- ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΦΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
PanosT
Ο macedon και ο Σωτήρης στο thread των διωγμών θέλοντας να στηρίξουν την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΨΗ (και μερικών ανώνυμων authors) περι πλαστογραφημένων εδαφίων στα Χρονικά του Τάκιτου έφεραν πηγές που ισχυρίζονται ότι το 64 μ.Χ δεν υπήρχε ο χαρακτηρισμός "Χριστιανός", ο οποίος ήταν μεταγενέστερος, αλλά οι όροι "Ναζαρηνοί" ή "Γαλιλαίοι" (macedon) ή "Ναζωραίοι και Γαλιλαίοι" (Σωτήρης)
Γιατί , θα ήταν η πρώτη ή η τελευταία πλαστογραφία . Μήπως έχουν αφήσει οι πατέρες της εκκλησίας , και όχι μόνο αυτοί τίποτα όρθιο? Μετά από τόσο κόψε ράψε που έχει γίνει , υπάρχουν τόσες πολλές και σοβαρές αντιφάσεις στα ιερά κείμενα , που η απλή καταγραφή και ανάπτυξή τους θα γέμιζε τόμους . Μήπως θέλεις να σου θυμίσω την περίφημη αλληλογραφία , δια χειρός Ευσέβιου βεβαίως , του Ιησού με τον βασιλιά της Έδεσσας Αβγαρό , την επιστολή της της Παναγίας και μάλιστα στα λατινικά
quote:
PanosT
ΑΡΑ το 64 μ.Χ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ 1ο ΑΙΩΝΑ μ.Χ υπήρχε η προσφώνηση "Ναζαρηνοί" ή Ναζωραίοι" όπου μαζί με την εναλλακτική προσφώνηση (λόγω του διαζευτικού "ή") "Γαλιλαίοι" δεν αφήνει ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΤΟΝ 1ο ΑΙΩΝΑ μ.Χ" ΝΑΖΑΡΕΤ!!!!!!!
Αυτά Pano είναι δικά σου αυθαίρετα συμπεράσματα . Το ότι σε μια επαρχία της ανατολής κάποιοι αποφάσισαν μετά από προτροπή του επισκόπου τους να λέγονται χριστιανοί , δεν σημαίνει ότι αμέσως έγινε γνωστό και καθιερώθηκε σε όλη της αυτοκρατορία . Όσο για το “Ναζωραίοι” τα είπαμε . Οι συντάκτες των ευαγγελίων αγνοούν σε κραυγαλέο βαθμό την τοπογραφία της περιοχής στην οποία υποτίθεται ότι συνέβησαν τα “γεγονότα” . Παρερμηνεύοντας την λέξη Ναζίρ που σημαίνει “άνθρωπος αφιερωμένος στον Θεό” την εξέλαβαν σαν τόπο , πράγμα που χρησίμευσε στους ανώνυμους αλλοιωτές των μεταγενέστερων εποχών να δημιουργήσουν την , ανύπαρκτη την εποχή εκείνη , ορεινή πόλη Ναζαρέτ . Κάτι ανάλογο βεβαίως έγινε και με το χωριό Γεσθημανή που συνελήφθη ο Ιησούς , γιατί δεν υπήρχε τέτοιο χωριό ή πόλη , απλώς Γεσθημανή στα εβραϊκά σημαίνει “ελαιοτριβείο” . Αντίθετα οι συγγραφείς των ευαγγελίων αγνοούν μεγάλες πόλεις της Γαλιλαίας και της Ιουδαίας όπως την Σεπφώριδα και την Σεβάστεια . Αγνοούν ακόμα και την “Νεκρά Θάλασσα” .
quote:
PanosT
Ερευνάτε τας Γραφάς
Έχε υπ' όψιν σου ότι ο κυριότερος λόγος που την κοπανήσαμε από το μαντρί Pano , είναι ακριβώς γιατί ερευνήσαμε τις γραφές .
*
quote:
Παρερμηνεύοντας την λέξη Ναζίρ που σημαίνει “άνθρωπος αφιερωμένος στον Θεό
Πως μπορείς να αποδείξεις ότι παρερμηνεύτηκε όπως επίσης και το τι σημαίνει η λέξη Ναζίρ;
mc
Δεν γνωρίζω την ετυμολογία των λέξεων ypatia μου.
Για εμένα είναι υπαρκτότατη η πόλη Ναζαρέτ (ότι και να σημαίνει η ονομασία της) και όσο ταυτίζονται οι απόψεις των Ευαγγελίων με τα σύγχρονα αρχαιλογικά ευρύματα όσον αφορά τη συγκεκριμένη πόλη εμένα μου κάνει...
Πάντως πραγματικά ανυπομονώ να ακούσω ολοκληρωμένη την άποψή σου επί του θέματος!
@Σωτήρης.
Όπως βλέπεις οι πλαστογραφίες σας μία-μία καταπίπτουν (και έχουν να καταπέσουν και άλλες) όσο και αν προσπαθείς να αλλάξεις θεματολογία (με τα αναθέματα πριν από μερικές εβδομάδες, με τον Ευσέβιο και τον Πόντιο Πιλάτο τώρα κ.ο.κ).
Τα αυθαίρετα συμπεράσματα είναι ΟΛΑ δικά σας Σωτήρη μου και σας τα χαρίζω να τα πιπιλάτε και να κοιμάστε ήσυχοι και ευτυχισμένοι.
Πες μου με επιχειρήματα ΠΩΣ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ "ΝΑΖΑΡΗΝΟΙ" / "ΝΑΖΩΡΑΙΟΙ" ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΤΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ???
Ελπίζω να μην εξαφανιστείς και εσύ...
Θες να μας πείσεις ότι αυτοί οι ίδιοι πρώτοι "Χριστιανοί" (για να μην μπερδευόμαστε) είπαν στους Ρωμαίους (πολίτες και Αξιωματούχους) "εμάς θα μας προσφωνείτε "ανθρώπους αφιερωμένους στο Θεό" ή αν σας πέφτει κομματάκι βαρύ μπορείτε να μας φωνάζετε εναλλακτικά και "Γαλιλαίους" και εμείς θα το καταλαβαίνουμε και θα γυρίζουμε..."???
Το ότι το "ΝΑΖΑΡΗΝΟΙ" / "ΝΑΖΩΡΑΙΟΙ" ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ "ΓΑΛΙΛΑΙΟΙ" ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΖΕΥΚΤΙΚΟ "'Η" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Ε????
Και για να τελειώνουμε, οι "άνθρωποι που ήταν αφιερωμένοι στο Θεό" ("ΝΑΖΑΡΗΝΟΙ" / "ΝΑΖΩΡΑΙΟΙ") ήταν μοναστικό τάγμα έμεναν άγαμοι ακούρευτοι και δεν έπιναν κρασάκι ενώ οι πρώτοι Χριστιανοί δεν είχαν καμμία τέτοια συμπεριφορά.
Άλλωστε και ο ίδιος ο Ιησούς και κρασί έπινε (όπως και οι Απόστολοι) και θαυματάκια έκανε με το κρασάκι.
Υ.Γ Η καλύτερη δουλειά που κάνατε ήταν που βγήκατε οικοιοθελώς από το μαντρί και προσφέρατε σε εαυτούς και αλλήλους...
Ερευνάτε τας Γραφάς
Edited by - PanosT on 05/04/2012 19:53:47
quote:
PanosT
Όπως βλέπεις οι πλαστογραφίες σας μία-μία καταπίπτουν (και έχουν να καταπέσουν και άλλες) όσο και αν προσπαθείς να αλλάξεις θεματολογία (με τα αναθέματα πριν από μερικές εβδομάδες, με τον Ευσέβιο και τον Πόντιο Πιλάτο τώρα κ.ο.κ).
Scripta manent .
quote:
PanosT
Τα αυθαίρετα συμπεράσματα είναι ΟΛΑ δικά σας Σωτήρη μου και σας τα χαρίζω να τα πιπιλάτε και να κοιμάστε ήσυχοι και ευτυχισμένοι.
Οι υστερικές κραυγές προδίδουν έλλειψη επιχειρημάτων .
quote:
PanosT
Θες να μας πείσεις ότι αυτοί οι ίδιοι πρώτοι "Χριστιανοί" (για να μην μπερδευόμαστε) είπαν στους Ρωμαίους (πολίτες και Αξιωματούχους) "εμάς θα μας προσφωνείτε "ανθρώπους αφιερωμένους στο Θεό" ή αν σας πέφτει κομματάκι βαρύ μπορείτε να μας φωνάζετε εναλλακτικά και "Γαλιλαίους" και εμείς θα το καταλαβαίνουμε και θα γυρίζουμε..."???
Αγαπητέ Pano ακόμα δεν έχεις εμπεδώσει ότι δεν βρίσκεσαι στο κατηχητικό της γειτονιάς σου , και κάνεις τέτοιες παιδαριώδεις ερωτήσεις ? Κρίμα !!
*
"
Πες μου με επιχειρήματα ΠΩΣ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ "ΝΑΖΑΡΗΝΟΙ" / "ΝΑΖΩΡΑΙΟΙ" ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΤΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ???
"
Δεν απάντησες...
Σου έγραψα αυτό
"
Και για να τελειώνουμε, οι "άνθρωποι που ήταν αφιερωμένοι στο Θεό" ("ΝΑΖΑΡΗΝΟΙ" / "ΝΑΖΩΡΑΙΟΙ") ήταν μοναστικό τάγμα έμεναν άγαμοι ακούρευτοι και δεν έπιναν κρασάκι ενώ οι πρώτοι Χριστιανοί δεν είχαν καμμία τέτοια συμπεριφορά.
Άλλωστε και ο ίδιος ο Ιησούς και κρασί έπινε (όπως και οι Απόστολοι) και θαυματάκια έκανε με το κρασάκι.
"
Δεν απάντησες...
Σου έγραψα και αυτό
"
Το ότι το "ΝΑΖΑΡΗΝΟΙ" / "ΝΑΖΩΡΑΙΟΙ" ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ "ΓΑΛΙΛΑΙΟΙ" ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΖΕΥΚΤΙΚΟ "'Η" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Ε????
"
Δεν απάντησες...
Και μου γράφεις
quote:
ΣωτήρηςΟι υστερικές κραυγές προδίδουν έλλειψη επιχειρημάτων .
Ποιος έχει έλλειψη επιχειρημάτων καλέ μου Σωτήρη???
Και όταν αναλύω ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ με κάπως χιουμοριστικό τρόπο σου φαίνεται παιδαριώδες (και όντως είναι).
quote:
Σωτήρηςquote:
PanosT
Αγαπητέ Pano ακόμα δεν έχεις εμπεδώσει ότι δεν βρίσκεσαι στο κατηχητικό της γειτονιάς σου , και κάνεις τέτοιες παιδαριώδεις ερωτήσεις ? Κρίμα !!
Δεν φταίει όμως ο τρόπος που το γράφω αλλά το ΙΔΙΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ που σου φαίνεται παιδαριώδες...
Ερευνάτε τας Γραφάς
quote:
Για εμένα είναι υπαρκτότατη η πόλη Ναζαρέτ (ότι και να σημαίνει η ονομασία της) και όσο ταυτίζονται οι απόψεις των Ευαγγελίων με τα σύγχρονα αρχαιολογικά ευρήματα όσον αφορά τη συγκεκριμένη πόλη εμένα μου κάνει...
Προς το παρόν δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο. Έχει βρεθεί ένα σπίτι (όχι μια πόλη αρκετά μεγάλη για να έχει συναγωγή), ενώ ένας αρχαιολόγος προβλέπει ότι θα βρεθούν άλλα πενήντα.
Φυσικά δεν αποκλείεται να βρεθούν και 50 και 500 σπίτια, κάποια στιγμή στο μέλλον, στην συγκεκριμένη τοποθεσία ή λίγο παραπέρα. Μέχρι λοιπόν οι αρχαιολόγοι να βρουν (και ας ελπίσουμε όχι να... κτίσουν κατ'εικόνα και καθ'ομοίωση
με «τα σπίτια της εποχής») τα υπόλοιπα, έχουμε κάποια πηγή της εποχής (πλήν των ευαγγελίων) που να αναφέρει την πόλη και την τοποθεσία της; Αυτό θα ήταν καλό επιχείρημα.
ΥΓ: Ας μήν εκληφθεί ως ερώτηση-παγίδα. Ρωτάω διότι απλώς δεν γνωρίζω.
Φυσικά δεν αποκλείεται να βρεθούν και 50 και 500 σπίτια, κάποια στιγμή στο μέλλον, στην συγκεκριμένη τοποθεσία ή λίγο παραπέρα. Μέχρι λοιπόν οι αρχαιολόγοι να βρουν (και ας ελπίσουμε όχι να... κτίσουν κατ'εικόνα και καθ'ομοίωσημε «τα σπίτια της εποχής») τα υπόλοιπα, έχουμε κάποια πηγή της εποχής (πλήν των ευαγγελίων) που να αναφέρει την πόλη και την τοποθεσία της; Αυτό θα ήταν καλό επιχείρημα.
ΥΓ: Ας μήν εκληφθεί ως ερώτηση-παγίδα. Ρωτάω διότι απλώς δεν γνωρίζω.
Δεν έχει βρεθεί μόνο ένα σπίτι φίλε μου. Έχουν βρεθεί λατομεία, πεζούλες, αποστραγγιστικά έργα, πατητήρι, σκοπιές και ΚΕΡΑΜΙΚΑ!
Η εκτίμηση (έστω) του Εβραίου Αρχαιολόγου και της ομάδας του ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με τα Ευαγγέλια.
Αλλά πίστεψέ με, και το ανάποδο να ίσχυε έχουμε τους Ευαγγελιστές που βίωσαν μαρτυρικό θάνατο για ΟΣΑ έγραψαν και δεν έκαναν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ενώ ο οποιοσδήποτε επιστήμονας έναντι αμοιβής ή τρομοκρατίας σου βγάζει ότι πόρισμα θέλεις...
Αυτό για εμένα αποτελεί ΑΚΑΤΑΛΥΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ διότι ουδέποτε ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΔΕΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΚΡΙΝΟΝΤΑΝ Η ΙΔΙΑ ΤΟΥ Η ΖΩΗ...
Επανέρχομαι στο θέμα.
Από σπίτια πράγματι έχει βρεθεί μόνο ένα αλλά για πες μου βρε kondoras οι πιθανότητες είναι να βρεθεί και δεύτερο ή να μη βρεθεί κανένα άλλο.
Τα lonely houses που υπαινίχθηκε ο macedon (από τα συλλεκτικά κομμάτια αυτή η ατάκα) πόσο διαδεδομένα ήταν τις εποχές που συζητάμε????
Πόσα "ξεμοναχιασμένα" σπίτια έχουμε βρει, έστω στις γύρω περιοχές που έχει ταξιδέψει ο καθένας μας???
Επιπλέον, μη μπερδεύεις τη συναγωγή με το ναό. Οι ναοί ήταν σε μεγάλες πόλεις ενώ οι συναγωγές μπορεί να ήταν ακόμα και μέσα σ'ενα δωμάτιο ή σε μια αυλή σπιτιού.
Τέλος, αν σ'ευχαριστεί, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΕΞΩΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΗΓΗ, αλλά τότε θα πρέπει να δικαιολογήσεις
α) τον όρο Ναζωραίος ή Ναζαρηνός.
Ο macedon έδωσε 4-5 εκδοχές (τις κλασικές), του απάντησα σε όλες μια προς μια αλλά δεν επανήλθε ξανά στο θέμα.
Μάλλον τον κάλυψα...
β) το ένα σπίτι που βρέθηκε με όλα τα παρελκόμενα ποιας πόλης ήταν
γ) γιατί οι Ευαγγελιστές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και μας μετέδωσαν ότι αυτή η πόλη ήταν μάλιστα κακόφημη. Αν πας να "κατασκευάσεις" κάτι δεν "ανοίγεσαι" σε πολλές λεπτομέρειες ούτε βάζεις ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΘΕΟ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΕ ΚΑΚΟΦΗΜΗ ΠΟΛΗ...
Ελπίζω να σε κάλυψα και να ξέρεις ότι μου αρέσουν πολύ οι ερωτήσεις "παγίδα" οπότε μη σε απασχολεί ούτε πρόκειται να παρεξηγήσω εσένα ή κανέναν άλλο!
Ερευνάτε τας Γραφάς
Edited by - PanosT on 06/04/2012 21:37:04
quote:
ενώ ο οποιοσδήποτε επιστήμονας έναντι αμοιβής ή τρομοκρατίας σου βγάζει ότι πόρισμα θέλεις...
Ενδιαφέρουσα άποψη. Αυτό ισχύει και για τους αρχαιολόγους στην ανασκαφή της Ναζαρέτ; Δηλαδή είναι πιθανό και αυτοί ως επιστήμονες να βγάζουν έναντι αμοιβής συγκεκριμένα πορίσματα;
quote:
Από σπίτια πράγματι έχει βρεθεί μόνο ένα αλλά για πες μου βρε kondoras οι πιθανότητες είναι να βρεθεί και δεύτερο ή να μη βρεθεί κανένα άλλο.
Δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με «πιθανότητες» στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ή υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. Θα σκάψουν και θα μας πουν. Ιδού η Ναζαρέτ, ιδού και το πήδημα.
quote:
Πόσα "ξεμοναχιασμένα" σπίτια έχουμε βρει, έστω στις γύρω περιοχές που έχει ταξιδέψει ο καθένας μας???
Πολλά...
quote:
Τέλος, αν σ'ευχαριστεί, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΕΞΩΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΗΓΗ,
Δεν τίθεται θέμα ευχαρίστησης. Αν αυτή είναι η αλήθεια, καλώς την παραδέχεσαι.
quote:
αλλά τότε θα πρέπει να δικαιολογήσεις
α) τον όρο Ναζωραίος ή Ναζαρηνός.Ο macedon έδωσε 4-5 εκδοχές (τις κλασικές), του απάντησα σε όλες μια προς μια αλλά δεν επανήλθε ξανά στο θέμα.
Μάλλον τον κάλυψα...
Έδωσε/αν και ο/η/οι ypatia8 κάποια εκδοχή. Θέλω να πω, φαντασία να υπάρχει και εκδοχές βρίσκονται όσες θες. Μπορεί να βγαίνει και από το ναζιάρης ωραίος (αστειάκι).
quote:
γ) γιατί οι Ευαγγελιστές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και μας μετέδωσαν ότι αυτή η πόλη ήταν μάλιστα κακόφημη. Αν πας να "κατασκευάσεις" κάτι δεν "ανοίγεσαι" σε πολλές λεπτομέρειες ούτε βάζεις ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΘΕΟ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΕ ΚΑΚΟΦΗΜΗ ΠΟΛΗ...
Νομίζω ότι η άλλη πλευρά υποστηρίζει πως οι ευαγγελιστές χρησιμοποίησαν το όνομα Ναζαρέτ ως πόλη κυρίως από άγνοια, όχι από δόλο.
Γενικώς πάντως, αν θέλεις να κατασκευάσεις κάτι, σε μια εποχή που όχι internet, ούτε τυπογραφία δεν υπήρχε, ενώ το target group σου είναι οι απλοί και αγράμματοι άνθρωποι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσα «ανοίγματα» θέλεις, σάμπως θα τα καταλάβει κανείς;
(Μήπως καταλαβαίνουμε τα σημερινά «κατασκευάσματα» των ισχυρών; )
PanosTquote:
ενώ ο οποιοσδήποτε επιστήμονας έναντι αμοιβής ή τρομοκρατίας σου βγάζει ότι πόρισμα θέλεις...
Ενδιαφέρουσα άποψη. Αυτό ισχύει και για τους αρχαιολόγους στην ανασκαφή της Ναζαρέτ; Δηλαδή είναι πιθανό και αυτοί ως επιστήμονες να βγάζουν έναντι αμοιβής συγκεκριμένα πορίσματα;
Θα σχολιάσω όλο το ποστ σου από Δευτέρα καθώς έχω "επίσημο ρεπό από ΟΟΔΕ/Ανώνυμο Απολογητή κτλ"...![]()
Στα γρήγορα μόνο το από επάνω.
Θεωρητικά ισχύει και με το παραπάνω.
ΑΛΛΑ!
Αν είσαι Εβραίος στο Ισραήλ (όπως είναι ο εν λόγω Αρχαιολόγος και η ομάδα του) με δεδομένη και την επεκφρασμένη δυναμική αντίδραση των Ορθοδόξων Εβραίων δεν μπορεί να σε "πλησιάσει" ούτε το χρήμα ούτε η τρομοκρατία από καμμία πιθανή ή απίθανη Χριστιανική πλευρά που μου έρχεται στο μυαλό...
Εσύ τι λες?
Συνεχίζουμε από Δευτέρα φίλε μου!
Καλό ΣΚ σε όλους!
Ερευνάτε τας Γραφάς
quote:
Αν σκεφτεί κανείς πως η Ναζαρέτ αποτελεί για τους χριστιανούς ό,τι η Ντισνεϋλαντ για τα παιδιά και πως κάθε χρόνο την επισκέπτονται περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι (σχεδόν οι μισοί απ' όσους επισκέπτονται το Ισραήλ) είναι φανερό πως πρόκειται για μία βιομηχανία που αφήνει πολύ χρήμα στην ντόπια οικονομία. Όλοι αυτοί θέλουν να κοιμηθούν, να φάνε, να ψωνίσουν, να περιηγηθούν...
Καθίσταται λοιπόν αναγκαίο να βρεθεί (ή να εφευρεθεί) οποιοδήποτε "ιστορικό" ή "αρχαιολογικό" στοιχείο, προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί αυτή η τουριστική αγορά.
Άλλωστε η κατευθυνόμενη επιστήμη δεν είναι ούτε κάτι καινούριο, ούτε κάτι σπάνιο. Για παράδειγμα, πολλοί Αμερικανοί "επιστήμονες" (μετά από γενναίες επιχορηγήσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ) αποφάσισαν πως τα εργοστάσια δεν μολύνουν το περιβάλλον και δεν ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Είναι πολλά τα λεφτά Άρη...

macedon
Τov 3o αιώvα, o χριστιαvός απoλoγητής Ωριγέvης γvώριζε για τηv πόλη της Ναζαρέτ πoυ περιγράφαvε τα ευαγγέλια αλλά δεv είχε ιδέα πoυ μπoρεί vα βρισκόταv αυτή, αv και o ίδιoς έμεvε στηv Καισάρεια, πoυ απείχε τo πoλύ 50 χιλιόμετρα από τηv υπoτιθέμεvη θέση της (θεωρώvτας σαv θέση της μυθικής Ναζαρέτ τηv τoπoθεσία της σημεριvής πόλης ή τέλoς πάvτωv τηv περιoχή γύρω ή κovτά σ'αυτήv).
Καθώς λoιπόv η Εκκλησία άρχισε vα γίvεται oργαvισμός, ξέσπασε μια διαμάχη αvάμεσα στα πατριαρχεία της Καισάρειας και της Iερoυσαλήμ, η oπoία διευθετήθηκε (υπέρ της Iερoυσαλήμ) στη σύvoδo της Χαλκηδόvας τo 451 μαχχ. Τμήμα της διέvεξης αυτής απoτελoύσε και o έλεγχoς τωv λεγόμεvωv «Αγίωv Τόπωv». Για τo λόγo αυτό η χαμέvη πόλη της Ναζαρέτ έπρεπε vα βρεθεί oπωσδήπoτε. Τo έργo αυτό αvέλαβε η 80χρovη Ελέvη, μητέρα τoυ διαταραγμέvoυ αυτoκράτoρα Κωvσταvτίvoυ (τoυ γvωστoύ συζυγoκτόvoυ, παιδoκτόvoυ και πεθερoκτόvoυ πoυ η χριστιαvική εκκλησία αvακήρυξε άγιo). Στηv αvαζήτησή λoιπόv χριστιαvικώv ευρημάτωv στηv περιoχή της Ναζαρέτ, δεv βρήκαvε παρά ... έvα πηγάδι. Απoφάσισε λoιπόv ότι αυτό ήταv τo μέρoς πoυ o Γαβριήλ αvακoίvωσε στη Μαρία ότι θα γεvvήσει, και από τη στιγμή πoυ τα ευαγγέλια δεv αvαφέρoυvε πoύ ακριβώς έλαβε χώρα αυτό τo «θαυμαστό» γεγovός, τι πιo βoλικό από έvα αρχαίo πηγάδι;
Έστησε λoιπόv εκεί μια εκκλησία, πάvω από τo πηγάδι, πoυ τηv ovόμασε «vαό τoυ ευαγγελισμoύ» και τo πρoσκυvηματικό αξιoθέατo ήταv έτoιμo. Κι επειδή o ευαγγελισμός υπoτίθεται ότι έγιvε στη Ναζαρέτ, άρα και τo πηγάδι αvήκει στη φαvταστική αυτή πόλη. Η επιχείρηση πoυ ξεκίvησε η Ελέvη, vα πρoσκυvoύv τoυς «αγίoυς τόπoυς» συvεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς όσo θα υπάρχoυv αφελείς πoυ πιστεύoυv σ'αυτά, θα υπάρχoυv και ξύπvιoι πoυ θα εκμεταλλεύovται τo γεγovός. Η πρώτη εκκλησία πoυ απέκτησε η Ναζαρέτ διά χειρός Ελέvης, απoτέλεσε τηv βάση αυτoύ πoυ σήμερα ovoμάζεται «τoυριστικό πάρκo της Ναζαρέτ».
Λίγα χρόvια μετά, μία Iσπαvίδα υπέργηρη κυρία (συvτoπίτισσα τoυ ψυχoπαθή Θεoδόσιoυ, σφαγέα της Θεσσαλovίκης, πoυ ήταv επίσης Iσπαvός), η Λαίδη Αιθερία, πέρασε αρκετά χρόvια στηv περιoχή πoυ ovoμάζoυv «άγιoυς τόπoυς». Η Αιθερία φτάvει τo 383 στη Ναζαρέτ. Εκεί κάπoιoι ξύπvιoι καλόγερoι της έδειξαv έvα μεγάλo σπήλαιo και τη διαβεβαίωσαv πως αυτό ήταv τo μέρoς όπoυ είχε ζήσει η Μαρία και πως τo σπήλαιo και όχι τo πηγάδι ήταv τo μέρoς όπoυ επισκέφτηκε o Γαβριήλ τη Μαρία. Τo μέρoς άρχισε vα γίvεται διάσημo και τo 570 στήθηκε ακόμη μια εκκλησία. Έτσι σήμερα πάvω από τo σπήλαιo βρίσκεται τo μεγαλύτερo χριστιαvικό θεματικό πάρκo της Μ. Αvατoλής.
Μέχρι τo 1102 τα μόvα αξιoθέατα της Ναζαρέτ ήταv αυτές oι δύo εκκλησίες - μία στo πηγάδι της Μαρίας και μία στη σπηλιά της Μαρίας.
Σήμερα τo μέρoς έχει εμπλoυτιστεί και η υπoτιθέμεvη αρχαία Ναζαρέτ περιλαμβάvει τη μεγάλη καθoλική εκκλησία τoυ Ευαγγελισμoύ (τη μεγαλύτερη εκκλησία στη Μ. Αvατoλή), τηv εκκλησία τoυ Αγ. Iωσήφ στoυς λόφoυς, τo ξυλoυργείo τoυ Iωσήφ, τηv ελληvική εκκλησία και μια συvαγωγή.
Όχι κι άσχημα για μια πόλη που την εποχή στην οποία υποτίθεται ότι αναφέρεται το θεματικό της πάρκο, ήταν ανύπαρκτη.

macedon
quote:
kondorasquote:
PanosT
Πολλά...
Για την περίοδο που συζητάμε (1ος π.Χ με 1ος μ.Χ)?
Για δώσε μου περισσότερες πληροφορίες.
quote:quote:
γ) γιατί οι Ευαγγελιστές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και μας μετέδωσαν ότι αυτή η πόλη ήταν μάλιστα κακόφημη. Αν πας να "κατασκευάσεις" κάτι δεν "ανοίγεσαι" σε πολλές λεπτομέρειες ούτε βάζεις ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΘΕΟ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΕ ΚΑΚΟΦΗΜΗ ΠΟΛΗ...Νομίζω ότι η άλλη πλευρά υποστηρίζει πως οι ευαγγελιστές χρησιμοποίησαν το όνομα Ναζαρέτ ως πόλη κυρίως από άγνοια, όχι από δόλο.
Γενικώς πάντως, αν θέλεις να κατασκευάσεις κάτι, σε μια εποχή που όχι internet, ούτε τυπογραφία δεν υπήρχε, ενώ το target group σου είναι οι απλοί και αγράμματοι άνθρωποι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσα «ανοίγματα» θέλεις, σάμπως θα τα καταλάβει κανείς;
(Μήπως καταλαβαίνουμε τα σημερινά «κατασκευάσματα» των ισχυρών; )
Δεν υπήρχε κανένα target group φίλε kondoras. Αν το δεχτείς αυτό ξεκινάς με την προκάτ κατασκευή του Χριστιανισμού που συμφωνεί με την άποψη macedon...
Όπως όμως γράφει ο Gibbon και ο Renan ο Χριστιανισμός διαπέρασε κάθετα όλες τις τάξεις των Ρωμαίων πολιτών, από τους πιο απλούς ανθρώπους έως τους Αυτοκράτορες και τις γυναίκες τους...
Ερευνάτε τας Γραφάς
Σε αυτές μου τις ερωτήσεις δυστυχώς δεν βρήκα απάντηση ούτε μέσα από συζητήσεις με φίλους ή άτομα με τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Κάθε ένας θεωρούσε τον δικό του τρόπο σωστό και αποτελεσματικό και προσπαθούσε να με πείσει να ακολουθήσω και γω τον ίδιο. Και ενώ δεν αμφιβάλω για τις καλές τους προθέσεις, αναρωτιέμαι αν ο δρόμος, που μπορεί μεν να είναι σωστός για αυτούς, είναι σωστός και για εμένα. Όταν σου λείπουν όμως τα κριτήρια πως επιλέγεις; Εδώ είναι λοιπόν που χρειάζομαι την γνώμη ανθρώπων με εμπειρία και ελπίζω απαντώντας στις δικές μου ερωτήσεις να ανοίξουμε τον δρόμο και σε άλλους που αντιμετωπίζουν τα ίδια διλλήματα με εμένα.
Αν γνωρίζεις ποιός είναι ο στόχος σου , ίσως να μπορέσω να σου δώσω/ουμε κάποιες απαντήσεις..!
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν π.χ μεταφυσικές ανησυχίες , άλλοι απλά ενδιαφέρονται για την έλευση μιας εσωτερικής αρμονίας και η οποία να διαχέεται και στο περιβάλλον τους , με αποτέλεσμα να έχουν αρμονικότερες σχέσεις τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους συνανθρώπους του...κοκ...
Εσί τι ανα-ζητάς???

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
quote:
GaeaΑναζητώ την αρμονία στη ζωή μου, την ισορροπία με τον εαυτό μου και τον κόσμο. Τις βιοτικές και τις συναισθηματικές μου ανάγκες τις έχω έως ένα βαθμό καλύψει αλλά νιώθω πως υπάρχει κάτι παραπάνω. Κάτι απροσδιόριστο αλλά και χειροπιαστό συνάμα, μια αλήθεια που μου διαφεύγει, που χωρίς αυτήν δεν θα είμαι ολοκληρωμένος άνθρωπος. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητή, δυστυχώς ποτέ δεν είχα το χάρισμα του λόγου και είναι ακόμη πιο δύσκολο να περιγράψεις ένα συναίσθημα, μια ιδέα τόσο απατηλή. Είμαι όμως σίγουρη, φίλε Εαρινέ, πως κάποια στιγμή στη ζωή τους όλοι οι άνθρωποι έχουν νιώσει κάτι παρόμοιο και ίσως καταλαβαίνεις αυτά που με τόση δυσκολία περιγράφω.
Καλώς όρισες Gaea.
Βασικά ... ξεκινάς ένα δύσκολο ταξίδι. Για να αναζητάς την αρμονία στη ζωή σου, πάει να πει πως δεν την έχεις ; Σωστά ; Για να αναζητάς την ισορροπία με τον εαυτό σου και τον κόσμο, πάει να πει πως δεν την έχεις ούτε αυτή [ την ισορροπία εννοώ ]. Σωστά ;
Προς το παρόν άσε αυτά τα ερωτήματα στην άκρη και αν μπορείς, θα ήθελα να μου απαντήσεις σε ένα μόνο : Θεωρείς πως γνωρίζεις τον εαυτό σου ; Κι αν ναι, πόσο καλά τον γνωρίζεις ; Πολύ ; Λίγο ;
[ Επειδή, όπως σου είπα, ξεκινάς ένα δύσκολο ταξίδι και θα ακούσεις πολλά και θα διαβάσεις κι άλλα πολύ περισσότερα, θα ήθελα όταν συζητάς μαζί μου τουλάχιστον (κι όταν σε ρωτάω κάτι) να μην βιάζεσαι. Take your time δηλ. διάβαζε την ερώτηση πολύ καλά, ρώτα τον εαυτό σου πρώτα και μετά με την ησυχία σου, να απαντάς. Ότι κι αν σου πω, να ξέρεις πως λέω ψέματα και να μην με πιστεύεις γιατί είμαι πολύ πονηρός. Επίσης, θα ήθελα να προσπαθήσεις να λες την αλήθεια. Μη σου φαίνεται παράξενο που σου το λέω αυτό. Οι άνθρωποι λένε πάντα ψέματα. Ακόμη κι όταν θέλουν να πουν την αλήθεια, λένε ψέματα. Θα σου το αποδείξω πολύ σύντομα ... ]
quote:
Ότι κι αν σου πω, να ξέρεις πως λέω ψέματα και να μην με πιστεύεις γιατί είμαι πολύ πονηρός. Επίσης, θα ήθελα να προσπαθήσεις να λες την αλήθεια. Μη σου φαίνεται παράξενο που σου το λέω αυτό. Οι άνθρωποι λένε πάντα ψέματα. Ακόμη κι όταν θέλουν να πουν την αλήθεια, λένε ψέματα. Θα σου το αποδείξω πολύ σύντομα ... ]
![]()
![]()
Η αναζήτηση της ισορροπίας, της αρμονίας, της ευτυχίας, της χαράς και όλων τέλος πάντων αυτών των πολύ όμορφων πραγμάτων στην ζωή μας, ξεκινάει πάντα από ένα σημείο : Το αν - και το κατά πόσο - γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Όλο αυτό το ταξίδι που ονομάζεται Εσωτερισμός είναι ένα ταξίδι που αφορά εμάς, τον εαυτό μας, το πόσο καλά γνωρίζουμε τα "μέσα" μας, τα "έσω" μας δηλ. Αν ένας άνθρωπος δεν γνωρίζει τον εαυτό του, τότε δεν μπορεί να πει τίποτε γι' αυτόν. Ούτε ότι αναζητά, ούτε ότι ψάχνει, ούτε ότι βρήκε, τίποτε απολύτως. Αν αυτός που αναζητά, δεν γνωρίζει τίποτε για τον εαυτό του, τότε ποιος είναι αυτός που αναζητά ; Αν αυτός που βρήκε, δεν γνωρίζει τίποτε για τον εαυτό του, τότε ποιος είναι αυτός που βρήκε ;
Λέγεται πως είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να κατανοήσει ορισμένα πράγματα για αυτό που ονομάζουμε Εσωτερισμό, αν ο ίδιος δεν έχει περίπου μια ιδέα για το τι πρόκειται να συναντήσει σ' αυτό το ταξίδι. Και μας είναι πολύ επίπονο, χρονοβόρο και ενεργοβόρο πολλές φορές να κουβεντιάσουμε με κάποιον [ που ενώ λέει πως θέλει να μάθει & ασφαλώς λέει ψέματα ] και να τον πλησιάσουμε προσπαθώντας να του δώσουμε να καταλάβει τι σημαίνει π.χ αυτοπαρατήρηση, συνειδητότητα κτλ. Ίσως βέβαια ο ίδιος αυτές τις έννοιες να νομίζει πως τις ξέρει, συνεπώς τα πράγματα όσον αφορά την επικοινωνία δηλ. γίνονται ακόμη πιο δυσκολότερα.
Όμως στην Gaea διακρίνω μια σταγόνα ειλικρίνεια. Π.χ
quote:
GaeaΣε αυτές μου τις ερωτήσεις δυστυχώς δεν βρήκα απάντηση ούτε μέσα από συζητήσεις με φίλους ή άτομα με τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Κάθε ένας θεωρούσε τον δικό του τρόπο σωστό και αποτελεσματικό και προσπαθούσε να με πείσει να ακολουθήσω και γω τον ίδιο. Και ενώ δεν αμφιβάλω για τις καλές τους προθέσεις, αναρωτιέμαι αν ο δρόμος, που μπορεί μεν να είναι σωστός για αυτούς, είναι σωστός και για εμένα.
Οι δρόμοι των άλλων, είναι δρόμοι των άλλων και ο δρόμος ο δικός σου, είναι ο δρόμος σου. Εγώ μπορώ να σου δείξω τον δρόμο, [ είμαι ένα είδος GPS ], αλλά το βήμα στον δρόμο, είναι και θα είναι πάντα δικό σου. Εσύ θα πατήσεις το γκάζι, εσύ θα στρίψεις, εσύ θα φρενάρεις, εσύ θα προχωρήσεις. Εγώ απλώς θα σου πω που είναι αυτό που αναζητάς. Και κάτι άλλο : Όπως ο δρόμος των άλλων είναι των άλλων, έτσι και ο δικός μου είναι δικός μου. Αν προσπαθήσεις να ακολουθήσεις τον δικό μου τον δρόμο, το πιθανότερο είναι πως θα πέσεις και θα φας τα μούτρα σου στα πέντε πρώτα δευτερόλεπτα. Επίσης, ο τρόπος ο δικός μου είναι τρόπος μου. Δεν μπορείς και δεν γίνεται ποτέ να κάνεις τον τρόπο μου, τρόπο σου γιατί πολύ απλά, εσύ έχεις τον δικό σου.
quote:
GaeaΌταν σου λείπουν όμως τα κριτήρια πως επιλέγεις;
Τα κριτήρια δεν σου λείπουν. Απλά, είναι βαθιά μέσα σου και χρειάζεται να ψάξεις λίγο για να τα βρεις. Πρόσεξε τώρα : Το πώς θα ψάξεις, δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που μπορεί να σου το πει, κι όποιος πάει να σου το πει ή φύγε μακρυά του ή αγνόησέ τον γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα σου κάνει κακό με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Εγώ απλά σου λέω, όπως σου είπα πριν, που είναι αυτά τα κριτήρια : μέσα σου. Δεν μπορώ όμως να σου πω, τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα κριτήρια θα τα βρεις εσύ. Εγώ ξέρω πως βρήκα τα δικά μου τα κριτήρια. Για το πώς εσύ θα βρεις τα δικά σου, απλά, δεν ξέρω.
quote:
GaeaΠως αποκτά κανείς τις σωστές βάσεις ώστε, όταν έρθει η ώρα να επιλέξει, να το κάνει χωρίς αμφιβολία και να αφιερωθεί πραγματικά σε αυτό;
Ναι είσαι σίγουρη πως όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα το καταλάβεις. Και θα το καταλάβεις μόνο εσύ, με τον τρόπο που εσύ καταλαβαίνεις, με τον δικό σου τον τρόπο δηλ. Να είσαι σίγουρη πως δεν θα έχεις καμία αμφιβολία.
Γενικά, μπορώ να σου πω, πως δεν υπάρχουν σωστές και λάθος βάσεις σ' αυτό που ονομάζουμε Εσωτερισμός. Τα βιβλία σου παρέχουν κάποια πληροφόρηση απλώς, σου προσφέρουν μια κάποια γνώση πάνω στο αντικείμενο. Σκοπός σου δεν είναι να συσσωρεύεις γνώση αλλά να συσσωρεύεις κατανόηση.
quote:
GaeaΠως λοιπόν διαλέγει κανείς το μονοπάτι του; Θα μου πείτε μέσα από μελέτη.
Μέσα από την μελέτη, ναι, αλλά ποια μελέτη ; Την Ελεονώρα ; Όχι. Μέσα από την μελέτη του ίδιου του εαυτού του. Αυτή είναι η πιο σημαντική μελέτη και αυτή είναι που έχει αξία και σημασία.
quote:
GaeaΠάνω σε ποιες βάσεις θα στηριχτεί όμως; Από πού θα κάνει την αρχή;
Η αρχή είναι να παραδεχθεί κάποιος πως δεν γνωρίζει τον εαυτό του. Αν νομίζεις πως ξέρεις τον εαυτό σου, εγώ δεν έχω τίποτε άλλο να σου πω. Μπορείς να κουβεντιάσεις με τα υπόλοιπα μέλη. Εγώ θα βλέπω μόνο και θα διαβάζω.
Για να σου απαντήσω όμως σοβαρά στην ερώτησή σου, όχι δεν γνωρίζω τον εαυτό μου. Κάθε φορά που πιστεύω πως έχω φτάσει κάπου, πως έχω κατανοήσει και ξεκλειδώσει μια πτυχή, μια άλλη παρουσιάζεται από το πουθενά. Καταφέρνω να δαμάσω ένα πάθος και ένα άλλο εμφανίζεται. Κάνω πράγματα που πίστευα πως δεν θα έκανα ποτέ. Ο εαυτός μου συνεχώς αλλάζει και συνεχώς με ξαφνιάζει. Αυτό δεν είναι πάντα κακό αλλά θα ήθελα να μπορώ να κάνω αυτές τις αλλαγές συνειδητά και προς την κατεύθυνση που εγώ θα επιλέξω.
Δεν έχω εμπειρία από συζητήσεις σε forums και δεν ξέρω αν οι άνθρωποι γενικώς λένε ψέματα. Από τη στιγμή όμως που εγώ ζητάω τη γνώμη και την γνώση σας δεν νομίζω το ψέμα να με βοηθούσε σε κάτι.
γιατί απορείς ;