- Ιερά βιβλία:θεόπνευστα κειμενα ή ανθρωπινα κατασκευασματα; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
α)ο τιτλος του θεματος δεν αναφερονται αποκλειστικα στα χριστιανικα βιβλια.
β)Ολοι ειναι ευπροσδεκτοι να εκφρασουν τις αποψεις τους.
γ)ελπιζω να μη εκτροχιαστουμε παλι με χαρακτηρισμους.
Και τωρα επι του θεματος:
Απο μικρη αναρωτιομουν γιατι υπαρχουν τοσες πολλες θρησκειες με τοσα πολλα διαφορετικα δογματα που συνηθως αναιρουν το ενα το αλλο.Επισης αναρωτιομουν πως αφου ηταν θεοπνευστα τα ιερα τους κειμενα οπως ισχυριζονταν οι οπαδοι των θρησκειων,ηταν τοσο γεματα λαθη και αντιφασεις.
Ποσο θεοπνευστα ειναι αληθεια τα ιερα κειμενα των θρησκειων της γης?

The plural of anecdote is not data.
Edited by - medtech on 31/05/2008 14:45:34
"Αrthur Clark"
.....

Εγώ προσωπικά δε θα συμμετάσχω! κάπου χάνουμε τ' αυγά και τα Πασχάλια ανοίγοντας συνέχεια και συνέχεια θέματα! με το ίδιο θέμα!
Παρακαλώ εάν θέλετε συνεχίζουμε στο ποιοι πάνω θέμα
Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
quote:
Ξεκινω την εισηγηση στο θεμα της συζητησης λεγοντας τα εξης:
α)ο τιτλος του θεματος δεν αναφερονται αποκλειστικα στα χριστιανικα βιβλια.
β)Ολοι ειναι ευπροσδεκτοι να εκφρασουν τις αποψεις τους.
γ)ελπιζω να μη εκτροχιαστουμε παλι με χαρακτηρισμους.
Και τωρα επι του θεματος:
Απο μικρη αναρωτιομουν γιατι υπαρχουν τοσες πολλες θρησκειες με τοσα πολλα διαφορετικα δογματα που συνηθως αναιρουν το ενα το αλλο.Επισης αναρωτιομουν πως αφου ηταν θεοπνευστα τα ιερα τους κειμενα οπως ισχυριζονταν οι οπαδοι των θρησκειων,ηταν τοσο γεματα λαθη και αντιφασεις.
Ποσο θεοπνευστα ειναι αληθεια τα ιερα κειμενα των θρησκειων της γης?
Edited by - medtech on 31/05/2008 14:45:34
Εχουμε και λεμε
Οσα βιβλια θεωρουνται ''ιερα'' η ''θεοπνευστα'' ... επιβεβαιωμενα γραφτηκαν απο ανθρωπους οι οποιοι θεωρουσαν οτι τους καθοδηγουσε ο .. θεος ...
Και η Πυθεια η οι Μαντες στην αρχαιοτητα .. για τους χρησμους τους το ιδιο πιστευαν
Κατα μια αποψη - οχι δικη μου εγω δηλω ΑΘΕΟΣ- ...ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΚΕΨΗ ,ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ Η ΜΗ , ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ,ΓΝΩΣΗ , ΙΔΕΑ , ΑΠΟΨΗ κλπ ...ειναι ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΗ αφου οτιδηποτε υπαρχει και συμβαινει στο Συμπαν ειναι ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ... του οποιου ειμαστε ενα - απειροελαχιστο κομματι του
Ας υποθεσουμε εγω ο ΑΙΝΕΙΑΝ ... παω στην ιδιαιτερη μου πατριδα - καπου στην Στερεα Ελλαδα - κι ουτε λιγο ουτε πολυ .. αποκαλυψω στους συγγενεις μου στους παιδικους μου φιλους στους συγχωριανους μου οι οποιοι με ξερουν απο τοτε που γεννηθηκα ... οτι .. παρουσιαστηκε σε εμενα σε οραμα ο ...Αρχαγγελος Μιχαηλ .. κι μου αποκαλυψε τον λογο του Θεου .. γιατι ειμαι - ο .. τελευταιος κι μοναδικος - προφητης του ...η ..Υιος του Θεου ο ..Μονογεννης μαλλον δεν θα με πιστευει ουτε η ιδια μου η μητερα .. ενω οι συγχωριανοι μου θα με περασουν για τρελλο [ Ουδεις προφητης εν τη αυτου Πατριδι ]
Ας υποθεσουμε ομως οτι .. απο την ''τρελλα'' μου αυτη .. καποιοι ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ .. μπορουν να αξιοποιησουν τα κυρηγματα μου ΠΟΛΙΤΙΚΑ κι με λανσαρουν ως .. προφητη κλπ .. κι ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΕ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΦΗΤΗ .. με το συνθημα ''Θανατος στους Απιστους'' [ δηλαδη σε οποιον δεν με αποδεχεται ως προφητη .. τοτε τα πραγματα αλλαζουν
Θα εχω οπαδους οι οποιοι ..ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αλλα θα λενε απο μεσα τους ''τρελλος αυτος αλλα .. θα μας πλουτισει'' η ..'' τρελλος αυτος αλλα .. σκοτωνει εαν τον αμφισβητησουμε''
Ας υποθεσουμε λοιπον οτι εγω ο ΑΙΝΕΙΑΝ .. καταφερω να ΕΠΙΒΛΗΘΩ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ως .. δοξασια σε ολη την χωρα .. κι οποιος με αμφισβητει διωκεται ..
''Προφητες'' η ''ΘΕΟΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ'' εχουν εμφανιστει παρα πολλοι στην ιστορια της ανθρωποτητας ... επικρατησαν εκεινοι οι οποιοι κατωρθωσαν να επιβληθουν ΓΙΑΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ..
Το οτι θεωρουμε ιερο βιβλιο την ΒΙΒΛΟ κι οχι το ΚΟΡΑΝΙ .. ειναι θεμα ... εξουσιας ..
Ιερο η μη ενα κειμενο ..ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ .. δινει καποιες γνωσεις σαν κειμενο αναλογα με το μορφωτικο επιπεδο του συγγραφεα την ιστορικη περιοδο στην οποια εζησε τα γεγονοτα της εποχης του εκφραζει την νοοτροπια ηθη κι εθιμα της εποχης του .. κι ασφαλως υπο αυτην την αποψη εχουν αξια ως μελετη ... ομως
Το να συμβουλευομαι .. κειμενα αλλων εποχων για την τωρινη μου ζωη ειναι σαν να συμβουλευομαι τον ...ΟΜΗΡΟ για οικογενειακες μου καταστασεις η την Βιβλο για τις επενδυσεις μου στο χρηματηρτηριο !!!
1. Θεωρω την πολη ..ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ερμηνεια των κειμενων αυτων ως ... θεολογικη απατη !!
Οι Θεολογοι - ολων των θρησκειων - ..ως οι επισημοι επαγγελματιες ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΜΑΡΚΕΤΙΣΤΕΣ ...ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΣ του θρησκευτικου μεταφυσικου εμπορευματος που θελουν να μας πλασσαρουν .. προσπαθουν να μας παρουσιασουν .. παλαια τροφη .. ξαναζεσταμενη ως .. κανουργια .. καλλωπιζοντας κι μαρκεταροντας το καταλληλα ..
Την Βιβλο πχ εως τον 18ο αιωνα .. οι πιστοι Χριστιανοι ΤΗΝ ΕΚΛΑΜΒΑΝΑΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ .. απο την πιεση των ανακαλυψεων της επιστημης ομως οι Θεολογοι κι οι παπαδες .. για να μην ξεμεινουν απο ποιμνιο .. αρχισαν να μιλουν με αλληγορικο συμβολικο εσωτερικη ..ΔΙΚΗΓΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΟΦΙΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ..
Εγω προσωπικα πιστευω οτι ο συγγραφεας της Γεννεσης πχ η ο Ευαγγελιστης Λουκας η ο συγγραφεας του Κορανιου .. εννουσε αυτο το οποιο ΓΡΑΦΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ οταν το διαβαζουμε στην αρχικη του γλωσσα η σε πολυ ακριβη μεταφραση αυτης ..
Ξερω να διαβαζω .. δεν περιμενω .. θεολογο να μου ερμηνεψει το κειμενο ..ΠΑΡΑΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ κατα το δοκουν..
ΟΤΑΝ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΟ .. ΠΑΡΑΠΟΙΕΙΣ [ Ιδε Καινη Διαθηκη του Τρεμπελα .. η ερμηνευτικη μεταφραση που κανει δεν εχει καμια σχεση με το αρχικο αρχαιοελληνικο κειμενο ..]
Και τα ιερα κειμενα .. ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ απο πλευρας ερμηνειας .. εχουν τοσες ερμηνειες οσοι ειναι κι οι ερμηνευτες τους
Μεσω των Ιερων κειμενων μπορεις να ''αποδειξεις'' οτιδηποτε .. μπορεις να κανεις λογου χαρη τον Ιησου απο ''Βασιλεα των Ουρανων '' εως .. πρωτο ..Κομουνιστη κι Αναρχικο !!!!
Ο Κανταφι ειχε ''αποδειξει'' ερμηνευοντας καταλληλα το ..Κορανι οτι το Κορανι επιτρεπειτην στρατευση και την εργασια των γυναικων ...
Εγω προσωπικα πιστευω οτι ο συγγραφεας της Γεννεσης πχ η ο Ευαγγελιστης Λουκας η ο συγγραφεας του Κορανιου .. εννουσε αυτο το οποιο ΓΡΑΦΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ οταν το διαβαζουμε στην αρχικη του γλωσσα η σε πολυ ακριβη μεταφραση αυτης ..
Ξερω να διαβαζω .. δεν περιμενω .. θεολογο να μου ερμηνεψει το κειμενο ..ΠΑΡΑΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ κατα το δοκουν..
ΟΤΑΝ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΟ .. ΠΑΡΑΠΟΙΕΙΣ [ Ιδε Καινη Διαθηκη του Τρεμπελα .. η ερμηνευτικη μεταφραση που κανει δεν εχει καμια σχεση με το αρχικο αρχαιοελληνικο κειμενο ..]
Και τα ιερα κειμενα .. ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ απο πλευρας ερμηνειας .. εχουν τοσες ερμηνειες οσοι ειναι κι οι ερμηνευτες τους
Μεσω των Ιερων κειμενων μπορεις να ''αποδειξεις'' οτιδηποτε .. μπορεις να κανεις λογου χαρη τον Ιησου απο ''Βασιλεα των Ουρανων '' εως .. πρωτο ..Κομουνιστη κι Αναρχικο !!!!
Ο Κανταφι ειχε ''αποδειξει'' ερμηνευοντας καταλληλα το ..Κορανι οτι το Κορανι επιτρεπειτην στρατευση και την εργασια των γυναικων ...
quote:
Την Βιβλο πχ εως τον 18ο αιωνα .. οι πιστοι Χριστιανοι ΤΗΝ ΕΚΛΑΜΒΑΝΑΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ .. απο την πιεση των ανακαλυψεων της επιστημης ομως οι Θεολογοι κι οι παπαδες .. για να μην ξεμεινουν απο ποιμνιο .. αρχισαν να μιλουν με αλληγορικο συμβολικο εσωτερικη ..ΔΙΚΗΓΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΟΦΙΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Και οχι μονο αυτο...
Σε πολλες περιπτωσεις ξαναγραφτηκαν καποια σημεια της Βιβλου ωστε να μην φαινεται τοσο ασυμβατη με τις επιστημονικες ανακαλυψεις.Υπαρχουν πολλες εκδοσεις της Βιβλου με πολλες διαφορες μεταξυ τους.
Προσωπικα και εγω θεωρω τα ιερα κειμενα ως ανθρωπινα κατασκευασματα.Ενα απο τα στοιχεια που με οδηγουν σε αυτο το συμπερασμα ειναι οτι τα υπερφυσικα οντα που περιγραφονται σε αυτα αλλα και οι ηθικες προσταγες που αυτα επιδιδουν στους ανθρωπους αντανακλουν την κουλτουρα και τον πολιτισμο του εκαστοτε λαου.Πχ οι λαοι που ζουν στην θαλασσα διδουν μεγαλη εμφαση σε θαλασσιες θεοτητες,οι λαοι που εχουν πατριαρχια σε πατριαρχικες θεοτητες κτλ.

quote:
medtech
Ξεκινω την εισηγηση στο θεμα της συζητησης λεγοντας τα εξης:
Απο μικρη αναρωτιομουν γιατι υπαρχουν τοσες πολλες θρησκειες με τοσα πολλα διαφορετικα δογματα που συνηθως αναιρουν το ενα το αλλο.
Αγαπητή medtech,
Αν και δεν γνωρίζω σε βάθος τι πρεσβεύουν τα διάφορα άλλα δόγματα, από τις λίγες γνώσεις μου, βλέπω πως περισσότερο βαδίζουν σε παράλληλους δρόμους παρά αναιρεί το ένα το άλλο.
Πολλοί από τους συζητητές εδώ μέσα, έχουν επισημάνει αυτό που λέω, σε κάποιο άλλο θέμα, μόνο που το παρουσιάζουν ως αντιγραφή ή κλοπή στοιχείων της μιας θρησκείας από την άλλη και, πιο συγκεκριμένα, ο λόγος γίνεται για το Χριστιανισμό που, σύμφωνα με αυτούς, έχει αντιγράψει στοιχεία από την αρχαία ελληνική, το βουδισμό, ....... και άλλες ίσως θρησκείες.
Για παράδειγμα, το γεγονός του κατακλυσμού, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει σε αρκετές θρησκείες και η καθεμιά το περιγράφει εντάσσοντάς το στη δική της παράδοση.

quote:
Αγαπητή medtech,
Αν και δεν γνωρίζω σε βάθος τι πρεσβεύουν τα διάφορα άλλα δόγματα, από τις λίγες γνώσεις μου, βλέπω πως περισσότερο βαδίζουν σε παράλληλους δρόμους παρά αναιρεί το ένα το άλλο.Πολλοί από τους συζητητές εδώ μέσα, έχουν επισημάνει αυτό που λέω, σε κάποιο άλλο θέμα, μόνο που το παρουσιάζουν ως αντιγραφή ή κλοπή στοιχείων της μιας θρησκείας από την άλλη και, πιο συγκεκριμένα, ο λόγος γίνεται για το Χριστιανισμό που, σύμφωνα με αυτούς, έχει αντιγράψει στοιχεία από την αρχαία ελληνική, το βουδισμό, ....... και άλλες ίσως θρησκείες.
Για παράδειγμα, το γεγονός του κατακλυσμού, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει σε αρκετές θρησκείες και η καθεμιά το περιγράφει εντάσσοντάς το στη δική της παράδοση.
Οι ομοιοτητες μπορουν ανετα να αποδωθουν στα κοινα χαρακτηριστικα που μοιραζονται ολοι οι ανθρωποι.Πχ ολοι οι ανθρωποι εχουν αναγκη πρποστασιας εξ ου και οι θεοι-πατρικες φιγουρες που συνανταμε σε πολλες θρησκειες.
Αλλα δεν μπορω να δεκτω οτι Ινδουισμος και Χριστιανισμος ειναι η ιδια θρησκεια.Για αλλους θεους μιλαει η μια και αλλους θεους η αλλη.Τι σχεση εχει η θεα Καλι με τον Ιησου?
Το κυριο ερωτημα μου ειναι:αν υπαρχει μονο ενας θεός ή μονο συγκεκριμενοι αληθινοι θεοι,γιατι τοσες πολλες θρησκειες?

quote:
medtech
Οι ομοιοτητες μπορουν ανετα να αποδωθουν στα κοινα χαρακτηριστικα που μοιραζονται ολοι οι ανθρωποι.
Άσχετα με το που αποδίδεις εσύ ή εγώ αυτά τα "κοινά χαρακτηριστικά" και τις "ομοιότητες", όπως αναφέρεις, φαίνεται πως δεν αναιρεί η μια την άλλη, αλλά ζουν και κινούνται σε παράλληλους δρόμους, όπως ανέφερα στο προηγούμενο μήνυμά μουλ.
quote:
medtech
Αλλα δεν μπορω να δεκτω οτι Ινδουισμος και Χριστιανισμος ειναι η ιδια θρησκεια.Για αλλους θεους μιλαει η μια και αλλους θεους η αλλη.Τι σχεση εχει η θεα Καλι με τον Ιησου?
Ούτε και εγώ είπα πως ο Ινδουισμός και Χριστιανισμός είναι η ίδια θρησκεία.
Μίλησα για "ομοιότητες" και "κοινά χαρακτηριστικά"
quote:
medtech
Το κυριο ερωτημα μου ειναι:αν υπαρχει μονο ενας θεός ή μονο συγκεκριμενοι αληθινοι θεοι,γιατι τοσες πολλες θρησκειες?
Δεν πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί θεοί. Ένας Θεός δεν τα καταφέρνει και από μόνος του; Έχει ανάγκη από παρέα;

quote:
Δεν πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί θεοί. Ένας Θεός δεν τα καταφέρνει και από μόνος του; Έχει ανάγκη από παρέα;
Δεν ξερω Ψηλε.Καποιες θρησκειες ισχυριζονται οτι υπαρχουν περισσοτερος του ενος θεοι...Προφανως γιαυτες πρεπει να υπαρχει συνεργασια![]()

αγγελος91
quote:
Aggelos91
Ένα έχω να πω. Τα μόνα θεόπνεστα βιβλία στον κόσμο είναι η Αγία Γραφή
Που το λέει ... ποιός;
quote:
Aggelos91
Γιατί όπως είπε και ο εισηγητής του θέματος πως γίνεται όλα τα βιβλία να είναι θεόπνευστα και να λένε την αλήθεια εφόσον αναιρούν το ένα το άλλο.
Προφανώς. Τώρα πώς απ'αυτό καταλήγεις στο συμπέρασμα πως η μυθολογία των Εβραίων και τα αγνώστου πατρός σκόρπια κείμενα που έγιναν ευαγγέλιο στη σύνοδο της Νίκαιας μαζί με την τριαδικότητα του θεού που αποφασίστηκε με σχετική πλειοψηφία αποτελούν "τη μοναδική αλήθεια"...
quote:
Aggelos91
Μία είναι Η Αλήθεια. Ο Χριστός.
Τo 96% των κατοίκων του πλανήτη που δεν είναι ορθόδοξοι έχουν τελείως διαφορετική άποψη. Είτε ο διάβολος έχει πιο μεγάλη δύναμη από το θεό σου και τους πήρε όλους με το μέρος του ή η αλήθεια τους είναι πιο καλή από τη δική σου.

macedon
Αγαπητέ Άγγελε
quote:
Ένα έχω να πω. Τα μόνα θεόπνεστα βιβλία στον κόσμο είναι η Αγία Γραφή. Ένας είναι ο Αληθινός Τριαδικός Θεός και μία είναι η Αλήθεια. Γιατί όπως είπε και ο εισηγητής του θέματος πως γίνεται όλα τα βιβλία να είναι θεόπνευστα και να λένε την αλήθεια εφόσον αναιρούν το ένα το άλλο. Δηλαδή δεν γίνεται να είναι πολλές οι Αλήθειες. Μία είναι Η Αλήθεια. Ο Χριστός.
Πίστευε και μη ερεύνα; εμένα κάπως έτσι μου βγαίνει αυτή η επιχειρηματολογία.
Η αναζήτηση της αλήθειας είναι η Ιθάκη της ζωής μας. Αν πιστέψουμε ότι τελείωσε το ταξίδι, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Η αλήθεια βρίσκεται μέσα μας, είναι καθαρά υποκειμενική και είναι ένα από τα βασικά οντολογικά ζητήματα που απασχολούν φιλοσοφικά τον άνθρωπο. Ας μη γινόμαστε αξιωματικοί για κάτι τόσο αναπόδεικτο.
Όσο για τα "ιερά" βιβλία : είναι προφανές ότι αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη φιλοσοφική θεώρηση κάποιων στοχαστών, πολλάκις εμπλουτισμένη από τα κατωτέρω απαραίτητα υλικά :
1) Ελέω Θεού έμπνευση (του Θεού της κάθε θρησκείας φυσικά)
2) Κινδυνολογία - εσχατολογία (απαραίτητο συστατικό πειθαναγκασμού ο ερεθισμός του συναισθήματος του φόβου και της ανασφάλειας)
3) Υποκειμενικότητα - υπερβολή
4) (Πολλάκις) ύστερες παρεμβάσεις "εκμοντερνισμού" και ερμηνευτικότητας
Για μένα προσωπικά, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ απόλυτο ιερό βιβλίο. Υπάρχει ο άγραφος συμπαντικός ηθικός κώδικας, τον οποίο καταπατεί οποιοσδήποτε επιχειρεί να επηρεάσει μέσω συγκεκριμένων ψυχολογικών τεχνικών την ελεύθερη βούληση και σκέψη και να παρέμβει στον πνευματικό χώρο του συνανθρώπου του, στο παρόν ή στο μέλλον. Υπάρχει επίσης ο ατομικός συνειδησιακός κώδικας, η ελλιπής εφαρμογή του οποίου επιφέρει διαταραχές στο πνευματικό μας επίπεδο, ηθικές παρεκτροπές και υποβάθμιση της προσωπικότητάς μας. Εγώ με αυτά πορεύομαι και σε αυτά δίνω λόγο καθημερινά.
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
quote:
Δηλαδή δεν γίνεται να είναι πολλές οι Αλήθειες. Μία είναι Η Αλήθεια. Ο Χριστός
Ειναι αληθεια οτι δεν γινεται να ειναι πολλες οι αληθειες εαν αναιρουν η μια την αλλη.Το θεμα ειναι πως κρινεις ετσι αυθαιρετα οτι ο Χριστος ειναι η μονη αληθεια.Δεν παρεχει η χριστιανικη θρησκεια περισσοτερες ή/και καλυτερες αποδειξεις για την γνησιοτητα της απο ο,τι οι αλλες θρησκειες.