ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/ΜΟΝΑΡΧΙΑ , οι άνω και οι κάτω ΑΡΧΟΝΤΕΣ.

ΜΟΝΑΡΧΙΑ , οι άνω και οι κάτω ΑΡΧΟΝΤΕΣ.

Πανδαιμόνιος10 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
Tις συμφορές της ανθρωπότητας που καταγράφονται τις τρεις τελευταίες χιλιετίες της ιστορίας τις προκάλεσαν οι πόλεμοι , οι σφαγές οι υποδουλώσεις , η τυραννία η εξαθλίωση των λαών η διαιώνιση των εχθροτήτων , η αρπακτικότητα το έγκλημα και η αδικία .

Όλα αυτά τα δεινά υποκίνησαν αχρείους και βάναυσους διεκδικητές της εξουσίας , μονάρχες , στρατοκράτες , αυτοκράτορες και κατά τους τελευταίους αιώνες δεσποτικά αντιλαϊκά καθεστώτα.
Επί 24 αιώνες η παγκόσμια ιστορία πλαστογραφείται από διανοούμενους και καλλιτέχνες, πουλημένους ιστορικούς που μεταβάλλονται σε πειθήνια όργανα μοναρχών και ψευτοδημοκρατικών φαυλεπίφαυλων εξουσιών .
Είναι ολοφάνερο ότι οι συμφορές της ανθρωπότητας οφείλονται Και στην εξαχρείωση του πνευματικού κόσμου .

Η αισχρή αυτή τακτική συνεχίζεται με ασχήμιες και νέες βδελυρότητες μέχρι τις ημέρες μας .Λαοί και γένη εξαφανίζονται για χάρη γούστου , οι έχοντες το πάνω χέρι οδηγούν το πλανήτη σύμφωνα με τα ατομικά τους συμφέροντα καλυπτόμενοι από το παραβάν της παγκόσμιας δημοκρατίας και της οικουμενικής ειρήνης .
Από την εποχή του Πλάτωνα και του Ισοκράτη , του Βιργιλίου και του Οράτιου , του Ευσέβιου και του Λακτάντιου , ως τον Μακιαβέλι, τον Βολτέρο και τον Πάπα .

Η εκκλησία εξαιτίας του διαβρωτικού ρόλου των ηγετικών στελεχών της και της διαφοράς χριστιανών συγγραφέων και καλλιτεχνών ,επιδιώκει και τον πλουτισμό με κάθε μέσο.(βλ. Ιερά εξέταση , σταυροφορίες κλπ).
Διαμέσου των θρησκευτικών ηγεμόνων πουλάει συγχωροχάρτια και υπόσχεται ανοικτές πόρτες στον παράδεισο έναντι γενναίας χρηματικής αμοιβής .
Βεβαίως οι ιστορικοί αποσιωπούν τη ληστρική και χυδαία συμπεριφορά των παπών .

Και ο Πλάτων επισημαίνει την υποκρισία και τη ψευτιά που συχνά συναντάει κανείς στα έργα ορισμένων καλλιτεχνών. Η ζωγραφική γράφει, καθώς και η μιμητική τέχνη δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και βρίσκεται μακριά από το υγιές και το πραγματικό .Παρόλα αυτά και ο ίδιος εμφανίζεται τυραννόφιλος και υπέρμαχος της μοναρχίας .

Το τέλος της αρχαιοελληνικής δημοκρατίας και η απότομη κατάρρευση της δημοκρατίας των πολιτών, οδήγησαν στην κυριαρχία σε ολόκληρο τον πλανήτη ,του καθεστώτος των αρχόντων .

Κάτι όμως με κάνει να πιστεύω πως οι πραγματικοί άρχοντες είναι οι κάτω και όχι οι πάνω , δηλαδή όλοι εμείς .
2007-02-24 22:56
Σιγά μην είχαν οι Αθηναίοι δημοκρατία! Οι μισοί ήταν δούλοι και δεν είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στα κοινά, άλλοι είχαν δουλειές και ζωή να ζήσουν. Μόνο τα πλουσιόπαιδα και το κεφάλαιο συμμετείχαν στα κοινά και μονάχα οι πιο σπουδαίοι από αυτούς έπαιρναν πραγματικά το λόγο. Άρα που είναι η σπουδαία αυτή δημοκρατία?

Έχεις κάτι άλλο να προτείνεις για πολίτευμα?
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Jissard
Σιγά μην είχαν οι Αθηναίοι δημοκρατία! Οι μισοί ήταν δούλοι και δεν είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στα κοινά, άλλοι είχαν δουλειές και ζωή να ζήσουν. Μόνο τα πλουσιόπαιδα και το κεφάλαιο συμμετείχαν στα κοινά και μονάχα οι πιο σπουδαίοι από αυτούς έπαιρναν πραγματικά το λόγο. Άρα που είναι η σπουδαία αυτή δημοκρατία?

Έχεις κάτι άλλο να προτείνεις για πολίτευμα?

Μα καλα Jissard συγνωμη αλλα τι λες τωρα?????
Δεν εχεις διαβασει τπτ???
μη με κανεις και χρησιμοποιησω κεφαλαια γραμματα σαν να φωναξω γιατι ειναι εναντια στους κανονισμους του φορουμ.
Η Αρχαια Αθηνα ηταν η μονη που μπορεσε να εφαρμοσει την Δημοκρατια αψογα.
Οχι μονο οι πολιτες μπορουσαν αν ψηφισουν αμεσα τους νομους τους στην πνυκα, αλλα και υπηρχαν και ειδικοι νομοι που προστατευαν τους δουλους. Αν καποιοις αρχοντας κακομεταχειριζοταν τον δουλο του, εκεινος τον κατεγγειλε και υπηρχαν ποινες για τετοιοι ειδους συμπεριφορα.
Ειχαν και οι δουλοι τα δικαιωματα τους, και επιπλεον ο καθε αρχοντας, ειχε την υποχρεωση να ταιζει, να ντυνει, παρεχει στεγη και να προστατευει τους δουλους.
Επομενως, μπορει ιεραρχικα να ηταν κατωτεροι των αρχοντων, αλλα ειχαν και εκεινοι μια καλη ζωη. Δεν υπεφεραν απο βασανα.

Επομενως σε παρακαλω πριν πεις την αποψη σου, φροντισε να το ψαξεις περισσοτερο, και να διαβαζεις και μερικα βιβλια.
2007-02-25 12:19
Αρχικά να τονίσω οτι συμφωνώ με τα όσα λέει η dragoness_crysta. Μας αρέσει ή οχι έτσι είναι. Απο εκεί και πέρα το θέμα είναι φοβερά ωραίο. Οσων αφορά αυτο που λές Πανδαιμόνιε, "Κάτι όμως με κάνει να πιστεύω πως οι πραγματικοί άρχοντες είναι οι κάτω και όχι οι πάνω , δηλαδή όλοι εμείς ." Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει αλλά δεν είναι αυτό που συμβαίνει. Οπως λέει κι ο V "Η κυβέρνηση πρέπει να φοβάται τον λαό οχι ο λαός την κυβέρνηση." Με εκφράζει απόλυτα και νομίζω ολοι συμφωνουν με αυτη. Το θέμα είναι συμβαίνει?Ολοι ξέρουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αρα δεν κυβερνούμε. Δημοκρατεία?? Που πήγε και δεν μου απαντάει που της φωνάζω? Ποιος ή ποια απο εδω πιστεύει οτι ζούμε σε δημοκρατία? Αρα τι κάνουμε? Είμαστε ο χαζός όχλος που στηρίζει κάποιους που την είδαν σε κάποια φάση έξυπνοι και αυτό μας το καθήκον το επιτελούμε με τη μέγιστη επιμέλεια. Αν κάτι είναι που έχουμε ως τίτλο είναι ο τίτλος του ενόχου γι αυτό το αίσχος παγκοσμίως.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από chaoticblue
Αρχικά να τονίσω οτι συμφωνώ με τα όσα λέει η dragoness_crysta. Μας αρέσει ή οχι έτσι είναι. Απο εκεί και πέρα το θέμα είναι φοβερά ωραίο. Οσων αφορά αυτο που λές Πανδαιμόνιε, "Κάτι όμως με κάνει να πιστεύω πως οι πραγματικοί άρχοντες είναι οι κάτω και όχι οι πάνω , δηλαδή όλοι εμείς ." Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει αλλά δεν είναι αυτό που συμβαίνει. Οπως λέει κι ο V "Η κυβέρνηση πρέπει να φοβάται τον λαό οχι ο λαός την κυβέρνηση." Με εκφράζει απόλυτα και νομίζω ολοι συμφωνουν με αυτη. Το θέμα είναι συμβαίνει?Ολοι ξέρουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αρα δεν κυβερνούμε. Δημοκρατεία?? Που πήγε και δεν μου απαντάει που της φωνάζω? Ποιος ή ποια απο εδω πιστεύει οτι ζούμε σε δημοκρατία? Αρα τι κάνουμε? Είμαστε ο χαζός όχλος που στηρίζει κάποιους που την είδαν σε κάποια φάση έξυπνοι και αυτό μας το καθήκον το επιτελούμε με τη μέγιστη επιμέλεια. Αν κάτι είναι που έχουμε ως τίτλο είναι ο τίτλος του ενόχου γι αυτό το αίσχος παγκοσμίως.

Συμφωνώ απόλυτα! Είναι σίγουρο πως και στην Αρχαία Αθήνα όλα αυτά που λες υπήρχαν. Αλλά στην πράξη δεν ήταν ποτέ δημοκρατία. Το λόγο τον έπαιρναν μόνο αυτοί που είχαν το χρόνο και τα χρήματα για να ασχοληθούν. Απόδειξη ότι όλη οι λόγοι που είναι σωμένοι μέχρι σήμερα ήταν αυτοί των ευπόρων. Στα χαρτιά ήταν δημοκρατία, αλλά μόνο στα χαρτιά. Πιστεύεις πραγματικά πως θα έδινε κανείς σημασία στα λόγια κάποιου που δεν έχει στον ήλιο μοίρα έναντι κάποιου μεγαλοκαρχαρία ακόμη και αν είχε το θάρρος να την εκφράσει. Ο μόνη εξαίρεση ήταν ο Σωκράτης. Αν η Αθήνα αποτελούνταν από πολίτες σαν αυτόν, τότε θα ονομάζονταν δημοκρατία, αλλά δεν μπορούμε να την "βαφτίσουμε" έτσι για ένα μόνο πολίτη της.

Αλλά και τώρα! Νιώθεις πως έχεις την εξουσία? Εσύ ή ο λαός γενικά? Ψηφίζουμε μόνο αυτούς που έχουν τα χρήματα να προβληθούν από τα μέσα. Και αυτοί τα βρίσκουν από άλλες ισχυρές χώρες και τους κεφαλαιούχους(για να μην πω και από το ίδιο το κράτος με αρπαχτές :mad Αντίστοιχα αυτοί τους κάνουν όλες τις χάρες! Που είναι η δημοκρατία?
Ααα,ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και χρόνια,μπράβο καλέ μου Πανδαιμόνιε!O φίλος μου ο chaoticblue με κάλυψε απόλυτα.Είναι εύλογο φυσικά να συμπεράνει κανείς ότι η μάζα έχει τεράστια δύναμη,άνα πάσα στιγμή αν το αποφασίσει ο λαός να συσπειρωθεί και να δουλέψουν όλοι για το κοινό συμφέρον,μπορούν όλους αυτούς τους εξυπνάκηδες να τους κρεμάσουν ανάποδα.Ξεκαθαρίζω όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι αν γίνει αυτό τα πράγματα θα γίνουν αισθητά καλύτερα,όσο δεν υπάρχει παιδεία,αν δεν ξεπεράσουμε την κατώτερη φύση μας,θα είμαστε μια ζωή θύματα των συνεπειών της.

Όλο το παιχνίδι λοιπόν από πολύυυυυ παλιά παίζεται για το πώς θα κοιμήσουν αυτόν τον γίγαντα,και όποτε χρειάζεται,να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του για να πετύχουν τους σκοπούς τους.Το παιχνίδι λοιπόν χάθηκε από πολύ παλιά και στην Ευρώπη σχετικά πιο πρόσφατα,αφού τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες γωνιές της υπήρχε μια ικανοποιητική αυτοδιάθεση των λαών,τουλάχιστον τότε οι τεχνικές υποταγής των μαζών δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένες.Και δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα γίνονται όλο και πιό άσχημα,καθώς οι τεχνικές αυτές που μπορούμε να τις εκφράσουμε επαρκώς με μια λέξη "πλύση εγκεφάλου" που αποσκοπούν στον περιορισμό της ανθρώπινης αντίληψης και κυριολεκτικά στον "υπνωτισμό" του,την νάρκωση της ανθρώπινης συνείδησης ώστε να ακολουθεί σαν ρομπότ τα προγράμματα που του εμφυτεύουν αυτοί,έχουν εξελιχθεί τρομακτικά και καθιστούν τα όνειρα των λίγων πλέον εραστών της ελευθερίας και της δικαιοσύνης,όλο και πιο μακρινά...

Δε νομίζω ότι έχει νόημα να επεκταθώ περαιτέρω στην περιγράφη της σημερινής κατάστασης,καθώς είναι πράγματα που όσοι έχουν μια κάποια ευαισθησία και αυτονομία σκέψης,όπως θεωρώ ότι είναι τα περισσότερα μέλη αυτού του φόρουμ,τα γνωρίζουν πολύ καλά αυτά τα πράγματα καθώς τα βλέπουν μπροστά τους κάθε μέρα.Αυτό που με βασανίζει εδώ και χρόνια είναι το αν υπάρχει κάποιος τρόπος να αλλάξουν τα πράγματα.Το όνειρο του V στο V for Vendetta το θεωρώ τουλάχιστον παιδικό,ο λαός έχει ανάγκη φυσικά από σύμβολα δεν αρκεί αυτό.Το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στην παιδεία,εννοώντας ώς παιδεία το σύνολο των φορέων που διαμορφώνουν την προσωπικότητα των ανθρώπων και κυρίως των νέων.Όποιος ελέγχει την παιδεία έχει το πάνω χέρι και νομίζω ότι γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αυτοί που την κατέχουν σήμερα δεν είναι εύκολο να την χάσουν.

Αλλά για μένα υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι.Υπάρχει θεωρητικά η πιθανότητα να βρεθεί κάποιος χαρισματικός και κυρίως αγνός άνθρωπος που γνωρίζοντας τις τεχνικές της προπαγάνδας και εφαρμόζοντας τες,να καταφέρει να αφυπνίσει το λαό,να γίνει επανάσταση και όταν πάρει την εξουσία στα χέρια του,άρα και τον έλεγχο της παιδείας,να την αλλάξει με βάση κάποιες φιλοσοφικές αρχές όσο το δυνατόν προς το καλύτερο.Αυτή η ελπίδα που έχω εγώ πάντως δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα είναι ρεαλιστική.Η ελπίδα μου είναι ότι αυτός ο άνθρωπος θα καταφέρει να αφυπνίσει με τις κατάλληλες τεχνικές κάποια από τα βαθύτερα θετικά ένστικτα του κάθε λαού,αυτά που συνθέτουν τον κάθε μοναδικό εθνικό πολιτισμό,αλλά και κάποια από τα βαθύτερα κοινά για όλους τους ανθρώπους ένστικτα.Αυτά ευτυχώς μέχρι στιγμής εποδεικνύουν μια θαυμαστή αντοχή στο χρόνο,και εύχομαι ολόψυχα να μην πεθάνουν σύντομα,γιατί μαζί με αυτά θα πεθάνει και η ελπίδα...

ΥΓ:Φίλε μου Jissard σου συνιστώ,σαν Ηλίας πάντα,να προσπαθείς από τη μία όσο το δυνατόν να διαβάζεις πηγές σχετικά με την αρχαία Ελλάδα και από την άλλη να αποφεύγεις τις σύγχρονες μελέτες,εκτός αν είσαι σίγουρος για το ποιόν,τις προθέσεις αλλά κυρίως τις αντιληπτικές ικανότητες του μελετητή.Αν εφαρμόσεις μόνο το ένα από τα 2,θα κάνεις μια τρύπα στο νερό.Γιατί όπως λέγαμε και με μια ψυχή χτες,οι σημερινοί "επιστήμονες",ακόμα και όταν δεν είναι κακόβουλοι,σπάνια έχουν τις νοητικές ικανότητες να κατανοήσουν το πνεύμα αυτών των ανθρώπων,που βρίσκεται πολύ ψηλά σε σχέση με την σημερινή πνευματική κατάντια,όποτε συνήθως αυτοί το βάζουν στα δικά τους καλούπια και το αντιλαμβάνονται με βάση τα δικά τους μέτρα.Κάτι σαν το χαλασμένο τηλέφωνο ας πούμε
Ταπινη μου γνωμη ειναι πως εχουμε δημοκρατια.
Στην αρχαια Αθηνα, τοτε την περιοδο του Περικλη, η Αθηνα ηταν ενα χωριο σε συγκριση με την σημερινη Ελλαδα, ( ακομα και σε σχεση με το σημερινο Κιλκις χωριο ηταν η Αθηνα..) οποτε η δημοκρατια μπορουσε να ειναι πιο αμεση απο οτι σημερα.
Σημερα εχουμε δημοκρατια των αντιπροσωπων. Ο λαος ψηφιζει ποιους θελει να τον υπηρετουν. Και εμενα δε μου αρεσει αυτο το σκηνηκο. Θελω και εγω να αποφασιζω μονος μου για τα θεματα που με αφορουν, γιατι πολυ απλα μονο εγω μπορω να ειμαι σιγουρος για το τι θελω και οτι δε θα με πουλισω.. κτλ.
Η σημερινη ελλαδα οπως και ολες πλεων οι χωρες του κοσμου αριθμουν εκατομυρια εως και δισεκατομυρια κατοικους, και για αυτο το λογο ειναι πολυ δυσκολο ολοι να αποφασιζουν για ολα. Αλλα ας μη παμε μακρια για την Ελλαδα μας, 10 εκατομυρια κεφαλια, δεν μπορουν να βγαλουν μια αποφαση οση παιδεια και αν εχουν, με 4999999 ατομα να θελουν κατι δεν ειναι πλοιοψηφια και γιαυτο δεν πρεπει να γινει αν δε το θελει αλος ενας. Αυτο ειναι δημοκρατικο, και ειναι ακριβος το ιδιο οπως και στα 5 ατομα οι δυο, μονο που στα 5 ατομα ειναι εφικτο να αποφασισουν οι πεντε, ενω στα 10.000.000 δεν ειναι δυνατο να αποφασισουν ολοι μαζι.
Ενα ειναι σιγουρο, δεν μπορει να υπαρξει τελεια δημοκρατια, ποτε δεν υπηρξε και ουτε προκειτε και στο μελλον, και αυτο σημβενει λογο της διαφορετικοτητας των ανθρωπων.
Σιγουρα στο μυαλλο μας καθετε καλητερα η δημοκρατια των 10 ατομων παρα η δημοκρατια των 10 μυριων.
Σιγουρα μπορει να υπαξει καλητερο δημοκρατικο πολιτευμα απο τη σημερινη δημοκρατια, αλλα και εδω που φτασαμε μετα απο τοσους αγωνες ειναι ενα επιτευγμα πιστευω.
Ποτε δεν μπορεις να εισαι ικανοποιημενος και αυτο πρεπει να ειναι νομος για τον καθενα μας, αλλα σιγουρα επισης δεν πρεπει να ισσοπεδονουμε τα παντα γυρω μας.
2007-02-25 23:53
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Giorgos
Σιγουρα μπορει να υπαξει καλητερο δημοκρατικο πολιτευμα απο τη σημερινη δημοκρατια, αλλα και εδω που φτασαμε μετα απο τοσους αγωνες ειναι ενα επιτευγμα πιστευω.

Ακριβώς φίλε μου γι'αυτό,επειδή έχουν γίνει αγώνες και έχει χυθεί αίμα δεν θα πρέπει για μένα σε καμία περίπτωση να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση.Για να πιάσουν τόπο οι αγώνες αυτών των ανθρώπων πρέπει να αγωνιστούμε όλοι.Από ότι βλέπεις τα δικαιώματα που κατακτούνται με αγώνες από την μια γενιά,χάνονται αν η επόμενη γενιά κάτσει στα αυγά της και συμβιβαστεί.Φίλε μου πίστεψε με,εσύ μένεις και στη Σουηδία,δεν γνωρίζεις από πρώτο χέρι την κατάσταση εδώ...
Η τοποθέτηση που περγράφεις Giorgo είναι αυτή με την οποία έρχομαι "αντιμέτωπος" όταν ανοίγω τέτοιες συζητήσεις στο εγγύς μου περιβάλλον. Οτι δηλαδή "η Αθηνα ηταν ενα χωριο σε συγκριση με την σημερινη Ελλαδα," ενω "Η σημερινη ελλαδα οπως και ολες πλεων οι χωρες του κοσμου αριθμουν εκατομυρια εως και δισεκατομυρια κατοικους, και για αυτο το λογο ειναι πολυ δυσκολο ολοι να αποφασιζουν για ολα." και οτι η αρχαία δημοκρατία είναι ανέφικτη στην ίδια μορφή σήμερα. Εκφράζοντας κι εγω την γνώμη μου θα διαφωνήσω. Δηλαδή τι θα έπρεπε να περίμενε κανείς οτι θα μείνουμε οι ανθρωποι μια χούφτα κόσμος καθώς προχωράμε στον χρόνο? Δεδομένο΄είναι η ανάπτυξη του πλυθησμού. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό? Οτι δεν γίνεται να έχουμε δημοκρατία? Αν όπως σήμερα υπάρχει για παράδειγμα μία εκκλήσια σε κάθε ενορία υπήρχε κι μία εκκλησία του δήμου? Δεν γίνεται? Δεν το δέχομαι αυτό. Γιατί? Γιατί ποτέ δεν το προσπαθήσαμε. Αντί αυτού συμβιβαστήκαμε με κάποια απο τις δύο απόψεις. Οτι ή είμαστε πάρα πολλοί για να έχουμε την δημακρατία της αρχαιότητας ή οτι είμαστε χαζοί εν'ολίγοις και χρειαζόμαστε κάποιους ανώτερους πνευματικά να μας οδηγήσουν που? Στην δόξα??? Επείδή δεν νομίζω να υπάρχει κανείς στο φόρουμ αυτό που να διανοείται καν το δεύτερο πάμε αυτόματα στο πρώτο. Που μας οδηγεί όμως στην εξής λογική. Ναι είμαστε πολλοί κι αυξανόμαστε αρα αναγκάιο κακό η σημερινή μορφή πολιτεύματος αυτό όμως αρέσει ή οχι θα οδηγήσει τους μετά απο εμας να λένε με το ίδιο σκεπτικό: Ναι είμαστε ακόμα περισσότεροι, ακόμα πιο πολλή η γραφειοκρατεία αρα καλή είναι η μοναρχία που έχουμε. Αυτή είναι η αλήθεια για το ποια είναι η βάση και η εξέλιξη αυτής της λογικής. Και ΚΑΤΙ πρέπει να κάνουμε γι'αυτο. Giorgo ο θυμός που ίσως βγάζει η απάντηση μου ΔΕΝ πήγαινε προς την γνώμη σου ή σε εσένα αλλά στους κρατούντες παγκοσμίως.
Το θέμα είναι πως πολλοί διανοούμενοι , καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος ,που λογικά δε θα έπρεπε ενέδωσαν & πουλήθηκαν , διαβρώθηκαν από το χρήμα και τη δόξα ,αλλοίωσαν την ιστορία και παραπλάνησαν τις μάζες .

Είναι αρκετοί αυτοί που εξυμνούσαν τους μονάρχες για ίδιο όφελος αλλά ίσως να ήταν η εποχή , η απαρχή του λαδώματος και των ρουσφετιών , το τέλος της αγνότητας .

Αλήθεια θα υπήρξε ποτέ αγνή πρόθεση των κυβερνώντων έναντι στις μάζες η χρησιμοποιούσαν τους διανοούμενους σα καθέδρα προς το λαό ;
Είναι ένα ερώτημα και αυτό .