- Ιησούς. Υπήρξε ή όχι? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
«ΑΠΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙ»
Αυτό που λες φίλε μου, είναι η προσωπική σου ερμηνεία, και μακάρι να ήταν έτσι.
Ο χριστιανισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ «ΑΝΟΙΚΤΗ» ΘΡΗΣΚΕΙΑ, καθώς καταδικάζει τα περισσότερα που εσύ θέλεις να είναι ανοιχτά. Άλλο το τι ισχύει και δεν εφαρμόζεις, και πολύ καλά κάνεις κατά την άποψη μου ως νοήμων και ενεργός άνθρωπος, και άλλο το εάν συμβεί κάτι κάποτε βάση των θρησκευτικών απαγορεύσεων.
VELISSARIOS:
«ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΗΣΤΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΒΡΙΖΩ ΤΣΑΝΤΙΖΩΜΑΙ ΑΛΛΑ ΟΣΑ ΕΧΩ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.»
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι, εφόσον μιλάμε για ηθικές αξίες, αυτές θα τις έβρισκες και στα συγγράμματα των φιλοσόφων για παράδειγμα. Δεν χρειαζόμαστε έναν θεό των θρησκειών για να είμαστε σωστοί άνθρωποι.
Όχι ότι απορρίπτω π.χ. την Γνωστική αναζήτηση, αλλά ας μην πέσουμε και στα χέρια των σχολαστικών ιερουργών.
VELISSARIOS:
«ΕΧΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΜΗΠΩΣ?»
Όχι. Είμαι χρηματιστής με αντίστοιχο υπόβαθρο. Ωστόσο, με γοήτευε από μικρό το μάθημα και θέμα ετούτο.
VELISSARIOS:
«ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ?ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΑΥΤΟ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΤΟ ΠΩ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ»
Συμφωνώ απόλυτα!
Δικαιοσύνη αυτή καθαυτή δεν υπήρξε τελικά ποτέ σε ετούτον τον κόσμο. Ούτε κατά τα πρότυπα της Βιβλικής Γενέσεως αλλά ούτε και μετέπειτα. Συνθήκη ήταν πάντοτε, που κατά τόπους γεννιόταν μέσα από αμοιβαίες συναναστροφές των ανθρώπων, και απέβλεπε στο να μη βλάπτουν και να μη βλάπτονται μεταξύ τους. Τάδε Επίκουρος.
Εάν ζεις και σκέφτεσαι ενάρετα, τότε ποιος είναι αυτός ο Θεός που θα σε απορρίψει?
Για την θρησκεία, ο σκεπτικιστής θεωρείται ένας υποψήφιος Άθεος. Ο σκεπτικιστής όμως, αναζητά εναγώνια την αλήθεια, εκκινώντας από το μηδέν ως «δεδομένο». Υπάρχει «θρησκεία» μεγαλύτερη από την Αλήθεια όμως?
Ο Ιησούς την Αλήθεια δεν διατυμπάνιζε? Ας κάνουμε το ίδιο, και κανένας θεός δεν πρόκειται να προσβληθεί. Αυτά, είναι ανθρώπινες ανοησίες και συμφέροντα.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
quote:Φίλε τοξότη, δεν συμφωνώ απόλυτα με την εισαγωγή από το βιβλίο που αναφέρεις. Οι Ελληνες δεν μίλησαν ποτέ για "Σωτήρα" (δεν είχαν ανάγκη από έναν σωτήρα). Είχαν τους θεούς κοντά τους και ένοιωθαν ότι τους βοηθούσαν όποτε το χρειαζόντουσαν.
Εξ άλλου, δεν έχουμε ελληνικές προφητείες για τον ερχομό ενός Σωτήρα, όπως πχ, έχουν οι Εβραίοι. Ο Χριστιανισμός βασίστηκε ακριβώς πάνω σε αυτές τις προφητείες (στην Καινή Διαθήκη θα δεις ότι ο Ιησούς λέει πολλές φορές ότι ήρθε για να εκπληρώσει τις γραφές δηλ. τον νόμο και τις προφητείες, ή ότι έκανε αυτό ή εκείνο για να εκπληρώσει την προφητεία του ενός ή του άλλου προφήτη)Οσο για τα κοινά στοιχεία, καθώς οι πολιτισμοί (και οι θρησκείες τους) ερχόντουσαν σε επαφή μεταξύ τους, δανειζόντουσαν στοιχεία ο ένας από τον άλλο.
Αγαπητή Οstria,
η εισαγωγή που παρέθεσα αναφέρεται στους παγανιστές και όχι στους Έλληνες, ή μαλλον όχι μόνο στους Έλληνες. Οι οπαδοί-πιστοί του Ορφέα και του Διόνυσου π.χ. θεωρούνται παγανηστές.
Συμφωνώ πως οι Έλληνες δεν περίμεναν το Σωτήρα της Παλαιάς Διαθήκης.
Τα κοινά στοιχεία που δανειζόντουσαν, όπως αναφέρεις, οι θρησκείες η μία από την άλλη δεν είναι μια αλήθεια την οποία παραδέχονται σήμερα πολλοί-πόσο μάλλον οι Χριστιανοί, οι οποίοι Θεοποιούν τον Ιησού Χριστό, ως Υιό θεού και την μόνη Αλήθεια.
Τόσο ο Όσιρις -για την Αίγυπτο- όσο και ο Διόνυσος για την Ελλάδα υπήρξαν:
-Ενσαρκωμένοι Θεοί, Σωτήρες & Υιοί Θεού
-Ο πατέρας τους ήταν Θεός & η μητέρα τους θνητή παρθένα
-Γεννήθηκαν σε σπηλιά ή σταύλο στις 25 Δεκεμβρίου μπροστά σε 3 βοσκούς
-Προσφέρουν στους οπαδούς τους την ευκαιρία να αναγεννηθούν μέσα από το τελετουργικό της βαπτίσεως
-Μετατρέπουν θαυματουργά το νερό σε κρασί στη διάρκεια ενός γάμου
-Εισέρχοντε θραμβευτικά στην πόλη καβάλα σε όνο, ενώ ο κόσμος τους υποδέχεται κουνώντας κλαδιά φοινικιάς
-Πεθαίνουν το Πάσχα, θυσιαζόμενοι για τις αμαρτίες του κόσμου
-Μετά τον θάνατο τους κατεβαίνουν στον Άδη και την 3η ημέρα ανέρχονται πλήρης δόξης στον ουρανό
-Οι οπαδοί τους αναμένουν να επιστρέψουν ως κριτές την Ημέρα της Κρίσεως
-Ο θάνατος και η Ανάσταση τους γιορτάζονται με τελετουργικό γεύμα άρτου & οίνου που συμβολίζουν το σώμα και το αίμα τους.
Δεν είναι όλα αυτά κοινά με την "βιογραφία" του Ιησού? Δεν προκαλεί στον οποιονδήποτε Χριστιανό σήμερα έκπληξη το γεγονός αυτό των τόσων ομοιοτήτων?
Η αλήθεια την οποία έχουμε μάθει να πιστεύουμε ως μία και μοναδική δεν είναι και τόσο "μοναδική". Απ' όσα έχω διαβάσει σοβαροί μελετητές-Χριστιανοί στο θρήσκευμα- μετά από σοβαρές μελέτες που έκαναν αποκάλυψαν την παραχάραξη και την συστηματική διαστρέυλωση και απόκρυψη της αλήθειας από την Ρωμαϊκή Εκκλησία.
Οι συγγραφείς των πρώτων Χριστιανικών χρόνων γνώριζαν το προφανές: την ομοιότητα της νεοεμφανιζόμενης χριστιανικής θρησκείας και των αρχαίων Μυστηρίων. Ο Κέλσος χαρακτηριστικά καταγγέλει τον χριστιανισμό ως μια ωχρή αντανάκλαση των δικών τους αρχαίων διδασκαλιών. Άρα για ποιόν Ιησού Χριστό μιλάμε?
Θεωρώ πως η Αλήθεια είναι μάλλον πιο κοντά στην πραγματικότητα της αναπαραγωγής του αρχέτυπου μύθου με νέο περιτύληγμα= όπου Όσιρις, Βάκχος, Μίθρας ή Διόνυσος έμπαινε νέο όνομα=Ιησούς Χριστός.
Με τη διαφορά πως ενώ οι μυημένοι οπαδοί των προηγούμενων θρησκειών γνώριζαν τη συμβολικότητα του μύθου, όπως γνώριζαν επίσης τι κρύβεται πίσω από τους συμβολισμούς και τα μυστήρια, εμείς σήμερα έχουμε στη διάθεση μας μόνο ένα εξωτερικό τμήμα της αλήθειας και έχουμε προσκολληθεί στο μύθο, πασχίζοντας να βρούμε τεκμήρια της αυθεντικότητας ή της ύπαρξης του Θεανθρώπου.
Φιλικά
Τοξότης
Υ.Γ. Αν σε ενδιαφέρει το θέμα πραγματικά θα σου σύστηνα να μελετήσεις το βιβλίο που ανέφερα πρίν.
Αγαπητοί Μακεδόνα και Σβάμπε,
θεωρώ τις πηγές και τις αναφορές σας μή έγκυρες προς απόδειξη των όσων ισχυρίζεστε και από τις οποίες αντλείτε τις τοποθετήσεις σας, οπότε όπως λέει και ο φίλος Μακεδών, καλύτερο είναι να διακόψω και εγώ από την πλευρά μου τη συζήτηση εδώ, λόγω του ότι δεν πρόκειται να φέρει τίποτα το παραγωγικό.
Δεν μπορώ όμως να μην αντιδράσω όταν απαξιώνετε και προσβάλετε (με ευγενοφανή πάντα τρόπο)την πίστη ορισμένων ανθρώπων με τον στείρο ορθολογισμό σας.
να περνάτε καλά.
Φιλικά όπως πάντα
quote:
Δεν είναι όλα αυτά κοινά με την "βιογραφία" του Ιησού? Δεν προκαλεί στον οποιονδήποτε Χριστιανό σήμερα έκπληξη το γεγονός αυτό των τόσων ομοιοτήτων?
Αγαπητέ τοξότη, μην το ψάχνεις. Προφανώς δεν τους προκαλεί επειδή δεν γνωρίζουν ή επειδή δεν θέλουν να μπουν στον πειρασμό να γνωρίσουν. Η αμφισβήτηση είναι ένα από τα χειρότερα αμαρτήματα.
Εγώ πάντως θα επαναλάβω την ερώτηση του Schwabe
quote:
Εάν ζεις και σκέφτεσαι ενάρετα, τότε ποιος είναι αυτός ο Θεός που θα σε απορρίψει?
Τώρα θα μου πείτε συμφωνούμε όλοι στην ερμηνεία του "ενάρετα"; Οποιος έχει χωρίσει και έχει σχέση ή έχει έρθη σε δεύτερο γάμο σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη δεν είναι ενάρετος. Υπάρχει κανένας χωρισμένος Χριστιανός εδώ;;;;;
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Ostria
Τώρα θα μου πείτε συμφωνούμε όλοι στην ερμηνεία του "ενάρετα"; Οποιος έχει χωρίσει και έχει σχέση ή έχει έρθη σε δεύτερο γάμο σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη δεν είναι ενάρετος.
Αυτός που έχει σχέση χωρίς να έχει χωρίσει; Γιατί σύμφωνα με τον Ντε Σαντ... "Η απιστία δεν είναι κακό, αρκεί να μην το μάθει ο άλλος".
macedon
quote:
Εσύ δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτε, γιατί δεν έχεις καμία απόδειξη. Το θέμα του τόπικ είναι: "Ιησούς. Υπήρξε ή όχι;".
Ενω εσυ μπορείς ν' αποδείξεις οτι δεν υπήρξε και αν τελοσπάντων υπήρξε, σίγουρα δεν ηταν αυτό που ο Χριστιανισμός διδάσκει....Μμμμάλιστα...
Μαcedon έγραψε...
quote:
Οσο για σας τους άλλους που δέχεστε σαν θεία αποκάλυψη ότι σας σερβίρουν, αυτό επίσης αποτελεί προσωπικό σας πρόβλημα.
"Πρόβλημα", αποτελεί προφανώς για εσένα το οτι εμείς δεχόμαστε αυτά που μας "σερβίρουν" .Κακώς ομως αγχώνεσαι τόσο πολύ για τα δικά μας προσωπικά προβλήματα...
Ostria έγραψε...
quote:
Ενα σχόλιο για την λογική. Η λογική είναι αποτέλεσμα της εγκεφαλικής μας λειτουργίας. Επεξεργάζομαι τα δεδομένα και βγάζω συμπεράσματα που με βοηθούν να προχωρήσω. Βασισμένοι πάνω σε αυτό και αποκλειστικά σε αυτό, καταφέραμε να επιβιώσουμε ως είδος και αναπτύξαμε πολιτισμό. Το ότι φορέσαμε δέρματα για να προστατευτούμε από το κρύο, είναι αποτέλεσμα λογικής επεξεργασίας. Το ότι χρησιμοποιήσαμε όπλα για να κυνηγήσουμε και εργαλεία για να κάνουμε την ζωή μας πιό εύκολη, είναι πάλι αποτελέσματα λογικής επεξεργασίας.
Η εξέλιξη της γλώσσας στηρίζεται κι αυτή στην εγκεφαλική λειτουργία.
Είναι η ανάγκη μας για επικοινωνία, και πάλι με σκοπό την επιβίωσή μας.
Nαι, εντάξει συμφωνώ με αυτά που λές για τη λογική, αλλά δε νομίζεις οτι την υπερτιμάς??? Σήμερα τουλάχιστο που είμαστε "εξελιγμένοι" και "πολιτισμένοι" θα δούμε απειρα παραδείγματα αγριοτήτων και απολίτιστης συμπεριφοράς των ανθρώπων.Καθημερινά και σε όλους τους τομείς.Βαδίζουμε μάλιστα σταθερά στην αυτοκαταστροφή σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες κι αν ακόμα δε φτάσουμε (σύντομα) εκει, η ζημιά που κάνουμε στον εαυτό μας είναι τεράστια.Για να μην αναφέρω τη δυστυχία που υπάρχει στο πλανήτη, αν και εγω και συ είμαστε πραγματικά ανίκανοι να την γνωρίζουμε τη στιγμη που καθόμαστε ασφαλείς ακούγοντας mp3, πίνοντας το χυμό μας και γράφουμε πίσω απο ενα πι-σι.Κι ολα αυτά, οταν κάποιοι δε γνωρίζουν ούτε το ψω-μι. Αποδεδειγμένα αγαπητή μου τόοοσες χιλιάδες χρόνια είναι ανεπαρκής η λογική που εξυμνητε.Δε φτάνει απο μόνη της να εξελιχθει ο άνθρωπος.
Schwabe έγραψε....
quote:
Αν ανατρέξουμε π.χ. στον Πρωταγόρα τότε θα δούμε ότι ετούτο το ακανθώδες ζήτημα το είχε επισημάνει, λέγοντας ότι για κάθε ζήτημα μπορούν να διατυπωθούν δυο αντίθετες γνώμες, στηριζόμενες σε ισχυρά επιχειρήματα, ώστε να γίνονται…..εξίσου πιστευτές!Αυτό το «φαινόμενο» το συναντάμε ιδιαιτέρως στον θεωρητικό λόγο και διάλογο που αφορά ηθικά θέματα, όπως θρησκεία και παιδεία, όπου Η ΛΟΓΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΡΓΑΝΟ ΠΕΙΘΟΥΣ, ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΣΤΙΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.
![]()
![]()
![]()
Με λίγα λόγια τα λογικά σου επιχειρήματα για την Ανυπαρξία του Χριστιανικού Θεου δεν αποτελούν όργανο πειθούς ,συνεννόησης και αποκάλυψης της αλήθειας, αλλα συνήγορο στις πεποιθήσεις σου....
Κατάλαβα λάθος τον Πρωταγόρα???
Φιλικά όπως πάντα
«θεωρώ τις πηγές και τις αναφορές σας μή έγκυρες προς απόδειξη των όσων ισχυρίζεστε και από τις οποίες αντλείτε τις τοποθετήσεις σας..»
Εάν επιθυμείς την αποχώρηση αγαπητέ, για λόγους προφανείς, τότε μπορείς να το κάνεις άνευ τέτοιων άστοχων σχολιασμών.
Για να θεωρήσουμε τα όσα αναφέρονται ως μη έγκυρα, θα πρέπει πρώτα να προσκομίσεις τα στοιχεία εγκυρότητας που εσύ υποτίθεται κατέχεις ή γνωρίζεις.
Ωστόσο, αυτά δεν τα είδαμε κατά την παραμονή σου. Είδαμε πολλές επιθυμίες και υποθέσεις, πράγμα θεμιτό, πλην όμως τίποτα περισσότερο.
Ψηλός:
«Δεν μπορώ όμως να μην αντιδράσω όταν απαξιώνετε και προσβάλετε την πίστη ορισμένων ανθρώπων με τον στείρο ορθολογισμό σας.»
Η πίστη είναι προσωπική υπόθεση. Στείρο είναι ένα κλίμα διαλόγου υπό το φως της λογοκρισίας, κοινή πρακτική για τα δόγματα, καθώς και «αναζήτηση» μέσα σε θερμοκοιτίδα.
Εάν στέρεψαν τα επιχειρήματα, τότε μάλλον φταίει η κοσμοθεώρηση που εννοείς ως απάντηση στο οντολογικό θέμα, ή ακόμα και η ελλιπή γνώση.
Πάντως, σίγουρα δεν φταίει η αμφισβήτηση.
Ποιος και γιατί φοβάται άραγε τις ερωτήσεις?
«Με λίγα λόγια τα λογικά σου επιχειρήματα για την Ανυπαρξία του Χριστιανικού Θεου δεν αποτελούν όργανο πειθούς ,συνεννόησης και αποκάλυψης της αλήθειας, αλλα συνήγορο στις πεποιθήσεις σου....
Κατάλαβα λάθος τον Πρωταγόρα???»
Ο καθένας αγαπητέ βλέπει αυτό που θέλει να δει. Επίσης, υπάρχουνε πολλοί που δεν θέλουνε καν να δούνε κάτι άλλο από αυτό που μπορούνε να αντέξουνε.![]()
![]()
Άδικα μην ψάχνεις να βρεις φταίξιμο στις ερωτήσεις και την ιστορική πραγματικότητα. Δεν υπάρχουνε κακές ερωτήσεις αλλά κακές απαντήσεις.
Και εσύ θέλεις μόνο φταίξιμο στις ερωτήσεις…..
Εδώ, έχει ο καθένας την ευκαιρία να ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ αυτό που υποστηρίζει. Να πείσει για τα επιχειρήματα και τα τεκμήρια του. Εάν τα όσα αναφέρω δεν στέκουνε, ορίστε να τα καταρρίψεις, ορίστε να διαβάσουμε την σωστή ερμηνεία και τα αντίστοιχα στοιχεία.
Τα δικά σου, για να έχουμε καλό ρώτημα, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ?![]()
![]()
Η εμπλέκεσαι μόνο για…την εμπλοκή? Εσύ θα ξέρεις……
Κατά τα άλλα, μάλλον δεν μελέτησες τον Πρωταγόρα.
Παιδιά και πάλι έχουμε ξεφύγει από το θέμα. Το θέμα είναι εαν ο Χριστός υπήρξε ή όχι, σωστά; Δε μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Τα στοιχεία όμως που παρέθεσε ο φίλος Τοξότης είναι αποκαλυπτικά.
Ας το πάρουμε όμως από την ανάποδη. Αν υποθέσουμε ότι ο Χριστός δεν υπήρχε, τι συμπεράσματα βγάζουμε; Ότι δεν υπάρχει Θεός; Σαφέστατα όχι. Ο Χριστός δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος Θεός που λατρεύτηκε πάνω στη Γη. Αν όμως δεχτούμε ότι Ο Χριστός δεν υπήρξε τότε θα πρέπει να δεχτούμε και ότι τα κείμενα της Κ.Δ είναι αποκυήματα φαντασίας. Υπάρχει περίπτωση να ισχύει αυτό;
Υπάρχουν σήμερα πάνω από 11.000 παραλλαγές των Ευαγγελίων σε διαφορετικά χειρόγραφα. Ο κάθε μεταφραστής, από τα Αρχαία ακόμα χρόνια, προσέθετε στοιχεία, η αφαιρούσε από το πρωτότυπο κείμενο κι έτσι τα κείμενα που υπάρχουν τώρα σαφέστατα θα απέχουν πολύ από τα πρωτότυπα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; ότι απλούστατα η πραγματική ιστορία δε θα μαθευτεί ποτέ.
Αν λοιπόν δεχτούμε ότι τα Ευαγγέλια είναι αναξιόπιστα, υπάρχει κάποια άλλη ένδειξη ότι ο Χριστός όντως υπήρξε; Κάποιο αρχαιολογικό εύρημα; Κάτι;
Αν πάτε στα Ιεροσόλυμα (εγώ δεν έχω πάει προσωπικά), θα παρατηρήσετε ότι ο Πανάγιος Τάφος και ο υποτιθέμενος Γολγοθάς βρίσκονται στο χώρο μιας και μόνο εκκλησίας! Είναι δυνατόν αυτά τα μέρη να ήταν τόσο κοντα;Θεωρώ πως όχι.
Άλλο εύρημα; Ίσως αναφέρετε τον Τίμιο Σταυρό. Ο Σταυρός ανακαλύφθηκε από την Ελένη, μητέρα του Μέγαλου Κωσταντίνου. Νομίζω ότι δε χρειάζονται πεςραιτέρω σχόλια...
Η Ιερά Σινδόνη; Βάσει χρονολόγησης, τοποθετείται στον15-16ο αιώνα...
Κάτι άλλο; Τα θαύματα θα πείτε. Θα σας ρωτήσω κάτι. Ο Θεός είναι παντοδύναμος σωστα; Αφού είναι παντοδύναμος, γιατί ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν έχει "φυτρώσει" ένα κομμένο πόδι σε κάποιον σακατεμένο; Για μας φαίνεται αδιανόητο κάτι τέτοιο αλλά για το Θεό;;;
Δε προσπαθώ να πω ότι δεν υπάρχει Θεός. Προσπαθώ να πω ότι για το Χριστό συγκεκριμένα, τα μόνα στοιχεία που έχουμε είναι κάποια κείμενα αμφιβόλου προελεύσεως και αξιοπιστίας. Η αλήθεαι έχει διαστρεβλωθεί τόσο μέσα στους αιώνες που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τη μάθουμε.