ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Περί του λυκόφωτος των Θεών

Περί του λυκόφωτος των Θεών

ελληνας10 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
2007-06-14 22:15
Προς ολους τους οπαδους της αρχαιας ειδωλολατρικης θρησκειας μια ερωτηση που την εχω κανει σε πολλους και ακομα δεν εχω παρει απαντηση

Γιατι ο Χριστιανισμος δεν εξαφανιστηκε αφου απ τη γεννηση του αντιμετωπισε σφοδρο διωγμο και εναντιωση απο την ειδωλολατρικη Αυτοκρατορια για 2-3 αιωνες, ενω οταν αντιμετωπισε η αρχαιολατρεια την δυσμενεια και απορριψη της αυτοκρατοριας τους επομενους αιωνες εξαφανιστηκε και οι οπαδοι του τον εγκατελειψαν γρηγορα; Αυτο δεν δειχνει οτι ο Χριστιανισμος εχει κατι που δεν το εχει η αρχαιολατρεια ;Εναν Θεο πολυ πιο ισχυρο και μια δυναμη μοναδικη που κατευθυνει τις ζωες των χριστιανων, τοση ωστε να ειναι προθυμοι να πεθανουν γι αυτο; Αυτο δεν δειχνει οτι η αρχαιολατρεια ηταν ετοιμοθανατη και παρηκμασμενη σαν θρησκεια και γι αυτο ο χριστιανισμος την νικησε και μαλιστα πριν γινει νομιμη θρησκεια;
Μιλαω για τους πρωτους αιωνες.
Κατ' αρχας ο ορος ειδωλολατρικη, ως προσδιορισμος, για την κοσμοθεαση που γεννησε ετουτος ο τοπος νομιζω ειναι ακρως υποτιμητικος. Ασε δε που εαν ψαξουμε για το ποιος προσκυνα γονατιστος ειδωλα (βλ. μυτες, αυτια, πασουμια, ξυλο κτλ) οι χαρακτηρισμοι μπορουν να γυρισουν αυτοματως μπουμερανγκ.

Τα θεματα που θετεις ειναι πολλα και εχουν ξεχωριστα συζητηθει σε αρκετα topics. Κατ΄αρχας για να μιλας για αυτοκρατορια υποθετω πως μιλας για τη Ρωμαϊκη αυτοκρατορια την οποια και διεκρινε μια πολυσυλλεκτικοτητα σε οτι αφορα το πανθεον της (αναμεσα στους Θεους τους βρισκονταν και αρκετοι απο την Ελλαδα). Περι των σφοδρων διωγμων μαλλον πρεπει να μας πεις τι ακριβως εννοεις και να το στηριξεις με επιχειρηματα και αριθμους. Τοσες και τοσες εβραιογενεις σεκτες αναπτυσοονταν κατα τον πρωτο και δευτερο μ.α.χ.χ αιωνα, ποια απο αυτες βρεθηκε υπο διωγμο και πως εντελως ξαφνικα ενας αυτοκρατορας την εκανε επισημη θρησκεια;

Εδω μπορεις να διαβασεις πως "υποδεχτηκαν" οι Ελληνες φιλοσοφοι της υστερης αρχαιοτητας τον χριστιανισμο. Να δεις δηλαδη πως τον εκριναν κατω απο το ελληνικο πρισμα.

Το λυκοφως των Θεων ειχε ηδη ξεκινησει, πρεπει να το παραδεχτουμε. Αφ'ενος λογω της εξασθενισης του πολιτικοκοινωνικου βιου στην Ελλαδα λογω των συνεχων πολεμων με τους Ρωμαιους και αφ' εταιρου λογων των συνεπειων που προεκυψαν σε θρησκευτικο επιπεδο μετα τις εκστρατειες του Αλεξανδρου.
Απο την αλλη, η σκληρη ανθελληνικη πολιτικη του Βυζαντιου εναντι στην πατρωα παραδοση, αναγκασε τους περισσοτερους Ελληνες να αλλαξοπιστησουν, αν και αρκετοι κατεφυγαν σε ορεινοτερους ογκους οπου για αιωνες συνεχιζαν να λατρευουν τους Ελληνες θεους ή τελος παντων να πρεσβευουν και να προωθουν τον ελληνικο τροπο του σκεπτεσθαι, ακομη και να τελουν Ολυμπιακους Αγωνες !

Υπηρξαν λοιπον πολλοι παραγοντες οι οποιοι και βοηθησαν στην επικρατηση του χριστιανισμου στον ελλαδικο χωρο. Ας μην λησμονουμε αλλωστε και τα πλειστα στοιχεια που αναγκαστηκε να αφομοιωσει καποια στιγμη μεσα στην παραδοση του. Απο την αναδειξη (εστω και καθυστερημενα) του γυναικειου στοιχειου στο Θειο, μεχρι της κλοπες των Πλατωνικων αποψεων, την καταστροφη αρχαιων ναων και το χτισιμο χριστιανικων απο πανω και προπαντως, την μεταβαση στην μετα Ιουλιανου εποχη στη Θεοκρατια (ισως το σημαντικοτερο) στην πολιτικη ζωη.

Τελος πρεπει ο θεματοθετης φιλος ελληνας να ξεκαθαρισει τι ειδους συζητηση θελει να αναπτυξουμε εδω.

Εαν το παμε ιστορικα να το πει για να μεταφερθει το θεμα στην κατηγορια που πρεπει.Εαν το παμε θρησκειολογικα ευελπιστω να μη γινει σφαγη και εξελιχθει το θεμα ξανα στο "τι καλος που ειναι ο χριστιανισμος και ποσο χαλια ειναι οι υπολοιποι" γιατι θα αναγκαστουμε (ως συντονιστες) να επεμβουμε
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από ελληνας
Προς ολους τους οπαδους της αρχαιας ειδωλολατρικης θρησκειας μια ερωτηση που την εχω κανει σε πολλους και ακομα δεν εχω παρει απαντηση

Γιατι ο Χριστιανισμος δεν εξαφανιστηκε αφου απ τη γεννηση του αντιμετωπισε σφοδρο διωγμο και εναντιωση απο την ειδωλολατρικη Αυτοκρατορια για 2-3 αιωνες, ενω οταν αντιμετωπισε η αρχαιολατρεια την δυσμενεια και απορριψη της αυτοκρατοριας τους επομενους αιωνες εξαφανιστηκε και οι οπαδοι του τον εγκατελειψαν γρηγορα; Αυτο δεν δειχνει οτι ο Χριστιανισμος εχει κατι που δεν το εχει η αρχαιολατρεια ;Εναν Θεο πολυ πιο ισχυρο και μια δυναμη μοναδικη που κατευθυνει τις ζωες των χριστιανων, τοση ωστε να ειναι προθυμοι να πεθανουν γι αυτο; Αυτο δεν δειχνει οτι η αρχαιολατρεια ηταν ετοιμοθανατη και παρηκμασμενη σαν θρησκεια και γι αυτο ο χριστιανισμος την νικησε και μαλιστα πριν γινει νομιμη θρησκεια;
Μιλαω για τους πρωτους αιωνες.

Κατ αρχην τα περι Διωγμων τα περισσοτερα ειναι μυθος ... Οι διωξεις των Ρωμαιων προς τους Χριστιανους ουτε .. μονιμες ηταν , ουτε θανατωθηκαν μεγαλοι αριθμοι χριστιανων , ουτε εγιναν ολοι οι διωγμοι για τους ιδιους λογους ..
Μονο επι Διοκλητιανου .. εγιναν σοβαροι διωγμοι .. και θανατωθηκαν καποιες ..... εκατονταδες ατομα...
Επισης οι Ρωμαιοι δεν διωκαν μονον τους Χριστιανους αλλα κι οποια αλλη θρησκευτικη δοξασια στρεφονταν εναντια στα συμφεροντα τους η στην Ρωμαικη νομοθεσια ..
Επισης οι Χριστιανοι στην αρχη δεν ξεχωριζαν [ στα ματια των Ρωμαιων τουλαχιστον ] απο τους καθαυτο Εβραιους .. οι οποιοι Εβραιοι εκαναν συνεχως επαναστασεις συν του οτι οι Χριστιανοι ειχαν σαν αρχηγο τους καποιον ο οποιος σταυρωθηκε απο τους Ρωμαιους ...
Επισης ... δεν ονομαζονταν απο την αρχη ''Χριστιανοι'' Τρεις αιωνες μετα ο Ιουλιανος μιλαει για ..''Γαλλιλαιους'' [ Κατα Γαλιλαιων..]

Το μυστικο της κυριαρχειας του Χριστιανισμου ηταν οτι ηταν η πιο καταλληλη εξουσιαστικη θρησκεια για να εξυπηρετησει τα συμφεροντα αυτοκρατορων .. οχι μονον του Βυζαντιου αλλα και των εκχριστιανισμενων λαων πχ Ρωσων
Ενας Θεος στον Ουρανο ... ενας ο Βασιλιας στην γη
Μονοθεισμος = Απολυτη Μοναρχια
Πολλοι Θεοι = πιο .. δημοκρατικα καθεστωτα ...
2007-06-15 04:14
Φιλε μου το θεμα βαλτο οπου θελεις δε με απασχολει εγω απλως θα περιμενω απαντηση στο ερωτημα που εθεσα
Και επαναλαμβανω οτι εννοω τους πρωτους αιωνες και οχι για βυζαντιο και για αλλες περιοδους
Τα θεματα τα εχω διαβασει αλλα δεν εχουν απαντησει στο ερωτημα μου
Θα περιμενω

Υ.Γ. Συγνωμη για το << ειδωλολατρες>> Τωρα αν γινει μπαχαλο δε θα παρω παλι την απαντηση μου................Εγω προσωπικα δε θα κατεβω σε επιπεδο πεζοδρομιου
θελω απλως απαντησεις.

----
Και κατι αλλο.Απο την εποχη του Μ.Αλεξανδρου μου πας στο βυζαντιο.Εγω απλως αναφερομαι στα ενδιαμεσα χρονια που επιμελως τα αποσιωπιεις.Εκει θελω να επικεντρωθεις αν μπορεις να μου απαντησεις.
Eλληνα διαβαζω και ξαναδιαβαζω το post σου και το post μου και δε βλεπω να αποσιοπω κατι ή να εχω αφησει ερωτημα ακαλυπτο. Στην εποχη προ μεταφορας της πρωτευουσας στο Βυζαντιο, ο χριστιανισμος δεν ηταν τιποτα παραπανω απο μια αναπτυσσομενη εβραϊκη αιρεση (ετσι την αποκαλουσαν). Υπηρχαν αλλες θρησκειες εκεινη την εποχη (οπως π.χ ο Μιθραϊσμος ή η λατρεια της Ισιδος) που κερδιζαν συνεχως εδαφος.

Εαν θελεις να μαθεις πως και γιατι επικρατησε ο χριστιανισμος (γεγονος που σαφεστατα δεν εγινε με καποιο μαγικο ραβδακι) πρεπει να εξετασεις αντικειμενικα τις κοινωνικοπολιτικες μεταβολες που ελαβαν χωρα +-300 ή και λιγο περισσοτερα χρονια αφορου επεβληθη απο τον Κων/νο ως επισημη θρησκεια. Γι' αυτο φρονω πως μονο ασχετη δεν ηταν η αναφορα μου στην μετα αλεξανδρνη περιοδο και αυτο ηρθε να το επιβεβαιωσει ο ΑΙΝΕΙΑΝ06 στις 3 τελευταιες γραμμες του μηνυματος του. Το εδαφος ηταν ηδη προσφορο για τις μεταβολες που ερχονταν.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από beetlejuice
Eλληνα διαβαζω και ξαναδιαβαζω το post σου και το post μου και δε βλεπω να αποσιοπω κατι ή να εχω αφησει ερωτημα ακαλυπτο. Στην εποχη προ μεταφορας της πρωτευουσας στο Βυζαντιο, ο χριστιανισμος δεν ηταν τιποτα παραπανω απο μια αναπτυσσομενη εβραϊκη αιρεση (ετσι την αποκαλουσαν). Υπηρχαν αλλες θρησκειες εκεινη την εποχη (οπως π.χ ο Μιθραϊσμος ή η λατρεια της Ισιδος) που κερδιζαν συνεχως εδαφος.

Εαν θελεις να μαθεις πως και γιατι επικρατησε ο χριστιανισμος (γεγονος που σαφεστατα δεν εγινε με καποιο μαγικο ραβδακι) πρεπει να εξετασεις αντικειμενικα τις κοινωνικοπολιτικες μεταβολες που ελαβαν χωρα +-300 ή και λιγο περισσοτερα χρονια αφορου επεβληθη απο τον Κων/νο ως επισημη θρησκεια. Γι' αυτο φρονω πως μονο ασχετη δεν ηταν η αναφορα μου στην μετα αλεξανδρνη περιοδο και αυτο ηρθε να το επιβεβαιωσει ο ΑΙΝΕΙΑΝ06 στις 3 τελευταιες γραμμες του μηνυματος του. Το εδαφος ηταν ηδη προσφορο για τις μεταβολες που ερχονταν.

Ηταν μια αιρεση οπως λες που οι οπαδοι της διωκονταν και που σε αντιθεση με τις αλλες θρησκειες αυτοι εδρεωθηκε παρολο το διωγμο που εφαρμοζοταν σε βαρος της.Οι αλλες χαθηκανε
Οσο γιαυτο που λες για τον Κων/νο δεν την εκανε επισημη θρησκεια αυτος απλως αφησε ελευθερα τους υπηκοους του να διαλεγουν την θρησκεια τους.
Εγω λοιπον μιλαω γιαυτα τα χρονια του διωγμου πως καταφερε να εδραιωθει παρολο το κυνηγι ενω αντιθετα η αρχαια θρησκεια χαθηκε οταν αυτη κυνηγηθηκε για διαφορους λογους που δεν τους εξεταζω.
2007-06-15 11:09
Αν ισχύουν αυτά που λες ελληνα, τότε
ΠΩΣ να εξηγήση κανείς το γεγονός ότι
μερικούς αιώνες αργότερα ο Ισλαμισμός
εξαπλώθηκε σε Χριστιανικούς πληθυσμούς
με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και
αποτελεσματικότητα τόσο σε πιστούς όσο
και σε γεωγραφική έκταση ;

Δηλαδή ΤΙ διαφορά είχαν οι Χριστιανοί
του 200 μ.Χ. από τους Χριστιανούς του 700 μ.Χ.;

Που πήγαν τόσα εκατομμύρια χριστιανοί απ την
Παλαιστίνη και απ τις υπόλοιπες αραβικές περιοχές;
Πως γεμίσαμε ξαφνικά τόσα μειμέτια ?
Aγαπητέ Έλληνα θα συμφωνήσω με τον Μηνά ότι αντιμετωπίζεις με επιπολαιότητα το θέμα που λες ότι τόσο σε ενδιαφέρει.Δεν μπορείς με ένα και μόνο επιχείρημα,εν προκειμένω ότι ο Χριστιανισμός είναι πιο αληθινή θρησκεία να δικαιολογήσεις αυτό το σημαντικότατο ιστορικό-κοινωνικο γεγονός.Αν θέλεις πραγματικές και ουσιαστικές απαντήσεις,οφείλεις να μελετήσεις τα θέματα που σου υποδεικνύει ο Μηνάς,ή ακόμα καλύτερα σχετική βιβλιογραφία.Τα επιχειρήματα σου άλλωστε δεν στέκουν,καμία θρησκεία από αυτές δεν χάθηκε ολοκληρωτικά,ούτε ο 12θεϊσμός,ούτε ο Μιθραϊσμος,καμία,απλά κάποιες είχαν την στήριξη της εξουσίας και αυτό τις βοήθησε να διαδωθούν.Όσο δηλαδή ο Χριστιανισμός είχε την εξουσία απέναντι του έχεις την εντύπωση ότι αποτελούσε πλειοψηφία;Ούτε η πατρώα θρησκεία έχασε το λαϊκό της έρεισμα σε μικρό χρονικό διάστημα όπως λες.Χρειάστηκαν αιώνες διογμών γι'αυτό.Για τον Κωσταντίνο δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που λες(και δεν το πιστεύω),αλλά προσπέρασε το αυτό,δες μετά από μερικά χρόνια που παρακαλούσε ο Λιβάνιος τον Θεοδόσιο να μην καταστρέφει τους Αρχαίου Ναούς,ή ακόμα αργότερα τον Ιουστιανιανό τι διωγμούς ανεπανάληπτης έκτασης και βαρβαρότητας έκανε κατά των αιρετικών και αλλόδοξων,μεταξύ τους και των Ελλήνων.Αλλά εκτός αυτών πρέπει να μελετήσεις διεξοδικά το θέμα της σταδιακής παρακμής των αρχαίων Ελλήνων κατά την Ρωμαιοκρατία,να μελετήσεις πώς άλλαξε ο ψυχισμός τους αυτή την περίοδο.Μελέτησε τα όλα αυτά και αν στη συνέχεια προσκομίσεις ουσιαστικά επιχειρήματα ευχαρίστως να τα συζητήσουμε.Και κάτι τελευταίο.Το γεγονός ότι μια θρησκεία για τον α ή β λόγο έχει λαϊκό έρεισμα δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση ότι είναι καλύτερη και πιο αληθινή από τις άλλες,πόσο μάλλον στην περίπτωση που μιλούμε για έναν αμόρφωτο λαό.Αντιθέτως το γεγονός ότι η αρχαία Ελληνική θρησκεία εξέφραζε τον ψυχισμό ενός ανώτερου πνευματικά λαού,αυτό εμένα μου λέει κάτι...
2007-06-15 11:23
Για να εξηγιομαστε για να μην παρεξηγηθω.
Η ερωτηση μου αφορα τις δυο θρησκειες χριστιανισμου και δωδεκαθεου.
Αφορα τα πρωτα χρονια του χριστιανισμου (τα χρονια των διωγμων).
Πως η μια <επεζησε)και αργοτερα επικρατησε και η αλλη χαθηκε μαζι με τους οπαδους του.Και αφου γινανε ετσι γιατι κατηγορηται ο χριστιανισμος για την καταστροφη του δωδεκαθεου αφου τοτε ηταν ηδη τελειωμενη υποθεση ο δευτερος.
Δεν αναφερομαι στο αρχαιο ελληνικο πνευμα.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από the_black_planet
Aγαπητέ Έλληνα θα συμφωνήσω με τον Μηνά ότι αντιμετωπίζεις με επιπολαιότητα το θέμα που λες ότι τόσο σε ενδιαφέρει.Δεν μπορείς με ένα και μόνο επιχείρημα,εν προκειμένω ότι ο Χριστιανισμός είναι πιο αληθινή θρησκεία να δικαιολογήσεις αυτό το σημαντικότατο ιστορικό-κοινωνικο γεγονός.Αν θέλεις πραγματικές και ουσιαστικές απαντήσεις,οφείλεις να μελετήσεις τα θέματα που σου υποδεικνύει ο Μηνάς,ή ακόμα καλύτερα σχετική βιβλιογραφία.Τα επιχειρήματα σου άλλωστε δεν στέκουν,καμία θρησκεία από αυτές δεν χάθηκε ολοκληρωτικά,ούτε ο 12θεϊσμός,ούτε ο Μιθραϊσμος,καμία,απλά κάποιες είχαν την στήριξη της εξουσίας και αυτό τις βοήθησε να διαδωθούν.Όσο δηλαδή ο Χριστιανισμός είχε την εξουσία απέναντι του έχεις την εντύπωση ότι αποτελούσε πλειοψηφία;Ούτε η πατρώα θρησκεία έχασε το λαϊκό της έρεισμα σε μικρό χρονικό διάστημα όπως λες.Χρειάστηκαν αιώνες διογμών γι'αυτό.Για τον Κωσταντίνο δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που λες(και δεν το πιστεύω),αλλά προσπέρασε το αυτό,δες μετά από μερικά χρόνια που παρακαλούσε ο Λιβάνιος τον Θεοδόσιο να μην καταστρέφει τους Αρχαίου Ναούς,ή ακόμα αργότερα τον Ιουστιανιανό τι διωγμούς ανεπανάληπτης έκτασης και βαρβαρότητας έκανε κατά των αιρετικών και αλλόδοξων,μεταξύ τους και των Ελλήνων.Αλλά εκτός αυτών πρέπει να μελετήσεις διεξοδικά το θέμα της σταδιακής παρακμής των αρχαίων Ελλήνων κατά την Ρωμαιοκρατία,να μελετήσεις πώς άλλαξε ο ψυχισμός τους αυτή την περίοδο.Μελέτησε τα όλα αυτά και αν στη συνέχεια προσκομίσεις ουσιαστικά επιχειρήματα ευχαρίστως να τα συζητήσουμε.Και κάτι τελευταίο.Το γεγονός ότι μια θρησκεία για τον α ή β λόγο έχει λαϊκό έρεισμα δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση ότι είναι καλύτερη και πιο αληθινή από τις άλλες,πόσο μάλλον στην περίπτωση που μιλούμε για έναν αμόρφωτο λαό.Αντιθέτως το γεγονός ότι η αρχαία Ελληνική θρησκεία εξέφραζε τον ψυχισμό ενός ανώτερου πνευματικά λαού,αυτό εμένα μου λέει κάτι...

Που τι βλεπεις την επιπολαιοτητα φιλε μου?
Μια ερωτηση εκανα.Οσο για τις θρησκειεις που λες ναι συμφωνω δεν χαθηκαν παντελως αλλα ητν σε αμελητεα ποσοτητα που νομιζω ητν αναξια αναφορας.
Η πατρωα θρησκεια που λες ηδη ηταν τελειωμενη απο πλευρας ερεισματος απο το λαο.
Και μην σου διαφευγει το γεγονος οτι ο χριστιανισμος δεν ειχε υποστηριξη απο την εξουσια τα πρωτα 400 χρονια που μιλαω εγω
Οσο για το Μ.Κων/νο διαβασε το διαταγμα του Μεδιολανου (ανεξηθρησκειας) μη μου ζητας να το προσπερασω αυτο γιατι ειναι το βασικο.
Το διαταγμα ελεγε ελευθερη θρησκεια και ηταν η απαρχη της επικρατησης του χριστιανισμου.