ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/10 χρόνια μετά την Ντόλυ - Ανθρώπινη Κλωνοποίηση

10 χρόνια μετά την Ντόλυ - Ανθρώπινη Κλωνοποίηση

xontro_mpizeli10 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
10 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την πρώτη κλωνοποίηση στην ιστορία της ανθρωπότητας της Ντόλυς, του γνωστού πλέον προβάτου.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουνε γίνει πολλές έρευνες κ πειράματα κ σε άλλα ζώα (άλογα, ποντίκια, κ.τ.λ) αλλά τίποτα όσον αφορά τον άνθρωπο. Θυμάμαι μόνο πριν 2-3 χρόνια που δυο γιατροί (ο ένας αν θυμάμαι καλά ήταν Κύπριος) που θέλανε να προχωρήσουν σε έρευνες σχετικά με την κλωνοποίηση του ανθρώπου αλλά βρήκαν πολλά εμπόδια μπροστά τους ( Η.Π.Α, Μ. Βρετανία).

Εσείς τι πιστεύετε για το θέμα αυτό; Είστε Υπέρ ή Κατά της κλωνοποίησης του ανθρώπου κ για ποιό λόγο;

Πιστεύετε ότι ίσως έχουν προχωρήσει έρευνες κ πειράματα, ακόμα κ να έχει γίνει κλωνοποίηση ανθρώπου χωρίς να το ξέρει ο απλός κόσμος;
Για ποιόν λόγο ίσως να γινόταν κάτι τέτοιο κ από ποιούς;

Ποιά τα πλεονεκτήματα κ ποιά τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου πραγματικά αξιοπερίεργου κ αξιοθαύμαστου γεγονότος;

Υ.Γ: Δυσκολεύτηκα να αποφασίσω σε ποιά κατηγορία να τοποθετήσω το θέμα γιατί όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί να συμπεριλάβει πολλές κατηγόριες μαζί (επιστήμες-συνομωσιολογία-φιλοσοφία-θρησκεία). Πιστεύω ότι εδώ αρμόζει καλύτερα από όλες τις άλλες.
Παράθεση:
Εσείς τι πιστεύετε για το θέμα αυτό; Είστε Υπέρ ή Κατά της κλωνοποίησης του ανθρώπου κ για ποιό λόγο;

Η κλωνοποίηση δεν έχει να προσφέρει τίποτε θετικό, αλλά ούτε και αρνητικό στη ζωή των ανθρώπων. Το μόνο που προσφέρει είναι επιστημονική γνώση. Από ηθικής πλευράς, όμως δεν είναι σωστό να γίνονται κλωνοποιήσεις, για ευνόητους λόγους.
---
Παράθεση:
Πιστεύετε ότι ίσως έχουν προχωρήσει έρευνες κ πειράματα, ακόμα κ να έχει γίνει κλωνοποίηση ανθρώπου χωρίς να το ξέρει ο απλός κόσμος;
Για ποιόν λόγο ίσως να γινόταν κάτι τέτοιο κ από ποιούς;

Εγώ πιστεύω ότι σίγουρα θα έχουν γίνει κλωνοποιήσεις σε ανθρώπους. Το θέμα είναι ότι μάλλον, όχι μόνο ο απλώς κόσμος δεν το ξέρει αλλά ούτε και οι βιολόγοι... Νομίζω ότι αν έχει γίνει θα έχει γίνει σε μια πολύ μικρή επιστημονική ομάδα. Εγώ, από την πλευρά μου, πιστεύω πως δεν υπάρχουν πολλά εμπόδια για να γίνει μία κλωνοποίηση. Με την πουπόθεση ότι το κλωνοποιημένο ον θα γεννηθεί από την αρχή [άλλωστε ομιλούμε για την πραγματικότητα και όχι για έργο επ. φαντασίας]... Δεν είναι δύσκολο (πιστεύω) να φτιάξουμε ένα ζυγωτό και να να έχει το ίδιο γεννετικό υλικό με τον άνθρωπο που θέλουμε να κλωνοποιήσουμε...
---
Παράθεση:
Ποιά τα πλεονεκτήματα κ ποιά τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου πραγματικά αξιοπερίεργου κ αξιοθαύμαστου γεγονότος;

Μειονεκτήματα δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγνή τουλάχιστον. Πλενονεκτήματα: Το μόνο πλεονέκτημα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε τα είδη υπό εξαφάνιση.
---
Παράθεση:
Υ.Γ: Δυσκολεύτηκα να αποφασίσω σε ποιά κατηγορία να τοποθετήσω το θέμα γιατί όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί να συμπεριλάβει πολλές κατηγόριες μαζί (επιστήμες-συνομωσιολογία-φιλοσοφία-θρησκεία). Πιστεύω ότι εδώ αρμόζει καλύτερα από όλες τις άλλες.

Εννοείται πως εδώ ταιριάζει. Εσύ το έθεσες ως επιστημονική επίτευξη. Τώρα αν κάποιοι θέλουν να το σχολιάσουν σε σχέση με τη θρησκεία... ας το κάνουν.
---
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι είμαι υπέρ της κλωνοποιήσεως μιας και δεν μπορεί να κάνει κακό σε κανέναν. Από ηθικής πλευράς δε θα ήταν σωστό να κλωνοποιούνται άνθρωποι... Άλλωστε γιατί να γίνει;;;
Η κλωνοποίηση προφανώς είχε ξεκινήσει να διεξάγεται με έρευνες και πειράματα αρκετά νωρίτερα από τη στιγμή που άρχισε να δημοσιοποιείται ως «πρωτοφανές» γεγονός, όπως πρωτοαναφέρθηκε στον ευρύτερο χώρο πολύ πρόσφατα πριν λίγα χρόνια και ξαφνικά διαδόθηκε σε όλο τον πλανήτη το 'νέο'.
Και γιατί όχι, να έχει γίνει και με ανθρώπινα όντα. Ακόμη και υβρίδια πολύ πιθανό να έχουν 'παρασκευάσει'. Και όσο για τις συζητήσεις που γίνονται γύρω : τι θεωρεί ο κόσμος και κατά πόσο κρίνεται σωστό κτλ ας τα αφήσουμε καλύτερα . Γίνονται σημεία και τέρατα χωρίς να ρωτάται κανείς (και χωρίς να μαθαίνει ποτέ κανείς), εδώ θα κολλήσουνε αυτοί που προωθούν τέτοια projects;!! Θα ζητήσουνε τη γνώμη του κοινού!;

Ανθρώπινα όντα πιθανόν ήδη να αναπτύσσονται σε ειδικές απόρρητες εγκαταστάσεις ώστε να χρησιμοποιούνται τα όργανά τους για μεταμοσχεύσεις. Υπάρχει και το black market βλέπεις και παίζονται πολλά $$$. Τα παρασκευασμένα αυτά άτομα δεν εξυπηρετούν κανένα άλλο σκοπό, πέρα και από μερικούς ακόμη ερευνητικούς. Και εννοείται ότι δεν έχουν δική τους ζωή.
Κι όσα λέω εδώ, όχι, δεν είναι από το φιλμ The Island όπως θα βιαστήκατε να συμπεράνετε κάποιοι. Υπάρχουν τέτοιες υποψίες από πιο παραπέρα, έξω από το χώρο του Εntertainment.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από excellent
Μειονεκτήματα δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγνή τουλάχιστον. Πλενονεκτήματα: Το μόνο πλεονέκτημα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε τα είδη υπό εξαφάνιση.

Και αν τα μειονεκτήματα μπορέσουμε να τα αντιληφθούμε μετά από κάποια χρόνια που θα έχει μεγαλώσει η γνώση μας; Κι αν είναι τότε αργά;

Θα διαφωνήσω φίλε excellent ότι δεν μπορούμε να βρούμε κάτι κακό στην κλωνοποίηση. Το να το παίζει ο άνθρωπος Θεός ενώ δεν είναι, μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίο για την ανθρωπότητα. Το έχουμε δει εξάλλου αυτό το έργο. Φαντάσου να πάει ένας οικοδόμος (που νομίζει βέβαια ότι ξέρει) και να αντιγράψει ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο. Το πιο πιθανό είναι να καταρρεύσει το κτίριο. Ή να πάρει και τα διπλανά μαζί του πέφτωντας. Εγώ είμαι γενικά, ενάντια σε όλων των ειδών τις κλωνοποιήσεις και τις γενετικές επεμβάσεις από τα φυτά μέχρι τον άνθρωπο. Η κλωνοποίηση για μένα είναι από αυτά τα πράγματα που δηλώνουν την αποτυχία του ανθρώπου να βρει και να ακολουθήσει το σκοπό της ύπαρξης του. Είναι σαν να μπαίνεις σε ένα παιχνίδι με χαρτιά και να θες να αλλάξεις τους κανόνες διότι δεν έχεις καλό φύλλο. Και αυτό που λες για τα είδη υπό εξαφάνιση καλά θα κάνει ο άνθρωπος να προσπαθήσει να σταματήσει τις δραστηριότητες του που προκαλούν την εξαφάνιση τους και όχι να τα εξαφανίζει και μετά να τα ξαναπαράγει με την κλωνοποίηση. Και αν μιλήσουμε για τα είδη που δεν εξαφανίζονται εξαιτίας του ανθρώπου, καλά θα κάνει ο άνθρωπος να μην επεμβαίνει στην δουλειά της φύσης. Νομίζουμε πια ότι τα ξέρουμε όλα. Υπάρχουν φυσικοί νόμοι που δεν τους ξέρουμε. Σεβασμός επιτέλους.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Ποσειδώνιος
καλά θα κάνει ο άνθρωπος να μην επεμβαίνει στην δουλειά της φύσης. Νομίζουμε πια ότι τα ξέρουμε όλα. Υπάρχουν φυσικοί νόμοι που δεν τους ξέρουμε. Σεβασμός επιτέλους.

Δηλαδή σν αρρωστήσει κάποιος να μην πάει στο γιατρό?? Να μην κάνει εγχείρηση???
Αυτά πήγαινε πέστα στις μονάδες παιδιών που περιμένουν στην σειρά για κάποιο όργανο για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ζωή τους...

Οπως καταλάβατε είμαι υπέρ της κλωνοποίησης ανθρώπων μόνο για ιατρικούς λόγους όμως....
2006-08-22 15:05
Το ξέρεις με σιγουριά ότι ο θάνατος είναι κακό πράγμα και όλα τελειώνουν εκεί....; Και ότι προκύψαμε τυχαία σε αυτόν τον κόσμο....; Και ποιος είναι ο σκοπός του ανθρώπου....; Να κάνει ότι μπορεί και με κάθε μέσο να νικήσει τον θάνατο....; Αν είσαι σίγουρος τότε ναι μπορούν οι γιατροί να πειραματίζονται όσο θέλουν αφού σίγουρα τότε εμείς είμαστε αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από όλους.
Τέλος πάντων’ και η πυρηνική ενέργεια δεν ανακαλύφθηκε για να εξοντώσει τα γιαπονεζάκια….το έκανε όμως' και συνεχίζει να μολύνει τον πλανήτη... Κάθε τέτοια γνώση είναι επικίνδυνη μια και ο άνθρωπος δεν έχει εξελίξει αρκετά το πνεύμα του σε σχέση με την τεχνολογία. Και ίσως θα μπορούσε να βρει πιο φυσικούς τρόπους θεραπείας όπως οι γιατροί της αρχαιότητας. Ευτυχώς υπάρχουν και οι εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας αλλά βέβαια που θα βρουν λεφτά να τους εξελίξουν. Τα λεφτά στην έρευνα πάνε μόνο εκεί όπου υπάρχουν και άλλα συμφέροντα. Μας χρυσώνουν το χάπι βέβαια. Και εμείς το τρώμε.
2006-08-22 15:08
Όπως κάθε επιστημονική ανακάλυψη/ καινοτομία, έτσι και η κλωνοποίηση έχει και θετικές και αρνητικές προεκτάσεις. Το ζήτημα είναι με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση και νομοθεσία να εκμεταλλευτούμε τις θετικες και να περιορίσουμε όσο το δυνατον περισσότερο τις αρνητικές συνέπειες.

Δεν πιστεύω συνεπώς πως υπάρχει μονοπλευρη απαντηση στο αν είμαστε υπέρ ή κατά της κλωνοποίησης. Η απάντηση σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα είναι

"Είμαστε υπέρ, με την προϋπόθεση πως..."
2006-08-22 15:18
Ποσειδώνιε ενάντια στη φύση πάνε οι επιστήμονες και με το φάρμακο για τον πονοκέφαλο και το βήχα. Το οτι το πιθανο νέο φαρμακο να λέγεται κλωνοποίηση ή παρεμβολή στο γενετικο κώδικα εμβρύου για διορθωση ανωμαλιών, δεν είναι κακο. Αρκεί η κλωνοποίηση να μην ξεφύγει από το ρόλο της ως φαρμακο...
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Βελλερεφόντης
Δηλαδή σν αρρωστήσει κάποιος να μην πάει στο γιατρό?? Να μην κάνει εγχείρηση???
Αυτά πήγαινε πέστα στις μονάδες παιδιών που περιμένουν στην σειρά για κάποιο όργανο για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ζωή τους...

Οπως καταλάβατε είμαι υπέρ της κλωνοποίησης ανθρώπων μόνο για ιατρικούς λόγους όμως....

Το πρόβλημα όμως φίλε Βελλερεφόντη είναι το που θα αναπτύσονται τα όργανα προς μεταμόσχευση.Αν μπορέσουν να κλωνοποιήσουν μόνο τα όργανα πάει καλά...άν όμως κλωνοποιούν ανθρώπους μόνο και μόνο για να τους πάρουν τα όργανα , τότε αυτό είναι και ηθικά και φυσικά έγκλημα.
Εξ άλλου όπως είπε και ο Ποσειδώνιος, όποτε ο άνθρωπος έκανε παρέμβαση στην φύση το αποτέλεσμα ήταν κακό.Αλλο πράγμα να θεραπεύεις μία αρρώστια και άλλο να προσπαθείς να κάνεις τον δημιουργό.Προτιμότερο θα ήταν αν προσπαθούσαν να ανακαλύψουν την σοφία που κρύβεται στην εναλλακτική ιατρική και την αυτοίαση.
Δεν έχω καμία σχέση βέβαια με την ιατρική γενικά και ίσως να είναι χαζομάρες αυτά που λέω, όμως νομίζω ότι η κλωνοποίηση είναι υπερβολή.
Δεν θα διαφωνήσω Ηλία και Βελεροφόντη σε όσα λέτε. Απλώς λέω ότι η ιστορία μάλλον μας διδάσκει ότι δεν μπορούμε ακόμα να τηρούμε τις προυποθέσεις που χρειάζονται. Και κυριώς δεν τις τηρούν αυτοί που ασκούν και αγαπούν την εξουσία. Αυτοί που "κάνουν παιχνίδι" δηλαδή. Είμαστε στο σύνολο μας ανώριμο είδος ακόμα.
Για τα φάρμακα με καλύπτει η τοποθέτηση του vagkri. Και είναι γεγονός ότι η εναλακτική ιατρική συνεχώς κερδίζει έδαφος παρότι τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών κάνουν ότι μπορούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και όταν λέμε συμφέροντα μιλάμε για πάρα μα πάρα πολλά λεφτά.