- Απόδοση της "αγ. γραφής" στα σύγχρονα Ελληνικά. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Πβς να αποδόσεις ένα κείμενο στην γλώσσα σου;Δεν το αποδίδεις, το καταλαβαίνεις...
Μπορείς να μας πεις ποιοι είναι οι λόγοι που θεωρείς αδύνατο να αποδοθεί ένα κείμενο γραμμένο στην αρχαία Ελληνική στην νεοελληνική;;;
quote:
.Για να το καταλάβεις, χρησιμοποιείς τη λογική σου, με τα δεδομένα που έχεις, να ειναι η λογική, που σε στηρίζει..
Μπορείς να μας εξηγήσεις πώς, με ποιόν τρόπο, μπορείς να κατανοήσεις ένα αρχαιοελληνικό κείμενο, με τη λογική, αν δεν γνωρίζεις αρχαία Ελληνικά;;;
Αυτά μπόρεσα να καταλάβω απ' αυτά που έγραψες και πάνω σ' αυτά σε ρωτάω...
Για να δούμε το διάλογο που θα κάνεις...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
Με τα σχόλια του BBC.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8661385.stm?ls
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:quote:
Εαρινέ,με τη λογική κρίνουμε τα ανθρώπινα και με τα υπερλογικά και υπερφυσικά τα θεία...Αλλά, πίστευα, ότι μπορούσες να διαχωρίσεις, την λογική απο την υπερλογική,όπου δεν φτάνει δλδ, η λογική μας....Καισε καμία περιπτωση, δεν εννοεί,πως θα είναι έτσι και αύριο,δεν θα πάψει να είναι υπερλογικό, απο μια ανακάλυψη, ή μια έρευνα...
Λέγαμε, όμως, περι απόδοσης στα ελληνικά, ενος ελληνικού κειμένου....
Πβς να αποδόσεις ένα κείμενο στην γλώσσα σου;Δεν το αποδίδεις, το καταλαβαίνεις....Για να το καταλάβεις, χρησιμοποιείς τη λογική σου, με τα δεδομένα που έχεις, να ειναι η λογική, που σε στηρίζει..
Τα άλλα, που συμπληρώνουν αυτή τη λογικη,κομμάτια άγνωστα του πάζλ,δένουν, όταν υπάρχει η λογική, γνωσιολογική βάση..
Αλλά, για λέξεις,βρε αγόρι μου, 45 χρόνων ,είμαι,λές να ήμουνα ....μουγκός και αόμματος, πριν;
Σύνελθε, εσύ μόλις τις ακούς και ενθουισάζεσαι..
Για μένα,μια απο τα ίδια...
Πάμε για νερό και μένουμε διψασμένοι...
Κανένας καλός;....Φίλε μου πολυ-αγαπημένε και καλέ μου συνδίκτυε...άν υπάρξει έστω και ένας άνθρωπος σε τουτο τον κόσμο , ο οποίος θα αντιληφθεί έστω και ένα κόμμα απο όσα γράφεις , τότε εγώ θα τρώω χορταρικά για όλη την υπόλοιπη ζωή μου!
Ιδιαίτερα η "σύζευξη" λογικης και γνωσιο-λογικής βάσης...πραγματικά ήταν κάτι το συνταρακτικό...θα έλεγα απο τις καλύτερες στιγμές του φόρουμ...
Αυτό δε το "υπερλογικό" ήταν ότι το καλύτερο..πραγματικά είσαι αλλού φίλε μου...ΑΛΛΟΥΥΥΥΥ!
soul
soul
Αγαπητέ μου Γιάπετ, η απόδοση ενός έργου, το κάνει κάτι άλλο, απο αυτό που ειναι,έχουμε ξαναπεί....Αν κανείς, θέλει να διαβάσει ένα κείμενο, ένα συγγραφέα, διαβάζει το πρωτότυπο, για να ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ...
Βέβαια, υπάρχουν κι οι ...κλέφτες..Αυτοί που έχουν ανάγκη, να ΚΛΈΒΟΥΝ
απο ιδεολόγους,να σκυλεύουν νεκρούς, ή το καλό,αλλά,η ομορφιά της σκέψης ενός ανθρώπου, ή το σκεπτικό ενός έργου,είναι πνευματική περιουσία, έχουμε ξαναπεί...Κατοχυρώνεται ή όχι, έτσι είναι...
Το να καταλάβεις, τι ήθελε να πει ο ...ποιητής, έχει σημασία....Όχι τι ανακάλυψες, ή σε βόλευε...
Δεν ξέρει όμως ο κακομοίρης σε ποιους μιλάει, εφαρμόζει λάθος τακτική. Πρώτα πρώτα, αν ψάξεις θα δεις ότι τα μεγαλύτερα κεφάλια της γης σκέφτονται και εκφράζονται απλά και ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ "χαζά". Ήμουν τυχερός στη ζωή μου να έχω γνωρίσει άτομα καταξιωμένα με ιδιαίτερο πνεύμα. Έτσι σκέφτονται. Η πολυπλοκότητα δεν επιλύει προβλήματα, ίσα ίσα, τα χειροτερεύει. Η αφαιρετική ικανότητα απλοποιεί τις παραμέτρους και δείχνει το σωστό δρόμο. Η μεγαλοφυΐα είναι στην απλότητα της έκφρασης και κατ'επέκταση στη σκέψη. Να σου δώσω παράδειγμα από την αρχαία γραμματεία που είναι κοινή γνώση. Λέει ο Ηράκλειτος "τα πάντα ρει". τέλος. 1 απλή κουβέντα και τα λέει όλα, τι να αναλύσει, τι να εξηγήσει. Συμπύκνωση χιλιάδων σκέψεων και συμπερασμάτων σε 3 λέξεις. Αυτό είναι μυαλό, αυτό είναι αρτιότητα σκέψης. Είναι απλό αλλά πανδύσκολο. Για κάντο και εσύ να πεις τόσα πολλά με τόσο λίγες λέξεις... Αν ήθελε να σε μπερδέψει και να κρύψει την άγνοια του θα στο έλεγε "με πολλά λόγια"... Να θυμίσω επίσης το λακωνισμό...
Ευτυχώς λοιπόν Δήμο ΔΕΝ έχαψες τις μπαρούφες του και τον πήρες στο ψιλό...
Και προπάντων, ούτε ο ένας εαυτος σου, ούτε ο άλλος, να μην επικοινωνεί με τον άλλο συνομιλητή...Ο παροξυσμός, δημιουργεί σύνδρομα καταδίωξης...
Αυτό στην ιατρική αποκαλείται σχιζοφρένεια...
Μήπως είμαστε απλώς διαφορετικοί άνθρωποι που διαφωνούν με την αποψάρα σου; Μήπως τελικά δεν είναι στραβά ο γιαλός αλλά εσύ αρμενίζεις στραβά;Μήπως τελικά είσαι για δέσιμο;
quote:
Μπορείς να μας εξηγήσεις πώς, με ποιόν τρόπο, μπορείς να κατανοήσεις ένα αρχαιοελληνικό κείμενο, με τη λογική, αν δεν γνωρίζεις αρχαία Ελληνικά;;
Πάνω σε αυτό που λες γιάπετ έχω να κάνω μία παρατήρηση. Όχι ακριβώς διαφωνία αλλά επισήμανση. Σε τι γλώσσα σκέφτεται ο άνθρωπος; Για να καταλάβεις κάτι πρέπει να σκεφτείς. Και για να σκεφτείς πρέπει να εκφραστείς εσωτερικά. Και κάθε σκέψη δεν είναι μία έννοια, μία λέξη; Άρα ο μέσος Νεοέλληνας σκέφτεται στη Νέα Ελληνική. Ίσως κάποιοι πχ που έχουν χρόνια τριβή με μία γλώσσα (πχ μετανάστες στο εξωτερικό ή δίγλωσσοι(που οι γονείς τους τούς μιλούσαν 2 γλώσσες) να μπορούν να σκέφτονται σε 2 γλώσσες) αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι σκέφτεσαι στα Νέα Ελληνικά. Να το θέσω αλλιώς. Όταν διαβάζεις ένα κείμενο σε μια άλλη γλώσσα το αποδίδεις εσύ ο ίδιος μόνος σου μέσα σου στα ελληνικά και από εκεί το καταλαβαίνεις. Είναι σύνθετη διεργασία, δεν είναι απευθείας. Διαφωνείς;;;;
Άρα ακόμα και αν είσαι αρκετά καλός γνώστης της αρχαίας ελληνικής πάλι "υποσυνείδητα" μια απόδοση, ένα πέρασμα από τη Νέα Ελληνική το κάνεις δεν το κάνεις; Δηλαδή και να ξέρεις τις λέξεις στα αρχαία πάλι πρέπει να τους δώσεις μια μορφή στο μυαλό σου στη γλώσσα που έχεις μάθει να σκέφτεσαι...
Άρα γιατί δεν μπορεί να εκδοθεί ή να γραφτεί απόδοση από τη στιγμή που ο κάθε άνθρωπος αυτό κάνει μέσα στο μυαλό του για να καταλάβει;
Edited by - IndustrialAngel on 05/05/2010 17:52:23
Δεν είπα, ποτέ, ότι δεν μπορεί να γραφεί απόδοση ή μετάφραση ενός κειμένου...
Το ίδιο ρωτάω κι εγώ τον τρεχα.... που ισχυρίζεται ότι το κάθε κείμενο πρέπει να διαβάζεται στο πρωτότυπό του και να μην αποδίδεται, αλλά δεν μας εξηγεί (ως συνήθως) πώς μπορεί να γίνει αυτό, αν κάποιος δεν γνωρίζει τη γλώσσα, στην οποία είναι γραμμένο το κείμενο.
Αντ' αυτού προτιμάει να αραδιάζει αρλούμπες...
quote:
Αν κανείς, θέλει να διαβάσει ένα κείμενο, ένα συγγραφέα, διαβάζει το πρωτότυπο, για να ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙ...
...στις οποίες είναι απ' τους καλλίτερους.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Γιατί συμφώνησες;
Τώρα θα μου πει ότι είμαι ΚΑΙ ο γιάπετ
Edited by - IndustrialAngel on 05/05/2010 18:32:23
quote:
Επίμενεις ότι εγώ και ο εαρινός είμαστε το ίδιο πρόσωπο; Μήπως είμαι και ο άθεος; Μήπως είμαι και ο ελό; Μήπως είμαι και ο allzzaro; Μήπως να ενσωματώσουμε όλα τα ονόματα σε ένα. "Λεγεών" προτείνω γιατί είμαστε πολλοί;;;;;
[/quote]

ΑΟΥΑ..
Τι μανία να βγάλεις τον άλλο, ότι δεν δικαιούται να μιλάει;....
Ρε φιλε, εσείς είστε λίγοι, λέμε, όχι εμείς,αλλά,η....εξέλιξη σου, δεν λέει την επιβολή του ζώου, που εσύ ασπάζεσαι.......Εσύ, τι ασπάζεσαι τελικά;...
Απο δημοκρατια, πόσες χιλιάδες χρόνια πριν, είστε αγόρι μου;...
Δηλαδή, αγαπητέ μου allzzaro, πρέπει να βάλουμε κι εμείς προσωπική φωτό, μετά απο τη δική σου;
Τώρα για την μετάφραση, Γιάπετ, τι να πω...Δεν σε ενδιαφέρει τι έγραψε καποιος, αλλα, τι κατάλαβε κάποιος που το διάβασε...
Σεβαστό, απλά, εμένα,δεν μου αρκεί....
Σεβάσου το, και πάψτε την τακτική Μπους, "μαζι μας ή εναντιον μας".....
Δεν δεχνετε άνετοι,αλλα νευρικοί...
Εντελώς πληροφοριακά...
Κάτι που μου υποσχέθηκες.
Τώρα, εσύ κατάλαβες αυτό που λες, απ' αυτά που έω γράψει:
quote:
Δεν σε ενδιαφέρει τι έγραψε καποιος, αλλα, τι κατάλαβε κάποιος που το διάβασε...
μπορώ να σου γράψω πάρα πολλά πάνω σ' αυτό, αλλά θα είναι άσκοπο, όπως όλες οι προσπάθειες συνεννόησης, μαζί σου.
Σου λέω όμως μόνο ότι ΚΑΙ αυτό που λες μ' ενδιαφέρει για κάποιο γραπτό.
Ό,τι κατάλαβες κατάλαβες....
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Δηλαδή, αγαπητέ μου allzzaro, πρέπει να βάλουμε κι εμείς προσωπική φωτό, μετά απο τη δική σου;
Βάλε οτι θέλεις κούκλε μου.
Μια φωτό έτσι για χιούμορ.. μην το παίρνεις προσωπικά.
Ασε να γελάμε λίγο, έτσι για να ξεχνάμε τον πόνο μας.![]()
Ενα πράγμα μόνο θα σου πώ.
Σε αγαπάω σε εκτιμάω αλλά αν σε περίπτωση ξεκινήσουν πάλι να σε βρίζουν χυδαία δεν θα ανακατευτώ.
Ετσι για να μάθεις να εκτιμάς.
Edited by - allzzaro on 05/05/2010 21:02:00
quote:
Είπα κι εγώ ρε συ,allzzaro πως κι όλοι μαζί πάλι;... Αρχίσαμε,νεα ...επιμορφωτικά σεμινάρια;...
Φίλε μου Βαγγέλη , εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου....
Τι να μας πεί τώρα ο Βιομηχανικός-Εαρινός...ο Βιομηχανικός-Γιάπετ ... ο Allzzaro KAI ανεκδιήγητοι με-μονωμένοι Εαρινός και Βιομηχανικός...άσε και κείνους τους άλλους -ονοματα δεν λέμε...- που το παίζουν ειδήμονες και δεν αφήνουν κανέναν να μιλήσει...συζήτηση θα κάνουμε τελικά..τόσος φασισμός ρε παιδί μου..τόση χούντα???
Ούτως ή άλλως εσύ -και έχεις δίκιο..σ'αυτό- είσαι με τους πολλούς και θά'πρεπε να σκάνε αν μη τι άλλο...πλατεία για φραππεδάκι όλοι τους ???
Μεταξύ τους δε αν το προσέξεις τα βρίσκουν μια χαρά και αυτό βέβαια διότι δεν έχουν την "υπερ-λογική αντιληψη..." την δική σου...ρε φίλε , μπάς και είναι ώρα να την κάνεις για κανα άλλο φόρουμ ... με ανθρώπους που μπορούν έστω ρε παιδί μου , να σε αντιλαμβάνεσαι και το λέω φίλε μου , διοτι εδώ υπάρχει συντεχνία εναντίον σου και απο την άλλη χαραμίζεσαι...πώς να το κάνουμε , πρέπει να βλέπουμε και τα πράματα ρεαλιστικά...
Φύγε Ευάγγελε...άνοιξε τα φτερά σου και πέτα...οι ορίζοντες είναι δικοί σου φίλε μου αγαπημένε...πολυ-αγαπημένε...!
Στάσου δίπλα απο ένα SEAT...ΜΠΟΡΕΙΣ...![]()
![]()
soul
Μπα, λέω να περιμένω την τροχαία, εγώ τώρα......
quote:
Κι εμένα καλέ μου Γιάπετ, με ενδιαφέρει τι έγραψε κάποιος, οχι τι κατάλαβε κάποιος άλλος...
Εσύ και η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων χριστιανών, διαβάζετε τη μετάφραση (δεν είναι απόδοση αυτό) και έτσι διαβάζετε αυτό που καταλαβαίνει ή θέλει να καταλάβει ο μεταφραστής και που είναι αισχρή παράφραση του κειμένου.
Επομένως, νομίζετε ότι έχετε διαβάσει τη κ. διαθήκη, ας πούμε, αλλά στην ουσία έχετε διαβάσει την κ. διαθήκη του Τρεμπέλα ή του κάθε Τρεμπέλα.
Άρα σ' ενδιαφέρει αυτό που καταλαβαίνει ο άλλος, ιδιαίτερα όταν εκεί στηρίζεις την άποψή σου για κάτι...
Αυτό είναι το ένα.
Δεύτερον, κάθε βιβλίο γράφεται με κάποιο σκοπό, ας υποθέσουμε ότι αυτός είναι η διακίνηση των ιδεών του συγγραφέα.
Αν όμως είναι διατυπωμένο με τρόπο που δεν τον αντιλαμβάνεται κανείς ή δεν είναι γραμμένο στη γλώσσα που γνωρίζει ο αναγνώστης, πάει περίπατο ο σκοπός του βιβλίου.
Έρχεται λοιπόν, ο "μεταφραστής" και οδηγεί τον αναγνώστη εκεί που θέλει.
Αυτό έχετε πάθει κι εσείς με τα ιερά σας κείμενα και όταν σας πει κάποιος αυτό που πραγματικά γράφουν μέσα, τον βρίζετε, διότι έχετε "μασήσει" στον "μεταφραστή".
Θέλω να σου πω ότι αν σου πέσει στα χέρια ένας πάπυρος στα αραμαϊκά, δεν θα καταφέρεις να πάρεις το θησαυρό γνώσης που αφηγείται, ούτε με το θυμιατό στο τέρμα...
Κατάλαβες;;;; (τι ρωτάω τώρα;;;)![]()
![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ