- Η τραγωδία της ΑΘΕΪΑΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Θέλω να τοποθετηθώ και εγώ στο θέμα αυτό.
Απόδειξη της υπάρξεως μιας ανώτερης δύναμης , είναι το καθημερινό θαύμα της γέννησης.
Η επιστήμη , δεν μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό.
Ούτε με την λογική μπορεί να εξηγηθεί.
Κάθε ημέρα , χιλιάδες φορές , επαναλαμβάνεται το θαύμα αυτό μπροστά μας .
Ο ίδιος ο άνθρωπος , δεν γνωρίζει αρκετά καλά , για ποιο λόγο γίνεται αυτό.
Δηλαδή δεν γνωρίζει , για ποιο λόγο θα πρέπει να διαιωνίζει το είδος του.
Αυτό οφείλεται πιστεύω στο γεγονός , ότι όλα προσπαθούμε συνήθως να τα λύσουμε με την λογική.
Όπου υπάρχει θαύμα , δεν λύνεται με την λογική, αλλά με την πίστη.
Αν ο θεός επέβαινε στα ανθρώπινα δρώμενα , σύμφωνα με την ανθρώπινη λογική και εξασφάλιζε την ομαλή συμβίωση μεταξύ μας , θα ήταν για τους άθεους , μια απόδειξη υπάρξεώς του.
Μα τον θεό δεν τον ενδιαφέρει να πιστέψει , όλη η ανθρωπότητα σε αυτόν .
Λογικό δεν είναι να περιμένει να πιστέψουν σε αυτόν , μόνον ελάχιστοι ,αν το σχετίσουμε με το γεγονός , ότι πολλαπλασιαζόμαστε , όπως η άμμος της θάλασσας.( έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ ).
Καλό είναι που υπάρχουν άθεοι.
Με εσάς τους άθεούς αγαπητοί φίλοι , μπορούμε να κάνουμε πολύ καλές συζητήσεις και διάλογους.
Πιστεύω , ότι και οι δύο πλευρές , κερδίζουνε .
Άλλωστε η διαφορά ενός πιστού ( στον θεό ), από έναν άθεο , είναι στην ουσία μία.
Ο πιστός εξασκείται εντατικά στο άθλημα της αγάπης .
Ο άθεος εξασκείται αποκλειστικά στο άθλημα της λογικής.
Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα .
Η καθημερινότητα αμφότερων , είναι γεμάτη με κοινές ανάγκες .
Ανάγκη για τροφή , ενδυμασία , ανθρώπινων σχέσεων ,φιλίας , συνεργασίας ……………
Κλείνοντας να γράψω , ότι προσωπικά πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη .
Πιστεύω θα έλεγα απλά στην αγάπη, γιατί για εμένα ο θεός είναι αγάπη.
Να είστε όλοι παντού και πάντοτε καλά .
Δεν θα φέρω καμία απόδειξη. Θα σου πω όμως ότι:
Ο άθεος σαν εμένα (καλή μου ή κακή μου ώρα), συνήθως κατέχει μόρφωση άνω του μέσου όρου. Είναι ιδεαλιστής και προβληματισμένος- "ψαγμένος". Απεχθάνεται να ξεγελιέται-επαναπαύεται ακουμπώντας σε απαράδεκτες για αυτόν ρήσεις του τύπου:
"πίστευε και μη ερεύνα". Συνήθως δεν είναι πεσιμιστής, ματαιόδοξος, ούτε "σνομπ", αλλά αντιδρά στο κουτόχορτο που νομίζει ότι τρώνε οι άλλοι, αφού ισχυρίζεται ότι Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ είναι ότι ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ σαν τους θρησκευόμενους σ΄ όλο τον πλανήτη ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ του.
Επιχειρήματα:
α.Ο τόπος που γεννιέται-ζει ο άνθρωπος καθορίζει το θρήσκευμά του, στο οποίο εντάσσεται χωρίς να ερωτηθεί.
β.Οι αιματηρότεροι πόλεμοι έγιναν στο όνομα της θρησκείας.(Πετάει και μια σπόντα για την ιερά εξέταση, την Βυζαντινή διαπλοκή, τους πόλεμους των εικονολατρών- εικονοκλαστών, Βατικανό, κατάντια των "αντιπροσώπων" του θεού επί της γης όλων των θρησκειών).
γ.Δεν του αρέσει ο πλούτος που διαχειρίζονται οι εκκλησίες ανά τον κόσμο σε αντιπαράθεση με την παγκόσμια φτώχια που επικρατεί.
δ.Η επιστήμη πρεσβεύει άλλα πράγματα για την δημιουργία του σύμπαντος και του ανθρώπου, οπότε γελά με τις "ιστορίες για αρκούδες" περί Αδάμ και Εύας, κρίνου-γενετήσιου οργάνου κ.α.
ε.Δεν χρειάζεται να "Πιστεύεις" για να είσαι καλός άνθρωπος.
Παραδείγματα άφθονα.
στ.Ο θεός αν ΕΙΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ μέσα μας.
ζ.Τι είδους βλακεία είναι το:Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα;
η.Με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται και η παρουσία στα θρησκευτικά δρώμενα, γεγονός εγωιστικής ανασφαλούς υποκρισίας.
θ. ...αρκετά μέχρι εδώ..
Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΘΕΟΥ(καλή ή κακή μου ώρα):
Ο άθεος δεν μπορεί να στηριχθεί μεταφυσικά πουθενά, δεν πιστεύει σε δεύτερες και τρίτες Παρουσίες, σε μετά θάνατο ζωή και παραμύθια που βολεύουν τους παγκόσμιους θρησκευτικούς οδηγητές, ούτε να βρει απάγκιο στις πιέσεις της καθημερινότητας, της υγείας, της κάθε είδους απώλειας (κυρίως ζωής), του επερχόμενου-αργά η γρήγορα θανάτου, αφού δεν μπορεί να εξαπατήσει τον εαυτό του. Δεν διανοείται να γλύψει εκεί που έφτυνε, αφού εξ ορισμού είναι εγωιστής.
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ από όλα είναι ότι σκέφτεται πολύ και αδυνατεί να παραμυθιάσει τον εαυτό του.
ΔΙΕΞΟΔΟΣ:
ΝΑΙ, ΥΠΗΡΞΕ ΧΡΙΣΤΟΣ ο γλυκύτερος, χαρισματικότερος δυνατότερος άνθρωπος απο όλους μας.
ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΣΥΜΑΝΤΟΤΗΤΕΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
Αυσώνιος (Λατίνος Ποιητής)
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους για τη συνισφορά τους στην συζήτηση. Θα περίμενα βέβαια από όσους ΔΕΝ πιστεύουν στην ύπαρξη ενός Θεού, μεγαλύτερη ανάλυση και περισσότερα επιχειρήματα όσο αφορά την πίστη τους.
Λέει για παράδειγμα ο Schwabe "Η Άπειρη ουσία του Σύμπαντος (σε χώρο και σε χρόνο) είναι και η έννοια που δίνουμε στο «Θεό» ή στον «Δημιουργό» καθώς και στο «Θείον»."
Όμως που στηρίζονται όλα αυτά; Στην λογική; Μα η λογική αποκτά ουσία μόνο όταν στηρίζεται σε αξιώματα ορθά. Τι μπορεί να μας διαβεβαιώσει λοιπόν ότι στις περιπτώσεις που νομίζουμε ότι με τη λογική έχουμε ανακαλύψει την αλήθεια, δεν διαπράττουμε ένα μεγάλο σφάλμα;
Επομένως θα πρέπει να αμφιβάλουμε βασίμως για τις παραπάνω διαπιστώσεις του Schwabe γιατί βασίζονται σε αμφισβητήσιμες υποθέσεις και σαθρά θεμέλια. Περισσότερο τα συμπεράσματα του Schwabe βασίζονται στη θέληση, παρά στη αυστηρή λογική.
Άλλωστε αγαπητέ Schwabe όταν λες "Θεός είναι το χωροχρονικά Άπειρο σε σχέση με τον Κόσμο που είναι πεπερασμένος" το συμπέρασμα σου είναι ανεπαρκές. Την ουσία δεν πρέπει να την αναζητούμε στην έκταση αλλά στην έννοια της δύναμης. Αυτό που δίνει ουσία στον κόσμο είναι η δύναμη της ζωής.
Θα προσπαθήσω κι εγώ με τη σειρά μου να παραθέσω ένα απλό επιχείρημα για νας σας πείσω. Δεν θα πω τα τετριμμένα, αλλά κάτι άλλο.
Το μόνο βέβαιο στην φιλοσοφική σκέψη είναι η ύπαρξη του πνεύματος, της ψυχής και των ορμών, όπου και αν εδράζονται αυτά.
Η επιστήμη δέχεται ότι μια από τις έμφυτες ορμές του ατόμου είναι η θρησκευτική. Η ύπαρξη όμως ορμών δικαιολογείται από την επιστήμη μόνο από την ύπαρξη αντίστοιχης πραγματικότητας. Για να υπάρχει λοιπόν θρησκευτική πίστη ως έμφυτη ορμή, σημαίνει ότι υπάρχει αντίστοιχη πραγματικότητα που είναι ο Θεός.
ath.
quote:quote:
Αποφασίστε τι από τα δύο (2) συμβαίνει. Υπάρχει Θεός και όχι μόνο υπάρχει αλλά και φτάει που οι άνθρωποι στο όνομά Του (??) διαπράττουν εγκλήματα; Ή δεν υπάρχει, αλλά παρόλα αυτά πάλι φταίει, αφού και ανύπαρκτος πάλι στο όνομά Του οι άνθρωποι διαπράττουν αίσχη;Χρειάζεσαι κάτι πιο καθαρό απ' αυτό;
Ο θεός είναι ένα φανταστικό κατασκεύασμα, εργαλείο στα χέρια άνομων και επικίνδυνων ανθρώπων. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας, ο μεγαλύτερος φόβος, οι χειρότερες απειλές για το σύνολο του κόσμου συνδέονται με κάποιο «θεό».Ath, μπορείς να το δείς κι' απ' αυτή την γωνία: Ο προσωπικός θεός του καθενός, εργάζεται πάντα το συμφέρον του κομιστή του. Ακόμα και ο ένθεος εγκληματίας θεωρεί το θεό του σύμφωνο και σύμμαχο την ώρα που πυροβολεί τον άλλο πισώπλατα. Είναι ή δεν είναι κατασκεύασμα φίλε μου;
Θα σου αφήσω λίγο χώρο και χρόνο γιατί βλέπω ότι βάλλεσαι από παντού. Αν καταλαγιάσει λίγο η φουρτούνα, θα επανέλθω.
Ελεύθερος
Να ο δρόμος προς το φως: Τί, γιατί και πώς; Και πότε, πού, και ποιός;
Αγαπητέ Ελεύθερε,
Όπως αντιλαμβάνεσαι το γεγονός ότι ο θρησκευτικός φανατισμός των ανθρώπων οδηγεί σε αίσχη, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για την μη ύπαρξη Θεού.
Είτε υπάρχει Θεός, είτε δεν υπάρχει ο διαχωρισμός, ανάμεσα στα ανθρώπινα αίσχη με οποιοδήποτε πρόσχημα και την ύπαρξη Θεού, πρέπει να είναι σαφής.
Όσο για την "άλλη γωνία" που τονίζεις χρησιμοποιώντας τη λέξη "προσωπικός Θεός" υποβαθμίζεις τη δύναμη των επειχηρημάτων σου όσο αφορά την πραγματική και αντικειμενική ύπαρξη Θεού.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι Θεός και ιδιαίτερα Θεός που "εργάζεται πάντα το συμφέρον του κομιστή του" όπως λες δεν αναφέρεται σε καμια θρησκεία.
Συνήθως οι θρησκείες αναφέρονται σε ηθικές στάσεις ζωής, που αντιτίθενται στην αφαίρεση της ζωής και γενικά στο συμφέρον του ατόμου, έτσι όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε.
Μάλλον για κάποιον άλλο Θεό μιλάς, ίσως το χρήμα, το οποίο έχουν πολλοί θεοποιήσει και πράγματι οδηγεί στα φαινόμενα που περιγράφεις.
Το "Homus Homini Lupus Est" (Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο γίνεται λύκος) δεν ανήκει στην φιλοσοφία των θρησκειών, αλλά των ανθρώπων και ο διαχωρισμός ελπίζω να γίνει απολύτως σαφής.
ath.
quote:
και αν δεχτουμε οτι ο θεος εφτιαξε το συμπαν αυτον ποιος τον εφτιαξε;
η απαντηση ειναι οτι αυτος ειναι παντοτηνος χωρις αρχη και τελος αιωνιος.με την ιδια λογικη και εγω απαντω οτι το συμπαν δεν εχει αρχη και τελος αλλα μεταβαλετε διαφορα ηλιακα συστηματα γενιουνται και διαφορα πεθαινουν
Gigenis,
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη -- και νομίζω πως έτσι είναι -- αν υπάρχει Θεός, πρέπει να είναι το τέλειο ον. Η τελειότητα όμως πρέπει να έχει πραγματώσει τον σκοπό της και να μην εμπεριέχει την έννοια της κίνησης.
Το σύμπαν όμως, εμπεριέχοντας την έννοια της κίνησης, ακόμα και αν δεν είχε αρχή και τέλος όπως λες, δεν μπορεί να είναι τέλειο και άρα δεν μπορεί να αποτελεί τον Θεό, όπως λες.
Αντίθετα ο Θεός, αν υπάρχει, θα πρέπει να είναι ακίνητος, τέλειος και έξω από τον υλικό κόσμο. Η ουσία του πρέπει να είναι η σκέψις. Ο Θεός σύμφωνα με τον Αριστοτέλη "αιωνίως σκέπτεται"
Τι έχεις να πεις πάνω σε αυτές τις σκέψεις του Αριστοτέλους;
ath.
Τι είμαστε κομπιουτεράκια με έναν εγκέφαλο, χωρίς χειριστή?
Ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουμε κύματα α,β, κλπ και τα λέμε τηλεπαθητικές ιδιότητες?
Χαμαιλέοντες που προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον κι αισθανόμαστε ανάλογα αισθήματα με αυτά των αφεντικών μας συνανθρώπων?
Χρειαζόμαστε τόσο τα εργαστήρια να αναλύσουν τι μάρκα είμαστε στην ψυχή και το πνεύμα και να πάρουμε κάποιο πιστοποιητικό επιστήμης για την υπαρξή μας?
Ποια επιστήμη κατάφερε με μηχανικούς πειραματισμούς να συμπεράνει για την ψυχή του ανθρώπου?
Από ποιά έρευνα και μετά τοποθετούμε την προσωπικότητά μας και την ψυχική ιδιαιτερότητα στα γήινα υλικά?
Ποιός απ τους σοφούς μας του πλανήτη μας είπε ότι η αρετή του ανθρώπου είναι είδος που μεταλάσσεται εντός του τάφου μαζί με το σώμα? Το ξέχαν όλοι να το πούν?
Πατάω πλήκτρα και γράφω στο κομπιούτερ.
Το κομπιούτερ δεν έχει ψυχή είναι ύλη ανταποκρίνεται.
Χαμογελάω στο παιδί μου. Ανταποκρίνεται κι αυτό.
Τι στο καλό τόσο μικρό κι έγινε κομπιουτεράκι?
Δηλαδή βλέπω ύλη τους άλλους αλλά δεν μπορώ να δώ τον εαυτό μου όταν μου τυχαίνουν διάφορα συναισθήματα (που συνήθως είναι ανώτερα απ τη λογική, οδηγούν τη λογική σε ακταίες λύσεις).
Αυτό έγραψα και παραπάνω ότι η λογική κάπου σταματάει κι επειδή το αίσθημα δεν σταματάει φτιάχνει ό άνθρωπος το μύθο.
Αυτό προσπάθησαν να κάνουν οι Πυθαγορικοί, να ξεμπλέξουν τη θρησκεία απ την επιστήμη.
Αλλά επειδή το αίσθημα δεν έχει τέλος ενώ η σκέψη έχει αδιέξοδα, πάντα ο άνθρωπος επικαλείται την επιστήμη (όχι τη δική του σκέψη) για να αποδείξει στον εαυτό του ότι έχει δίκιο που είναι άθεος ή ένθεος.
Μα και η επιστήμη τι να κάνει?
Να βάλει κάτω το Θεό να τον εξετάσει?
Να πεί με την άτοπο απαγωγή, εξετάζω το Γιάννη άρα ο Χρίστος είναι υγειής?
Μερικοί επιμένουν να προσμένουν από επιστήμες που εξετάζουν την ύλη να δώσουν αποφθεύγματα για το πνευματικό του ανθρώπου ή του θεού.
Τι να πω?
Ας ελπίζουμε το νέο πέντιουμ της ίντελ να είναι όχι μόνο φυλικό προς το χρήστη αλλά να μας αγαπάει κίόλας και να περνάμε νύχτες ξωτικές μαζί του.
Αλλά αν κι αυτό γίνει (που δε γίνεται) ένα πράγμα δεν πρόκειται να γίνει.
Να πάψει ο άνθρωπος να αμπελοσοφεί περί θεού και σκεφτεί.
- Καλά ο Θεός, αλλά εγώ τι στον κόρακα είμαι?
Τι λέει η σύγχρονη επιστήμη για το άτομό μου?
quote:
"Αποδείξεις, φέρτε αποδείξεις"
Δεν θα φέρω καμία απόδειξη. Θα σου πω όμως ότι:
Ο άθεος σαν εμένα (καλή μου ή κακή μου ώρα), συνήθως κατέχει μόρφωση άνω του μέσου όρου. Είναι ιδεαλιστής και προβληματισμένος- "ψαγμένος". Απεχθάνεται να ξεγελιέται-επαναπαύεται ακουμπώντας σε απαράδεκτες για αυτόν ρήσεις του τύπου:
"πίστευε και μη ερεύνα". Συνήθως δεν είναι πεσιμιστής, ματαιόδοξος, ούτε "σνομπ", αλλά αντιδρά στο κουτόχορτο που νομίζει ότι τρώνε οι άλλοι, αφού ισχυρίζεται ότι Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ είναι ότι ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ σαν τους θρησκευόμενους σ΄ όλο τον πλανήτη ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ του.
Αγαπητέ Ωρίωνα,
Επετρεψέ μου ένα δηκτικό σχόλιο: Έχεις κάνει κάποια δημοσκόπηση για το μορφωτικό επίπεδο των ατόμων σε σχέση με τα θρησκευτικά τους πιστεύω;
Τα δε επιχειρήματα των Αθέων εδώ σχετικά με την ύλη, σου φαίνονται πολύ ιδεαλιστικά (& προβληματισμένα & ψαγμένα);
Εμένα μου φέρνει σε μεσαιωνική δεισιδαιμονία όλη αυτή η πίστη στην "μαγεία" της ύλης.
ath.
ΞΕΡΕΙκάποιος απο εσάς αν υπάρχει ή όχι θεός;ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;![]()
ΧΑΙΡΕΤΩ ΟΛΟΥΣ
quote:
Αγαπητέ Πάνο, Εχέμβροτε, Εχέμβροτε επί .. Κολονώ, ή όπως αλλιώς σε λένε, αναρωτιέμαι κι εγώ με τη σειρά μου, μήπως θα έπρεπε να αλλάξεις το ".. Κολονώ" σε ".. Κολωνάκι";
quote:
Θα ήταν φρονιμότερο μάλλον αν θέλεις να συμμετέχεις επί της ουσίας σε έντονες συζητήσεις, να παραμερίσεις τις προσωπικές κρίσεις, ιδιαίτερα όταν δεν σου πέφτει λόγος. Έκτος να έχεις αυτοαναγορευτεί σε Δον Κιχώτη των forums.
Ο λόγος ''πέφτει'' σε οποιονδήποτε γράφει αλλά και διαβάζει τα όσα άλλοι γράφουν. Οπότε από την στιγμή που γράφεις να περιμένεις και την προσωπική μου κρίση (όπως και του οποιουδήποτε) την οποία απαγορεύεις. Απλά είναι τα πράγματα. Έτσι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον.
quote:
Διαφορετικά μπορείς να πας σε άλλη παραλία, γιατί το κατάστημα εδώ δεν προσφέρει τίλιο για κυρίες.
Το ξέρω, γι’αυτό είμαι εδώ.
Πρώην ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ
Εχέμβροτος επί..Κολονώ
quote:Ο αθεος δεν διαφερει πολυ απο καποιον που πιστευει.
Και οι δυο μοιραζονται την Πιστη.
Ο ενας υποστηριζει οτι ο θεος υπαρχει .Ο αλλος υποστηριζει
οτι ο θεος δεν υπαρχει.
Εχουμε λοιπον το παραδοξο των ακρων.
Και οι δυο εχουν δικιο.
Και οι δύο να έχουν δίκαιο δεν γίνεται..
quote:
Η πιστη ειναι ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ.
Και οι δυο πραττουν το ιδιο.ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ
κανεις τους δεν μπορει να αποδειξει την υπαρξη ή την μη υπαρξη.
Αγαπητέ, καλή η κριτική της άγνοιας, αλλά έστω ότι σου έλεγε κάποιος την εξής πρόταση: "Η λογική, ο λόγος και η ελευθερία της βουλήσεως είναι τα αποδεικτικά στοιχεία της υπάρξεως ενός Θεού, που κυβερνά τα πάντα" Τι θα απαντούσες;
quote:
Οι περισσοτεροι αθεοι που γνωριζω εχουν ενα ιδιαιτερο κοινο χαρακτηριστικο.Ουτε τρελοι ειναι,ουτε χαζοι το αντιθετο θα ελεγα
ειναι πολυ σοφοι,αλλα περα απο ολα αυτα νιωθω οτι εχουν ολοι τους
την αναγκη να ειναι ανεξαρτητοι,"αυτοχθωνες" στην υπαρξη τους και στον χειρισμο της ζωης τους.Επισης ειναι υπερηφανοι.Ιδωλολατρικα καταλοιπα θα ελεγε ενας χριστιανος.Δεν ανεχονται κανενα αφεντικο πανω απο το κεφαλι στους.
Πόση σοφία χρειάζεται για να πιστεύει κανείς μόνο αυτά που βλέπει;
quote:
Στο αλλο στρατοπεδο αυτου δηλαδη που πιστευει κανεις στον θεο εχουμε να κανουμε πολλες φορες με ανθρωπους με τα εξης χαρακτηριστηκα.Ειναι ανθρωποι αδυναμοι ψυχικα που αδυνατουν να π[αρουν την ευθυνη της υπαρξης τους και να αντιμετωπησυν τα προβληματα της ζωης τους
ολομοναχοι μεσα τους.ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.
Μεσα τους ειναι φυτευμενος απο αιωνες ο Φοβος.
Αυτο ειναι το κοινο χαρακτηριστικο που εντοπιζω στους περισσοτερους,
Τωρα αν ζητησετε αποδειξεις απο εναν χριστιανο ή μωαμεθανο θα σου μιλησει παπαγαλια ολη την καινη ή το κορανι.
Μα μην ζητησεις αποδειξεις αδυνατουν.
Απλα αδυνατουν...
Να υποθέσουμε ότι το συναίσθημα του φόβου είναι "προνόμιο" μόνο όσων πιστεύουν στην ύπαρξη Θεού;) Οι υπόλοιποι δεν φοβούνται;
Αγαπητέ, το να αναπαράγεις δίχως πολλή σκέψη γνωστά ασυνεπή επιχειρήματα δεν οδηγεί πουθενά. Μας λες λίγο πολύ ότι πρότερο είναι ο φόβος και μετά έπεται η πίστη. Όμως συμβαίνει το αντίθετο, η πίστη ενδεχομένως δημιουργεί δέος και φόβο. Πρότερη είναι η πίστη και μετά υποτίθεται μπορεί να δημιουργηθεί ο φόβος.
Επομένως όσα υποστηρίζεις περί φόβου ως την εξήγηση της πίστης είναι τελείως λαθεμένα.
[quote]
οσο για το κλιμα θα συμφωνησω με τον Εχεμβροτο οτι
δεν προσφερετε για ανταλαγη αποψεων παρα για καυγα.
[quote]
Πρώην Εχέμβροτος (Εχέμβροτος .. επί Κολονώ), νυν Πάνος παρακαλώ!
---
Αγαπητέ, αν μου επιτρέπεις ένα μικρό γενικό σχολιασμό των όσων λες.
Αν προσπεράσουμε τις δοξασίες σου περί σοφών Αθέων και φοβισμένων πιστών, η κεντρική ιδέα των όσων λες είναι πως δεν μπορούμε να αποφανθούμε αν υπάρχει Θεός ή όχι.
Αν όμως δεν μπορούμε να αποφανθούμε για κάτι τέτοιο, τότε δεν μπορούμε να αποφανθούμε για τίποτα, ούτε για την δημιουργία του κόσμου, την ύπαρξη του ανθρώπου, ούτε για τις αξίες που πρέπει να ασπαστούμε, ούτε για τη στάση ζωής που θα κρατήσουμε, ούτε για τον ίδιος μας τον εαυτό μπορούμε να αποφανθούμε. Γιατί τελική αιτία όλων είναι η ύπαρξη ή μη Θεού.
Μία τέτοια θέση λοιπόν δεν είναι.. θέση, αλλά μάλλον συνιστά μία σιωπηλή άρνηση του Θεού και ως τέτοια είναι σεβαστή.
ath.