ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η σημασία της Θυσίας και της Ανάστασης του Ιησού στην σωτηρία του ανθρώπου - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Η σημασία της Θυσίας και της Ανάστασης του Ιησού στην σωτηρία του ανθρώπου - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Χρίστος Έλ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
31/08/2013, 21:32:05
quote:

quote:

Για να δεχθείς το Δώρο, πρέπει βέβαια να δεχθείς Εκείνον που στο δίνει. Γιατί αν Τον αρνηθείς, τότε αρνείσαι και το Δώρο.

Είναι διαμπερές ή τυφλό?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Πάλι δέχομαι επίθεση από τα διαστημόπλοια των Δρακονιανών;

31/08/2013, 21:46:31
Καταλαβαίνω και σέβομαι τις απορίες σας, έχω και εγώ άλλωστε απορίες.

Όμως πρέπει να καταλάβετε, πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβετε πως δεν είναι ο Χριστιανισμός η μόνη θρησκεία και φιλοσοφία που δεν υπάρχει λογική. Αυτή είναι μια τρανή πλάνη. Μπορώ να σας πω και εγώ ένα σωρό πράγματα για θρησκείες και φιλοσοφίες που θα τις κάνουν να φανούν εντελώς άλογες.

Υπάρχει λογική σε όλα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως τα πάντα είναι σωστά. Πάντως η καλή θέληση για κατανόηση μετραέι.

01/09/2013, 08:58:14
quote:
Τα Εαυγγέλια μιλούν για Χάρη. Δηλαδή σου προσφέρει κάποιος ένα δώρο και εσύ το αποδέχεσαι ή το αρνείσαι.
Ναι, αλλά πώς το αποδέχεσαι;
gewkwnΜέλος
01/09/2013, 13:20:27
quote:

Όμως πρέπει να καταλάβετε, πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβετε πως δεν είναι ο Χριστιανισμός η μόνη θρησκεία και φιλοσοφία που δεν υπάρχει λογική. Αυτή είναι μια τρανή πλάνη. Μπορώ να σας πω και εγώ ένα σωρό πράγματα για θρησκείες και φιλοσοφίες που θα τις κάνουν να φανούν εντελώς άλογες.

Υπάρχει λογική σε όλα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως τα πάντα είναι σωστά. Πάντως η καλή θέληση για κατανόηση μετραέι.

Ρε συ Χρηστο για πια κατανοηση κανεις λογο στο τελος
οταν παραδεχεσαι τουλαχιστον στον Χριστιανισμο οτι δεν εχει
λογικη ( και στις αλλες θρησκειες);
Δηλαδη τι να δινουμε κατανοηση σε μη λογικα πραγματα;
κοινως παραλογα;
πως ακριβως γινεται αυτο ;
με επιλεκτικη αποδοχη συνφωνα με οτι μας συνφερει;

NotirkΜέλος
01/09/2013, 18:38:14
quote:

Και εγώ που είμαι καλοπροαίρετος … που έχω πολύ καλή θέληση για το Χριστό και τον κατανόησα σαν το πνεύμα υπεργήινων , υλικοπνευματικών , υπερεξελιγμένων οντοτήτων ???

02/09/2013, 10:31:21
quote:

quote:

κοινως παραλογα;

Να διαβάζεις όλο το μήνυμα και να προσπαθείς να καταλαβαίνεις τί εννοώ. Δεν είπα πως δεν υπάρχει λογική στον Χριστιανισμό. Εννοώ πως μερικά πράγματα είναι ανώτερα της δικής μας λογικής. Τουλάχιστον εννοώ πως δεν πρέπει κανείς να περιμένει πως θα τα κατανοήσει όλα με τις δυνάμεις του, χωρίς θεϊκή βοήθεια.

02/09/2013, 10:35:31
quote:

quote:

Και εγώ που είμαι καλοπροαίρετος … που έχω πολύ καλή θέληση για το Χριστό και τον κατανόησα σαν το πνεύμα υπεργήινων , υλικοπνευματικών , υπερεξελιγμένων οντοτήτων ???

Τί εννοείς; Εννοείς πως ο Χριστός ήταν άνθρωπος που εξελίχθηκε σε θεϊκό ον με τις δυνάμεις του;

Μια τέτοια άποψη τον περιορίζει σε έναν απλό δάσκαλο σαν όλους τους άλλους που διδάσκουν την επιτυχία με βάση τις δικές μας δυνάμεις, και όχι σε έναν καθολικό σωτήρα για την αποκατάσταση της σχέσης Θεού - ανθρώπου.

Δηλαδή μια τέτοια άποψη λέει πως ο Χριστός έσωσε μόνο τον εαυτό του και όχι τους άλλους.

02/09/2013, 10:37:12
quote:

quote:
Και οι Γερμανοί αιματοκύλισαν την Ευρώπη, και όλοι σχεδόν οι λαοί έχουν μπλεχτεί σε πολέμους. Αυτό είναι; Να έχουμε μίσος αιώνιο μεταξύ μας;
Σωστά, αλλά μόνο μία θρησκεία μιλάει εναντίον των Ελλήνων και τους εξαφάνισε.
Ο Ιουδαιοχριστιανισμός!
Αααλλο το ένα και άααλλο το άλλο!

Δεν μιλά η θρησκεία κατά των Ελλήνων. Μια πρόβλεψη (προφητεία) είναι για σύγκρουση που έγινε τον 2ο πΧ αιώνα. Δεν αφορά 'εντολή'.
AbbaeionΜέλος
03/09/2013, 09:50:30
quote:
Σωστά, αλλά μόνο μία θρησκεία μιλάει εναντίον των Ελλήνων και τους εξαφάνισε.
Ο Ιουδαιοχριστιανισμός!
Αααλλο το ένα και άααλλο το άλλο!

Εδώ κάνεις λάθος ο Ιουδαισμός μιλάει μόνο εναντίον των λαών που λατρεύουν άλλους θεούς χωρίς να κάνει διακρίσεις αν αυτοί είναι Έλληνες ή οτιδήποτε άλλο. Ο χριστιανισμός δέν κάνει καμιά εθνολογική διάκριση γι'αυτό κατάφερε να διαδοθεί σε Έλληνες, άλλο ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε στους Έλληνες όταν έγινε επίσημη Ρωμαική θρησκεία άλλο το τι λέει η Καινή Διαθήκη για τους Έλληνες μήν κάνουμε ανόμοιες συγκρίσεις.

03/09/2013, 11:12:53
"Τί εννοείς; Εννοείς πως ο Χριστός ήταν άνθρωπος που εξελίχθηκε σε θεϊκό ον με τις δυνάμεις του;

Μια τέτοια άποψη τον περιορίζει σε έναν απλό δάσκαλο σαν όλους τους άλλους που διδάσκουν την επιτυχία με βάση τις δικές μας δυνάμεις, και όχι σε έναν καθολικό σωτήρα για την αποκατάσταση (ή υποκατάσταση;) της σχέσης Θεού - ανθρώπου."

Η αλήθεια είναι οτι έτσι όπως το εκφράζει ούτε εγώ καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο Νότρικ. Αυτό που δεν μ' αρέσει με την θρησκεία είναι η συνεχης της προσπάθεια (της κάθε μιας δηλαδή) να υποκαταστίσει την άμεση σχέση Θεού - ανθρώπου. Πηγαίνει και τοποθετεί ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό, υποκειμενικές ιδέες, τις οποίες τις θέτει ως προϋπόθεση για την επαφή μαζί του.
Δηλαδή σου λέει "Μπορείς να έχεις εμπειρία του Θεού, αλλά ΜΟΝΟ μέσα από τη δική μου κοσμοθεωρία" ... "Έξω απο εμένα θα χαθείς, θα σε φάνε οι διάολοι (οι οποίοι σχεδόν πάντα ταυτίζονται με οτιδήποτε προέρχεται από αλλού) και θα πας στην κόλαση".

..Πώς μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία;

Φυσικά και ένας χριστιανός μπορεί να έχει το "βίωμα" του Θεού, αλλά το ίδιο μπορεί και ένας μωαμεθανός, ένας ινδουιστής, ένας αιρετικός κοκ.. Δεν έχει το c(l)opyright του Θεού καμιά θρησκεία.
Και δεν είναι μόνο η Βίβλος ή μόνο το Κοράνι ή μόνο η Μπαγκαβαντ Γκίτα κοκ, θεόπνευστό κείμενο. Το πνεύμα του Θεού, όπου θέλει πνει, και στην Βίβλιο και στη Μπαγκαβαντ Γκίτα και στα αρχαία ελληνικά κείμενα και όπου γουστάρει. Είσαι εσύ τόσο μάγκας που θα καθορίσεις και πού αυτό πηγαίνει; Ή έχεις υποκαταστίσει τη σχέση σου με τον Θεό με ιδέες ηλιθίων και έχεις χάσει την επαφή με την δημιουργική αρχή που σου έδωσε εξαρχής την σοφία (τη διδασκαλία) που επαναλαμβάνεις;

Και για να κλείσω σιγά σιγά, καταλήγω στο εξής. Ο μοναδικός τρόπος ένας hardcore ορθόδοξος (και ένας hardcore οτιδήποτε) που μπορώ να σκεφτώ ώστε να αρχίσει να αποφυλακίζεται από την ιδεολογική ηγεμονία της θρησκείας του χώρου του, της επιρροής που δέχτηκε απ' το περιβάλλον του κλπ, είναι α) να κάνει ψυχανάλυση β) να επισκεφτεί και να μείνει στο εξωτερικό για ένα διάστημα, παρατηρώντας τις αντίστοιχες θρησκείες του ξένου τόπου. Πιστεύω οτι είτε απο τα κοινά τα οποία θα βρεί (αν πάει σε χώρες όμοιας νοοτροπίας με την Ελλάδα) είτε με τις διαφορές τις οποίες θα δει (αν πάει σε χώρες δυτικών αντιλήψεων) θα αρχίσει να βλέπει αλλιώς τα πράγματα.

03/09/2013, 11:21:56
quote:
....
Και δεν είναι μόνο η Βίβλος ή μόνο το Κοράνι ή μόνο η Μπαγκαβαντ Γκίτα κοκ, θεόπνευστό κείμενο. ....
Επειδή αυτή η ατάκα ακούγεται πολύ, ειδικά από ανθρώπους που δεν έχουν διαβάσει κανένα από αυτά τα κείμενα... το λες επειδή τα διάβασες και είδες ο Θεός να σου μιλά μέσα από αυτά; ή απλά το άκουσες και το επαναλαμβάνεις;
03/09/2013, 12:37:21
quote:

"Τί εννοείς; Εννοείς πως ο Χριστός ήταν άνθρωπος που εξελίχθηκε σε θεϊκό ον με τις δυνάμεις του;

Μια τέτοια άποψη τον περιορίζει σε έναν απλό δάσκαλο σαν όλους τους άλλους που διδάσκουν την επιτυχία με βάση τις δικές μας δυνάμεις, και όχι σε έναν καθολικό σωτήρα για την αποκατάσταση (ή υποκατάσταση;) της σχέσης Θεού - ανθρώπου."

Η αλήθεια είναι οτι έτσι όπως το εκφράζει ούτε εγώ καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο Νότρικ. Αυτό που δεν μ' αρέσει με την θρησκεία είναι η συνεχης της προσπάθεια (της κάθε μιας δηλαδή) να υποκαταστίσει την άμεση σχέση Θεού - ανθρώπου. Πηγαίνει και τοποθετεί ανάμεσα στον άνθρωπο και τον Θεό, υποκειμενικές ιδέες, τις οποίες τις θέτει ως προϋπόθεση για την επαφή μαζί του.
Δηλαδή σου λέει "Μπορείς να έχεις εμπειρία του Θεού, αλλά ΜΟΝΟ μέσα από τη δική μου κοσμοθεωρία" ... "Έξω απο εμένα θα χαθείς, θα σε φάνε οι διάολοι (οι οποίοι σχεδόν πάντα ταυτίζονται με οτιδήποτε προέρχεται από αλλού) και θα πας στην κόλαση".

..Πώς μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία;

Φυσικά και ένας χριστιανός μπορεί να έχει το "βίωμα" του Θεού, αλλά το ίδιο μπορεί και ένας μωαμεθανός, ένας ινδουιστής, ένας αιρετικός κοκ.. Δεν έχει το c(l)opyright του Θεού καμιά θρησκεία.
Και δεν είναι μόνο η Βίβλος ή μόνο το Κοράνι ή μόνο η Μπαγκαβαντ Γκίτα κοκ, θεόπνευστό κείμενο. Το πνεύμα του Θεού, όπου θέλει πνει, και στην Βίβλιο και στη Μπαγκαβαντ Γκίτα και στα αρχαία ελληνικά κείμενα και όπου γουστάρει. Είσαι εσύ τόσο μάγκας που θα καθορίσεις και πού αυτό πηγαίνει; Ή έχεις υποκαταστίσει τη σχέση σου με τον Θεό με ιδέες ηλιθίων και έχεις χάσει την επαφή με την δημιουργική αρχή που σου έδωσε εξαρχής την σοφία (τη διδασκαλία) που επαναλαμβάνεις;

Και για να κλείσω σιγά σιγά, καταλήγω στο εξής. Ο μοναδικός τρόπος ένας hardcore ορθόδοξος (και ένας hardcore οτιδήποτε) που μπορώ να σκεφτώ ώστε να αρχίσει να αποφυλακίζεται από την ιδεολογική ηγεμονία της θρησκείας του χώρου του, της επιρροής που δέχτηκε απ' το περιβάλλον του κλπ, είναι α) να κάνει ψυχανάλυση β) να επισκεφτεί και να μείνει στο εξωτερικό για ένα διάστημα, παρατηρώντας τις αντίστοιχες θρησκείες του ξένου τόπου. Πιστεύω οτι είτε απο τα κοινά τα οποία θα βρεί (αν πάει σε χώρες όμοιας νοοτροπίας με την Ελλάδα) είτε με τις διαφορές τις οποίες θα δει (αν πάει σε χώρες δυτικών αντιλήψεων) θα αρχίσει να βλέπει αλλιώς τα πράγματα.

Τρομερά ενδιαφέρον. Ίσως το πιο ενδιαφέρον και ουσιαστικό μήνυμα της αντίθετης άποψης! Πρέπει να ασχοληθεί κανείς με λεπτότητα και όχι επιπολαιότητα πάνω σε αυτά τα σημαντικά πράγματα που λες.

Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε πως αυτό που ενισχύει την διαφορετική γνώμη σου, είναι η απέχθεια για τα τυραννικά ιερατεία που καταδυναστεύουν τον άνθρωπο.

Λες
"αποφυλακισμός από την ιδεολογική ηγεμόνια της θρησκείας του χώρας του"

"Το πνεύμα του Θεού, όπου θέλει πνει, και στην Βίβλιο και στη Μπαγκαβαντ Γκίτα και στα αρχαία ελληνικά κείμενα και όπου γουστάρει.Είσαι εσύ τόσο μάγκας που θα καθορίσεις και πού αυτό πηγαίνει; Ή έχεις υποκαταστίσει τη σχέση σου με τον Θεό με ιδέες ηλιθίων και έχεις χάσει την επαφή με την δημιουργική αρχή που σου έδωσε εξαρχής την σοφία (τη διδασκαλία) που επαναλαμβάνεις;"

Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως θεωρείς την θρησκεία(τα ιερατεία για την ακρίβεια) ως ενδιάμεσο εμπόδιο που δεν σε αφήνει τελικά να φθάσεις στον Θεό. Κυρίως μιλάς για τα ιερατεία και τις θρησκείες που ζητούν αποκλειστικότητα, δηλαδή μονόδρομο. Λογικά θα σου φανεί αρνητικό ΚΑΙ το "ΕΙΣ μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπου, άνθρωπος Ιησούς Χριστός", ο Χριστός βέβαια δεν είναι ιερατείο αλλά υποθέτω θα σε ενοχλεί και αυτή η πρόταση.

Λοιπόν. Για να τα πάρουμε με την σειρά, η 1η μου ερώτηση είναι η εξής

1) Τί είναι Θεός για σένα και εκείνοι οι άνθρωποι στους οποίους οφείλονται η ίδρυση ιερατείων είχαν επαφή με τον Θεό ή γενικά και αόριστα με το Θείο(όποιο και αν είναι αυτό);

gewkwnΜέλος
03/09/2013, 12:46:45
quote:

quote:

quote:

κοινως παραλογα;

Να διαβάζεις όλο το μήνυμα και να προσπαθείς να καταλαβαίνεις τί εννοώ. Δεν είπα πως δεν υπάρχει λογική στον Χριστιανισμό. Εννοώ πως μερικά πράγματα είναι ανώτερα της δικής μας λογικής. Τουλάχιστον εννοώ πως δεν πρέπει κανείς να περιμένει πως θα τα κατανοήσει όλα με τις δυνάμεις του, χωρίς θεϊκή βοήθεια.

θα με τρελανεις ...
χαχαχαχα

η λογικη ειναι σου αρεσει δεν σου αρεσει
χαρακτιριστικο του ανθρωπομορφισμου
με δεδομενο λοιπον οτι οι αποδωσεις των
κειμενων ολλων των θρησκειων εχουν γινει
με την λογικη των ανθρωπων (ακομα και στον Χρηστιανισμο)
δεν γινεται να κανεις λογο για ανωτερη Λογικη .

Απο εκει και μετα και εσυ ερευνας τις γραφες
και κανεις λογο για τις γραφες της θρησκειας σου
με την Ανθρωπινη λογικη οποτε μην μου κανεις λογο
για Ανωτερη λογικη.

Επισης πρεπει να σου γραψω οτι κανεις αναλυση
των θεων αλλων θρησκειων με την λογικη του Ανθρωπου
και οχι με την λογικη των θεων των θρησκειων που κανεις αναλυση.

Εχεις λοιπον την απαιτηση να κανεις αναλυση
σε κατι που δεν καταλαβαινεις
( η "φυλακη" που σου εχω αναφερει)
με την λογικη των ανθρωπων και στην δικη σου θρησκεια
κανεις λογο για ανωτερη λογικη , επειδηξ δεν θελεις να
παραδεχτεις τα παραλογα της θρησκειας σου ...

Την στιγμη μαλιστα που δεν εινια εφικτο να αποδειξει καμια
θρησκεια επιπεδου οντοτητας την υπαρξη του ιδιου του θεου της.

Χρηστο ισως ειναι βολικο αλλα στην πραξη εχεις διαοφρετικες προσεγκισεις στις αλλες θρησκειες ερευνας τα παραλογα μονο με την Ελληνικη Αρχαια θρησκεια εχει πιαστει!!!!)
Ασχετα εαν σε "μερικες" θρησκειες επιτρεπεται ελευθερια.
και στην δικη σου θρησκεια οτι ειναι παραλογο το ανεβαζεις σε
ενα υπερβατικο επιπεδο με τυφλη αποδοχη!!!

Υσ: ειμαι σχεδον σιγουρος οτι δεν θα καταλαβεις
(εκουσια ή ακουσια) αλλα δεν εχει σημασια
μιας που για να γιεις ερευνητης πρεπει να εχις ανοιχτες
τις πορτες και να εισια ετοιμος να αλαξεις τα στανταρ στο βαθρο.
Αυτο το χαρακτιριστικο δεν το βλεπω μιας που ασχετα με εμενα και
τις θεσεις που εκφραζω στο φορουμ πολλα μελη του φορουμ σου εχουν δειξει πολλα σημεια ( και σε εμενα) που δεν γνωριζα , απλα
εσυ δεν τα αποδεχεσαι ουτε σαν πιθανοτητα και τα αποριπτεις αμεσα
λογω της "φυλακης".

03/09/2013, 13:20:14
"Να διαβάζεις όλο το μήνυμα και να προσπαθείς να καταλαβαίνεις τί εννοώ. Δεν είπα πως δεν υπάρχει λογική στον Χριστιανισμό. Εννοώ πως ΜΕΡΙΚΑ πράγματα είναι ανώτερα της δικής μας λογικής. Τουλάχιστον εννοώ πως δεν πρέπει κανείς να περιμένει πως θα τα κατανοήσει ΟΛΑ με τις δυνάμεις του, χωρίς θεϊκή βοήθεια."

Εξήγηση: Μερικά και όχι όλα μπορούν να προσπελαστούν με βάση την ανθρώπινη λογική. Τα άλλα τα αποκαλύπτουν οι Θεοί σε όποιον θέλουν και αν θέλουν. Ενώ ακόμη κάποια άλλα είναι εντελώς απροσπέλαστα όσο ο άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος στην θνητότητα.

03/09/2013, 14:50:04
quote:
panpam
Επειδή αυτή η ατάκα ακούγεται πολύ, ειδικά από ανθρώπους που δεν έχουν διαβάσει κανένα από αυτά τα κείμενα... το λες επειδή τα διάβασες και είδες ο Θεός να σου μιλά μέσα από αυτά; ή απλά το άκουσες και το επαναλαμβάνεις;
Θεωρώ οτι ο Θεός είναι μια δύναμη εξωτερική και εσωτερική του ανθρώπου (πώς θα μπορούσε ο Θεός να είναι κάτι έξω από τον άνθρωπο;), η οποία μπορεί να εκδηλωθεί μέσω του νου σε σκέψεις και ιδέες. Οι ιδέες αυτές και οι σκέψεις σε μια τάξη, μπορούν να αποτυπωθούν σε χαρτί και να γίνουν ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ.
Πάνω σε αυτό, κάνω τρεις παρατηρήσεις:

α) Το οτι κάποιος σε κάποιο βαθμό μπορεί να εκδηλώσει κάτι θεϊκό και να το αποτυπώσει σε χαρτί, δε σημαίνει οτι ο,τι γράφει είναι σωστό.

β) Έστω οτι κάποιος γράψει κάτι που είναι απόλυτα σωστό, αυτό δε πάει να πει οτι οι μεθερμηνευτές των κειμένων ή αυτοί που αναλαμβάνουν να τα συντηρήσουν-διαδώσουν θα τα αφήσουν στην ίδια κατάσταησ που τα βρήκαν. Μπορέι να τα αλλοιώσουν.
Είναι λογικό οτι ΜΟΝΟ ο συγγραφέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει αυτά τα κείμενα και ΜΟΝΟ ο ίδιος μπορεί να κριθεί ως ορθός ερμηνευτής τους. Ενώ οποιοσδήποτε μεταγενέστερος ερμηνευτής εκφράζει απλά προσωπικές απόψεις σχετικά με το κείμενο και δε ξέρουμε αν εκφράζει αντικειμενικές αλήθειες & τον συγγραφέα του κειμένου.

γ) Έστω οτι και το κείμενο και η ερμηνεία του (από όποιον και να έγινε), είναι αληθής. Αυτό καταργεί την δυνατότητα να υπάρχουν άλλα αληθή κατά τον ίδιο τρόπο κείμενα; Όχι, δεν τη καταργεί.

Δε σου λέω οτι αυτά τα κείμενα (που ανέφερα) είναι ντε και καλά θεϊκά/θεόπνευστα. Όμως για αυτούς που πιστεύουν σε αυτά, είναι.

gewkwnΜέλος
03/09/2013, 15:11:41
quote:

"Να διαβάζεις όλο το μήνυμα και να προσπαθείς να καταλαβαίνεις τί εννοώ. Δεν είπα πως δεν υπάρχει λογική στον Χριστιανισμό. Εννοώ πως ΜΕΡΙΚΑ πράγματα είναι ανώτερα της δικής μας λογικής. Τουλάχιστον εννοώ πως δεν πρέπει κανείς να περιμένει πως θα τα κατανοήσει ΟΛΑ με τις δυνάμεις του, χωρίς θεϊκή βοήθεια."

Εξήγηση: Μερικά και όχι όλα μπορούν να προσπελαστούν με βάση την ανθρώπινη λογική. Τα άλλα τα αποκαλύπτουν οι Θεοί σε όποιον θέλουν και αν θέλουν. Ενώ ακόμη κάποια άλλα είναι εντελώς απροσπέλαστα όσο ο άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος στην θνητότητα.

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Μερικα πραγματα οτα νγραφεςι εννοεις την Θρησκεια του Χριστανισμου
ΥΠοθετω μιας που για ολλες τις αλλες θρησκειες (ουσιαστικα μον την Αρχαια Ελληνικη εχεις πιασει) εχεις αποψη και για τα Θεωλογικα ανωτερου επιπεδου!

Λυθπαμαι απλα οτι εινια παραλογο στην δικη σου θρησκεια το αποδειδεις στον θεο ενω για τα παραλογα των "αλλων" Θρησκειων εχεις αποψη .

Υσ :Να λεμε για το σπιτι των αλλων αλλα "προς θεου" να μην πουμε τιποτα για το δικο μας .

03/09/2013, 16:09:02
quote:
Αρχικά πρέπει να σημειώσουμε πως αυτό που ενισχύει την διαφορετική γνώμη σου, είναι η απέχθεια για τα τυραννικά ιερατεία που καταδυναστεύουν τον άνθρωπο.
Όχι δεν έχω απέχθεια προς τα ιερατεία. Όποιος κάνει καλά τη δουλειά του τον σέβομαι.
Εγώ είμαι ενάντια στη τυφλή πίστη & στη μονοπώληση της αλήθειας.

quote:
Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως θεωρείς την θρησκεία(...) ως ενδιάμεσο εμπόδιο που δεν σε αφήνει τελικά να φθάσεις στον Θεό.
όχι απαραίτητα, η θρησκεία σαν σύστημα μπορεί να βοηθήσει κάποιους να έχουν μια ανώτερη εμπειρία. Αλλά αυτός που μένει στη θρησκεία, θα μείνει σε αυτό. Δε θα προχωρήσει. Και όταν λέω θα μείνει σε αυτό, εννοώ θα μείνει στο σύστημα. Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες εξέλιξης έξω απο το σύστημα.
Αν ο πιστός δεν τις εξετάσει, γιατί το σύστημα ιδεών-θρησκεία που έχει το απαγορεύει, θα μείνει στα ίδια. Στην ζεστή ασφάλεια των ιδεών τπου πήρε από τους γονείς, τους παπούδες, τους χωμένους ήδη στη τη θρησκεία-σύστημα ιδεών του τόπου.

Τα πιο ζεστά νερά είναι τα στάσιμα. Αλλά αν τα ζεστά νέρα είναι το μόνο που γνωρίζεις, όλα τα άλλα θα σου φαίνονται κρύα (ακόμα και τα χλιαρά).

quote:
1) Τί είναι Θεός για σένα και εκείνοι οι άνθρωποι στους οποίους οφείλονται η ίδρυση ιερατείων είχαν επαφή με τον Θεό ή γενικά και αόριστα με το Θείο(όποιο και αν είναι αυτό);
Ο Θεός "Είναι". Δεν χρειάζεται να το ορίσω, είναι αυτό, είναι το άλλο..

Δε ξέρω ποιοι ίδρυσαν το ιερατείο (το όποιο ιερατείο). Ξέρω οτι ο Ιησούς δεν ίδρυσε το σημερινό ιερατείο.
Ξέρω επίσης οτι μέσα σε κάθε ιερατείο υπάρχουν κάποιοι που θέλουν το καλό και κάποιοι που δεν το θέλουν. Αυτό μου αρκεί.

Για εμένα έχει σημασία τι "δουλεύει". Κρίνε το δέντρο από τον καρπό του.
Για εσένα δουλεύει η Ορθοδοξία, για αυτό λογικά ακολουθείς αυτό το μονοπάτι (δε ξέρω αν το ακολουθείς στην πράξη). Σου προσφέρει κάτι.
Και για εμένα δουλευε η ορθοδοξία μεχρι που ανακάλυψα άλλα δέντρα.

Η ορθοδοξία ηταν ένα δέντρο που οι καρποί του με τάιζαν μέχρι μια ηλικία. Μετά, πολύ φυσικά, αναζήτησα και σε άλλα δέντρα καρπούς που να είναι θρεπτικοί. Όταν βρήκα τέτοιους, δεν εγκατέλειψα τους παλαιούς, απλά τους πρόσθεσα στη διατροφή μου. Έκανα το ίδιο με πολλά δέντρα, δοκίμασα πολλούς καρπούς, με σκοπό να κτίσω μια ολοκληρωμένη διατροφή.
Το θέμα δεν ειναι μόνο να ξέρεις τα δέντρα, αλλά να τρως απο αυτά, αλλιώς άμα δε πάρεις τις βιταμίνες είναι το ίδιο με το να μη τα ήξερες.
Το σίγουρο είναι οτι αν τρώς το ίδιο φρούτο μια ζωή, θα είσαι ισχνός και κιτρινιάρης.

03/09/2013, 18:47:04
quote:

quote:

Ο Θεός "Είναι". Δεν χρειάζεται να το ορίσω, είναι αυτό, είναι το άλλο..

Δε ξέρω ποιοι ίδρυσαν το ιερατείο (το όποιο ιερατείο). Ξέρω οτι ο Ιησούς δεν ίδρυσε το σημερινό ιερατείο.
Ξέρω επίσης οτι μέσα σε κάθε ιερατείο υπάρχουν κάποιοι που θέλουν το καλό και κάποιοι που δεν το θέλουν. Αυτό μου αρκεί.

Για εμένα έχει σημασία τι "δουλεύει". Κρίνε το δέντρο από τον καρπό του.
Για εσένα δουλεύει η Ορθοδοξία, για αυτό λογικά ακολουθείς αυτό το μονοπάτι (δε ξέρω αν το ακολουθείς στην πράξη). Σου προσφέρει κάτι.
Και για εμένα δουλευε η ορθοδοξία μεχρι που ανακάλυψα άλλα δέντρα.

Η ορθοδοξία ηταν ένα δέντρο που οι καρποί του με τάιζαν μέχρι μια ηλικία. Μετά, πολύ φυσικά, αναζήτησα και σε άλλα δέντρα καρπούς που να είναι θρεπτικοί. Όταν βρήκα τέτοιους, δεν εγκατέλειψα τους παλαιούς, απλά τους πρόσθεσα στη διατροφή μου. Έκανα το ίδιο με πολλά δέντρα, δοκίμασα πολλούς καρπούς, με σκοπό να κτίσω μια ολοκληρωμένη διατροφή.
Το θέμα δεν ειναι μόνο να ξέρεις τα δέντρα, αλλά να τρως απο αυτά, αλλιώς άμα δε πάρεις τις βιταμίνες είναι το ίδιο με το να μη τα ήξερες.
Το σίγουρο είναι οτι αν τρώς το ίδιο φρούτο μια ζωή, θα είσαι ισχνός και κιτρινιάρης.

Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είμαι ορθόδοξος και δεν πηγαίνω ούτε στην εκκλησία. Δεν ξέρω αν αυτό είναι απόλυτα καλό ή κακό.

Ο Θεός είναι. Μου αρέσει η απάντησή σου. Αλλά είναι κάτι ή κάποιος, είναι μέσα στην Φύση, έξω από την Φύση;

Προσωπικά δεν συμφωνώ με την πανθεϊστική άποψη που ταυτίζει τον Θεό με την Φύση και εκείνη που ταυτίζει τον Θεό με μια απρόσωπη δύναμη.

Μερικοί λόγοι είναι οι παρακάτω, ελπίζω να παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε κάποιον στοχαστή:

1) Εγώ και εσύ είμαστε προσωπικότητες. Πως είναι δυνατόν μια απρόσωπη δύναμη(δύναμη που δεν κατευθύνεται από πρόσωπο) να μετατραπεί σε προσωπικότητες, οι οποίες με την ανέλιξή τους να χαθούν πάλι σε κάτι απρόσωπο;

2)Πως είναι δυνατόν ο Θεός που "Είναι", να ζει μέσα στην Φύση του παρελθόντος και του μέλλοντος, όπου τα πάντα αλλοιώνονται και μεταβάλλονται;

3)Πως είναι δυνατόν ένας παντογνώστης Νους να διασπαστεί σε δισεκατομμύρια όντα ποικίλης νοημοσύνης ή να κατέβει σκαλοπάτια; Αν γίνει βακτήριο βάση ποιων καλών πράξεων θα ανελιχθεί; Ή μήπως και τα ηλεκτρόνια και τα κουάρκ έχουν δικιά τους νοημοσύνη και ηθική;

4)Για τους ψαγμένους όμως, στην πραγματικότητα ο ύψιστος Θεός στον Πανθεϊσμό δεν είναι η Φύση(Το Χάος, το Έν), αλλά ο Νόμος του Κάρμα.
Αν όμως αυτή η δύναμη του Κάρμα είναι απρόσωπη και τυφλή, με ποια ηθικά κριτήρια θα καθορίσει την ανέλιξη των όντων και την επόμενη μετενσάρκωσή τους σε κάτι καλύτερο;

5)Επίσης οι αρχαίοι όταν πρόσφεραν θυσία ή επικαλούνταν τους Θεούς δεν αναφέρονταν σε πρόσωπα και όχι δυνάμεις που τάχα βρίσκονταν μέσα τους;

Σχετικά με τα ιερατεία τώρα, αναφέρομαι σε όλα τα ιερατεία όλων των θρησκειών Αιγυπτιακά, Εβραϊκά, Ελληνικά, Ινδουϊστικά κτλ κτλ. Ήρθαν αυτή σε επαφή με τον Θεό;

03/09/2013, 20:10:19
Και φίλε Πύρινε είναι άξιο προσοχής, πως τελικά τα πάντα καταλήγουν σε μονοθεϊσμό και εξουσία. Θες να είναι το Κάρμα - ο ύψιστος ρυθμιστής και νομοθέτης, θες να είναι το Χάος κτλ κτλ

Υ.Γ Χαίρομαι που υπάρχουν λίγα άτομα που μπορούν να συζητούν χωρίς να τσατίζονται αν αυτά που γράφονται τους βρίσκουν αντίθετους

Gnostic StudentΜέλος
03/09/2013, 20:39:31
Με συγχωρείτε για την παρέμβασή μου, αλλά είδα το όνομα του φίλου Πύρινος εδώ και είπα κάτι ενδιαφέρον θα λέγεται.

Χρίστος Έλ μίλησες για το κάρμα:

quote:
Για τους ψαγμένους όμως, στην πραγματικότητα ο ύψιστος Θεός στον Πανθεϊσμό δεν είναι η Φύση(Το Χάος, το Έν), αλλά ο Νόμος του Κάρμα.
Αν όμως αυτή η δύναμη του Κάρμα είναι απρόσωπη και τυφλή, με ποια ηθικά κριτήρια θα καθορίσει την ανέλιξη των όντων και την επόμενη μετενσάρκωσή τους σε κάτι καλύτερο;
Το κάρμα δεν είναι δύναμη απρόσωπη και τυφλή, ούτε υπάρχει λόγος να θεοποιείται. Το κάρμα είναι απλά δράση-αντίδραση, αίτιο-αποτέλεσμα. Το πώς ακριβώς θα εκτιλυθούν όμως αυτές οι δράσεις και αντιδράσεις στη ζωή κάποιου εξαρτάται από τους δικαστές του Κάρμα.
Το καλύτερο είναι κάποιος *να μην έχει* επόμενη ενσάρκωση. Πράγμα βέβαια που απαιτεί υπερπροσπάθεια.
"Το λιοντάρι του νόμου πολεμάται με τα καλά έργα". Με τις καλές πράξεις, τα καλά έργα, μπορεί κάποιος να πολεμήσει τις συνέπειες των κακών του πράξεων. Δεν θα ξεφύγει κάποιος από τις κακές του πράξεις απλά και μόνο επειδή τις εξομολογήθηκε ή επειδή κάποιος του έδωσε συγχωροχάρτι. Οι τρόποι να ξεφύγει κάποιος από τις συνέπειες των κακών του έργων, είναι δύο: 1) Να φύγει η αιτία η οποία προκάλεσε το κακό (η οποία είναι εσωτερική του ανθρώπου)
2) Να αντισταθμίσει το κακό με καλά έργα