ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΜΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΜΙΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

kynikos61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
kynikosΜέλος
20/04/2004, 13:14:11
Φιλε Νικηφόρε Ουρανέ,

Πρώτον, χαίρομαι που δεν έφυγες. Άκου εκει, να φύγεις!
Και τώρα μάλιστα, που η συζήτηση αρχίζει να ξεκαθαρίζει...

Την ιδέα που παρέθεσες, οτι μπορεί να ενυπάρχει παράγοντας ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ (αλλοιώς κηλρονομικότητας) στο θέμα του ρατσισμού, ο οποίος να εδραιώνεται με την ανατροφή, το κοινωνικό περιβάλλον, κλπ, δεν την είχα σκεφτεί σχεδόν καθόλου.
Εξέταζα κυρίως τους κοινωνικούς παράγοντες.
Τώρα που το αναφέρεις, σκέφτωμαι οτί μπορεί να είναι και αρκετά πιο σημαντικός παράγοντας απ' ότι θα νομίζε κανείς με μιά επιφανειακή εξέταση μόνο!

Μέσα απο αυτήν την οπτική, μπορεί κανεις να εκδλώσει και περισσότερη ανεκτικότητα προς το ίδιο το φαινόμενο του ρατσισμού / χωριστικότητας, όταν αντιληθφει πόσο πραγματικά βαθειές είναι οι ρίζες του.

Και μια τέτοια ανεκτικότητα, μάλλον πιο σοφούς θα μας κάνει

Ωραίο στοιχείο λοιπόν, κατα τη γνώμη μου...

Κ.

20/04/2004, 13:49:16
Όσον αφορά το ποιός είναι πιό σημαντικός θα μεταφέρω αυτά που είχα διαβάσει.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί η συμβολή των δυο παραγόντων (κληρονομικότητα και περιβάλλον) στην τελική διαμόρφωση της προσωπικότητας, δηλαδή για να το βάλουμε σε ποσοστιαία βάση αν είναι 50-50, 60-40, 90-10, ή οτιδήποτε άλλο λόγω της μοναδικότητας της κάθε προσωπικότητας αλλά και της δυσκολίας μέτρησης και συλλογής τέτοιων στοιχείων.
Αυτό δίνει το δικαίωμα σε κάθε επιστήμονα να έχει την προσωπική του άποψη.
Εκεί που συμφωνούν όλοι είναι οτι όντως αυτοί οι δύο παράγοντες είναι υπεύθυνοι για υην διαμόρφωση της προσωπικότητας.
Αυτά περί προσωπικότητας.

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

kynikosΜέλος
20/04/2004, 13:53:12
Γεια σου junk95,

Επειδή, όπως ξέρεις, εκτιμώ ιδιαίτερα την προσοχή με την οποία εφαρμόζεις τις αναλυτικές σου ικανότηες, θα χαρώ πολύ αν συμμετάσχεις κι εσύ σε αυτήν την προσπάθεια της ανάλυσης της χωριστικής μας φύσης.

Σε παρακαλώ ξεκαθάρησε μου λίγα πράγματα για την άποψη που εξέθεσες, οι ιδέες φαίνονται ενδιαφέρουσες, αλλα δυσκολεύτηκα στην ανάγνωση...

«Αυτό το κάνουν όλες οι θρησκείες.»
Αυτό ποιό; Να ερμηνεύουν τη θρησκεία τους αλληγορικά;
Είχα την εντύπωση οτι ελάχιστες το έκαναν, ή δεν σε κατάλαβα σωστά;
Έδω που τα λέμε, εκτός απο κατι ψιλομυστικιστικές Χριστιανικές αιρέσεις, οι περισσότερες είναι φουνταμενταλιστικές, και δεν αναθεωρούν μιλάμε με ΤΙΠΟΤΑ. Και που να δείς τις Φιλοσοφικές. Ου και τις Κοινωνιολογικές (φαντάζομαι ξέρεις απο Popper) .

«Και όλοι όσοι πιστεύουν σε κάποιο δόγμα
Ποιοι όλοι; Όλοι οι θρησκευόμενοι; Όλη η ανθρωπότητα; Όλοι οι σκεπτώμενοι;
Θές να πείς οτι κάθε σκέψη είναι τελικά δόγμα , η το πάω πολύ βαθειά;

«Γιατί μακροπρόθεσμα κάθε δόγμα καταρίπτεται, οπότε πρέπει να ερμηνευτεί διαφορετικά για να συνεχίσει να ισχύει (το εναλλακτικό σενάριο, δηλαδή να παραδεχθεί π.χ.
- ο Χριστιανός ότι η Γένεσις λέει βλακείες
- ή ο αρχαιογκαγκά ότι οι αρχαίοι ήταν κωλομπαράδες
- ή ο κομουνιστής ότι δε γίνεται ακόμα και η ΒΙΟΛΟΓΙΑ να συμφωνεί με το Μαρξ
(Τι εννοείς εδώ; Η βιολογία διαφωνεί με τον Μαρξ ή συμφωνεί με τον Μαρξ αλλά όχι με τους κομμουνιστές - από Μαρξισμό είμαι τελείως άσχετος )
για κάποιον ανεξήγητο λόγο ποτέ δεν είχε πέραση).»

Άλλη μία περίπτωση:-
Δεν αξίζεί, κατα την άποψή σου, κάποιος να ψάξει να βρεί Σοφία μέσα σε οποιοδήποτε σύστημα, χωρις να το ασπαστει --- ακόμα και άν η Γενηση λέει μερικές "βλακειές", ακόμα κι αν μερικοί αρχαίοι ήταν κ*μπ*δες (όχι πια ΟΛΟΙ, ελπίζω );;

Την Οδύσσεια, π.χ., τον Ησίοδο, ή οποιαδήποτε μυθολογία την διαβάζουμε για να διαιωνίσουμε κάποιο δόγμα; Η γιατί μας εμπλουτίζουν εσωτερικά; Επεκτήνοντας αυτήν την έννοια, γιατί να μην είναι η επανερμηνεία οποιασδήποτε θρησκείας ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ απο το δόγμα, αλλά η διαιώνησή του;

K.

Edited by - kynikos on 20/04/2004 14:02:06

junk95Μέλος
20/04/2004, 14:56:03
quote:

Την Οδύσσεια, π.χ., τον Ησίοδο, ή οποιαδήποτε μυθολογία την διαβάζουμε για να διαιωνίσουμε κάποιο δόγμα; Η γιατί μας εμπλουτίζουν εσωτερικά; Επεκτήνοντας αυτήν την έννοια, γιατί να μην είναι η επανερμηνεία οποιασδήποτε θρησκείας ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ απο το δόγμα, αλλά η διαιώνησή του;

Αυτός ακριβώς είναι ο "σωστός" τρόπος σκέψης. Ο λανθασμένος είναι η διαιώνιση του δόγματος. Τα δόγματα στα οποία αναφέρθηκα είναι:
-Η Βίβλος πρέπει να ερμηνεύεται κυριολεκτικά.
-Οι αρχαίοι ήταν τέλειοι (που προϋποθέτει το υπερ-δόγμα "υπάρχει ένας αντικειμενικός ορισμός του "τέλειου").
-Ο Μαρξισμός εξηγεί τα πάντα. Ό,τι δεν εξηγείται από το μαρξισμό, θα πρέπει τουλάχιστον να είναι συμβατό με αυτόν.

Και τα τρία είναι δόγματα (ακριβέστερα μετα-δόγματα) που πλέον έχουν υποχωρήσει. Όμως η υποχώρηση ήταν μάλλον αργή: πριν 400 χρόνια αν ισχυριζόσουν ότι η Γένεσις εκεί που λέει για δημιουργία του κόσμου σε έξι μέρες αποκλείεται να εννοεί έξι 24ωρα, γινόσουν μπριζόλα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άτομα που αρνούνται ότι στην αρχαία Ελλάδα η ομοφυλλοφιλία ήταν -αν όχι ο κανόνας- τουλάχιστον κάτι το φυσιολογικό. Και τέλος, όσο βασίλευε ο Στάλιν και ο άκρατος δογματισμός του, η γενετική επιστήμη είχε μπει στο ψυγείο στην ΕΣΣΔ γιατί κάποιος είχε αποφασίσει ότι η όλη ιδέα των κληρονομούμενων χαρακτηριστικών έρχεται σε αντίθεση με το διαλεκτικό υλισμό (!) (βλ. C. Sagan: "Στοιχειωμένος Κόσμος").

Όταν ασπάζεσαι κάποιο δόγμα, στην ουσία συμφωνείς ότι υπάρχει μια καθολική και οριστική αλήθεια (αυτή που σου διατυπώνει το δόγμα). Το κακό με τις καθολικές και οριστικές αλήθειες είναι ότι πρέπει να ισχύουν, αλλιώς τι καθολικές και οριστικές αλήθειες θα ήταν ; Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψεις το δόγμα. Ένα το κρατούμενο. Όμως το δόγμα αρχικά ταυτίζεται με τη διατύπωσή του (σε κάποιο ιερό ή "ιερό" βιβλίο, ή σε κάποιο συνέδριο του ΚΚ ή οπουδήποτε αλλού). Συνεπώς μαζί με το δόγμα, παίρνεις πακετάκι και τη διατύπωση. Δέχεσαι εν ολίγοις ότι αυτά που λέει π.χ. η Βίβλος ισχύουν ως έχουν. Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοήσουμε τη διατύπωση. Η διατύπωση είναι όλα τα λεφτά (πώς αλλιώς μπορεί να κωδικοποιηθεί και να μεταδοθεί το δόγμα);

Και έρχεται μετά από 100 χρόνια κάποιος με ατράνταχτες αποδείξεις να σου δείξει ότι η τα πράγματα δεν έχουν έτσι, τουλάχιστον για αυτόν. Εδώ ενεργοποιείται η πρώτη αντίδραση: είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψεις το δόγμα. Ο Πυθαγόρας φούνταρε το μαθητή του που ανακάλυψε ότι τελικά υπάρχουν και άρρητοι. Οι Ρωμαίοι έκαναν ζωοτροφή τους Χριστιανούς που δε δέχονταν ότι ο αυτοκράτορας ήταν θεός. Οι Χριστιανοί έκαναν μπριζόλα το Τζιορντάνο Μπρούνο που δε δεχόταν την κυριολεξία της Βίβλου. Η σύγχρονη επιστήμη συχνά ξεφτιλίζει ανθρώπους που δέχονται διαφορετικά, αν και οφείλω να παραδεχτώ στα ελεφρυντικά της ότι: α) σε αντίθεση με παλιότερα συστήματα σκέψης έχει και 5-10 εξακριβωμένα χρήσιμα και σωστά πορίσματα β) τους ξεφτιλίζει, δεν τους σκοτώνει.

Κάποια στιγμή όμως οι αποδείξεις γίνονται τόσο πολλές, που το δόγμα πρέπει αναγκαστικά να αναδιπλωθεί ή να καταργηθεί, εκτός αν οι φορείς του επιλέξουν την αυτογελοιοποίηση. Εδώ προκύπτει νέο πρόβλημα:
Έχουμε -λέει ο Χριστιανός π.χ.- τη Βίβλο να λέει όλα αυτά για δημιουργίες σε έξι μέρες πριν από περίπου 5000 χρόνια (ήταν και ακριβής η Βίβλος, π' ανάθεμά την ). Έχουμε από την άλλη τους επιστήμονες να ωρύονται ότι υπάρχουν πράγματα ηλικίας μέχρι και 3 δις ετών. Έχουμε και το δόγμα, που λέει πως "όσα γράφει η Βίβλος ισχύουν". Πρόβλημα.

Η λύση είναι απλή και δοκιμασμένη (και διόλου κατακριτέα): Ναι, όσα γράφει η Βίβλος ισχύουν αλλά όχι αναγκαστικά με την ερμηνεία που δεχόμασταν ως χθες. Το μετα-δόγμα υπερισχύει του δόγματος. Και νομίζω πως το φαινόμενο έχει γενική ισχύ για όλους τους ανθρώπους που -χμ, πώς να το διατυπώσω;- σκέφτονται δογματικά. Αυτό περιλαμβάνει θρησκευάμενους και φανατικούς.

Όλα αυτά -εκεί είναι η πλάκα- τα σκέφτηκα μόλις χθες-προχθές. Σε μια συζήτηση για το αν ο Όλυμπος είναι βουνό η πλανήτης (για να δούμε σε τι επίπεδα βλακείας μπορεί να καταντήσει ο δογματικός), ειπώθηκε ότι οι αρχαίοι δεν ήταν ηλίθιοι να νομίζουν ότι οι θεοί τους μένουν σε ένα βουνό. Προφανώς ο Όλυμπος ήταν συμβολικός. Τότε παρατήρησα ότι αυτή η άποψη (οι θεοί μένουν στον Όλυμπο της Πιερίας) φαίνεται όντως ηλίθια σε έναν σημερινό άνθρωπο, ίσως και σε έναν αρχαίο της κλασσικής εποχής (αν και δεν ήταν όλοι Αριστοτέληδες και Επίκουροι), αλλά φαίνεται πολύ λογική σε έναν προϊστορικό άνθρωπο (στο κάτω-κάτω πίστευαν ότι σε κάθε ποταμάκι κατοικεί μια θεότητα). Και το δωδεκαθεϊστικό "δόγμα" δημιουργήθηκε σε προϊστορικούς χρόνους. Η διαφορά φάσης με τις τρέχουσες εξελίξεις της κλασσικής εποχής είναι απλά αναμενόμενη, όπως αναμενόμενη είναι και η τελικά συμβολική διάσταση που πήρε για πολλούς ο Όλυμπος.

[Σημείωση 1: το δόγμα δεν πρέπει να συγχέεται με το αξίωμα. Το αξίωμα είναι θεμελιακό στοιχείο στα περισσότερα συστήματα σκέψης. Το δόγμα είναι στοιχείο μερικά επίπεδα ανώτερο (με δομική ορολογία).]
[Σημείωση 2: ο Μαρξ απεχθάνονταν το δογματισμό. Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι αν ήξερε πως οι επίγονοί του θα τον έκαναν Ευαγγέλιο και θα απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι την αναθεώρησή του μάλλον δε θα είχε γράψει τίποτα.]

kynikosΜέλος
20/04/2004, 16:04:02
Junk95

Σε ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις.

Αν, τό μετα-δογμα, όπως το λες, συντελεί σε κάποιον, έστω, βαθμό αμοιβαίας αποδοχής, μεταξύ πρώιν μαχώμενων, για μένα είναι good news, ακόμα κι αν αυτή είναι η μόνη του χρήση!

Την διαφοροποίηση μεταξύ δογματος και αξιώματος, δεν την έχω ξεκαθαρίσει ακόμα μέσα μου.

Να δώσω ένα υποθετικό παράδειγμα:- Η θρησκεία ΧΥ έρχεται και μας λέει:
«Η θεότητα είναι η Αγάπη»
- Δόγμα ή αξίωμα;

Μας λέει επίσης:
«Ο ΑΒ ήταν ο Πρώτος που το κατάλαβε απόλυτα, και έτσι ήταν ο Πρώτος θεάνθρωπος»
- Δόγμα ή αξίωμα;

Πρόσεξε οτι τό 2ο είναι εκφραση μιας υποτιθέμενης επιστημονικής αλήθειας που δεν έχουμε κανέναν αντικειμενικό τρόπο να εξακριβώσουμε...

Κ

Edited by - kynikos on 20/04/2004 16:10:38

junk95Μέλος
20/04/2004, 16:19:52
quote:

Junk95

Σε ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις.

Αν, τό μετα-δογμα, όπως το λες, συντελεί σε κάποιον, έστω, βαθμό αμοιβαίας αποδοχής, μεταξύ πρώιν μαχώμενων, για μένα είναι good news, ακόμα κι αν αυτή είναι η μόνη του χρήση!

Την διαφοροποίηση μεταξύ δογματος και αξιώματος, δεν την έχω ξεκαθαρίσει ακόμα μέσα μου.

Να δώσω ένα υποθετικό παράδειγμα:- Η θρησκεία ΧΥ έρχεται και μας λέει:
«Η θεότητα είναι η Αγάπη»
- Δόγμα ή αξίωμα.

Μας λέει επίσης:
«Ο ΑΒ ήταν ο Πρώτος που το κατάλαβε απόλυτα, και έτσι ήταν ο Πρώτος θεάνθρωπος»
- Δόγμα ή αξίωμα.

Πρόσεξε οτι τό 2ο είναι εκφραση μιας υποτιθέμενης επιστημονικής αλήθειας που δεν έχουμε κανέναν αντικειμενικό τρόπο να εξακριβώσουμε...

Η διαφορά -τουλάχιστον όπως το εννοώ εγώ γιατί δεν είμαι σίγουρος αν χρησιμοποιώ τις σωστές λέξεις- είναι καθαρά θέμα επιπέδων. Το αξίωμα είναι ένα "ατομικό", "θεμελιακό" στοιχείο του συστήματος σκέψης. Το δόγμα -πέρα από τα απλουστευτικά μου παραδείγματα- συνήθως ξεδιπλώνεται σε πολλές χιλιάδες σελίδες και έτσι μπορεί να περιέχει πολλά αξιώματα. Δηλαδή στο παράδειγμά σου, το δόγμα είναι *και* το ένα *και* το άλλο. Γι' αυτό σε φιλοσοφικά κείμενα θα δεις να αναφέρονται σε "χριστιανικό δόγμα", "μαρξιστικό δόγμα", "ναζιστικό δόγμα", "επιστημονικό δόγμα", όπου φυσικά κάθε "δόγμα" περιέχει δεκάδες ή και χιλιάδες επιμέρους προτάσεις.

Επίσης χαρακτηριστικό του δόγματος είναι η υιοθέτησή του ως τέτοιο. Οποιαδήποτε διατύπωση (κείμενο, σύνολο προτάσεων, άρα -αν είμαστε τυχεροί- αξιωμάτων και συμπερασμάτων) μπορεί να γίνει δόγμα (αυτό θα το έλεγα θεωρητικά αλλά με αυτά που διαβάζω κατά καιρούς δε μου φαίνεται καθόλου απίθανο να προκύψει θρησκεία της Κοκκινοσκουφίτσας ή του ροζ παπαγάλου με τα 16000 φτερά). Δηλαδή η αναγόρευσή του σε απόλυτη αλήθεια γίνεται από τους ανθρώπους. Μόνο του είναι απλά μια διατύπωση, ένα σύνολο προτάσεων όπως όλα τα άλλα.

Αλλά νομίζω πως η συζήτηση ξεστρατίζει από τα γενεσιουργά αίτια του ρατσισμού και μάλιστα πάνω που είχε αρχίσει να γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα .

junk95Μέλος
20/04/2004, 16:27:52
Δεν πειράζει όμως, γιατί επιτέλους βρήκα κάτι άλλο που έψαχνα:
http://www.luisprada.com/Protected/star_nations.htm

Επιτέλους χτύπησα φλέβα. Κυνικέ, σου έχω ξαναπεί ότι και η άλλη "φυλή" που καπηλεύεται τον πατριωτισμό των ομοεθνών μας (τα θέλει ο κ... τους κι αυτωνών εδώ που τα λέμε) αντιγράφει ελεεινά νεοεποχίτικα κείμενα. Μιλάω φυσικά για τους ολυμπιο-εξωγηινο-έψιλον-γκιολβοφουράκηδες. Απλώς δεν το περίμενα ότι θα αντέγραφαν τόσο ελεεινά.

kynikosΜέλος
20/04/2004, 16:35:24
quote:
Αλλά νομίζω πως η συζήτηση ξεστρατίζει από τα γενεσιουργά αίτια του ρατσισμού και μάλιστα πάνω που είχε αρχίσει να γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα.

Όχι, όχι... εδώ κάνουμε αμάν να μην ξεφύγει

Ό λόγος που το ανέφερα, ήταν επειδή νομίζα οτι υπήρχε μια διάχυτη τάση από τους "φιλοσοφικούς" να κατηγορήσουν τούς "θρησκευτικούς" οτι οι θεωρήσεις τους ήταν κάπως "κατώτερες", και έτσι συντελούσαν στην ζημίωση του συνόλου. (Ή και αντιστρόφως).

Η θέση μου ήταν οτι και οι δύο απόψεις έχουν την ίδια "ηθική ισοδυναμία", και έτσι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε οτι το ένα σύστημα αποτελεί ρατιστική βάση απο την οποία να βάλει το άλλο. That's all.

Για την "ενδιαφέρουσα συνέχεια" σας παρακαλώ συνέχίστε. Προς το παρόν ακούω με ενδιαφέρον.

Κ

Edited by - kynikos on 20/04/2004 17:07:21

kynikosΜέλος
20/04/2004, 16:48:02
quote:
Απλώς δεν το περίμενα ότι θα αντέγραφαν τόσο ελεεινά
Χε, χε, κάποτε είχα ακούσει το εξής, που μεταφράζω παρακάτω:

«Ουδείς επτώχευσε υποτιμόντας την νοημοσύνη των συνανθρώπων του!»

No one ever got poor by underastimating people's intelligence

Τάδε έφη Kynikos

VIKINGΜέλος
09/04/2005, 22:22:49
quote:
Τα λέω βέβαια γιατι κατα τη γνώμη μου το "μικρόβιο" έχει παραεξαπλωθεί, και ο χώρος εδώ υφίσταται κίνδυνο μόλυνσης.

Η αληθεια ειναι οτι ο ρατσισμος και ο εθνικισμος ειναι ενα "μικροβιο" που εξαπλωνεται με ραγδαιους ρυθμους οχι μονο στην Ελλαδα αλλα και σε αλλες χωρες.Υπαρχουν ατομα αρκετα εδω στην Ελλαδα που θεωρουν οτι το ολοκαυτωμα ειναι μυθος ή οτι δεν ηταν τοσο μεγαλος ο αριθμος των νεκρων Εβραιων οπως γνωριζουμε σημερα.Επισης οταν εγινε η 11 Σεπτεμβριου καποιοι υποστηριξαν οτι οι Εβραιοι γνωριζαν οτι θα γινει το χτυπημα καθως ειχαν ειδοποιηθει να μην πανε στην δουλεια εκεινη την ημερα.Αν εχουν τα κοτσια αυτοι που τα λενε να φερουν επιχειρηματα.
Υπαρχει ενα μελος εδω στο φορουμ(γυναικα) που ειπε οτι τα αγγλικα ειναι η γλωσσα της υποκρισιας(λες και η δικια μας ειναι ας πουμε η γλωσσα της αληθειας).Ενας πανηλιθιος στην τηλεοραση που παρουσιαζει μια εκπομπη ειπε οτι οταν εμεις(δηλαδη οι ελληνες) δημουργουσαμε πολιτισμο, οι Αμερικανοι τρωγανε μπανανες στα δενδρα σαν τους πιθηκους.Κατι αναλογα ακουω απο αρκετους σημερα Ελληναραδες.
Πολλα μπορω να αναφερω αλλα βιαζομαι τωρα και δεν εχω χρονο πολυ για να επεκταθω.
Σε καποιο αρθρο που διαβασα αναφερεται πολυ ευστοχα στο φαινομενο του ρατσισμου λεγοντας πως ο ρατσισμος συνηθως καλλωπιζεται (ελαχιστοι δηλωνουν καθαρα οτι ειναι ρατσιστες) και ετσι μπορει να δρα διαβρωτικα στο επιπεδο των συνειδησεων.Δεν αρκει να τον καταγγελεις.Πρεπει να αναμετρηθεις μαζι του σε καθημερινη βαση εκει οπου σιγα σιγα και με υπουλο τροπο διαμορφωνεται ως φυσικη κατασταση στην οικογενεια,στο σχολειο,στους εργασιακους χωρους,στα μεσα ενημερωσης,στους θεσμους.
Να τον αποκαλυπτεις οταν κρυβεται επιμελως πισω απο ελληνοπρεπεις κορονες στον λογο πολιτικων,νομαρχων,ρασοφορων κ.λ.π"

quote:

"Regarding racism and other “charming” characteristics of our time.

60 years ago we saw the end of World War 2.
60 years ago humanity had seen the gruesome results: more than 50 million people killed – by the most repulsive regime in history.
60 years ago humanity united in a belief that racism and fascism had gone …forever …
because nobody COULD POSSIBLY praise such ideas ever again.
60 years ago the world faced the “Holocaust” – 6 million JEWS sent to the Gas chambers…
60 years ago a person was separated from his father, mother, relatives, and condemned
to DEATH
He was five years old!
What had he done?
He was a JEW
60 years ago a woman was tortured and raped in front of her family
What had she done?
She had done nothing! She made the CRIME of not belonging to a superior race!
How many tales could we tell? How many gruesome acts could we describe?

You know something…many persons who were fighting this repulsive regime are STILL ALIVE!!!

And they see …what do they see? WHAT DO THEY SEE ON THIS TRAGIC EARTH OF OURS?

They see racism AGAIN!
They see Ideas about a superior race again!
They see Ideas about “PEOPLE WHO ARE WORTH MORE BECAUSE THEY ARE BORN IN ONE COUNTRY AND NOT IN ANOTHER” again!

And they read various theories and dictums and quotes and isms and they wonder:
What are they talking about? WHAT IS THIS?

Those among you who are advocating HORRIBLE racist claims in one way or another …any RACIST theory…any theory forming superiority claims…thus giving validity to the platform of such theories …

sit back for a little and remember that “Life is a tragedy for those who feel, and a comedy for those who think.”

Sit back for a little while… THINK …THINK….THINK…THINK…

THINK! And say no more!!!"

ΑΝΩΝΥΜΟΣ

“Before God we are all equally wise – and equally foolish.”
Albert Einstein

Edited by - VIKING on 09/04/2005 22:25:01

Edited by - VIKING on 09/04/2005 22:27:16

fohatΜέλος
18/04/2005, 12:41:31
Προσπαθώ να σας καταλάβω γυναίκες!
Ποιες είστε στ’ αλήθεια?
Ποιες θέλετε να είστε?
Ποιες εννοείτε πως είστε?
Ποια η αλήθεια της ψυχής σας?

Δεν ξέρω τι άποψη έχουν οι άνδρες εδώ, αλλά εγώ δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω, για ποιο λόγο δυσκολεύεστε να είστε ΓΥΝΑΙΚΕΣ?
Γιατί άλλο λέτε, άλλο εννοείτε, άλλο σκέφτεστε, άλλο θέλετε?
Υπάρχετε τελικά ως ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ή μόνο σαν γυναίκες που δεν θέλετε και δεν τολμάτε να απλώσετε την καρδιά, την ψυχή και το νου σας?
Υπάρχετε για να υπάρχουν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες που σας λένε πως πρέπει να είστε?
Μήπως φταίμε κι εμείς?

Άντρες! Θα χρειαστώ βοήθεια σίγουρα εδώ! Γιααα να δούμε και τις δικές μας ευθύνες εδώ! Γιααα να τα πούμε λίγο σταράτα τα πράγματα! Άντε πριν τις χάσουμε τελείως! Άντε γιατί όλες τους έχουν χάσει την ουσία τους! Άντε γιατί μάλλον αυτές δεν ξέρουν τι θέλουμε εμείς!
Γυναίκες! Δεν έχω την πρόθεση να σας προσβάλω! Αγαπώ πολύ την Γυναίκα και την θέλω! Έτσι όπως της πρέπει! Μα πού είναι? Πού είναι?

ΜΕΓΑ ΕΡΓΟ Η ΖΩΗ!

18/04/2005, 14:52:44
ΩΡΑΙΟ ΘΕΜΑ.
ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΜΑΣ.
ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ.
ΑΛΛΕΣ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΕΣ.
ΑΛΛΕΣ ΟΧΙ.
Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ.
ΜΕ ΧΙΛΙΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥΣ.
ΘΥΣΙΕΣ ΟΡΑΜΑΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΡΙΕΡΑ.
ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ;
ΧΩΡΙΣ ΕΣΑΣ ΕΜΕΙΣ ΤΙ;

ΑΦΡΟΔΙΤΗ -Ε-
Ο ΠΟΝΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.
ΖΗΛΩΤΟΝ ΜΕΝ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΙΜΙΟΝ ΜΕΝΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΟΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Μ.Β.σε ευχαριστώ,όντως τα εμπόδια είναι χάρτινα. Σοφότατο.

19/04/2005, 02:09:48
Καλησπέρα,
φίλε που αναρωτιέσαι για τη γυναίκα.

Πολλές φορές νιώθω να μην ταυτίζομαι με τη θηλυκή μου ταυτότητα,
αλλά τις στιγμές που ταυτίζομαι πιστεύω ότι οφείλεται εν μέρη
στην ύπαρξη απέναντί μου μιας δυνατής αρσενικής ταυτότητας.
Αυτό νομίζω ότι συμβαίνει και για τα δύο φύλλα.
Αν ο ένας από τους δύο είναι επιβεβαιωμένος σε ικανό βαθμό,
βοηθά τον άλλο να καθοριστεί, τον έλκει σε αυτή την κατάσταση.

Τα πράγματα γίνονται πιό περίπλοκα όταν τα δύο φύλα δεν είναι
επιβεβαιωμένα για το φύλο τους. Τότε κρύβονται λόγο άμινας ή
προσποίησης. Εκεί χρειάζεται νομίζω προσπάθεια και εμπιστοσύνη
για να ανοιχτούν ο ένας προς τον άλλον.

Η γυναίκα είναι με την παρουσία της, δέχεται.
Ο άντρας αποδεικνύεται μέσα από τη δράση του.
Ο άντρας βγαίνει προς τα έξω, η γυναίκα δέχεται προς τα έσω.
Ο καθορισμός του κάθε φύλου γίνεται εφικτός μέσα από
αλληλεπιδράσεις.

fohatΜέλος
19/04/2005, 10:13:12
quote:
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΜΕ ΧΙΛΙΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥΣ.

Μα εσείς, είστε χιλιάδες ρόλοι μέσα σας. Πώς επιλέγετε όμως? Και πότε το κάνετε?

quote:
λιλιθ
Τότε κρύβονται λόγο άμινας ή
προσποίησης. Εκεί χρειάζεται νομίζω προσπάθεια και εμπιστοσύνη
για να ανοιχτούν ο ένας προς τον άλλον.

Αυτό λέω κι εγώ! Δεν υπάρχει λόγος προσποίησης! Εμείς δεν κρυβόμαστε. Στα χέρια σας αφηνόμαστε.

ΜΕΓΑ ΕΡΓΟ Η ΖΩΗ!

ΣΠΑΘΙΜέλος
19/04/2005, 10:27:16
« Είμαι Γυναίκα, είμαι γη, είμαι δέντρο, είμαι η μήτρα, είμαι αυτή που φέρνει, είμαι αυτή που ντύνει, είμαι αυτή που παρατηρεί, είμαι αυτή που τρέχει, είμαι αυτή που μεσολαβεί, είμαι αυτή που ενώνει και γεφυρώνει, είμαι αυτή που τρέφει, είμαι αυτή που φροντίζει να είναι την κατάλληλη στιγμή εκεί… όπου κι αν είναι αυτό. Είμαι η ερωμένη της ζωής, είμαι η ιδέα του αγνώστου, είμαι η ιέρεια της φύσης, είμαι ο λόγος των άστρων, είμαι τα μυστήρια των ναών, είμαι το -Α- των Ελλήνων, το -Α- του μυστηρίου που συγκεντρώνετε και φανερώνει, είμαι το δαιμόνιο της αναζήτησης, είμαι το δάχτυλο της γνώσης, είμαι ο χιτώνας κάθε γενναίου Πολεμιστή και δίκαιου Ιππότη, είμαι το χώμα που τυλίγει κάθε σπόρο, είμαι κόρη – μάνα και γηραιά, είμαι ο βωμός του θυσιαστηρίου και είμαι η προσφορά θυσίας, είμαι… ΓΥΝΑΙΚΑ. Είμαι ένα μέρος της Θεϊκής δημιουργίας, ένα μέρος της μεγάλης διασποράς και το γνωριζω και δεν μπορώ να το αρνηθώ. Και είμαι και το Τίποτα. Αλλά πέρα από όλα αυτά… είμαι και ΕΓΩ! Και είμαι εδώ. Τώρα είμαι εδώ. Εδώ… ένα σταθερό σημάδι… ακούνητο, ατάραχο, αμετάβλητο. Σα να μην ζω για μένα. »

Οσο ζω μαθαινω και οσο ζω θα <κοιτω> εκεινη και θα γινομαι καλητερη.

ΣΠΑΘΙΜέλος
19/04/2005, 10:37:18
Αυτό είναι γυναίκα;αυτό είναι γυναίκα.νομίζω πως είναι.καταλαβένει μία γυναίκα.

ΣΠΑΘΙΜέλος
19/04/2005, 10:38:12
1. M αγγίζεις…κλείνω τα μάτια..
Χάνομαι στη σφαίρα του Ονείρου..
Βυθίζομαι στα άβατα ενός μυστήριου κόσμου..
Ενός κόσμου, γεννημένου από σκέλια θεϊκά..
Πλασμένου από το αίμα των χειλιών, ενός Θεού παραμυθά..
Πατάω στη Γη..
Μια Γη φωτιά.. κι είναι παντού το σχήμα του κορμιού σου, αγόρι μου..
Αγόρι μου… Σα να ήσουνα κάποτε θεόρατος κι έγειρες κάποτε πάνω σε τούτη την αόρατη στεριά..
Να κυλίστηκες..
Και το βάρος του κορμιού σου, σμίλεψε αυτόν τον πλανήτη και τον έκανε πιο αντρίκειο..
Χαϊδεύει η παλάμη χώμα, κι ακούω το χτύπο της καρδιάς σου..
Κι είναι σα να παίζει, ο Δίας, τον ύμνο σου με κεραυνούς..
Κυλιέμαι.. τρίβομαι ερωτικά στη Γη σου..
Γεννιέται η οσμή σου απ τη τριβή..
Πλάσματα αρπάζουν τα άκρα μου..
Τεντώνουν.. μαλάζουν..
Κι αντί για ούρλιαγμα, χλιμίντρισμα σκίζει τον αέρα..
Ξέφρενη ελευθερία… μανία αναζήτησης, ξεσπάει στη ψυχή μου..
Αφηνιάζω… Τρέχω..
Ακούω καλπάσματα…
Τα πόδια μου… τα πόδια μου… Ω, Αγαπη μου!..
Τα πόδια μου, πόδια άλογου…
Τον κένταυρο γυρεύω..
Σε λίμνη από ζαφείρια χύνομαι..
Βυθίζομαι.. Γλυκό νερό..
Η υγρασία των χειλιών σου..
Γυμνώνει το κορμί μου… γίνομαι ηδονή.. Τινάζομε σ αέρα..
Κορμί γυμνό, ατενίζουν τα βουνά..
Γυναίκα πάλι μ έκανες.. Τα δέντρα κοκκινίζουν..
βουνά θεόρατα, μπροστά.. Είναι τα μάτια σου..
Απλώνω τα άκρα μου, τεντώνομαι κι αφήνομαι, στο βλέμμα…
Νιώθω τον Άνεμο… η ανάσα σου..να γλύφει τους μηρούς μου..
παλάμη ανέμου, η χούφτα σου..στα στήθια μου αγκαλιά..
Με παίζεις.. με αφήνεις..
Ακούω τα κύματα… Ωκεανούς… είναι το γέλιο σου..
Φυσάς…
Άσπρο μετάξι, μ έντυσες…Χορεύω κι ανασαίνεις.. η θάλασσα χειροκροτά.. Τα σύννεφα ένα καστανό.. το χρώμα των μαλλιών σου.. Τα μπράτσα σου γίνανε ουρανός, και γέρνεις το κεφαλι..

ΣΠΑΘΙΜέλος
19/04/2005, 10:43:32
και αυτό;είναι αληθινή η γυναίκα;μόνο μία γυναίκα μπορεί να δίνετε έτσι.μην λες λοιπόν πως δεν υπάρχουμε.εσείς ανείξτε τα μάτια σας.εσείς φτέτε αν δείχνουμε ψεύτικες μπάρμπι.γιατί αυτές προτιμάτε.υπάρχουν γυναίκες.Σωστά δεν λέω ΑΦΡΟΔΙΤΗ;

fohatΜέλος
19/04/2005, 10:58:04

ΜΕΓΑ ΕΡΓΟ Η ΖΩΗ!

fohatΜέλος
19/04/2005, 10:58:50
------------------------------------------------

ΜΕΓΑ ΕΡΓΟ Η ΖΩΗ!