- Η άλωση της Κωνσταντινούπολης (1204 και 1453) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Έτσι, βλέπουμε ότι η έχθρα και το μίσος των Ελλήνων κατά των Βυζαντινών δεν είναι φαντασίωση ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Τα αίτια όμως αυτών των εξεγέρσεων (επειδή όντως έγιναν διάφορες εξεγέρσεις ντόπιων) δεν είναι ξεκαθαρισμένα Schwabe μου. Οι ιστορικοί μιλούν κυρίως για οικονομικά αίτια, εξεγέρσεις λόγω της βαριάς φορολογίας και του περιορισμού του ελληνικού εμπορίου (αφού το είχαν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά οι Λατίνοι). Επίσης, έγιναν διάφορες εξεγέρσεις με πρωτοστάτες παπάδες και μοναχούς, για θρησκευτικούς λόγους, την εποχή της εικονομαχίας.
Στο site που παράθεσα παραπάνω λέει κάτι σημαντικό για τους Κρήτες όταν τους κατέλαβαν οι Αραβες (που προέρχονταν από την Ανδαλουσία όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι αραβικές πηγές και όχι από την Αίγυπτο ή την Μ. Ασία).
"Από εκεί έκαναν τις επιδρομές στο νησί και κατάκτησαν, μία μία, 29 πόλεις, χωρίς να βρουν την αντίσταση που περίμεναν, είτε λόγω της απουσίας ελληνικών στρατευμάτων είτε λόγω της αδιαφορίας ενός ντόπιου πληθυσμού που ήταν δυσαρεστημένο από την βυζαντινή εξουσία."
Αυτό το είτε λόγω της αδιαφορίας ενός ντόπιου πληθυσμού που ήταν δυσαρεστημένο από την βυζαντινή εξουσία καταλαβαίνεις ότι επιδέχεται πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Γιατί ήταν δυσαρεστημένοι; Για πολιτικούς λόγους; Για θρησκευτικούς λόγους; Για οικονομικούς λόγους;
Οι δε θρησκευτικοί λόγοι, όπως είπα και παραπάνω, συνήθως ήταν ενδοΧριστιανικοί, οι εικολάτρες εναντίον των εικονομαχών, και όχι θρησκευτικοί με την έννοια της διαμάχης της αρχαίας Ελληνικής θρησκείας με την Χριστιανική.
Τώρα, οι ιστορικές αναφορές πχ στην Κλεαγέτη από τον Λέοντα Διάκονο ή άλλων, μπορεί να αφορούν και μεμονωμένες περιπτώσεις. Ισως οι Εθνικοί (γιατί κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν θα υπήρχαν ομάδες Εθνικών κατά την διάρκεια όλου του Βυζαντίου) να συμμετείχαν στις εξεγέρσεις εκφράζοντας και τις δικές τους αιτήσεις. Πάντως πουθενά δεν φαίνεται να έγινε μία ή περισσότερες οργανωμένες επαναστατικές κινήσεις των Ελλήνων Εθνικών του Βυζαντίου κατά του Χριστιανικού Βυζαντινού κράτους (από το 400 μΧ και μετά).
Αν γινόταν κάτι τέτοιο, είμαι σίγουρη, ότι θα είχαμε περισσότερες ιστορικές πηγές που θα το δήλωναν ξεκάθαρα.
Ψηλέ, χαλάρωσε παιδί μου...
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 12/12/2005 23:26:49
Αρχικά θέλω να συμφωνήσω με τον/την stemix ως προς το ότι εκεί που λέει Κρητικοί και Έλληνες στην πραγματικότητα υπάρχει Άραβες.
Ο Schwabe παραθέτει μια πηγη σε ένα από τα κείμενα του με όνομα M. Canard, Byzance et les Arabes. Θα ήθελα να πει σε ποιο όνομα αντιστοιχει το γράμμα Μ. και ποτε έζησε ο Canard και ποιο το αντικείμενο της ιστοριογραφίας του διοτι αμφιβάλλω πολύ για το αν πραγματικά ξέρει ποιος είναι.
Συνεχίζοντας, ο Schwabe γράφει για μια επανάσταση στην Κύπρο και στην Κρήτη στα χρόνια του Κομνηνού. Ωστόσο η πραγματικότητα απέχει λίγο από αυτό που γράφει καθώς ο Καλύκης στην πραγματικότητα ήταν αυτός που επαναστάτησε χρησιμοποιώντας το στρατό του για να καταλάβει την Κρήτη. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κρήτης τον σκότωσαν όταν έμαθαν ότι ο Ιώαννης Δούκας, απεσταλμένος του Κομνηνού, είχε φτάσει στην Κάρπαθο και παρέδωσαν το νησί (την Κρήτη) στο Δούκα. Στην Κύπρο ο στρατός του Ραψομάτη τον εγκατέλειψε και στράφηκε εναντίον του όταν πάτησε στο νησί ο Δούκας. Η πηγή μου είναι η Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής. Αν έχει άλλη πηγή ο Schwabe ας την υποδείξει (επαναλαμβάνω ότι μιλάω για πρωτεύουσα πηγή!!).
Για τους Μανιχαίους το μόνο έγκλημα που μπορεί να καταλογιστεί στον Κομνηνό είναι ότι φυλάκισε τους δυο από τους τρεις αρχηγούς της αίρεσης ενώ ο τρίτος απλά ασπάστηκε την ορθοδοξία. Από την άλλη μεριά οι πιστοί της αίρεσης οι οποίοι ήταν η πλειοψηφία των κατοίκων της Φιλιππούπολης συνέχισαν να ασπάζονται την πίστη τους χωρίς να αναγκαστούν να πράξουν αλλιώς, ενώ την ίδια στιγμη καταδυνάστευαν του λιγοστούς χριστιανούς της πολύς αυτής. Για τους πιστούς της αίρεσης μέσα στην Πόλη ο Κομνηνός αποφάσισε να τους εξορίσει από την πόλη δημιουργώντας μια νέα πόλη την Αλεξιόπολη ή Νεόκαστρο, κοντά στη Φιλιππουπολη και τους έδωσε γη, άλογα και προνόμια ώστε η γη αυτή να μπορεί να κληρονομηθεί από τους απογόνους τους. Ο λόγος που τους έδιωξε, αυτή είναι δική μου εκτίμηση, είναι η αποφυγή ταραχών μέσα στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας.
Η πηγή για τα παραπάνω είναι και πάλι η Αλεξιάδα. Αν υπάρχει άλλη πηγή για τα συγκεκριμένα στοιχεία ας παρατεθεί.
Παρακαλώ αυτούς που άνοιξαν το θέμα να συνεχίσουν να παραθέτουν ιστορικά στοιχεία, ίσως έτσι αγνοηθεί ο θόρυβος που προκαλούν κάποιοι αγράμματοι, απαίδευτοι, αρχαιόπληκτοι δίχως ίχνος της ελληνικής παιδείας που τόσο αυθαίρετα καπηλεύονται.
Υ.Γ. Η διαστρέβλωση της ερμηνείας μιας πηγής είναι έως ένα σημείο ανεκτή. Η διαστρέβλωση των στοιχείων που αναφέρονται σε μια πηγή αποτελεί αδίκημα και κάποιοι ακροβατούν σε αυτά τα όρια... Το πάθος εναντίον του χριστιανισμού πραγματικά τυφλώνει, γενικά το πάθος τυφλωνει...
Ωχχχχ, άλλος μεγάλος ιστορικός μας βρήκε...
Δηλαδή σαν να λέμε οτι η Ρώμη ήταν μια δυτική επαρχία την οποία το βυζάντιο την απώλεσε επειδή έγιναν βαρβαρικές επιδρομές.
Ώρε λέμε και μη χειρότερα...
Εχεις κάνει τον "κόπο" να μελετήσεις ποτέ την ιστορία του δυτικού τμήματος της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας?
Ας το κρίνουν οι αναγνώστες.
Telekinesis,
Γιατί προσβάλλεσαι με το που σε λέω ανθέλληνα;; Αυτό δεν κάνεις μιλώντας άσχημα για τους προγόνους σου;;;
Εγώ βασίστηκα στα λόγια σου και σε αποκάλεσα ανθέλληνα. Εσύ ξέρεις ότι σε αυτούς που εσύ αποκαλείς, υποτιμητικά, παπαδαριό βρίσκονται άνθρωποι που γίνονται θυσία για τον συνάνθρωπό τους;;;
Μόνο και μόνο για το έργο που επιτελούν δεν θα έπρεπε να τους πιάνεις στο στόμα σου και θα έπρεπε να δείχνεις τον πρέποντα σεβασμό, όποια κι αν ήταν τα θρησκευτικά τους πιστεύω!!!
Γιατί ισοπεδώνεις τους πάντες και τους προσβάλλεις;;;
Φιλικά όπως πάντα
Για πείτε και σε εμάς τους αγράμματους και αρχαιόπληκτους την βιβλιογραφία σας, έτσι για να μην πετάμε μπανανόφλουδες όταν μας στριμώξουν, εσείς που είσαστε οι μοναδικοί διαβασμένοι του πλάνήτη Γη λοιπόν.......πείτε μας.
Άντε ντε για πείτε μας τις πηγές σας.
Ποιές είναι οι πηγές σας?
Ο ανώνυμος απολογητής και οι συνεργάτες του?
Οι σελίδες του διαδυκτύου?
Τα φέϊγ βολάν που μοιράζει το κατηχητικό?
Οι δηλώσεις των παππάδων?
Τα βιβλία του Λιακόπουλου?
Το σύνθημα στον τοίχο "χριστιανισμός ή θάνατος"?
Άντε περιμένω...
Υπέρτερον πάντων αγαθών, η υγεία της διανοίας.
quote:
Τόση ώρα προσπαθώ να βρω στοιχεία σχετικά με τον Πρίσκο που ανέφερε ο Σβάμπε αλλά δεν βρίσκω κανέναν Πρίσκο που να συσχετίζεται με τη χρονολογία που μας αναφέρουν τα στοιχεία του Σβάμπε!!
Υποθέτω ότι μιλάει για τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν τους Κρήτες, καθώς ο Πρίσκος Πανίτης έζησε τον 5ο αιώνα.
Αλλά ας έχουμε υπόψιν μας ότι κάποιοι ιστορικοί συγγραφείς της πρώϊμης βυζαντινής περιόδου έχουν καταγραφεί ως εθνικοί στο θρήσκευμα, όπως ο Ολυμπιόδωρος Θηβών, ο Ευνάπιος ο εκ Σάρδεων, ο Μάλχος Φιλαδελφείας, ο Ζώσιμος και ο Πρίσκος Πανίτης.
Το έργο τους σώζεται μόνο σε αποσπάσματα, εκτός του Ζωσίμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ένας συνεχίζει την αφήγηση στο σημείο που την είχε αφήσει ο προηγούμενος.
Περισσότερα για την Βυζαντινή Λογοτεχνία
http://pegasos.fhw.gr/projects/cooperations/byzantine_literature/gr/300/301.html
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Γιατί προσβάλλεσαι με το που σε λέω ανθέλληνα;; Αυτό δεν κάνεις μιλώντας άσχημα για τους προγόνους σου;;;
Πρόγονοί μου οι βυζαντινοί?
ΟΧΙ,OXI,OXI.
Δικοί σου πρόγονοι ίσσως, εσύ και κάποιοι άλλοι δεχθήκατε το πνεύμα τους, εγώ το αππέριψα και δεν ανήκω σε καμιά περίπτωση στην βυζαντινή "οικογένεια".
Εσύ θα με πεις εμένα ανθέλληνα???
Για κοίτα γύρω σου να δεις κουνιούνται οι βάρκες?
Ή μάλλον να στο πω καλύτερα:
Για πήγαινε κάτσε 14 μήνες στο Αγκαθονήσι (βρες το πρώτα στο χάρτη), να τρως ωμά ψάρια και να πίνεις νερό απο σπασμένους αχινούς και μετά έλα να με πεις εμένα ανθέλληνα.
Άντε γιατί πολλύ θάρος έχετε πάρει...
quote:
βρίσκονται άνθρωποι που γίνονται θυσία για τον συνάνθρωπό τους
Και τι σημαίνει αυτό δηλαδή, οτι επειδή υπάρχουν 1-2 καλά ανθρωπάκια πρέπει η εκλησία σαν σύνολο να πάρει συγχωροχάρτι![]()
![]()
![]()
Και ποιός σου είπε οτι η εκλησία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό για τον συνάνθρωπο?
Ξέρεις οτι το 85% των άππορων συντηρείται απο τα συσύτια των Δήμων?
Ξέρεις οτι η εκλησία για να δώσει τροφή και νερό σου ζητάει πιστοποιητικό χριστιανοσύνης?
Ξέρεις οτι η εκλησία για να σου παρέχει στέγαστρο σου ζητάει ένα σωρό δικαιολογητικά και ένα απ' αυτά είναι υπεύθυνη δήλωση πολιτικών φρονημάτων? (Αν είναι δυνατόν δηλαδή).
Ξέρεις οτι το 85% των άππορων-άστεγων συντηρείται με έξοδα του κράτους (δικά μας) την στιγμή που η εκλησία επιδοτείται απο ελλάδα και Γ-Δ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για βοήθεια των ανθρώπων?
Μπορεί και να τα ξέρεις, μπορεί και όχι.
Σημασία έχει φίλε μου οτι τελικά "ΤΑ ΡΑΣΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΠΑ".
Ράσα με χρυσή κλωστή και πολύτιμες πέτρες ή αλλιώς το δίδαγμα του Ιησού.
Να σου πω και κάτι άλλο.
Δεν με νοιάζει αν ο Ιησούς υπήρξε, δεν με νοιάζει αν ήταν θεός ή απλά άνθρωπος.
Εμένα μου αρέσει αυτό που δίδαξε όπως μου αρέσει και η μαγκιά που είχε και σήκωσε ανάστημα εκεί που οι "εκπρόσωποί" του θα έτρεχαν σαν λαγοί για να κρυφτούνε.
Δεν είμαι χριστιανός και δεν θα γίνω ποτέ, παρ' όλα αυτά θα θαυμάζω αυτό που εκείνος πήγε να σας διδάξει και που εσείς το καταντήσατε φαρσοκομωδία.
Ίσσως οι εθνικοί να προσαρμόσουν πολλλλλλύ καλύτερα το δίδαγμα της ανθρωπιάς χωρίς να προσκυνήσουν τον σταυρό ούτε μια φορά.
Αυτό φίλε μου, είναι μαγκιά._
Αυτό που λες το βρήκα, αλλά κοίτα τι λέει ο Σβάμπε:
quote:
Ο Πρίσκος στην χρονογραφία του μας πληροφορεί ότι ήταν μόλις 25 ετών το 960, και αμέσως άρχισε να εμψυχώνει τους Κρητικούς περιδιαβαίνουσα όλα τα οχυρά. ......
Οπότε, όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει χρονολογική συνέπεια!!!
Telekinesis,
Εδώ, κρίνεσαι και κρίνομαι σύμφωνα με το γραπτό μας λόγο και όχι με σύμφωνα με το παρελθόν μας αλλά ούτε και με την επαγγελματική μας ή κοινωνική μας θέση.
Δεν συνηθίζω αλλά ούτε και μου αρέσει να αναμυγνείω στη συζήτηση τα προσωπικά του καθενός διότι πιστεύω πως δεν είναι σημαντικά για τον καθορισμός της ροής της συζήτησης.
quote:
Και τι σημαίνει αυτό δηλαδή, οτι επειδή υπάρχουν 1-2 καλά ανθρωπάκια πρέπει η εκλησία σαν σύνολο να πάρει συγχωροχάρτιΚαι ποιός σου είπε οτι η εκλησία συνδράμει σε μεγάλο βαθμό για τον συνάνθρωπο?
Ξέρεις οτι το 85% των άππορων συντηρείται απο τα συσύτια των Δήμων?
Ξέρεις οτι η εκλησία για να δώσει τροφή και νερό σου ζητάει πιστοποιητικό χριστιανοσύνης?
Ξέρεις οτι η εκλησία για να σου παρέχει στέγαστρο σου ζητάει ένα σωρό δικαιολογητικά και ένα απ' αυτά είναι υπεύθυνη δήλωση πολιτικών φρονημάτων? (Αν είναι δυνατόν δηλαδή).
Ξέρεις οτι το 85% των άππορων-άστεγων συντηρείται με έξοδα του κράτους (δικά μας) την στιγμή που η εκλησία επιδοτείται απο ελλάδα και Γ-Δ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για βοήθεια των ανθρώπων?
Θεωρώ τα παραπάνω δημιούργημα της φαντασίας σου.
Πρόσφατα, παρακολούθησα στην ΕΡΤ (ίσως να ήταν και χτες, δεν θυμάμαι), στις ειδήσεις, μια αναφορά που έκαναν σε έναν νεαρό παπά, κάπου σε κάποια συνοικία στην Αθήνα, που περιθάλπει και παρέχει στέγη σε άπορους μετανάστες. Είπε μάλιστα ότι ξεκίνησε να το κάνει αυτό με τη γυναίκα του, διαθέτοντας τον μισθό του.
Λες βρε Telekinesis να έχει ζητήσει σε όλους αυτούς πιστοποιητικά Χριστιανοσύνης και πολιτικών φρονημάτων;;
Θεωρώ, λοιπόν, άσκοπο να αρχίσω να απαριθμώ τα ιδρύματα που έχει και επικουρεί η Εκκλησία. Θα μπορούσα, επίσης, να σου αναφέρω και ορισμένα παραδείγματα ιερέων που επιτελούν έργο ανθρωπιάς, θυσιάζοντας το μισθό τους και το χρόνο τους.
Αλλά και τι θα βγει;; Βλέπεις, το καλό και το αγαθό, φίλε μου, δεν προσφέρει τηλεθέαση, οπότε αρέσκεται στο να ενεργεί στα κρυφά, ταπεινά!
Πάντως, αν και δεν με βρίσκει σύμφωνο η διατύπωσή σου, χαίρομαι για αυτά που είπες για τον Ιησού.
Φιλικά όπως πάντα
quote:
-Γιατί οι Τούρκοι ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν οργάνωσαν ΟΥΔΕΜΙΑ σκευωρία κατά της δύσης όπως είχε πράξει το βυζάντιο στα ακμαία χρόνια του???
Την πολιορκία της Βιέννης την έχεις ακουστά, η οποία σώθηκε κυρίως χάρη στους Πολωνούς;
Ή να θυμίσω τους λόγους για τους οποίους παρήκμασε και η ίδια η Βενετία;
quote:
Telekinesis
Ωχχχχ, άλλος μεγάλος ιστορικός μας βρήκε...Δηλαδή σαν να λέμε οτι η Ρώμη ήταν μια δυτική επαρχία την οποία το βυζάντιο την απώλεσε επειδή έγιναν βαρβαρικές επιδρομές.
Ώρε λέμε και μη χειρότερα...
Εχεις κάνει τον "κόπο" να μελετήσεις ποτέ την ιστορία του δυτικού τμήματος της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας?
Ας το κρίνουν οι αναγνώστες.
Άστο ρε φίλε. Η απουσία κρίσης και όχι γνώσης είναι που είναι εμφανέστατη. Εδώ δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα ψέματα που διαβάζουν (αναφέρομαι στους Άραβες --> "Ηρωικούς Κρητικούς") και μας τα ξεφουρνίζουν, λες και απευθύνονται σε άσχετους. Θες να γνωρίζουν και την σχέση που είχε το "Βυζάντιο" με την Ρώμη.
Edited by - stemix on 13/12/2005 10:31:17
quote:
Πρόσφατα, παρακολούθησα στην ΕΡΤ (ίσως να ήταν και χτες, δεν θυμάμαι), στις ειδήσεις, μια αναφορά που έκαναν σε έναν νεαρό παπά, κάπου σε κάποια συνοικία στην Αθήνα, που περιθάλπει και παρέχει στέγη σε άπορους μετανάστες. Είπε μάλιστα ότι ξεκίνησε να το κάνει αυτό με τη γυναίκα του, διαθέτοντας τον μισθό του.
Αυτές οι περιπτώσεις φίλε μου είναι τόσσο λίγες που όταν συμβαίνουν, βγαίνουν στα κανάλια ως ρεπορτάζ.
Κι' άλλον έναν στα καμίνια είχαν δείξει που χάλαγε τον μισθό του για να ταίσει τον φτωχό κόσμο και πήγαινε απο σπίτι σε σπίτι ποδαράτος για να αφήσει τις τσάντες με τα τρόφιμα, βλέπεις η εκλησία ως υπόσταση, προτιμούσε να αγοράσει ανταλακτικά για mercedes παρά να χρηματοδοτήσει τον ιερέα.
quote:
quote:
Θεωρώ, λοιπόν, άσκοπο να αρχίσω να απαριθμώ τα ιδρύματα που έχει και επικουρεί η Εκκλησία.
Κάνεις σωστά την διατύπωση αλλά σου ξεφεύγει μια ουσία:
Η εκλησία επικουρεί τα ιδρύματά της, με χρήματα που παίρνει απο την Ελλάδα και την Ευρώπη, όχι με δικά της χρήματα.
Το αν τα βγάζω απ' την φαντασία μου αυτά ή όχι, εύκολα μπορείς να το διαπιστώσεις κάνοντας τον κόπο να πας στο πλησιέστερο εθνικό τυπογραφείο ή/και να προμηθευτείς το σχετικό Φ.Ε.Κ. που ορίζει τις επιδοτήσεις και τα κεφάλαια που χορηγούνται στην εκλησία για τις φιλανθρωπίες που κάνει.
Επίσης αν πας σε κάποιον Δήμο (δεν ξέρω και που βρίσκεσαι), μπορείς να ζητήσεις την στατιστική μελέτη για τους άππορους-άστεγους, με λύπη σου θα διαπιστώσεις οτι το μεγαλύτερο ποσσοστό ανθρώπων συντηρείται απο το κράτος.
Κάποτε είχα μια σχετική συζήτηση με έναν παππά της μονής Πετράκη.
Ο κύριος αυτός ούτε λίγο ούτε πολλύ, μου απάντησε οτι η εκλησία πρέπει να έχει λεφτά διότι έχει πολλούς εχθρούς.
Δεν φάνηκε να σημερίζεται όμμως αυτό που του είπα, οτι τα λεφτά δεν πρόκειται να σώσουν την εκλησία απο τους εχθρούς της, απλώς την κάνουν πιο ευάλωτη σ' αυτούς τους εχθρούς.
---------------------------------------------------------------------
quote:
Την πολιορκία της Βιέννης την έχεις ακουστά, η οποία σώθηκε κυρίως χάρη στους Πολωνούς;
Ή να θυμίσω τους λόγους για τους οποίους παρήκμασε και η ίδια η Βενετία;
Όντως φίλε μου έτσι έγινε, όταν μιλάω όμως για δύση, δεν εννοώ την Βιένη, εννοώ την Ευρώπη η οποία όχι μόνον δεν έγινε στόχος επίθεσης αλλά έγινε ο κύριος προμηθευτής όπλων της Τουρκίας.
Η Τουρκία δεν στράφηκε ενεντίον της Ευρώπης, αλλά εναντίον του Βορρά.
Εκεί έκανε και το μοιραίο λάθος, πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Θα γνωρίζεις φαντάζομαι τι έπαθαν οι Τούρκοι στην Μαύρη Θάλασσα απο την Μ. Αικατερίνη...![]()
.....![]()
![]()
![]()