- Υπάρχει ελευθερία βούλησης; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Στην συγκεκριμένη τοποθέτησή μου επισημαίνω την διαφορά της έννοιας της λέξης “απροσδιοριστία” με το νόημα της “τυχαιότητας”.
Τυχαίο κατά την γνώμη μου είναι κάτι παντελώς άγνωστο να προβλεφτεί.
Αντίθετα το απροσδιόριστο είναι αυτό που για κάποιους λόγους δεν μπορούμε να ορίσουμε, (και πιθανόν λόγο άγνοιας)
Όμοια και το χαοτικό, οφείλεται στην αδυναμία γνώσης όλων των δυνατόν παραγόντων στην διαμόρφωση ενός αποτελέσματος (και όχι μόνο)
Τώρα για τα λεγόμενα του Αϊνστάιν, θα έλεγα πως ο “θεός” μπορεί να είχε σχετικά πεπερασμένες πιθανές επιλογές. Εκείνο που κατά την γνώμη μου είναι σίγουρο είναι ότι ο θεός δεν έχει καμία επιλογή επέμβασης-διόρθωσης στον κόσμο.
ΟΛΑ ...... δουλεύουν ρολόι!!!!!!!
quote:
gianipseftis :Φίλε Κηφέα έχω εκφράσει επανειλημμένα τις επιφυλάξεις μου σχετικά με τα αποτελέσματα μετρήσεων στην κβαντομηχανική.
Στην συγκεκριμένη τοποθέτησή μου επισημαίνω την διαφορά της έννοιας της λέξης “απροσδιοριστία” με το νόημα της “τυχαιότητας”.
Τυχαίο κατά την γνώμη μου είναι κάτι παντελώς άγνωστο να προβλεφτεί.
Αντίθετα το απροσδιόριστο είναι αυτό που για κάποιους λόγους δεν μπορούμε να ορίσουμε, (και πιθανόν λόγο άγνοιας)
Όμοια και το χαοτικό, οφείλεται στην αδυναμία γνώσης όλων των δυνατόν παραγόντων στην διαμόρφωση ενός αποτελέσματος (και όχι μόνο)
Φίλε gianipseftis
Αυτό που μας λέει η νεώτερη φυσική με δυο λόγια είναι ότι:
Η σχετικότητα κατέρριψε τη νευτώνεια ψευδαίσθηση για τον απόλυτο χώρο και χρόνο . Η κβαντική θεωρία κατέρριψε το νευτώνειο όνειρο μιας ελεγχόμενης διαδικασίας μέτρησης . Και το χάος καταρρίπτει τη λαπλασιανή φαντασία της ντετερμινιστικής δυνατότητας για πρόβλεψη .
quote:
gianipseftis :Τώρα για τα λεγόμενα του Αϊνστάιν, θα έλεγα πως ο “θεός” μπορεί να είχε σχετικά πεπερασμένες πιθανές επιλογές. Εκείνο που κατά την γνώμη μου είναι σίγουρο είναι ότι ο θεός δεν έχει καμία επιλογή επέμβασης-διόρθωσης στον κόσμο.
ΟΛΑ ...... δουλεύουν ρολόι!!!!!!!
Όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα του Αϊνστάιν : « Πόση ελευθερία επιλογής είχε ο Θεός στη δημιουργία του Σύμπαντος ; » , κάποια άλλη στιγμή που θα έχω λίγο χρόνο θα σου πω τη γνώμη μου .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
“Αυτό που μας λέει η νεώτερη φυσική με δυο λόγια είναι ότι:
Η σχετικότητα κατέρριψε τη νευτώνεια ψευδαίσθηση για τον απόλυτο χώρο και χρόνο . Η κβαντική θεωρία κατέρριψε το νευτώνειο όνειρο μιας ελεγχόμενης διαδικασίας μέτρησης . Και το χάος καταρρίπτει τη λαπλασιανή φαντασία της ντετερμινιστικής δυνατότητας για πρόβλεψη .”
-------------------------------------------------------------------
Αυτά υποστηρίζω και εγώ φίλε πως είναι σωστά.
Δεν είπα κάτι αντίθετο
Όσο για την ρήση του Αϊνστάιν, το δικό μου σχόλιο ΔΕΝ είναι ουσιαστικό.
ΔΕΝ πιστεύω στην ανάγκη εμπλοκής ενός προσωπικού θεού στην δημιουργία του κόσμου.
Τα αποσπάσματα που παραθέτω εδώ είναι από άλλο τοπικ, αλλά αναφέρονται στο θέμα αυτής της συζήτησης. Γιαυτό τον λόγο δεν απάντησα εκεί, και απαντώ εδώ για λόγους συνοχής.
-------------------------------------------------------------------
Νικ.
“Η έρευνα που κάνεις για την ελέυθερη βούληση,αφορά την ανθρώπινη
νοητική βούληση ή την ελεύθερη βούληση όπως την εννοούμε στην
κβαντική φυσική?
Πολλοί μπερδεύονται σε αυτο το σημείο και για αυτό ζητώ
διευκρίνηση.
Αλλο το να διαλέξουμε τι θα φάμε σήμερα ή πως θα χειριστούμε
μια κατάσταση στη ζωή μας και άλλο η απροσδιοριστία-χαος-τυχαιότητα-
στην κίνηση-γεννηση-δόμηση-θάνατο των σωματιδίων ύλης.”
------------------------------------------------------------------
Μιλώ φίλε μου, ΜΟΝΟ για την ανθρώπινη βούληση, σε αυτή δηλαδή που αναφέρονται φιλοσοφικά και θεολογικά απο την αρχαιότητα.
Νικ.
Αν η σκέψη-νόηση,είναι ύλη,τότε επηρεάζετε απο την κβαντική θεώρηση.
Αν δεν είναι,δεν εχει καμμία επιροή και δρά ανεξάρτητα.
Δώσε μου ξεκάθαρη διευκρίνηση στην ερώτηση για να μπορούμε
να συνεχίσουμε την συζήτηση με σταθερά κριτήρια.
Επίσης άσε με να ξέρω αν στην έρευνά σου,θεωρείς την σκέψη-νόηση-νου
ύλη ή οχι.
Με αυτές τις δύο διευκρινίσεις εκ μέρους σου θα είναι πιο
εύκολη η συζήτηση.
ΟΧι !!! Η σκέψη-νόηση ΔΕΝ είναι ύλη.
Είναι το αποτέλεσμα της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον εγκέφαλο με ένα βιολί, για παράδειγμα (δεν είναι απόλυτη η σύγκριση) τότε η μελωδία του βιολιού (άυλο) θα αντιπροσώπευε τη σκέψη-νόηση του εγκεφάλου.
Με το παράδειγμα αυτό θέλω να δείξω πως από ένα υλικό μέσο μπορούμε να έχουμε κάτι που όταν πάψει η αίσθηση του (η μελωδία), παύει να υπάρχει, ενώ το βιολί συνεχίζει να υπάρχει και μπορεί να παράγει μια παρόμοια ή και διαφορετική αίσθηση.
Ως τώρα για άλλο θέμα μίλαγε ο ένας γιά άλλο ο άλλος.
Κοινό σημείο οτι θεωρούμε και οι δυό μας τον νου,μη ύλη.
Διαφοροποιούμεθα στο ότι εσύ τον βλέπεις ως προιόν
υλικών διεργασιών και εγώ ώς ανεξάρτητο αυτών ή το
αντίθετο.
Ιδομεν λοιπόν την συνέχεια.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Για μένα η σκέψη είναι μια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ του εγκεφάλου, καΙ μιας και ο εγκέφαλος είναι ύλη, η σκέψη είναι ύλη.
Ο ΝΟΥΣ δεν είναι του εγκεφάλου, βλέπω τη ΝΟΗΣΗ μεταξύ δυο σκέψεων, επομενως και η ίδια δεν είναι του εγκεφάλου. Η δυσκολία είναι πως την ψάχνουμε...κάπου! (τη νοηση) μα αυτο που ψάχνει, είναι το αποτέλεσμα της σκέψης, πράγμα που η νοηση δεν είναι! (αποτέλεσμα)
Δεν ξέρω αν σας μπέρδεψα, αλλα αν έχετε πειραματησθει σε βάθος, αυτα δεν είναι θεωρίες ούτε λόγια, για να έχουμε να λέμε...
"Νόηση είναι η διαδικασία της σκέψης (επεξεργασία πληροφοριών) που οδηγεί το άτομο στην απόκτηση γνώσης, αλλά και στην ανάπτυξη εννοιών. Η διαδικασία αυτή, περιλαμβάνει την αντίληψη, τη μάθηση, τη συσχέτιση/σύνδεση και την αιτιολόγηση"
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%B7%CF%83%CE%B7

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Θα μπορούσε η σκέψη να μην είναι αποτέλεσμα του
εγκεφάλου,αλλά του νου?
Για μένα σκέψη-νους είναι το ιδιο.Εξαρτήματα και τα δύο
του άλλου του μεγάλου,του Ωκεανού,του βαθύ Νου.
Βλέπεις νόηση μεταξύ δύο σκέψεων,σωστά την βλέπεις.
Θα μπορούσαν οι σκέψεις να είναι αποτέλεσμα της ίδιας
της νόησης και όχι του υλικού εγκεφάλου?
Λές οτι η νόηση δεν είναι αποτέλεσμα και συμφωνώ μαζί σου.
Είναι η δημιουργός αιτία?Πιθανόν.
Αν δεν είναι το αποτέλεσμα,είναι η αρχή.
Ας προβληματιστούμε!!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Απλά γράψε τα δικά σου νοήματα και όχι της wikkpedia.
Κατάθεσε την ενδόμυχη σκέψη σου.
Είναι ο νούς ύλη ή οχι.
Είναι η σκέψη ύλη ή οχι.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Πιασε Ένα βουναλακι, καθησε ήρεμα και κοίταξε προς τη θάλασσα. Βλέπεις δυο πλοία, το Ένα αριστερά το άλλο δεξιά που πλησιάζουν με σταθερή ταχύτητα το Ένα προς το αλλα. Οι αισθήσεις βλέπουν αυτο που είναι, τα δυο πλοία, μα κάτι άλλο μέσα σου βλέπει πως κάποια στιγμη θα συναντηθούν, πολυ πριν γίνει στην πραγματικότητα. Τα δεδομένα τα λαμβάνει ο εγκέφαλος, (ιμπουτ, πληροφωριες) και υπάρχει διαδικασία σκέψης, και το να δεις πως θα συναντηθούν πριν αυτο γίνει, είναι στις δυνατότητες μας. (δεν ξέρω αν το μπορούν τα βατράχια)
Πολλλασιασε επι Ν με πολλα μηδενικά, και έχεις μια γεύση απο το τι είναι η νοηση..
Την καλησπέρα μου!!!

----------------------------
...Νικ, γινε εαρινος για να το κατάλαβεις τι θέλω να πω..
Πιασε Ένα βουναλακι, καθησε ήρεμα και κοίταξε προς τη θάλασσα. Βλέπεις δυο πλοία, το Ένα αριστερά το άλλο δεξιά που πλησιάζουν με σταθερή ταχύτητα το Ένα προς το αλλα. Οι αισθήσεις βλέπουν αυτο που είναι, τα δυο πλοία, μα κάτι άλλο μέσα σου βλέπει πως κάποια στιγμη θα συναντηθούν, πολυ πριν γίνει στην πραγματικότητα. Τα δεδομένα τα λαμβάνει ο εγκέφαλος, (ιμπουτ, πληροφωριες) και υπάρχει διαδικασία σκέψης, και το να δεις πως θα συναντηθούν πριν αυτο γίνει, είναι στις δυνατότητες μας. (δεν ξέρω αν το μπορούν τα βατράχια)
Πολλλασιασε επι Ν με πολλα μηδενικά, και έχεις μια γεύση απο το τι είναι η νοηση..
Θέλεις να πείς,αυτό:
---------------------
Ενδιαφέρουσες (θέσεις)/σκέψεις, θέλετε άλλη μια?
Για μένα η σκέψη είναι μια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ του εγκεφάλου, καΙ μιας και ο εγκέφαλος είναι ύλη, η σκέψη είναι ύλη.
Ο ΝΟΥΣ δεν είναι του εγκεφάλου, βλέπω τη ΝΟΗΣΗ μεταξύ δυο σκέψεων, επομενως και η ίδια δεν είναι του εγκεφάλου. Η δυσκολία είναι πως την ψάχνουμε...κάπου! (τη νοηση) μα αυτο που ψάχνει, είναι το αποτέλεσμα της σκέψης, πράγμα που η νοηση δεν είναι! (αποτέλεσμα)
----------------------------------------------
τότε εγώ παραιτούμαι,ώς πανηλιθιος και ακατάλληλος
ώς συζητητής!! ![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Προς το παρόν λαμβανω το ακατάλληλος για συζήτηση, δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις...
Αν και όταν χρειασθεί, ισως γίνω κατανοητός.
Προς το παρόν σκέψη είναι διαδικασία του μυαλού, είναι διλ. Υλική διαδικασία.
Η νοηση, βρίσκεται μεταξύ δυο σκέψεων, μα ενω οι σκέψεις είναι χρόνος, η νοηση δεν είναι. Μπερδευτηκες γιατί σου είπα πολλαπλασιασε επι ν φορές...για να πάρεις μυρωδιά τι είναι η νοηση?
Υπομονή φίλε, περίμενω πάντα απο όσους κάνω την τιμή να καταλαβαίνουν πως σκέφτομαι, να κρίνουν εαυτούς κάποια στιγμη ακαταλληλους προς νοηση βαθυτερων εννοιών..
Καληνύχτα!
quote:
γιατι ρε Νικομαχε παραιτησε επειδη κινησε μεταξυ τις νοητης διαχωριστικης μεμβανης νου και εγκεφαλου!
Παραιτούμαι επειδή η φαιά μου ουσία αδυνατεί να
συλλάβει τα νοήματα αυτά.
Εσυ προχώρησες την ιατρικη μερικές χιλιετίες μπροστά...
...άκου διαχωριστική μεμβράνη νου εγκεφάλου...!!
Ξέρω τι λέω στον Πλάτωνα,θα το δεί μόνος του!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Υπομονή φίλε, περίμενω πάντα απο όσους κάνω την τιμή να καταλαβαίνουν πως σκέφτομαι, να κρίνουν εαυτούς κάποια στιγμη ακαταλληλους προς νοηση βαθυτερων εννοιών..
-------------------------------------------------------
Καλό και επιτυχημένο,αλλά ακαιρο στο παρόν δίλλημα.
Κατάλαβα πολύ καλά το πόστ περί νόησης-σκέψης,αλλά
θεωρώ μη συμβατό το παράδειγμα των πλοίων,ως πρός την
επεξήγηση νόηση-σκέψη.
Επειδή,βλέποντας τα πλοία ο εγκέφαλος τα αναλύει μέσω
υλικών οδών αντίληψης[οραση,ακοη].
Αν δεν τα έβλεπε θα ήξερε οτι υπάρχουν και έρχονται?
Οχι βέβαια!
Η νόηση όμως θα το ήξερε αν ο εγκέφαλος μπορούσε να την
διαβάσει.Θα το ήξερε χωρίς την μεσολάβηση υλικών μέσων.
Και θα ενεργοποιούσε την σκέψη,στο οτι θα συναντηθούν τα
δυο πλοία χωρίς να τα βλέπει.
Και με αυτον τον τρόπο και ενας τυφλός παρατηρητής θα είχε
το ιδιο αποτέλεσμα με τον ανοικτομάτη.
Ελπίζω να κατάλαβες τώρα την ενστασή μου!!
Εξακολουθείς να θεωρείς σίγουρο,οτι η σκέψη είναι ύλη?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Οι ιθαγενείς στην Αμερική που δεν είχαν δει ιστιοφορα ποτε τους, οταν εφτανε ο κολομβος, λενε πως, δεν τα έβλεπαν καθώς πλησίασαν, αυτός που του τα έδειξε ήταν ο σαμανος. Την ένσταση σου την καταλαβαίνω, μα ΕΣΥ δεν θυμάσαι πως στον εγκέφαλο αυτο που κάποιος βλέπει και αυτο που κατόπιν σκέφτεται (Αυτο που Είδε) αντιστοιχούν στο ίδιο ακριβώς μέρος στον εγκέφαλο, ενω η νοηση που την θέλεις αγκαλιτσα με τη σκέψη, δεν έχει απολύτως τίποτα να κάνει... περιφέρεται στον εγκέφαλο, μα δεν του ανοίκει, όπως δεν ανοίκει στα όρια της σκέψης.
Εξακολουθώ να θεωρώ τη σκέψη υλική διαδικασία.
υλική διεργασία και την νόηση μη υλική.
Ειλικρινά θα συμφωνούσα,αν δεν υπήρχαν τα εκ γεννετής τυφλά,κουφά
άτομα που είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται καλύτερα μερικά
πράγματα νοητικής συνάφειας,απο τα υγιεί άτομα.
Αν δεν υπήρχαν οι φορείς των Ψ φαινομένων.
Αν δεν υπήρχαν αυτά καθ εαυτά τα Ψ φαινόμενα.
Αν δεν υπήρχε η διαίσθηση,ένκα της οποίας η νόηση πυροδοτεί
σκεπτική διαδικασία,χωρίς την μεσολάβηση υλικών αισθήσεων.
Δεν ισχυρίζομαι οτι η σκέψη-νόηση-νούς,είναι υλη,ούτε μη ύλη.
Απλώς προβληματίζομαι ακόμη επειδη υπάρχουν υπέρ και κατά
και για τις δύο απόψεις.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.