- Υβρεις κατά των Ελλήνων στα εκκλησιαστικά βιβλία... 2 - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
είναι το θέμα...Πέθανε η παλιά θρησκεία, πολυ θα το θέλατε να
την είχε διώξει κανείς, αλλά ήταν ήδη νεκρή....Η ιστορία, αναφέρει
περί πεσόντων ιερών και απόσταση των πιστών του 12θεού, που είχε
καταντήσει απλή μαντεία.....
Δεν είχε τίποτε να δώσει στον τότε άνθρωπο κι έσβυσε...Ενώ ο χριστιανισμός, νέα θρησκεία, πιο ανθρώπινη, έπιασε εύκολα,πόσο
μάλλον, όταν μετέφερε, ευαγγέλιζε, το μήνυμα σωτηρίας του ανθρώπου
απο τον Θεό...Τον παντοδύναμο και Ένα Θεό...Τον μόνο που μπορεί να
σώσει τον άνθρωπο..Καμιά άλλη θρησκεία, δεν μεταφέρει τέτοιο μήνυμα
σωτηρίας και τέτοιο ενδιαφέρν Θεού για τον άνθρωπο....
Να τον κάνει θεό....
Για μας, δεν είστε αντίπαλοι, ελάχιστοι όντες, αλλά ρίχνετε νερό στο μύλο του αντιχρίστου, με τις ιδέες σας και διαστρεβλώνετε την κοινή γνώμη...

macedon
quote:quote:
Ψηλός
«Τους Ρωμαίους τους χαρακτήριζε ανεξιθρησκία και τιμούσαν όλες τις θεότητες των λαών της επικράτειάς τους;»
Πώς το είπες αυτό;Είπε ο Sesostris ότι είσαι ανιστόρητος. Πρέπει ντε και καλά να του το αποδείξεις αμέσως;
Δηλαδή; Για κάντο μας λιανά βρε φωστήρα,
quote:
Γι'αυτό και δεν θα βρεις ΟΥΤΕ ΕΝΑ διάταγμα δίωξης οποιουδήποτε εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, ….macedon
Θες να πεις πως ο Ρασιάς είναι ανιστόρητος αφού παραδέχεται διωγμούς κατά των Χριστιανών επί Μάρκου Αυρηλίου;

quote:
Ψηλός
Δηλαδή; Για κάντο μας λιανά βρε φωστήρα,
Λιανά το είπα. Η αντιληπτική σου ικανότητα δεν είναι κάτι για το οποίο είμαι υπεύθυνος εγώ. Αναζήτησε τις ευθύνες στο δημιουργό σου.
quote:
Ψηλός
Θες να πεις πως ο Ρασιάς είναι ανιστόρητος αφού παραδέχεται διωγμούς κατά των Χριστιανών επί Μάρκου Αυρηλίου;
1. Ο Ρασιάς, παρά την αξιέπαινη προσπάθεια που έχει κάνει, σε αρκετά σημεία ακολουθεί την ιδεολογία του και όχι τα γεγονότα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν το χρησιμοποίησα ποτέ στη βιβλιογραφία μου ή στις πηγές μου.
2. Οι διωγμοί των χριστιανών δεν ήταν θρησκευτικοί διωγμοί. Αυτό μόνον ανιστόρητοι χριστιανοί και εντεταλμένοι ιστορικοί ισχυρίζονται. Οι διωγμοί των χριστιανών ήταν ποινικοί. Οι χριστιανοί παραβίαζαν ήδη υπάρχοντες νόμους, δεν έγιναν νόμοι ειδικά για τους χριστιανούς.
3. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως το μόνο κράτος με θρησκευτική ελευθερία σήμερα, οι Η.Π.Α., διώκει τους μορμόνους, καθώς στέλνει κάμποσους απ'αυτούς σε ομοσπονδιακές φυλακές. Η αλήθεια είναι πως οι μορμόνοι, ανάλογα με τις γυναίκες τους, εξαπατούν το κράτος και παίρνουν πολλαπλά επιδόματα γάμου, ενώ δικαιούνται ένα μόνο, διαπράττοντας ομοσπονδιακό αδίκημα. Δεν είναι θρησκευτικός διωγμός, είναι ποινικός.
4. Δεν υπάρχει κανένα διάταγμα που να διώκει οποιαδήποτε θρησκεία στη Ρώμη, μέχρι που αναλάβανε οι παρανοϊκοί χριστιανοί αυτοκράτορες και δίωξαν άγρια όλες τις μη χριστιανικές θρησκείες.
5. Αυτό που σου είπε ο Sesostris είναι η ιστορική αλήθεια. Η Ρώμη ήταν το πλέον ανεξίθρησκο κράτος και επιτρέπονταν και λατρεύονταν όλοι οι θεοί.
6. Μέχρι την εμφάνιση των χριστιανών, κανείς δεν ήθελε να επιβάλλει τη θρησκεία του πάνω στους υπόλοιπους. Οι μόνοι που το προσπάθησαν ήταν οι αιρετικοί Ιουδαίοι.
ΥΓ. Εκείνη η πηγή για τον Ιουστίνο ακόμη να έρθει;

macedon
quote:
Τρεχαγύρευε
μωρέ μια χαρά είναι η αλήθεια, αλλά, ποιός την αντέχει
είναι το θέμα...Πέθανε η παλιά θρησκεία, πολυ θα το θέλατε να
την είχε διώξει κανείς, αλλά ήταν ήδη νεκρή....Η ιστορία, αναφέρει
περί πεσόντων ιερών και απόσταση των πιστών του 12θεού, που είχε
καταντήσει απλή μαντεία.....
Δεν είχε τίποτε να δώσει στον τότε άνθρωπο κι έσβυσε...Ενώ ο χριστιανισμός, νέα θρησκεία, πιο ανθρώπινη, έπιασε εύκολα,πόσο
μάλλον, όταν μετέφερε, ευαγγέλιζε, το μήνυμα σωτηρίας του ανθρώπου
απο τον Θεό...Τον παντοδύναμο και Ένα Θεό...Τον μόνο που μπορεί να
σώσει τον άνθρωπο..Καμιά άλλη θρησκεία, δεν μεταφέρει τέτοιο μήνυμα
σωτηρίας και τέτοιο ενδιαφέρν Θεού για τον άνθρωπο....
Να τον κάνει θεό....
Για μας, δεν είστε αντίπαλοι, ελάχιστοι όντες, αλλά ρίχνετε νερό στο μύλο του αντιχρίστου, με τις ιδέες σας και διαστρεβλώνετε την κοινή γνώμη...
Τρεχαγύρευε για ποια παλιά θρησκεία μιλάς;
Υπήρξε ποτέ παλιά θρησκεία; Πού και πότε υπήρξε ενιαία θρησκεία στον αρχαίο ελληνικό κόσμο; Πόση ήταν η διάρκειά της;
Στους Ρωμαίους το μόνο που ενδιέφερε ήταν ο υποταγμένος κόσμος να δείχνει εμπράκτως την υποταγή του, θυσιάζοντας στον θεοποιημένο αυτοκράτορα, να πληρώνουν τους φόρους και τους άφηναν να έχουν όσους θεούς και παραθεούς επιθυμούσαν.
Από που και ως που οι Ρωμαίοι τιμούσαν όλες τις θεότητες της "επικράτειάς τους", όπως λέει ο Sesostris. Ας ανοίξει κανένα λεξικό να δει τι σημαίνει ανεξιθρησκία και ας επιστρέψει με τον κηδεμόνα του.
Τα καφενεία των μυριάδων θεών και παραθεών, ανεχόταν και έναν και δύο και χίλιους νέους θεούς. Για τον Χριστιανό, όμως, ήταν αδιανόητο να θεοποιήσει έναν άνθρωπο και μάλιστα τον δυνάστη τους (άσε που για την παρέα του macedon οι δυνάστες ήταν άγιοι).
Οι επιστολές του Πλίνιου του Νεότερου ακόμη σώζονται, οι οποίες αποτελούν τεκμήριο για τους ανελέητους διωγμούς κατά των Χριστιανών και ο macedon ψάχνει να βρει διατάγματα και ψύλλους στα άχυρα.
Ας πάει να ψάξει να βρει και τα διατάγματα του Τουρκικού κράτους με τα οποία εκδιώχθηκαν οι Έλληνες της πόλης το 1955.

εννοούμε αυτη της οποίας μνημεία βρίσκουμε ακόμη,όχι ελληνική,
επαναλαμβάνω, αλλά που ίσχυε στην Ελλάδα, για τον οποιο λόγο
γίνονταν αυτό....Φίλε μου,μια θρησκεία υπάρχει κι όλες είναι αποδόσεις της...
Και φυσικά, δεν λέω ότι όλοι πίσευαν στο 12θεό..Ήταν το πιο
διαδεμένο σύστημα αξιών, λαικό και ανθρώπινο,ώστε να πιάνει τον χαμηλύ επιπέδου πολίτη, τιποτε άλλο....
quote:
Ψηλός
Οι επιστολές του Πλίνιου του Νεότερου ακόμη σώζονται, οι οποίες αποτελούν τεκμήριο για τους ανελέητους διωγμούς κατά των Χριστιανών
Οι επιστολές του Πλίνιου του νεότερου, που περιέχονται στο 10ο βιβλίο επιστολών, είναι απλά τεκμήριο της χριστιανικής πλαστογραφίας.
Οποιοσδήποτε γνωρίζει πέντε πράγματα για την εποχή και τους ανθρώπους, μπορεί να καταλάβει τις ανοησίες που περιγράφονται εκεί μέσα.

macedon
quote:quote:
Ψηλός
Οι επιστολές του Πλίνιου του Νεότερου ακόμη σώζονται, οι οποίες αποτελούν τεκμήριο για τους ανελέητους διωγμούς κατά των ΧριστιανώνΟι επιστολές του Πλίνιου του νεότερου, που περιέχονται στο 10ο βιβλίο επιστολών, είναι απλά τεκμήριο της χριστιανικής πλαστογραφίας.
macedon
Ναι, ναι γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρηματολογείς, δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά.
"Αυτό είναι ψέμα, το άλλο είναι πλαστογραφία, το άλλο ανύπαρκτο, ......"
Τι άλλο μπορείς να πεις σε έναν άνθρωπο που κρατά με πείσμα τα μάτια του κλειστά εμπρός στην πραγματικότητα;;;;
...... με τις υγείες σου!![]()

quote:
Ψηλός
Ναι, ναι γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρηματολογείς, δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά.
Δε βλέπω το λόγο να σου παραθέσω γιατί είναι πλαστογραφημένη η επιστολή, μια και δεν πρόκειται να το καταλάβεις. Οπως είπα και προηγούμενα, οποιοσδήποτε γνωρίζει πέντε πράγματα για την εποχή και τους ανθρώπους καταλαβαίνει πως η επιστολή είναι πλαστή. Φυσικά, αυτό δεν περιλαμβάνει εσένα που έχεις μαύρα μεσάνυχτα...
Σαν άσκηση, σύγκρινε τα γραπτά του του Τάκιτου με αυτά του Πλίνιου (αυτό θα σου πάρει 2-3 χρόνια υποθέτω, ίσως και παραπάνω), κάνε και μια έρευνα πάνω στην προσωπικότητα και το ήθος του Πλίνιου και του Τραϊανού (ο Τραϊανός ήταν ο αυτοκράτορας, καμία σχέση με το Δέλλα της Εθνικής) και μετά έλα να μου πεις σε τι συμπεράσματα κατέληξες.
Οταν θα μπορέσεις να αρθρώσεις σοβαρό λόγο, θα μπορέσουμε ίσως να συζητήσουμε πάνω στη συγκεκριμένη επιστολή του Πλίνιου. Μέχρι τότε, μίλα με τον με τον τρεχαγύρευε και τον ευρωπαίο που μοιράζονται το ίδιο νοητικό κενό με σένα.

macedon
αλλά, δεν είσαι εκεί που νομίζεις....Όσα και να θέλεις να
πεις ότι γνωρίζεις κι ο άλλος όχι, δνε αλλάζουν την αλήθεια:Ο
χριστιανισμός ξεκίνησε απο φτωχούς ανθρώπους, που πίστεψαν
στον μόνο Θεό που νοιάστηκε γι ΑΥΤΟΎΣ και δεν ζητούσε τιποτε,
πιστέψαν, είδαν θαύματα και Θεού σημάδια και υποστήριξη και τον πιστέψαν...Τα παλιά, δεν κάνανε τίποτε εκτός απο κινήσεις σύγχισης και εντυπωσιασμού....Μόνο ο χρισιταινσόμς, έδειχνε ζεστός και
ζωντανός, ανάμεσα σοτυς νεκρούς και γι αυτο θριάμβευσε....
Σαν φωτιά που τρέχει στα σπαρτά, που λέει και η αρχαία ρήση,
διεδόθηκε όταν όλα τα άλλα πεθαίναν...Αντι να αναρρωτηθείς πως
έγινε αυτό,πως έσβυσε η "ιδέα η μεγάλη" κατηγορείς τον χριστιανισμό και προσπαθεις να τον συκοφαντήσεις και προσβάλλεις....
Καλύτερα βάλε τα με όσους σε ξεγέλασαν και σου δωσαν φρούδες ελπίδες, που δεν εννοεις να αφήσεις....Ο χριστιανισμός, δεν σου υποσχέθηκε ότι θα αναστήσει την ρομαντική σου ιδέα περί θρησκείας,
μην κατηγορείς αυτόν για ότι έκανε η θρησκεία που πίστεψες αλλά σε
πρόδωσε....
Επιτέλους, εσύ δεν λές περί δυνατών;Γιατι δεν εισαι με τον χριστιανισμό που είναι δυνατός και προτιμάς τα ..ζόμπι;Διάλεξε τι πιστεύεις, τη δύναμη, ή την αλήθεια;
Μόνο ξεκίνα γρήγορα να ξαναγίνεις χριστιανός, γιατί και στα δύο, ο χριστιανισμός,πλεονεκτεί....
quote:
macedon:
Δε βλέπω το λόγο να σου παραθέσω γιατί είναι πλαστογραφημένη η επιστολή, μια και δεν πρόκειται να το καταλάβεις. Οπως είπα και προηγούμενα, οποιοσδήποτε γνωρίζει πέντε πράγματα για την εποχή και τους ανθρώπους καταλαβαίνει πως η επιστολή είναι πλαστή. Φυσικά, αυτό δεν περιλαμβάνει εσένα που έχεις μαύρα μεσάνυχτα...Σαν άσκηση, σύγκρινε τα γραπτά του του Τάκιτου με αυτά του Πλίνιου (αυτό θα σου πάρει 2-3 χρόνια υποθέτω, ίσως και παραπάνω), κάνε και μια έρευνα πάνω στην προσωπικότητα και το ήθος του Πλίνιου και του Τραϊανού (ο Τραϊανός ήταν ο αυτοκράτορας, καμία σχέση με το Δέλλα της Εθνικής) και μετά έλα να μου πεις σε τι συμπεράσματα κατέληξες.
Οταν θα μπορέσεις να αρθρώσεις σοβαρό λόγο, θα μπορέσουμε ίσως να συζητήσουμε πάνω στη συγκεκριμένη επιστολή του Πλίνιου. Μέχρι τότε, μίλα με τον με τον τρεχαγύρευε και τον ευρωπαίο που μοιράζονται το ίδιο νοητικό κενό με σένα.
Oι γνωστές αρλούμπες των Χριστιανομάχων! που ως στοιχεία δε φέρνουν τίποτα! παρά μόνο κείμενα από μυθιστορήματα ή φαντασιόπληκτους συγγραφείς!
Τώρα ο macedon βαπτίζει ως πλαστή τη δέκατη επιστολή του Πλίνιου! και φυσικά αρνείται να φέρει για δεύτερη φορά στοιχεία! αφού τέτοια δεν υπάρχουν!......καημένε! macedon.

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Edited by - europaios2 on 27/08/2009 17:28:15
1. Στις 6 Ιουλίου, γύρω στις 8 το βράδυ, ο ευρωπαίος δεν γνωρίζει ότι ο Πλίνιος είχε συντάξει 9 βιβλία με τις επιστολές του.
"Την επιστολή αυτή την έγραψε για να την αποστείλει στον αυτοκράτορα και όχι για να την κρατήσει ο ίδιος. Γιατί να την γράψει στα βιβλία του?"
Μάλιστα διατυπώνει την απορία με ποιόν τρόπο ο Πλίνιος θα έβαζε την επιστολή στα βιβλία του:
"να την ξαναέγραφε δηλαδή δεδομένου ότι δεν υπήρχε φωτοτυπικό? Δεν ξέρω κρατούσαν τότε αντίγραφα?"
Από το στοιχείο αυτό μαθαίνουμε από τον ευρωπαίο ιστορικό πως οι άνθρωποι άρχισαν να βάζουν επιστολές στα βιβλία τους όταν εφευρέθηκε το φωτοτυπικό (!)
Ετσι, επειδή έχουμε επιστολές σε βιβλία από την εποχή των Ρωμαίων, συμπεραίνουμε, με βάση τη θεωρία του ιστορικού, πως το φωτοτυπικό είναι ρωμαϊκή εφεύρεση, ίσως του 2ου αιώνα μαχχ.
2. Παρ'όλο που δεν έχει δει τα βιβλία επιστολών του Πλίνιου, και άρα δεν έχει ιδέα απ'αυτά, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:
"Η επιστολή είναι γνήσια."
Δεν έχει σημασία που δεν φέρνει απόδειξη. Η παραπάνω πρόταση θεωρείται αξιωματική και ως τέτοια δεν χρειάζεται απόδειξη.
3. Μία μέρα και τρεις ώρες μετά, στις 7 Ιουλίου και ώρα 11 το βράδυ, μαθαίνει πως ο Πλίνιος είχε γράψει 9 βιβλία με επιστολές στα οποία όμως δεν συμπεριέλαβε τη συγκεκριμένη επιστολή.
Η απορία του:
"Ξέρεις εσύ ότι τις έβαλε όλες?"
Πάσα ερμηνεία δεκτή.
4. Μεσολαβούν περίπου 2 μέρες, οπότε στις 9 Ιουλίου έχουμε τη δήλωση:
"ερεύνησα και έμαθα και τις λεπτομέρειες."
Πώς ερεύνησε όμως;
Επισκέφτηκα δύο δημόσιες βιβλιοθήκες μάζεψα τα στοιχεία και τα παρουσίασα.
Ποιά στοιχεία μάζεψε από τις 2 δημόσιες βιβλιοθήκες;
α. Οτι ο Πλίνιος έγραψε 9 βιβλία με επιστολές.
β. Οτι το 10ο βγήκε μετά το θάνατό του
Ποιές πηγές "ερεύνησε" στις δύο δημόσιες βιβλιοθήκες;
α. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος
β. Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό
Δύο εγκυκλοπαίδειες σε δύο δημόσιες βιβλιοθήκες, σημαίνει πως κάθε μια βιβλιοθήκη είχε από μία εγκυκλοπαίδεια μόνο. Πράγματι πολύ φτωχές οι δημόσιες βιβλιοθήκες της Κορίνθου.
Και ποιά ήταν τα αποτελέσματα των ερευνών;
Ο Πλίνιος έγραψε 10 βιβλία με επιστολές. Τα 9 πρώτα δημοσιεύτηκαν όσο ζούσε μεταξύ του 100 και 109 μ.Χ.
Βέβαια, ως ευρωπαϊκή ιστορική έρευνα, έχει τα κουσούρια της. Εννιά (9) βιβλία έγραψε ο Πλίνιος, όχι 10.
(Φυσικά ακόμη δεν έχει φέρει την απόδειξη της πρώτης του δήλωσης πως η επιστολή είναι γνήσια. Αλλά σιγά-σιγά. Πρώτα πρέπει να μας πει πώς κρατούσε αντίγραφα ο Πλίνιος αφού δεν είχε φωτοτυπικό. Ή μήπως είχε;).
5. Στις 10 Ιουλίου, μας ενημερώνει με μοναδική αποκλειστικότητα και με μοναδική σιγουριά, γι'αυτό που η παγκόσμια ιστορική κοινότητα αγνοεί. Ποιός εξέδωσε το 10ο βιβλίο;
"εκδόθηκε μάλλον από τον Σουητώνιο" (η παγκόσμια ιστορική κοινότητα λέει πως ο συλλέκτης των επιστολών και εκδότης του 10ου βιβλίου είναι άγνωστος).
Φυσικά έχει το επιχείρημά του.
"ποιος λοιπόν θα μπορούσε να μπει στο δωμάτιο....στο γραφείο με τα πράγματά του λίγο μετά το θάνατό του και να μαζέψει τις επιστολές? (η καθαρίστρια; ο συντηρητής του φωτοτυπικού ίσως;)
Μάλιστα μας ενημερώνει πως η επιστολή του Πλίνιου και ο χαρακτήρας του Πλίνιου Μια χαρά συνάγουν (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.)
Συμπέρασμα: Η επιστολή του Πλίνιου είναι γνήσια γιατί:
α. Το λέει ο ευρωπαίος
β. Βρέθηκε το πρωτότυπο να είναι ξεχασμένο στο φωτοτυπικό του Πλίνιου.

macedon
ποτέ..Σκίζει τα πτυχία του ο ..Λισκόπουολος κι ο Ρασιάς απο ζήλια,
για τον νέο εθνικό ποιητή....
Κανένας σοβαρός;
quote:
trexagireve
Μετά τον ....Ρασιά, ο Μακεδών, αποκαλύπτει την ευρωπαική ιστορία, όπως δεν την έχετε ακόυσει

Είσαι άπαιχτος! Ούτε τα απλά δεν πιάνεις...

macedon
quote:
Ο Σωκράτης συναντά τον Ιησού-Σωκράτης: Καλημέρα, Ιησού, έχω ακούσει τόσα για την θαυμαστή διδασκαλία σου. Με τον δικό μου σεμνό τρόπο είμαι ένας φιλόσοφος εδώ στην Αθήνα. Μου είπαν ότι έχεις μεγάλη σοφία και αυτό είναι εμφανές από τα πλήθη αυτών που σε ακολουθούν στους δρόμους. Αν έχεις δύο λεπτά καιρό, θα εκτιμούσα εάν με διαφώτιζες με τις απαντήσεις σου σε κάποια αινιγματικά προβλήματα που με βασανίζουν σε ολόκληρη τη ζωή μου.
-Ιησούς: Είμαι σαν ένας αλιέας ανδρών που αναζητεί ακολούθους. Φέρνω την αλήθεια του θεού σε όλη την ανθρωπότητα. Ψάξε και θα βρεις, ρώτα και θα λάβεις απάντηση, χτύπα και θα ανοιχτεί μπροστά σου.
-Σωκράτης: Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που πάντα κυριαρχούσε στη σκέψη μου. Αν και ήταν ανέκαθεν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αναζήτησή μου για την αλήθεια και το νόημα, είμαι βέβαιος ότι με τις γνώσεις σου θα το βρεις πολύ πιο εύκολο και θα με θεωρήσεις έναν ανόητο ηλικιωμένο. Πάντα επιθυμούσα να ζήσω με τιμή και ευγένεια, αλλά φαίνεται ότι απλά σκόνταψα στη ζωή χωρίς καλά καλά να μάθω τι είναι τιμή και τι ευγένεια. Με την περιορισμένη μου αντίληψη, συχνά φαντάζει σε μένα ότι η ζωή, με όλη της την βιασύνη και φασαρία, πραγματικά δεν υποδεικνύει τίποτα. Πες μου σε παρακαλώ: Πως πρέπει να ζει ένας άνδρας, ποιος ο σκοπός της ζωής;
-Ιησούς: Να υπηρετείς και να λατρεύεις τον θεό.
-Σωκράτης: Ποιο θεό;
-Ιησούς: Υπάρχει μόνο ένας θεός.
-Σωκράτης: Ω! Θα έπρεπε να ζεις εδώ στην Αθήνα. Έχουμε αρκετούς για να διαλέξεις.
-Ιησούς: Υπάρχει μόνο ένα αληθινός θεός.
-Σωκράτης: Φυσικά. Και ποιος είναι αυτός;
-Ιησούς: Ο αληθινός θεός είναι Κύριος ο θεός.
-Σωκράτης: Ναι. Αλλά ποιος είναι Κύριος ο θεός; Ή τι είναι;
-Ιησούς: Είναι η απόλυτη σοφία, αγάπη, κατανόηση, ειρήνη, και έλεος. Είναι ο δημιουργός των Ουρανών και της Γης και όλων των πραγμάτων στο σύμπαν.
-Σωκράτης: Όλων των πραγμάτων;-Ιησούς: Ναι, όλων των πραγμάτων. Είναι παντοδύναμος. Είναι ο κύριος και ελεγκτής και δημιουργός όλων των πραγμάτων. Ο πανταχού-παρών που τίποτα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να το γνωρίζει εκ των προτέρων.
-Σωκράτης: Δημιούργησε λοιμούς, πολέμους, θάνατο, τυρρανία και κακό;
-Ιησούς: Όχι. Αυτά τα πράγματα και όλα τα άλλα δεινά και τραγωδίες είναι του Σατανά, του πρίγκιπα του σκότους, ή από τις ανθρώπινες αδυναμίες και την σατανική φύση. Ο θεός είναι αγαθός και άκακος, μόνο καλό μπορεί να βγει από αυτόν.
-Σωκράτης: Και ποιός στα καλά καθούμενα είναι ο Σατανάς; Σίγουρα θα πρέπει να είναι ένας θεός για να μπορεί να τιμωρεί με πανωλεθρίες το ανθρώπινο είδος. Παρ’ όλα αυτά είχες μόλις πει ότι υπάρχει μόνο ένας Θεός. Επίσης είχες πει ότι όλες αυτές οι υπάρξεις προέρχονται από τον Θεό. Και τώρα λες ότι μόνο το καλό έρχεται από τον Θεό και όλο το κακό προέρχεται από κάποιον που λέγεται Σατανάς. Αυτά φαίνονται να είναι αντιφάσεις. Φοβάμαι πως η θρησκεία σου είναι μακράν πιο πολύπλοκη γι’ αυτό το παλιομυαλό να το καταλάβει. Παρ’ όλα αυτά θα είμαι ένας διψασμένος μαθητής και θα προσπαθήσω σκληρά να καταλάβω, αν όμως με βοηθήσεις. Σε παρακαλώ εξήγησε: ποιός είναι ο Σατανάς και πως μπορεί όλα τα πράγματα να προέρχονται από τον Θεό και όμως να μην προέρχονται από τον Θεό;
-Ιησούς: Ο Σατανάς είναι ένας εκπεσών άγγελος που είναι αισιόδοξος. Επαναστάτησε εναντίον του Θεού και θέλει να ανατρέψει όλες τις δημιουργίες του.
-Σωκράτης: Τι στο όνομα του Δία είναι ένας άγγελος;
-Ιησούς: Ο άγγελος είναι ένας άγγελος.
-Σωκράτης: Μα βέβαια, αυτή είναι μια ταυτότητα. Ο Σωκράτης είναι Σωκράτης. Αλλά βλέπεις δεν σημαίνει τίποτα σε εμένα, άπειρος όπως είμαι στη θρησκεία σου. Παρ’ όλο ότι είναι αλήθεια όσο αληθινό μπορεί να γίνει, δεν σχετίζεται σε κάτι που μπορώ να καταλάβω. Σύγκρινε το με κάτι που είμαι εξοικειωμένος.
-Ιησούς: Ένας άγγελος είναι ένας άγγελος.
-Σωκράτης: Σε παρακαλώ συγχώρα με για την άγνοια μου. Κατανόησε ότι δεν είμαι αυθεντία όπως είσαι εσύ. Δεν έχω δει ποτέ έναν άγγελο ούτε έχω ακούσει για έναν. Είμαι ενήμερος ότι είχες πολλά παράξενα οράματα όταν περιφερόσουνα για 40 ημέρες χωρίς φαγητό. Σε παρακαλώ πες μου πως είναι αυτοί οι άγγελοι.
-Ιησούς: Έχουν φτερά.
-Σωκράτης: Το ίδιο και οι σκνίπες. Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;
-Ιησούς: Μοιάζουν με ανθρώπους εκτός του ότι έχουν φτερά.
-Σωκράτης: Μα φυσικά, έπρεπε να το είχα καταλάβει. Είπες ότι μοιάζουν με τους ανθρώπους. Σε τι διαφέρουν από αυτούς;
-Ιησούς: Είναι πολύ ανώτεροι των ανθρώπων και δεν πεθαίνουν ποτέ.
-Σωκράτης: Πόσο ανώτεροι των ανθρώπων;
-Ιησούς: Πιο ενάρετοι και ισχυροί. Πολύ πιο ισχυροί.
-Σωκράτης: Είναι υπεράνθρωποι τότε.
-Ιησούς: Ναι. Απολύτως!
-Σωκράτης: Τότε είναι υπεράνθρωποι και αθάνατοι. Εμείς εδώ στην Αθήνα θα καλούσαμε αυτά τα όντα θεούς.
-Ιησούς: Όχι! Ο Θεός είναι ισχυρότερος από αυτά.
-Σωκράτης: Ομοίως είναι ο Ζευς, για μάς, ισχυρότερος από τους υπόλοιπους Ολύμπιους θεούς, αλλά οι υπόλοιποι είναι ακόμα κατ’ ευφημισμόν θεοί. Πώς θα όριζες τον θεό;
-Ιησούς: Θεός είναι ο δημιουργός των πάντων. Είναι όλη η δύναμη, η γνώση, η σοφία και η επιτομή της δικαιοσύνης, του οίκτου, της συμπόνιας, της καλοσύνης και της ειρήνης.
-Σωκράτης: Αυτές οι ιδιότητες δεν είναι όμως απαραίτητα σταθερές. Είναι απίθανο για έναν άνθρωπο να είναι δίκαιο, ειρηνικό και σπλαχνικό, όλα σε ένα παράδειγμα ή κατάσταση. Αν ένα άτομο ή ένα έθνος αξίζει τιμωρίας από το νόμο της δικαιοσύνης, πρέπει να τον τιμωρήσεις ή να διεξάγεις πόλεμο σ’ αυτούς, αλλά αυτή θα αποτελέσει παραβίαση του νόμου της ειρήνης ή του οίκτου. Κανένα όν δεν θα μπορούσε να έχει όλες αυτές τις ιδιότητες γιατί αντιφάσκουν: δεν μπορούν να συνυπάρχουν μαζί μέσα σε ένα άτομο ταυτόχρονα. Είναι όπως ένας άνθρωπος να είχε γυρίσει ταυτοχρόνως αριστερά και δεξιά στην ίδια γωνία την ίδια στιγμή, ενώ παραμένει σώος και αβλαβής.
-Ιησούς: Ο Θεός κάνει θαύματα με μυστηριώδεις τρόπους.
-Σωκράτης: Φαίνεται ότι έχετε πολλούς θεούς όπως εμείς στην Αθήνα, μόνο που δεν τους αποκαλείς θεούς.
-Ιησούς: Όχι! Ο Θεός είναι πανίσχυρος.
-Σωκράτης: Τότε η μόνη διαφορά είναι ο βαθμός δύναμης;
-Ιησούς: Όχι. Ο Θεός είναι καλύτερος και ενάρετος από αυτούς. Η αμαρτία είναι απίθανη για αυτόν.
-Σωκράτης: Τι είναι αμαρτία;
-Ιησούς: Είναι μια πράξη ανυπακοής στον Θεό.
-Σωκράτης: Από αυτό καταλαβαίνω πως ο Θεός δεν είναι αμαρτία γιατί δεν μπορεί να είναι ανυπάκουος στον εαυτό του. Αλλά από την στιγμή που η αμαρτία είναι απίθανη γι’ αυτόν, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σημάδι ικανοποίησης γι’ αυτόν απ’ ότι είναι για έναν βράχο σημάδι ικανοποίησης να μην μπορεί να κουνηθεί. Τι κάνουν αυτοί οι άγγελοι;
-Ιησούς: Κάνουν θελήματα για τον Θεό.
-Σωκράτης: Γιατί ο Θεός, αφού είναι πανίσχυρος, να χρειάζεται άλλους να κάνουν θελήματα γι’ αυτόν;
-Ιησούς: Έτσι του αρέσει.
-Σωκράτης: Τότε είναι οι σκλάβοι του.
-Ιησούς: Όχι, τον υπηρετούν πρόθυμα .
-Σωκράτης: Τι συμβαίνει αν δεν τον υπηρετήσουν πρόθυμα;
-Ιησούς: Υπάρχουν διάφοροι άγγελοι υπό τον Σατανά που επαναστάτησαν εναντίον του Θεού και απεβλήθησαν από τον παράδεισο σε αιώνια τιμωρία.
-Σωκράτης: Τί είναι ο παράδεισος;
-Ιησούς: Είναι ένα υπέροχο μέρος εκεί ψηλά στον ουρανό. Οι δρόμοι είναι στρωμένοι από χρυσό. Τα πάντα εκεί είναι ειρηνικά και ωραία. Ο Θεός μένει εκεί και όλοι που πιστεύουν στον Θεό πάνε εκεί όταν πεθαίνουν. Οι άνθρωποι εκεί έχουν αιώνια ζωή και τους δίνονται φτερά και προσκυνούν τον Θεό και παίζουν άρπα εις αιώνια ευδαιμονία και χαρά για πάντα. Αποτελεί επιδίωξη και στόχο για όλη την ζωή του ανθρώπου να πάει στον παράδεισο όταν πεθάνει.
-Σωκράτης; Αυτό ηχεί σαν τις περιγραφές που έχω ακούσει να δίνονται από αυτούς που είχαν φάει το άνθος του λωτού. Εάν αυτός είναι ο σκοπός της ζωής, δεν θα μπορούσαμε απλά να γίνουμε μπεκρήδες στο κρασί ή στα ναρκωτικά και να αισθανόμαστε έτσι συνέχεια όπως οι ζητιάνοι και οι μεθύστακες που βλέπουμε στην άλλη πλευρά της πόλης;
-Ιησούς: Η Βίβλος λέει «ουκ έλαβον οίνον ή δυνατόν ποτόν».
-Σωκράτης: Εάν αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της ανθρώπινης ζωής η μετάβαση στον παράδεισο, γιατί απλούστατα δεν αυτοκτονεί για να πάει εκεί;
-Ιησούς: Ου φονεύσεις.
-Σωκράτης: Εάν ο Θεός ήθελε τον άνθρωπο να τον πάει στον παράδεισο, γιατί έβαλε τον άνθρωπο εξ’ αρχής στη Γή; Γιατί δεν τον έβαζε αντ’ αυτού αφ’ ης εξ’ αρχής στον παράδεισο; Το βρίσκω δύσκολο να το πιστέψω ότι ο άνθρωπος με όλες τις ικανότητες, επιθυμίες και πολυπλοκότητες δημιουργήθηκε απλώς και μόνον να κάθεται και να είναι όλο υποκλίσεις και να προσκυνάει. Σίγουρα δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ανθρώπινος τύραννος τόσο μάταιος και υπερήφανος που ήθελε τα αντικείμενα του απλώς και μόνο να είναι όλο υποκλίσεις δουλοπρεπώς μπροστά από αυτόν από το χάραμα μέχρι το λυκόφως, αφημένος στην αιωνιότητα. Σίγουρα μπορώ να καταλάβω γιατί ο Σατανάς ήθελε να επαναστατήσει ενάντια σε μια στατική, πειθαρχημένη, καταπιεστική και βαρετή κοινωνία. Από τα λεγόμενα σου μέχρι τώρα, θα έπαιρνα το μέρος του Σατανά, παρ’ όλο που θεωρώ τον εαυτό μου ένα ταπεινό άνθρωπο όσο οι άνθρωποι θα παρέρχονται, γιατί δεν θα μπορούσα να είμαι όλο υποκλίσεις και να ψέλνω όλη μέρα σε ένα όν που με απείλησε με τιμωρία και αιώνιο βασανισμό αν δεν τα έκανα.
-Ιησούς: Ο Άρχοντας ο Θεός είναι ένας ζηλιάρης θεός και δεν υπάρχουν άλλοι θεοί που προηγούνται αυτού.
-Σωκράτης: Γιατί ο Σατανάς επαναστάτησε; Γνώριζε ότι ο Θεός ήταν τόσο ισχυρός όπως μου τον περιγράφεις και ήταν σίγουρος ότι θα νικιόταν;
-Ιησούς: Ο Σατανάς επαναστάτησε γιατί ήταν περήφανος και ήθελε να κατακτήσει τον παράδεισο μόνος του. Γνώριζε μερικώς την δύναμη του Θεού (που ήταν μεγαλύτερη από την δική του), αλλά ήθελε διακαώς δύναμη και ήταν πρόθυμος να ρισκάρει τα πάντα.
-Σωκράτης: Ο Σατανάς ήταν σίγουρα πολύ θαρραλέος τότε. Να παλέψει με έναν εχθρό που δεν μπορούσε να νικήσει.
-Ιησούς: Ήταν αμαρτωλός γιατί ήταν ανυπάκουος στη βούληση του Θεού.
-Σωκράτης: Μου φαίνεται ότι η μόνη διαφορά μεταξύ Σατανά και Θεού είναι ο βαθμός της δύναμης.
-Ιησούς: Ο Θεός είναι τέλειος. Είναι παντοδύναμος, παντογνώστης και αναμάρτητος.
-Σωκράτης: Μα και βέβαια. Εξ’ ορισμού είναι αναμάρτητος γιατί δεν μπορεί να είναι ανυπάκουος στον εαυτό του. Η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ο βαθμός της δύναμης. Επομένως ο Σατανάς δεν είναι λαθεμένος ή αμαρτωλός να επαναστατήσει ενάντια στον Θεό, ήταν μόνο λαθεμένος να χάσει την επανάσταση. Εάν είχε νικήσει, ο Θεός θα ήταν ο αμαρτωλός γιατί ο Θεός θα ήταν ανυπάκουος στον Σατανά που θα ήταν καλύτερος από τον Θεό ή στους άλλους αγγέλους γιατί δε θα μπορούσε να αμαρτήσει εναντίον του εαυτού του, που σημαίνει να είναι ανυπάκουος στον εαυτό του και θα αποδείκνυε εαυτόν πανίσχυρος. Εάν ο Σατανάς είχε νικήσει, θα είχε γίνει εξ’ ορισμού σου Θεός, γιατί θα ήταν πανίσχυρος και αναμάρτητος. Ποίος ξέρει τι θα γινόταν; Από την δική σου περιγραφή, αρχίζω να υποπτεύομαι σ’ αυτό το σημείο ότι συνέβη.
-Ιησούς: Ο Θεός είναι κάτι παραπάνω από μια απλή δύναμη και ενάρετη έλλειψη αμαρτίας: Είναι μια παντοτινή δικαιοσύνη, οίκτος, ειρήνη και συμπόνια, και καθ’ όλα συγχωρητικός. Ο Σατανάς είναι φαύλος, εγωιστής, καταστροφικός και αμαρτωλός.
-Σωκράτης: Τι συνέβη στον Σατανά μετά τον διωγμό του από τον παράδεισο;
-Ιησούς: Έπεσε στην Κόλαση από τον Θεό, όπου και μαρτύρησε και βασανίστηκε αιωνίως.
-Σωκράτης: Τι είναι η Κόλαση και γιατί ο Σατανάς έμεινε εκεί, αφού είναι τόσο επίπονη και δυσάρεστη;
-Ιησούς: Ο Θεός τον έκλεισε στην Κόλαση και δεν του επετράπη να φύγει. Ο Θεός δημιούργησε την Κόλαση ως ένα μέρος να τιμωρήσει τον Σατανά και όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν πίστη στον Θεό. Είναι μία αιώνια κόλαση, αγωνία και μαρτύριο: όλοι οι αμαρτωλοί άνθρωποι που δεν ζητούν συγχώρεση από τον Θεό και δεν έχουν πίστη σ’ αυτόν πάνε εκεί για να βασανιστούν από τον Διάβολο.
-Σωκράτης: Εάν ο Θεός είναι δίκαιος ή σπλαχνικός πώς μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο σε έναν εχθρό που τον πολέμησε σε μάχη; Γιατί απλούστατα δεν συγχώρεσε τον Σατανά μετά την νίκη, όπως κάνουν οι άνθρωποι σε ένα κατεκτημένο έθνος αφού το κυριεύσουν; Το ανθρώπινο είδος θα φαινόταν πιο φιλεύσπλαχνο μετά από μία νίκη από τον Θεό. Γιατί δεν θα ασκούσαν στους νικημένους τέτοια βαναυσότητα και μάλιστα ισοβίως. Θα τους άφηναν ήσυχους για πάντα. Γιατί ο Θεός δεν έδειξε τις ικανότητες που περιέγραψες της δικαιοσύνης, του οίκτου, της συμπόνιας και της συγχώρεσης στον Σατανά; Σίγουρα η πολεμοχαρής φύση του Θεού είναι σε εμφανή αντίθεση από τον δικό σου ορισμό της έννοιας «Θεός» ως ένα ειρηνικό, σπλαχνικό και καθ’ όλα συγχωρητικό ον.
-Ιησούς: Ο Θεός δουλεύει με μυστηριώδεις τρόπους για να λύσει τις απορίες.
-Σωκράτης: Εάν ο Σατανάς είναι κλειδωμένος στη Κόλαση, πώς μπορεί να φέρνει πανούκλα και να πράττει βαναυσότητα στο ανθρώπινο είδος και γιατί ο Θεός τον αφήνει, αφού είναι ισχυρότερος και καλός; Εάν ο Θεός είναι πανίσχυρος, πώς συμβαίνει να φαίνεται ότι επιτρέπει στον Σατανά να επιζήσει; Γιατί δεν τον καταστρέφει; Παρ’ όλα αυτά αρχίζω να απορώ, σ’ αυτό το σημείο, εάν η αντίθετη πορεία δεν ήταν καλύτερη.
-Ιησούς: Ο Θεός επιτρέπει στον Σατανά να φέρνει πανούκλα και να πράττει βαναυσότητες στο ανθρώπινο είδος με σκοπό να τιμωρήσει τον άνθρωπο για την αμαρτία του στον Κήπο της Εδέμ.
-Σωκράτης: Τι είναι ο Κήπος της Εδέμ;
-Ιησούς: Όταν ο Θεός δημιούργησε το πρώτο αντρόγυνο, τον Αδάμ και την Εύα, τους έβαλε στον Κήπο της Εδέμ. Όταν δημιουργήθηκαν, ήταν αγνοί και αναμάρτητοι. Να πως ο Θεός τους δημιούργησε. Ο Κήπος της Εδέμ ήταν ένας υπέροχος παράδεισος και παρείχε στον Αδάμ και στην Εύα τα πάντα που χρειαζόντουσαν. Δεν είχαν να δουλεύουν, παρά να κόβουν τα φρούτα από τα κλαδιά των άφθονων δέντρων. Ήταν τόσο αθώοι και αβλαβείς σαν παιδιά και δεν γνώριζαν τίποτα σχετικό με τον σαρκικό έρωτα. Ήταν ο ένας πλασμένος για τον άλλον, και αγάπησαν και λάτρεψαν τον Θεό που τους επισκεπτόταν που και που.
-Σωκράτης: Γιατί ο Θεός δημιούργησε το ανθρώπινο είδος;
-Ιησούς: Ήταν μοναχικός.
-Σωκράτης: Γιατί απλώς δεν δημιούργησε περισσότερους αγγέλους που ήταν περισσότερο ίσοι του από αυτήν την κατώτερη μορφή ζωής, τον Άνθρωπο; Δεν μπορεί να είναι το ότι ήθελε δούλους που θα περιφρονούσε αυτόν που θα τον φοβόταν, θα τον σεβόταν και θα τον λάτρευε;
-Ιησούς: Από την στιγμή που είναι ο δημιουργός μας, του οφείλουμε την λατρεία, τον σεβασμό και την βαθιά υπόκλιση μας.
-Σωκράτης: Είναι το παιδί ενός εγκληματία, όπως απαιτεί το καθήκον, να είναι υπάκουος στον πατέρα, ή έχει το παιδί το δικαίωμα και την υποχρέωση να κρίνει τον εαυτό του μεταξύ σωστού και λάθους. Τι αμαρτία, τι πράξη ανυπακοής έπραξε ο άνθρωπος στον Κήπο της Εδέμ;
-Ιησούς: Στο κέντρο του Κήπου της Εδέμ, ο Θεός τοποθέτησε το δέντρο της Γνώσης. Είπε στον Αδάμ και στην Εύα ότι δεν έπρεπε να φάνε το φρούτο αυτού του δέντρου. Ο Σατανάς πήγε στον Κήπο μεταμφιεσμένος ως φίδι και είπε στην Εύα ότι θα κέρδιζε περισσότερη γνώση αν έτρωγε το φρούτο. Ο Σατανάς τους είπε ότι ο Θεός τους είχε πει να μην φάνε το φρούτο γιατί φοβόταν ότι εάν το έκαναν θα γινόντουσαν τόσο ισχυροί όσο ο Θεός. Η Εύα έπεισε τον Αδάμ να φάει το φρούτο. Αφού το έφαγαν, έμαθαν για την ερωτική επαφή. Αυτή ήταν η πρώτη αμαρτία.
-Σωκράτης: Είναι η γνώση διαβολική που ο Θεός θα ήθελε να την κρατήσει μακριά από εμάς; Γιατί ο θεός ήθελε να μας κρατήσει μακριά από την απόκτηση γνώσης; Μήπως ήθελε να μας κρατήσει υπόδουλους και χαμερπείς στα πόδια του; Μου φαίνεται ότι οφείλουμε ένα ευχαριστώ και μια ευλάβεια στον Σατανά για την βοήθεια του. Ο Σατανάς φαίνεται σαν τον Τιτάνα Προμηθέα, ο οποίος περιφρονώντας τις εντολές των θεών έδωσε στον άνθρωπο την Γνώση της φωτιάς.. Γι’ αυτήν την υπηρεσία προς τους ανθρώπους ο Προμηθέας, σαν τον Σατανά, βασανίστηκε και μαρτύρησε αιωνίως. Σίγουρα η ανθρώπινη ζωή θα άξιζε περισσότερο απ’ ότι είναι χωρίς αγάπη, φωτιά και γνώση.
-Ιησούς: Όμως ο Σατανάς είπε ψέματα στην Εύα γιατί δεν γίναμε ισχυρότεροι σαν τον Θεό τρώγοντας το φρούτο. Μας είπε ψέματα απλώς και μόνον επειδή ήθελε να καταστρέψει το έργο του Θεού.
-Σωκράτης: Εάν ο Θεός είναι πανίσχυρος, τότε γιατί άφησε τον Σατανά να έρθει στο Κήπο και να παραπλανήσει την Εύα; Εάν ο Θεός δεν ήθελε τον άνθρωπο να φάει το φρούτο, γιατί έβαλε αυτό το δέντρο εξ’ αρχής; Εάν ο Θεός δεν ήθελε τον άνθρωπο να κάνει έρωτα, γιατί τοποθέτησε στον άνθρωπο τα απαραίτητα όργανα γι’ αυτό; Εάν ο Θεός δεν ήθελε τον άνθρωπο να πράξει αμαρτία, γιατί έδωσε στον άνθρωπο την δίψα για γνώση, εμπειρία, περιπέτεια και σαρκικό έρωτα;
-Ιησούς: Ο Θεός έβαλε το δέντρο στον Κήπο και άφησε τον Σατανά να εισέλθει για να δοκιμάσει τον άνθρωπο.
-Σωκράτης: Είπες ότι ο Θεός είναι παντογνώστης, ότι ξέρει τα πάντα που συμβαίνουν πριν συμβούν. Σίγουρα ο Θεός θα ήξερε εξ’ αρχής πως θα συμπεριφερόταν ο άνθρωπος.
-Ιησούς: Ο Θεός του έδωσε ελεύθερη βούληση. Ήταν όπως είναι τόσο πιθανό για τον άνθρωπο να είναι ενάρετος και υπάκουος στο Θεό όσο το να ήταν αμαρτωλός και ανυπάκουος στο λόγο του Θεού.
-Σωκράτης: Γνώριζε ο Θεός ότι αυτός ο άνθρωπος θα αμάρτανε;
-Ιησούς: Γνώριζε ότι ο άνθρωπος θα αμάρτανε αλλά του επέτρεψε την ελεύθερη βούληση να κάνει την δική του επιλογή.
-Σωκράτης: Θα μπορούσε ο Θεός να δημιουργήσει έτσι τον άνθρωπο ώστε να μην μπορούσε να αμαρτήσει; Θα μπορούσε ο Θεός να δημιουργήσει έτσι τον άνθρωπο ώστε να μην είχε αμαρτήσει στη συγκεκριμένη κατάσταση;
-Ιησούς: Ναι, από την στιγμή που ο Θεός είναι πανίσχυρος θα μπορούσε να το κάνει, αλλά δεν ήθελε τους ανθρώπους μόνο μαριονέττες. Ήθελε να έχουν ελεύθερη βούληση.
-Σωκράτης: Θα μπορούσε ο Θεός να δημιουργήσει τον άνθρωπο με δύο κεφάλια και τρία πόδια ή με άλλον τρόπο εάν το ήθελε;
-Ιησούς: Ο Θεός θα μπορούσε να δημιουργήσει τον άνθρωπο όπως ήθελε.
-Σωκράτης: Μήπως ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο με τον τρόπο που το επιζητούσε; Επιζήτησε τον άνθρωπο να έχει ένα κεφάλι, δύο πόδια και να είναι όπως είναι σήμερα;
-Ιησούς: Μα και βέβαια. Ο Θεός είναι τέλειος και πανίσχυρος, δεν μπορούσε να κάνει λάθος.
-Σωκράτης: Άρα ο Θεός δεν έκανε λάθος, αλλά τον δημιούργησε ακριβώς όπως το επιζητούσε ο ίδιος.
-Ιησούς: Ναι.
-Σωκράτης: Τότε εμείς δημιουργηθήκαμε όπως ακριβώς το επιζητούσε ο Θεός να είμαστε; Και ο Αδάμ και η Εύα δημιουργήθηκαν όπως ακριβώς το επιζητούσε ο Θεός;
-Ιησούς: Ναι. Είναι όπως το έχω πει.
-Σωκράτης: Μήπως όλα είναι καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού.
-Ιησούς: Ναι, ο Θεός είναι ο Άρχοντας και Συντονιστής και Δημιουργός όλων.
-Ιησούς: Πίστευε και μη ερεύνα. Δεν πρέπει να γίνουμε άπιστοι Θωμάδες. Εάν πιστέψουμε στον Θεό, θα ανταμειφθούμε για όλες τις δίκες και τις δοκιμασίες χιλιαπλάσιες φορές όταν θα πάμε στον παράδεισο.
-Σωκράτης: Λες ότι πρέπει να πιστεύουμε οτιδήποτε μας πουν, χωρίς να το ερευνήσουμε ή να το εξετάσουμε, δηλαδή να γίνουμε αθώοι; Εάν το έκανα αυτό, θα έπρεπε να δίνω την τσάντα μου σε οποιονδήποτε στο δρόμο που μου υποσχέθηκε να την επιστρέψει χιλιαπλάσιες φορές. Θα είμαι ηλίθιος αν το κάνω όπως το λες. Και εδώ δεν με ρωτάς να δώσω απλώς λεφτά, αλλά να αφιερώσω ολόκληρη τη ζωή μου σε μια επιχείρηση και ένα σκοπό χωρίς να λάβω υπ’ όψιν μου την αξία της επιχείρησης. Απαιτείς να ζήσω υπό την απειλή του βασανισμού και μου υπόσχεσαι παράδεισο. Δεν είμαι ένας πράος και αθώος βλάκας που καθοδηγείται προς τα εκεί όπου μου έχουν πει από κενές υποσχέσεις και απειλές.
-Ιησούς: Η πραότητα θα κληρονομήσει την Γή.
-Σωκράτης: Οι πράοι σφαγιάζονται και γίνονται σκλάβοι όπως τα γυναικόπαιδα ενός κατεκτημένου έθνους.
-Ιησούς: Δεν πρέπει να ρωτάς τον Θεό!
-Σωκράτης: Δεν έχω συναντήσει ποτέ αυτόν τον κύριο και επομένως δεν μπορώ να τον ρωτήσω. Ερωτώ εσένα, που δηλώνεις ότι τον εκπροσωπείς, αποφασισμένος να μάθω αν είσαι ή όχι.
-Ιησούς: Πρέπει να πιστεύουμε στη Βίβλο, στις Γραφές, στο Λόγο του Θεού με πίστη, χωρίς να περιμένουμε να είμαστε ικανοί να καταλάβουμε και χωρίς να ερωτάμε για απόδειξη.
-Σωκράτης: Είναι αδύνατον για έναν άνθρωπο να μην επιλέγει. Είσαι ενήμερος ότι υπάρχουν χιλιάδες άλλες θρησκείες στον κόσμο; Αν πιστεύουμε με πίστη θα πρέπει να τις αποδεχτούμε όλες. Όμως είναι όλες διαφορετικές και αυτό είναι που το κάνει αδύνατο. Θα ήταν σαν να πίστευες ταυτόχρονα ότι ο κόσμος είναι σφαιρικός και επίπεδος. Σίγουρα δεν εξασκείς αυτό που κηρύττεις. Γιατί έτσι τότε θα πίστευες ότι η Εβραϊκή θρησκεία και η Παλαιά Διαθήκη ήταν σωστές και δεν ξεκίνησαν αυτήν την νέα αιρετική θρησκεία σου. Ή σαν εχθές που οι ιερείς της Αθηνάς σε επέπλητταν στους δρόμους να σταματήσεις να κηρύττεις τα ιερά σου, θα έπρεπε να πιστέψεις στην Ελληνική θρησκεία των Ολυμπίων Θεών γιατί ήταν η πρώτη και θα έπρεπε να την πιστεύεις με πίστη γιατί σου είπαν ότι είναι αληθινή.
-Ιησούς: Σωθήκαμε από τη πίστη για να μην υπερηφανευόταν ο άνθρωπος.
-Σωκράτης: Επέτρεψε μου να σου δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Υπέθεσε πως το Μαντείο των Δελφών μου είπε ότι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν ένοχος για τον βιασμό και την δολοφονία της γυναίκας μου και ότι θα έπρεπε να τον σκοτώσω, γιατί διαφορετικά θα με σκοτώσει, φοβούμενος ότι θα ανακαλύψω το έγκλημα του και τον σκοτώσω μου λες «ου φονεύσεις». Μου λες ότι πρέπει να έχω πίστη οτιδήποτε και αν μου πουν. Ακολουθώντας τη διαταγή σου, θα πρέπει να τον σκοτώσω εξ’ αιτίας της πίστης μου στο Μαντείο των Δελφών αλλά δεν πρέπει να τον σκοτώσω εξ’ αιτίας της πίστης μου στον Άρχοντα Θεό. Όμως δεν μπορώ ταυτοχρόνως και να τον σκοτώσω και να μην τον σκοτώσω. Επομένως μου είναι αδύνατο να πιστέψω οτιδήποτε από πίστη και μόνο. Υπάρχει μια πνευματική επιλογή που εγώ και εσύ και όλοι οι άνθρωποι κάνουν, είτε εθελοντικά είτε όχι, ως προς τι να πιστέψουμε. Τι θα πρέπει εναλλακτικά να κάνεις: επιλέγεις σκεφτόμενος, συνομιλώντας και παίρνοντας υπόψη όλες τις πλευρές του προβλήματος ή εθελότυφλα αρνείσαι ότι υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επιλογή; Η επιλογή είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου γιατί η απάντηση στο ερώτημα «ποιός ο σκοπός της ζωής» προϋποθέτει ολόκληρη την πορεία της ζωής ενός ανθρώπου. Εάν ένας άνθρωπος πρέπει να καθοδηγεί την όποια κίνηση του από την θρησκεία του, όπως υποστηρίζεις, τότε σίγουρα θα πρέπει να σκεφτεί πολλές φορές για την επιλογή των θρησκειών. Επέτρεψε μου να σου πω μια παραβολή: Εάν θέλεις να πάς από μια πόλη σε μία άλλη για κάποιο λόγο που εμπλέκει ολόκληρη την ζωή σου, δεν θα ήταν σοφότερο να πάρεις υπόψη σου όλες τις διαδρομές, ασχέτως αν σε κάποιες από αυτές συχνάζουν ληστές, ασχέτως αν δεν είναι η πιο κοντινή ή πιο ασφαλής πόλη να πάς, ή, αν ασχέτως υπάρχει πραγματικά κάποια πόλη;
-Ιησούς: Εάν πραγματικά θέλεις να μάθεις την αλήθεια για τον Θεό, τη δημιουργία και την σκοπιμότητα της ζωής, υπάρχει ένας απλός τρόπος να ανακαλύψεις την αλήθεια. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ζητήσεις από τον Θεό να έρθει στην καρδιά σου. Εάν πραγματικά θέλεις να μάθεις την αλήθεια για τον Θεό, το Άγιο Πνεύμα θα έρθει σε εσένα και θα γίνεις ένα με τον Θεό. Εκείνη την στιγμή θα κερδίσεις παραδεισένια Γνώση και Ειρήνη. Και όταν θα πεθάνεις, θα πάς στον παράδεισο και θα ζήσεις παντοτινά χαρούμενος και ικανοποιημένος.
-Σωκράτης: Περιμένω να μάθω την αλήθεια. Τι ακριβώς πρέπει να κάνω και να πω με σκοπό να κερδίσω αυτή την Γνώση και Σοφία; Πώς θα απευθυνθώ σ’ αυτόν;
-Ιησούς: Πες «Θεέ έλα στην καρδιά μου και δώσε μου Σοφία να κατανοήσω την αλήθεια».
-Σωκράτης: Λες απλά και μόνο επαναλαμβάνοντάς το, θα κερδίσω Γνώση σχετικά με το ποιός είναι ο σκοπός της ζωής;
-Ιησούς: Ναι. Ο Θεός λέει να αναζητήσεις και θα βρεις, ρώτα και θα απαντηθεί, χτύπα και θα σου ανοιχτεί διάπλατα. Ο Θεός υποσχέθηκε να δείξει την αλήθεια σε οποιονδήποτε τον ρωτήσει.
-Σωκράτης: Θεέ έλα στην καρδιά μου και δώσε μου Σοφία να καταλάβω την αλήθεια.
-Ιησούς: Βλέπεις; Τώρα ευχαρίστησε τον Θεό που σου έδωσε αιώνια ζωή.
-Σωκράτης: Τίποτα δεν συνέβη. Δεν γνωρίζω τίποτε παραπάνω σχετικά με τον σκοπό της ζωής απ’ ότι ήξερα πριν.
-Ιησούς: Τότε δεν είσαι ειλικρινής. Δεν ευχήθηκες πραγματικά στον Θεό να έρθει στην καρδία σου και να σου δείξει την αλήθεια. Δεν είχες πίστη που θα ερχόταν στην καρδιά σου.
-Σωκράτης: Θέλω πραγματικά να μάθω την αλήθεια. Αφιέρωσα ολόκληρη την ζωή μου μελετώντας φιλοσοφία και λόγο. Εύχομαι πολύ περισσότερο από την ίδια τη ζωή να μάθω το σκοπό της ζωής. Είναι μια απάντηση που αναζητώ από τότε που πρωτοείδα τον ήλιο. Αν δεν την μάθω ακόμη, θα την αναζητήσω μέχρι την ημέρα που θα πεθάνω. Πιθανώς να μην με άκουσε. Να τον ξαναρωτήσω δυνατά;
-Ιησούς: Απέτυχες να βρεις την απάντηση γιατί δεν έχεις πίστη. Εάν ο άνθρωπος είχε εναποθέσει το μέγεθος ενός κόκκου σινάπεως, θα μπορεί να μετακινήσει ένα βουνό και οτιδήποτε ευχηθεί να γίνουν πραγματικότητα.
-Σωκράτης: Αυτό είναι αδύνατο. Μήπως κανένας από αυτούς τους ανθρώπους που σε ακολουθούν σήμερα είχαν ποτέ τους συγγενείς ή φίλους που να ήταν άρρωστοι ή πεθαμένοι; Σίγουρα υπήρχαν. Και σίγουρα εάν ήταν καλοί Χριστιανοί ευχήθηκαν να μην αρρωστήσει ή πεθάνει κάποιος συγγενής ή φίλος, αλλά να είναι υγιής και ευτυχής και πάλι. Σίγουρα κανείς δεν θα είναι τόσο ηλίθιος να πει πως δεν είχε δει ποτέ φίλο να πεθαίνει. Σίγουρα κανένας δεν θα είναι τόσο σκληρός να πει πως ποτέ δεν ευχήθηκε για ένα φίλο του να ζήσει. Επομένως, κατανοείται πως ποτέ κανένας Χριστιανός σ’ όλη την διάρκεια των αιώνων δεν είχε πίστη στο Θεό, ή αλλιώς ότι ο Θεός ψευδόταν.
-Ιησούς: Ο Κύριος έδωκεν και ο Κύριος έλαβεν πίσω, ευλογημένο το όνομα του Κυρίου.
-Σωκράτης: Θα σου παρουσιάσω μια παραβολή που αποδεικνύει πως δεν υπήρξε ποτέ κανένας Χριστιανός ή Εβραίος που να είχε πίστη. Και θα σου αποδείξω ότι ο Θεός έλεγε ψέματα όταν υποσχέθηκε να έρθει στην καρδιά του ανθρώπου και να του διδάξει το νόημα της ζωής. Πρώτον, θα συμφωνούσες ότι η Κόλαση είναι χειρότερη από οποιαδήποτε πιθανή γήινη ατυχία;
-Ιησούς: Ναι. Σίγουρα.
-Σωκράτης: Και επίσης δεν είχες πει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αμαρτωλοί και υπολείπονταν στη δόξα του Θεού;
-Ιησούς: Ναι.
-Σωκράτης: Όλοι οι Χριστιανοί ή οι Εβραίοι που έχουν πίστη, πιστεύουν ότι θα πάνε στην Κόλαση αν αμαρτήσουνε. Επέτρεψε μου να σου παρουσιάσω αυτή την παραβολή. Κάθε Χριστιανός είναι σαν ένας άνθρωπος που στέκεται στην κορυφή του λόφου: γνωρίζει ότι εάν αμαρτήσει, θα πέσει εις θάνατον, ή χειρότερα, εις αιώνιο βασανισμό. Είχες πει ότι η Κόλαση είναι χειρότερη από οποιαδήποτε πιθανή γήινη ατυχία. Ασχέτως κατά πόσο τραυματικές είναι οι γήινες ατυχίες ή επιθυμίες του, κανένας άνθρωπος που ήταν ένας πιστός Χριστιανός, θα έπραττε αμαρτία, ήτοι να πηδήξει από τον λόφο εις αιώνιον βασανισμόν. Είχες πει ότι όλοι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των πιστών Χριστιανών και Εβραίων, είναι αμαρτωλοί. Συνεπώς κανένας Χριστιανός ή Εβραίος από την αρχή της δημιουργίας του χρόνου, δεν πίστεψε ποτέ πραγματικά ότι θα πήγαινε στην Κόλαση. Γιατί εάν το πίστευε, δεν θα αμαρτούσε. Δεν θα πήδαγε από τον λόφο εάν πίστευε πώς η Κόλαση και ο αιώνιος βασανισμός τον περιμένουν εκεί κάτω. Όλοι οι άνθρωποι πράγματι πηδούν από τον λόφο, όλοι κάνουν αμαρτία. Επομένως, ούτε ένας δεν σε πίστεψε πραγματικά όλους αυτούς τους αιώνες. Αποδεικνύετε πως ο Θεός δεν ήρθε στις καρδιές τους όπως δεν ήρθε στην δικιά μου μόλις πριν λίγα λεπτά. Επομένως ο Θεός δεν έχει το Δικαίωμα να περιμένει από αυτούς να πράξουν με Χριστιανικό τρόπο ή να πιστέψουν σε Αυτόν. Επομένως, ο Θεός δεν έχει το δικαίωμα να τους τιμωρήσει ή να τους στείλει στην Κόλαση. Επομένως, ο Θεός δεν είναι δίκαιος. Εν κατακλείδι ο Θεός σου δεν είναι Θεός.
-Ιησούς: Κοίτα τον κόσμο γύρω σου. Δεν αποδεικνύει ότι ο Θεός υπάρχει; Δες μια ωραία και φιλάνθρωπη φύση που σε κάνει δυνατό και υγιή και σου παρέχει τον ήλιο για ζεστασιά και τα δάση και τα χωράφια για φαγητό. Δεν πρέπει να υποκλιθείς στον Θεό για όλα όσα σου έχει κάνει;
-Σωκράτης: Ξέρω ότι η φύση είναι καθ’ όλα καλή και φιλάνθρωπη, αλλά ποιανού κόκκοι χαλαζιού έσπασαν το παράθυρο μου;
-Ιησούς: Απλούστατα υπάρχει κάποιο κακό στοιχείο στον κόσμο που δεν αναιρεί το καλό. Πρέπει να ευχαριστήσεις τον Θεό γι’ αυτό. Ο Θεός πρέπει να υπάρχει, γιατί από που θα ερχόταν ο κόσμος αν δεν τον δημιουργούσε;
-Σωκράτης: Δεν είναι απαραίτητο ότι ο Θεός σου δημιούργησε τον κόσμο. Υπάρχουν χιλιάδες ιερείς που υποστηρίζουν ότι ο Θεός τους τον δημιούργησε. Απλά επειδή δεν έχω την απάντηση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτώ τον δικό σου Θεό χωρίς να τον ελέγξω. Θα μπορούσα απλώς λογικά να απαιτήσω να πιστέψεις ότι ο Δίας δημιούργησε τον κόσμο. Ακόμη και αν συμφωνήσω ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, συνεπάγεται το τέλος της έννοιας των ιδιοτήτων του Θεού και λογικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε από αυτό στην υπόθεση ότι οι άλλες πλευρές των εννοιών του Θεού είναι σωστές.
-Ιησούς: Περίμενε μην φεύγεις! Πρέπει να σώσεις την ψυχή σου από την αιώνια κατάρα. Αποδέξου τον Θεό στην καρδιά σου. Δεν θα φύγω μέχρι να μου πεις το ναι.
-Σωκράτης: Ναι. Υπάρχουν μόνο οι άεργες σκέψεις ενός γέρου άντρα. Είναι σίγουρο ότι είσαι σωστός από την στιγμή που έχεις πιστούς. Και αυτό που είμαι είναι απλά ένα μουντό και γέρικο μυαλό που βάζει την αιτία και την φιλοσοφία πάνω από τις φωνές του πλήθους.
-Ιησούς: Δόξα τω Θεώ που σου έδωσε αιώνια ζωή.
Ο Σωκράτης έφυγε.
ΤΕΛΟΣ
Αν ενοχλείσθε παιδιά από τα ονόματα των διαλεγομένων, βάλτε όποια άλλα σας κάνει κέφι. Το απολαυστικό κομμάτι είναι ο ίδιος ο διάλογος.
Προσωπικά, αυτά που λέει ο «Socrates» με καλύπτουν απόλυτα. Αν τώρα στις ερωτήσεις του, ο δικός σας ο «Jesus» θα μπορούσε ν’ απαντήσει καλύτερα… δια χειρός Ψηλού, Ευρωπαίου ή Τρεχαγύρευε ή κάποιου φωτισμένου παπά ή καλόγερου, ειλικρινά θα του χρωστούσα μεγάλη χάρη.
This Is The End… που θα έλεγε κι ο άλλος μεγάλος αγωνιστής για τη λευτεριά από τα πνευματικά δεσμά της Χριστανοσύνης, ο Μέγας James Douglas Morrison των Doors, που στον τάφο του υπάρχει στα Ελληνικά η επιγραφή «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ»Να ‘χουμε όλοι Καλό Φθινόπωρο & Χειμώνα
Χωρίς Ελπίδα, χωρίς Ζωή παρά μόνο Φόβο και Πόνο
Χωρίς Τροφή, χωρίς Αγάπη…Εδώ παρίσταται μόνο η Απληστία!
(Iron Maiden - Fear Of The Dark (1992)/Childhood's End)
Η απαντηση εδω...........http://www.multiforums.gr/sciences/viewthread.php?tid=2651&page=3 (τελευταιο μηνυμα)
Edited by - Robben on 27/08/2009 23:46:20
Αλήθεια, ο...Πλίνιος, σε ποιά χώρα απηύθυνε τις επιστολές του;
Σε ποιούς απευθύνονταν;
Σε ..ασιάτες, ή σε αφρικανούς;Ή σε ..αμερικανούς;Μάλλον σε ...νεοζηλανδούς ή Παπούα....
Το θέμα είναι ότι ξεφεύγεις πολύ με αυτά που φτιάχνεις και σε βλέπω
να μας λές σύντομα πολλά τρελά...
Πράγματα που δεν έχει πει κανείς....
Γιατί πάντα υπάρχουν απίθανοι συσχετισμοί που μπορούν να γίνουν...
Μόνο την αλήθεια θα αποφεύγεις, ξεχνώντας εκείνο το "σκληρόν λακτιζειν προς κέντραν.."Γιατι εσύ φθίνεις, λόγω της σάρκας, ενώ ο Θεός , μπορεί να σε περιμένει....
quote:
-Σωκράτης: Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που πάντα κυριαρχούσε στη σκέψη μου. Αν και ήταν ανέκαθεν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αναζήτησή μου για την αλήθεια και το νόημα, είμαι βέβαιος ότι με τις γνώσεις σου θα το βρεις πολύ πιο εύκολο και θα με θεωρήσεις έναν ανόητο ηλικιωμένο.
Σαν πρωτη παρατηρηση, εχω να πω ότι οι νεοπαγανιστες εχουν αγνοια για τον Ιησου.
Ποτε θεωρησε ‘’ανοητο’’ έναν ανθρωπο με τον οποιο συνομιλησε? Αν ηταν ετσι, τοτε κανεις δεν θα τον πλησιαζε. Ποιος σημερα από μας θα πλησιαζε έναν τετοιο ανθρωπο? Στα ευαγγελια βλεπουμε πολλους να τον πλησιαζουν από καλη προθεση, και ακομα περισσοτερους από κακη για να τον ‘’πιασουν από λογο’’.
Ησαν δε αυτω εγγίζοντες πάντες οι τελωναι και οι αμαρτωλοι ακούειν αυτου. 2 και διεγόγγυζον οι τε Φαρισαιοι και οι γραμματεις λέγοντες οτι Ουτος αμαρτωλους προσδέχεται και συνεσθίει αυτοις.
(Λουκας 15, 1.2)
Για να ηταν προσιτος και μαλιστα επειδη τον πλησιαζαν οι ανθρωποι που οι υποκριτες φαρισσαιοι ειχαν απορριψει, σημαινει ότι ηταν προσιτος ο Ιησους.
Σε μια μονο περιπτωση ειπε σε δυο από τους μαθητες…………………
25 και αυτος ειπεν προς αυτούς, Ω ανόητοι και βραδεις τη καρδία του πιστεύειν επι πασιν οις ελάλησαν οι προφηται. 26 ουχι ταυτα εδει παθειν τον Χριστον και εισελθειν εις την δόξαν αυτου; 27 και αρξάμενος απο Μωϋσέως και απο πάντων των προφητων διερμήνευσεν αυτοις εν πάσαις ταις γραφαις τα περι εαυτου.
(Λουκας 24,25-27)
Και αυτό, διοτι αν και ηταν μαζι με τον Ιησου 3 χρονια, αν και τους ειχε πει τα οσα θα συνεβαιναν, παρολα αυτά δυσπιστουσαν ενώ δεν θα επρεπε. Το ειπε όμως για τους μαθητες του. Μπορουσε να τους αφησει και να τους απορριψει, αλλα δεν το εκανε.
quote:
Πάντα επιθυμούσα να ζήσω με τιμή και ευγένεια, αλλά φαίνεται ότι απλά σκόνταψα στη ζωή χωρίς καλά καλά να μάθω τι είναι τιμή και τι ευγένεια. Με την περιορισμένη μου αντίληψη, συχνά φαντάζει σε μένα ότι η ζωή, με όλη της την βιασύνη και φασαρία, πραγματικά δεν υποδεικνύει τίποτα. Πες μου σε παρακαλώ: Πως πρέπει να ζει ένας άνδρας, ποιος ο σκοπός της ζωής;-Ιησούς: Να υπηρετείς και να λατρεύεις τον θεό.
-Σωκράτης: Ποιο θεό;
-Ιησούς: Υπάρχει μόνο ένας θεός.
-Σωκράτης: Ω! Θα έπρεπε να ζεις εδώ στην Αθήνα. Έχουμε αρκετούς για να διαλέξεις.
Σαφως και ειχαν πολλους και ο καθενας αναλογα με τον χαρακτηρα του διαλεγε.
Ο Πλάτωνας, αναφέρει στους Νόμους ότι τον «μύθο» του Δία και του Γανυμίδη τον χρησιμοποιούν οι παιδεραστές σε όλη την Ελλάδα, για να δικαιολογήσουν την ομοφυλοφιλία τους.
‘’ὅσαι τῶν ἄλλων μάλιστα ἅπτονται τῶν γυμνασίων· καὶ εἴτε παίζοντα εἴτε σπουδάζοντα ἐννοεῖν δεῖ τὰ τοιαῦτα, ἐννοητέον ὅτι τῇ θηλείᾳ καὶ τῇ τῶν ἀρρένων φύσει εἰς κοινωνίαν ἰούσῃ τῆς γεννήσεως ἡ περὶ ταῦτα ἡδονὴ κατὰ φύσιν ἀποδεδόσθαι δοκεῖ, ἀρρένων δὲ πρὸς ἄρρενας ἢ θηλειῶν πρὸς θηλείας παρὰ φύσιν καὶ τῶν πρώτων τὸ τόλμημ' εἶναι δι' ἀκράτειαν ἡδονῆς. πάντες δὲ δὴ Κρητῶν τὸν περὶ Γανυμήδη μῦθον [636d] κατηγοροῦμεν ὡς λογοποιησάντων τούτων· ἐπειδὴ παρὰ Διὸς αὐτοῖς οἱ νόμοι πεπιστευμένοι ἦσαν γεγονέναι, τοῦτον τὸν μῦθον προστεθηκέναι κατὰ τοῦ Διός, ἵνα ἑπόμενοι δὴ τῷ θεῷ καρπῶνται καὶ ταύτην τὴν ἡδονήν’’.
Νομοι, 636c. 636 d
Ο Αριστοφανης γράφει «Με παντρεμένη αν σε πιάσουν , θα πεις απλά στον σύζυγο,πως δεν διέπραξες αδικία, αφού κι ο Δίας το ίδιο έκανε, σαν ερωτιάρης που ήτανε και γυναικάς. Κι αφού εσύ είσαι θνητός, πώς από τον θεό θα είσαι δυνατότερος» (Αριστοφάνη, Νεφέλες, στχ. 1079-1082).
Ο Ευριπίδης γράφει (Ίων, στ. 449 κ.ε.): «Σωστό δεν είναι, με κατηγόριες να κακολογούμε, τους δύσμοιρους ανθρώπους αν μιμούνται, τα έργα που οι θεοί κρίνουν δίκαια,, μα εκείνους που σε αυτά μας δασκαλεύουν» και (Ηρακλής μαινόμενος, στ. 1316): «με γάμους άνομους δεν έχουν σμίξει; Δεν ατίμασαν για την εξουσία τους γονιούς δένοντάς τους με αλυσίδες; Αξένοιαστοι στον Όλυμπο όμως ζούνε παρά τα σφάλματά τους», υποστηρίζοντας πως για την ανηθικότητα των ανθρώπων φταίνε οι θεοί με το παράδειγμα που δίνουν στους μύθους.
Ο Παλλαδάς, συνέδεε τους ανθρωποκτόνους με το παράδειγμα που δίνει ο Δίας. «Εἴ τούς ἀνδροφόνους εὐδαίμονας ὄντας ὁρῶμεν, οὐ πάνυ θαυμάζω˙ τοῦ Διός ἐστι γέρας. τόν γάρ γεννήσαντα μεμισηκώς καί ἐκεῖνος κτεῖνεν ἄν, εἰ ὁ Κρόνος θνητός ἐτύγχανεν ὤν˙ ἀντί δέ τοῦ κτεῖναι σύν τοῖς Τιτῆσι κολάζει, δέσμιον ὡς ληστήν εἰς τὀ βάραθρον ἐνείς» (Π.Α. X, 53). Μετάφραση: «Αν βλέπω ευτυχείς τους ανθρωποκτόνους να είναι,δεν απορώ πολύ,του Δία είναι ο έπαινος. Κι εκείνος τον γεννήτορά του ασφαλώς θάχε σκοτώσει,που τόσο μίσησε, αν τύχαινε θνητός ο Κρόνος νάναι. όμως μαζί με τους Τιτάνες δεν τον σκότωσε. Δέσμιο μες στο βαθύ το βάραθρο, προτίμησε, ωσάν ληστή, να τον κρατάει».
Εάν ησουν γυναικα απατημενη, έβρισκες αποκουμπι στην Ηρα…………κτλ.
Ολοι ‘’βολευοντουσαν’’ ηθικα για τον εαυτο τους (ειχαν άλλοθι τους θεους για τις πραξεις τους), αν και υπηρχαν νομοι από τους πραγματικα σοφους.
quote:
-Σωκράτης: Δημιούργησε λοιμούς, πολέμους, θάνατο, τυρρανία και κακό;-Ιησούς: Όχι. Αυτά τα πράγματα και όλα τα άλλα δεινά και τραγωδίες είναι του Σατανά, του πρίγκιπα του σκότους, ή από τις ανθρώπινες αδυναμίες και την σατανική φύση. Ο θεός είναι αγαθός και άκακος, μόνο καλό μπορεί να βγει από αυτόν.
Φυσικα δεν ευθυνεται ο θεος που πχ ο Μπους ισοπεδωσε το Ιρακ, ουτε για το αν τα ισχυρα οικονομικα κρατη δεν βοηθησαν τις υποαναπτυκτες χωρες ώστε να προοδευσουν και αυτές. Ουτε ευθυνεται για τις σπαταλες και την απληστια του ανθρωπου. Ο ανθρωπος φταιει. Το κακο είναι η ελλειψη του καλου. Το σκοταδι είναι η ελλειψη του φωτος. Πχ, αν κλεισουμε τα ματια μας ‘’βλεπουμε’’ σκοταδι. Αν τα ανοιξουμε, βλεπουμε φως. Αν πλησιασουμε στο αναμμενο τζακι, θα ζεσταθουμε. Αν βγουμε εξω στο κρυο, θα κρυωσουμε.
quote:
-Σωκράτης: Και ποιός στα καλά καθούμενα είναι ο Σατανάς; Σίγουρα θα πρέπει να είναι ένας θεός για να μπορεί να τιμωρεί με πανωλεθρίες το ανθρώπινο είδος. Παρ’ όλα αυτά είχες μόλις πει ότι υπάρχει μόνο ένας Θεός. Επίσης είχες πει ότι όλες αυτές οι υπάρξεις προέρχονται από τον Θεό. Και τώρα λες ότι μόνο το καλό έρχεται από τον Θεό και όλο το κακό προέρχεται από κάποιον που λέγεται Σατανάς. Αυτά φαίνονται να είναι αντιφάσεις...... Τι κάνουν αυτοί οι άγγελοι;-Ιησούς: Κάνουν θελήματα για τον Θεό.
-Σωκράτης: Γιατί ο Θεός, αφού είναι πανίσχυρος, να χρειάζεται άλλους να κάνουν θελήματα γι’ αυτόν;
-Ιησούς: Έτσι του αρέσει.
-Σωκράτης: Τότε είναι οι σκλάβοι του.
-Ιησούς: Όχι, τον υπηρετούν πρόθυμα .
-Σωκράτης: Τι συμβαίνει αν δεν τον υπηρετήσουν πρόθυμα;
-Ιησούς: Υπάρχουν διάφοροι άγγελοι υπό τον Σατανά που επαναστάτησαν εναντίον του Θεού και απεβλήθησαν από τον παράδεισο σε αιώνια τιμωρία.
Δεν ειμαστε Γνωστικοι να πιστευουμε σε δυο θεους. Τον καλο και τον κακο. Αν ειχες διαβασει τι λεει η Γραφη, θα ηξερες τι είναι ο Σατανας. Είναι ενας εκπεσων αγγελος.
12 πῶς ἐξέπεσεν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ὁ ἑωσφόρος ὁ πρωΐ ἀνατέλλων; συνετρίβη εἰς τὴν γῆν ὁ ἀποστέλλων πρὸς πάντα τὰ ἔθνη. 13 σὺ δὲ εἶπας ἐν τῇ διανοίᾳ σου· εἰς τὸν οὐρανὸν ἀναβήσομαι, ἐπάνω τῶν ἀστέρων τοῦ οὐρανοῦ θήσω τὸν θρόνον μου, καθιῶ ἐν ὄρει ὑψηλῷ, ἐπὶ τὰ ὄρη τὰ ὑψηλὰ τὰ πρὸς Βορρᾶν, 14 ἀναβήσομαι ἐπάνω τῶν νεφῶν, ἔσομαι ὅμοιος τῷ ῾Υψίστῳ. 15 νῦν δὲ εἰς ᾅδην καταβήσῃ καὶ εἰς τὰ θεμέλια τῆς γῆς.
(Ησαιας 14, 12-14)
14 ἀφ' ἧς ἡμέρας ἐκτίσθης σύ. μετὰ τοῦ Χεροὺβ ἔθηκά σε ἐν ὄρει ἁγίῳ Θεοῦ, ἐγενήθης ἐν μέσῳ λίθων πυρίνων. 15 ἐγενήθης σὺ ἄμωμος ἐν ταῖς ἡμέραις σου, ἀφ' ἧς ἡμέρας σὺ ἐκτίσθης ἕως εὑρέθη τὰ ἀδικήματα ἐν σοί. 16 ἀπὸ πλήθους τῆς ἐμπορίας σου ἔπλησας τὰ ταμιεῖά σου ἀνομίας καὶ ἥμαρτες καὶ ἐτραυματίσθης ἀπὸ ὄρους τοῦ Θεοῦ, καὶ ἤγαγέ σε τὸ Χεροὺβ ἐκ μέσου λίθων πυρίνων. 17 ὑψώθη ἡ καρδία σου ἐπὶ τῷ κάλλει σου, διεφθάρη ἡ ἐπιστήμη σου μετὰ τοῦ κάλλους σου· διὰ πλῆθος ἁμαρτιῶν σου ἐπὶ τὴν γῆν ἔρριψά σε, ἐναντίον βασιλέων ἔδωκά σε παραδειγματισθῆναι.
(Ιεζεκιηλ 28, 14-17).
Δεν είναι θεος λοιπον ο Σατανας. Ηταν κτισμα και μαλιστα δεν φτιαχτηκε ως Σατανας αλλα φτιαχτηκε ως πνευματικη οντοτητα με σοφια, ομορφια, και βουληση. Αργοτερα εγινε μονος του σατανας και υπερηφανος. Με την θεληση του.
Επομενως δεν υπαρχει αντιφαση. Όπως με την θεληση τους οι ανθρωποι κανουν το θελημα του θεου. Γιατι είναι πνευματικο συμφερον ολων. Το ιδιο και για τους αγγελους. Δεν μπορει να κτιστει πνευματικη σχεση με τον θεο, χωρις να υπαρχει αγαπη. Διαφορετικα, τιποτα και κανεις δεν θα μεινει ως τελους στο θεο.
quote:
Φοβάμαι πως η θρησκεία σου είναι μακράν πιο πολύπλοκη γι’ αυτό το παλιομυαλό να το καταλάβει. Παρ’ όλα αυτά θα είμαι ένας διψασμένος μαθητής και θα προσπαθήσω σκληρά να καταλάβω, αν όμως με βοηθήσεις.
Μπα, δεν θα το ελεγα. Οι αποστολοι ηταν αγραμματοι και ιδιωτες.
Ο Ιησους ειχε πει…………..
21 Εν αυτη τη ωρα ηγαλλιάσατο εν τω πνεύματι τω αγίω και ειπεν, Εξομολογουμαί σοι, πάτερ, κύριε του ουρανου και της γης, οτι απέκρυψας ταυτα απο σοφων και συνετων, και απεκάλυψας αυτα νηπίοις. ναί, ο πατήρ, οτι ουτως ευδοκία εγένετο εμπροσθέν σου.
(Λουκας 10, 21)
Απλοτητα θελει…………….
Αντιθετως, οι φιλοσοφικες αντιληψεις ηταν πολλες και διαφορες, και συχνα αλληλοαντικρουομενες. Αυτό βεβαια δεν αποτελει μειονεκτημα για τους φιλοσοφους. Αντιθετως δειχνει ποικιλομορφια στην ελληνικη σκεψη.
Οι δε μυθοι δεν ηταν συμφωνοι μεταξυ τους (π.χ. ο τάφος του Δία στην Κρήτη ή στην Κρητέα της Αρκαδίας).
quote:
-Σωκράτης: Τι στο όνομα του Δία είναι ένας άγγελος;-Ιησούς: Ο άγγελος είναι ένας άγγελος.
-Σωκράτης: Μα βέβαια, αυτή είναι μια ταυτότητα. Ο Σωκράτης είναι Σωκράτης. Αλλά βλέπεις δεν σημαίνει τίποτα σε εμένα, άπειρος όπως είμαι στη θρησκεία σου. Παρ’ όλο ότι είναι αλήθεια όσο αληθινό μπορεί να γίνει, δεν σχετίζεται σε κάτι που μπορώ να καταλάβω. Σύγκρινε το με κάτι που είμαι εξοικειωμένος.
-Ιησούς: Ένας άγγελος είναι ένας άγγελος.
-Σωκράτης: Σε παρακαλώ συγχώρα με για την άγνοια μου. Κατανόησε ότι δεν είμαι αυθεντία όπως είσαι εσύ. Δεν έχω δει ποτέ έναν άγγελο ούτε έχω ακούσει για έναν. Είμαι ενήμερος ότι είχες πολλά παράξενα οράματα όταν περιφερόσουνα για 40 ημέρες χωρίς φαγητό. Σε παρακαλώ πες μου πως είναι αυτοί οι άγγελοι.
14 ουχι πάντες εισιν λειτουργικα πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομειν σωτηρίαν;
(Εβραιους 1, 14)
Απλα, είναι πνευματικες οντοτητες.
quote:
-Ιησούς: Έχουν φτερά.-Σωκράτης: Το ίδιο και οι σκνίπες. Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;
-Ιησούς: Μοιάζουν με ανθρώπους εκτός του ότι έχουν φτερά.
Αν το δειτε αυτό γραμμενο (ότι ειπε ο Ιησους ότι εχουν φτερα), να με φτυσετε.
quote:
-Σωκράτης: Τότε είναι υπεράνθρωποι και αθάνατοι. Εμείς εδώ στην Αθήνα θα καλούσαμε αυτά τα όντα θεούς.
Όταν μονοι τους ρωτανε και μονοι τους απαντανε, το μονο που δειχνουν (καθως και αυτος που μετεφερε αυτό το αθλιο κειμενο) είναι η ασχετοσυνη τους!!
Ενδιαφερον είναι να δουμε τι λεει ο Κελσος για τους ‘’δαιμονες’’ (κατι αντιστοιχο με τους κακους αγγελους στον χριστιανισμο). Βεβαια, στην αρχαιοτητα ο ορος ‘’δαιμονας’’ δεν σημαινε μονο τον κακο αγγελο, αλλα και τον καλο.
Στην προκειμενη περιπτωση, εννοει τους κακους, που οι ειδωλολατρες καλουν ‘’θεους’’.
«Όσο για το ότι έχει ανατεθεί σε κάποιον η εξουσία μέχρι και για το πιο μικρό πράγμα που υπάρχει πάνω στη γη, θα μπορούσε κανείς να πάρει μια ιδέα από τα λεγόμενα των Αιγυπτίων: ότι δηλαδή, αφού διαιρέθηκε το ανθρώπινο σώμα από τριάντα έξι δαίμονες ή ουράνιες θεότητες (μερικοί μιλούν για πολύ περισσότερους) σε ισόποσα μέρη, τάχθηκε να ορίζει ο καθένας το δικό του μέρος. Οι θεοί αυτοί είναι γνωστοί με τα ονόματα που έχουν πάρει από την ντόπια διάλεκτο, όπως λόγου χάρη Χνουμήν, Χναχουμήν, Κνατ, Σικάτ, Βίου, Ερού, Ερεβίου, Ραμανόρ και Ρειανοόρ και όσα άλλα ονόματα χρησιμοποιούν στη γλώσσα τους• και καλώντας αυτούς θεραπεύουν τις παθήσεις των μερών του σώματος. Τι εμποδίζει λοιπόν να τους τιμά κανείς και αυτούς και άλλους ακόμα, αν προτιμά την υγεία από την αρρώστια, την ευτυχία από τη δυστυχία, και το να ζει όσο γίνεται πιο μακριά από βασανιστήρια και τιμωρίες;»
«…θέλει όμως προσοχή, αν πρόκειται κάποιος να συναναστραφεί αυτές τις θεότητες, να μη γίνει ένα με τη λατρεία τους και, αγαπώντας υπερβολικά το σώμα, απομακρυνθεί από τα ύψιστα αγαθά και τα λησμονήσει. Πρέπει, άλλο τόσο, να πιστεύει τους σοφούς άνδρες που λένε ότι οι περισσότερες επίγειες θεότητες, έτσι όπως είναι μπλεγμένες στον κόσμο των φθαρτών και καθηλωμένες με το αίμα και την κνίσσα και τα άσματα και άλλα παρόμοια, δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το να θεραπεύσουν ένα κορμί ή προφητεύσουν το μέλλον ενός ανθρώπου ή μιας πόλης και να κάνουν ό,τι άλλο ξέρουν ή μπορούν, σχετικό με πράξεις θνητές. Καλό λοιπόν είναι να τιμούμε αυτές τις θεότητες στο βαθμό που μας συμφέρει• γιατί ο ορθός λόγος δεν υπαγορεύει ότι κάτι τέτοιο είναι ούτως ή άλλως υποχρεωτικό. Και πιο σωστό είναι να θεωρήσουμε ότι οι θεότητες δεν χρειάζονται τίποτα και δεν έχουν την ανάγκη κανενός• απλώς χαίρονται με τους ανθρώπους που τους δείχνουν ευσέβεια. Τον (ύψιστο) θεό όμως δεν πρέπει να τον εγκαταλείπουμε ούτε μέρα ούτε νύχτα, ούτε όταν βρισκόμαστε με άλλους ούτε σαν είμαστε μόνοι• και με λόγια και με έργα, αλλά και χωρίς αυτά, η ψυχή μας ας τείνει πάντα προς τον θεό»
(Κέλσος, 159.1 στο έργο του Κατά Χριστιανών).
Κατά τον Κελσο, οι δαιμονες (μικροτεροι θεοι) απορρεουν από το Εν (τον Υψιστο θεο).
Παρατηρούμε εδώ, ότι ο Κέλσος περιγράφει ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ αυτές τις θεότητες, με την έννοια των δαιμόνων όπως τους εννοούν οι Χριστιανοί. Έχει ο ίδιος παρατηρήσει, και τονίζει, ότι πρόκειται για ΞΕΠΕΣΜΕΝΕΣ οντότητες, που προσκολλώνται στα υλικά και το αίμα και τις διασκεδάσεις, και είναι μάλιστα και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για όποιον δεν προσέξει. Και μάλιστα, είναι πολύ ενδιαφέρον ότι όπως είπε στο προηγούμενο απόσπασμα, αυτοί ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΑ, κάτι που εμείς το λέμε: "Δαιμονοκαταληψία".
Με λίγα λόγια, οι Χριστιανοί πίστευαν, ότι η συγκεκριμένη ομάδα αγγέλων, τους οποίους ονόμαζαν «δαίμονες», είχαν εκπέσει του λειτουργήματός τους, να έχουν την ευθύνη των ανθρώπων, και έτσι δεν τους οφείλουμε τιμή. Ενώ οι αρχαίοι Έλληνες, ότι οι "θεοί" (οι άγγελοι), τη διατηρούσαν αυτή την ευθύνη, και έτσι είχαν και απαίτηση να τους τιμούμε γι’ αυτό.
(Πηγη ΟΟΔΕ)
quote:
-Ιησούς: Θεός είναι ο δημιουργός των πάντων. Είναι όλη η δύναμη, η γνώση, η σοφία και η επιτομή της δικαιοσύνης, του οίκτου, της συμπόνιας, της καλοσύνης και της ειρήνης.-Σωκράτης: Αυτές οι ιδιότητες δεν είναι όμως απαραίτητα σταθερές. Είναι απίθανο για έναν άνθρωπο να είναι δίκαιο, ειρηνικό και σπλαχνικό, όλα σε ένα παράδειγμα ή κατάσταση.
Ο ‘’Σωκρατης’’ ,πισω από τον οποιο είναι το Δωδεκαθεον org, παίρνοντας παραδειγμα από τους δικους του ‘’θεους’’, (και υποτιμωντας τον αληθινο Σωκρατη που δεν θα ελεγε τετοιες αηδιες) νομιζει (αυτή η ομαδα) ότι ο Θεος των χριστιανων μοιαζει με τους δικους τους (τους ανθρωπομορφικους), για αυτό και ενώ ο ‘’Ιησους’’ μιλαει για θεο, ο ‘’Σωκρατης’’ λεει ότι είναι απιθανο για έναν ανθρωπο να είναι τα παντα σε μια κατασταση. Ουτε η ‘’θεα’’ σας φυση δεν σας διδασκει ότι ο ηλιος ταυτοχρονα μαλακωνει τον πηλο και σκληραινει την λασπη? Να τι αντιθετο κανει ο ιδιος ηλιος ταυτοχρονα σε δυο διαφορετικα υλικα. Μαλακωνει και σκληραινει ταυτοχρονα. Από το ‘’υλικο’’ εξαρταται…για οσους εννοουν. Ο ‘’ηλιος’’ είναι ο ιδιος.
quote:
-Σωκράτης: Εάν αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της ανθρώπινης ζωής η μετάβαση στον παράδεισο, γιατί απλούστατα δεν αυτοκτονεί για να πάει εκεί;
Γιατι ο αρθρογραφος δεν ‘’αυτοκτονει’’ ώστε να μετενσαρκωθει σε κατι καλυτερο? (Πλατωνας). Αν το να αυτοκτονησεις είναι κακο και θα μετενσαρκωθεις σε κατι χειροτερο από ότι εισαι τωρα, ετσι και στον χριστιανισμο, εάν αυτοκτονησεις δεν πας στον παραδεισο. Δεν ειμαστε μουσουλμανοι……..
Και ενώ είναι για μας τους χριστιανους η μεταβαση στον παραδεισο πρωταρχικος σκοπος, ζουμε και στον κοσμο ως οι λοιποι ανθρωποι. Δουλευουμε, τρωμε , κτλ ως οι λοιποι ανθρωποι. Αλλωστε ζουμε από τωρα γευση του παραδεισου μεσα μας…………
20 Επερωτηθεις δε υπο των Φαρισαίων πότε ερχεται η βασιλεία του θεου απεκρίθη αυτοις και ειπεν, Ουκ ερχεται η βασιλεία του θεου μετα παρατηρήσεως, 21 ουδε ερουσιν, Ιδου ωδε. η, Εκει. ιδου γαρ η βασιλεία του θεου εντος υμων εστιν.
(Λουκας 17, 20.21)
quote:
-Σωκράτης: Εάν ο Θεός ήθελε τον άνθρωπο να τον πάει στον παράδεισο, γιατί έβαλε τον άνθρωπο εξ’ αρχής στη Γή; Γιατί δεν τον έβαζε αντ’ αυτού αφ’ ης εξ’ αρχής στον παράδεισο;
Γένεση 1/α΄ 26,27: ΄΄Και είπεν ο Θεός: Ας κάμωμεν άνθρωπον κατ' εικόνα ημών και καθ' ομοίωσιν ημών... Και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον κατ' εικόνα εαυτού. Κατ' εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν.΄΄Ο Θεός είχε σκοπό να πλάσει τον άνθρωπο: ΄΄κατ' εικόνα και ομοίωσίν΄΄ Του. Όταν λοιπόν τον έφτιαξε, τον έκανε κατ' εικόνα. Εδώ κρύβεται το μυστικό τής τελειότητας. Ο άνθρωπος ως πλασμένος ΄΄κατ' εικόνα΄΄, ήταν ΄΄καλός λίαν΄΄. Όταν όμως θα ήταν και καθ' ομοίωσιν τού Θεού, θα έμπαινε σε πορεία προς την ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ.Το κατ' εικόνα, είναι η δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος ως ελεύθερο και νοήμον πλάσμα, να ομοιάσει με τον Θεό.
Το καθ' ομοίωσιν όμως, είναι η πορεία επίτευξης αυτής τής ομοίωσης, που επιτυγχάνεται μόνο με τη συνέργεια τού ανθρώπου και τού Αγίου Πνεύματος.Επειδή ο Θεός είναι αυτό που είναι ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΛΕΙ και όχι αναγκαστικά, θα πρέπει και ο άνθρωπος ΝΑ ΘΕΛΕΙ, και να προσπαθήσει, χρησιμοποιώντας την κατ' εικόνα ελευθερία και νοημοσύνη του, ώσπου να φθάσει στην τελειότητα, δηλαδή στην πορεία ομοίωσης με το Θεό. Aυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που μόνο ο άνθρωπος το έχει μεταξύ τής κτίσεως.Τον εβαλε σε έναν επιγειο παραδεισο και τα εκανε θαλασσα ο ανθρωπος. Το ιδιο θα εκανε και αν τον εβαζε στον ουρανιο. Εστειλε ομως τον Υιο του να γινει θυσια για μας, ώστε να μας φερει κοντα του.
quote:
-Σωκράτης: Μου φαίνεται ότι η μόνη διαφορά μεταξύ Σατανά και Θεού είναι ο βαθμός της δύναμης.......-Σωκράτης: Μα και βέβαια. Εξ’ ορισμού είναι αναμάρτητος γιατί δεν μπορεί να είναι ανυπάκουος στον εαυτό του. Η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ο βαθμός της δύναμης. Επομένως ο Σατανάς δεν είναι λαθεμένος ή αμαρτωλός να επαναστατήσει ενάντια στον Θεό, ήταν μόνο λαθεμένος να χάσει την επανάσταση.
Όχι μονο. Της δικαιοσυνης. Αυτή είναι η διαφορα. Θα μπορουσε από την αρχη να τον καταδικασει στην απωλεια. Αλλα τι εκανε? Η αγγελικη φυση του σατανα είναι ισχυροτερη της ανθρωπινης φυσης. Ο Χριστος λοιπον (το δευτερο προσωπο της τριαδας) ελαβε ανθρωπινη φυση και εκανε (ως ανθρωπος) κατά παντα το θελημα του θεου, ενώ ο σατανας που ειχε ανωτερη φυση από την ανθρωπινη φυση του Χριστου, δεν το εκανε. Αρα, μπορουσε αλλα δεν θελησε να το κανει. Ο Χριστος εκπληρωσε κάθε δικαιοσυνη με την ανθρωπινη φυση του, αλλα ο σατανας με την αγγελικη φυση αποδειχτηκε υπερηφανος και πατερας του ψευδους. Δικαιωματικα θα καταδικαστει.
quote:
Εάν είχε νικήσει, ο Θεός θα ήταν ο αμαρτωλός γιατί ο Θεός θα ήταν ανυπάκουος στον Σατανά που θα ήταν καλύτερος από τον Θεό ή στους άλλους αγγέλους γιατί δε θα μπορούσε να αμαρτήσει εναντίον του εαυτού του, που σημαίνει να είναι ανυπάκουος στον εαυτό του και θα αποδείκνυε εαυτόν πανίσχυρος. Εάν ο Σατανάς είχε νικήσει, θα είχε γίνει εξ’ ορισμού σου Θεός, γιατί θα ήταν πανίσχυρος και αναμάρτητος. Ποίος ξέρει τι θα γινόταν; Από την δική σου περιγραφή, αρχίζω να υποπτεύομαι σ’ αυτό το σημείο ότι συνέβη.
Ο σατανας είναι κτισμα και ο θεος δημιουργος. Δεν τον εφτιαξε ως σατανα, αλλα εγινε στην πορεια, όπως εγραψα παραπανω. Εξ ορισμου, είναι δυνατον το κτισμα να ‘’νικησει’’ τον δημιουργο? Είναι σωστο το κτισμα να επαναστατει χωρις δικαιη αιτια? Ενώ απολαμβανε τοσα πολλα κοντα στον θεο? (Δειτε παραπανω τα αποσπασματα από Ησαια και Ιεζεκιηλ).
Σε τελικη, είναι δικαιο να παρεις κατι που δεν σου ανηκει ουτε σου αξιζει? Αν αυτό δεν είναι αχαριστία, τοτε τι είναι? Προφανως κατηγορουν χωρις να ξερουν τι λεει η Γραφη.
Και μαλλον τα εχουν μπλεξει με την τιτανομαχια των μυθων τους.
quote:
Ο Θεός δημιούργησε την Κόλαση ως ένα μέρος να τιμωρήσει τον Σατανά και όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν πίστη στον Θεό. .
Μεγα ψέμα και απατη!!
41 Τότε ερει και τοις εξ ευωνύμων, Πορεύεσθε απ' εμου οι κατηραμένοι εις το πυρ το αιώνιον το ητοιμασμένον τω διαβόλω και τοις αγγέλοις αυτου.
(Ματθαιος 25, 41)
Δεν ετοιμαστηκε για τον ανθρωπο. Λεει ‘’Πορευεσθε’’…………….δηλαδη από μονοι τους θα πανε εκει για το οποιο δεν ειχαν πλαστει. Η αιτια είναι ότι δεν μετενοησαν από την αδικια,κτλ. ‘’το ητοιμασμενον τω διαβολω…’’.
Κατά τη Χριστιανική πίστη, η αιώνια κόλαση είναι η ίδια η πύρινη αγάπη του Θεού, που πυρώνει τον άνθρωπο, και τον μεν δίκαιο τον κάνει ζέοντα κατά την αγάπη, τον δε ασεβή τον κάνει να μισεί τον Θεό περισσότερο και να βασανίζεται από το ίδιο του το μίσος.Αντιθέτως όμως στην Παγανιστική αρχαία Ελλάδα, πίστευαν σε μια κόλαση ΤΙΜΩΡΙΑΣ από τους σαδιστικούς ψευτοθεούς τους. Σε μια τιμωρία με αιώνια βάσανα, από ΕΚΔΙΚΗΣΗ. Αναφέρω τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα:Ο Δίας τίμησε τον βασιλιά Ιξίωνα με τη φιλία του και του χάρισε την αθανασία, όμως εκείνος πρόσβαλε τη θεϊκή εύνοια επιχειρώντας να ατιμάσει την Ήρα. Ο Δίας τον τιμώρησε σαδιστικά, με αιώνια τιμωρία, δένοντάς τον σε έναν πύρινο τροχό.Ο Σαλμωνέας ήταν ο βασιλιάς της πόλης Σαλμώνη που ο ίδιος έκτισε κοντά στον ποταμό Αλφειό και καβάλησε το καλάμι πιστεύοντας ότι είναι θεός. Ανέβηκε σε ένα άρμα με μεταλλικούς τροχούς και κρεμασμένα χάλκινα αγγεία γύρω - γύρω, και έριχνε τριγύρω αναμμένους δαυλούς. Οι κάτοικοι νόμισαν ότι ρίχνει κεραυνούς από τον θόρυβο, και τον λάτρεψαν ως θεό. Ο ζηλότυπος Δίας τον κεραυνοβόλησε, και τον έκαψε μαζί με όλους τους υπηκόους του που τον λάτρευαν ως θεό. Ταυτόχρονα κατέστρεψε ο Δίας και την πόλη. Όμως η τιμωρία του Σαλμωνέα, συνεχίστηκε και στον Άδη, όπου ήταν υποχρεωμένος νύχτα μέρα να τρέχει με το άρμα του, χωρίς να μπορεί να σταματήσει. (Πατριδογνωσία Νο 88 σελ. 3162).Ο Προμηθέας, γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδος Κλυμένης, μέγας ευεργέτης του γένους των ανθρώπων, τους χάρισε τη φωτιά. (Ησιόδου Θεογονία 565-67). Ο μισάνθρωπος Δίας, επειδή ο Προμηθέας έκανε καλό στους ανθρώπους, τον τιμώρησε με την παρακάτω σαδιστική τιμωρία: Διέταξε τον Ήφαιστο να τον αλυσοδέσει σε έναν βράχο στον Καύκασο, όπου καθημερινά ερχόταν ένας αετός και του έτρωγε το συκώτι, το οποίο δημιουργείτο πάλι τη νύχτα.Είναι εμφανής η σαδιστική κατωτερότητα των ειδωλολατρικών θεών των αρχαίων Ελλήνων, από την αγάπη του αληθινού Θεού, του Ιησού Χριστού. (Σε αντιθεση με την μετενσαρκωση του Πλατωνα).
quote:
-Σωκράτης: Εάν ο Θεός είναι δίκαιος ή σπλαχνικός πώς μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο σε έναν εχθρό που τον πολέμησε σε μάχη; Γιατί απλούστατα δεν συγχώρεσε τον Σατανά μετά την νίκη, όπως κάνουν οι άνθρωποι σε ένα κατεκτημένο έθνος αφού το κυριεύσουν; Το ανθρώπινο είδος θα φαινόταν πιο φιλεύσπλαχνο μετά από μία νίκη από τον Θεό. Γιατί δεν θα ασκούσαν στους νικημένους τέτοια βαναυσότητα και μάλιστα ισοβίως. Θα τους άφηναν ήσυχους για πάντα. Γιατί ο Θεός δεν έδειξε τις ικανότητες που περιέγραψες της δικαιοσύνης, του οίκτου, της συμπόνιας και της συγχώρεσης στον Σατανά; Σίγουρα η πολεμοχαρής φύση του Θεού είναι σε εμφανή αντίθεση από τον δικό σου ορισμό της έννοιας «Θεός» ως ένα ειρηνικό, σπλαχνικό και καθ’ όλα συγχωρητικό ον.
Η πληρη γελοιοποιηση του μεγαλου φιλοσοφου Σωκρατη. Ο αληθινος Σωκρατης θα ελεγε πραγματα ουσιας αν ζουσε τωρα, παρα τουτος ο ‘’Σωκρατης’’.
Πώς να συγχωρεσει τον σατανα από την στιγμη που δεν μετενοησε αλλα ακολουθησε πεισματωδως την οδο του? Πώς να συγχωρεσει εκεινον που συνεχως διαστρεφει,συκοφαντει, και αντιτασσεται στην δικαιοκρισια του θεου?
Προφανως δεν εχει διαβασει ο αρθρογραφος αυτό που λεει στην αποκαλυψη.
9 και εβλήθη ο δράκων ο μέγας, ο οφις ο αρχαιος, ο καλούμενος Διάβολος και ο Σατανας, ο πλανων την οικουμένην ολην,ν εβλήθη εις την γην, και οι αγγελοι αυτου μετ' αυτου εβλήθησαν. 10 και ηκουσα φωνην μεγάλην εν τω ουρανω λέγουσαν, Αρτι εγένετο η σωτηρία και η δύναμις και η βασιλεία του θεου ημων και η εξουσία του Χριστου αυτου, οτι εβλήθη ο κατήγωρ των αδελφων ημων, ο κατηγορων αυτους ενώπιον του θεου ημων ημέρας και νυκτός.
(Αποκαλυψη 12, 9-10)
Στον ουρανο γινεται χαρα και σωτηρια.
Και το καλυτερο…………ο θεος θα αφησει ελευθερο για καποιο χρονικο διαστημα τον σατανα. Να δουμε, μετάνιωσε? Όχι μονο δεν μετάνιωσε, αλλα στραφηκε παλι κατά του θεου.
Και ειδον αγγελον καταβαίνοντα εκ του ουρανου, εχοντα την κλειν της αβύσσου και αλυσιν μεγάλην επι την χειρα αυτου. 2 και εκράτησεν τον δράκοντα, ο οφις ο αρχαιος, ος εστιν Διάβολος και ο Σατανας, και εδησεν αυτον χίλια ετη, 3 και εβαλεν αυτον εις την αβυσσον και εκλεισεν και εσφράγισεν επάνω αυτου ινα μη πλανήση ετι τα εθνη αχρι τελεσθη τα χίλια ετη. μετα ταυτα δει λυθηναι αυτον μικρον χρόνον…….
7 Και οταν τελεσθη τα χίλια ετη, λυθήσεται ο Σατανας εκ της φυλακης αυτου, 8 και εξελεύσεται πλανησαι τα εθνη τα εν ταις τέσσαρσιν γωνίαις της γης, τον Γωγ και Μαγώγ, συναγαγειν αυτους εις τον πόλεμον, ων ο αριθμος αυτων ως η αμμος της θαλάσσης. 9 και ανέβησαν επι το πλάτος της γης και εκύκλευσαν την παρεμβολην των αγίων και την πόλιν την ηγαπημένην. και κατέβη πυρ εκ του ουρανου και κατέφαγεν αυτούς. 10 και ο διάβολος ο πλανων αυτους εβλήθη εις την λίμνην του πυρος και θείου, οπου και το θηρίον και ο ψευδοπροφήτης, και βασανισθήσονται ημέρας και νυκτος εις τους αιωνας των αιώνων.
(Αποκαλυψη 20, 1-3.7-10)
Μια σοφη λαϊκή παροιμια λεει….’’Ο λυκος και αν εγερασε και ασπρισε το μαλλι του, μητε την γνωμη του αλλαξε μητε την κεφαλη του.
quote:
--Σωκράτης: Εάν ο Σατανάς είναι κλειδωμένος στη Κόλαση, πώς μπορεί να φέρνει πανούκλα και να πράττει βαναυσότητα στο ανθρώπινο είδος και γιατί ο Θεός τον αφήνει, αφού είναι ισχυρότερος και καλός;
Πρωτα από όλα, δεν είναι κλειδωμενος ακομα. Και δευτερον δεν θα φορτωσουμε τα παντα στον σατανα. Και ο ανθρωπος φταιει. Τον αφηνει για να παρουν θεση οι καρδιες, όπως η καρδια του αρθρογραφου……Αλλα δεν παιρνουν ολοι την θεση του αρθρογραφου.
Με δυο λόγια, για να έχει νόημα η επέμβαση τού Θεού, δεν πρέπει να είναι μονο σε μια περίσταση, αλλά ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Παύση κάθε κακίας και κάθε αδικίας, και τερματισμό τού πόνου και τής θλίψης, ακόμα και αυτού τού θανάτου!Στην ουσία δηλαδή, αν θελήσουμε να έχει νόημα η ερώτηση, πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: "Γιατί ο Θεός δεν βάζει ένα τέρμα στην ανθρώπινη ιστορία, για να φέρει αιώνια ευτυχία και ζωή;"
Ο Θεός επειδή σέβεται την ελευθερία μας, αφήνει τον κόσμο χωρίς να επεμβαίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τόσα δεινά. Επειδή ΕΜΕΙΣ δεν Τον θέλουμε στα πόδια μας. Και αντί να τον καλέσουμε τον πολεμάμε. Εμείς τον εχθρευόμαστε. Όχι Εκείνος εμάς. Και ήρθε και πέθανε για εμάς, και πάλι δεν τον δεχόμαστε. Αλλά σε όσους τον δέχονται και προσαρμόζουν τη ζωή τους με τη συνταγή Του, γίνεται βοηθός, οδηγός και Πατέρας. Και τους οδηγεί στη θέωση και στην αφθαρσία. Και νικούν το θάνατο. Ώσπου ΟΛΟΙ μια μέρα θα τον ζητήσουν, και ο Χριστός θα έρθει. Γιατί αν δεν τον καλέσουμε δεν έρχεται, σεβόμενος την ελευθερία μας.
quote:
-Σωκράτης: Γιατί απλώς δεν δημιούργησε περισσότερους αγγέλους που ήταν περισσότερο ίσοι του από αυτήν την κατώτερη μορφή ζωής, τον Άνθρωπο; Δεν μπορεί να είναι το ότι ήθελε δούλους που θα περιφρονούσε αυτόν που θα τον φοβόταν, θα τον σεβόταν και θα τον λάτρευε;
Όχι, διοτι δεν είναι Διας, ουτε Κρονος…….
Οι αγγελοι δεν είναι κατ εικονα θεου πλασμενοι………….ο ανθρωπος είναι.
Και ουτε ισοι με τον θεο είναι οι αγγελοι…..Μπερδευει τον θεο με το 12θεο.
quote:
Ο Σατανάς τους είπε ότι ο Θεός τους είχε πει να μην φάνε το φρούτο γιατί φοβόταν ότι εάν το έκαναν θα γινόντουσαν τόσο ισχυροί όσο ο Θεός. Η Εύα έπεισε τον Αδάμ να φάει το φρούτο. Αφού το έφαγαν, έμαθαν για την ερωτική επαφή. Αυτή ήταν η πρώτη αμαρτία.
Όχι, ο σατανας πηγε όπως παει ο αρθογράφος να εξαπατησει εμας που τον διαβαζουμε. Ο θεος ειχε πει ότι μπορουσαν να φανε από οποιοδηποτε καρπο, εκτος τον συγκεκριμενο, διοτι δεν ηταν ετοιμοι πνευματικα. Ο θεος ειχε σκοπο, αφου θα εφταναν στην ομοιωση, τοτε να τους το εδινε. Ως τοτε ηταν καλοι λιαν, αλλα όχι τελειοι ακομα. Η τελειοτητα θα δινονταν μονο με την ελευθερη επιλογη του ανθρωπου. Διαφορετικα δεν υπαρχει τελειοτητα διχως την θεληση του ανθρωπου.
Να δουμε τι ειπε ο θεος……….
16 καὶ ἐνετείλατο Κύριος ὁ Θεὸς τῷ ᾿Αδὰμ λέγων· ἀπὸ παντὸς ξύλου τοῦ ἐν τῷ παραδείσῳ βρώσει φαγῇ, 17 ἀπὸ δὲ τοῦ ξύλου τοῦ γινώσκειν καλὸν καὶ πονηρόν, οὐ φάγεσθε ἀπ᾿ αὐτοῦ· ᾗ δ᾿ ἂν ἡμέρᾳ φάγητε ἀπ᾿ αὐτοῦ, θανάτῳ ἀποθανεῖσθε
(Γενεση 2, 16-17)
…και τι ειπε ο διαβολος……….καὶ εἶπεν ὁ ὄφις τῇ γυναικί· τί ὅτι εἶπεν ὁ Θεός, οὐ μὴ φάγητε ἀπὸ παντος ξύλου τοῦ παραδείσου; (Γενεση 3, 1).
Δηλαδη αλλα ειπε ο θεος, και αλλα λεει ο διαβολος. Αλλα λεει το κειμενο, αλλα λεει ο αρθογραφος. Και φυσικα το σεξ ότι ηταν η πρωτη αμαρτια, είναι και άλλο ψεμμα.
Πριν την πτωση, λεει ο Αδαμ…………
23 καὶ εἶπεν ᾿Αδάμ· τοῦτο νῦν ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστέων μου καὶ σὰρξ ἐκ τῆς σαρκός μου· αὕτη κληθήσεται γυνή, ὅτι ἐκ τοῦ ἀνδρὸς αὐτῆς ἐλήφθη αὕτη· 24 ἕνεκεν τούτου καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα καὶ προσκολληθήσεται πρὸς τὴν γυναῖκα αὐτοῦ, καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν. 25 καὶ ἦσαν οἱ δύο γυμνοί, ὅ τε ᾿Αδὰμ καὶ ἡ γυνὴ αὐτοῦ, καὶ οὐκ ᾐσχύνοντο.
(Γενεση 2, 23-25)
quote:
-Σωκράτης: Είναι η γνώση διαβολική που ο Θεός θα ήθελε να την κρατήσει μακριά από εμάς; Γιατί ο θεός ήθελε να μας κρατήσει μακριά από την απόκτηση γνώσης; Μήπως ήθελε να μας κρατήσει υπόδουλους και χαμερπείς στα πόδια του; Μου φαίνεται ότι οφείλουμε ένα ευχαριστώ και μια ευλάβεια στον Σατανά για την βοήθεια του. Ο Σατανάς φαίνεται σαν τον Τιτάνα Προμηθέα, ο οποίος περιφρονώντας τις εντολές των θεών έδωσε στον άνθρωπο την Γνώση της φωτιάς.. Γι’ αυτήν την υπηρεσία προς τους ανθρώπους ο Προμηθέας, σαν τον Σατανά, βασανίστηκε και μαρτύρησε αιωνίως. Σίγουρα η ανθρώπινη ζωή θα άξιζε περισσότερο απ’ ότι είναι χωρίς αγάπη, φωτιά και γνώση.
Ο Θεός δεν επέτρεψε στον άνθρωπο να γευτεί το δέντρο της γνώσης όχι επειδή δεν ήθελε να γίνει ο Αδάμ σοφος αλλά επειδή ο Αδάμ πνευματικώς βρισκόταν σε νηπιακή/βρεφική ακόμα κατάσταση, η γνώση του καλού/κακού δεν θα τον οφελούσε, θα του έκανε κακό. Δεν ειχε φτασει ακομα στο ‘’καθομοιωση’’. Δεν ηταν τελειος. Ηταν καλος λιαν.
Μη έχοντας την πνευματική ανάπτυξη που έπρεπε, η γνώση του καλού και του κακού εκείνη τη στιγμή θα έκανε κακό στον Αδάμ. Αυτό φοβήθηκε ο θεός κι όχι μή τυχόν το απείρως κατώτερό του δημιούργημα γίνει σαν κι αυτόν. Επομένως το φίδι διατάραξε την πνευματική πορεία του ανθρώπου, δίνοντάς του πράγματα που ακόμη λόγω μη επαρκούς ανάπτυξης δεν μπορούσε να διαχειριστεί, και δεν ήταν ο θεός φθονερός.
quote:
-Σωκράτης: Εάν ο Θεός είναι πανίσχυρος, τότε γιατί άφησε τον Σατανά να έρθει στο Κήπο και να παραπλανήσει την Εύα;
Γιατι δεν μαντρωνει κανεναν ο θεος. Γιατι υπαρχει η ελευθερη επιλογη. Γιατι να υπακουσει η Ευα? Στο χερι της ηταν να μην υπακουσει. Γιατι στον χριστιανισμο δεν υπαρχει η ειμαρμένη.
quote:
Εάν ο Θεός δεν ήθελε τον άνθρωπο να φάει το φρούτο, γιατί έβαλε αυτό το δέντρο εξ’ αρχής; Εάν ο Θεός δεν ήθελε τον άνθρωπο να κάνει έρωτα, γιατί τοποθέτησε στον άνθρωπο τα απαραίτητα όργανα γι’ αυτό; Εάν ο Θεός δεν ήθελε τον άνθρωπο να πράξει αμαρτία, γιατί έδωσε στον άνθρωπο την δίψα για γνώση, εμπειρία, περιπέτεια και σαρκικό έρωτα;
Το ειπαμε. Θα τους εδινε όταν θα ηταν ο καταλληλος καιρος και θα ειχαν κατακτησει την ομοιωση του θεου. Αυτοι το ελαβαν από μονοι τους ενώ δεν ηταν ακομα ώριμοι.Γιατι ο ερωτας είναι δωρο θεου. Δεν σου ειπε να μην εχεις την γυναικα σου / τον αντρα σου.
quote:
-Σωκράτης: Γνώριζε ο Θεός ότι αυτός ο άνθρωπος θα αμάρτανε;
Ναι. Αυτό όμως δεν ηταν αιτια να μην φτιαξει τον ανθρωπο. Δεν τον εκανε ο θεος να αμαρτησει. Μπορουσε ο ανθρωπος να μην αμαρτανε.
quote:
-Σωκράτης: Θα μπορούσε ο Θεός να δημιουργήσει έτσι τον άνθρωπο ώστε να μην μπορούσε να αμαρτήσει; Θα μπορούσε ο Θεός να δημιουργήσει έτσι τον άνθρωπο ώστε να μην είχε αμαρτήσει στη συγκεκριμένη κατάσταση;
Ρομποτ δηλαδη? Όχι. Διοτι όπως είναι ο θεος ελευθερος, ελευθερο και με βουληση επλασε τον ανθρωπο. Δεν εχουμε μοιρες στον χριστιανισμο. Αλλωστε η τελειοτητα προϋποθέτει την θεληση του ανθρωπου. Την επιλογη.
quote:
-Ιησούς: Πίστευε και μη ερεύνα. Δεν πρέπει να γίνουμε άπιστοι Θωμάδες. Εάν πιστέψουμε στον Θεό, θα ανταμειφθούμε για όλες τις δίκες και τις δοκιμασίες χιλιαπλάσιες φορές όταν θα πάμε στον παράδεισο.
Τι λες???? Γελοιοποιησε……………..Δες τι λεει.
39 εραυνατε τας γραφάς, οτι υμεις δοκειτε εν αυταις ζωην αιώνιον εχειν. και εκειναί εισιν αι μαρτυρουσαι περι εμου.
(Ιωαννης 5, 39)
quote:
-Σωκράτης: Λες ότι πρέπει να πιστεύουμε οτιδήποτε μας πουν, χωρίς να το ερευνήσουμε ή να το εξετάσουμε, δηλαδή να γίνουμε αθώοι;
Ποτε το ειπε αυτό ο Ιησους?
quote:
-Ιησούς: Πρέπει να πιστεύουμε στη Βίβλο, στις Γραφές, στο Λόγο του Θεού με πίστη, χωρίς να περιμένουμε να είμαστε ικανοί να καταλάβουμε και χωρίς να ερωτάμε για απόδειξη.
Ετσι θα το ηθελαν οι κυριοι του Δωδεκαθεον, αλλα δεν είναι……..
quote:
-Σωκράτης: Είναι αδύνατον για έναν άνθρωπο να μην επιλέγει.
Σωστα. Για αυτό και ο Ιησους ειπε ………………………
28 τίς γαρ εξ υμων θέλων πύργον οικοδομησαι ουχι πρωτον καθίσας ψηφίζει την δαπάνην, ει εχει εις απαρτισμόν; 29 ινα μήποτε θέντος αυτου θεμέλιον και μη ισχύοντος εκτελέσαι πάντες οι θεωρουντες αρξωνται αυτω εμπαίζειν 30 λέγοντες οτι Ουτος ο ανθρωπος ηρξατο οικοδομειν και ουκ ισχυσεν εκτελέσαι.
(Λουκας 14. 28)
Επιλεγεις αν θα κτισεις τον πυργο ή όχι…….αν θα ακολουθησεις τον Χριστο ή όχι.
quote:
-Σωκράτης: Επέτρεψε μου να σου δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Υπέθεσε πως το Μαντείο των Δελφών μου είπε .......
Ασε καλυτερα τα υποθετικα και προχωρα στα αληθινα. Αληθεια, το συγκεκριμενο μαντειο δεν ειχε πει να μαστιγωνονται οι γυναικες στην περιοχη Αλεα στην σπαρτη μια φορα το χρονο, κατά τον Παυσανια?
quote:
-Σωκράτης: Περιμένω να μάθω την αλήθεια. Τι ακριβώς πρέπει να κάνω και να πω με σκοπό να κερδίσω αυτή την Γνώση και Σοφία; Πώς θα απευθυνθώ σ’ αυτόν;
Παντως χωρις να πετσοκοβεις κειμενα, χωρις να λες για δηθεν ότι ισχυουν αλλα δεν ισχυουν,χωρις να γελοιοποιησε………
quote:
-Σωκράτης: Ξέρω ότι η φύση είναι καθ’ όλα καλή και φιλάνθρωπη, αλλά ποιανού κόκκοι χαλαζιού έσπασαν το παράθυρο μου;
Της φυσης……χαχαχα. Το χαλαζι φυσικο φαινομενο δεν είναι??
quote:Στο καλο………..
Ο Σωκράτης έφυγε.
quote:
-Το απολαυστικό κομμάτι είναι ο ίδιος ο διάλογος.
Οντως,ειχε πολυ γελιο. Να σαι καλα.
quote:
Να ‘χουμε όλοι Καλό Φθινόπωρο & Χειμώνα
[/quote]Το ιδιο ευχομαι σε ολους.
quote:
macedon:
Ας θυμηθούμε λίγο τα επιχειρήματα αλλά και την γνωστική διαδρομή στη ρωμαϊκή ιστορία του γνωστού ιστορικού-φασολαδομαγειρευτάρη ευρωπαίου.1. Στις 6 Ιουλίου, γύρω στις 8 το βράδυ, ο ευρωπαίος δεν γνωρίζει ότι ο Πλίνιος είχε συντάξει 9 βιβλία με τις επιστολές του.
"Την επιστολή αυτή την έγραψε για να την αποστείλει στον αυτοκράτορα και όχι για να την κρατήσει ο ίδιος. Γιατί να την γράψει στα βιβλία του?"
Μάλιστα διατυπώνει την απορία με ποιόν τρόπο ο Πλίνιος θα έβαζε την επιστολή στα βιβλία του:
"να την ξαναέγραφε δηλαδή δεδομένου ότι δεν υπήρχε φωτοτυπικό? Δεν ξέρω κρατούσαν τότε αντίγραφα?"
Από το στοιχείο αυτό μαθαίνουμε από τον ευρωπαίο ιστορικό πως οι άνθρωποι άρχισαν να βάζουν επιστολές στα βιβλία τους όταν εφευρέθηκε το φωτοτυπικό (!)
Ετσι, επειδή έχουμε επιστολές σε βιβλία από την εποχή των Ρωμαίων, συμπεραίνουμε, με βάση τη θεωρία του ιστορικού, πως το φωτοτυπικό είναι ρωμαϊκή εφεύρεση, ίσως του 2ου αιώνα μαχχ.
1. Για ποιο λόγο να πρέπει να γνωρίζω ότι ο Πλίνιος είχε συντάξει 10 και όχι 9!, όπως υποστηρίζεις, βιβλία με επιστολές?.....Ο μοναδικός λόγος για να το μάθω ήσουν εσύ! μόλις έγραψες για πλαστότητα και πράσινα άλογα ερεύνησα και σε τάπωσα.....
quote:
macedon:
2. Παρ'όλο που δεν έχει δει τα βιβλία επιστολών του Πλίνιου, και άρα δεν έχει ιδέα απ'αυτά, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:"Η επιστολή είναι γνήσια."
Δεν έχει σημασία που δεν φέρνει απόδειξη. Η παραπάνω πρόταση θεωρείται αξιωματική και ως τέτοια δεν χρειάζεται απόδειξη.
2. Η ενημέρωσή μου είναι από σοβαρά βιβλία και site, και όχι από γελοία όπως τα δικά σου....εξού και οι τάπες!
Για την επιστολή, από αυτά (βιβλία και site), είχα ενημερωθεί για τη γνησιότητά της, απλά δεν ανέφεραν ότι υπήρχαν και άλλα 9 βιβλία, δεν είχαν όμως κανένα λόγο να το κάνουν. Αυτό που ενδιέφερε ήταν μόνο το επίμαχο σημείο.
quote:
macedon:
3. Μία μέρα και τρεις ώρες μετά, στις 7 Ιουλίου και ώρα 11 το βράδυ, μαθαίνει πως ο Πλίνιος είχε γράψει 9 βιβλία με επιστολές στα οποία όμως δεν συμπεριέλαβε τη συγκεκριμένη επιστολή.Η απορία του:
"Ξέρεις εσύ ότι τις έβαλε όλες?"Πάσα ερμηνεία δεκτή.
3. Είχες γράψει: "Ξέρω γω; Τις υπόλοιπες που έγραψε γιατί τις έβαλε σε 9 βιβλία; Αυτήν πάντως δεν την έβαλε. Λες να το ξέχασε;"
Γι' αυτό σου έγραψα: "Ξέρεις εσύ ότι τις έβαλε όλες?" (στα 9 βιβλία που ισχυριζόσουν!) γιατί η εν λόγω τελικά ήταν στο 10!
quote:
macedon:
4. Μεσολαβούν περίπου 2 μέρες, οπότε στις 9 Ιουλίου έχουμε τη δήλωση:"ερεύνησα και έμαθα και τις λεπτομέρειες."
Πώς ερεύνησε όμως;
Επισκέφτηκα δύο δημόσιες βιβλιοθήκες μάζεψα τα στοιχεία και τα παρουσίασα.
Ποιά στοιχεία μάζεψε από τις 2 δημόσιες βιβλιοθήκες;
α. Οτι ο Πλίνιος έγραψε 9 βιβλία με επιστολές.
β. Οτι το 10ο βγήκε μετά το θάνατό τουΠοιές πηγές "ερεύνησε" στις δύο δημόσιες βιβλιοθήκες;
α. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος
β. Παγκόσμιο Βιογραφικό ΛεξικόΔύο εγκυκλοπαίδειες σε δύο δημόσιες βιβλιοθήκες, σημαίνει πως κάθε μια βιβλιοθήκη είχε από μία εγκυκλοπαίδεια μόνο. Πράγματι πολύ φτωχές οι δημόσιες βιβλιοθήκες της Κορίνθου.
Και ποιά ήταν τα αποτελέσματα των ερευνών;
Ο Πλίνιος έγραψε 10 βιβλία με επιστολές. Τα 9 πρώτα δημοσιεύτηκαν όσο ζούσε μεταξύ του 100 και 109 μ.Χ.
Βέβαια, ως ευρωπαϊκή ιστορική έρευνα, έχει τα κουσούρια της. Εννιά (9) βιβλία έγραψε ο Πλίνιος, όχι 10.
(Φυσικά ακόμη δεν έχει φέρει την απόδειξη της πρώτης του δήλωσης πως η επιστολή είναι γνήσια. Αλλά σιγά-σιγά. Πρώτα πρέπει να μας πει πώς κρατούσε αντίγραφα ο Πλίνιος αφού δεν είχε φωτοτυπικό. Ή μήπως είχε;).
Έφερα ενδεικτικά μία εγκυκλοπαίδεια και ένα παγκόσμιο λεξικό ως απόδειξη....εσύ δεν έφερες τίποτα!.....Κάνε το ίδιο!...μπορείς?
quote:
macedon:
5. Στις 10 Ιουλίου, μας ενημερώνει με μοναδική αποκλειστικότητα και με μοναδική σιγουριά, γι'αυτό που η παγκόσμια ιστορική κοινότητα αγνοεί. Ποιός εξέδωσε το 10ο βιβλίο;"εκδόθηκε μάλλον από τον Σουητώνιο" (η παγκόσμια ιστορική κοινότητα λέει πως ο συλλέκτης των επιστολών και εκδότης του 10ου βιβλίου είναι άγνωστος).
Φυσικά έχει το επιχείρημά του.
"ποιος λοιπόν θα μπορούσε να μπει στο δωμάτιο....στο γραφείο με τα πράγματά του λίγο μετά το θάνατό του και να μαζέψει τις επιστολές? (η καθαρίστρια; ο συντηρητής του φωτοτυπικού ίσως;)
Μάλιστα μας ενημερώνει πως η επιστολή του Πλίνιου και ο χαρακτήρας του Πλίνιου Μια χαρά συνάγουν (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.)
Συμπέρασμα: Η επιστολή του Πλίνιου είναι γνήσια γιατί:
α. Το λέει ο ευρωπαίος
β. Βρέθηκε το πρωτότυπο να είναι ξεχασμένο στο φωτοτυπικό του Πλίνιου.
Για φέρε μας δείγμα από την παγκόσμια κοινότητα η οποία είναι σίγουρη ότι αυτός που σύλλεξε και έκδωσε τις επιστολές του Πλίνιου είναι παντελώς άγνωστος!!!.....Φέρε ντε!....όλο λόγια είσαι....από αποδείξεις....τίποτα!
Να σου θυμίσω λοιπόν και το άλλο που ισχυριζόσουν...
macedon:
"Ο τίτλος του Πλίνιου ήταν "legatus Augusti" (είχε και άλλο από πίσω), πρέσβυς του αυτοκράτορα (εκ μέρους της Συγκλητου) κι αυτό γιατί η Βιθυνία δεν ήταν αυτοκρατορική αλλά συγκλητική επαρχία οπότε ο διοικητής διοριζόταν από τη σύγκλητο και εκπροσωπούσε τον αυτοκράτορα."
Και έλαβες την απάντηση,
europaios2:
"Στο 10 βιβλίο φαίνεται καθαρά ότι λειτουργούσε ως διοικητής της Βιθυνίας. Εκεί αναφέρεται και η επιστολή.
Μετά από μία έρευνα που έκανα, το ότι ήταν διοικητής εκεί το αναφέρουν οι εγκυκλοπαίδειες ΥΔΡΙΑ, ΠΑΠΥΡΟΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, ενώ το Nεότερο εγκυκλοπαιδικό λεξικό Ηλίου , γράφει ότι ήταν propraetor, δηλαδή κύριος διαχειριστής της επαρχίας."
Ας δούμε τι άλλο ξέχασες!
Στη Βιθυνία πήγε περίπου το 110-111 μ.Χ.
Κάτι που αναφέρουν όλα τα ιστορικά έργα και εγκυκλοπαίδειες, όποτε θα ήταν αδιανόητο να είχε δημοσιεύσει το 10ο βιβλίο του, μαζί με τα άλλα ποιο πριν, αφού τότε δεν είχε καν πάει στη Βιθυνία .
Τις επιστολές λοιπόν αυτές, τις έγραψε κατά την εκεί παραμονή του στη Βιθυνία και αφορούσαν την αλληλογραφία του με τον αυτοκράτορα Τραϊανό για διάφορα θέματα της Βιθινίας, ενώ περιέχονται και οι απαντήσεις του αυτοκράτορα Τραϊανού προς τον Πλίνιο.
Ο ίδιος δεν πρόλαβε να εκδώσει το δέκατο βιβλίο, γιατί πέθανε μεταξύ του 112-113 μ.Χ. ενώ εξακολουθούσε να βρίσκεται εκεί στη Βιθυνία.
'Ετσι οι επιστολές αυτές δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό του. (πηγή Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος)
Το παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, αφού γράφει κι’ αυτό τα ίδια, μας ενημερώνει επιπλέον, ότι η δημοσίευση αυτή έγινε (πιθανόν) από τον φίλο του τον Σουητώνιο ο οποίος ήταν προστατευόμενος του Πλίνιου και είχε μαζί του συχνή επικοινωνία μέσω αλληλογραφίας, αμέσως μετά το θάνατό του.
Ανάμεσα σε αυτές τις επιστολές, βρίσκονται και αυτές που αφορούν του Χριστιανούς.......
Πρώτη φόρα βλέπω άνθρωπο να επαναφέρει στο προσκύνιο κάτι από το οποίο βγήκε χαμένος!..... δε μένει παρά να επαναφέρεις και την περίπτωση με τον Γ. Α. Μαυρκορδάτο
Για την οποία ήσουν τόσο σίγουρος ότι είχες δίκιο ώστε μου έγραψες ότι: Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος του
Ο πονηρός δικαιολογείται
Ο ανόητος επιμένει
Mόνο που, όταν μετά την τάπα που σου έριξα σε ρώτησα τι από αυτά είσαι.....δε σε ξαναείδα στο εν λόγο θέμα....χάθηκες!
Η διαφορά μας είναι ότι εγώ όταν δω ότι κάτι δεν το γνωρίζω το παραδέχομαι εσύ όμως όχι....σαν τους Εβραίους!!!! και έτσι έρχεται το μοιραίο για σένα!!
Μπορείς όμως να φέρεις τις αποδείξεις από την παγκόσμια κοινότητα που συχνά αναφέρεις αλλά που ποτέ δεν παρουσιάζεις.....άντε περιμένουμε με αγωνία!

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Edited by - europaios2 on 28/08/2009 02:02:56
quote:
Τι λες???? Γελοιοποιησε……………..Δες τι λεει.39 εραυνατε τας γραφάς, οτι υμεις δοκειτε εν αυταις ζωην αιώνιον εχειν. και εκειναί εισιν αι μαρτυρουσαι περι εμου.
(Ιωαννης 5, 39)
Αφήνουμε το "γελοιοποιήσε" που δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα (καλά, δεν υπάρχει ένας χριστιανός ανάμεσά σας να μιλάει ελληνικά;) και πάμε στο τι είπε ο Ιησούς.
Το συγκεκριμένο εδάφιο θεωρούν οι χριστιανοί με τα φτωχά ελληνικά τους, ότι είναι προστακτική και ουσιαστικά εντολή προς τον κόσμο "να ερευνάει τις γραφές". Αν βέβαια είναι προστακτική, τότε η υπόλοιπη πρόταση δεν έχει νόημα. "Να ερευνάτε τις γραφές γιατί νομίζετε...".
Αν ήταν εντολή θα έλεγε "Ερευνάτε τας γραφάς ει υμείς δοκείτε ότι..." (να ερευνάτε τις γραφές αν νομίζετε ότι...)
Αυτό που λέει ο Ιησούς περί έρευνας των γραφών, το λέει επιτιμητικά, ειρωνικά, απαξιωτικά:
"Ερευνάτε τις Γραφές γιατί νομίζετε ότι σ'αυτές περιέχεται η αιώνια ζωή".
Η λέξη "ερευνάτε" είναι δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο του ενεστώτα, κι επειδή μοιάζει με την προστακτική, οι χριστιανοί θεωρούν πως είναι προστακτική, χωρίς να τους προβληματίζει πως το νόημα της υπόλοιπης πρότασης δεν στέκει αν ισχύει αυτό.
Ισως θα πρέπει να κατηγορήσουμε τους ανώνυμους συγγραφείς των ευαγγελίων που έγραψαν στα ελληνικά και μπερδεύουν τους χριστιανούς.

macedon
Μόλις μας φέρεις τις "αποδείξεις" σου γιατί η επιστολή είναι γνήσια (όπως ισχυρίστηκες), σου υπόσχομαι να σου παρουσιάσω τις δικές μου γιατί θεωρώ ότι δεν είναι.

macedon