- ΨΕΥΔΟΕΞΩΤΕΡΙΣΤΕΣ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
πριν πολύ καιρό, αναλύαμε τη λέξη "ψευδοεσωτεριστής", προκειμένου
να περιγράψουμε τον τύπο αυτό του ερευνητή του εσωτερισμού, που
παρά το φαινομενικό του ενδιαφέρον για τη μεταφυσική, το ανεξήγητο,
το υπερφυσικό κλπ. ήταν μια χαρά υλιστής, μηδενιστής κλπ.
ο εσωτερισμός για τέτοιους ανθρώπους μοιάζει να είναι μια άνώδυνη
εκτόνωση, ένα χόμπυ, τρόπος για να επιβληθούν μέσα από έναν
τομέα ενασχόλησης που για κάποιους φαντάζει ίσως εξωτικός και ενδιαφέρον...
αυτόι ήταν οι λεγόμενοι "ψευδοεσωτεριστές".
ποιοί είναι όμως οι αντίθετοί τους, οι ΨΕΥΔΟΕΞΩΤΕΡΙΣΤΕΣ;
είναι άτομα, που φαινομενικά δεν ασχολούνται με τον εσωτερισμό,
δείχνουν να τον απεχθάνονται και τον κατηγορούν όπου σταθούν και όπου βρεθούν, αλλά όταν τους ζητήσεις να πάρουν πραγματικά μια θέση,
και να δηλώσουν αν είναι άθεοι, αν είναι θρησκευόμενοι, αν είναι μηδενιστές και υλιστές, αν πιστεύουν στην αθανασία της ψυχής κλπ.
σίγουρα θα ταχτούν με το μέρος αυτών, που πιστεύουν
στην αθανασία της ψυχής και στην ύπαρξη ενός ανώτερου όντος,
και νόμων στους όποίους όλοι οι άνθρωποι εμπίπτουν.
μέχρι εδώ καλά.
όμως, μόλις η συζήτηση φουντώνει, μόλις αναφερθεί η λέξη "εσωτερισμός"
ή κάτι που να παραπέμπει στον εσωτερισμό, αρχίζουν να κατηγορούνε.
για αυτούς ο εσωτερισμός δεν είναι τίποτε άλλο από μαγαζάκια
που πουλάνε συχωροχάρτια έναντι αδρής οικονομικής ανταμοιβής.
από την άλλη δεν μπορούν οι ίδιοι να δώσουν συμβουλές για τη σωτηρία της ψυχής.
θέλουν ο εσωτερισμός να αποδεικνύει υποθέσεις,
με τον ίδιο τρόπο, που η επιστήμη το κάνει, μέσα από το πείραμα,
αλλά δε δέχονται ότι αφού ο εσωτερισμός δεν είναι επιστήμη,
τέτοια που να αποδεικνύει μέσω πειραμάτων, έχει άλλο τρόπο να το κάνει.
μιλάνε για φιλοσοφία και πιθανότατα συζητούν τα ίδια θέματα
με κάποιους που μιλούν για εσωτερική φιλοσοφία, συμφωνούν σε όλα,
αλλά μόλις αναφερθεί ότι το θέμα της συζήτησης είναι ο εσωτερισμός,
αντιδρούν φωνάζοντας ότι είμαστε υβριστές να θεωρούμε φιλοσοφία τον εσωτερισμό!
έχω συναντήσει τέτοιους ανθρώπους και πραγματικά δεν μπορώ
να τα βγάλω πέρα στη συζήτηση μαζί τους.
ζητώ λοιπόν τη γνώμη σας, τη βοήθειά σας, την εμπειρία σας,
ώστε να συζητήσουμε αυτό το θέμα!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΛΙΛΙΘ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΕΣ ΣΠΑΝΙΖΟΥΝ.
ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ.
ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΛΙΓΑΚΙ ΣΚΟΥΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ.ΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ.
ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ.
ΕΧΩ ΒΡΕΘΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΟΝΕΙΡΩΝ,ΜΟΙΡΑΣ,ΘΕΟΥ,ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΤΛ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΘΛΙΨΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ....ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΜΟΥ.
ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΓΕΛΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟ.Ο ΛΟΓΟΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ.ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.(ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΒΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΒΟΛΙΚΟ ΚΑΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ).ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ "ΚΛΟΥΒΙΟΥ" ΤΟΥ ΘΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΖΕΙ.
ΕΝΑΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΘΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΓΡΙΦΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΤΟΥΣ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ/ΨΕΥΔΟΕΣΩΤΕΡΙΣΤΕΣ/ΨΕΥΔΟΕΞΩΤΕΡΙΣΤΕΣ/ΒΛΑΚΕΣ Η ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ.(ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.)ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΩ ΠΕΡΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥΣ (ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ) ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΝΙΚΑΝΕ.ΑΝ ΜΕΙΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΓΕΝΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΕΙΝΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΟΥΣ.
ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ![]()
piece love unity & respect ![]()
Ο Εσωτερισμός παραπέμπει στην εσω ((TERRA) χώρα….Η Εσω χώρα παραπέμπει αναγκαστικά αρχικά σε μοναξιά, καθώς απομονώνεσαι και βρίσκεσαι αντιμέτωπος μόνος με τον εαυτό σου.
Τα συμπεράσματα από τις διεργασίες που είναι δυνατόν να λάβουν χώρα καταδεικνύονται από το μεταμορφωτικό αποτέλεσμα που έχει αυτή η διεργασία σε σχέση - αυτή την φορά - κυρίως με τους ΑΛΛΟΥΣ.
Εδώ λοιπόν δεν μπορεί να ισχύσει ότι δηλώσεις είσαι. Ή είσαι ένα νέο μεταμορφωτικό
αποτέλεσμα μίας εσωτερικής διεργασίας, ή είσαι αυτό που θέλεις να δηλώνεις ότι είσαι, δηλαδή μία εξωτερίκευση με ένα ωραίο νέο αμπαλάρισμα ΕΣΩ Χ ΕΓΩΙΣΜΟΥ, ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΥ, ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΠΑΡΣΗΣ…. .
Ο κάθε ένας έμπαση περιπτωση, ανακαλύπτει την αλήθεια που του ταιριάζει, και ταμπουρώνεται πίσω από αυτήν, με φανατικότερους βέβαια τους ψαγμένους…. Η αλήθεια όμως …
« Η αλήθεια δεν έχει μονοπάτι και αυτή είναι η ομορφιά της αλήθειας, είναι η ζωή. Ένα πεθαμένο πράγμα έχει μονοπάτι για να το φτάσεις γιατί είναι κάτι στατικό, αλλά μόλις δεις ότι η αλήθεια είναι κάτι ζωντανό που κινείται, που δεν έχει σταμάτημα, που δεν είναι σε κανένα ναό, τζαμί ή εκκλησία και που καμία θρησκεία, κανένας δάσκαλος και κανένας φιλόσοφος, κανένας δεν μπορεί να σε οδηγήσει σε αυτή - τότε θα δεις επίσης ότι αυτό το ζωντανό πράγμα είναι αυτό που πραγματικά είσαι εσύ – ο θυμός σου, η βαρβαρότητα σου, η βία σου, η απόγνωση σου, η αγωνία και η θλίψη μέσα στην οποία ζεις.
Μέσα στην κατανόηση όλων αυτών βρίσκεται η αλήθεια, και μπορείς να την κατανοήσεις μόνο εάν ξέρεις να βλέπεις αυτά τα πράγματα στην ζωή σου. Και δεν μπορείς να βλέπεις μέσα από μία ιδεολογία, ή ένα φίλτρο από λόγια, μέσα από ελπίδες και φόβους. Βλέπετε λοιπόν ότι δεν μπορείτε να εξαρτιέστε από κανέναν. Δεν υπάρχει οδηγός, δάσκαλος, δε υπάρχει αυθεντία.»
Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ , ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»
Ίσως πάλι στο φτωχό τους μυαλό να συνδέουν τον Εσωτερισμό με κάποιες έννοιες που τους τρομάζουν.
Ας μην έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις.Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας.
Είναι όντως βαρύ φορτίο το να στρέψεις την Όρασί σου προς τα Έσω διότι το μόνο που αντικρύζεις είναι η Άβυσσος.Οι περισσότεροι δεν μπορούν.Κάποιοι το παραδέχονται και λένε "δεν μπορώ,αδυνατώ", κάποιοι άλλοι,πιο ανασφαλείς,επιστρατεύουν τις ισχυρότερες άμυνες και το γυρνάνε στην πλάκα(είναι όντως ενοχλητικοί όμως τους κάνω κέφι).
Οι περισσότεροι άνθρωποι απεχθάνονται το παράλογο,φρικάρουν όταν δεν καταλαβαίνουν κάτι και ζητάνε πάντα σίγουρες λύσεις και ασφαλή συμπεράσματα.Τα θέλουν όλα σε πακέτο,έτοιμα.Είναι πρόθυμοι να πιστέψουν τα πάντα.Ακόμα και το παιδικότερο παραμύθι θα το χάψουν.
Από την άλλη εμείς.Εμείς είμαστε άλλη ράτσα.Εμείς είμαστε το αντίθετο,ασχολούμαστε ΜΟΝΟ με αυτά που δεν καταλαβαίνουμε,μόνο από αυτά ελκυόμαστε.Είμαστε όμως το άλλο άκρο,και ώρες-ώρες κοντεύουμε να αμφιβάλλουμε ακόμα και για τον εαυτό μας.
Ο "εξωτεριστής" (αν και δεν μου αρέσει ο όρος) δεν είναι απαραίτητα υλιστής ή μηδενιστής (νομίζω ότι αυτό λες, αν κάνω λάθος διόρθωσέ με). Μπορεί να μην πιστεύεις στον Θεό (το όποιο ανώτερο ον, την ύπαρξη και αθανασία της ψυχής) αλλά να πιστεύεις στον άνθρωπο, τις πανανθρώπινες αξίες και τις υψηλές ιδέες. Μπορεί να δέχεσαι κάποιες ιδέες και διδασκαλίες επειδή μιλούν για τα προφανή και να απορρίπτεις κάποιες άλλες. Ακόμα, μπορείς να ψάχνεις μέσα σου χωρίς να είσαι εσωτεριστής.
Το ζήτημα των διαφόρων "ψευδο", νομίζω ότι έχει να κάνει βασικά με τις προθέσεις του καθενός. Καμιά φορά οι προθέσεις είναι τόσο αφανείς και καλυμμένες από φαντασιακά κίνητρα, οπότε ούτε και συ ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεσαι τις πραγματικές σου προθέσεις.
Από την άλλη είναι τόσες οι πληροφορίες και τα αναπόδεικτα αξιώματα που κυκλοφορούν από και προς όλες τις κατευθύνσεις που νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος είναι φοβερά μπερδεμένος. πχ. ένας "καλός Χριστιανός" δεν μπορεί να πιστεύει στην αστρολογία, κι όμως πολλοί πιστεύουν και στα δύο παράλληλα, ή ένας καθαρά υλιστής δεν πιστεύει σε τίποτα από τα παραπάνω, αλλά μπορεί να είναι ταυτόχρονα φοβερά δεισιδαίμονας ως προς ένα συγκεκριμένο θέμα πχ. να μην κλείνει ποτέ δουλειά αν δεν έχει μαζί το "γούρι" του.
Αυτά νομίζω ότι είναι αποτελέσματα της "παράνοιας" της εποχής μας.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Το θέμα σου μου θύμισε ένα τραγουδάκι:
"Όλοι δηλώνετε ιδιότητα
Καταναλώνετε ποσότητα
Και μου στερείτε τον ήλιο.
Κι εγώ δεν έχω καν ταυτότητα
Κι αν είμαι μια μηδαμηνότητα
Φτιάχνω δικό μου βασίλειο"
Ν.Ασιμος

Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος
quote:
Ο "εξωτεριστής" (αν και δεν μου αρέσει ο όρος) δεν είναι απαραίτητα υλιστής ή μηδενιστής (νομίζω ότι αυτό λες, αν κάνω λάθος διόρθωσέ με). Μπορεί να μην πιστεύεις στον Θεό (το όποιο ανώτερο ον, την ύπαρξη και αθανασία της ψυχής) αλλά να πιστεύεις στον άνθρωπο, τις πανανθρώπινες αξίες και τις υψηλές ιδέες. Μπορεί να δέχεσαι κάποιες ιδέες και διδασκαλίες επειδή μιλούν για τα προφανή και να απορρίπτεις κάποιες άλλες. Ακόμα, μπορείς να ψάχνεις μέσα σου χωρίς να είσαι εσωτεριστής.
ο διαχωρισμός που κάνεις Ostria μεταξύ του προφανούς και του μη προφανούς,
πόσο αντικειμενικός νομίζεις μπορεί να είναι;
νομίζω καθόλου!
μόνο το προσωπικό βίωμα του καθενός προσδιορίζει κάτι σαν προφανές ή όχι.
ίσως εδώ μπερδευτήκαμε με τις λέξεις...
αυτό ακριβώς είναι και το θέμα της παρούσας συζήτησης όμως!
αν μας τρομάζει η λέξη εσωτερισμός, αν κρυβόμαστε πίσω από αυτήν,
αν στο όνομά της μπορούμε να ορίσουμε την αντίθεσή μας, όχι προς το αντικείμενο που χαρακτηρίζει τον όρο, αλλά προς την ίδια τη λέξη.
όταν μιλώ για φιλοσοφία, όλα καλά.
όταν όμως μιλώ για τα ίδια ακριβώς πράγματα χρησιμοποιώντας τον όρο
εσωτερική φιλοσοφία, υπάρχουν αντιδράσεις...
η λέξη εσωτερισμός είναι ίσως μια πολύ ασαφής λέξη.
αλλά επίσης είναι μια πολύ παγιωμένη λέξη.
αν δε θέλω να τη χρησιμοποιήσω, θα με κατατάξουν ούτως ή άλλως, ως εσωτερίστρια,
ώστε μετά να μπορέσουν να με κατηγορήσουν μόλις περάσω το σύνορο
που για τους άλλους ορίζει το παραδεκτό από το απαράδεκτο.
τότε θα πουν: πριν μιλούσες επιστημονικά, τώρα μιλάς σαν τους τσαρλατάνους, τους εσωτεριστές!
η λέξη διαλογισμός αναστατώνει έναν ψευδοεξωτεριστή.
τί ξέρει όμως για το διαλογισμό;
αν τον γνωρίσει καλύτερα, τότε θα καταλάβει ότι ο διαλογισμός
δε διαφέρει πολύ από μια άσκηση ψυχολογίας.
από μια αυτοπαρατήρηση.
από βαθιά σκέψη και προβληματισμό.
τότε θα οικιοποιηθεί το αντικείμενο του διαλογισμού,
θα το ονομάσει ψυχολογία και θα το δεκτεί.
όμως, θα αφήσει το όνομα "διαλογισμός" πίσω, θα το στερήσει
από το "ψυχολογικό" του περιεχόμενο και θα το στείλει
στο πυρ το εσώτερον!
quote:
(είναι όντως ενοχλητικοί όμως τους κάνω κέφι).
ΕΓΩ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΠΕΡΑ ![]()
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΕΦΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ........
δεν ειμαι εσωτεριστης
δεν δηλωνω εσωτεριστης
δεν ειμαι εξωτεριστης (οπως την ερμηνευω εγω αυτη την λεξη)
δεν δηλωνω εξωτεριστης
τι ειμαι?
(εκτος απο το αυτονοητο που ισως να περασε απο το μυαλο σας)
η απαντηση ειναι απλη
δηλωνω και ειμαι ανθρωπος
με οτι καλο ή κακο σημαινει αυτο
γνωριζω τι δυνατοτητες εχω?
οχι
οταν τις ανακαλυψω θα τις εξασκησω
αν δεν ισχυει τιποτα απο τα παραπανω εχουμε τα φαινομενα που παρατηρηθηκαν πιο πανω

we'll all take turns
i'll get mine, too
Τώρα στο ερώτημά σου αν η λέξη "εσωτερισμός" τρομάζει τον πολύ κόσμο.
Πιθανότατα του δημιουργεί μία επιφύλαξη, πολύ λογική και αναμενόμενη θα έλεγα. Και στα άλλα σου ερωτήματα, δες τι είναι ο εσωτερισμός και τι η φιλοσοφία. Δες τις διαφορές τους και τότε θα καταλάβεις γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση. ![]()
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
_Ειρωνία(σε όποιον έχει αντίθετη άποψη)
_Απολυτότητα(άσχετα αν τα επιχειρήματα που παραθέτουν δεν είναι παρά η άποψή τους διασκευασμένη)
_Τάση για καυγάδες(ε,πως να συμμαζέψεις τα ασυμμάψευτα;)
_Τάση προς καταστροφή των topics(πόσα και πόσα δεν έχουν κλείσει/εγκαταληφθεί εξ'αιτίας τους;;;)
Ίσως το θέμα που αναφέρεται στην κατάντια του esoterica πρέπει να ψάξει για...ενόχους μεταξύ αυτών.Ξέρουμε ποιοί είναι
(ΧΑ ΧΑ ΧΑ)
!!!!
και ποιος "εξωτεριστης" δεν σε κανει καλυτερο εσωτεριστη
quote:και αυτοι το ξερουν και εχουν την ιδια αποψη με εσενα.
Ίσως το θέμα που αναφέρεται στην κατάντια του esoterica πρέπει να ψάξει για...ενόχους μεταξύ αυτών.Ξέρουμε ποιοί είναι
δεν τσιμπαω ψαχνω και εγω για φυκια.
quote:ισως αυτη να ειναι η μοναδικη περιπτωση στην οποια δεν ισχυει το
έχω συναντήσει τέτοιους ανθρώπους και πραγματικά δεν μπορώ
να τα βγάλω πέρα στη συζήτηση μαζί τους.
"γνωριζοντας το προβλημα βρισκεις και την λυση"
ισως δεν υπαρχει λογος να τα βγαλεις περα σε συζητηση χωρις νοημα.

we'll all take turns
i'll get mine, too
quote:
το να κρινεις ποιος ειναι εσωτεριστης
και ποιος "εξωτεριστης" δεν σε κανει καλυτερο εσωτεριστη
Φίλε/η endorama, ποτέ δεν είπα πως είμαι εσωτεριστής,ούτε και επιδιώκω να γίνω.Τουλάχιστον προσπαθώ να μην δημιουργώ προβλήματα κάνοντας τον έξυπνο όπως πολλοί εδω μέσα.
quote:
ισως αυτη να ειναι η μοναδικη περιπτωση στην οποια δεν ισχυει το"γνωριζοντας το προβλημα βρισκεις και την λυση"
ισως δεν υπαρχει λογος να τα βγαλεις περα σε συζητηση χωρις νοημα.
Έχεις απόλυτο δίκιο.Η αδιαφορία ίσως να είναι μια λύση.
Κι αν δεν τα καταλαβαινεις,τα πραγματα ειναι οπως ειναι.
ΖΕΝ
quote:δεν ειχε στοχο εσενα αυτη η φραση
Φίλε/η endorama, ποτέ δεν είπα πως είμαι εσωτεριστής,ούτε και επιδιώκω να γίνω.
quote:δεν μας εκανες και μια μεταφραση?
Αν καταλαβαινεις,τα πραγματα ειναι οπως ειναι.
Κι αν δεν τα καταλαβαινεις,τα πραγματα ειναι οπως ειναι.
το ζεν ειναι μεγαλο μπερδεμα για τον φτωχο μου εγκεφαλο
ακομα και οι δασκαλοι του ζεν μπερδευουν ο ενας τον αλλον
να υποθεσω οτι
ετσι ειναι τα πραγματα
ειτε τα καταλαβαινουμε ειτε οχι?
σωστο
οι καταστασεις υπαρχουν και δεν εχουν να κανουν με την κατανοηση τους
(οπως το καταλαβαινω εγω)
ομως οταν αγνοεις κατι δεν μπορεις να καταλαβεις την υπαρξη του
και τον λογο της υπαρξης του
και η αντιμετωπιση αυτων των καταστασεων ειναι απιθανη
(εκτος και αν ειναι δεν καταλαβαινεις επιτηδες)
αλλα και παλι ετσι ειναι
με βραχυκυκλωσες σταματαω εδω.

we'll all take turns
i'll get mine, too
quote:
_Τάση προς καταστροφή των topics(πόσα και πόσα δεν έχουν κλείσει/εγκαταληφθεί εξ'αιτίας τους;;;)
Ας πούμε οτι έχω εντοπίσει 1-2 που το κάνουν αυτό. Με έχει πειράξει. Ειδικά όταν τα τόπικ είναι δικά μου.
quote:
Ίσως το θέμα που αναφέρεται στην κατάντια του esoterica πρέπει να ψάξει για...ενόχους μεταξύ αυτών.Ξέρουμε ποιοί είναι(ΧΑ ΧΑ ΧΑ)
!!!!
Και τι προτείνεις να κάνουμε ?
Να τους κρεμάσουμε στην πλατεία Καπνικαρέας για παραδειγματισμό ?
* * * Άμα δεν μπορείς, άλλαξε δουλειά * * *
http://clubs.pathfinder.gr/vril Η υπόγεια άποψη
Ο ΨΕΥΔΟΕΞΩΤΕΡΙΣΤΗΣ
1) είμαι τηλεπαθητικός, αλλά δεν πιστεύω στις λεγόμενες "ψυχικές δυνάμεις" του ατόμου.
2) είμαι "Μεγαλοσαββατογεννημένος/η" και ματιάζω εύκολα, αλλά στη συζήτηση βρίζω τους προληπτικούς
3) πιστεύω στην ύπαρξη της ψυχής, πιστεύω στην αθανασία της ψυχής, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχουμε μετά το θάνατο με συνείδηση
4) θυμάμαι ένα βράδυ, που είδα ένα προφητικό όνειρο, αλλά δεν πιστεύω ότι τα όνειρα περιέχουν κάτι άλλο από υποσυνείδητη γνώση και προσωπικά βιώματα
5) θα βαπτίσω το παιδί μου για να πάρει τη Θεία Χάρη, αλλά δεν πιστεύω στις τελετές, τα μυστήρια κλπ.
6) δεν ξέρω τι ακριβώς είναι ο εσωτερισμός, αλλά δεν τον δέχομαι!
κάντε και εσείς τον δικό σας κατάλογο!
quote:
κάντε και εσείς τον δικό σας κατάλογο!
Επισκέφθηκα το χώρο του Esoterica, γοητεύτηκα απ΄αυτόν, έγινα μέλος κι έχω γράψει 1567 μηνύματα για να αποδείξω ότι όλα τα άλλα μέλη είναι απλά αφελείς...
![]()
![]()
και ζουμε στο εσωτερικο τησ>