ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/μαγεια με αυγα?

μαγεια με αυγα?

sakatis20 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
2005-11-07 04:10
\r\n
Καλησπερα,ειμαι νεο μελος και θα ηθελα να ακουσω τη γνωμη σας για κατι που συνεβει χθες.
\r\nΚαταρχην να σας πω οτι μπορει το θεμα να μην ταιριαζει στο φορουμ αυτο αλλα εψαξα τοσο πολυ στο διαδικτυο και δεν βρηκα κατι παρομοιο.
\r\nΛοιπον,εδω και καποιους μηνες εχει αρχισει η κατασκευη/ανεγερση ενος νεου σπιτιου για τα δυο μεγαλυτερα αδερφια μου.Το οικοδομημα αυτη τη στιγμη ειναι στο σταδιο οπου εχουν ολοκληρωθει τα μπετα και ειναι γιαπι.
\r\nΤο θεμα ειναι το εξης:Σημερα το πρωι πηγαμε να καθαρισουμε καποια μπαζα/σκουπιδια και βρηκαμε στις 3 γωνιες της οικοδομης τοποθετημενα αυγα.Εγω το θεωρησα φαρσα η κατι τετοιο ομως αργοτερα εμαθα πως εχουν συμβει παρομοια πραγματα και σε αλλες οικοδομες στο χωριο μου...
\r\nΑλλοι λενε για συγχωριανους που το κανουν απο ζηλεια,κακια κτλ..αλλοι λενε για μαγισσες που το κανουν και σε αλλα χωρια,,,και πολλα αλλα...
\r\nΑν καποιος ξερει κατι πιο εμπεριστατωμενο η εαν καποιος εχει ακουσει κατι αντιστοιχο ας πει τη γνωμη του...
\r\n
\r\n
Προσωπικά πιστευώ ότι θα είναι κάποιο τοπικό έθιμο που πιθανόν να μην γνώρίζεις..
\r\nΓια ποιά περιοχή μιλάμε αν επιτρέπεται;
\r\n
\r\n
\r\n
Παράθεση:
\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
\r\n \r\n
Αρχική Δημοσίευση από sakatis
\r\n
Αν καποιος ξερει κατι πιο εμπεριστατωμενο η εαν καποιος εχει ακουσει κατι αντιστοιχο ας πει τη γνωμη του...
\r\n \r\n
\r\n

\r\n
\r\nΚαλημέρα . Για αυγά δε δνωρίζω για ποιο λόγο τα βάζουν στα θεμέλια, αλλά ενα παρόμιο έθιμο είναι να σφάζουν ένα κόκκορα και να χύνουν το αίμα του λίγο πριν τη θεμελίωση. Και αυτό για να -όπως πιστεύαν παλιά και από ότι ξέρω οι παλιοί χτίστες το συνηθίζουν ακόμη- είναι το σπίτι με γερά "θεμέλια", σε προέκταση βέβαια και με την καλοτυχία σε όλα τα επίπεδα της οικογενείας που θα στεγαστεί σε αυτό.
\r\nΠαγανιστικά κατάλοιπα,,, αλλά έτσι γινόταν.
\r\n
\r\nΤώρα για τη περίπτωσή σας ,ρωτήστε τους γεροντότερους της περιοχής σας. Κάτι θα γνωρίζουν!!
\r\n
2005-11-07 13:21
\r\n
Αυτή η τοποθέτηση αυγών δεν μου είναι άγνωστη, εφόσον έχει συμβεί μερικές φορές σε κάποιους γνωστούς μου, όταν θεμελίωναν σπίτι. Οι ίδιοι την απέδωσαν σε "μαγική" τελετουργία και το μυαλό τους πήγε αμέσως στην "κακή" εξήγηση. Δεν μπορώ να την αποκλείσω αλλά θα σου συνιστούσα να μελετήσεις λίγο τη λαογραφία και τα έθιμα της περιοχής σου, γιατί μπορεί να είναι μια τακτική που ακολουθείται, ακριβώς όπως συμβαίνει και με το σφάξιμο ενός μαύρου συνήθως κόκορα. Μια άλλη παράδοση, εμφανώς χριστιανική, θέλει να τοποθετείται στα θεμέλια ένας λίθος, πάνω στον οποίο είναι χαραγμένος ένας σταυρός.
\r\n
2005-12-11 05:36
\r\n
Κατ\'αρχας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας και χαιρομαι που διαβασατε το τοπικ μου...
\r\nΓια να σας βοηθησω πρεπει να σας πω οτι μενω στο χωριο Σκαφιδακι κοντα στο Αργος-Αργολιδας και εμεις τηρησαμε το εθιμο με την πετρα που την σταυρωνουν,και καποια αλλα τα οποια μας τα ειπε ο πνευματικος της μητερας μου οπως μπουκαλακια με αγιασμο στα θεμελια.Οσον αφορα τον κοκκορα δεν το σφαξαμε στα θεμελια και ολα αυτα τα παγανιστικα που λενε,απλα την πρωτη μερα που χτιστηκαν τα θεμελια εσφαξε η μητερα μου ενα κοκορα και τον εφαγαν βραστο οι μαστορες.
\r\nΤωρα τα αυγα τα βρηκαμε σε 3 απο τις 4 γωνιες της οικοδομης και μας εκανε εντυπωση,η μητερα μου το ειπε αμεσως στον πνευματικο της και αυτος της ειπε τι να κανει.Ο παππους μου δε ειπε πως αυτα τα κανουν καποιοι που ζηλευουν απο το χωριο μας...η καποιες γριες για μαγεια και αλλα τετοια...
\r\nΟποιος εχει ακουσει κατι αντιστοιχο ας το πει,παντως σας ευχαριστω για το ενδιαφερον σας!!!
\r\n
\r\n
Επί τη ευκαιρία με τα αυγά να πω και εγώ τη δική μου ιστορία. Δεν έχει σχέση με σπίτι, αλλά αντί να ανοίξω καινούργιο θέμα με παρόμοιο τίτλο είπα να το γράψω εδώ...
\r\n
\r\nΌταν ήμουν 12 (τώρα είμαι 26), είχα κότσια στα χέρια και πήγα στο γιατρό ο οποίος μου έδωσε μια αλοιφή. Μετά το τέλος της θεραπείας και εφόσον την ακολούθησα πιστά, έφυγαν. Μετά από λίγο καιρό ξαναεμφανίστηκαν και ξαναπήγα στο γιατρό. Ακολούθησα ξανά την ίδια θεραπεία και ενώ έφυγαν, μετά από λίγο καιρό να σου τα πάλι! Ο μόνος άλλος τρόπος που είπε ο γιατρός ήταν να γίνει καυτηριασμός. Η μητέρα μου, μου είπε τότε να πάμε σε μια γειτόνισα που τα "διαβάζει", αν και δεν πίστευε κανείς από τους δύο σε αυτά (και εγώ τα κοροϊδευα). Μας είπε η γειτόνισα ότι έπρεπε να πάμε με ένα αυγό σε αυτήν, τρείς μέρες πριν την πανσέληνο για να τα διαβάσει. Πήγαμε όταν ήρθε η συγκεκριμένη μέρα και έσπασε το αυγό από τη μια άκρη επάνω και είχε μαζί της ένα σπάγγο και σιτάρι (αν θυμάμαι καλά!). Μου είπε να ανοίξω τα χέρια και για κάθε ένα κότσι, έδενε κόμπο και από ένα σιτάρι στον σπάγγο και κάτι έλεγε από μέσα της (και χασμουριόταν!), εγώ φυσικά ήμουν έτοιμος να γελάσω με το όλο σκηνικο, αλλά κρατήθηκα! Μόλις τελείωσε, βύθισε τον σπάγγο με τους κόμπους από το σιτάρι στο αυγό και μας είπε ότι θα το θάψει στην αυλή και όπως αυτό θα σαπίζει στο έδαφος έτσι και τα κότσια θα φεύγουν! Μετά από ένα μήνα και χωρίς να κάνω τίποτα εξαφανίστηκαν τελείως και φυσικά δεν ξαναεμφανίστηκαν ποτέ από τότε!!!
\r\n
2006-01-15 14:15
\r\n
γεια σας είμαι και εγώ από ένα χωριό της αργολίδας την νεα τίρυνθα κοντα στο ναυπλιο. Μεγαλομένος σε χωριό και έχοντας κότες σας λέω ότι οι κότες για να γεννήσουν αυγό πρέπει να έχουν φωλία(από ξερά μαλακά χωρτάρια) ή το έδαφος να είναι μαλακό (συνήθως σκάβουν το χώμα) άρα θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να πήγε μια κότα να γεννήσει τα αυγά της στο τσιμέντο, κάποιος πρέπει να τα πήγε εκεί.
\r\n Στο σπίτι μου εχουμε βρει κατα καιρούς αυγά κάτω από τσιμεντόλιθους ή μέσα σε αυτούς, μέσα σε ένα τσουβάλι με κάρβουνα και το απίθανο μέσα σε ένα σφραγισμένο κουτί απο πρόκες (ο πατέρας μου είναι ξυλουργός). Ένα από αυτά το είχα σπάσει και δεν ήτανε βρασμένο. Ρωτήσαμε τότε τον ιερέα του χωριού και μας είπε να τα ριξουμε στο βόθρο. Δεν ξέρω αν κάναμε καλά αλλά το σίγουρο είναι ότι οι γριές της περιοχής αυτά τα θεωρούν μαγεία.
\r\nΠάντως sakati έχω ακούσει ότι στο χώριό σου γίνονται αύτα. Μια γειτόνισά μου από σκαφιδάκι μου έχει πει τέτοιες περιπτώσες.
\r\n
2006-01-15 14:31
\r\n
Από τη μικρή έρευνα που έχω κάνει, μιας και ζω κι εγώ στην Αργολίδα, όπως είπα και παραπάνω, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια λαϊκή μαγική τελετή. Έχω διαπιστώσει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις αλλά και παραλλαγές της. Θα συμβούλευα να μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία αλλά ως αντιστάθμισμα ο καθένας, ανάλογα με τις πεποιθήσεις του να καταφεύγει και σε αντίστοιχα μέτρα. Αν, για παράδειγμα, πιστεύει στην εκκλησία, να απευθύνεται σε αυτήν. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά.
\r\n
2006-01-17 12:32
\r\n
Το σφάξιμο του κόκορα που αναφέρθηκε στην ανέγερση μιάς καινούργιας οικοδομής είναι πασίγνωστο παγανιστικό έθιμο που εφαρμόζεται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Έτυχε και εγώ μάλιστα να παραστώ 2 - 3 φορές μάρτυρας σε ένα τέτοιο γεγονός.
\r\nΌσο για τα αυγά κάτω απο την οικοδομή, απο ότι κατάλαβα πρέπει να είναι μιά παρόμοιοα συνήθεια που ισχύει τοπικά στην Αργολίδα. Δέν το έχω ακούσει για πουθενά αλλού. Ίσως να πρόκειται και για τελετές μαγείας αλλά εμένα μου φαίνεται λίγο απίθανο.
\r\n
2006-01-21 18:35
\r\n
Κι εγώ κλίνω προς την άποψη να αποτελεί μια τοπική τελετή "λαϊκής μαγείας", αφού δεν έχω υπόψη μου να συμβαίνει σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας. Όποιος, όμως φίλος έχει ακούσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή του, θα τον/την παρακαλούσα να με ενημερώσει με προσωπικό μήνυμα, είτε δημοσιεύοντας εδώ.
\r\nΤο σφάξιμο του κόκορα είναι παγανιστικό έθιμο που συμβαίνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Πάντως, έχω διαπιστώσει και μια άλλη παραλλαγή της ιστορίας με τα αβγά. Αυτή συνοδεύεται και από την τοποθέτηση κοπριάς. Μια τέτοια περίπτωση είχε διαπιστώσει με τα μάτια μου, κατόπιν πρόσκλησης ενός φίλου να επισκεφτώ το σπίτι που έφτιαχναν και μάλιστα πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης.
\r\n
2006-03-25 05:03
\r\n
Πριν ενα δυο χρονια και χωρις να ξερω τιποτε για μαγεια με αυγα ειδα ενα παραξενο ονειρο. Εφυγαν λεει οι γονεις μου απο το σπιτι τη νυχτα και μου ειπαν οτι θα ερχονταν την αλλη μερα το πρωι γιατι θα εκαναν μια επισκεψη και εγω εμεινα με τη γιαγια μου. Όλως περιεργος κοιμηθηκα νωρις, αργοτερα ξυπνησα γιατι ειδα και πηγα στην γιαγια μου(!), μετα ξανακοιμηθηκα και τελος την αλλη μερα το πρωι ξυπνησα και ηταν η γυναικα που ερχεται καθε Πεμπτη και μας καθαριζει, η γιαγια μου και οι γονεις μου στο σπιτι. Πηγα στο δωματιο της τηλεορασης και η γυναικα μας εγειξε σε μια γωνια του ταβανιου ενα αυγο παραξενα βαμμενο που στηριζοταν στους κρυψονες που με τη σειρατους στειριζαν τις κουρτινες. Το ειδειξα καιστη μητερα μου και η γιαγια μου οταν το ειδα μας ειπε οτι ειναι σατανικα αυτα τα πραγματα(ολα αυτα στο ονειρο μου). Πραγματικα περιεργα πραγματα!
\r\n
2006-05-22 16:46
\r\n
ρωτείστε καμιά διερχόμενη τσιγγάνα κάτι θα ξέρει η κακομοίρα :d , το είχα δει σε παιδική ηλικία. σχετικά κοντινό μου πρόσωπο προσπαθούσε να κάνει διάφορα τέτοια με αυτές της « κλέφτρες ».
\r\n
2006-05-22 20:16
\r\n
αυτο με τα..αυγα το ξερω αλλιως και το \'\'φεραν\'\'ατομα που εχουν ερθει απο βορειοανατολικες χωρες στην ελλαδα τελευταια.ειναι για καλο σκοπο και χρησιμοποιηται για να δει καποιος απο τι πασχει δε το κανουν ετσι για πλακα..
\r\nαπο οτι ξερω απο οτι μουπαν,,περνουν τρια αυγα.κλωστη,ψαλιδι και δε ξερω τι αλλο τα βαζουν οπως ξερουν σε ενα πιατο,και μαλλον θα λενε και τιποτα λογια.τα αφηνουν κατω απο το κρεββατι που κοιματε ο \'\'πασχων\'\'(κυριως απο πολυ ματι,η οτι αλλο)και το ξεμερωμα πανε και τα ριχνουν σε σταυροδρομια.σε λιγες μερες υποτιθετε ερχετε κι..ιαση αν ειναι αρνητικη ενεργεια η οποια μεσω..αυγων και ξορκιων φευγει αυτα
\r\n
\r\n
η χρήση των "αυγών" είναι μια συνηθισμένη έκφανση της φολκλορικής μαγείας. το ξόρκι αυτό έχει τις ρίζες του στους ρόμα από τους οποίους και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να κάνει σπείρει το κακό σε γάμους και άλλα ευχάριστα γεγονότα.
\n
\nσύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η τοποθέτηση άβραστων αυγών στο δωμάτιο ή στο σπίτι του ενός ζευγαριού -νιόπαντρου κυρίως- θα φέρει άσχημη τύχη και τσακωμό, ενώ η τοποθέτηση αυγών σε θεμέλια μπορεί να φέρει γρουσουζιά στο νέο κτίριο και να κάνει ασταθές το σπίτι.
\n
\nη "λογική" που υπάρχει στο ξόρκι αυτό είναι ότι τα αυγά, εξωτερικά φαίνονται συνήθως ευσταθή και λεία. όταν,όμως, μείνουν για αρκετό καιρό κλουβιάζουν, και καταστρέφονται από το εσωτερικό τους, ενώ εξωτερικά φαίνονται να μην έχουν κανένα πρόβλημα. αυτή την εσωτερική σύψη, ενός επωαζόμενου κακού θέλει να φέρει και όποιος χρησιμοποιεί τη "μαγεία" αυτή σε σπίτια και ζευγάρια.
\n
\nη λαική παράδοση, ακόμα, αναφέρει ότι για να γυρίσουν τα ξόρκια πρέπει τα αυγά να αγιαστούν από τοπικό παπά. αν θέλει μάλιστα, το "θύμα", να αντιστρέψει τα ξόρκια (να γυρίσουν πίσω σε αυτόν που θέλησε να του κάνει κακό) αρκεί να τα κερώσει - ή βερνικώσει και να τα τοποθετήσει σε εμφανές σημείο έξω από την είσοδο του σπιτιού του, ή ακόμα και να τα ρίξει σε καθαρό τρεχούμενο νερό.
\n
\nπροφανώς, λοιπόν, κάποιοι κακεντρεχείς γείτονες δεν θέλουν να αναγερθεί η νέα οικοδομή και προσπαθούν μέσω αυτού του τρόπου να σας φέρουν κακή τύχη, κάτι που μάλλον δε θα έπρεπε να σας ανησυχεί :d
\r\n
2007-10-20 00:24
\r\n
Θα συμφωνήσω με τον agaliarep. Έχω δει και εγώ την ταινία Δαιμονισμένος Άγγελος. Έκτοτε όμως έχω δει και σε άλλες ταινίες, όπου τελούνται Voodooh τη χρήση αυγών. Από όσο γνωρίζω η χρήση αυτού του τύπου μαγείας πραγματοποιήται σε κάποια νησιά της Καραιβικής. Δεν είχα όμως καθόλου υπ΄όψιν μου και για παρόμοια περιστατικά στην Ελλάδα.
\r\nΑναρωτιέμαι ακόμα τι σχέση μπορεί να έχει η χρήση του αυγού στη μαγεία, με τα αυγά της Αναστάσεως.
\r\n
2007-10-20 00:54
\r\n
γεια σας, ειμαι απο χωριο στα Τρικαλα, εχω και εγω ενα περιεργο συμβαν με αυγα, τα βρηκαν οι γονεις μου σε εξωτερικό καμπινε ο οποίος ειναι κλειδωμενος με λουκετο. τα δυο αυγα οταν τα βρηκαν είχαν μαλακο τσοφλι, με το που τα ειδαν τα πεταξαν αμεσως. αυτο που με ανησυχει ειναι οτι ο παππούς μου ειχε καποια φημη στο χωριο ως "μαγος" και το χειροτερο ειναι οτι ειχε κακες σχεσεις με τους γονεις μου!!! δεν μπορω να πω πως τα πραγματα κυλούν ομαλα, στην οικογενεια μας υπαρχουν γκρίνιες, αναποδιες, και πολλες αρρωστιες. ευχομαι να κανω λαθος...
\r\n
2007-11-04 13:21
\r\n
Δεν θα γίνει τίποτα κακό στο σπίτι σου. Όλα αυτά πιάνουν σε αυτούς που τα πιστεύουν, δρώντας μέσω της αυθυποβολής. Το αυγό από τη δικιά μου οπτική γωνία θα το θεωρούσα καλό σημάδι, γιατί θα "αυγατίσουν" τα σπίτια που θα φτιάξεις ;-)
\r\nΥπάρχει κ ένα ακόμα ενδεχόμενο. Κότες να άφησαν εκεί τα αβγά τους. Δεν είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, ειδικά σε μικρά χωριά που οι κότες αλωνίζουν ελεύθερες στη γειτονιά. Τσέκαρε το κ αυτό.
\r\n
2007-11-05 02:02
\r\n
και εγώ έχω βρει αβγό μέσα σε ρολοι της ΕΥΔΑΠ στο εξοχικό.Αν το βρείς πέταξε το .Επικίνδυνο πράγμα. Και να πάρεις τα μέτρα σου .Χμ θα νομισεις ότι είναι μάγια αλλα είναι χειρότερο.Εμενα είχε φτιάξει φωλια η οχιά εκέι μέσα και πάλευα με το κτήνος.ο όφης ο καταραμένος που λένε .Ενα μέτρο φίδι ήτανε.Με το φτύαρι έσωσα τη ζωη μου....
\r\n
2007-12-11 11:36
\r\n
γεια σας, φιλε/φιλη axez, αυτα τα "αυγα" μαλλον δεν ειναι απο οχια!!! θα ειναι απο καποιο αλλο ειδους ερπετού ή απο κοτα κτλ κτλ ...ή απο χερι ανθρώπου??!! (οι οχιες Γεννάνε μικρά φιδάκια και όχι αυγά)
\r\nΚαταλαβαινω προς τα που το πας, και πολυ καλα κανεις. λες και δεν περασε απο τα μυαλα μας αυτα που γραφεις και βεβαια...! αυτο σκεφτηκαμε ολοι, αλλα οταν εχεις μεγαλωσει σε χωριο, ξεχωριζεις το αυγο της κότας, απο αλλου ειδους αυγων. για το σχολιο της/του aspirin μου αρεσε!... αλλα δυστυχως δεν μας ταιριαζε μια κοτα απο το γειτονικο κτημα/σπιτι αρκετα μακρια να ανεβει εναν λόφο για πολλα μετρα..., να περασει μεσα/πανω απο συρματοπλεγμα να φτερυγισει γυρω στο 1.8m σε υψος παραθυρακι το οποιο ηταν πολυ μικρο να χωρεσει μια κοτα!! νομιζω οταν παει να γεννησει μια κοτα δεν διανυει "στιβο μαχης"...
\r\nΗ μονη λογικη εξηγηση ειναι οτι καποιος ανοιξε την πορτα και τα τοποθετησε...και κατα συμπτωση του ειχαμε δωσει τα κλειδια....απο ολες της πορτες!!!
\r\nευχαριστω για τις απαντησεις σας
\r\n
\r\n
Καλησπέρα!Είμαι κ εγώ νέο μέλος.Δε ξέρω πριν πόσο καιρό έγινε αυτή η συζήτηση αλλά έχοντας ασχοληθεί κάπως με τη μαγεία έχω μια άποψη.Η τοποθέτηση οποιουδήποτε πράγματος σε θεμέλια σπιτιών είναι ένα βασικό είδος μαγείας.Συγκεκριμένα για τ αυγά δε γνωρίζω.
\r\n