ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Μεταφυσικά στην πόλη και στο νομό Λάρισας - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- Μεταφυσικά στην πόλη και στο νομό Λάρισας - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

everyflow34 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
16/03/2006, 20:01:21
Βρε Αντμιν μας, Χρόνια και Ζαμάνια , πως απ εδώ?

Βαγασικο μας ελειψες!

Να κάνω μια κατευθείαν ερώτηση, όπως αρμόζει?

Θέλεις φόρουμ συζητήσεων, να λέμε πράγματι αυτά που σκεφτόμαστε, η να κάνουμε μασκέ πάρτΥ και να το ρίξουμε στο τσιφτετέλι?

Στην πρώτη περίπτωση, ζήτω να με ονομάσεις Μεσαιωνικό Άνθρωπο!

Στην δεύτερη, δεν παίζω, μα ούτε έπαιξα ποτέ τέτοια παιχνίδια.

Πέραν του Μεσαιωνισμού μου, της ειρωνείας μα και του σαρκασμού, (εις γνώση μου όλα αυτά, πάντα ) βρες ΑΝΤΜΙΝΜΑΣ γιατί αντιδράς σε ότι γράφω.

quote:
Οκ έγινε…! τους κατανόησα (πες οτι κατέβασα 40 γραμμάρια μανηταράκια απο τις 14.43 που έγραψα το προηγουμενο πόστ) και μου ήρθε η επιφύτιση και ότι αλλο θές .. μου έφυγε και ο Φόβος ο Μεσαίωνας , ήρθα σε επαφή και με την Γαία με κέρασε καφέ τα είπαμε …και γενικά έχω άλλαξει…

Ωραία ..!!!

ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ? Με μανηταρια?

quote:
Τώρα για τους υπολοιπους και την περιβαλλοντογική καταστροφή τι κάνω..?

ΜΑ ΑΝ ΕΓΙΝΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ? ΕΣΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ!

Γιώργη, εσύ με βλέπεις ταραγμένο? Απλά γράφω βρε!

Πλάτωνας, ένας μισητός, μεσαιωνικός, φιλόσοφος, ίσως και ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ *(Για μενα η τον Αντμιν αυτό?)

17/03/2006, 02:22:52
ΠΛΑΤΩΝΑΣ:
"Βαγασικο μας ελειψες!"

Δεν σε εννόησα καθόλου αγαπητέ ΠΛΑΤΩΝΑ. Εκπλήττομαι πραγματικά όταν σκέφτομαι ότι υπάρχει η πιθανότητα να θεώρησες με κάποιον τρόπο, και για οποιονδήποτε λόγο ότι σου έχω δώσει έστω και το ελάχιστο δικαίωμα να μου απευθύνεσαι με αυτόν τον τρόπο;

Μάλλον δεν θα έλεγα πάντως ότι συμβαίνει αυτό από μέρους σου. Έτσι δεν είναι; Θα σου πρότεινα λοιπόν να προσέξεις περισσότερο τέτοιες "λαβές" για παρανοήσεις στο μέλλον.

Τώρα, σχετικά με τις υπόλοιπες δύο ερωτήσεις σου:

"Θέλεις φόρουμ συζητήσεων, να λέμε πράγματι αυτά που σκεφτόμαστε, η να κάνουμε μασκέ πάρτΥ και να το ρίξουμε στο τσιφτετέλι?"

&

"... βρες ΑΝΤΜΙΝΜΑΣ γιατί αντιδράς σε ότι γράφω."

Πέραν από το ότι πάλι δεν αντιλαμβάνομαι προς τι οι γενικεύσεις "να κάνουμε", "να το ρίξουμε" κ.ο.κ. και σίγουρα τι εννοείς με τα "μασκέ πάρτυ" και το "τσιφτετέλι", εσύ ΠΛΑΤΩΝΑ, ως παλιός Συμμετέχων στον Χώρο Συζητήσεων του ESOTERICA, θα πρέπει να έχεις αντιληφθεί, αν μη τι άλλο, ότι η Προσπάθεια αυτή εργάζεται για να προωθήσει και να υπερασπίσει με κάθε τρόπο την οποιαδήποτε ειλικρινή διάθεση για Ουσιαστικό, Φιλοσοφικής ενόρμησης Διάλογο, την Πραγματικά ελεύθερη Διακίνηση των Ιδεών, και Δημιουργία Στοχασμών και Απόψεων, απ'όπου και αν προέρχονται. Επίσης για να αντιτεθεί, φυσικά με γόνιμο τρόπο και προτείνοντας λύσεις, σε κάθε λογής "ασυδοσία της γνώμης"(της προερχόμενης από πάθη και εμμονές πάσης φύσης) και ανελευθερία που υποκινείται ή συντηρείται από κύκλους και ατομικές "πρωτοβουλίες" που είτε φωνάζουν πολύ - και έτσι ακούγονται πολύ "ξεκουφαίνοντας" όλους τους άλλους, είτε μέσω της ισχύος και της κατάχρησης της οποιασδήποτε εξουσίας προβάλλουν και "περνούν με χαρακτηριστιική άνεση κάτω από τη μύτη μας" μόνον αυτό που οι ίδιοι θεωρούν δίκαιο(εννοείται "οφέλιμο προς τα συμφέροντά τους") και κραυγάζοντας, υπεραμυνόμενοι υποτίθεται, τα πολυθρύλητα "δημοκρατικά δικαιώματα" όλων μας, ουσιαστικά μας καταδικάζουν στο μόνο "δικαίωμα" που αποδέχονται για εμάς και που μας "επιτρέπουν": αυτό του να κακο-αρθρώνουμε, με δυσκολία και άλγος, ακατάληπτα, επιφανειακά, παθιασμένα, ανούσια λόγια "της στιγμής".

Με τα "λόγια" βλέπετε τέτοιου τύπου, αυτοί που μας εξουσιάζουν ή και αυτοί που δεν γνωρίζουν, ούτε θέλουν να το κάνουν και το αρνούνται και για τους άλλους, αισθάνονται πολύ βολικά. Οι επιχειρηματικές "ατζέντες" των μεν σε βάρος της ανθρωπότητας αποδίδουν καλύτερα από ποτέ, η άγνοια των δεύτερων παραμένει αδιασάλευτη. Μαζί και η συνολική έλλειψη επίγνωσης βέβαια...

Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα πράγματα για τα οποία το ESOTERICA επιχειρεί κάτι να κάνει, όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του, και απαντώντας σωστά στην ερώτησή σου: Αυτό θέλει το ESOTERICA να κάνει και μέσα από τους Χώρους Συζήτησης και την Κοινότητα των Forums.

Οπωσδήποτε δεν "αντιδρώ σε ότι γράφεις" όπως είπες. Αυτό απλά δε συμβαίνει. Λες και σε κυνηγάω το παρουσιάζεις, ΠΛΑΤΩΝΑ.

Απέναντι σε ορισμένες από τις τοποθετήσεις σου σε κάποιες Συζητήσεις, έχω δηλώσει τη θέση μου και ενίοτε την λογική πιστεύω αντίδρασή μου όταν θεώρησα πως χρειάστηκε.

Στο παρόν θέμα, ούτως ή άλλως επιθυμώ να συμμετάσχω. Όπως καταλαβαίνεις ίσως από τα προηγούμενα, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα - όπως άλλωστε το έχω δηλώσει και πρωτύτερα.

Εξ'ου και το προηγούμενο μήνυμά μου και κάποιες απόψεις μου περί χαρακτηριστικών του Μεσαιωνικού ανθρώπου.

Η ερώτησή που είχα κάνει προς εσένα:
"Συμφωνείς αγαπητέ (βλέπεις, δεν το ξεχνάω... ) ΠΛΑΤΩΝΑ; "

, σχετίζονταν σε μεγάλο βαθμό με πράγματα που γράφεις στο μήνυμά σου της 16/03/2006, 18:00:35 και τα οποία, καθώς και ο τρόπος παράθεσής τους, ομολογώ με προβλημάτισαν και με εξέπληξαν δυσάρεστα.

Αν θέλεις λοιπόν να εξηγήσεις το βασικό νόημα όλων αυτών που απευθύνεις κυρίως προς(και σχετικά με) τον Dying_Incubus, άμεσα ή έμμεσα, αλλά κυρίως την αιτία και την σκοπιμότητα(εάν υπάρχει) αυτής της επιθετικής και υποτιμητικής συμπεριφοράς από την πλευρά σου, ευχαρίστως θα σου απαντήσω κι εγώ, εάν μπορώ, σε οτιδήποτε άλλο με ρωτήσεις με ευγενικό τρόπο, σχετικά με το θέμα. Μέσα στους σχετικούς προβληματισμούς μου είναι και το γιατί απευθύνεσαι τόσες φορές στον Γιώργο ως "Γιώργη", αλλά υποθέτω, τη στιγμή που δεν το έχει και ο ίδιος θίξει, ότι πιθανότατα να οφείλεται σε μία ήδη εγκατεστημένη και αποδεκτή και από τις δύο πλευρές "οικειότητα" μεταξύ σας και ότι είναι καλοπροαίρετο από πλευράς σου...

Για να τελειώνω... μην ανησυχείς αγαπητέ ΠΛΑΤΩΝΑ. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεις "μισητός"!

Ο Πραγματικός Αναζητητής της Γνώσης
είναι ένας απαράμιλλος Ακροβάτης του φευγαλέου ορίου
ανάμεσα στον Δογματισμό και το Μηδενισμό.

----------------------
Ζούμε, μέσα στην πλέον αποτρόπαια εποχή,
ίσως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για Ελευθερία
που έχει ποτέ εμφανιστεί!

17/03/2006, 07:47:34
Ως Βασίλης ζητώ από τον Χρήστο να παραμείνουμε στα πλαίσια του θέματος. Θα επανέλθω επί του θέματος αργότερα, όταν αυτό θα είναι εφικτό.

«Ω ψυχή μου, μην ποθείς αθάνατη ζωή μονάχα επιδίωκε ό,τι μπορείς να κατορθώσεις»

17/03/2006, 08:20:07
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ "ΣΑΛΑΤΑ" ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ
17/03/2006, 12:26:16
17/03/2006, 12:40:33
17/03/2006, 13:10:21
ΓιώργοςΜέλος
17/03/2006, 15:04:53
quote:
Τι Γιώργος τι Γιώργης. Λες αντμιν μας, να ζητήσει να τον ονομάζω BARONO?

Ναι…ναι..!! Βαρώνος … μου αρέσει

ε...μεσαίωνας έρχετε ...και τί Ελίτ θα ήμασταν χωρίς τίτλους ?

quote:
Θα επανέλθω επί του θέματος αργότερα, όταν αυτό θα είναι εφικτό.

… Αρχιδούκα Πλωτίνε έχεις τον λόγο ..

Γιώργος
..the Baron

17/03/2006, 15:18:34
προσωρινή απενεργοποίηση θέματος

Το θέμα παραδίδεται ξανά προς συμμετοχή.
Παρακαλούμε να γίνει σεβαστή η παράκληση του ΠΛΩΤΙΝΟΥ, σχετικά με την τήρηση του θεματικού πλαισίου.

Το περιεχόμενο των μηνυμάτων του ΠΛΑΤΩΝΑ και του ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΥ που καταχωρήθηκαν μετά από το τελευταίο μήνυμα του ΠΛΩΤΙΝΟΥ, μεταφέρθηκαν σε καταλληλότερο χώρο. Επίσης, μεταφέρθηκε και το ορθό συναφές συντονιστικό μήνυμα του Dying Incubus (επειδή σχετίζεται με κάποιο από τα μεταφερθέντα μηνύματα).

18/03/2006, 02:36:51

"Η γνώση χάνεται μέσα στην πληροφορία",μεγάλη κουβέντα αυτή Πλωτίνε,μεγάλη και θλιβερή...

Ωστόσο προτιμώ να είμαι αισιόδοξος.Ατενίζω το Μέλλον με Κατάφαση,η Εξέλιξη είναι πάντα Καλή.

Ίσως είναι το Νέο που μας τρομάζει,οι κοσμογονικές αλλαγές που δεν τις χωράει ο νους.

Και εδώ που τα λέμε πώς να μην τρελαίνεται ο ανθρώπινος νους όταν συνειδητοποιεί ότι η Μηχανή αργά και αθόρυβα έχει αρχίσει να παίρνει τα ηνία...

Όπως όμως έχω ξαναγράψει,όλα αυτά είναι προκαθορισμένα.Καλώς ή κακώς μόνο έτσι οι πολιτείες θα (ξανα)γίνουν τέλειες!!

18/03/2006, 10:03:54
Λυπάμαι πραγματικά διότι χρειάστηκε και εδώ να γίνουν επεμβάσεις για μηνύματα φίλων που ειλικρινά σέβομαι , των οποίων όμως η παρέμβαση ήταν άσχετη με το θέμα.
Είμαι άνθρωπος που προσπαθώ στο μέτρο του εφικτού, να σέβομαι τους συνομιλητές και προσδοκώ τα ανάλογα. Εάν οι καταθέσεις απόψεων στο παρόν θέμα, είναι άσχετες και στην συνέχεια , και ως στόχο έχουν, προσωπικές αντεγλίσεις, το θέμα θα απενεργοποιηθεί.

Αγαπητέ Γιώργο παρακολουθώ την επάνοδο σου, η οποία οφείλω να ομολογήσω είναι μία «ουσιαστικού» περιεχομένου ευχάριστη έκπληξη.!!!
Φίλε kost χαίρομαι όταν σε συναντώ, και κυρίως μαθαίνω από τον τρόπο σκέψης σου. Λες:

quote:
Όπως όμως έχω ξαναγράψει,όλα αυτά είναι προκαθορισμένα.Καλώς ή κακώς μόνο έτσι οι πολιτείες θα (ξανα)γίνουν τέλειες!!

Τίθεται λοιπόν θέμα ελευθερίας. Είμαστε δέσμιοι ενός κοσμικού σχεδίου, και εάν ναι ποια τα περιθώρια των επιλογών μας. Ξέρεις φίλε μου υπάρχει η αρχαιοελληνική άποψη «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», όσο και η Ησιόδεια περί φυλών και εποχών που θα μπορούσε να συσχετιστεί με τις θεοσοφικές ρίζες φυλές, και εποχές πολιτισμού. Μεσσιανικές πρακτικές βασισμένες σε αυτό το σκεπτικό, είναι ικανές να χειραγωγήσουν τις μάζες.
Δεν μηδενίζω την πιθανότητα μίας εξελικτικής κοσμικής προοπτικής, ούτως ή άλλως γονιδιακά είμαστε καταδικασμένοι να εξελισσόμαστε αλλιώς θα καταλήξουμε μουσειακό είδος.
Ο μύθος του μετανθρώπου, έχει εξάλου εδραιωθεί από πολύ παλαιά, απλώς τώρα η θεϊκή επιλογή εξώθησης του ανθρώπου σε ένα ανώτερο είδος, αντικαθίσταται από ανθρώπινα βιονικά κατασκευάσματα παραγωγής υπεράνθρωπων που θα κληθούν να υπερβούν τις φυσικές δυνατότητες τους, ίσως και να κατακτήσουν την αθανασία.
Δια μέσω της τεχνολογίας εχουμε οδηγηθεί πιο κοντά στα άστρα, αλλά έχουμε αποξενωθεί απο τον ευτό μας, και απο τον δεσμό μας με τον κόσμο..
Αυτό έχει τις ρίζες του στην επιστημονική σκέψη, που ήδη από τον 16ο αιώνα, ακολούθησε την μεθοδολογία της αναλυτικής ή αναγωγικής σκέψης, βασισμένης στην σχέση αιτίας αποτελέσματος, και στον διαμελισμό πολύπλοκων συστημάτων σε στοιχειώδη μέρη, σταδιακά και έως τις μέρες μας αποξένωσε τον άνθρωπο από το περιβάλλον, διαχωρίζοντας τον από το «όλον» , τμήμα του οποίου αποτελεί.
Πρόσφατα βέβαια η «ολιστική» άποψη υιοθετήθηκε και από την επιστήμη, με την επονομαζόμενη «συστημική», συλλογιστική.
Στα πλαίσια της νέας αυτής «συστημικής» θεώρησης του κόσμου, η σχέση μεταξύ των μερών και του συνόλου αντιστράφηκε, και οι ιδιότητες των μερών κατανοούνται μόνο μέσα από την οργάνωση του «όλου».
Ο άνθρωπος είτε τεχνολοφικά είτε συνειδησιακά θα πρέπει να πάψει αν είναι ο δυνάστης της φύσης.
Ο νομπελίστας φυσικός και χημικός που θεμελίωσε τη θεωρία του Χάους και της Πολυπλοκότητας, Ιλία Πριγκοζίν αναφέρει:

« Είναι ο διάλογος με τη φύση αυτός που μας επιβάλλει μια νέα αντίληψη της ίδιας της φύσης. ¨Η επιβάλλει μια νέα αντίληψη της ίδιας της φύσης. Η επιστήμη αυτού του τέλους του αιώνα θα είναι όλο και περισσότερο επιστήμη των «ολικών φαινομένων».
Θα έλεγα ότι η εικόνα που πρέπει να εγκαταλείψουμε είναι εκείνη, στην οποία ο άνθρωπος είναι ο βασιλιάς του σύμπαντος, το μοναδικό λογικό ον εν μέσω κάθε είδους σκλάβων. Στην πραγματικότητα, σήμερα ο άνθρωπος δεν είναι παρά μέρος ενός αρκετά πολύπλοκου πλέγματος αλληλεπιδράσεων. Παρά την ευφυΐα του, η οικολογική του επιτυχία παραμένει επισφαλής.
Υπάρχουν ζώα που κατορθώνουν πολύ μεγαλύτερη οικολογική επιτυχία. Για παράδειγμα, τα μυρμήγκια. Συγκεντρωμένα όλα μαζί διαθέτουν μια βιομάζα δέκα φορές μεγαλύτερη από εκείνη των ανθρώπων και βρίσκονται παντού, ενώ οι άνθρωποι βρίσκονται κυρίως στις πόλεις. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας του περιβάλλοντος. Το πρόβλημα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-φύσης θα προταθεί με ειδικούς όρους και θα απαιτήσει έρευνες που μόλις τώρα αρχίζουν»

Σε οικολογικό επίπεδο ο Νορβηγός ακτιβιστής και φιλόσοφος Arne Naess, βασισμένος στην ολιστική αντίληψη, ανέπτυξε την θεωρία της βαθιάς οικολογίας, σύμφωνα με την οποία εξερευνώντας την ενότητα του κόσμου, αλλάζει η ποιότητα της αντίληψης του τι πρέπει να κάνουμε για να συμμετάσχουμε ενεργά στη δημιουργία όχι σαν παρελθούσα διαδικασία αλλά σαν διαδικασία που συνεχίζεται εδώ και τώρα. Η διανοητική κατανόηση είναι η πόρτα για να περάσει η ιδέα, αλλά η εσωτερική αλλαγή θα προέλθει με την προσέγγιση στην καρδιά της Μητέρας Γης. Δεν «προστατεύω τη φύση» πια, αλλά «είμαι το μέρος της εκείνο που έμαθε να σκέπτεται και προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους».

Σε σχέση με την γνώση που χάνεται στην πληροφορία, είναι νομίζω ενδιαφέρον πως σε αυτό το σημείο πρακτική της χειραγώγησης έχει διαφοροποιηθεί.
Ενώ στο παρελθόν τόσο η πληροφορία όσο και η γνώση ήταν για τους λίγους, σήμερα λόγω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του διαδυκτίου και της παγκοσμιοποίησης, η πληροφορία υπάρχει, η γνώση είναι ευκολότερα εφικτή για αυτόν που την αναζητεί, συνεπώς η μέθοδος πλέον έχει αντιστραφεί.
Ο κόσμος βομβαρδίζεται με πληθώρα αντιφατικών και άχρηστων πληροφοριών, με απώτερο σκοπό τον αποπροσανατολισμό, και την αποχαύνωση, πράγμα που όπως φαίνεται έχει ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Κλείνω παραθέτοντας κάποια ενδεικτικά on-line άρθρα στα οποία μπορούν να ανατρέξουν οι φίλοι που θέλουν να μάθουν περισσότερα για καποιες από τις απόψεις που ανέπτυξα.

http://kapodistriako.uoa.gr/stories/049_op_01/index.php?m=2

http://www.oikoen.gr/dekleris.htm

http://www.oikologos.gr/Issues/issue7.html

http://www.global-education.org/omilia4.html

http://web.auth.gr/virtualschool/2.4/TheoryResearch/Votsis.html

http://www.ardin.gr/Arxeio_Ardin/2002/ardin_35/mandros_texnomessianismos/mandros_texnomessianismos.htm

http://www.ardin.gr/Arxeio_Ardin/2002/ardin_35/ellinismos_messianismos/ellinismos_messianismos.htm

http://www.ardin.gr/Arxeio_Ardin/2000/ardin_24/karampelias_staurodromi/karampelias_staurodromi.htm

«Ω ψυχή μου, μην ποθείς αθάνατη ζωή μονάχα επιδίωκε ό,τι μπορείς να κατορθώσεις»

Edited by - ΠΛΩΤΙΝΟΣ on 18/03/2006 10:06:33

18/03/2006, 20:08:45
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΛΩΤΙΝΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΜΕ Η ΤΑ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ...

ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ....
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΕΝΗ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ...
(ΟΧΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΟΡΕΣ ΒΕΒΑΙΑ)

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ.

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ...
ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ..
ΟΧΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΣΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΣEΡΒΙΡΟΥΝ ΣΑΝ ΓΝΩΣΗ...

ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ (ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ ΦΑΟΥΣΤ) ΟΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΒΛΕΠΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ..
ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΣΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΜΕΙΝΕ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ..

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

19/03/2006, 07:47:40
Γιώργος
quote:
Μιλάμε για Εξέλιξη και Μεσαίωνα

Μα τι είναι η εξέλιξη? … κάποιος ή κάποιοι έχουν το άλφα ή βήτα προτέρημα το αντιλαμβάνονται το εκμεταλλεύονται και μετά αφού καταστρέψουν τον ανταγωνισμό γίνονται Ελίτ (top dog) … και μετά επιβάλεις η ελέγχεις την μάζα (τους χώνεις σε έναν Μεσαίωνα / μη-εξέλιξη) για να εξακολουθήσεις να είσαι στην κορυφή.

Αλήθεια τι είναι εξέλιξη; Ποια η σημασία της λέξης ;

Εξ-έλιξη. Το δεύτερο συνθετικό δηλώνει σπειροειδή κίνηση, δηλαδή περιστροφή γύρω από ένα κέντρο που κινείται στον χώρο ή στον χρόνο. Η κίνηση είναι κυκλική και επαναλαμβάνεται αλλά ποτέ δεν είναι ακριβώς η ίδια γιατί μεσολαβεί ο χρόνος που την τοποθετεί σε άλλο περιβάλλον με άλλους συσχετισμούς. Αν υπήρξε λοιπόν η εποχή του μεσαίωνα θα έλθει στο μέλλον και πάλι, για να ακολουθήσει η εποχή της αναγέννησης όπως οι εποχές του έτους διαδέχονται η μία την άλλη. Κατά περίεργο τρόπο μια μακρά περίοδο εξέλιξης αναπαριστά και η πρώτη εικόνα που έβαλε ο ΠΛΩΤΙΝΟΣ στην αρχή αυτού του θέματος.

Ο χειμώνας υποδηλώνει μια εσωστρεφή κίνηση. Η φύση δείχνει να είναι νεκρή, ομοιογενής και στείρα ενώ στην πραγματικότητα μαζεύει δυνάμεις για να εκδηλώσει την ποικιλομορφία της την άνοιξη όπου αναγεννάτε. Η εποχή της αναγέννησης θεμελίωσε εκ νέου αξίες ζωής και καινούριες ιδέες για να πορευτεί ο άνθρωπος. Αυτές αποτέλεσαν τη βάση του δυτικού πολιτισμού και τρόπου ζωής. Ακολούθησε το καλοκαίρι της ήσσονος προσπάθειας. Οι νέες αξίες απέδωσαν καρπούς και η ζωή έγινε εύκολη και μονοσήμαντη, είχε πάρει κατεύθυνση.. Τώρα εκείνες οι αξίες έχουν αρχίσει να γίνονται στείρες και αποδίδουν φύρα. Τα φύλα πέφτουν και η φύση μπαίνει σταδιακά σε λήθαργο, χάνει την έντονη ποικιλομορφία της και δείχνει ομοιόμορφη..

Απαντώντας στα αρχικά ερωτήματα του ΠΛΩΤΙΝΟΥ :

Κάτω από το παραπάνω σκεπτικό (που τρέχει σχεδόν παράλληλα με τη θέση του Γιώργου) δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο ο μεσαίωνας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικός. Αντίθετα φαίνεται να είναι αναγκαίος για την εξέλιξη. Και απ’ ότι φαίνεται βαδίζουμε προς αυτόν.

Η θέση του σύγχρονου αναζητητή πρέπει να είναι σύγχρονη με την εποχή του. Αν έχουμε φθινόπωρο τότε η θέση του πρέπει να είναι τέτοια ώστε να διευκολύνει την έλευση του χειμώνα και το κλείσιμο του κύκλου. Αυτό υποδηλώνει αναζήτηση τρόπων ώστε να απαλλαχτούμε/ αρνηθούμε μερικά από εκείνα που μας οδήγησαν ως εδώ μέχρι σήμερα, χωρίς να είναι ακόμα αναγκαίο να προσδιορίσουμε καινούρια. Αυτό θα γίνει αργότερα κατόπι στοχασμού.

Η εσωτερική διεργασία προϋποθέτει προβληματισμούς και δράσεις με ορίζοντες της εποχής. Αν έχουμε φθινόπωρο δεν γίνεται να προετοιμαζόμαστε για την άνοιξη αγνοώντας τον χειμώνα που είναι αμέσως μπροστά μας.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής σκέψης είναι το φιλοσοφικό υπόβαθρο και η ευελιξία της που αποτελεί αστείρευτη πηγή διαφορετικών ιδεών και σταθερών αξιών. Είναι κατάλληλη για την αναγέννηση.

Είναι σίγουρα προτιμότερο (και όλοι φαντάζομαι θα το θέλαμε) να βρισκόμαστε διαρκώς σε μια εποχή αναγέννησης). Αυτό ίσως το επιτυγχάνουν κάποιοι άνθρωποι ατομικά αλλά είναι αδύνατον να γίνει συνολικά. Η εξέλιξη προχωράει με βήματα και για να αναγεννηθεί κάτι πρέπει πρώτα να αποσυρθεί για λίγο.

Edited by - Δημήτρης on 19/03/2006 07:51:56

19/03/2006, 17:43:13
Είναι γεγονός πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών και συνθηκών. Το εκκρεμές του χρόνου κινείται από την τάξη στο χάος και το αντίστροφο.
Η παρούσα χρονική στιγμή είναι κρίσιμη όχι μόνο διότι γεωπολιτικά και ενεργειακά η κρίση πρέπει να εκτονωθεί, προκαλώντας αναταραχές και μεταβολές συνόρων, αλλά και διότι ο άνθρωπος ως πνευματική υπόσταση έχει αποξενωθεί τόσο από τον εαυτό του, όσο και από το περιβάλλον, που βιάζει ασύστολα.
Και από την άλλη υφίσταται τεχνητά η «απάθεια της κρίσιμης μάζας», με την ταυτόχρονη έλλειψη ιδανικών και προτύπων.
Υπόθεση εργασίας. Εφόσον η ιστορία επαναλαμβάνεται, αν υποθέσουμε πως βαδίζουμε προς έναν νέο μεσαίωνα, ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε , τι σήμαινε ο μεσαίωνας για την ανθρωπότητα, και περαιτέρω που βασίσθηκε και τι σήμαινε στην συνέχεια η αναγέννηση;