Παιδεία “δύο ταχυτήτων”, από την αρχαία Ελλάδα στο σήμερα…
Πολύς λόγος και κουβέντα γίνεται εδώ και μήνες σχετικά με το θέμα της Παιδείας, εξ αφορμής κυρίως της ιδιωτικοποίησης ή μη των πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η κατάληξη δε γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι, μιας και έπονται συζητήσεις επί συζητήσεων και –βέβαια- κινητοποιήσεις επί κινητοποιήσεων…
Θα ‘θελα να θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα σε άλλη βάση.
Μήπως ανέκαθεν, από τις πρώτες κιόλας «Σχολές» που δημιουργήθηκαν (παγκοσμίως,) στην αρχαία Ελλάδα, ευνοημένοι δεν ήτανε άραγε οι «έχοντες» μαθητές- σπουδαστές;
Ενδεικτικά να αναφερθώ στη δεύτερη περίοδο της Αττικής φιλοσοφίας, την «Σωκρατική» ,όπου από τα μέσα του 5ου αι πΧ ο Σωκράτης (470- 399 πΧ), ο Πλάτωνας (427-347 πΧ) και ο Αριστοτέλης (384-322 πΧ) ,θα λέγαμε πως υπήρξαν οι πρώτοι «καθηγητές» ,των οποίων τις διδαχές τους συνέχισαν οι μαθητές τους (πχ η «Νέα Ακαδημία», ή το «Λύκειο».
Κατά κύριο λόγω οι «έχοντες» μαθητές είχαν τα προνόμια της μάθησης, κάτι που αναμφίβολα διαιωνίστηκε και στην εποχή μας.
Και θέτω κάποια ερωτήματα προς συζήτηση…
Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να παραδεχθούμε πως και στην Παιδεία, αυτού του είδους ο «ρατσισμός» είναι φυσικό επακόλουθο, αφού αντικατοπτρίζει ολόκληρη τη δομή της κοινωνίας μας;
Μήπως για ακόμη μια φορά οι «αντιδράσεις» θα φέρουν εν τέλει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα ,αφού για ακόμη μια φορά θα λειτουργήσει το ένστικτο της καθημερινότητας και του ωχαδερφισμού, οπότε και άλλες καταλήψεις, κινητοποιήσεις, κλεισμένοι δρόμοι ,απλά θα φανερώσουν εκ νέου την κατάντια της τριτοβάθμιας Παιδείας μας, προσφέροντας απλόχερα «πελατεία» στα επερχόμενα ιδιωτικά παν/ μια;
Για να μη παρεξηγηθώ, δε μιλάω για έλλειψη αντίδρασης, με όποια μέσα διαθέτει το φοιτητικό –και όχι μόνο- κίνημα, αλλά για τη συνειδητοποίηση της κατάστασης, που δεν είναι καθόλου καινούρια ως φαινόμενο.
Προσωπικά έχω κουραστεί να βλέπω να «καπηλεύονται» οι αγνές προθέσεις των φοιτητών από δήθεν φοιτητοπατέρες και τάχα μεγαλοκαθηγητές για ίδια συμφέροντα και μόνο.
Εκτός και αν πιστεύετε πως θα αλλάξει η κατάσταση και θα έχουμε πλέον Δωρεάν Παιδεία και ίσες ευκαιρίες μετέπειτα, στην αγορά εργασίας, οπότε το συζητάμε….
Θα ‘θελα να θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα σε άλλη βάση.
Μήπως ανέκαθεν, από τις πρώτες κιόλας «Σχολές» που δημιουργήθηκαν (παγκοσμίως,) στην αρχαία Ελλάδα, ευνοημένοι δεν ήτανε άραγε οι «έχοντες» μαθητές- σπουδαστές;
Ενδεικτικά να αναφερθώ στη δεύτερη περίοδο της Αττικής φιλοσοφίας, την «Σωκρατική» ,όπου από τα μέσα του 5ου αι πΧ ο Σωκράτης (470- 399 πΧ), ο Πλάτωνας (427-347 πΧ) και ο Αριστοτέλης (384-322 πΧ) ,θα λέγαμε πως υπήρξαν οι πρώτοι «καθηγητές» ,των οποίων τις διδαχές τους συνέχισαν οι μαθητές τους (πχ η «Νέα Ακαδημία», ή το «Λύκειο».
Κατά κύριο λόγω οι «έχοντες» μαθητές είχαν τα προνόμια της μάθησης, κάτι που αναμφίβολα διαιωνίστηκε και στην εποχή μας.
Και θέτω κάποια ερωτήματα προς συζήτηση…
Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να παραδεχθούμε πως και στην Παιδεία, αυτού του είδους ο «ρατσισμός» είναι φυσικό επακόλουθο, αφού αντικατοπτρίζει ολόκληρη τη δομή της κοινωνίας μας;
Μήπως για ακόμη μια φορά οι «αντιδράσεις» θα φέρουν εν τέλει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα ,αφού για ακόμη μια φορά θα λειτουργήσει το ένστικτο της καθημερινότητας και του ωχαδερφισμού, οπότε και άλλες καταλήψεις, κινητοποιήσεις, κλεισμένοι δρόμοι ,απλά θα φανερώσουν εκ νέου την κατάντια της τριτοβάθμιας Παιδείας μας, προσφέροντας απλόχερα «πελατεία» στα επερχόμενα ιδιωτικά παν/ μια;
Για να μη παρεξηγηθώ, δε μιλάω για έλλειψη αντίδρασης, με όποια μέσα διαθέτει το φοιτητικό –και όχι μόνο- κίνημα, αλλά για τη συνειδητοποίηση της κατάστασης, που δεν είναι καθόλου καινούρια ως φαινόμενο.
Προσωπικά έχω κουραστεί να βλέπω να «καπηλεύονται» οι αγνές προθέσεις των φοιτητών από δήθεν φοιτητοπατέρες και τάχα μεγαλοκαθηγητές για ίδια συμφέροντα και μόνο.
Εκτός και αν πιστεύετε πως θα αλλάξει η κατάσταση και θα έχουμε πλέον Δωρεάν Παιδεία και ίσες ευκαιρίες μετέπειτα, στην αγορά εργασίας, οπότε το συζητάμε….

Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από tsilof
Μήπως ανέκαθεν, από τις πρώτες κιόλας «Σχολές» που δημιουργήθηκαν (παγκοσμίως,) στην αρχαία Ελλάδα, ευνοημένοι δεν ήτανε άραγε οι «έχοντες» μαθητές- σπουδαστές; |
To τι γινόταν στην αρχαία ελλάδα φίλε tsilof είναι καλό θέμα για συζήτηση η προβληματισμό....αλλά να πώ και την αλήθεια δεν με πολυνοιάζει.Προτιμώ να συγκρίνω την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας στο θέμα της παιδείας, με άλλες χώρες σαφέστατα καλύτερες από την δική μας.
Η παιδεία ήταν, είναι και θα είναι πολλαπλών και όχι απλώς δυο ταχυτήτων.
Και γιατί να μην είναι;
Γιατί π.χ. εσύ να μην μπορείς να στείλεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικο πανεπιστήμιο ταχύρυθμης εκπαίδευσης να σπουδάσουν άν έχεις την δυνατότητα;
Και φυσικά αυτο το πανεπιστήμιο να βρίσκεται στην ελλάδα!
Γιατί, αν εσύ που έτυχε η να τα καταφέρεις καλύτερα ή βρέθηκες με λεφτά βρε παιδί μου να πρέπει να ακολουθήσεις τους δικούς μου ρυθμούς που επειδή δεν έχω λεφτα πρέπει να ακολουθήσω τους ρυθμούς της δημόσιας εκπαίδευσης;
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από τσιλοφ
|
Καλά δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι οι "αντιδράσεις" δεν είναι τίποτα παραπάνω από προσχεδιασμένη τακτική φθοράς της εκάστοτε κυβερνήσεως από την λεγόμενη αντιπολίτευση με ηγήτορα το "λαικο" κομμα; (άλλη συζήτηση σχετικά με το τι σχέση έχει η "δημοκρατία" με την ελευθερία)
Πιστεύετε ότι υπάρχει η παραμικρή πρόθεση βελτίωσης της παιδείας ή ότι τους ενδιαφέρει το αν θα αποφοιτούν σπουδαστές με αληθή προσόντα;
Και ξαναλέω αυτό που είχα πει σε άλλη συζήτηση: τι δουλειά έχουν τα πολιτικά κόμματα μέσα στά ιδρύματα της παιδείας;
Τι πάει να πεί μονιμότητα των εκπαιδευτικών; δεν καταλαβαίνετε ότι η μονιμότητα είναι το φρένο στην αξιοκρατία;
Είναι δυνατόν να μιλάμε για δωρεάν παιδεία και την ίδια στιγμή να ανθεί η πανάκριβη παραπαιδεία;
Είστε σίγουροι ότι η "δωρεάν" παιδεία είναι πιο φθηνή από την φοίτηση σε ένα κολλέγιο; για ψάχτε το...
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από τσιλοφ
![]() |
Για αυτο σε συμπαθώ....λες ωραία αστεία...
Υ.Γ1 σκεφτήτε γιατί οι καλυτερες σχολές με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι οι στρατιωτικές?????
Υ.Γ2 Τι έγινε με την βάση του 10 ρε παιδιά ; τόσο δύσκολο να πιάσουνε 10;
Καταλάβατε για τι επίπεδο φοιτητών μιλάμε;
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από vagkri
Για αυτο σε συμπαθώ....λες ωραία αστεία...
Υ.Γ1 σκεφτήτε γιατί οι καλυτερες σχολές με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι οι στρατιωτικές????? Υ.Γ2 Τι έγινε με την βάση του 10 ρε παιδιά ; τόσο δύσκολο να πιάσουνε 10; Καταλάβατε για τι επίπεδο φοιτητών μιλάμε; |
Είδες Βαγγέλη τι αστεία λέει για αυτό τον πάω και εγώ
Απάντηση στο υστερόγραφό σου 1
Η στρατιωτικές σχολές έχουν ή τους μαθαίνουν πειθαρχεία κάτι που σε γενικές γραμμές δεν το έχει κανένας Έλληνας πολίτης και αυτοί που την μαθαίνουν από την οικογένεια τους είναι λίγοι και πάλι πάει να εκλείψη.
Παράθεση:
|
Καλά δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι οι "αντιδράσεις" δεν είναι τίποτα παραπάνω από προσχεδιασμένη τακτική φθοράς της εκάστοτε κυβερνήσεως από την λεγόμενη αντιπολίτευση με ηγήτορα το "λαικο" κομμα; (άλλη συζήτηση σχετικά με το τι σχέση έχει η "δημοκρατία" με την ελευθερία)Πιστεύετε ότι υπάρχει η παραμικρή πρόθεση βελτίωσης της παιδείας ή ότι τους ενδιαφέρει το αν θα αποφοιτούν σπουδαστές με αληθή προσόντα; Και ξαναλέω αυτό που είχα πει σε άλλη συζήτηση: τι δουλειά έχουν τα πολιτικά κόμματα μέσα στά ιδρύματα της παιδείας; Τι πάει να πεί μονιμότητα των εκπαιδευτικών; δεν καταλαβαίνετε ότι η μονιμότητα είναι το φρένο στην αξιοκρατία; Είναι δυνατόν να μιλάμε για δωρεάν παιδεία και την ίδια στιγμή να ανθεί η πανάκριβη παραπαιδεία; Είστε σίγουροι ότι η "δωρεάν" παιδεία είναι πιο φθηνή από την φοίτηση σε ένα κολλέγιο; για ψάχτε το |
Πές τα Βαγγέλη αλλά όχι εδώ μέσα πήγαινε στην Γιαννάκου να τα πεις και αν δεν σε πετάξει έξω με τις κλοτσιές εμένα να μου τρυπήσεις την μύτη.
Αυτές οι αντιδράσεις που λες αγαπητέ μου γίνονται εν αγνοία των λόγων και των αιτιών, απλώς παίρνουν ένα μάτσο άμυαλα παιδιά που έχουν συνδιάσει την κατάληψη με τις διακοπές και την αποχή από τα μαθήματά τους.Όταν κάποιοι θέλουν να αντιδράσουν και θέλουν να μαζέψουν λαό ας τους ενημερώσουν αναλυτικά για το λόγω που θέλουν να αντιδράσουν.
Για το δωρεάν παιδεία μόνο στις 12 βασικές τάξεις υπάρχει.
Στα σε ορισμένα πανεπιστήμια πέρνεις τα βιβλία στην αρχή του ακαδημαϊκου έτους και μετά πρέπει να τα επιστρέφεις...που είναι το δωρεάν σε αυτό?
Και τώρα ας απαντήσω στο Υ.Γ.2
Ο μέσος όρος 10 είναι πολύ δύσκολος γιατί πλέον έχουμε καταντήσει τεμπέλιδες και δεν καθόμαστε κάτω να διαβάσουμε λίγο παραπάνω ώστε να πιάσουμε το 10(προσωπικά έβγάλα βαθμό πρόσβασης 9,7, ο γενικός μου μέσος όρος 10,7). Δυστυχώς μας έχουν ποτίσει με ένα σωρό αηδίες, και στην εκπαίδευση δεν υπάρχει ένας σωστός εκπαιδευτικός(καλά ίσως ένας) και όχι ο εκπαιδευτικός "ρατσιστικά" να επιλέγει τα παιδιά που θα κάνει μάθημα διότι είναι οι καλύτεροι μαθητές και τους υπολοίπους να μην τους δείνει σημασία με την δικαιολογία είναι χαμένες υποθέσεις....ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ?
Το πρόβλημα είναι ή ξεκινάει από τους εκπαιδευτικούς εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν τον μισθό τους.
@tsilof αγαπητέ μια συμβουλή μην κάνεις τα παιδιά να βαριούνται κάνε ότι μάθημα κάνεις έτσι ώστε να έχει ενδιαφέρον και να μην ενδιαφέρεσαι μόνο για τους καλούς ή άριστους μαθητές .Πρώτα να πηγαίνεις στους μαθητές τους αδύνατους, αυτους οπου χρειάζονται πραγματικά βοήθεια.
Είναι μια συμβουλή από κάποιον που δεν είχε καλούς εκπαιδευτικούς, και δεν θέλω να πάθουν τα υπόλοιπα παιδιά το ίδιο.
Να με συγχωρείς αν σε έθιξα η τιποτα τέτοιο, δεν το ήθελα.
Να απαντήσω και εγώ σχετικά με το ΥΓ2.
Το 10 για να το φτάσεις δεν είναι δύσκολο. Άλλωστε η "βάση του 10" έκανε τις πανελλήνιες λίγο ευκολότερες.
Πάντως σίγουρα δεν ευθύνονται οι καθηγητές των λυκείων για αυτό το πράγμα. Όσο στριμμένος και να είναι ένας καθηγητής, δεν φταίει αν οι μαθητές του, έστω και μόνοι τους δεν μπορούν να μελετήσουν και να γράψουν ένα 12, 11 ή έστω ένα 10 ή τα 10000 μόρια που χρειάζονται για να μην αποκλειστούν.
Archangel, πότε έδωσες πανελλήνιες; Φέτος; Λες ότι ευθύνονται οι καθηγητές σου για τοο βαθμό που πήρες (αν δεν έγραψες φέτος, είναι μέτριος βαθμός για πανελλήνιες). Μήπως μπορείς να μας πεις (λίγο ακραίο) το με τι βαθμό απεφοίτησες από το δημοτικό (και να μας πεις που κυμαίνονταν οι περισσότεροι βαθμοί σου) και με τι βαθμό το γυμνάσιο; Αν από το δημοτικό δεν τα πήγες καλά, εννοείται, πως δεν φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα. Μήπως είσαι λίγο τεμπέλης, γιατί για χαζός δεν φαίνεσαι; Αν εσύ είσαι τεμπέλης, οι καθηγητές τι φταίνε;
Επίσης, θέλω να τροποποιήσω τη συμβουλή προς τον Tsilof ως εξής: Να ενδιαφέρεσαι για όλους τους μαθητές το ίδιο. Να μη δείχνεις ότι βαριέσαι να εξηγήσεις πράγματα που ρωτούν οι "κακοί" μαθητές.
Μου αρέσει που το θέμα λέει παιδεία στην αρχαία ελλάδα και σήμερα... Εμείς (εγώ, αν θέλετε) το κάναμε πολύ πιο συγκεκριμένο... Παιδεία της "βάσης του 10".
Αυτά επί του παρόντος.
Το 10 για να το φτάσεις δεν είναι δύσκολο. Άλλωστε η "βάση του 10" έκανε τις πανελλήνιες λίγο ευκολότερες.
Πάντως σίγουρα δεν ευθύνονται οι καθηγητές των λυκείων για αυτό το πράγμα. Όσο στριμμένος και να είναι ένας καθηγητής, δεν φταίει αν οι μαθητές του, έστω και μόνοι τους δεν μπορούν να μελετήσουν και να γράψουν ένα 12, 11 ή έστω ένα 10 ή τα 10000 μόρια που χρειάζονται για να μην αποκλειστούν.
Archangel, πότε έδωσες πανελλήνιες; Φέτος; Λες ότι ευθύνονται οι καθηγητές σου για τοο βαθμό που πήρες (αν δεν έγραψες φέτος, είναι μέτριος βαθμός για πανελλήνιες). Μήπως μπορείς να μας πεις (λίγο ακραίο) το με τι βαθμό απεφοίτησες από το δημοτικό (και να μας πεις που κυμαίνονταν οι περισσότεροι βαθμοί σου) και με τι βαθμό το γυμνάσιο; Αν από το δημοτικό δεν τα πήγες καλά, εννοείται, πως δεν φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα. Μήπως είσαι λίγο τεμπέλης, γιατί για χαζός δεν φαίνεσαι; Αν εσύ είσαι τεμπέλης, οι καθηγητές τι φταίνε;
Επίσης, θέλω να τροποποιήσω τη συμβουλή προς τον Tsilof ως εξής: Να ενδιαφέρεσαι για όλους τους μαθητές το ίδιο. Να μη δείχνεις ότι βαριέσαι να εξηγήσεις πράγματα που ρωτούν οι "κακοί" μαθητές.
Μου αρέσει που το θέμα λέει παιδεία στην αρχαία ελλάδα και σήμερα... Εμείς (εγώ, αν θέλετε) το κάναμε πολύ πιο συγκεκριμένο... Παιδεία της "βάσης του 10".
Αυτά επί του παρόντος.
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από excellent
Όσο στριμμένος και να είναι ένας καθηγητής, δεν φταίει αν οι μαθητές του, έστω και μόνοι τους δεν μπορούν να μελετήσουν και να γράψουν ένα 12, 11 ή έστω ένα 10 ή τα 10000 μόρια που χρειάζονται για να μην αποκλειστούν. .
|
Ετσι μπράβο excellent! πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να βρίσκουμε τράγους για να φορτώνουμε τις δικές μας αμαρτίες.Πολύ σωστά όσο άχρηστος και άν είναι ο καθηγητής, μπορούμε (μπορούν εγώ είμαι αρκετά μακριά απο την εποχή που σπούδαζα) να μελετήσουμε επαρκώς ώστε να αποκτήσουμε τις γνώσεις που απαιτείται για ξεπεράσουμε το ελάχιστο όριο.(Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία δεν είναι της παρούσης).Συγκεκριμένα ο επιμελής μαθητής μπορεί να διαβάσει, να κρατήσει σημειώσεις και την επόμενη φορά που θα πάει στο μάθημα να ρωτήσει τον καθηγητή του και να του εξηγήσει αυτό που δεν κατάλαβε.Αυτό βέβαια γινόταν την εποχή που πήγαινα εγώ σχολείο αλλά φαντάζομαι ότι δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα από τότε.
Όσο για το θέμα που άνοιξε ο φίλτατος bily the tsilof
επιμένω ότι η παιδεία μπορεί να είναι πολλών ταχυτήτων, φτάνει να αλλάζει μόνο η ταχύτητα και όχι η ποιότητα (αν γίνομαι κατανοητός...) , διότι φίλτατε βασίλειε " ου εν το πολλώ το ευ ..."Δυστυχώς η πλειονότητα της σημερινής νεολαίας είναι τεμπέληδες,καλομαθημένοι τα έχουν βρεί όλα έτοιμα (πλήν ελαχίστων εξαιρεσεων) , και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι καταναλωτικές αηδίες.Μέχρι και φλερτ βαριούνται να κάνουν!!
Κοινώς η νεολαία αποτελείται από μπούληδες και μπούλες.
Την μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια έχουν οι γονείς οι οποίοι φοβούνται μη τυχόν και τα παιδάκια τους ταλαιπωρηθούν αν πχ παίρνουν λεωφορείο για να βγαίνουν έξω οπότε ας τους πάρουμε ένα 106 με 256 δόσεις.Γιατί να δουλέψει ο γιός το καλοκαίρι 2 μήνες ώστε να μαζέψει λεφτά να κάνει διακοπές 10 μέρες; ας πάρουμε ένα δάνειο για 3 χρόνια.
Έχουμε απαίτηση μετά από αυτά τα παιδιά να εκτιμούν τα χρήματα των γονιών τους και να έχουν στόχους στην ζωή τους.
Τέλος πάντων είναι διαφορετική συζήτηση αυτή και ας μην επεκταθώ άλλο.
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από Archangel
Η στρατιωτικές σχολές έχουν ή τους μαθαίνουν πειθαρχεία κάτι που σε γενικές γραμμές δεν το έχει κανένας Έλληνας πολίτης και αυτοί που την μαθαίνουν από την οικογένεια τους είναι λίγοι και πάλι πάει να εκλείψη. |
Δε ξέρω κατά πόσο η επιλογή μιας στρατιωτικής σχολής γίνεται γι'αυτό το λόγο Άγγελε (μπορεί να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις παιδιών, δεν αμφιβάλλω), το μόνο σίγουρο είναι η επαγγελματική αποκατάσταση...
Δεν είναι και λίγο να αρχίζεις να πληρώνεσαι από τα 18 σου.
Εδώ φτάνουμε τα ...(φτου!!!) -άντα ,και ακόμη διαβάζουμε να δώσουμε εξετάσεις, με πιθανότητες 1->24 να διοριστούμε
Παράθεση:
| Πές τα Βαγγέλη αλλά όχι εδώ μέσα πήγαινε στην Γιαννάκου να τα πεις και αν δεν σε πετάξει έξω με τις κλοτσιές εμένα να μου τρυπήσεις την μύτη. |
Πληροφοριακά, "ρουφιανεύω" στην κοινότητα, ότι είναι ανίψι από πρώτο "αξάδερφο" ο αγαπητός Βαγγέλης ,της Μαριάννας μας
Παράθεση:
| Αυτές οι αντιδράσεις που λες αγαπητέ μου γίνονται εν αγνοία των λόγων και των αιτιών, απλώς παίρνουν ένα μάτσο άμυαλα παιδιά που έχουν συνδιάσει την κατάληψη με τις διακοπές και την αποχή από τα μαθήματά τους.Όταν κάποιοι θέλουν να αντιδράσουν και θέλουν να μαζέψουν λαό ας τους ενημερώσουν αναλυτικά για το λόγω που θέλουν να αντιδράσουν. |
Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή, για το αν τα παιδιά γίνανε τεμπέληδες κλπ κλπ από μόνα τους ή τη νεανική "ανωριμότητά τους", ή ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα με την παραπαιδεία του κυρίως, τα οδήγησε σε τέτοια αντιμετώπιση..
Παράθεση:
| Το πρόβλημα είναι ή ξεκινάει από τους εκπαιδευτικούς εφόσον είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν τον μισθό τους. |
Συμφωνώ σε αυτό. Όταν δεν υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση... Φανταστείτε αυτούς τους "κακούς" εκπαιδευτικούς, τι στάση θα κρατούσαν αν δούλευαν σε ένα ιδιωτικό γυμνάσιο ή Λύκειο. Γνωρίζω κάποιους και πιστέψτε με είναι άλλη κατάσταση εκεί. Όταν υπάρχει ο διαρκείς έλεγχος από τον εργοδότη σου, αναγκαστικά προσπαθείς για το καλύτερο.
Παράθεση:
|
tsilof αγαπητέ μια συμβουλή μην κάνεις τα παιδιά να βαριούνται κάνε ότι μάθημα κάνεις έτσι ώστε να έχει ενδιαφέρον και να μην ενδιαφέρεσαι μόνο για τους καλούς ή άριστους μαθητές .Πρώτα να πηγαίνεις στους μαθητές τους αδύνατους, αυτους οπου χρειάζονται πραγματικά βοήθεια. Είναι μια συμβουλή από κάποιον που δεν είχε καλούς εκπαιδευτικούς, και δεν θέλω να πάθουν τα υπόλοιπα παιδιά το ίδιο. |
Σε αρκετές συζητήσεις που κάνω τελευταία και εν'όψη του επερχόμενου ΑΣΕΠ, αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι το ότι ,αν το κράτος αποροφούσε άμεσα τους νέους εκπαιδευτικούς, θα ταν διαφορετική η κατάσταση. Πίστεψε με φίλε μου, ότι η διάθεση και η όρεξη υπάρχει. Πληροφοριακά να σου πω, πως το πτυχίο μου μου ήταν παντελώς αδιάφορο (τα φοιτητικά μου χρόνια dj ήμουν
), αλλά όταν μπήκα σε τάξη πέρυσι (Ενισχυτική διδασκαλία) ,ήταν άλλη φάση εντελώς. Γι'αυτό και αποφάσισα να μετέχω στις εξετάσεις.. Τεσπα.Παράθεση:
| Να με συγχωρείς αν σε έθιξα η τιποτα τέτοιο, δεν το ήθελα. |
Καμία σχέση φίλε μου, όλα καλά.

Το πρόβλημα της παιδείας είναι πολύπλευρο και πολύπλοκο. Φταίνε, φταίμε όλοι.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό αλλά έχει κοινωνική βάση.
Αρχίζει απο την αντιμετόπηση του κράτους στον πολίτη αλλά και το ανάποδο.
Τώρα αν τα ρίξω στον καταναλωτισμό θα μου πείτε ότι για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνομαι. Αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Ή μάλλον και έτσι.
Η ευκολία και το άρπα κόλλα δεν είναι "προνόμιο" της εκπαίδευσης αλλά χαρακτηρίζει δυστυχώς μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας. Και ένα μεγάλο ποσοστό απο αυτούς επειδή είναι αυτής της αντίληψης μπαίνουν και στο δημόσιο. Το ότι επιτρέπει το κράτος να υπάρχουν και όχι μόνο να υπάρχουν αλλά να προστατεύει τέτοιους ανθρώπους είναι καθαρά για πελατιακούς λόγους. Όλα γίνονται για να υπάρχει το προσωπικό όφελος κάποιων ανθρώπων και όλη η κριτική για τα μάτια του κόμσου. Η αντιπολήτευση σχεδόν πάντα κάνει αντιπολήτευση μέχρι να αποκτήσει την εξουσία και μετά κάνει ακριβώς τα ίδια με αυτά που κατηγορούσε. Οι μαθητές βλέποντας τους γύρω τους που δεν είναι απαραίτητα οι γονείς τους να κάνουν τα πάντα για να βολευτούν απλά αποκτούν πρότυπα. Όταν βλέπουν ότι κάποιος χωρίς ιδιαίτερη ικανότητα και εξυπνάδα και μόρφωση μπαίνει στο δημόσιο, κάθεται και παίρνει ένα σωρό λεφτά κάνοντας μερικές φορές και σκασιαρχείο για να πάει και ένα τριήμερο στην Μονεβασιά και στον αντίποδα κάποιον που έχει τελειώσει μια σχολή και δουλεύει απο το πρωί ως το βράδι και η αμοιβή του δεν είναι μεγάλη, ε θα πει μαλάκας είμαι;
Γιατί είναι μαλάκας; Γιατί πολύ απλά το σύνολο της κοινωνίας τον αποκαλεί μαλάκα. Και τον αποκαλεί όταν η κοινωνία επιβραβαιβει την απαταιωνιά, ως μαγκιά. Και όταν όλοι αποδέχονται ότι κάποιοι "έξυπνοι" ή μάλλον πονηροί με τρόπους και περίεργα κόλπα είναι με το ένα πόδι πάνω στο άλλο και εισπράτουν. Όταν βλέπει ότι αξία τελικά δεν έχει τι ξέρεις αλλά ποιόν ξέρεις, ε τότε είναι λογικό να μην ενδιαφέρεται για την παιδεία και τόσο. Όταν το πρώτυπο είναι να έχεις αμάξι και μερικά γκομενάκια, ανεξάρτητα με το αν έχεις πουλήσει την μάνα σου στο διάολο τότε τι να περιμένει κανείς; Όταν οι απατεωνιές και οι "μάγκες" δεν τιμωρούνται τι περιμένεις; Όταν ακόμα και έγκλημα να κάνεις αν έχεις τον κατάλληλο δικηγόρο που δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες γνώσεις αλλά τις κατάλληλες γνωριμίες στο δικαστικό κύκλωμα αθωώνεσαι τι περειμένεις;! Ειναι κοινωνικό το θέμα και αφορά το σύνολο των πολιτών. Το να λέμε ότι φταίνε οι μεν ή οι δε είναι η εύκολη λύση.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό αλλά έχει κοινωνική βάση.
Αρχίζει απο την αντιμετόπηση του κράτους στον πολίτη αλλά και το ανάποδο.
Τώρα αν τα ρίξω στον καταναλωτισμό θα μου πείτε ότι για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνομαι. Αλλά δυστυχώς έτσι είναι. Ή μάλλον και έτσι.
Η ευκολία και το άρπα κόλλα δεν είναι "προνόμιο" της εκπαίδευσης αλλά χαρακτηρίζει δυστυχώς μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας. Και ένα μεγάλο ποσοστό απο αυτούς επειδή είναι αυτής της αντίληψης μπαίνουν και στο δημόσιο. Το ότι επιτρέπει το κράτος να υπάρχουν και όχι μόνο να υπάρχουν αλλά να προστατεύει τέτοιους ανθρώπους είναι καθαρά για πελατιακούς λόγους. Όλα γίνονται για να υπάρχει το προσωπικό όφελος κάποιων ανθρώπων και όλη η κριτική για τα μάτια του κόμσου. Η αντιπολήτευση σχεδόν πάντα κάνει αντιπολήτευση μέχρι να αποκτήσει την εξουσία και μετά κάνει ακριβώς τα ίδια με αυτά που κατηγορούσε. Οι μαθητές βλέποντας τους γύρω τους που δεν είναι απαραίτητα οι γονείς τους να κάνουν τα πάντα για να βολευτούν απλά αποκτούν πρότυπα. Όταν βλέπουν ότι κάποιος χωρίς ιδιαίτερη ικανότητα και εξυπνάδα και μόρφωση μπαίνει στο δημόσιο, κάθεται και παίρνει ένα σωρό λεφτά κάνοντας μερικές φορές και σκασιαρχείο για να πάει και ένα τριήμερο στην Μονεβασιά και στον αντίποδα κάποιον που έχει τελειώσει μια σχολή και δουλεύει απο το πρωί ως το βράδι και η αμοιβή του δεν είναι μεγάλη, ε θα πει μαλάκας είμαι;
Γιατί είναι μαλάκας; Γιατί πολύ απλά το σύνολο της κοινωνίας τον αποκαλεί μαλάκα. Και τον αποκαλεί όταν η κοινωνία επιβραβαιβει την απαταιωνιά, ως μαγκιά. Και όταν όλοι αποδέχονται ότι κάποιοι "έξυπνοι" ή μάλλον πονηροί με τρόπους και περίεργα κόλπα είναι με το ένα πόδι πάνω στο άλλο και εισπράτουν. Όταν βλέπει ότι αξία τελικά δεν έχει τι ξέρεις αλλά ποιόν ξέρεις, ε τότε είναι λογικό να μην ενδιαφέρεται για την παιδεία και τόσο. Όταν το πρώτυπο είναι να έχεις αμάξι και μερικά γκομενάκια, ανεξάρτητα με το αν έχεις πουλήσει την μάνα σου στο διάολο τότε τι να περιμένει κανείς; Όταν οι απατεωνιές και οι "μάγκες" δεν τιμωρούνται τι περιμένεις; Όταν ακόμα και έγκλημα να κάνεις αν έχεις τον κατάλληλο δικηγόρο που δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες γνώσεις αλλά τις κατάλληλες γνωριμίες στο δικαστικό κύκλωμα αθωώνεσαι τι περειμένεις;! Ειναι κοινωνικό το θέμα και αφορά το σύνολο των πολιτών. Το να λέμε ότι φταίνε οι μεν ή οι δε είναι η εύκολη λύση.
Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σταθώ σε δυο πράγματα (δεν λέω ότι είναι μόνο αυτά).
Βέβαια είναι πολιτικό το θέμα της παιδείας. Τι χρειάζεται η παιδεία κάθε χώρας; Χρήματα. Όσο όμορφες ιδέες κι αν έχουν οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που μετά γίνονται κυβέρνηση χωρίς χρήματα δεν υλοποιούνται (ξέρουν βέβαια ότι μας λένε ψέματα πριν). Θα μου πείτε γιατί δεν τα δίνουμε. Μα που να τα βρούμε. Που να τα βρούμε όταν έρχεται ο έμπορος και μας λέει πάρτε όπλα. Όπλα πανάκριβα. Μα όχι δεν τα θέλουμε. Δεν τα θέλετε…..; Και έγω τι θα τα κάνω μας λέει. Πως θα ζήσω που πάω κατά διαόλου; Αν δεν πουλήσω και όπλα θα εξαφανιστώ. Πάρτε αλλιώς θα φροντίσω να οδηγηθείτε σε πόλεμο με τους γείτονες σας. Αυτά τα ξέρετε. Κάθε λίγο και λιγάκι συζητάμε για την αγορά του αιώνα και την ισορροπία δυνάμεων.
Έχετε υπόψη σας στην Κύπρο για παράδειγμα πόσο καλά εξοπλισμένα είναι τα σχολεία. Ακόμα και με τα χωριά της Κύπρου η σύγκριση είναι απογοητευτική. Ξέρετε ότι τα γυμνάσια της χώρας μας δεν δικαιούνται υπολογιστές από τον ΟΣΚ (μόνο τα λύκεια); Και ζούμε στην εποχή της πληροφορικής. Και να ήταν μόνο αυτό. Αγώνες κάνουν οι διευθυντές, οι σύλλογοι γονέων και τα δεκαπενταμελή των μαθητών μπας και μαζέψουν καμιά δεκάρα να εξοπλίσουν τα σχολεία με τα απολύτως απαραίτητα. Κουρτίνες για παράδειγμα.
Από την άλλη πάμε βέβαια στην Αγγλία για σπουδές και λέμε τι καλά που είναι τσάμπα (λογω Ευρωπαϊκής Κοινότητας) Έλα όμως που οι Άγγλοι φοιτητές πληρώνονται κιόλας.
Δεν τελειώνει αυτή η συζήτηση….
Το άλλο θέμα που θέλω να σταθώ είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Στην Γερμανία από το Δημοτικό τα παιδιά μέσω ειδικών τεστ κατευθύνονται σε κλάδους που σχετίζονται με τις κλίσεις τους. Στην πορεία υπάρχουν και άλλα τεστ για τον ίδιο σκοπό και μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει σε άλλο κλάδο. Πρέπει κάποτε να γίνει αυτό και στην Ελλάδα. Στην πολιτεία του ο Πλάτωνας λέει ότι δίκαιο σημαίνει να ασχολείται κάθε ένας με αυτό και μόνο στο οποίο είναι καλύτερος. Αν ασχοληθεί με κάτι άλλο προκύπτει το άδικο. Και φυσικά γνωρίζεται ότι οι Γερμανοί (και όχι μόνο) εκτιμούν και μελετούν πολύ σοβαρότερα από μας τους αρχαίους προγόνους μας. Βέβαια πες πως φέρνουμε τα τεστ. Τι θέλουμε για να οργανώσουμε τους κλάδους από την πρώτη κιόλας βαθμίδα; Χρήματα φυσικά. Γιατί θα πρέπει να έχουμε χώρους για τις τέχνες τις επιστήμες τα γράμματα ….και να μην τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι. Κάτι είναι βέβαια τα Τεχνικά Λύκεια δε λέω. Μερικές σταγόνες βροχής αλλά μάλλον … όξινης. Κάναμε και τα μουσικά γυμνάσια που οι ειδικοί καθηγητές πάνε το Φλεβάρη ως Ωρομίσθιοι. Που λεφτά για μόνιμους από την αρχή του χρόνου. Μη συνεχίσω δεν θα τελειώσω ποτέ.
Δυο θέματα, λοιπόν (ή και πολλά άλλα αν θέλετε), το εξής ένα, τα λεφτά. Από ιδέες ένα σωρό. Τώρα, που θα μας πάνε τα νέα μέτρα και τα ιδιωτικά σχολεία θα δούμε. Αλλά την μοίρα μας την ξέρουμε…..σταθεροί πελάτες, σταθερών εμπόρων.
Βέβαια είναι πολιτικό το θέμα της παιδείας. Τι χρειάζεται η παιδεία κάθε χώρας; Χρήματα. Όσο όμορφες ιδέες κι αν έχουν οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που μετά γίνονται κυβέρνηση χωρίς χρήματα δεν υλοποιούνται (ξέρουν βέβαια ότι μας λένε ψέματα πριν). Θα μου πείτε γιατί δεν τα δίνουμε. Μα που να τα βρούμε. Που να τα βρούμε όταν έρχεται ο έμπορος και μας λέει πάρτε όπλα. Όπλα πανάκριβα. Μα όχι δεν τα θέλουμε. Δεν τα θέλετε…..; Και έγω τι θα τα κάνω μας λέει. Πως θα ζήσω που πάω κατά διαόλου; Αν δεν πουλήσω και όπλα θα εξαφανιστώ. Πάρτε αλλιώς θα φροντίσω να οδηγηθείτε σε πόλεμο με τους γείτονες σας. Αυτά τα ξέρετε. Κάθε λίγο και λιγάκι συζητάμε για την αγορά του αιώνα και την ισορροπία δυνάμεων.
Έχετε υπόψη σας στην Κύπρο για παράδειγμα πόσο καλά εξοπλισμένα είναι τα σχολεία. Ακόμα και με τα χωριά της Κύπρου η σύγκριση είναι απογοητευτική. Ξέρετε ότι τα γυμνάσια της χώρας μας δεν δικαιούνται υπολογιστές από τον ΟΣΚ (μόνο τα λύκεια); Και ζούμε στην εποχή της πληροφορικής. Και να ήταν μόνο αυτό. Αγώνες κάνουν οι διευθυντές, οι σύλλογοι γονέων και τα δεκαπενταμελή των μαθητών μπας και μαζέψουν καμιά δεκάρα να εξοπλίσουν τα σχολεία με τα απολύτως απαραίτητα. Κουρτίνες για παράδειγμα.
Από την άλλη πάμε βέβαια στην Αγγλία για σπουδές και λέμε τι καλά που είναι τσάμπα (λογω Ευρωπαϊκής Κοινότητας) Έλα όμως που οι Άγγλοι φοιτητές πληρώνονται κιόλας.
Δεν τελειώνει αυτή η συζήτηση….
Το άλλο θέμα που θέλω να σταθώ είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Στην Γερμανία από το Δημοτικό τα παιδιά μέσω ειδικών τεστ κατευθύνονται σε κλάδους που σχετίζονται με τις κλίσεις τους. Στην πορεία υπάρχουν και άλλα τεστ για τον ίδιο σκοπό και μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει σε άλλο κλάδο. Πρέπει κάποτε να γίνει αυτό και στην Ελλάδα. Στην πολιτεία του ο Πλάτωνας λέει ότι δίκαιο σημαίνει να ασχολείται κάθε ένας με αυτό και μόνο στο οποίο είναι καλύτερος. Αν ασχοληθεί με κάτι άλλο προκύπτει το άδικο. Και φυσικά γνωρίζεται ότι οι Γερμανοί (και όχι μόνο) εκτιμούν και μελετούν πολύ σοβαρότερα από μας τους αρχαίους προγόνους μας. Βέβαια πες πως φέρνουμε τα τεστ. Τι θέλουμε για να οργανώσουμε τους κλάδους από την πρώτη κιόλας βαθμίδα; Χρήματα φυσικά. Γιατί θα πρέπει να έχουμε χώρους για τις τέχνες τις επιστήμες τα γράμματα ….και να μην τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι. Κάτι είναι βέβαια τα Τεχνικά Λύκεια δε λέω. Μερικές σταγόνες βροχής αλλά μάλλον … όξινης. Κάναμε και τα μουσικά γυμνάσια που οι ειδικοί καθηγητές πάνε το Φλεβάρη ως Ωρομίσθιοι. Που λεφτά για μόνιμους από την αρχή του χρόνου. Μη συνεχίσω δεν θα τελειώσω ποτέ.
Δυο θέματα, λοιπόν (ή και πολλά άλλα αν θέλετε), το εξής ένα, τα λεφτά. Από ιδέες ένα σωρό. Τώρα, που θα μας πάνε τα νέα μέτρα και τα ιδιωτικά σχολεία θα δούμε. Αλλά την μοίρα μας την ξέρουμε…..σταθεροί πελάτες, σταθερών εμπόρων.
Συμφωνώ με τον Ποσειδώνιο και συνεχίζω με δύο παρατηρήσεις.
Το γυμνάσιο της περιοχής μου που φοίτησα πριν χρόνια ήταν από τα πρώτα σχολεία στην Ελλάδα που έβαλαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Περιττό να πω ότι εκτός ότι η καθηγήτρια που μας έκανε μάθημα ήξερε λιγότερα από ότι ήξερα εγώ που δεν είχα τότε υπολογιστή αλλά εκτός από αυτό κάναμε… Ms Dos. Έλεος!
Όσο για τα τεχνικά λύκεια αλλά και το επίπεδο των μαθητών, από τα βίντεο που έχω δει τους τελευταίους μήνες και κυκλοφορούν σε πολλά κινητά, καταλαβαίνω το επίπεδο όχι μόνο των μαθητών αλλά και σχολείων και της κοινωνίας. Μαθήτρια τεχνικού λυκείου, με μια αμοιβή 200 ευρώ από τους συμμαθητές της να παίρνει blow… σε συμμαθητή της και αυτοί να γελάνε χαρούμενοι κατά το διάλλειμα των μαθημάτων…
Το χρήμα κινεί τα πάντα και η κοινωνία φτιάχνει τις νέες πόρνες του μέλλοντος μέσα στις σχολικές αίθουσες με την προτροπή των υπολοίπων.
Βλέπετε λεφτά για παιδεία δεν έχουμε, αλλά κάποιοι που είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας μας, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβά (ακόμα και 200 ευρώ) για πίπ*ς…
Το γυμνάσιο της περιοχής μου που φοίτησα πριν χρόνια ήταν από τα πρώτα σχολεία στην Ελλάδα που έβαλαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Περιττό να πω ότι εκτός ότι η καθηγήτρια που μας έκανε μάθημα ήξερε λιγότερα από ότι ήξερα εγώ που δεν είχα τότε υπολογιστή αλλά εκτός από αυτό κάναμε… Ms Dos. Έλεος!
Όσο για τα τεχνικά λύκεια αλλά και το επίπεδο των μαθητών, από τα βίντεο που έχω δει τους τελευταίους μήνες και κυκλοφορούν σε πολλά κινητά, καταλαβαίνω το επίπεδο όχι μόνο των μαθητών αλλά και σχολείων και της κοινωνίας. Μαθήτρια τεχνικού λυκείου, με μια αμοιβή 200 ευρώ από τους συμμαθητές της να παίρνει blow… σε συμμαθητή της και αυτοί να γελάνε χαρούμενοι κατά το διάλλειμα των μαθημάτων…
Το χρήμα κινεί τα πάντα και η κοινωνία φτιάχνει τις νέες πόρνες του μέλλοντος μέσα στις σχολικές αίθουσες με την προτροπή των υπολοίπων.
Βλέπετε λεφτά για παιδεία δεν έχουμε, αλλά κάποιοι που είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας μας, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ακριβά (ακόμα και 200 ευρώ) για πίπ*ς…
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από excellent
[font=Palatino Linotype] |
Δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως το πάρει κανείς, ήμουν η πρώτη φουρνιά επι Αρσένη 2α και 3η λυκείου πανελλήνιες.
Όσο για τους βαθμούς μου δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω στο δημοτικό όπως το 99% αποφοιτά με 10, έτσι και εγώ. Στο γυμνάσιο κυμαινόμουν(αναλόγως τα μαθήματα) απο το 10 εως 15 και στο λύκειο πάλι εκεί μεσα(και πάλι αναλόγως το μάθημα).
Όσο για την τεμπελιά, ναι ήμουν στα μαθήματα που δεν μου άρεσαν και δεν πήγαινα τους καθηγητές.
Παράθεση:
| Όσο στριμμένος και να είναι ένας καθηγητής, δεν φταίει αν οι μαθητές του, έστω και μόνοι τους δεν μπορούν να μελετήσουν και να γράψουν ένα 12, 11 ή έστω ένα 10 ή τα 10000 μόρια που χρειάζονται για να μην αποκλειστούν. |
Πίστεψέ με υπάρχουν πολύ στριμμένοι καθηγητές και είναι εξακριβωμένο.
Εγώ το ξανα λέω αν ο καθηγητής δεν έχει την διάθεση να μεταδώση και να μορφώσει τα παιδιά και επαναπαύεται στον μισθό του τότε δεν φταίει σε τίποτα ο μαθητης διότι ο μαθητης έχει μάτια και βλέπει και μπορεί να κρίνει από ποιον καθηγητή μαθαίνει και ποιον όχι.
Και να σου πω ένα παράδειγμα εγώ προσωπικά δεν πήγαινα με τίποτα τα μαθηματικά μεχρι την πρώτη λυκείου.Στην πρώτη λυκείου είχαμε ένα Καθηγητή/Εκπαιδευτικό που αγαπούσε την δουλεία του είχα την τιμή και ευχαρίστηση να τον έχω και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Αυτό που έκανε αυτός ο Καθηγητής είναι να αγαπήσω τα μαθηματικά.Και τι έκανε? Απλούστατα ενδιαφερόταν για όλους εξίσου δεν τους διέκρινε σε καλούς και κακούς.Και στο λύκειο που πήγαινα η διακρίσεις γινόντουσαν συνέχεια.
Πες σε παρακαλώ δεν θα προσπαθούσες να τα πας καλά, όχι μόνο για εσένα και για το δικό σου καλό, αλλά και για να μην απαγοητεύσεις τον καθηγητή σου που έδωσε την καρδιά του για να μάθεις?Προσωπικά αυτό έκανα.
Βασικά θεωρώ επιτυχία αυτού του καθηγήτη το ότι καταφερε να τον αγαπήσουν τα παιδιά.Και μόνο αυτό για τον καθηγητή είναι μεγάλο πράγμα.
Διότι όπως και να το κάνουμε ο καλύτερος και μεγαλύτερος κριτής ενός καθηγητή είναι ο ίδιος ο μαθητής.