote:
Επιστημονικά ερείσματα για τον Θεό δεν μου χρειάστηκαν και δεν θα μου χρειαστούν για έναν απλό λόγο: δεν επιθυμώ να πείσω κανέναν για τον Θεό.
Συμφωνώ 100%, και δεν θα σε βάλω να κάνεις το δικηγόρο για την απολογητική
κάποιων αλλων.
Μακάρι όλοι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ώς πιστοί να είχαν την ίδια θέση.
Η ιστορία της ανθρωπότητας θα ήταν σαφώς λιγότερο αιματηρή.
Νομίζω τείνουμε στο οτι απο φιλοσοφική, επιστημονική και θρησκευτική σκοπιά, δεν τίθεται "διαμαχη" μεταξύ επιστήμης και θρησκείας.
Οι "διαμάχες" που εμφανίζονται εχουν κατα τη γνώμη μου πολιτικο χαρακτήρα στοχεύοντας στην εκμετάλευση του θρησκευτικού αντανακλαστικού ωστέ να αποκτήσουν κάποιοι "εξυπνοι" επιρροή. Αλλα ΚΑΙ αυτό είναι αλλο θέμα.
Οσο για την αλλη ερώτηση σου walker, νομίζω οτι το email μου ειναι τοσο διάφανο που δεν χρειάζεται απάντηση.
Αγγελος.
quote:τα bold δικά μου.Στο θέμα"Cold and warm dust along a merging galaxy sequence" Μου απαντάς με τις ανακοινώσεις. Ερμηνεύουμε αντίστοιχαεπιχειρηματολογώ, υποστηρίζω, αιτιολογώ τα δύο bold.
We use the 100 to 850µ m flux density ratio, f100 f850 , as a proxy to the mass fraction of the warm and the cold dust in these systems. We find evidence for an increase in f100 f850 along the merging sequence from early to advanced mergers and interpret this trend as an increase of the warm relative to the cold dust mass. We argue that the two key parameters affecting the f100 f850 flux ratio is the star-formation rate and the dust content of individual systems relative to the stars.
Συγχαρητήρια για τα πτυχία σου Άγγελε και σ'ανώτερα. (Δεν το λέω ειρωνικά). Αλλά δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί: α. δεν έχω τα δεδομένα που είχες εσύ με την ομάδα σου στην διάθεσή σας, β. και να τα είχα δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ερμηνεύσω που κάνατε παρέμβαση (δεν λέω ότι κάνατε, εξετάζουμε το υποθετικό σενάριο ότι κάνατε)ή το πώς λάβατε υπόψιν σας τα δεδομένα.
Πάντως οι περιλήψεις σας με επιβεβαιώνουν, δεν είστε σίγουροι, και κάνετε υποθέσεις όπως κάθε επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του
Πάντως το ότι έχεις αυτά τα πτυχία σε καθιστά σεβαστό αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν ακολουθούνται αυτά με την σφραγίδα του αλάθητου, απλώς περιορίζουν της πιθανότητες να κάνεις λάθος όσον αφορά τον τομέα της φυσικής-αστροφυσικής. Εμείς εδώ μιλάμε για βιολογία και τρόπους αποδείξεων θεωριών που δεν σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενό σου.
Έτσι και αλλιώς θέλω να προσθέσω ότι
quote:αυτό που λέει η Ostria εννοούσα και όχι κάτι άλλο.
αλλά στο ότι αρκετές φορές ερμηνεύονται και χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, δηλ για να ταιριάξουν με αυτό που θέλουμε εξ αρχής να αποδείξουμε.
Και φυσικά πάντα είσαι προκατειλημένος υπέρ κάποιων συμπερασμάτων στα πειράματά σου.
Τί από αυτά που είπα δεν ισχύει;;
Στον WWalker: φανερό δεν είναι οτι μιλάει για τον εαυτό του ![]()
![]()
![]()
Υ.Γ.
quote:Όχι βέβαια γιατί;; (Ελπίζω να μην το λές ειρωνικά θα πέσει πολύ flame ειδάλλως
Υ.Γ. Μήπως εργάζεσαι στην συντακτική επιτροπή του Nature ?
Να σημειωθεί ότι δεν ασκώ κριτική στην δουλειά σου γιατί: α. δεν με αφορά άμεσα, β. δεν μπορώ να κρίνω με βάση τις γνώσεις μου (μπορώ να υποθέσω αλλά θα οδηγηθώ κατά πάσα πιθανότητα σε εσφαλμένα συμπεράσματα), γ.δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες για το πείραμα (υλικά-εξοπλισμό που χρησιμοποιείς καθώς και τον τρόπο εργασίας σου.
τὰ δὲ πάντα οἰακίζει Κεραυνός - Ηράκλειτος
quote:
Durden alie δεν θα διαφωνήσω. Η πίστη δεν έχει ανάγκη να είναι "τεκμηριωμένη" (εξ άλλου αυτό θα πει πίστη), ούτε μπορείς να πείσεις κάποιον ότι το βίωμα του δεν είναι "αληθινό". Παρόλα αυτά ως παρατηρητής σε αρκετές περιπτώσεις μπορείς να πεις αν ένα βίωμα είναι αληθινό ή όχι και πιθανόν να βρεις τις αιτίες που ερμηνεύεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. πχ αν σου έρθει ένας που πιστεύει ότι βλέπει ροζ ελέφαντες τι θα πεις; Οτι επειδή αυτός τους "βλέπει" υπάρχουν κι όλας ή αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν;
Πολύ φοβάμαι ότι είναι ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο δεν μπορούμε να δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Κι αυτό γιατί τα όρια είναι για άλλη μια φορά ασαφή. Καλά κάνεις και φέρνεις το ακραίο παράδειγμα του "ροζ ελέφαντα", υπονοώντας φυσικά την ψυχική νόσο και μου δίνεις την ευκαιρία να πω ότι ακόμη και αυτή η έννοια της νόσου, που συχνά στοιχειοθετείται επί τη βάση "παθολογικών πεποιθήσεων" είναι υποκειμενική. Υπάρχουν βεβαίως κριτήρια, υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές, αλλά δεν είναι σπάνιο τα σύνορα να είναι "θολά".
Νομίζω καταλαβαίνεις κι εσύ ότι προσπαθούμε να κινούμαστε πάνω στις γραμμές αυτές, όσο κι αν κάποιες φορές δεν διακρίνονται ευκρινώς. ![]()

Πεσατε σε αστροφυσικο, αλλα οκ δεν πάθατε και τίποτα.
Εκει που είπες αυτό
quote:
Φαινόσουν παρα πολύ σίγουρος για την ανικανότητα της πλειοψηφίας των επιστημόνων στην επιστημονική έρευνα. Οπως βλέπεις, οταν έρχεσαι απευθείας αντιμέτωπος με μια συγκεκριμένη επιστημονική δουλειά είναι πάρα πολύ δύσκολο να αξιολογήσεις αν έχει γίνει σωστά ή λάθος. Και αν υπάρχει λάθος ΠΟΥ είναι το λάθος.
Απο τη στιγμή που έχω πτυχίο φυσικής και διδακτορικό, και μου δίνει και δουλεια ένα πανεπιστήμιο, το πιο πιθανό είναι η δουλειά που έχω δημοσιέυσει να έχει γίνει σωστά ως προς τις αρχές και αν υπάρχει κάποιο σφάλμα, αυτό να είναι στις λεπτομέρειες. Ακόμα και αυτό είναι σχετικά σπάνιο, καθώς πριν τη δημοσίευση την κοίτάξανε ανώνυμοι κριτές απο το περιοδικό που τη δημοσίευσε.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην εξελικτινή βιολογία. ΑΝ υπάρχουν λάθη και τρύπες είναι στις λεπτομέρειες. Η βασική ιδέα έχει ελεγχθει και δουλέυει πολύ ικανοποιητικά. Και απο τη στιγμή που ΔΕΝ εχει κανείς να προτείνει καποια εναλλακτική επιστημονική θεωρία τη δεχόμαστε ώς ορθη.
Οπότε νομίζω οτι η στάση σου απέναντι στις "θεωρίες" είναι λιγο αβάσιμη.
Αγγελος.