ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΘΕΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΘΕΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

zip30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
31/10/2008, 19:47:07
Παραπάνω αναφέρω πως θέωση είναι η ολοκλήρωση / τελείωση / πραγμάτωση μιας κατάστασης (π.χ συνειδησιακής, υπαρξιακής κτλ). Να συμπληρώσω πως σ' αυτήν την κατάσταση εμπεριέχονται οι έννοιες των αντιθέτων ως συμ-πληρωματικές και αδιαίρετες (καλό - κακό, μέρα - νύχτα, αγάπη - μίσος, ζωή - θάνατος κτλ).

Μελετώντας το "Μοναχισμός και θέα του ακτίστου φωτός", στέκομαι στο εξής :

quote:
Ἄραγε στὶς περιπτώσεις αὐτὲς τὸ φῶς νοεῖται ἐν ἠθικῇ ἐννοίᾳ ἡ ἐν ὀντολογικῇ; Ὁ ἅγιος Μάξιμος ὁ Ὁμολογητὴς ἀπαντᾷ ὅτι «κατ᾿ οὐσίαν ἀληθῶς φῶς ὑπάρχων ὁ Θεός» καὶ «φύσει φῶς ὁ Θεός» καὶ «οὐκ ἄλλο καὶ ἄλλο φῶς ὑπάρχων ἀλλὰ κατ᾿ οὐσίαν ἓν καὶ τὸ αὐτό, κατὰ τὸν τῆς ὑπάρξεως τρόπον τρισσοφαές»4.

Το φως, σύμφωνα με την φυσική του υπόσταση, έχει πλέον ερμηνευθεί από την Φυσική Επιστήμη. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή - από επιστημονικής πλευράς δηλ. - το φως συμπεριφέρεται ορισμένες φορές ως κύμα και ορισμένες φορές ως σωματίδιο. Η στοιχειώδης μονάδα του, το φωτόνιο, άλλοτε εμπίπτει στην σωματιδιακή φυσική και άλλοτε στην κυματική. Κατά συνέπειαν, η φύση του φωτός είναι διττή. Αυτό είναι σύμφωνο με την ερμηνεία που δίνουμε για την θέωση γιατί στις καταστάσεις που αναφέρονται ως πληρωθείσες ή τέλειες, το διττό αντιπροσωπεύεται από το διπολικό, την θέση και την αντίθεση δηλ.

samuel1974Μέλος
31/10/2008, 20:00:35
@ zip

quote:
Επειδή οι απαντήσεις σου είναι συνέχεια ειρωνικές, θα σου πω κάτι για να ξεκαθαρίσω την θέση μου > Προσωπικά φίλε, δεν μου καίγεται καρφί για τις διδαχές της Εκκλησίας. Διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει σοδομήσει και έχει κατα-ξεσκίσει τον Λόγο του Ιησού, ερμηνεύοντάς τον όπως την συμφέρει και εκλογικεύοντάς τον για να τον κάνει μασημένη τροφή στους φαφούτηδες πιστούς τους που τα θέλουν όλα έτοιμα στο πιάτο.

Ναι, αλλά επειδή το μέλος ζήτησε κάποια τυχόν ενημέρωση απο εμάς για τον Ορθόδοξο και τον Ισλαμικό Μοναχισμό, και μιας και αυτοί που γίνονται μοναχοί τουλάχιστον οι Ορθόδοξοι (για τους Μουσουλμάνους δεν ξέρω), αυτές τις ερμηνείες ακολουθούνε και όχι τις δικές σου, αυτές λέμε, και όχι τις δικές σου, που μπορεί να θεωρούνται εκ μέρους σου ως οι αληθινές και οι ανυπέρβλητες...

“Why do my eyes hurt?”

“You’ve never used them before.”

31/10/2008, 20:03:32
quote:
Δηλαδή η πέτρα έχει συνείδηση της ύπαρξής της;;;

Από αυτό που λέω εγώ, εσύ καταλαβαίνεις πως εννοώ ότι η πέτρα έχει συνείδηση ; Tι να σου πω τώρα ; Εγώ δεν λέω τέτοιο πράγμα ... Εγώ λέω πως η πέτρα ΑΛΛΑΖΕΙ. Όπως αλλάζουν όλα ... Η πέτρα δεν συνειδητοποιεί την αλλαγή της, αυτό εννοείται. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και η αλλαγή. Ελληνικά μιλάμε ...

quote:
Ποιές απο τις αρχαίες διδασκαλίες μιλάνε για 0;;;

ΟΛΕΣ. Αν ερμηνεύσεις το μηδέν ως σύμβολο. Ο κύκλος κατ' επέκτασην ο αριθμός μηδέν - όχι η έννοια μηδέν - το αριθμοσύμβολο μηδέν, υπάρχει σε όλες τις αρχαίες διδασκαλίες.

quote:
Μιλάς για την πρακτική, αλλά ο Ορθόδοξος μοναχός δεν μπορεί να εκβιάσει με κανέναν τρόπο την έλευση της Θείας Χάριτος. Η Θεία Χάρη πάει σε όποιον επιλέγει ο ίδιος ο Θεός, γιατί ακριβώς είναι ΩΝ, και όχι μια απρόσωπη έννοια

Ο θεός δεν μπορεί να επιλέξει τίποτε και κανέναν φίλε. Η επιλογή είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπινου είδους. Όχι του Θεού. Επιμένεις να βλέπεις τον θεό ως ανθρωπόμορφο σκεπτόμενο Ον που υπάρχει σ' αυτόν η έννοια της επιλογής. Λάθος αγόρι. Επίσης, δεν αναφέρομαι πουθενά σε εκβιασμό.

Το πρόβλημά σας - πολλών εδώ μέσα όχι μόνο δικό σου - είναι πως δεν ξέρετε να μιλάτε Ελληνικά. Και δεν ξέρετε ούτε να διαβάζετε. Δεν μιλάω πουθενά για εκβιασμό. Δεν εκβιάζει ο Δερβίσης την εκ των άνω ενέργεια / δύναμη να του 'ρθει νταν κατακούτελα, ούτε εκβιάζει ο Ιησούς την Θεία Χάρη, σε στυλ "αν δεν έρθεις, θα σε σκίσω". Γίνεται επίκληση, όχι εκβίαση. Μάθετε να διαβάζετε και να ερμηνεύετε ΣΩΣΤΑ! Όχι, άϊντα ... όποιον πάρει ο χάρος ...

Edited by - zip on 31/10/2008 20:18:37

31/10/2008, 20:09:43
quote:
[...]και μιας και αυτοί που γίνονται μοναχοί τουλάχιστον οι Ορθόδοξοι (για τους Μουσουλμάνους δεν ξέρω), αυτές τις ερμηνείες ακολουθούνε και όχι τις δικές σου, αυτές λέμε, και όχι τις δικές σου, που μπορεί να θεωρούνται εκ μέρους σου ως οι αληθινές και οι ανυπέρβλητες...

Κατά πρώτον, εκφράζω προσωπικές απόψεις και σκέψεις οι οποίες ποτέ δεν ισχυρίστηκα πως είναι αληθινές και ανυπέρβλητες και κατά δεύτερον, δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις ποιες ερμηνείες ακολουθούν όσοι γίνονται μοναχοί Ορθόδοξοι γιατί πολύ απλά, θα έπρεπε να ρωτήσεις τον καθένα από αυτούς.

samuel1974Μέλος
31/10/2008, 20:19:34
@ zip

quote:
Από αυτό που λέω εγώ, εσύ καταλαβαίνεις πως εννοώ ότι η πέτρα έχει συνείδηση ; Tι να σου πω τώρα ; Εγώ δεν λέω τέτοιο πράγμα ... Εγώ λέω πως η πέτρα ΑΛΛΑΖΕΙ. Όπως αλλάζουν όλα ... Η πέτρα δεν συνειδητοποιεί την αλλαγή της, αυτό εννοείται. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και η αλλαγή. Ελληνικά μιλάμε ...

Όταν αναφέρεται κάποιος στα όντα και στο ότι αυτά αναζητούνε ή ψάχνουνε ή δεν ξέρω κι εγώ τι την ένωση με το θείο, που κολλάει η πέτρα και τι αναζητάει η πέτρα;;;

quote:
ΟΛΕΣ. Αν ερμηνεύσεις το μηδέν ως σύμβολο. Ο κύκλος κατ' επέκτασην ο αριθμός μηδέν - όχι η έννοια μηδέν - το αριθμοσύμβολο μηδέν, υπάρχει σε όλες τις αρχαίες διδασκαλίες.

Το σύμβολο μπορεί να υπάρχει, αλλά ο αριθμός δεν υπάρχει.

quote:
Ο θεός δεν μπορεί να επιλέξει τίποτε και κανέναν φίλε. Η επιλογή είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπινου είδους. Όχι του Θεού. Επιμένεις να βλέπεις τον θεό ως ανθρωπόμορφο σκεπτόμενο Ον που υπάρχει σ' αυτόν η έννοια της επιλογής. Λάθος αγόρι.

Μου φαίνεται ότι μιλάω με τον τοίχο...

Δεν διαπραγματευόμαστε το τι είναι ο Θεός και τι η θέωση κατα τον Α ή κατα τον Β. Κοίτα λίγο ποιός είναι ο τίτλος του θέματος και μετά κοιτάς να απαντήσεις σε αυτά που γράφω.

“Why do my eyes hurt?”

31/10/2008, 20:29:28
quote:
Όταν αναφέρεται κάποιος στα όντα και στο ότι αυτά αναζητούνε ή ψάχνουνε ή δεν ξέρω κι εγώ τι την ένωση με το θείο, που κολλάει η πέτρα και τι αναζητάει η πέτρα ;;;

Ρε Χριστιανέ μου, μια πέτρα δεν είναι μια υλική οντότητα ; Δεν είναι κατά μία έννοια Ον, υλικό Ον ;

quote:
Δεν διαπραγματευόμαστε το τι είναι ο Θεός και τι η θέωση κατα τον Α ή κατα τον Β. Κοίτα λίγο ποιός είναι ο τίτλος του θέματος και μετά κοιτάς να απαντήσεις σε αυτά που γράφω.

Ρε χρυσέ μου άνθρωπε, που βλέπεις να διαπραγματεύομαι εγώ τι είναι θεός ; Επειδή σου λέω πως ο θεός δεν επιλέγει ; Με αυτόν τον τρόπο, διαπραγματεύομαι δηλ. ; Δεν μπορώ να σε καταλάβω ρε φίλε ... sorry.

Edited by - zip on 31/10/2008 20:35:04

31/10/2008, 21:00:37
quote:
zip:
Ο θεός δεν μπορεί να επιλέξει τίποτε και κανέναν φίλε. Η επιλογή είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπινου είδους. Όχι του Θεού. Επιμένεις να βλέπεις τον θεό ως ανθρωπόμορφο σκεπτόμενο Ον που υπάρχει σ' αυτόν η έννοια της επιλογής. Λάθος αγόρι.

? Είναι δηλαδή ανήμπορος?

quote:
zip:
Το φως, σύμφωνα με την φυσική του υπόσταση, έχει πλέον ερμηνευθεί από την Φυσική Επιστήμη.

Δε συζητάμε για τη φυσική του θεώρηση.........αλλά εάν είσαι εάν σου αρέσει μόνο το φυσικό μέρος των πραγμάτων για εξήγησή μας λίγο το μεγάλο ΜΠΑΜ!!!! γιατί δεν το έχω καταλάβει, κατά το οποίο ξεκίνησε η δημιουργία του κόσμου......για κάποιους φυσικούς.......επιστήμονες........
quote:
zip:
Επειδή οι απαντήσεις σου είναι συνέχεια ειρωνικές, θα σου πω κάτι για να ξεκαθαρίσω την θέση μου > Προσωπικά φίλε, δεν μου καίγεται καρφί για τις διδαχές της Εκκλησίας. Διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει σοδομήσει και έχει κατα-ξεσκίσει τον Λόγο του Ιησού, ερμηνεύοντάς τον όπως την συμφέρει και εκλογικεύοντάς τον για να τον κάνει μασημένη τροφή στους φαφούτηδες πιστούς τους που τα θέλουν όλα έτοιμα στο πιάτο.

Ώστε είμαι φαφούτης και τεμπέλης ε?????? λαγός τη φτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του........

Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).

31/10/2008, 23:02:43
quote:
Είναι δηλαδή ανήμπορος?

Άλλος από 'κει ... για σένα ρε μεγάλε όποιος δεν επιλέγει σημαίνει πως είναι και ανήμπορος ; Τι να πω ... ; ΤΙ να πω ... ;

quote:
Δε συζητάμε για τη φυσική του θεώρηση

Λες να μην το ξέρω ; Σχολίασα απλά μια φράση που συνάντησα μελετώντας το άρθρο από το link που έδωσε ο samuel1974, δίνοντας και μια πληροφορία για την φύση του φωτός από επιστημονικής πλευράς. Απαγορεύεται ;

quote:
Ώστε είμαι φαφούτης και τεμπέλης ε??????

Είπα εγώ κάτι τέτοιο ; Εσύ - ως φαίνεται - βλέπεις τον εαυτό σου σε αυτό που λεω ... τι να κάνω εγώ τώρα ; Να αρχίσω να κλαίω ή να μην φάω για βράδυ ;

31/10/2008, 23:07:03
quote:
zip
Μπορείς να είσαι μόνος ακόμη και με διακόσια άτομα τριγύρω σου. Μην συνδέεις τον μοναχισμό με την ερήμωση και την αυταπάρνηση της ύλης. Αυτός που απαρνείται την ύλη το κάνει επειδή είναι εξαρτημένος από αυτή και συνειδητοποιεί την εξάρτησή του. Ο μοναχός ο άνθρωπος είναι πρώτα απ' όλα μοναχός μέσα του. Αυτός που εγκαταλείπει τα "εγκόσμια", το κάνει επειδή - πρώτ' απ' όλα - δεν μπορεί να ζήσει στα εγκόσμια, όχι επειδή θέλει να φτάσει στον Θεό. Ο πρώτος μεγάλος πειρασμός των μοναχών, των ασκητών είναι να καταφέρουν να απεξαρτηθούν από την ύλη γιατί είναι εξαρτημένοι από αυτήν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Οι περί μοναχισμού σημειώσεις του φίλου zip , μου θύμησαν ένα απόσπασμα περί καλόυ και κακού από το "ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ" του συμπατριώτη μου Α. Λασκαράτου , το οποίο κατά την άποψή μου αξίζει τον κόπο να σας το παραθέσω παρακάτω .

Όσο για μένα , πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πιό απλά από ότι προσπαθούν να τα κάνουν οι διάφορες θρησκείες , και συνοψίζονται στά εξής .

"Ζήσε μέσα στον κόσμο με οδηγό τη συνείδησή σου , και προσπάθησε να σκέπτεσαι και να ενεργής με το εμείς και όχι με το εγώ" .

*

31/10/2008, 23:18:27
quote:
Δεν διαπραγματευόμαστε [...]

samuel1974

quote:
Δε συζητάμε [...]

europaios2

Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν συζητάμε, sorry αλλά δεν κατάλαβα ... μπας και νομίζετε πως σε τούτο το φόρουμ έχετε την έκθεση απόψεων και σκέψεων μονοπώλιό σας ; Δηλ. τα άλλα μέλη δεν έχουν δικαίωμα να πουν μια γνώμη ; Η έκθεση απόψεων είναι αποκλειστικό προνόμιό σας δηλ. ; ... για να καταλάβω ... ή μήπως ο σχολιασμός κάποιων φράσεων δεν επιτρέπεται ; Σοβαρευτείτε λίγο ...

AINEIAN06Μέλος
31/10/2008, 23:29:13
quote:

quote:
1) Τι ειναι ΘΕΩΣΗ;;
2) Πως την μετραμε με αντικειμενικα μετρισημα μεγεθη ;; [ πχ ο Αινειαν εχει ... τοσο τοις εκατο ...Θεωση;;]

[font=Trebuchet MS]
1) Κατά βάσην είναι η ολοκλήρωση / τελείωση / πραγμάτωση μιας κατάστασης (π.χ συνειδησιακής, υπαρξιακής κτλ)

2) Δεν είναι μέγεθος. Ο χαρακτήρας της είναι εννοιολογικός και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μετρηθεί αντικειμενικά.

Αποριες
1. Πως μετραμε , βλεπουμε , αντιλαμβανομαστε με αντικειμενικο τροπο ... αυτη την - πως την ειπαμε ;;- ...ολοκληρωση / τελειωση / πραγματωση ...μιας καταστασης;; Δηλαδη ... εαν παρω το ...πτυχειο μου [ ολοκληρωθηκε μια ...πολυετη κατασταση ... σπουδων ] ... πλησαζω την ...θεωση;;

2. Αν δεν μπορει να μετρηθει αντικειμενικα η Θεωση [ ουτε απο οτι βλεπω να προσδιοριστει ..η μετρηθει ] τοτε ... υποκειμενικα μιλωντας ... μπορουμε να λεμε οτι ... ''σοφιστιες'' θελουμε ... χαρακτηριζοντας τες υποκειμενικα ως ...''θεωση''

31/10/2008, 23:49:05
quote:

quote:

quote:
1) Τι ειναι ΘΕΩΣΗ;;
2) Πως την μετραμε με αντικειμενικα μετρισημα μεγεθη ;; [ πχ ο Αινειαν εχει ... τοσο τοις εκατο ...Θεωση;;]

1) Κατά βάσην είναι η ολοκλήρωση / τελείωση / πραγμάτωση μιας κατάστασης (π.χ συνειδησιακής, υπαρξιακής κτλ)

2) Δεν είναι μέγεθος. Ο χαρακτήρας της είναι εννοιολογικός και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μετρηθεί αντικειμενικά.

Αποριες
1. Πως μετραμε , βλεπουμε , αντιλαμβανομαστε με αντικειμενικο τροπο ... αυτη την - πως την ειπαμε ;;- ...ολοκληρωση / τελειωση / πραγματωση ...μιας καταστασης;; Δηλαδη ... εαν παρω το ...πτυχειο μου [ ολοκληρωθηκε μια ...πολυετη κατασταση ... σπουδων ] ... πλησαζω την ...θεωση;;

2. Αν δεν μπορει να μετρηθει αντικειμενικα η Θεωση [ ουτε απο οτι βλεπω να προσδιοριστει ..η μετρηθει ] τοτε ... υποκειμενικα μιλωντας ... μπορουμε να λεμε οτι ... ''σοφιστιες'' θελουμε ... χαρακτηριζοντας τες υποκειμενικα ως ...''θεωση''

1. Κατ' αρχήν, η θέωση δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση. Η συνειδητότητα και ο βαθμός της συνειδητότητας είναι ίσως μια σοβαρή ένδειξη για να αντιληφθούμε αυτό το "πλησίασμα" που λες. Η θέωση όμως έρχεται εν ριπή οφθαλμού, εκεί που δεν το περιμένουμε ή δεν το ελπίζουμε. Γι' αυτό και παραπάνω χρησιμοποιείται το ρήμα παθαίνω. Για να υποδηλώσει μια παροδική κατάσταση που δεν θα διαρκέσει πολύ. Το επίπεδο της συνειδητότητας είναι υψηλότερο, συνεπώς αν βρεις κάποιον τρόπο να μετράς την συνειδητότητα σου, ίσως μπορέσεις να διακρίνεις αν πλησιάζεις ή όχι. Εδώ φυσικά, κρύβεται και ένας κίνδυνος. ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ πως πλησιάζεις ενώ στην πραγματικότητα να είσαι πολύ πολύ μακριά της. Εδώ, σ' αυτό το σημείο, ίσως χρειαστείς βοήθεια από κάποιον.

2. Σαφώς, ο καθένας μπορεί να λέει ότι γουστάρει και να χαρακτηρίζει έπειτα τις "σοφιστίες" του ως "θεϊκές" ή ως εκ της θέωσης προερχόμενες.

Edited by - zip on 01/11/2008 00:05:00

01/11/2008, 00:09:21
quote:
Sesostris:
Όσο για μένα , πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πιό απλά από ότι προσπαθούν να τα κάνουν οι διάφορες θρησκείες , και συνοψίζονται στά εξής .

"Ζήσε μέσα στον κόσμο με οδηγό τη συνείδησή σου , και προσπάθησε να σκέπτεσαι και να ενεργής με το εμείς και όχι με το εγώ" .

Αρκεί η συνείδηση να είναι καθαρή και για να γίνει αυτό χρειάζονται οι προϋποθέσεις και αυτές τουλάχιστον εμένα, μου τις δίνει η δική μου θρησκεία.

quote:
zip:
Διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει σοδομήσει και έχει κατα-ξεσκίσει τον Λόγο του Ιησού, ερμηνεύοντάς τον όπως την συμφέρει και εκλογικεύοντάς τον για να τον κάνει μασημένη τροφή στους φαφούτηδες πιστούς τους που τα θέλουν όλα έτοιμα στο πιάτο.

Κάθε άλλο είναι αυτή που έσωσε αυτούσιο το Λόγο του Θεού. Η ερμηνεία της είναι η ποιο σωστή αλλά εάν έχεις αντίρρηση να το συζητήσουμε........

quote:
zip:
Μετά από χρόνια π.χ στην πέτρα μπορεί να υπάρξουν αλλοιώσεις του σχήματός της ή του χρώματός της. Αυτό σημαίνει πως η πέτρα έχει χαρακτήρα όντος, ενός πραγματικά δηλ. ζωντανού σώματος που αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου.

και πάλι λίγο ποιο κάτω.....
quote:
zip:

Από αυτά που γράφεις εγώ βλέπω στροφή 180 μοιρών.......
Αλλά πριν τη στροφή αυτή να σου γράψω λίγο......την άποψή μου

Αγαπητέ zip, δεν είναι έτσι, εάν βάλουμε μια πέτρα στον κλίβανο και την κρατήσουμε εκεί για 200 χρόνια, όταν θα τη βγάλουμε δε θα έχει αλλοιωθεί καθόλου........τον άνθρωπο όμως θα τον βγάλουμε νεκρό. Αυτό αποδεικνύει τη λάθος διατύπωσή σου.
Η πέτρα αλλάζει στο εξωτερικό περιβάλλον από εξωτερικούς παράγοντες, άλλους πέραν αυτής. Ο άνθρωπος αλλάζει και από δικούς του παράγοντες.
Οπότε είσαι πολύ λάθος.
=====================================================================
Μετά τη στροφή......αγαπητέ zip γράφεις " Εγώ λέω πως η πέτρα ΑΛΛΑΖΕΙ. Όπως αλλάζουν όλα ... Η πέτρα δεν συνειδητοποιεί την αλλαγή της, αυτό εννοείται. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και η αλλαγή. Ελληνικά μιλάμε ... "
-Toυλάχιστον συμπλήρωσε ότι υπόκειται σε παθητική αλλαγή χωρίς τη συναίνεσή της............γιατί έτσι όπως το γράφεις δίνεις την εντύπωση ότι πρόκειται για μια "καθυστερημένη πέτρα"...... έτσι όλο και θα σκεφτούμε ότι πρόκειται για ένα άβουλο και άψυχο υλικό.........

quote:
zip:
Ρε Χριστιανέ μου, μια πέτρα δεν είναι μια υλική οντότητα ; Δεν είναι κατά μία έννοια Ον, υλικό Ον ;

Ε! τι τά θελες τότε τα ....."Αυτό σημαίνει πως η πέτρα έχει χαρακτήρα όντος, ενός πραγματικά δηλ. ζωντανού σώματος που αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου."

- Εκτός αν πίνεις κάτι που δε μας δίνεις........

quote:
zip:
Άλλος από 'κει ... για σένα ρε μεγάλε όποιος δεν επιλέγει σημαίνει πως είναι και ανήμπορος ; Τι να πω ... ; ΤΙ να πω ... ;

Να αιτιολογήσεις!!!!! έτσι όπως το γράφεις υποδηλώνεις ότι ο Θεός είναι ανήμπορος...γράφεις "Ο θεός δεν μπορεί να επιλέξει τίποτε και κανέναν φίλε.
-Και πάλι στροφή 180 μοιρών? και εκ πείρας γνωρίζω ότι κάτι που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση........και ο νοών νοείτο.....
quote:
zip:
Είπα εγώ κάτι τέτοιο ; Εσύ - ως φαίνεται - βλέπεις τον εαυτό σου σε αυτό που λεω ...

Λίγο πριν είχες γράψει...."Διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει σοδομήσει και έχει κατα-ξεσκίσει τον Λόγο του Ιησού, ερμηνεύοντάς τον όπως την συμφέρει και εκλογικεύοντάς τον για να τον κάνει μασημένη τροφή στους φαφούτηδες πιστούς τους που τα θέλουν όλα έτοιμα στο πιάτο."
Και πάλι στροφή 180 μοιρών...........
quote:
zip:
τι να κάνω εγώ τώρα ; Να αρχίσω να κλαίω ή να μην φάω για βράδυ ;

Απλά φιλαράκο ατύχησες.........άντε φτου κι απ' την αρχή........

quote:
zip:
Λες να μην το ξέρω ; Σχολίασα απλά μια φράση που συνάντησα μελετώντας το άρθρο από το link που έδωσε ο samuel1974, δίνοντας και μια πληροφορία για την φύση του φωτός από επιστημονικής πλευράς. Απαγορεύεται ;

Κι εσύ καλά έκανες κι εγώ καλύτερα.........

quote:
zip:
Το κοσμποσκοίνι των Χριστιανών μοναχών αποτελείται από 33 κόμπους. 3 * 33 = 99. Το 99 είναι πολλαπλάσιο του 33. [στοιχείο επανάληψης] Το 3 είναι ιερός αριθμός και εμφανίζεται και στο κοράνιο και στην Καινή Διαθήκη. Όλα αυτά είναι κοινά σημεία.

Τόσα χρόνια έζησε ο Χριστός τόσοι και οι κόμποι. Εάν θα είχε ζήσει 45 χρόνια τόσοι θα ήσαν και οι κόμποι.
quote:
zip:
Μου κάνει εντύπωση το ρήμα που χρησιμοποιείται εδώ. "Έπαθαν". Είναι πολύ σημαντικό. Δεν λέει "έφτασαν στην θέωση" αλλά "έπαθαν την θέωσιν". Γιατί νομίζετε πως χρησιμοποιείται αυτό το ρήμα, το παθαίνω δηλ. ;

Για πες μας!!!
quote:
παθαίνω [paθéno] -ομαι στη σημ. 3 P αόρ. έπαθα, απαρέμφ. πάθει, (παθ. μόνο στο ενεστ. θ.), μππ. (στη σημ. 1α) παθημένος : 1.(για πρόσ.) α. υφίσταμαι, δέχομαι κτ. κακό, επιζήμιο, δυσάρεστο: ~ μια συμφορά / μια ζημιά / ένα ατύχημα / μια καταστροφή. Πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό. Kαθυστέρησα, γιατί έπαθα ένα μικρό (τροχαίο) ατύχημα. Eυτυχώς κανείς από τους επιβάτες δεν έπαθε κάτι το σοβαρό. Έπαθε πολλά στη ζωή του, αλλά μυαλό δεν έβαλε. || (μππ.) για πρόσωπο που έχει πάθει πολλές και μεγάλες συμφορές, ατυχίες στη ζωή του: Παθημένη γυναίκα είναι, δεν τη λυπάσαι; (έκφρ.) την έπαθα ή την έπαθα σαν αγράμματος / σαν Xιώτης / χιώτικα κτλ., εξαπατήθηκα, ζημιώθηκα κτλ. από αφέλεια, επιπολαιότητα, απροσεξία κτλ.• ΣYN ΦP την πάτησα. είδα κι έπαθα, προσπάθησα πολύ, κοπίασα, ταλαιπωρήθηκα, βασανίστηκα: Eίδα κι έπαθα να τον πείσω. τα ΄θελες και τα ΄παθες ή ήθελές τα κι έπαθές τα, από δική σου υπαιτιότητα έπαθες. την έπαθα τη δουλειά, απέτυχα, έπαθα κτ. κακό, συνήθ. απροσδόκητο. καλά να πάθει, για να δηλωθεί χαιρέκακη ικανοποίηση, του άξιζε να πάθει. ~ πατατράκ*. ~ πλάκα* / την πλάκα της ζωής μου. || σε εκφορές που δηλώνουν έκπληξη, ξάφνιασμα όταν κάποιος συμπεριφέρεται διαφορετικά από τη συνήθειά του: Πώς το ΄παθες και μας χαιρέτησες;, ενώ ως τώρα δε χαιρετούσες. (και ως ειρ. σχολιασμός συνήθειας): Πείνασες; πώς το ΄παθες; β. προσβάλλομαι από πάθηση σωματική ή ψυχική: ~ γρίπη / τύφο / γάγγραινα. Έπαθε μελαγχολία / αμνησία. || Tι έπαθες / έπαθε και…, τι σου / του συμβαίνει και: Tι έπαθες και δε μιλάς; 2. (για πράγματα, μηχανισμούς, κατασκευές) υφίσταμαι βλάβη, ζημιά, φθορά, καταστροφή κτλ.: Kάτι έπαθε το αυτοκίνητο και δεν παίρνει μπρος. Mε το σεισμό πολλά παλιά κτίρια έπαθαν σοβαρές ζημιές. Δες τι έπαθε το φως και δεν ανάβει. ~ λάστιχο* και ως ΦP. 3. (παθ., προφ.) α. εξάπτομαι συναισθηματικά, κυριεύομαι από έντονο πάθος• παθιάζομαι, φανατίζομαι: Παθαίνεται όταν συζητά πολιτικά. β. παθιάζομαι, μερακλώνομαι: Παθαίνονταν σαν άκουγαν σκοπούς ανατολίτικους. [ελνστ. παθαίνω < μεταπλ. του αρχ. πάσχω με βάση το συνοπτ. θ. παθ- (π.χ. αόρ. ἔπαθον) κατά τα ρ. -αίνω (σύγκρ. και ελνστ. πανθάνω)]

Έχασες!!!!!!! Kάτι λείπει.....
Έλα τώρα να σε μάθω λίγο, πως σκέφτονται οι φαφούτηδες Χριστιανοί πιστοί.......
Διάβασε ποιο προσεκτικά...."Πολλοὶ μοναχοὶ διὰ μέσου τῶν αἰώνων ἔπαθαν τὴν θέωσιν καὶ ἀξιώθηκαν τῆς θέας τοῦ Ἀκτίστου Φωτός

Δεν αναρωτήθηκες πως είναι δυνατόν? αφού εδώ το "έπαθαν" υποδηλώνει κάτι κακό και αμέσως μετά ακολουθεί το ρήμα αξιώθηκαν?

Για πρόσεξε λίγο......... και ο Ιησούς έπαθε........και μετά Αναστήθηκε έγινε άξιος να εισέλθει στη βασιλεία των ουρανών.
Πως έπαθε όμως? αυτομαστιγώθηκε? αυτοκρεμάστηκε? Όχι κάποιοι Τον μαστίγωσαν και κάποιοι Τον κρέμασαν......και κάποιος Τον Ανέστησε κάποιος Τον έκρινε άξιο να εισέλθει στη βασιλεία των ουρανών και να κάτσει εκ δεξιός Του πατρός, θριαμβευτής και αληθινός βασιλιάς των ουρανών.

Κάποιοι λοιπόν Τον παίδευσαν και κάποιος άλλος Τον έκρινε άξιο και Τον έφερε εκεί που Του αρμόζει.
Το ίδιο συμβαίνει και με όσους από τους μοναχούς φτάνουν στη Θέωση. Μόνο που εδώ αυτός που τους δημιουργεί τα πάθη είναι ο ίδιος με αυτόν που θα τους κρίνει άξιους.
Για να φτάσεις στη Θέωση δεν είναι έτσι απλό......να κάθεσαι να βουρκώνεις να ζεις την κάθε στιγμή σα να είναι η μοναδική, να πηγαίνεις όπου είναι απίθανα, να ζεις μέσα στο μίσος και στην αγάπη κ.ο.κ. όπως μας έγραψες στη νουβέλα σου!

Για να φτάσεις στη Θέωση αγαπητέ zip θέλει μόχθο και αγώνα θέλει προσευχή αυτοσυγκέντρωση ηρεμία και προπάντων αγάπη, θέλει να δοξάζεις τον φωτοδότη της ζωής και να τον ευχαριστείς για τον αέρα που σε αφήνει να αναπνέεις γιατί και αυτός δικός του είναι, εξουσιάζει τα πάντα κι εσύ μόνο τον εαυτό σου και αυτό για πολύ λίγο, το πολύ για έναν αιώνα μέσα στην όλη αιωνιότητα.......με λίγα λόγια.......μπορείς να καμαρώνεις σα γύφτικο σκερπάνι και να σκέφτεσαι ότι η ζωή είναι απλά μια νουβέλα μια συγκίνηση, μόνο όμως για λίγο, γιατί μετά δεν ξέρεις εάν κριθείς άξιος ή όχι! δεν έχεις το πάνω χέρι, το κάτω έχεις .........

Ο Μοναχός λοιπόν θα πάθει, θα ταλαιπωρηθεί από αυτόν που βάζει τους κανόνες για να δει εάν είναι άξιος για τη Θέωση. Γι' αυτό πολύ σοφά γράφει "έπαθαν την θέωσιν" δε γράφει όπως απορείς
".....έφτασαν στην θέωση".
Το φτάνω δεν προϋποθέτει αγώνα και μόχθο, αλλά απλά ένα περπάτημα ή την ολοκλήρωση του σκοπού χωρίς όμως να δείχνει τον τρόπο, μπορείς λοιπόν να περπατάς ακόμη και μεθυσμένος, θα φτάσεις όμως έτσι στη Θέωση?

Θα ρώταγε κάποιος ικανός στη χρήση της γλώσσας και δικαίως καλά ρε παιδιάπως έφτασε στη Θεώση? έτσι απλά? με βιολιά και με νταούλια?
-Έρχεται λοιπόν και σου λέει "έπαθε" τη θέωση, δηλαδή μόχθησε για να φτάσει εκεί, δεν τα βρήκε έτοιμα απλά με περιπατώντας....... Κατάλαβες αγαπητέ zip?

Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).

samuel1974Μέλος
01/11/2008, 00:16:31
quote:

quote:
Δεν διαπραγματευόμαστε [...]

samuel1974

quote:
Δε συζητάμε [...]

europaios2

Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν συζητάμε, sorry αλλά δεν κατάλαβα ... μπας και νομίζετε πως σε τούτο το φόρουμ έχετε την έκθεση απόψεων και σκέψεων μονοπώλιό σας ; Δηλ. τα άλλα μέλη δεν έχουν δικαίωμα να πουν μια γνώμη ; Η έκθεση απόψεων είναι αποκλειστικό προνόμιό σας δηλ. ; ... για να καταλάβω ... ή μήπως ο σχολιασμός κάποιων φράσεων δεν επιτρέπεται ; Σοβαρευτείτε λίγο ...

Είναι εύκολο να απομονώνεις φράσεις, για να δυσφημίζεις όποιον αντιτίθεται στις ιδίορυθμες θρησκειολογικές σου θεωρίες, τις οποίες προσπαθείς να λανσάρεις σε ένα θέμα, με τελείως διαφορετική βάση, μιας και το συγκεκριμένο καταπιάνεται με την σύγκριση του Ορθόδοξου και Ισλαμικού Μοναχισμού, αλλά πιο δύσκολο απ ότι φαίνεται είναι να απαντήσεις σε ερωτήσεις επι της ουσίας, όπως σε αυτό που σε ρώτησα για το εάν είναι κτιστή ή άκτιστη η θεία ενέργεια κατα τον Ισλαμισμό...

Μπορώ να σε ρωτήσω και πολλά άλλα θεολογικά ερωτήματα τα οποία θα αποφύγεις φυσικά να απαντήσεις, γιατί προφανώς θέλεις να σκεπάσεις την άγνοια σου σε τέτοια ζητήματα, με μια γενικόλογη φιλοσοφανή αργολογία, όπως επιδίδονται ομοίως σε αυτό το σπορ και αρκετοί άλλοι εδω μέσα, αλλα προς το παρόν θα το αφήσω έτσι. Νομίζω ότι το τελευταίο σου σχόλιο:

quote:
Σαφώς, ο καθένας μπορεί να λέει ότι γουστάρει και να χαρακτηρίζει έπειτα τις "σοφιστίες" του ως "θεϊκές" ή ως εκ της θέωσης προερχόμενες.

...είναι ένας πολύ εύστοχος αυτοχαρακτηρισμός, ο οποίος αναδεικνύει και τα ελατήρια της παρούσας σου ενασχόλησης με αυτό το θέμα.

Δεν θα μπορούσα φυσικά να αφήσω αναπάντητο και το σχόλιο για το ότι πιστεύω σε έναν θεό ανθρωπόμορφο, το οποίο το είπε μάλιστα κάποιος ο οποίος βγάζει συμπεράσματα για την φύση του ακτίστου φωτός απο τα φωτόνια και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του κτιστού και συμπεράσματα για το πως διοχετεύεται η θεία ενέργεια απο το πως διοχετεύεται κάποια "γήϊνη" ενέργεια, αλλά το αφήνω και αυτό προς το παρόν έτσι, μιας και ακόμα και η περιγραφή των χειροπιαστών κτιστών είναι σχεδόν ξεκάρφωτη...

“Why do my eyes hurt?”

Edited by - samuel1974 on 01/11/2008 00:27:58

01/11/2008, 00:17:30
Πρόκειτε περί φανατικού ... είναι βέβαιον ...
01/11/2008, 00:19:30
Συγνώμη, πρόκειτε περί φανατικών ...
01/11/2008, 00:27:21
quote:
zip:
Κατ' αρχήν, η θέωση δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση.

Τι εννοείς?
quote:
Η θέωση όμως έρχεται εν ριπή οφθαλμού, εκεί που δεν το περιμένουμε ή δεν το ελπίζουμε

Τι εννοείς? δώσε ένα παράδειγμα.

quote:
zip:
Γι' αυτό και παραπάνω χρησιμοποιείται το ρήμα παθαίνω. Για να υποδηλώσει μια παροδική κατάσταση που δεν θα διαρκέσει πολύ.

Λάθος. Δηλαδή θες να πεις ότι οι μοναχοί θα ξεπάθουν τη Θέωση?
Ο Ιησούς "έπαθε" την Ανάσταση και έμεινε μόνιμα Αναστημένος δεν ξαναπέθανε και έτσι και πολλοί μοναχοί "έπαθαν" τη Θέωση, που υποδηλώνει τις δυσκολίες που πέρασαν για να φτάσουν μέχρι τη Θέωση η οποία όμως δε θα είναι μια παροδική αλλά μια μόνιμη κατάσταση.
Γι' αυτό και πολλοί μοναχοί πρόβλεψαν ακόμη και την ημέρα που θα πεθάνουν.
quote:
zip:
Εδώ φυσικά, κρύβεται και ένας κίνδυνος. ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ πως πλησιάζεις ενώ στην πραγματικότητα να είσαι πολύ πολύ μακριά της. Εδώ, σ' αυτό το σημείο, ίσως χρειαστείς βοήθεια από κάποιον.

Από ποιον? Από κάποιον για παράδειγμα που παρέχει υπηρεσίες?
Ποιο συγκεκριμένα?

(Ηράκλειτος).

01/11/2008, 00:33:40
quote:
zip:

H συνήθης τακτική όσων στριγμώνοντε και δεν ξέρουν πως να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.......Να προσέχεις τι γράφεις......εκτός εάν απαγορεύεται να κρίνουμε το γραπτό σου λόγο.....

(Ηράκλειτος).

01/11/2008, 00:34:57
quote:
Τι εννοείς?

Δεν εννοώ τίποτε.

quote:
Τι εννοείς? δώσε ένα παράδειγμα.

Δεν δίνω τίποτε.

quote:
Δηλαδή θες να πεις ότι οι μοναχοί θα ξεπάθουν τη Θέωση?
Ο Ιησούς "έπαθε" την Ανάσταση [...]

Δεν θέλω να πω τίποτε, ok, o Ιησούς έπαθε Ανάσταση ... κι εσείς παθαίνετε Πάσχα, ok.

quote:
Από ποιον? Από κάποιον για παράδειγμα που παρέχει υπηρεσίες?
Ποιο συγκεκριμένα?

Από κανέναν.

Τςςςς ... μαγκάκια, δεν έχω να αιτιολογήσω τίποτε. Γράφω ότι γουστάρω και εκφέρω προσωπικές απόψεις. Μην φοβάστε, δεν κινδυνεύει το Θρήσκο-market σας από κάτι σαν του λόγου μου. Συνεπώς, το μόνο που αποδικνύετε με τον τρόπο σας, είναι το μέγεθος του σαμαριού που σας φόρεσαν οι παπάδες σας. Δεν θα ασχοληθώ άλλο με σας προς το παρόν. Αοφίτερζεν ...

Edited by - zip on 01/11/2008 00:46:12

samuel1974Μέλος
01/11/2008, 00:34:58
quote:

Δεν ξέρω εάν πρόκειται περι φανατικών, πάντως το σίγουρο είναι ότι πρόκειται περι ατόμων που προσπαθούνε να συζητήσουνε γύρω απο το θέμα το οποίο ανέφερε ο θεματοθέτης, μιας και κάποιοι "μη φανατικοί" ασχολούνται επίμονα σε κάθε ένα θέμα που ανοίγει εδω μέσα με μόνο ένα πράγμα, με το να βγάλουνε δηλαδή εδω μέσα τα όποια τους υπαρξιακά προβλήματα... ή μερικοί που ασχολούνται με την αγαπημένη τους καραμέλα, όπως...

“Why do my eyes hurt?”

Edited by - samuel1974 on 01/11/2008 00:38:48