- Η κοινωνία παρούσα σε ένα “Κρυφό δωμάτιο” - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
υψηλα κοινωνικη θεση δεν ειναι τιποτα αλλο για μενα απο την προσωπικη ευδαιμονια του καθενος ξεχωριστα μεσα σε ενα πλαισιο αγραφων κοινωνικων κανονων συμπεριλαμβανομενων ισως κ του μοτιβου καταναλωτη...d.k
Ενδιαφέρον το σκεπτικό σου φίλη μου...κάτι μου μιλάει για σένα...

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
d.k
quote:
[quote]
και γιατι αυτο?δεν υπαρχει δηλαδη για σενα ο τροπος που ανθρωποι με πνευματικα χαρισματα κ τροπους καταφερνουν να αναρριχηθουν σε υψηλες κοινωνικα θεσεις? κ φυσικα δεν μιλαω μονο για το σημερα...--------------------------------------------------------------
Εαρινε δωσε κι εσυ προσοχη γιατι και οι δυο σας δεν
αντιληφθηκατε τι λεω.Απαντησα φιλε hunter με σαφηνεια στο ερωτημα σου οπως
ακριβως το εθεσες.Δεν λες τιποτα για πνευματικα χαρισματα.
Ετσι ειπα τιποτα απο τα δυο,αυστηρα αυτα που ρωτησες!
Και το τονισα γιατι ηξερα οτι δεν θα το δειτε.
Φιλε μου αν αλλα γραφεις και αλλα εννοεις,δικο σου το
λαθος.
Και εσυ Εαρινε?Πως παρασυρθηκες ετσι?
Μεταξυ κοινωνικης καταξιωσης και πλουτου,ναι διαλεγω τον
πλουτο,επειδη ετσι θα εχω και τα δυο.
Εννοειται πως ηδη θα εχω τα αναγκαια πνευματικα προσοντα.
Αλλα τα
απροσοντα αυτα δεν τεθηκαν ως επιλογη!ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Ίσως ήμουν άστοχος στην διατύπωση φίλε μου...ίσως και να εμφανίσθηκα ως απότομος...
Λάθος μου...![]()

Ειμαι σιγουρος οτι παλι δεν με καταλαβες.
Επιμενεις να βλεπεις αυτο που εσυ λες χωρις να δινεις σημασια
στην απαντηση του συνομιλητη σου.
Σου εδωσα την εντυπωση οτι ειμαι ανθρωπος του πλουτου?
Οτι συνηγορω υπερ του χρηματος?
Κανε τον κοπο να δεις μερικα ποστ μου και τοτε θα αλλαξεις
γνωμη.
Επιμενω δεν εκφρασθηκα πουθενα υπερ του πλουτου και στο
ξαναλεω,ηβ ερωτηση σου αλλα ελεγε και αλλα εννοουσε.
Απαντησα σε αυτα που ελεγε.
Βεβαια παρασυρθηκε ολοκληρος Εαρινος και μου κολλησε σταμπα,
θα εμενες εσυ απ εξω?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
δεν μου απαντησες ομως απεχουμε πολυ...με λιγα λογια συμφωνεις?d.k
Θα σου απαντήσω , με τον δικό μου τρόπο...![]()
Περπατάμε παράλληλα φίλη μου...σε καλύπτει αυτή μου η απάντηση..???

quote:quote:
δεν ξερω το περιβαλλον που υπαρχεις φιλε μου αλλα πιστευω ακραδαντα οτι οπως λεει κ ολαος τα πλουτη δεν φερνουν την ευτυχια κ εννοω την εννοια της ευτυχιας ως προσωπικης καταξιωσης...αν ενας ειναι φελλος ακριβης σαμπανιας κ ο αλλος φελλος ρετσινας πιστεψε τους νομους της φυσικης κ οι δυο θα επιπλευσουν... αν με εννοεις..d.k
Σ'ευχαριστώ για την διευκρίνηση...για μένα ορισμένες διευκρινήσεις έχουν σημασία μεγάλη...
...η αλήθεια είναι ότι είχα καιρό να σε δώ , ξανα-καλωσόρισες...
---------------------------------------------------------------
Εαρινε
τι εχεις παθει αποψε φιλε'
ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΣΕ ΣΕΝΑ!!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:Βεβαια παρασυρθηκε ολοκληρος Εαρινος και μου κολλησε σταμπα,
θα εμενες εσυ απ εξω?ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Νικόμαχε φίλε μου , αν σε πρόσβαλα ζητώ συγγνώμη ξανά...δεν είχα τέτοια πρόθεση , σε παρακαλώ..!!
Ουδέποτε θα έκανα κάτι τέτοιο και όποτε το έκανα ήταν ειδικότατες περιπτώσεις που και κει το μετάνοιωσα...καμμιά φορά η διατύπωση δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις...

d.k
Καληνύχτα Νικόμαχε παραπονιάρη...
Καληνύχτα d.k και ελπίζω να μην σε ξαναχάσουμε...

Τι ειναι αυτα που λες φιλε μου?Να παρεξηγηθω?
Δεν υπαρχει περιπτωση!Εδω μας βριζουν και ειμαστε νηφαλιοι!
Και σε καμμια περιπτωση δεν νευριασα μαζι σου ουτε με την
Κυνηγο μας.Αφου με εχεις μαθει πλεον Εαρινε τι συγνωμες και
πρασινα αλογα?Χιουμοριστικα να το δεις και οχι real.ok?
Παμε παρακατω γιατι το θεμα σου εχει ενδιαφερον.
Και να δεις που θα καταληξουμε στο αγαπημενο μας θεμα.τον Νου.
Αυτον τον επιφανειακο νου που τσακωνεται και παει να την βγει
στον Μεγαλο!!
Και ειναι χαμενος απο χερι!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Το χαμόγελο δεν ξέρω πράγματι αν είναι το προϊόν μιας τέτοιας κατάστασης αλλά κάπου εκεί υπάρχει κάτι, πως από κάπου πηγάζει μία δύναμη η οποία τελικά απελευθερώνει το άτομο από τα δεσμά του αν και όχι πάντοτε!!! Κάποιοι θα μπορούσαν να το αποκαλέσουν και τύχη..
Όπως είπαν και οι περισσότεροι, πιθανά είναι μία σχέση εξουσίας επιβολής και διάθεση να υποτάξουμε το άλλο άτομο, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη γυναίκα.. και συμφωνώ.
Αν δούμε τα πράγματα από την αρχή θα δούμε πως ο σύζυγος είναι ο ιδιοκτήτης όλων των κλειδιών του οίκου στον οποίο ζει η σύζυγος του και αυτός, δίνει λοιπόν όλα τα κλειδιά στη γυναίκα του και το δικαίωμα να επιλέξει να ανοίξει όλες τις πόρτες ακόμα και εκείνης που της ορίζει ως κανόνα πως αν το κάνει θα την τιμωρήσει με πολύ σκληρό τρόπο, χάνοντας τη ζωή της..
Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι της αν θα παραβιάσει την θέλησή του ή όχι. Όμως πόσοι χαρακτήρες(στη θέση της συζύγου) μέσα σε ιστορίες που γράφτηκαν ή και παραμύθια και οι οποίες αποδώθηκαν ίσως με κάπως διαφορετικό τρόπο, βρέθηκαν να ταυτίζονται με την καλοσύνη και την υπομονή ως αρετές της γυναικείας φύσης όσων υπάκουσαν και αντίθετα με την πονηριά και την κακία για όσες δεν το έκαναν?? (ή για όσους δεν το έκαναν έναντι μίας δύναμης ή εξουσίας)??
Ακριβώς αυτό δεν συνέβει με του Πρωτόπλαστους?
Κάτι άλλο που θα ήταν θεμιτό να σταθούμε είναι η δύναμη και το "φως" που έλεγα πιο πριν και πως ή από που πηγάζει αυτή η δύναμη του ατόμου ώστε να καταφέρει να απελευθερωθεί..είναι μόνον τύχη τελικά??
Ας δούμε τί λέει η ιστορία..
quote:
Εκείνη του ζήτησε δέκα λεπτά να ανέβει να δεί την αδελφή της στον πάνω όροφο , μιας και βρισκόταν εκεί για να την δεί....και ο Κυανοπώγωνας της έδωσε αυτό το χρόνο και μάλιστα αφού ανέβηκε και συνάντησε την αδελφή της , ενώ είχε περάσει ο χρόνος των δέκα λεπτών και ενώ αυτός -Κυανοπώγωνας- ουρλιαζε να κατέβει κάτω...η ίδια απεγνωσμένα κοίταζε στον "κάμπο" να δεί μήπως έρχονται τα αδέλφια της , για να την σώσουν...Όπερ και εγένετο...έφθασαν πάνω στην ώρα και αφού έσπασαν την "πόρτα" , μπήκαν μέσα και σκότωσαν τον Κυανοπώγωνα και "ελευθέρωσαν" την αδελφή τους...και πλέον έζησε ελεύθερη και "λυτρωμένη"...
Ποιά είναι η θέση του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου και ποιές οι δυνάμεις των για να πράξουν??
Κάτι άλλο που μου γεννάται σαν απορία:
πόσες είναι οι φορές όπου οι εξουσιαζόμενοι παίρνουν ή δέχονται αυτόν τον ρόλο χωρίς να το καταλάβουν παρά μόνον όταν είναι "αργά"??
Η παίρνουν από μόνοι τους αυτόν τον ρόλο χωρίς να ξέρουν ή να καταλαβαίνουν γιατί το κάνουν??
Το "αργά" μπορεί να σημαίνει ο,τιδήποτε..
Φιλικά..

THE TRUE REVOLUTION IS IN MIND
quote:
ΕαρινοςKατ'αρχάς , έχω να κάνω μια επισήμανση ως προς αυτό που είπε ο φίλος Ζίπ...ότι δηλαδή ουσιαστικά εκείνος φοβόταν μήπως ανακαλυφθεί το μυστικό του...
Θεωρώ , ότι αν όντως εκείνος φοβόταν απλά δεν θα της έδινε τα κλειδιά και ίσως να φρόντιζε να έκτιζε ενδεχομένως και την πόρτα την ίδια...οπότε "μάλλον" δεν φοβαται ο πρωταγωνιστής μας στην προκειμένη περίπτωση αλλα ενδεχομένως να κάνω και λάθος , οπότε Ζίπ αναμένω τις δικές σου παρατηρήσεις...
Ok, τότε το γεγονός πως της δίνει το κλειδί αλλά της απαγορεύει να μπει στο δωμάτιο κατ' εμέ σημαίνει πως θέλει να την δοκιμάσει. Να την ελέγξει δηλ. αν και κατά πόσο μπορεί να τηρήσει αυτή την απαγόρευσή του.
Επίσης φίλε μου , αναφέρεις ότι:"Στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, για το θεατρικό δηλ. έργο που λέμε, εγώ δεν βλέπω αυτή την απαγόρευση του άντρα προς τη γυναίκα, ούτε ως στέρηση κάποιων ελευθεριών της, ούτε πράξη για την δημιουργία φόβου (π.χ αν ήθελα να την φοβήσω εγώ την γυναίκα μου, θα της απαγόρευα να μην μπει σε ένα δωμάτιο ; δεν νομίζω), ούτε επίδειξη δύναμης ή πλούτου. Θα μπορούσα δηλ. να κάνω άλλα πράγματα και για να την φοβίσω και για να επιδείξω σ' αυτήν την δύναμή μου και τον πλούτο μου και για να της στερίσω κάποιες ελευθερίες πολύ πιο σημαντικές από την ελευθερία που έχει κάποιος να επισκέπτεται ή όχι ένα δωμάτιο του σπιτιού του".
Προσωπικά θεωρώ ότι σκοπός του πρωταγωνιστή μας δεν είναι να φοβίσει αλλα να ασκήσει έλεγχο και να υποτάξει...οι κακές μας -εσωτερικές αδυναμίες* και συνήθειες- τείνουν να στοχεύουν σε αυτό...τείνουν να μας αλώσουν μέχρις που καθένας μας , να μην μπορεί να διακρίνει τον ίδιο του τον γνήσιο-καθαρό εαυτό απο τον ενοικούντα εντός του "Άλλο".
Ναι, συμφωνώ, θα μπορούσε και ο σκοπός του να ήταν αυτά που αναφέρεις : έλεγχος & υποταγή
quote:
simoriΑκριβώς αυτό δεν συνέβει με του Πρωτόπλαστους?
Εγώ πάντως συμφωνώ με τον παραλληλισμό που κάνεις με τους Πρωτόπλαστους. Κι εκεί το ίδιο πράγμα έχουμε : Μια δοκιμασία που τίθεται με στυλ απαγόρευσης και μια εντολή που πρέπει να τηρηθεί : "Μπορείτε να φάτε τους καρπούς από όλα τα δέντρα του κήπου, αλλά από το Δέντρο της Γνώσης, όχι, απαγορεύεται να φάτε!"
quote:
simori :Εκείνη του ζήτησε δέκα λεπτά να ανέβει να δεί την αδελφή της στον πάνω όροφο , μιας και βρισκόταν εκεί για να την δεί....και ο Κυανοπώγωνας της έδωσε αυτό το χρόνο και μάλιστα αφού ανέβηκε και συνάντησε την αδελφή της , ενώ είχε περάσει ο χρόνος των δέκα λεπτών και ενώ αυτός -Κυανοπώγωνας- ουρλιαζε να κατέβει κάτω...η ίδια απεγνωσμένα κοίταζε στον "κάμπο" να δεί μήπως έρχονται τα αδέλφια της , για να την σώσουν...
Όπερ και εγένετο...έφθασαν πάνω στην ώρα και αφού έσπασαν την "πόρτα" , μπήκαν μέσα και σκότωσαν τον Κυανοπώγωνα και "ελευθέρωσαν" την αδελφή τους...και πλέον έζησε ελεύθερη και "λυτρωμένη"...
Αγαπητή simori. Το θέμα που έβαλε ο Εαρινός είναι αρκετά περίπλοκο, όσον αφορά την συνολική ερμηνεία του.
Παίρνω σαν αφορμή το κομμάτι που παρέθεσες και διερωτώμαι ότι: Σε μια τέτοια τεταμένη κατάσταση, γιατί ο Κυανοπώγωνας επέτρεψε στην γυναίκα του να λείψει δέκα λεπτά για να ανέβει να δεί την αδελφή της στον πάνω όροφο, διατρέχοντας τον κίνδυνο να δολοφονηθεί από τ'αδέλφια της, όπως και πράγματι έγινε ; ... !
Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε αυτή του την απόφαση:
Οι ταυτίσεις με έναν κοινωνικό ρόλο είναι μια πολύ γόνιμη πηγή νευρώσεων .
Κανείς δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον εαυτό του για χάρη μιας τεχνητής προσωπικότητας χωρίς να υποστεί κάποια τιμωρία .
Ακόμη και αυτή η προσπάθεια , σε όλες τις συνηθισμένες περιπτώσεις , προκαλεί ασυνείδητες αντιδράσεις που παίρνουν τη μορφή κακής διάθεσης , αρνητικών συναισθημάτων , φοβίας , έμμονων ιδεών , ελαττωμάτων , κ.τ.λ.
Ο κοινωνικά "ισχυρός άντρας" είναι στην ιδιωτική του ζωή παιδί σε ό,τι αφορά τα συναισθήματά του . Η αυτοπειθαρχία του έχει μπροστά στο κοινό (την οποία απαιτεί και από τους άλλους) καταρρέει όταν βρεθεί μόνος του . Η "αγάπη" για τη δουλειά του παίρνει μια θλιβερή χροιά στο σπίτι του .
Η "άμεμπτη" δημόσια ηθική του φαίνεται πολύ παράξενη πίσω από τη μάσκα – δεν θα αναφερθώ στις πράξεις αυτού του ανθρώπου μα στις φαντασιώσεις του , ένα θέμα για το οποίο η γυναίκα του θα είχε πολλά να μας πει (αν μπορούσε) .
Στο βαθμό που η κοινωνία ζητά την ταύτιση με τη μάσκα , το άτομο παραδίδεται σε εσωτερικές επιδράσεις .
"Το υψηλό στηρίζεται στο χαμηλό", λέει ο Λάο – Τσε.
Μια αντίθετη τάση εμφανίζεται από μέσα και αρχίζει να επηρεάζει το άτομο .
Θα έλεγε κανείς ότι το ασυνείδητο απωθεί το εγώ με την ίδια δύναμη που η περσόνα το τραβάει .
Η απουσία εξωτερικής αντίστασης ενάντια στο δέλεαρ της περσόνα δείχνει την ύπαρξη μιας παρόμοιας εσωτερικής αδυναμίας ενάντια στις επιδράσεις του ασυνείδητου .
Εξωτερικά το άτομο παίζει έναν ισχυρό και κυρίαρχο ρόλο , ενώ εσωτερικά αναπτύσσει μια αδυναμία εξαιτίας των επιρροών που δέχεται από το ασυνείδητο .
Σιγά – σιγά εμφανίζονται δυστροπίες , φαντασιοπληξίες , δειλία , ακόμη και μια πεσμένη σεξουαλικότητα .
Η περσόνα , η ιδανική εικόνα του άντρα , αντισταθμίζεται εσωτερικά από μια γυναικεία αδυναμία . Και ενώ το άτομο εξωτερικά παίζει το ρόλο του δυνατού άντρα , εσωτερικά γίνεται μια γυναίκα , δηλαδή η άνιμα – γιατί η άνιμα είναι εκείνη που αντιδρά στην περσόνα .
Επειδή όμως ο εσωτερικός κόσμος είναι σκοτεινός και αόρατος για την εξωστρεφή συνείδηση και επειδή ο άνθρωπος όσο πιο ταυτισμένος είναι με την περσόνα τόσο περισσότερο δεν μπορεί να δει την αδυναμία του , το αντίθετο της περσόνα , η άνιμα , παραμένει ολοκληρωτικά στο σκοτάδι και ταυτόχρονα προβάλλεται σε άλλα πρόσωπα , έτσι που ο ήρωας μας τελικά βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία της γυναίκας του .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
quote:
ΚηφευςΣε μια τέτοια τεταμένη κατάσταση, γιατί ο Κυανοπώγωνας επέτρεψε στην γυναίκα του να λείψει δέκα λεπτά για να ανέβει να δεί την αδελφή της στον πάνω όροφο, διατρέχοντας τον κίνδυνο να δολοφονηθεί από τ'αδέλφια της, όπως και πράγματι έγινε ; ... !
α) Γιατί τον έπιασαν οι καλοσύνες του, που λέμε.
β) Γιατί ήθελε δέκα λεπτά να μείνει μόνος του.
γ) Γιατί είχε περιέργεια να γνωρίσει τα κουνιαδάκια του.
δ) Γιατί πολύ απλά ... έκανε λάθος.
&
ε) Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να αναγάγουμε το θέμα σε μέγα φιλοσοφικό πρόβλημα και να ρίξουμε στη σούπα μας, Λάο Τσε, Βούδα, Ηράκλειτο & την σουλτάνα τη Φωφώ που 'χει έναν ποπό, πω πω!
Edited by - zip on 27/02/2011 10:31:28
quote:
zip :
α) Γιατί τον έπιασαν οι καλοσύνες του, που λέμε.β) Γιατί ήθελε δέκα λεπτά να μείνει μόνος του.
γ) Γιατί είχε περιέργεια να γνωρίσει τα κουνιαδάκια του.
δ) Γιατί πολύ απλά ... έκανε λάθος.
Μάλλον δεν κατάλαβες τίποτα απ'ό,τι έγραψα :
Τα τρία πρώτα ερωτήματά σου έχουν αυτονόητες απαντήσεις:
Δεν εξυπονόησα (πόσω μάλλον δεν ισχυρίστηκα), ότι τον έπιασαν οι καλοσύνες του, ούτε ότι ήθελε να μείνει μόνος του δέκα λεπτά. Πουθενά δεν ανέφερα ότι είχε την περιέργεια να γνωρίσει τα κουνιαδάκια του.
Όσον αφορά το τέταρτο ερώτημά σου, την απάντησή του θα την βρεις στο σύνολο των γραφομένων στο μήνυμά μου !

quote:
ΚηφευςΤα τρία πρώτα ερωτήματά σου έχουν αυτονόητες απαντήσεις:
[...]
Όσον αφορά το τέταρτο ερώτημά σου, την απάντησή του θα την βρεις στο σύνολο των γραφομένων στο μήνυμά μου !
Μπορείς να μου δείξεις που είναι το τέταρτο ... "ερώτημά" μου ;
Μπορείς επίσης να μου δείξεις που είναι τα τρία πρώτα "ερωτήματά" μου ;
Μπορεις εν' τέλει να μου δείξεις που ακριβώς ρωτάω εγώ κάτι σε σένα ;
*έχω και 5ο "ερώτημα" αν πρόσεξες ... το πρόσεξες ;
Edited by - zip on 27/02/2011 10:52:59
quote:
zip :ε) Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να αναγάγουμε το θέμα σε μέγα φιλοσοφικό πρόβλημα και να ρίξουμε στη σούπα μας, Λάο Τσε, Βούδα, Ηράκλειτο & την σουλτάνα τη Φωφώ που 'χει έναν ποπό, πω πω!
΄Οσον αφορά την αναγωγή (αναφορά.. θες να πεις) σε Λάο Τσε είναι αφιερωμένη σε μερικούς σαν και σένα, μπας και καταλάβουν κάτι από αυτά που γράφω. Αλλά εσύ χαμπάρι !

quote:
Κηφευς΄Οσον αφορά την αναγωγή (αναφορά.. θες να πεις) σε Λάο Τσε είναι αφιερωμένη σε μερικούς σαν και σένα, μπας και καταλάβουν κάτι από αυτά που γράφω. Αλλά εσύ χαμπάρι !
Αφιερωμένη σε μένα ; Να 'σαι καλά βρε Κηφευς, να 'σαι καλά που με σκέφτεσαι όταν γράφεις κάτι ...
quote:
ΚηφευςΜάλλον δεν κατάλαβες τίποτα απ'ό,τι έγραψα :
Ναι ε ; Για ρώτα ποιος από τους αναγνώστες κατάλαβε, να σπάσουμε πλάκα ...