- Ελλ. θρησκεία: "Μονο-" ,"Πολυ-" ή "Παν-"θεϊστική; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
δεν καταλαβαίνω.... το "χριστιανικούρα" και το "βουδιστοειδές", τι το προσβλητικό έχουν; Άντε το "πιάνει κρούστα το εργαλείο", θεωρώντας το forum σαν "κατηχητικό" ή (αν κι αυτό είναι προσβλητικό) σαν ένα "τσάι κυριών" να το δεχθώ.
Ο χρήστης με το ψευδώνυμο Κέλσος, στο θέμα "Χριστός ή Έλληνας", χαρακτήρισε την παράθεση επιστημονικών στοιχείων σαν "παιδική" πολεμική, υπονοώντας σαφώς ότι είναι αφελής. Εκεί δεν σε είδα να επεμβείς. Και ΟΥΤΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙΣ.
"Πόλεμος πατήρ πάντων"
Και φυσικά αν ο πόλεμος, άμεσα ή έμμεσα (στο όνομα της οποιασδήποτε ευγένειας) παρεμποδίζεται σε διαλεκτικό επίπεδο, τότε μεταπίπτει σε φυσικό επίπεδο και τα πράγματα γίνονται "σκούρα".
Με δεδομένο το γενικό περιεχόμενο του κανονισμού, οποιαδήποτε λέξη ή φράση μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν προσβλητική ή υποτιμητική για τους άλλους ή για ιδεολογίες ή για θρησκείες.
Για παράδειγμα: Προσωπικά αναλύοντας τη λέξη χριστός = χρισμένος = αλειμένος με λάδι = λαδωμένος, αποκαλώ τον λεγόμενο Χριστό σαν Λαδωμένο, τους Χριστιανούς σαν λαδωμένους και τις χριστιανικές απόψεις σαν λαδωμένες απόψεις. Είναι προσβλητικοί ή υποτιμητικοί αυτοί οι χαρακτηρισμοί; Δεν είναι αληθείς;
Η έκκληση είναι προς εσένα, να "ελαστικοποιήσεις" τα κριτήρια σου. Καθώς, κατά τη γνώμη μου, οι όποιοι χαρακτηρισμοί, νομίζω ότι χαρακτηρίζουν αυτόν που τους κάνει, εφόσον δεν μπορεί να τους αιτιολογήσει.
Υπερίων._
Ο Τιτάνας Υπερίων, γιός του Ουρανού και της Γαίας, νυμφεύθηκε την Τιτάνιδα Θεία και γέννησαν τρία παιδιά: Τον Ήλιο (Απόλλων), τη Σελήνη (Άρτεμις) και την Αυγή (Ηώς ή Έως ----> Εωσφόρος)
Όταν η Π.Ε. μας λέει βλαμένους δεν μας βρίζει. Εννοεί πραγματικά ότι μας έχει βλάψει από την παιδική μας ηλικία η χριστιανική προπαγάνδα άρα δεν βρίζει εμάς αλλά τον χριστιανισμό.
Άρρωστοι βέβαια είμαστε. Αφού δεν έχουμε την "ρώμη" την δύναμη να ανακαλύψουμε την αλήθεια στα θεϊκά λεγόμενά της.
Είμαστε και βλήματα. "Πώς άλλως;" (όπως λένε συχνά οι συνομιλητές του Σωκράτη στους διαλόγους του Πλάτωνα). Από κάπου έχουμε βληθεί και κατευθυνόμαστε προς την μία αλήθεια. Και μάλιστα όσο πιο γρήγορα και δυναμικά πάμε τόσο πιο...βλήματα θα πρέπει να είμαστε.
Μάλλον την παρεξηγήσαμε την Π.Ε. ![]()
Όπως βλέπεις στο όνομα της... ετυμολογίας ο καθένας έχει δίκιο και άρα ας μην επέμβουμε και καθόλου.
Έχεις δίκιο στην φράση του Ηράκλειτου "Πόλεμος πάντων Πατήρ" αλλά το Παν έχει και... Μητέρα. Και η Μητέρα ξέρεις ποια φράση έχει ως κλειδί; "Πάν Μέτρον Άριστον".
Φιλικά και χιουμοριστικά...

Αν σε μια παρέα, κάποιος διατύπωνε απόψεις με ΄τοσο προσβλητικό τρόπο όπως αυτές που έχουν γραφεί στα σχετικά forums, είναι γεγονός πως είτε δε θα ασχολιόταν κανείς μαζί του,είτε θα τον έδιωχναν από την παρέα. Οχι για τις ιδέες του, αλλά γιατί στόχος του είναι να προσβάλλει όλων των άλλων τις ιδέες, σχεδόν βρίζοντάς τους.
Αντί γι'αυτό, εγώ διέκρινα αρκετή υπομονή από τους συντονιστές των forum, πράγμα που τους τιμά. Αν κάποιος θα περίμενε αντί αυτού ακόμη μεγαλύτερη υπομονή, μάλλον νομίζει ότι οι συντονιστές είναι ενσαρκωμένοι βιοπροφήτες ή πεφωτισμένοι αγγελόσοφοι (ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων), όχι όμως άνθρωποι. Αν ήταν όμως τέτοιοι, πως τολμάτε και τα βάζετε μαζί τους;
Σωστά αυτό το forum δεν είναι κατηχητικό, ούτε τσάι κυριών, αλλά συζήτηση απλών ανθρώπων που αναζητούν όλοι την αλήθεια. Και οι απλοί άνθρωποι, σαφώς και έχουν δικαίωμα να θίγονται από την αγενή συμπεριφορά κάποιων άλλων. Αλλωστε εγώ αισθάνομαι εδώ προσκεκλημένη. Δε θα τολμούσα σε ένα ΄καθαρό σπίτι να σβήνω τα αποτσίγαρά μου στο πάτωμα, κι αν δε μου άρεσε αυτό, θα καθόμουν σπίτι μου.
ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΜΒΩ ΣΕ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΜΑ:
"ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ" ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ...ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ:
"ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ"...
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: "ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟ"... ΛΑΘΟΣ...(ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ)...
"ΤΟ (ΕΝΑ) ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟ"...
(ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ)...
Πάντως από τα λεγόμενά της, φάνηκε μία σημαντική έλλειψη στο forum του Esoterica.gr. Η έλλειψη τασακιού (φοβερή η "γενική" της λέξης")![]()
Τι θα γίνει βρε Admin; Έτσι θα το αφήσουμε το forum; Εγώ πάντως ως κίνηση προσφοράς θα κάνω την πρότασή μου. Τι λέτε για αυτό;
http://www.ashtraycam.com/ashtray.jpg
Έχω μόνο μία επιφύλαξη. Μήπως θα έχουμε νομικό πρόβλημα ότι διαφημίζουμε μάρκα τσιγάρων; ![]()

ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΡΕ Ο ΑΑΑΧΡΗΣΤΟΣ?!?!!!
Υ.Γ. Ούπς! Ελπίζω να μην βρεθώ κι εγώ με n/a για το "άχρηστος"!!!
(η πατρότης του συγκεκριμένου ύμνου αμφισβητήται. Κατά κάποιους αποδίδεται στον Γρηγόριο τον Νανζινζηνό. Kατά τον Π. Γράβιγγερ, Jahn, cousin, Creuzer, Maunier, και άλλους ανήκει στον Πρόκλο)
Σύ που είσαι επέκεινα του Πανός, πως είναι δυνατόν να σε υμνήση κατ’άλλον τρόπον; Πώς να σε αινέση, σε που είσαι υπερβατικώτερος όλων; Με τι επίθετα να σε αποκαλέσει; Διότι πράγματι με κανένα όνομα δύνασαι να χαρακτηρισθής. Αν και είσαι ανωνόμαστος, δίδεις γένεσιν είς παν ότι ο λόγος σου εξαγγέλει.
Πως θα ημπορούσε η διάνοια να σε θεωρήση; Διότι από καμμίαν νόησιν δύνασαι να γίνης αντιληπτός. Αν και είσαι αδιανόητος, γεννάς εν τούτοις ΠΑΝ ότι το πνεύμα αντιλαμβάνεται. Ότι προφέρει ο λόγος και ότι ακόμη δεν ημπορεί να συλλάβει, σε εξαγγέλει. Κάθε τι που το πνέυμα συλλαμβάνει, και ότι ακόμη δεν δύναται αν συλλάβη, σε δοξάζει. Όλαι αι επιθυμίαι, και όλαι αι ανατάσεις στρέφονται περί Σε.
Όλα γύρω σου ίστανται εν κατανύξει και καθένας που γνωρίζει την ένοιαν του σημείου δια του οποίου δύναται τις να σε αναγνωρίσει σε υμνεί εν σιγή. Τα πάντα προέρχονται από εσένα. Σύ από τίποτε δεν απορρέεις και δια τούτο είσαι μόνος. Όλα εν σοί παραμένουν σταθερά και τα πάντα συγκεντρούντια δια να εκτιναχθούν από εσένα. Είσαι το τέλος του παντός.
Είσαι είς, είσαι το ΠΑΝ, χωρίς να είσαι ούτε το ΕΝΑ, ούτε το ΠΑΝ.
Ω σύ, τον οποίον επικαλούνται με τόσα ονόματα, πώς να σε αποκαλέσω;
Εσο ευμενής προς εμέ, συ που είσαι επέκεινα του παντός, διότι πως είναι δυνατόν να σε υμνήση κατ’ άλλον τρόπον;
Το κείμενο σου μου θύμισε κάτι που είχα πει εγώ (ως... ΤΗΟΤΗ
) πριν... χιλιάδες χρόνια
quote:
«Ποιος, λοιπόν, θα μπορούσε να σε ευλογήσει ή να απευθυνθεί προς εσένα; Προς τα πού να γυρίσω τα μάτια μου, για να σε ευλογήσω; Πάνω; Κάτω; Μέσα ή έξω; Δεν υπάρχει τρόπος, δεν υπάρχει τόπος γύρω από εσένα, ούτε άλλο τίποτα, ούτε κανένα από τα όντα. Όλα υπάρχουν σε εσένα και όλα προέρχονται από εσένα. Δίνεις τα πάντα και δεν παίρνεις τίποτε. Εσύ τα κατέχεις όλα και δεν υπάρχει τίποτα που να μην το έχεις. Πότε να σε υμνήσω; Γιατί ούτε ώρα, ούτε χρόνο είναι δυνατό να καταλάβεις. Και γιατί να σε υμνήσω; Για όσα δημιουργείς ή για όσα δεν δημιούργησες; Για όσα φανέρωσες ή για όσα απέκρυψες; Και για ποιο λόγο θα πρέπει να σε υμνήσω; Σαν κάτι που ανήκει σε εμένα, σαν κάτι ξεχωριστό ή σαν κάτι άλλο; Γιατί εσύ είσαι ότι είμαι, εσύ είσαι ότι κάνω, εσύ είσαι ότι λέω. Είσαι το παν και δεν υπάρχει άλλο πέρα από εσένα. Κι ακόμα είσαι κι εκείνο που δεν υπάρχει. Εσύ είσαι ότι έχει δημιουργηθεί κι ότι δεν δημιουργήθηκε». ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΕΡΜΗΣ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ,Λόγοι, V, 10.
Μάλλον κάποιος με... αντέγραψε ![]()

Λυπάμαι ειληκρινά που βρέθηκα "εκτός μάχης", μιάς και συμφωνώ ότι ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΣΤΙ, αλλά δυστυχός τα προβλήματα με τους ιούς, παραμένουν....
Ο φίλος Υπερίων έκανε την τιμή να αναφερθεί σε εμένα, αλλά δυστυχός συγκράτησε ΛΑΘΟΣ σημείο...
Τέλος πάντων, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να δωθεί συνέχεια σε κάτι που ΗΔΗ έχει τελειώσει.
Αυτό που δεν θα ήθελα να τελειώσει είναι η παρούσα συζήτηση και επανέρχομαι σε αυτή...
Το τελευταίο μύνημα που μας έστειλε ο φίλος Ατρείδης, λέει κάτι που σαφέστατα θέλει ΑΝΑΛΥΣΗ.
Υποκειμενικά (ΠΑΝΤΑ) λέω πώς όταν υπάρχουν ΙΕΡΕΙΣ που τελούν ΜΥΣΤΗΡΙΑ πρός κάποια ΕΚΦΑΝΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΗΤΑΣ (δηλαδή αυτό που ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ αποκαλούνε δωδεκάθεο), έχω την αμυδρά εντύπωση πώς ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, άσχετα αν τότε με αυτό τον όρο την αποκαλούσαν ή όχι.
Κείμενα ιερά και ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ και τέτοια ήταν οι περίφημοι ΟΡΦΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ αλλά και οι ΟΜΗΡΙΚΟΙ...
Φυσικά όμως θα συμφωνήσω με τον Ατρείδη στο ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΟΓΜΑ και ειληκρινός ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ που καταφέραμε να προσεγγίσουμε ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ την έννοια της ΘΕΟΤΗΤΑΣ χωρίς ΔΟΓΜΑ.
Αυτό είναι ένας ΑΘΛΟΣ των προγόνων μας, κάτι που ΔΥΣΥΧΟΣ για την ανθρωπότητα ολόκληρη, δεν ΞΑΝΑΥΠΗΡΞΕ, παρά μόνο μέσα από άλλα φιλοσοφικά συστήματα του περασμένου αιώνα!
Εν αναμονή της συνέχειας...
Κέλσος ο Φιλαλήθης
Π.χ. Στον χριστιανισμό των 2000 περίπου ετών, αν δεν αποδέχεσαι τις "Ιερές Θεόπνευστες Γραφές" δεν θεωρήσαι χριστιανός.
Κι αν δεν δίνεις την "σωστή" ερμηνεία γίνεσαι "αιρετικός".
Στην Ελληνική Θεοαντίληψη δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
---------------------------------------------------------------------
Επίσεις, άλλο ιερατείο με απλό διαχωρισμό αρμοδιοτήτων χωρίς τίτλους βαθμίδας και άλλο οργανωμένο ιερατείο με διοίκηση και πυραμιδοειδή ιεραρχεία.
Στην πρώτη περίπτωση απλώς υπάρχουν κάποιοι λειτουργοί μετά απο εκλογή, ενώ στο στην δεύτερη υπάρχει θρησκεία.
Όσο για το νόημα που έδωσαν και υπάρχει για την λέξη θρησκεία είναι ξεκάθαρο.
Ουδείς εκ των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων δεν αναφέρει την λέξη θρησκεία για την δική τους θεοαντίληψη. Οι μόνες αναφορές της λέξης είναι όταν αναφέρονται σε άλλες εθνότητες.
quote:Κανένας καλός;...
Έχουμε εσένα...![]()
soul
Αφού ειμαστε ολοι παιδιά, ας παίξουμε....
Αλλα,να λέμε και τίποτες...
Καινούργιο,ένα προβληματισμό,μια σκέψη.....
Μόνο περιχαρακώσεις και εντάξεις θέσεων και ιδεών;...
Καμιά ερώτηση καλή, κανένα θέμα;...
Αποδοση της Αγίας Γραφής, πάντως, στα ελληνικά, όπου και γράφτηκε εξαρχής,σαν σύνολο,είναι ολίγον, απο γκάφα...
quote:
...Και μετά;...Εγώ δηλαδη, να μην έχω κάτι να παίζω;...
Αφού ειμαστε ολοι παιδιά, ας παίξουμε....
Αλλα,να λέμε και τίποτες...
Καινούργιο,ένα προβληματισμό,μια σκέψη.....
Μόνο περιχαρακώσεις και εντάξεις θέσεων και ιδεών;...
Καμιά ερώτηση καλή, κανένα θέμα;...
Αποδοση της Αγίας Γραφής, πάντως, στα ελληνικά, όπου και γράφτηκε εξαρχής,σαν σύνολο,είναι ολίγον, απο γκάφα...
Προσπαθούμε ρε Βαγγέλη , όσο μας αφήνει και μας ορίζει το μυαλό μας..!
Οσο μπορούμε , τι να κάνουμε δηλαδή...τι άλλο περισσότερο απ'οσο μας βοηθάει το μυαλό μας δηλαδή???
Και καλά , εντάξει , δεν συμφωνούμε σε πολλά και κατα την γνώμη σου ...λέμε βλακείες ... εσένα γιατί σε "χαλάει"???
Άσε να λέμε βλακείες...!
Πρέπει να το κάνουμε προσωπικό το θέμα κάθε φορά???
soul
Gamiseta,
κατι μου ελεγε οτι επρεπε να μπω σημερα
για να δω μπροστα μου τη μεγαλη αληθεια που εχει οδηγησει τον κοσμο μας στο χαλι που βρισκετε σημερα,ακομα και το ομολογουμενος ατονικο συστημα,
κατι και που προσφατα ειδα, ενα συγγραφεα να ομολογει στην τηλεοραση (ποιοτικη ετ1 χμμμ)
λατρευουμε ειδωλα και ειναι ποικιλοτροπα και περιπλοκοτατα αλλα μονο ως ομαδα-καταργειτε πρωτα στο επιπεδο της υπαρξης...κατι σαν ενας κουβας με κρικους μονο οταν τον αδειασης στο πατωμα καταλαβαινεις οτι δεν ειναι αλυσιδα!
Και μετα η ιδια αληθεια...
προσοχη μονο μη μας γινει συνηθεια!!
και ναμη θελουμε και μεις μια απ'τα ιδια.
quote:
Επειδή τα ελληνικά,καλε μου Γιάπετ,δεν είναι μυστικό ή κώδικας επικοινωνίας, για να χαθεί κανείς κι επειδή οι ...καημένες οι λέξεις,λένε τι είναι να πουν,δεν τον ρωτάς εσύ τον Σωτήρη, τι ήθελε να πει,για να καταλάβεις τι έγραψε;....
Μην απογοητεύεσαι, μονάχα....
Το πια το τσιπουρακι μουουουου
Δεν με χαλάει και καθόλου Εαρινέ, εσάς σας χαλάει,που δεν βλέπουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό, το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο του ασώτου...
Διότι, η γνώση, είναι πολύ βαρειά για τον άνθρωπο και γι αυτό δεν την διαχειριζόμαστε καλά, ακόμη...
Ωστόσο, το μυαλό του σημερινού ανθρώπου, είναι πιο εξελιγμένο, οπότε, έχουμε περιθωρια, αν πάψουν οι υπο γωνία θέσεις και θεωρίες,που αγγίζουν την φαντασία πιο πολύ, όσο κι αν ο άνθρωπος, πλέον, πολλά κάνει πια απο όσα κάποτε φαινότανε μαγικά,τώρα, με γνώμωνα την αλήθεια,μπορούμε να ξεφύγουμε απο την μίζερη υποκειμενικότητα....
Υπαρχει κάτι άλλο πιο πέρα, αυτό να δούμε που πάει...
quote:
Χαρμανιάσατε χωρίς εμένα, ή μου φαίνεται,ρε παιδιά;...
Δεν με χαλάει και καθόλου Εαρινέ, εσάς σας χαλάει,που δεν βλέπουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό, το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο του ασώτου...
Διότι, η γνώση, είναι πολύ βαρειά για τον άνθρωπο και γι αυτό δεν την διαχειριζόμαστε καλά, ακόμη...
Θα μπορούσες να μου πείς , ποιά είναι αυτή η γνώση ... την οποία δεν μπορούμε να διαχειρισθούμε???
soul
Ποιά γνώση εννοείς;;;
quote:
Ωστόσο, το μυαλό του σημερινού ανθρώπου, είναι πιο εξελιγμένο,
Θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι αυτό δεν ισχύει για όλους....
quote:
μπορούμε να ξεφύγουμε απο την μίζερη υποκειμενικότητα....
Αν και, γενικά, δεν καταλαβαίνω το μήνυμά σου, θα σταθώ σ' αυτό που θ μπορούσε να είναι εντός θέματος, αν το μεταφέραμε στις μεταφράσεις των κειμένων της θρησκείας σου.
Εννοώ ότι, παρ΄ όλο που οι μεταφράσεις είναι αυθαίρετες και τελείως υποκειμενικές (του μεταφραστή), για την πλειοψηφία των πιστών, που διαβάζουν μόνο αυτές, γίνονται... αντικειμενικές, λόγω ποσότητας αυτών που τις αποδέχονται , νομιζοντας ότι διαβάζουν μεταφορά των κειμένων στη νεοελληνική...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/