- Χαμένες Ήπειροι και η Προέλευση των Αρχαίων Θεών και Μύθων - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Ενδιαφέρουσες οι φωτογραφίες από το παρελθόν του Αιγαίου, που τις βρήκες;
quote:
Με λίγα λόγια: ΔΕΝ μπορεί να υπήρχε πολιτισμός ποιό πριν γιατί α) δεν είχε την πληθυσμιακή βάση να το κάνει, β) δεν είχε τις τεχνολογικές βάσεις να το κάνει (κάτι που θα απαιτούσε πολύ χρόνο) γ) δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες να το πράξει.
α)Δυνατό επιχείρημα φίλε OANNHSEA. Το μοντέλο πληθυσμιακής ανάπτυξης της ανθρωπότητας με βάση τις μέχρι τώρα γενετικές και αρχαιολογικές ενδείξεις αναφέρει μιά μικρή ομάδα ανθρώπων-γύρω στις 10,000-που από την Αφρική εξαπλώθηκαν στην γη τα τελευταία 50,000 με 100,000 χιλλιάδες χρόνια. Δείτε και εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο από το whitehead institute for biomedical research στο ΜΙΤ που αναφέρει κάποια επιπρόσθετα στοιχεία. http://www.wi.mit.edu/news/archives/2001/el_0509.html
Το β) και το γ) είναι και αυτά λογικές απόρροιες του α). Αν το α) δεν ισχύει τότε η ερμηνεία του β) και γ) μπορεί να αλλάξει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν λέω πως δεν ισχύει το α).
Απλά λέω πως αν αλλάξει ποτέ η εικόνα μας σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους κάποια νέα στοιχεία μπορεί να αλλάξουν την ιδέα μας για την τεχνολογική βάση και τον χρόνο τεχνολογικής εξέλιξης.
quote:
Και η ανάγκη, νομίζω ότι παίζει το τρίτο βασικό ρόλο μαζί με τον χρόνο και την πληθυσμιακή βάση.
Ναι συμφωνώ και με την Ostria η ανάγκη παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Συνεχίζει να μου φαίνεται περίεργο το γεγονός που κάποιοι λαοί δεν ανέπτυξαν περετέρω κάποιες εφευρέσεις. Ίσως και να είχαν διαφορετική προσέγγιση σε θέματα ζωής, μια διαφορετική κοσμοθεωρία που να έβλεπε την καθημερινότητα διαφορετικά, ίσως και ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αριστοκρατία και λαό, ιερατείο και πιστούς, να ήταν τέτοιος που δεν επέτρεπε την ευρεία χρήση αυτών των αντικειμένων για πρακτικούς σκοπούς.
quote:
Ερχόμαστε τώρα στις γελοιότητες του τύπου «πυρηνικά όπλα» ή «ρουκέτες και πυροβόλα» στις γραφές των αρχαίων.
Όλες οι ανάλογες αναφορές έχουν και μπορούν να εξηγηθούν με βάση τα μέχρι τώρα αρχαιολογικά δεδομένα. Για παράδειγμα τα ελικόπτερα στο ναό του Όσιρι στην Άβυδο ερμηνεύονται ως διάβρωση της πέτρας και προσπάθεια να ξανα σμιλεύσουν την πέτρα.
Eδώ έχει μια πολύ καλή εξήγηση:
http://www.catchpenny.org/abydos.html

Το πρώτο διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την Ατλαντίδα έγινε στην Μήλο το καλοκαίρι του 2005 όπου συμμετείχαν πολλοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.
Τα πρακτικά δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα επομένως δεν γνωρίζω τι ακριβώς ειπώθηκε από τους διάφορους ομιλητές. Από το πρόγραμμα μεταφέρω τα ακόλουθα ενδιαφέροντα:
Μέρος Πρώτο: Μύθος ή Εφεύρεση;
Μερικές από τις ομιλίες:
Erytheia as Atlantis. A Case Prior to Plato.
Η ομιλία μάλλον αναφέρεται στον συσχετισμό της Ερυθείας νήσoυ (Βαλεαρίδες) με την Ατλαντίδα.
Helike and Mythical Atlantis, an Illuminating Comparison
Σχετικά με αυτό δείτε και εδώ:
http://www.helike.org/
The Deucalion Catastrophe
Σχετικά με την σχέση του Ελληνικού μύθου του κατακλυσμού.
Ritual Capture and Sacrifice of the Bull at Atlantis. Are there any parallels?
Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου είχε τίτλο "Φυσικοί και Θεωρητικοί περιορισμοί σχετικά με την υπόθεση της Ατλαντίδας" εδώ από ότι κατάλαβα συζητήθηκε το ανέφικτο της θεωρίας και το τρίτο μέρος είχε τίτλο συγκεκριμένοι τόποι της Ατλαντίδας όπου συζητήθηκαν πιθανές τοποθεσίες από το Μαρόκο μέχρι το Ισραήλ, από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ιρλανδία. Το τελευταίο μέρος του συνεδρίου είχε τίτλο "Επιστήμες και Ατλαντίδα".
To site του συνεδρίου είναι http://milos.conferences.gr/?atlantis2005
Το πρόγραμμα υπάρχει σε pdf εδώ http://milos.conferences.gr/uploads/media/Conference_Programme.pdf
Ρίχτε μια ματιά αν έχετε χρόνο και αν θέλετε συζητάμε κάποιους μύθους όπως αναφέρθηκαν στο πρώτο μέρος του συνεδρίου (Δευκαλίωνας, νήσος Ερυθεία κ.τ.λ.) χωρίς καμιά πίεση και βιασύνη.
Και κάτι τελευταίο σχετικά με τους Τελχίνες. Νομίζω ότι ο Πλάτωνας αναφέρει την μεταλλουργία και αγαλματοποιία ως τέχνες των Ατλάντων. Δεν έχω μπραστά μου το κείμενο αν κανείς μπορεί να επιβεβαιώσει η να διαψεύσει ας το κάνει. Ποιές αρχαιολογικές πληροφορίες έχουμε για την αρχή της μεταλλουργίας;
quote:
εκ του σανσκρινδοτέτοιου «swar» ή «soar», τουτέστιν φωτεινός ουρανός, εξ ου και «σείριος».
Ακριβώς, αυτή είναι μια από τις πιθανές ετυμολογίες. Αν αυτό ισχύει συνδέεται πολύ ωραία με τον γαλαξία, το γάλα που πετάχτηκε από το βυζί της όταν το βύζαινε ο Ηρακλής.
ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ αλλά είμαι σίγουρος πως ενδιαφέρει κάποιους.
Τώρα ο Ηρακλής απέκτησε φήμη μέσω της Ήρας αλλά ήταν σε συνεχή αντιπαλότητα μαζί της. Το δέρμα λιονταριου σχετίζεται συμβολικά με τον Ήλιο. Δώδεκα άθλοι, πορεία του Ήλιου μέσα από τα δώδεκα ζώδια;
Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα στο κλασσικό περιοδικό numen.

Δεν ειναι περιεργο πως σε ολους σχεδον τους παγκοσμιους μυθους γινονται μαχες μεταξυ των θεων στο διαστημα με περιεργα οχηματα;
Ακομα και στην ΠΔ εχουμε την μαχη στους ουρανους αναμεσα στους Αγγελους!!!!!
opsimos
Ο τελευαίος να κλείσει την πόρτα.
ΠΟΡΤΑ ΡΕΕΕΕΕ.....
quote:
Όχι Ostria, δεν είχε αρκετή ισχύ για κάτι τέτοιο. Ούτε καν να ανάψει μία μικρή λάμπα. Κάπου αλλού στην χρησιμοποιούσαν σαν ένα μαγικό κόλπο προφανώς. Ακόμα και εάν έβαζαν πολλές εν σειρά το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Κάποιο "μαγικό" πρέπει να κάνανε...
Δεν είμαι ειδική, διαβάζω ότι η μπαταρία μπορεί να παράγει περίπου ένα βολτ με μέγιστη τιμή τα δύο βόλτ. Υπάρχει περίπτωση να τις χρησιμοποιούσαν για την επίστρωση μετάλλων (ηλεκτρόλυση) βάζοντας πολλές μαζί σε σειρά. Υπάρχει και η περίπτωση να μην ήταν καν μπαταρία. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να ήταν απλή θήκη για παπύρους.
quote:
Ποιές αρχαιολογικές πληροφορίες έχουμε για την αρχή της μεταλλουργίας;
Αρχίζει γύρω στο 7000-6000 πΧ με τον χρυσό (τα παλιότερα χρυσά κοσμήματα που έχουν διασωθεί είναι από την Ουρ και χρονολογούνται γύρω στο 2.600 πΧ)Μετά έχουμε την εποχή του χαλκού (μεσολαβεί μία ενδιάμεση περίοδος λίθου και χαλκού από το 6000-3.500 περίπου όπου ξεκινά επίσημα η εποχή του χαλκού (τα παλαιότερα μεταλλικά εργαλεία προέρχονται από την Μικρά Ασία), την οποία διαδέχεται η εποχή του σιδήρου γύρω στο 1200 πΧ.
Για τον χαλκό, φαίνεται ότι τα αρχαιότερα επιφανειακά αποθέματα χαλκού βρισκόντουσαν στο Βόρειο Ιράκ, το Upper Michigan και την Κύπρο.
Οταν αυτά εξαντλήθηκαν άρχισαν να σκάβουν μέσα στην γη, δημιουργώντας τα πρώτα μεταλλεία. Ενα από τα παλαιότερα μεγάλα μεταλλεία ήταν στο Rio Tinto στην Ισπανία, όπου γύρω στο 3000 πΧ γινόταν εξώρυξη χαλκού, χρυσού και ασημιού.
Φαίνεται ότι ένα μεγάλο βήμα για την μεταλλουργία έγινε με την ανακάλυψη του οσμηρού των μετάλλων (λειώσιμο του χαλκού σε πρώτη φάση) που πρέπει να έγινε γύρω στο 5.000 πΧ.
Μερικές ακόμα πληροφορίες που βρήκα για τους Τελχίνες:
http://www.sepp-gr.com/telxines_gr.htm
Και από το Βήμα ένα ενδιαφέρον άρθρο:
«Στη στροφή της 3ης προς τη 2η χιλιετία βλέπουμε στο Ακρωτήρι (Σαντορίνη) να σημειώνεται μια ραγδαία εξέλιξη και αρχίζουμε να έχουμε μαρτυρίες για τις σχέσεις των κατοίκων της Θήρας με τον έξω κόσμο. Εχουμε τις πρώτες ενδείξεις για επαφές με την Κρήτη αλλά και το υπόλοιπο Αιγαίο και αργότερα με τη Μεσόγειο» λέει ο καθηγητής κ. Ντούμας και συνεχίζει.
«Προσπαθώντας να ερμηνεύσω αυτό το φαινόμενο, είδα ότι την ίδια εποχή εγκαταλείφθηκαν οι προϊστορικοί οικισμοί του Βορείου Αιγαίου, η Πολιόχνη της Λήμνου, η Θέρμη της Λέσβου, το Ηραίον της Σάμου και το Εμποριό της Χίου. Είναι όλες προϊστορικές εγκαταστάσεις που ήκμασαν ως κέντρα διακίνησης αλλά και τεχνολογίας μετάλλου που έφερναν από την Ανατολή. Από την άλλη μεριά, η εξάπλωση των Χετταίων στη δυτική Μικρά Ασία, οι οποίοι πήραν και τον έλεγχο των μεταλλευτικών πηγών της περιοχής, δημιούργησε προβλήματα στους νησιώτες που βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με την κοντινή τους μικρασιατική ακτή. Την ίδια περίοδο έκλεισε ο θαλάσσιος δρόμος της Μαύρης Θάλασσας προς την Κολχίδα, από όπου ερχόταν το μέταλλο στο Αιγαίο, και το ίδιο συνέβη και με τον χερσαίο δρόμο μέσω Μικράς Ασίας. Ετσι οι νησιώτες αναγκάστηκαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους αλλού».
Εγκαταλείποντας το ΒΑ Αιγαίο, οι άνθρωποι στράφηκαν στο κεντρικό και νότιο πέλαγος, όπου πρέπει να εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες, φέρνοντας μαζί τους και την ανεπτυγμένη για την εποχή τεχνολογία της μεταλλουργίας. Οι Κάβειροι με άλλα λόγια, οι οποίοι λατρεύτηκαν στον Βορρά ως μεταλλουργοί απόγονοι του Ηφαίστου, έγιναν οι Τελχίνες του Νότου με ανάλογες ιδιότητες. Γύρω στα 2100 π.Χ. η ζήτηση του μετάλλου στο Αιγαίο είχε αυξηθεί πολύ, η Κρήτη βρισκόταν στην αυγή της ανακτορικής περιόδου και τα μεταλλεία του Λαυρίου δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τη ζήτηση. Η Κύπρος μόλις τότε άρχισε να γίνεται γνωστή ως ανεξάντλητη πηγή χαλκού.
Ετσι, υποστηρίζει ο κ. Ντούμας, καθώς ο δρόμος για το μέταλλο αλλάζει κατεύθυνση και στρέφεται προς την Κύπρο, η Σαντορίνη, στο κέντρο του Αιγαίου, βρίσκεται στο πιο καίριο σημείο της διαδρομής Κρήτη - Θήρα - Ρόδος - Κύπρος. Η μετακίνηση των πληθυσμών και η διάνοιξη νέων θαλάσσιων δρόμων του μετάλλου έδωσαν ισχύ στο Ακρωτήρι, το οποίο γνώρισε τότε ραγδαία ανάπτυξη, ως τη μοιραία έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας γύρω στα 1650 π.Χ.
http://tovima.dolnet.gr/print.php?e=B&f=12750&m=B07&aa=1
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 29/10/2006 03:08:56
Τώρα Ostria το ζήτημα δεν είναι τα βολτ, είναι γενικά το ρεύμα. Πιστεύω ότι όντως αυτή ήταν μία μπαταρία αρχέγονης μορφής - πως την χρησιμοποιούσαν άγνωστο - εάν όμως είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν και ένα πολλαπλασιαστή; Τότε τα πράγματα αλλάζουν...
Τώρα για τα μέταλλα. Το κυριότερο ορυχείο χαλκού για την Σουμερία και την ευρήτερη περιοχή βρισκόταν στο νότο προς το Ομάν. Μεγαλύτερα αποθέματα και ποιότητα Κύπρου, αλλά σήμερα έχει εξαντληθεί, άσε που δεν είμαστε σίγουροι που ήταν...
Όσο για τους Τελχίνες έχεις δίκιο. Δεν έχουμε μόνο την φυγή των Πελασγών από την Μικρά Ασία. Θα έφυγαν και άλλοι λαοί προς ομαδική μετανάστευση, από ανατολικά προς δυτικά.
Το που μπορεί να φτάσει αυτό είναι πέρα από την φαντασία. Ο Ηρόδοτος δεν γράφει ότι οι Κολχοί ήταν απόγονοι Αιγυπτίων στρατιωτών;
Α.Kircher, για να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Πάρε τους άθλους του Ηρακλή και βάλτους εδώ. Ας τους εξετάσουμε έναν προς ένα. Όχι θεωρία, οι μύθοι έχουν μία βάση...
Το άρθρο στο Βήμα δεν το ήξερα. Κατάλοιπα νεολιθικής εγκατάσταση της 5ης χιλιετίας π.Χ. λοιπόν στο Ακρωτήρι! Νόμιζα ότι η πόλη του Ακρωτηρίου χρονολογείτο στο 2000 π.Χ. Αυτό τώρα μας φέρνει αρκετά πίσω.
quote:
Γεια σας
Δεν ειναι περιεργο πως σε ολους σχεδον τους παγκοσμιους μυθους γινονται μαχες μεταξυ των θεων στο διαστημα με περιεργα οχηματα;
Ακομα και στην ΠΔ εχουμε την μαχη στους ουρανους αναμεσα στους Αγγελους!!!!!
Γεία σου φίλε opsimos,
όντως οι ουράνιες μάχες είναι αρκετά διαδεδομένες στην παγκόσμια μυθολογία. Το τι μπορεί να σημαίνουν το έχω σκεφτεί αρκετά αλλά δεν έχω καταλήξει σε μια ικανοποιητική εξήγηση. Ίσως διάφορα ουράνια και γεωλογικά φαινόμενα (για παράδειγμα εκρήξεις ηφαιστίων κ.τ.λ.) να αποτέλεσαν την βάση για αυτές τις περιγραφές. Εσύ αλήθεια τι πιστεύεις;
-------------------------------------------------------------
Παιδιά ευχαριστώ για τις πληροφορίες για την μεταλλουργία
quote:
Α.Kircher, για να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Πάρε τους άθλους του Ηρακλή και βάλτους εδώ. Ας τους εξετάσουμε έναν προς ένα. Όχι θεωρία, οι μύθοι έχουν μία βάση...
Ωραία, αύριο θα γράψω για τον δέκατο μύθο του Ηρακλή τον σχετικό με τα βόδια του Γηρυόνη που ζούσε στο νησί Ερύθεια και τον συζητάμε. Μιας και θα το διαβάσετε μεθαύριο (διαφορά ώρας) αν θέλετε κοιτάτε από τώρα εδώ.
http://mythologia.8m.com/athlos10.html
--------------------------------------------------------
Agnostic που χάθηκες;

quote:
Agnostic που χάθηκες;
Δεν χάθηκα βρε ![]()
![]()
Εδώ είμαι και παρακολοθώ το θέμα με αφθονο ενδιαφέρον. Κάποια στιγμή θα παραθεσω και πληροφορίες για το ταξίδι του Οδυσσέα και την συσχέτιση Ατλαντίδας και Κύπρου.
Περιμένω και την αναλυση των άθλων του Ηρακλή που αναφέρατε με τον φίλο OANNHSEA,για να μην τα κάνουμε όλα αχταρμα ![]()
Οσο για το θέμα που θίχτηκε σχετικά με την εξελιγμένη τεχνολογία,τα πηρυνικά, τους πυραύλους και τη μπαρούτη θα συμφωνήσω με τα επιχειρήματα του φίλου OANNHSEA. Πιστεύω επίσης πως αν υπήρχαν τέτοια καταστροφικά και εξελιγμένα όπλα θα είχαμε βρει και τις ανάλογες εγκαταστάσεις παραγωγής τους(Εργοστάσια, Βιομηχανίες κτλ). Αλλιώς από που παρήγαγαν ρουκέτες και λέιζερ οι αρχαίοι, από τα μάρμαρα των ναών?
Αν υπήρχαν τέτοιες εξελιγμένες τεχνολογίες θα είχαμε εντοπίσει και τα απομεινάρια ορισμένων σχετικών τεχολογικών εγκαταστάσεων. Δεν είναι δυνατό να βρίσκουμε ας πούμε πέτρινα εργαλεία ηλικίας χιλιάδων χρόνων από homo erectus και να μην έχουμε ανακαλύψει αρχαία εργοστάσια και βιομηχανίες παραγωγής "πυρηνικών" και άλλων εξελιγμένων "όπλων" όπως ευαγγελίζονται μερικοί ερευνητές. Αν μη τι άλλο, τέτοιες τεχνολογικές εγκαταστάσεις και μόνο λόγω μεγέθους θα ήταν πιο ευδιάκριτες, άρα και πιο ευκολες να τις εντοπίσουμε, σε σχέση με...τα παμπάλαια μικρά εργαλεία των homo erectus...
ΥΓ. Ωραία και η νέα σου υπογραφή φίλε μου A. Kircher. Εφετζίδικη και μουράτη ![]()

quote:
ΥΓ. Ωραία και η νέα σου υπογραφή φίλε μου A. Kircher. Εφετζίδικη και μουράτη
Ευχαριστώ και ανταποδίδω φίλε μου Agnostic.![]()
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
ΑΘΛΟΣ 10: ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΥΟΝΗ
Ο γίγαντας Γηρυόνης ήταν ο γιος του Χρυσάωρα (γιός του Ποσειδώνα και της Μέδουσας) και της νύμφης Καλλιρόης. Ο Γηρυόνης είχε τρία κεφάλια και τρία σώματα. Τα τρία σώματα ενώνονταν σε ένα ζευγάρι ποδιών. Είχε στην κατοχή του ένα πανέμορφο κοπάδι κόκκινων βοδιών που τα φύλαγε ο δικέφαλος σκύλος Όρθρος, ο αδελφός του Κέρβερου.
=>συσχετισμός του Γηρυόνη με το θαλάσσιο στοιχείο λόγω της καταγωγής του
Ο Γηρυόνης κατοικούσε στο νησί Ερύθεια ("κόκκινη νήσος") στα δυτικά του Ωκεανού που περιτριγυρίζει την γη (σύμφωνα με την αρχαία γεωγραφία) ή όπως θα λέγαμε σήμερα στην δυτική άκρη της Μεσογείου. Νομίζω πως αυτο το νησί ήταν έξω από τις Ηράκλειες στήλες αλλά δεν είμαι σίγουρος. Πολλές φορές η νήσος Ερύθεια ταυτιζεται με τις Βαλεαρίδες Νήσους.
=>Ερώτηση: Που είναι η Ερύθεια και πως μπορεί να σχετίζεται με τον μύθο της Ατλαντίδας;
=>η σουμεριακή Ερύθεια (Eridu) στην αρχαία παραλία της Ερυθράς θάλασσας δεν ξέρω πως/αν σχετίζεται με το νησί που βρίσκεται όπως ξέρουμε στα δυτικά.
=>Το όνομα Ερύθεια είναι επίσης το όνομα μίας από τις Εσπερίδες.
Ο Ηρακλής πρέπει να κλέψει τα βόδια του Γηρυόνη. Ταξιδεύει μέσα από την έρημο της Λιβύης οργίζεται με την ζέστη και τοξεύει οργισμένος προς τον ήλιο από τον οποίο και λαμβάνει το χρυσό κύπελλο με το οποίο ο ήλιος ταξιδεύει στον ουρανό και έτσι τελικά φτάνει στο νησί της Ερύθειας.
=>Ερώτηση: Γιατί το ταξίδι μέσα από την έρημο της Λιβύης και ποιά η σκοπιμότητα του κύπελλου του ήλιου;
Τελικά ο Ηρακλής σκοτώνει τον Ευρυτίωνα και τον σκύλο Όρθρο και τελικά και τον Γυρηόνη και κλέβει το κοπάδι.
Άλλα στοιχεία σχετικά με τον Γηρυόνη, Ερύθεια και τα παραπάνω.
=>Ο Απολλόδωρος αναφέρει πως η Ερύθεια ήταν τα Γάδειρα, το σημερινό Cádiz http://en.wikipedia.org/wiki/C%C3%A1diz
=>Επίσης σύμφωνα με τον Απολλόδωρο όταν ο Ηρακλής έφτασε στην Ερύθεια κατασκήνωσε στο όρος Άτλας. Η επιστροφή του ήταν μέσω της Ταρτησσού.
Για Ταρτησσό και τον πολιτισμό της έχει ενδιαφέρον το ανάλογo άρθρο της wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Tartessos όπου συνδέει την Ταρτησσό με την Ατλαντίδα. Κάντε επίσης κλικ στο λινκ σχετικά με την την προτομή της Lady of Elx (της οποίας ο τύπος της ενδυμασίας δεν μπορεί να ταυτιστεί επιτυχώς με καμιά γνωστή κουλτούρα.)
Όλα τα αρχαία αποσπάσματα σχετικά με τον Γηρυόνη αν θέλει κανείς να τα διαβάσει υπάρχουν εδώ:
http://www.theoi.com/Gigante/GiganteGeryon.html
Ο παραπάνω άθλος έχει ερμηνευτεί αστρονομικά. Δείτε εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Geryon
Ερώτηση: 1) Τι ιστορικά στοιχεία και γεωγραφικές γνώσεις κρύβονται στον παραπάνω μύθο;
2) Πως μπορεί αυτή η ιστορία να σχετίζεται με τους μύθους των χαμένων ηπείρων;
Επίσης νομίζω ότι θα βρήτε ενδιαφέροντα τα παρακάτω λινκ:
http://www.atrium-media.com/rogueclassicism/2005/02/08.html#a5170
Να τι λέει ο τύπος (Okay ... this is getting kind of strange. First we get the announcement the other day of a conference devoted to 'the Atlantis hypothesis'. Today, we get two press releases from some Spanish source (in English, with varying items lost in translation). Here's the incipit of one:)Ελπίζω αυτό να σας άνοιξε την όρεξη να διαβάσετε και τα υπόλοιπα.
Λοιπόν υπάρχει νομίζω αρκετό υλικό για σκέψη και συζήτηση. Όπως λέω πάντα χωρίς βιασύνη και πίεση παρουσιάζουμε ο καθένας την γνώμη μας και την συζητάμε. Άντε και να δούμε αν θα καταλήξουμε πουθενά. ![]()

Από την Θεογονία
Και ο Χρυσάωρ γέννησε τον τρικέφαλο Γηρυόνη σμίγοντας με την Καλλιρόη την κόρη του ξακουστού Ωκεανού. Κι αυτόν τον θανάτωσε ο ισχυρός Ηρακλής κοντά στις στριφτόποδες αγελάδες στην Ερύθεια που βρέχεται από παντού, τη μέρα που οδήγησε τις πλατυμέτωπες αγελάδες στην ιερή Τίρυνθα αφού πέρασε το ρέμα του Ωκεανού και σκότωσε τον Όρθρο και τον βοσκό Ευρυτίωνα, στην κατασκότεινη μάντρα πέρα απ’ τον ξακουστό Ωκεανό.
Παρατηρήσεις:
Η Ερύθεια είναι νησί και βρίσκεται πέρα από το ρέμα του Ωκεανού, στην κατασκότεινη μάντρα?
Δύο διαφορετικά είδη αγελών στο νησί;
Γηρυνόης... που σημαίνει ο φωνάζων, ο κράζων (από το γήρυς) που είναι η φωνή, η λαλιά, η ομιλία. (Γιατί του έδωσαν αυτό το όνομα;)
Ο γίγαντας λοιπόν με τα 3 κεφάλια και σώματα και ο σκύλος του με τα δύο κεφάλια (τι να συμβολίζουν άραγε τα διπλά και τριπλά κεφάλια;)
Αλλες σχετικές παραδόσεις:
Ο Απολλόδωρος λέει ότι πριν φτάσει στην Ερυθεία, σταμάτησε στο μέρος όπου η Λιβυή συναντά στην Ευρώπη. Εκεί, ο Ηρακλής έφτιαξε δύο τεράστια βουνά ένα στην Ευρώπη και ένα στην Λιβυή, για να μείνει στην μνήμη των ανθρώπων το ταξίδι του αυτό.
Αλλες παραδόσεις λένε ότι ο Ηρακλής έσπασε ένα βουνό στα δύο. Ετσι κι αλλιώς, αυτά τα δύο βουνά είναι γνωστά ως στήλες του Ηρακλέους.
Τελικά ποιό είναι το σημαντικό (αξιομνημόνευτο) στοιχείο εδώ;
Το νησί; Οι αγελάδες; Το στενό του Γιλβραλτάρ;
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Να μιλάς για τον εαυτό σου φίλε μου.
Οι άλλοι σε βλέπουνε όπως βλέπεις εσύ τον εαυτό σου...
"Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΝΑΣ...ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ !"
Σε ποιούς επισκόπους;;;
Σκοπώ=εξετάζω, επισκοπώ=εξετάζω λεπτομερώς, επίσκοπος=εξεταστής...
Σας θυμίζει τίποτε αυτό;
Οι λέξεις μας μαθαίνουν ιστορία...
στην τοποθέτησή σου θίγεις αρκετά σημαντικά σημεία αυτής της υπόθεσης, τα οποία θα μπορούσαν να αναλυθούν επί μακρόν.
Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομη:
quote:
ΑΠΛΑ ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΔΗΘΕΝ ΚΑΠΟΙΟΙ
ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΙ...ΚΑΚΗ ΛΕΞΗ,
ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΑΝΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ,ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΚΙ ΕΣΥ,
ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΑΝΕ ΠΕΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ.
ΤΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ,ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΠΕΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ.
Μου κάνει φοβερή εντύπωση το γεγονός, ότι σχεδόν κανείς δεν αναλογίζεται τί σημαίνουν οι Απόκριες και γιατί τις γιορτάζουμε με τον τρόπο με τον οποίο τις γιορτάζουμε.
Είναι άλλο το να αρχίσουμε να βριζόμαστε (κατά την επίπλαστη έστω ηθική - κατ' εμέ είναι θέμα γλωσσικής αισθητικής) μεταξύ μας και τελείως διαφορετικά τα δρώμενα της εποχής της αποκριάς με τις προκλήσεις τους.
Μήπως θα 'πρεπε να αναλογιστούμε βαθύτερα εσωτεριστικά, τί σημαίνει αυτό;
quote:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΘΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ zadok, ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΘΕΝ ΗΘΙΚΗ.
ΚΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΠΑΝΩ Σ'ΑΥΤΟ,
ΘΕΛΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
Αυτό θα μπορούσαμε να το συζητάμε επί ώρες, αλλά φοβάμαι ότι ξεφεύγουμε από το θέμα.
Ακριβώς αυτό είναι και το παράλογο στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά την άποψή μου:
οι διαμαρτυρόμενοι θεώρησαν ότι θίχτηκε η "ηθική" τους, ενώ η καλλιτέχνης απλά μετέδιδε το κοινωνικό (υπαρκτό) κλίμα μίας συγκεκριμένης γιορτής.
quote:
ΜΕ ΤΗ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Μ'ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ.
ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ
ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ,ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΡΩΤΑΓΕ ΚΙΟΛΑΣ.
Το ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, δε μας αναιρεί το δικαίωμα να τον κρίνουμε και φυσικά, αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές.
Όμως, ειλικρινά δεν βρίσκεις υπερβολική τη μήνυση ![]()
quote:
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΩ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ
ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ,ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΙ Η ΑΛΛΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΛΕΡΩΜΕΝΗ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΗΣ.
Δεν καταλαβαίνω κατά ποία έννοια η άλλη πλευρά έχει λερωμένη τη φωλιά της, όπως λες.
Αν θέλεις, εξήγησέ το μου.
quote:
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ Η ΚΑΙ ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ.
Τώρα δεν ξέρω σε ποιούς αναφέρεσαι, αλλά μάλλον γενικεύεις χωρίς λόγο.
quote:
ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ Η ΣΑΜΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ...ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΝΑΣ...ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ !
ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ?
Είμαστε:
Αυτοί που δίνουν αξία στην καλλιτέχνιδα, την όποια καλλιτέχνιδα και εξουσία στον αρχιεπίσκοπο, τον όποιο αρχιεπίσκοπο.
Ποιός είναι το έθνος, αγαπητέ μου;
Ποιό έθνος επικαλούνται;
Οι χωριάτες στον Τύρναβο ή στην Κοζάνη δεν είναι έθνος;
ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ, ΤΑ ΒΑΛΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ Δ.ΣΑΜΙΟΥ;
Αυτή είναι η ουσία και κάποια στιγμή πρέπει να αναρωτηθούμε πόση ευθύνη έχουμε για όσα συμβαίνουν στο όνομά μας.
.
.

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 10/01/2005 23:29:48
pankyfish, ομολογώ πως δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις ακριβώς με αυτό: "Για βάλτε δίπλα και τη λέξη Σαμίου, ίσως τότε το επιτρέψει!"... ή μήπως αμέλησες εσύ να κοιτάξεις λίγο παραπάνω;;
Θα σε προειδοποιήσουμε για μία ακόμη φορά... και με αυτό το Λογαριασμό... να σταματήσεις τις προσωπικές "κόντρες" υπό τη μορφή υποτιμητικών, χλευαστικών και προσβλητικών προσωπικών χαρακτηρισμών.
Επίσης για το ίδιο ακριβώς θα προειδοποιήσουμε και όλους/ες όσους/ες αρέσκονται στη διαιώνιση τέτοιων φαινομένων που κάθε άλλο παρά προάγουν τη νοοτροπία ενός υγειούς και δημιουργικού Διαλόγου. Αυτές οι καταστάσεις θα πρέπει να πάψουν ή τουλάχιστον να ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό η εμφάνισή τους μέσα στα Forums του ESOTERICA. Φυσικά σε αυτό στηριζόμαστε τόσο στα αποθέματα της καλής διάθεσης και των εμπλεκομένων όσο και στην βοήθεια των υπολοίπων Μελών, ειδικά των παλαιότερων.
Όσο για τα συγκεκριμένα δείγματα της λαϊκής μας Παράδοσης, όπως και νά'χει παραμένουν απρεπή! Ως στοιχείο της Λαογραφικής καταγραφής και Έρευνας οπωσδήποτε έχουν τη σημαντικότητά τους. Σίγουρα στην επαρχία, ειδικότερα των περασμένων εποχών, εξυπηρετούσαν κάποιες συγκεκριμένες σκοπιμότητες, κυριώς ψυχολογικής αποφόρτισης, στα πλαίσια πάντα συγκεκριμένων χρονικών στιγμών του Έτους.
Και ως τέτοια όμως ήταν απλώς αντανακλάσεις άλλων τελετουργικών στοιχείων και Κοινωνικών διεργασιών, φυσικού τύπου, που μόνον να φανταστούμε μπορούμε, εξαιτίας των ελλιπέστατων ιστορικών/αρχαιολογικών στοιχείων.
Οπωσδήποτε πάντως, δεν είναι κάθε στοιχείο της Παράδοσής μας καλό ή φυσικό επειδή τυγχάνει να είναι "παλιό" ή "αρχαίο". Και οι Παλιοί και οι Αρχαίοι ήταν σε πολλές περιπτώσεις Αφύσικοι ή και προσβλητικοί ακόμη, απέναντι στην Φύση... Γι'αυτό ακριβώς και κάποιες συνήθειες, πρακτικές ή κοινωνικές νοοτροπίες "καταγγέλθηκαν" στην εποχή τους από Αρχαίους Στοχαστές ή Φιλοσόφους ως διεφθαρμένες.
![]()
-------------------------
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"
"όπως και νά'χει παραμένουν απρεπή!"
Και τι είναι ευπρεπές;
Να αναθεματίζεις οτιδήποτε Ελληνικό ενώπιον της ηγεσίας των "Ελλήνων";
Εγώ πάντως γελάω όταν ακούω τ' αποκριάτικα της Σαμίου.
Εσύ τι συμπτώματα έχεις;
Είναι σαν να λέμε ότι οι Εβραίοι έχουν επίσημη θρησκεία τον
Χιτλερισμό!
Edited by - Αίολος on 10/01/2005 23:48:59
quote:
Σαμίου -Ένα ***** παινεύτηκε
"Ένα ***** παινεύτηκε σ' Ανατολή και Δύση
πως δεν εβρέθει ********* να πάει να το γαμήσει
κι ο ******* μου, που τ' άκουσε πολύ του κακοφάνει
βάζει τ' ******* του φτερά και τρέχει και το φτάνει
-Βρε συ βρε συ ********** τι έχεις και παινιέσαι
στον κόσμο που γεννήθηκες πρέπει για να γαμιέσαι----
Ωραίο, ε;
ΥΓ: Admin, λαογραφικό είναι!
Αν μέσα στο forum εδώ που υπάρχει και ένα επίπεδο ας πούμε ελευθεριότητος κοκκινίζονται τα λαογραφικά τραγούδια της Σαμίου, τότε τι το συζητάμε; Την απάντηση την έδωσε ο Admin... :-)
quote:
Αβάσιμη μήνυσηΚαλά,
εσύ είσαι τελείως άσχετος..κανένα φίλο να σου εξηγήσει τα περί των νομικών, δεν έχεις;
Για την ακρίβεια μετέφερα ακριβώς αυτά που μου είπαν ο κολλητός μου ο δικηγόρος και ο πατέρας του ο εφέτης (που κάθε άλλο παρά διεθνιστούλης είναι). Είναι φως φανάρι ότι πρόκειται για αβάσιμη μήνυση και υπό κανονικές συνθήκες η Σαμίου μόλις αθωωθεί πανηγυρικά θα μπορέσει να του κάνει αγωγή για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση και να του πάρει ό,τι έχει και δεν έχει. Αν δηλαδή έχει όρεξη να ασχοληθεί η γυναίκα...
Ξέρεις ath, μου κάνει φοβερή εντύπωση με εσάς τους φανατικούς που κάθε φορά που τίθεται το θέμα "στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε" ούτε καν το σκέφτεστε πριν απαντήσετε: για σας η πραγματικότητα είναι ένα μάτσο ψέμματα που βγάζουν οι "εχθροί" από το μυαλό τους...
Real stupidity beats artificial intelligence any time. -- Terry Pratchett
"Ένα ***** παινεύτηκε σ' Ανατολή και Δύση
πως δεν εβρέθει ********* να πάει να το γαμήσει
κι ο ******* μου, που τ' άκουσε πολύ του κακοφάνει
βάζει τ' ******* του φτερά και τρέχει και το φτάνει
-Βρε συ βρε συ ********** τι έχεις και παινιέσαι
στον κόσμο που γεννήθηκες πρέπει για να γαμιέσαι"
Την αλήθεια λέει...
"Σαν δεις καράβι στο βουνό, μ.... θα τό 'χει σύρει"
"όπως και νά'χει παραμένουν απρεπή!"
Αίολος:
"Και τι είναι ευπρεπές;
Να αναθεματίζεις οτιδήποτε Ελληνικό ενώπιον της ηγεσίας των "Ελλήνων";"
Αίολε, αυτά τα δύο αποτελούν διαφορετικά θέματα νομίζω...
Δεν μίλησα για το Ιδανικό του Δικαίου(στο οποίο απ'ότι καταλαβαίνω πιθανώς να αναφέρεσαι) αλλά για το αίσθημα της Ευπρέπειας. Κάτι που είναι απρεπές μπορεί να ενταχθεί στα Πλαίσια μίας Φυσικής διαδικασίας, υπό συνθήκες, και ίσως πάλι έτσι να πρέπει να γίνεται. Όμως οι συνθήκες αυτές θα πρέπει να σχετίζονται με ένα γενικότερο σύστημα της Κοινωνίας που σκοπό θα έχει να εξελίσσει τις Ψυχές.
Ένα τέτοιο γενικότερο πλαίσιο θεωρώ ότι δεν καταγράφεται ιστορικά(τουλάχιστον για τον ελλαδικό χώρο) παρά μόνον προ-ιστορικά, προ-κλασικά και μυθολογικά(οι αναφορές στα Διονυσιακά μυστήρια της προκλασικής αρχαιότητας είναι ένα καλό παράδειγμα). Μάλλον έχουμε πάψει να είμαστε(συνολικά) Φυσικοί εδώ και αρκετές Χιλιετίες... Ελπίζω κάποια στιγμή να ξαναγίνουμε!
Όσον αφορά την Γενετήσια λειτουργία και τον Ερωτισμό είναι παραπάνω από σίγουρο πως έχει τεθεί κατά περιόδους(άλλοτε μικρότερες, άλλοτε πολύ μεγαλύτερες) σε ορθά πλαίσια, απόλυτα Φυσικά, και καλαίσθητα, τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και - περισσότερο μάλλον - στα πλαίσια της Ινδουϊστικής τέχνης αλλά και στην Αραβική - και γενικότερα Σουφική - εσωτερική Ποίηση. Επίσης και στην Κινεζική και Ιαπωνική τέχνη. Το ίδιο και σε παλαιότερους ακόμη Πολιτισμούς(Μεσοποτάμιους και Αιγυπτιακό για παράδειγμα).
Στα καλύτερα δείγματα αυτών των Πολιτισμικών περιόδων ο ερωτισμός συνδέθηκε πάντοτε με την "αναπαράσταση" σε ανθρώπινο επίπεδο Κοσμογονικών Πράξεων και στην διοχέτευση της Θείας Δύναμης του Έρωτα(της Δύναμης που ενώνει τα Όντα του Σύμπαντος) μέχρι και στην καθημερινή ζωή όσων οι δυνάμεις τους και οι "προδιαγραφές" τους τους επέτρεπαν να κατανοήσουν αυτή την μεγάλη αλήθεια.
Στο "μεγάλο πλήθος" πάντοτε αφήνονταν μία κατώτερη έκφραση αυτών των Πνευματικών ωθήσεων, τέτοια που να μπορεί να είναι χρήσιμη και σε αυτήν την περίπτωση...
Είναι απόλυτα κατανοητό και λογικό ότι το "πλήθος" πάντα έχει μία ροπή προς τα κατώτερα και όχι τα ανώτερα. Πάντα τείνει να εκφράζει και να ερμηνεύει τις Συμπαντικές Δυνάμεις σύμφωνα με τις Ζωικές και ενστικτώδικες αντανακλάσεις τους και όχι με τις Πνευματικές.
Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για τον κάθε Πολιτισμό...
Όταν εκκλίπουν οι Κατάλληλες Συνθήκες, το "Γενικό Πλαίσιο", οι Πνευματικές Αρχές ως άξονας της Κοινωνίας, τότε η κατάσταση εκτρέπεται πολύ εύκολα προς την "Εντροπία". Και πάντα αυτή η εκτροπή γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους "επιτήδειους", κάθε ποιότητας και δύναμης... υπό την "μπαγκέτα", εννοείται, αυτών που επιζητούν την "Απόλυτη Εξουσία"...
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"
Γιατί αυτό πρέπει να είναι κατακριτέο;
Εάν κατακρίνεις τα χαμηλά δεν πρόκειται να φτάσεις ποτέ ψηλά.
Ετσι δεν είναι;