- Metal, Gothic (και άλλα...) Νο 2 - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
Το συγκεκριμένο συγκρότημα όντως παρουσιάζει ενδιαφέρον...
Πες λίγα λόγια παραπάνω κι εσύ, βρε Ntavelis666!

In anticipation of my resurrection...
quote:
A Y T O I E I N A I . . . ! ! !
indeed!!!
πολεμοχαρες viking metal με απιστευτα folk περασματα, παγωμενη ατμοσφαιρα, ικανο να σε ταξιδεψει στον παγωμενο βορρα απο την πρωτη νοτα....
σορρυ για τη σφηνα mr. νταβελη αλλα σκοπευα κι εγω να προτινω αυτο το σχημα. αλλα με προλαβες...
το προτεινω ανεπιφυλακτα!
Δεν έγραψα για τους ENSIFERUM, γιατί για κάποια συγκροτήματα δεν υπάρχουν λόγια να τα περιγράψεις.
Όμως αφού έκανες την αρχή φίλτατε, ας προσθέσω με όσο λιγότερα λόγια μπορώ, κάποια πράγματα για τους Φιvλανδούς. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια μπάντα φαινόμενο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο JARI MAENPAA, (κιθαρίστας και τραγουδιστής), το ξανθό αγόρι στ’ αριστερά της φωτογραφίας, έχει χαρακτηριστεί από όλον σχεδόν το μεταλλικό κόσμο, ως μουσική ιδιοφυΐα. Και είναι πράγματι, ο άτιμος! Που να ακούσετε το project του, τους – φέρτε μου χίλια ξυράφια να κοπώ – WINTERSUN. Πονεμένη ιστορία κι’ αυτή…
Λέγαμε όμως για τους Ensiferum.
Οι λάτρεις του Death Viking Metal ας τους δώσουν λίγη προσοχή.
Τι θέλετε παιδιά από ένα τέτοιο συγκρότημα;
Ensiferum: «τα’ χουν όλα και συμφέρουν», που λέει και το «ρητό». Και τώρα που το πρόσεξα, ωραία ομοιοκαταληξία! Τέλος πάντων.
Η παραδοσιακή μουσική δίνει και παίρνει μέσα στη μουσική των τρελαμένων Σκανδιναβών. Απρόσμενα περάσματα μέσα στη μεταλλική θύελλα, και ανεπανάληπτες εισαγωγές στέλνουν τον ακροατή στις πιο παγωμένες θάλασσες και τα πιο απόκρημνα βουνά. Συνθέσεις άνευ προηγουμένου, μοναδικές, ανεπανάληπτες αξεπέραστες! Φωνητικά τόσο πρωτόγνωρα, τόσο αβυσσαλέα, και πολλές φορές τόσο τραγικά! Πολεμικές κραυγές που λες και αντηχούν μέσα από βαθιά φαράγγια, γεμάτες οργή και πάθος. Πότε με death και πότε με καθαρά φωνητικά, ο Jari, πραγματικά οδηγεί τον ακροατή, κατευθείαν στο πεδίο της μάχης. Πότε με πρωτοφανή τσαντίλα και τσαμπουκά και πότε τραγουδώντας εξαιρετικά επικά και πολλές φορές συγκινητικά σε βαθμό «τα μάτια μου γίνανε βρύσες», το παλικάρι αυτό (μα τι κιθάρα είναι αυτή που παίζει!!!) πραγματικά σ π έ ρ ν ε ι όπως και όλη η μπάντα φυσικά.
Α – ΠΙ – ΣΤΕΥ – ΤΑ ΓΚΑΖΙΑ, αδέλφια, καθώς υπερβολικά σφιχτοδεμένο και ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ παίξιμο, δεν θα πιστεύετε στ’ αυτιά σας! Τέτοιους σπασμένους καρπούς σε κιθάρες και ντράμς, δεν έχω ξανασυναντήσει όσα χρόνια ακούω αυτή τη μουσική…
Οι μελωδίες τους στάζουν ηδονική Maiden-ίλα από την αρχή ως το τέλος. Ε, όταν μπαίνουν και τα γυναικεία φωνητικά, τα φλάουτα, τα μαντολίνα, και αν το πιστεύετε, ακόμα και τα μπουζούκια, σε αυτή την περίπτωση, είτε «κατεβάζεις» μονορούφι όλο το βαρέλι, είτε βουτάς το σπαθί κι όποιον πάρει ο Χάρος. Χαρακτηριστικό τους δε, ότι σε κάποια σημεία, η μουσική τους, μοιάζει πάρα πολύ με έντεχνη ελληνική μουσική.
Ποτέ μου δεν έχω νιώσει συγκρότημα να μου μεταδίδει τόσο έντονα την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας. Αλλά και ποτέ δεν έχω νιώσει συγκρότημα που να μεταδίδει τόσο έντονα την τάση για επανάσταση.
Οι στίχοι τους…κάθε τραγούδι και ένα ποίημα από αυτά που ίσως θα έγραφε ένας μοναχικός πολεμιστής περιπλανώμενος στα δάση και την παγωνιά. Ο Jari Maenpaa, έχει διεισδύσει ίσως όσο κανείς στην ψυχολογία ενός Viking, και περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό, επικό και συγκινητικό τρόπο, την οργή του, την μελαγχολία του, το πάθος του για τον πόλεμο, τις σκέψεις του, την ψυχολογία του στην ώρα της μάχης, τις μοναχικές περιπλανήσεις του.
Ο, τι πιο επικό έχει ακουστεί στο Metal.
Παραγωγός τους ο Flemming Rasmoussen, γνωστός από την παραγωγή του σε δίσκους των Μetallica (Ride The Lightning, Master Of Puppets, …And Justice For All) oπότε τι να λέμε τώρα για παραγωγή…Και μια που είπαμε για Metallica, που να ακούσετε την διασκευή τους στο “Battery”, αλλά και μια που λέμε για διασκευές, πολύ καλή και η διασκευή τους στο “Ιnto Hiding” των Αmorphis.
Δεν υπάρχει κάτι ατελές, δεν υπάρχει το «εδώ μ’ αρέσει, εκεί δεν μ΄ αρέσει», είναι τέλειοι από την αρχή ως το τέλος και στις δύο πρωτοποριακές δουλειές τους, το ομώνυμο «Ensiferum» και το «Iron». Παιδιά, επενδύστε άφοβα, δεν υπάρχει περίπτωση να κλάψετε ούτε στιγμή τα λεφτά σας.
Τέτοιο πράγμα ομολογώ ΔΕΝ ΕΧΩ ξανακούσει.
Για όσους δεν έχουν ακούσει, προτείνω να ακούσουν τα «Abandoned», «Treacherous Gods», «Slayer of Light» και «Into Battle». Λίγα είπα…τέλος πάντων κι αυτά για αρχή καλά είναι…
Προσέξτε μόνο μην σας βρουν χαμένους σε καμιά βουνοκορφή, γιατί για’ κεί σας βλέπω ακούγοντας τους.
«TREACHEROUS GODS»
The Land is silent…Before the Storm!
On the vast fields of snow, the wind is blowing strong
With it’s frozen cold and relentless touch
It leaves a dead and hollow land of ice
I HAVE SEEN THROUGH THE EYES OF A WOLF
AND FELT ALL IT’S PAIN AND LONELINESS
THE BEAUTIFUL LAND OPENED BEFORE MY EYES
WILD AS A BEAST I RUN IN TO THE NIGHT
THE CALLING OF THE HOWLING WIND
IS RAGING IN THE REALMS OF NORTH
CREATIONS OF ICE RISING MIGHTY INTO THE SKIES
AND TREACHEROUS GODS SHALL FALL
Watching through the falling snow
There’s no sign of life
The fire has gone out in the whirl of time
Behold the face of thunder
The storm is getting near
WHEN THE SKY CALLS MY NAME I HAVE NO FEAR
THEY BROUGHT US MISFORTUNE, BUT THEIR HONOUR IS ABOUT TO BE CRUSHED.
MY BLOOD FLOWS COLD AS STREAMS OF THE NORTH
WE’LL NEVER LET THEM TAKE OUR SOULS
Time and time again
I witness the birth of a new born star
I RIDE THE HIGHEST MOUNTAIN
TO FIND THE ESSENCE OF A NEW ERA
Υ.Γ: Δεν είπα τίποτα για την MEIJU ENHO, την κοπέλα που παίζει τα πλήκτρα στους Ensiferum. Προτιμώ να βάλω μια φωτογραφία της. Μια φωτογραφία άλλωστε, χίλιες λέξεις.
Ιδού.
ΠΑΝΑ ΚΑΛΩ ΚΡΑΤΕΡΟΝ, ΝΟΜΙΟΝ,
ΚΟΣΜΟΙΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ,
ΟΥΡΑΝΟΝ ΗΔΕ ΘΑΛΑΣΣΑΝ ΙΔΕ ΧΘΟΝΙΑ
ΠΑΜΒΑΣΙΛΕΙΑΝ
ΚΑΙ ΠΥΡ ΑΘΑΝΑΤΟΝ ΤΑΔΕ ΓΑΡ ΜΕΛΗ
ΕΣΤΙ ΤΑ ΠΑΝΟΣ
Νομίζω πως η περιγραφή που έδωσες για το dark ambient ηλεκτρονικό ήχο τους είναι η καταλληλότερη!
Αν και δεν είναι ένα μουσικό είδος το οποίο ακούω συχνά νομίζω πως το συγκεκριμένο συγκρότημα είναι αρκετά καλό...

δηλαδη,ενταξει η κοπελα που μας δειχνεις Ntavelis666 ειναι ολα τα λεφτα,αλλα θα μπορουσε να μην ακουει μεταλ και ειναι ντυμενη ετσι ?.
γενικα ξερει κανεις γιατι ολοι με μεταλαδες ντυνονται ετσι ?
{χωρια που να κυκλοφορεις στον δρομο με σιδερενιες μποτες και καρφια 3 εκκατοστων ειναι και επικυνδινο}

santaclaws is coming....to town!
ασχετο, αλλα για χριστους κι αντιχριστους τα 'παμε, μην τα ξαναλεμε... γιαχβε λεγε!
και μιας και λεμε για βικινγκς να πτοτεινω κι εγω με τη σειρα μου τους einherjer.
οχι τοσο συνθετοι οσο οι ensiferum στις μελωδιες τους, αλλα με αρκετα οργανα, και πολλλα μεμονωμενα και διαφορετικα φωνιτηκα [διαφορετικη φωνη σε καθε στροφη!], με ωραια φολκ και ατμοσφαιρικα περασματα, γκαζι οσο χρειαζεται για να μη γινονται κουραστικοι, και φυσικα παγερο και πολεμικο υφος.
δισκογραφια:
AURORA BOREALIS
LEVE VIKINGÅNDEN
DRAGONS OF THE NORTH
FAR FAR NORTH
ODIN OWNS YE ALL
NORWEGIAN NATIVE ART
BLOT
NORWEGIAN NATIVE ART (Re-Mastered)[με μπομπα ηχο και παραγωγο Andy LaRocque]
προτεινω το τελευταιο [οπως καινω και με ολα τα συγκροτηματα] για πρωτη γνωριμια, αλλα θα ελεγα να ψαξετε το παλιο "norwegian..." καθως ο ακατεργαστος ηχος του δινει σιγουρα αλλο συναισθημα.
και να απαντησω στον ντεγκαρ, που μας καταδεχτηκε!
1ον. ποιος σου ειπε αδερφε οτι αυτη η ενδυμασια απευθυνεται αποκλιστηκα στους μεταλογκοθαδες; σιγουρα βεβαια, στα κοριτσια τα μαυρα και μακρια πουχα και το ασπρο μεικ-απ, απο πολλους δε θεωρειται σεξυ [εγω παντως το βρισκω ακρως ενδιαφερον] και οι mainstream κοπελιτσες ενδιαφερονται μονο για το πως θα επιδειξουν τα καλη τους οπου πανε, καθως και τα λεφτα του μπαμπα, με αποτελσμα τα ρουχα τους να αποτελουνται απο μινιμουμ ποσοτητα υφασματος, και τα πιο κουφα χρωματα.
στους ανδρες τωρα εχει παρατηρηθει το εξης περιεργο. ρουχα και μαλλια που φοραγαμε παλια εμεις, τωρα τα ξεσηκωσαν οι τρενταδες, με αποτελεσμα να βλεπεις κατι γκασμαδες στο δρομο, με σκισμενο παντιλονι[το οποιοπ δεν τιμουν] μακρι μαλλι [απαραιτητη η ηλιθια χωριστρα και το τζελ για να γυαλιζει] αλυσιδες να κρεμονται κλπ. ευτυχους ξεχωριζουν απο εμας απο τα ακρως αρενωπα ροζ μπλουζακια τους!
οσο για μποτες και καρφια... ο καθενας φοραει αυτο που τον κανει να νιωθει ανετα. εγω φορα καρφια για αμυνα και για να ξεχωριζω. ο νταβελης που καβαλαει τα βουνα, κουβαλαει το σπαθι του να μη τον φαει καμια αρκουδα!
τελος, το μακρι μαλλι [για οσους εχουν!] ειναι απαραιτητο στοιχειο για headbanging στις συναυλιες...
by the way ο κομης δρακουλας [για τους φιλους σκετο βλαντ] φοραγε πολυ κομψα ρουχα και θεωρουταν μεγαλος γοης για την εποχη του. πως ειναι σημερα ο ξαδερφος μου ο σων κονερυ, ενα πραγμα....
οποιος θελει ας συμπληρωσει ο,τι μου ξεφυγε...
τιμη και δοξα!
quote:
και να απαντησω στον ντεγκαρ, που μας καταδεχτηκε!1ον. ποιος σου ειπε αδερφε οτι αυτη η ενδυμασια απευθυνεται αποκλιστηκα στους μεταλογκοθαδες; σιγουρα βεβαια, στα κοριτσια τα μαυρα και μακρια πουχα και το ασπρο μεικ-απ, απο πολλους δε θεωρειται σεξυ [εγω παντως το βρισκω ακρως ενδιαφερον] και οι mainstream κοπελιτσες ενδιαφερονται μονο για το πως θα επιδειξουν τα καλη τους οπου πανε, καθως και τα λεφτα του μπαμπα, με αποτελσμα τα ρουχα τους να αποτελουνται απο μινιμουμ ποσοτητα υφασματος, και τα πιο κουφα χρωματα.
στους ανδρες τωρα εχει παρατηρηθει το εξης περιεργο. ρουχα και μαλλια που φοραγαμε παλια εμεις, τωρα τα ξεσηκωσαν οι τρενταδες, με αποτελεσμα να βλεπεις κατι γκασμαδες στο δρομο, με σκισμενο παντιλονι[το οποιοπ δεν τιμουν] μακρι μαλλι [απαραιτητη η ηλιθια χωριστρα και το τζελ για να γυαλιζει] αλυσιδες να κρεμονται κλπ. ευτυχους ξεχωριζουν απο εμας απο τα ακρως αρενωπα ροζ μπλουζακια τους!οσο για μποτες και καρφια... ο καθενας φοραει αυτο που τον κανει να νιωθει ανετα. εγω φορα καρφια για αμυνα και για να ξεχωριζω. ο νταβελης που καβαλαει τα βουνα, κουβαλαει το σπαθι του να μη τον φαει καμια αρκουδα!
τελος, το μακρι μαλλι [για οσους εχουν!] ειναι απαραιτητο στοιχειο για headbanging στις συναυλιες...
by the way ο κομης δρακουλας [για τους φιλους σκετο βλαντ] φοραγε πολυ κομψα ρουχα και θεωρουταν μεγαλος γοης για την εποχη του. πως ειναι σημερα ο ξαδερφος μου ο σων κονερυ, ενα πραγμα....
οποιος θελει ας συμπληρωσει ο,τι μου ξεφυγε...τιμη και δοξα!
αγαπητε μου φιλε crucifire
σεξυ μπορουν να θεωρηθουν πολλα πραγματα,αλλα αν η γυναικα που φοραει ενα "σεξυ" ρουχο δεν εχει τον καταλληλο αερα,τοτε παλι σαν αγγουρι θα φαινεται.
ενω μπορεις να δεις μια γυναικα να φοραει κατι πολυ απλο και καθολου προκλητικο και ειναι σεξυ.
σχετικα με τους "τρενταδες".δηλαδη εσυ {και οχι προσωπικα αλλα ο καθε εσυ στην δικια σου ηλικια και καπως μικροτερος μαλλον } δεν θεωρητε τρεντας ? το μεταλ,και ολη αυτη η φαση με της κιθαρες δεν ειναι τρεντια ? δεν ειναι μια μοδα της ηλικιας ?
ξερω ατομα που μεχρι της δευτερα γυμνασιου δεν ξερανε να παιζουν κιθαρα και δεν ξερανε ποιοι ειναι οι judas priest,και τωρα τους βλεπεις ντυμενους μεταλαδες.στοιχηματιζω οτι σε 2 χρονια παλι δεν θα θυμουντε να παιξουν κιθαρα και ουτε θα θυμουντε τους judas priest.
με αυτο θελω να σου πω οτι...και το "μεταλ γκοθικ" μοδα ειναι.
η διαφορα ειναι οτι στην σημερον κοινωνια τα παντα μοδα ειναι.λογω του οτι πασχουμε απο κορεσμο,οι παλιες μοδες βγαινουν στο προσκηνιο ξανα.πριν απο λιγα χρονια {περιπου 5 } αν θυμασε μοδα ηταν το brakedance,που στην πραγματικοτητα ειναι αρχαιο.
το θεμα ειναι,γιατι οποιοι ακουνε μεταλ γκοθικ και αλλα επιλεγουν να ντυνονται και ετσι.δεν κολλαει ρε crucifire αν το σκεφτεις λιγακι,ατομα που δεν ειχαν καμια απολυτως επαφη με τον χωρο,τωρα να κανουν σαν τρελα.εμενα παντοτε μου αρεσαν οι εικονες και οι αφισες,με τους δρακους τους διαβολους,τα σπαθια και ολο αυτο το περιβαλλον.ποτε μου ομως δεν ακουσα μεταλ.και γιατι το μακρυ μαλλι ειναι must ? {για να μιλησω και λιγο στην γλωσσα των νεων}
λες οτι γουσταρεις να κυκλοφορεις στον δρομο με καρφια για αμυνα,γιατι νιωθεις ανετα,και για να ξεχωριζεις...
καταρχην νιωθεις ανετα με το να φορας καρφια στα χερια σου ?
σε βολευουνε οταν τρως,οταν κοιμασε,οταν γραφεις...
ειπες οτι τα θελεις και για αμυνα.καρφια στο χερι,εμενα περισσοτερο μου φαινεται για μια αμυνα που απλως θελει να φοβισει τον αντιπαλο.καταρχην αν σου φανουν χρησιμα μπορει και να τραυματισεις θανασιμα τον αντιπαλο κατι που αν θελεις,μπορεις να εχεις ενα στιλετο επανω σου,η ενα περιστροφο.
επισης μια αμυνα τετοιου ειδουν δεν ειναι και ιδιεταιρα χρησιμη,διοτι οπως ειπα αν επιλεξεις να αμυνθεις θα τραυματισεις τον αντιπαλο ασχημα.μια καλη αμυνα ειναι η σιδερογροθια.προσεξε μονο πως θα την χρησιμοποιησεις διοτι υπαρχει μια μεγαλη πιθανοτητα να πονεσεις και εσυ μαζι με τον αντιπαλο.
και για να ξεχωριζεις ειπες ?
γιατι ειναι αυτο τοσο σημαντικο τελικα,και πρεπει να καταφευγουμε σε τετοια ακραια πραγματα.ουτως η αλλως,αν σε ενδιαφερει να σε προσεξουν οι αλλοι βγες εξω σκαρφαλωσε σε ενα δεντρο και αρχισε α φωναζεις "ειμαι φρουτο"
{αληθινο καψονι του στρατου πριν απο πολλα χρονια}
γενικα το μεταλ σαν μουσικη δεν μπορω να πω οτι με ενθουσιαζει,αλλα μερικα κομματια {οπως και απο καθε ειδος μουσικης} μου αρεσουν.
πολλοι το θεωρουνε σατανικο,και οτι πολλοι αρμηνευτες ειναι λατρεις του σατανα-και γενικα του "κακου" επανω στην γη.

santaclaws is coming....to town!
Μπορώ να σου πω οτι στα 10+ χρόνια που ακούω gothic κι έχοντας γνωρίσει άτομα με ίδια μουσικά ακούσματα δεν έχω συναντήσει ούτε έναν που να ακούει Gothic, Metal κτλ και να είναι Σατανιστής.
Από την άλλη έχω συναντήσει έφηβους που ξαφνικά αρχίζουν να ντύνονται στα μαύρα, να ακούνε οτιδήποτε metal βρεθεί μπροστά τους και να διαλαλούν οτι είναι Σατανιστές.
Αυτή συνήθως η φάση διαρκεί πολύ λίγο... ![]()
Το θέμα με το gothic, το metal κτλ είναι να καταλάβουμε οτι ακούγοντας ένα album από αυτά τα είδη μουσικής δεν είναι και τόσο σημαντικό.
Και τα 2 στηρίζονται σε μια ιδεολογία κι έχουν ένα αρκετά βαθύτερο νόημα από αυτό που φαίνεται.
Θυμάμαι πριν 2 χρόνια είχα πάει σε ένα μαγαζί στα Εξάρχεια να αγοράσω κάποια πράγματα που ήθελα για το σπίτι κι ένα δαχτυλίδι για μένα και βλέπω ένα ζευγάρι εφήβων που μπαίνει μέσα όπου ρώτησε τον καταστηματάρχη αν έχει τίποτα που να είναι gothic για να το αγοράσουν... ![]()
Σχετικά με τα μαύρα ρούχα, τα καρφιά, τα δαχτυλίδια κτλ πιστεύω πως είναι στην κρίση του καθενός μας να φορέσει ό,τι θέλει και να καταλάβει γιατί το φοράει.
Αν του αρέσει το ντύσιμο που θα κάνει, ας το κάνει.
Αν το κάνει όμως επειδή θέλει να δείξει κάτι ή να τραβήξει την προσοχή των άλλων τότε κάτι γίνεται... ![]()

αν και, για μενα, η αποδειξεις για την ενοχη του δεν αρκουν, εφαγε 21 χρονακια [ακομα μεσα ειναι...] και ετσι ξεκινησε ενα μεγαλο κυμα σατανισμου, συνδεδεμενο με την black metal σκηνη στη νορβιγια. αξιζει να σημειωθει οτι μαλλον ο βικερνες ξεκινησε το μαυροντυμενο λουκ, καθως εμφανιζοταν ετσι εκινη την εποχη, και αποτελεσε ειδολο για τη νεολεα.
παραλληλα, στα τελει του 70, οταν οι black sabbath πρωτοκυκλοφορησαν, η δισκογραφικη τους εταιρεια ειχε τη φαεινη ιδεα να κανει τη συσκευασια του δισκου να ανοιγει σχηματιζοντας εναν αναποδο σταυρο. ξαφνικα και οι σαμπαθ ηταν σατανολατρες!
εν το μεταξυ, παρ'ολο που η εμπλοκη του σατανισμου και στις δυο περιπτωσεις ειναι ασκοπη, και προκειτε περι παρεξηγησεως, με τους ελαφρομυαλους εφηβους της εποχης που ακολουθουσαν αβουλα καθε επαναστατικο κυμα, αντε να αποδειξεις οτι δεν εισαι ελεφαντας.
αν θες τη γνωμη μου ντεγκαρ, για ολη αυτη την ιστορια φταιει ο χριστιανισμος. [johnniebegood εισαι 'δω;!]
συμφωνω οτι μπορει να δημιουργηθηκε για να διδαξει την ηθικη σε απλους ανθρωπους, οπως ο μπαμπουλας δημιουργηθηκε για να τρωει το παιδι το φαγητο του, αλλα μολις ο νεος συνηδειτοποιησει το ψεμα, μεταπηδαει στην αντιπερα οχθη, αυτη του σατανισμου, αντι να δωσει μια και να βγει απο το ολο τριπακι...
ο χριστιανισμος και ο σατανισμος αλληλοστηριζονται, αν πεσει ο ενας θα πεσει και ο αλλος. στο χερι μας ειναι.
by the way, τα καρφια ειναι καλυτερη αμυνα γιατι ειναι νομιμα και αντε να καταλαβει ο ιατριδικαστης απο τι προηλθαν οι πολλαπλες παραλληλες τομες στο λαιμο!!!
ΕΣ ΕΔΑΦΟΣ ΦΕΡΕΙΝ
'Οσον αφορά την ερώτηση σου περί ΜΝΗΜΗΣ, θα πώ απλά ότι η ΜΝΗΜΗ δεν έχει και τόσο σημαντικό λόγο στο θέμα της ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ή έστω ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ στα περί ψυχής...
Ο λόγος, απλός...
Η ΜΝΗΜΗ είναι εργαλείο και λειτουργία του ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ...
Κέλσος ο Φιλαλήθης
ΥΓ. By the way...Κι ο Πλάτωνας περίπου τα ίδια υποστήριζε, και ο Χριστιανισμός δέχεται την ύπαρξή της ως δεύτερη υπόσταση του ανθρώπου... το να ζητάμε από γιατρούς να μας καθορίσουν πότε εισέρχεται στο σώμα είναι σαν να ζητάμε από την Μενεγάκη να κάνει εγχείριση ανοιχτής καρδιάς!! (μάλλον χαζό το παράδειγμα...:))))
Ο Δικαιόπολις μαγειρεύει...αλλά ποιος σκότωσε τον Όμηρο τελικά;
Τι σημασία έχει πότε μπαίνει η ψυχή στο σώμα, σημασία έχει αν υπάρχει ψυχή σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη, και το τι είναι ψυχή.
Θα μπω όμως στον πειρασμό να δώσω και γω τη γνώμη μου όσον αφορά την είσοδο της ψυχής στο σώμα.
Αν πιστέψουμε πως η ψυχή είναι αγέννητη, άφθαρτη ακατάλυτη και όλα τα Α- τότε θα πρέπει να ασκεί δυναμικό έλεγχο στην κατασκευή της κατοικίας της και για ιδίους σκοπούς.
Τα φυτά και τα ζώα δεν έχουν ψυχή. Άρα μπορούν να ζήσουν χωρίς ψυχή.
Αν αυτό αληθεύει τότε και το ανθρώπινο σώμα μπορεί να ζήσει χωρίς ψυχή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Από αυτόν τον συλλογισμό μπορούμε να πούμε πως η ψυχή που θέλει να φτιάξει ένα σώμα, δίνει τις εντολές της στο νού για την κατασκευή του που θα το κατοικήσει όταν τελειώσει. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το κατοικήσει σε μια δεδομένη στιγμή. Όταν ικανοποιηθεί με το οικοδομικό αποτέλεσμα τότε εγκαθίσταται στη νέα της κατοικία. Αυτό μπορεί να συμβεί σε δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια αφού γεννηθεί το μωρό. Η ψυχή μπορεί και το "τηλεχειρίζεται".
Αλλά για ποιά ψυχή μιλάμε; Οι μύστες όλων των εποχών, μας λένε πως η ψυχή είναι δυαδική. Κι έτσι έχουμε την επιφανειακή ψυχή που το συστατικό της είναι η επιθυμία, και τη ψυχή που ονομάζομε ανώτερο εαυτό. Πώς όμως θα γνωρίζουμε ότιτο σώμα μας κατοικείταιαπό Ψυχή; Από την ουσία της, που είναι ευδαιμονία, αγάπη, έλξη προς το θείο, γιατί η ψυχή θυμάται από που κατάγεται κι όταν ακόμη φαίνεται πως ξεχνά.
Αυτή που σας μιλάει...από το μέλλον
Η σημαντικότερη ιδιότητα του εξελιγμένου εγκεφάλου του ανθρώπου, έναντι αυτού των ανθρωπόμορφων πιθήκων, έγκειται στην ικανότητα να δημιουργεί ζωντανές εικόνες για υπαρκτά (π.χ. πέτρα) και για ανύπαρκτα πράγματα (π.χ. κίτρινος κόρακας), ακόμα και για αφηρημένες έννοιες (π.χ. άπειρη ευθεία γραμμή). Αυτές οι εικόνες αποτελούν είδωλο του πραγματικού και/ή ενός φανταστικού κόσμου στο μυαλό του ανθρώπου και συναπαρτίζουν αυτό που σήμερα ονομάζουμε συνείδηση. Η ικανότητα αυτή του ανθρώπου οφείλεται στον εξωτερικό εγκεφαλικό φλοιό, τον οποίο δεν διαθέτουν οι πίθηκοι, στον οποίο φλοιό βρίσκονται οι νευρώνες που δημιουργούν μεταξύ τους συνδέσμους και με ηλεκτροχημικές διεργασίες "κρατούν" τα είδωλα των εξωτερικών εικόνων - κάπως ανάλογα με τη δημιουργία μιας εικόνας σε ένα χημικό φιλμ ή σε μια μνήμη CCD. Αυτή η διατήρηση των ειδώλων είναι η μνήμη!
Το σύνολο αυτών των ειδόλων (=διασυνδέσεων των νευρώνων του φλοιού) αποτελεί τη συνείδηση του ανθρώπου, την εικόνα που έχει για τον εαυτό του και τον κόσμο. Αν αυτοί οι νευρώνες υποστούν κάποια βλάβη (εκ γεννετής ή από ασθένεια), τότε οι εικόνες αλλοιώνονται και ο συγκεκριμένος άνθρωπος βρίσκεται μόνιμα ή προσωρινά σε διαταραχή, στο τέλος λέμε ότι είναι «ψυχοπαθής». Δλδ., ανταποκρίνεται απρόβλεπτα, γιατί οι εικόνες που έχει μέσα του έχουν αλλοιωθεί ...
Να μην γράψω εγώ άλλα, τα υπόλοιπα περιγράφονται εκλαϊκευμένα και αρκετά κατανοητά στις παραπομπές που παραθέτω στο τέλος. Κατόπιν αυτών, πολλά από τα ερωτήματα σ' αυτό το θέμα παίρνουν τελείως διαφορετική μορφή και τα περί αιωνιότητας της ψυχής είναι άλλος ένας μύθος, ο οποίος οδεύει - αργά αλλά σίγουρα - προς διάψευση, μέσα από ανατροπές και αντιρρήσεις, συγκρούσεις και απειλές! Όπως έγινε με τους μύθους ότι η γη είναι στο κέντρο του σύμπαντος, όπως ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε αυτοτελώς από το θεό κ.ο.κ.
Παραπομπές:
http://www.enet.gr/online/online_hprint.jsp?q=%CA%D5%D4%D4%C1%D1%C1&a=&id=3885112 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_420358_14/03/2003_56944
ΥΓ: Μέχρι τώρα διάβαζα μόνο, δεν έκανα παρεμβάσεις! Ελπίζω να μην ενόχλησα που έγραψα κάτι ...
http://tovima.dolnet.gr/demo/owa/tobhma.print_unique?e=B&f=13803&m=H02&aa=1
Και ένα καλώς όρισες στο νέο μας μέλος Sfr...
Καλή και γόνιμη παραμονή στη μεταφυσική μας παρεούλα φίλε μας....
Μα και εγώ θα συμφωνήσω ΚΑΙ με την Κάθυ ΚΑΙ με τον Konosk....
Φνατάζομαι όμως φίλοι μου, ότι αυτό που απασχολεί εκείνους που αναρωτιούντε για το ΠΟΤΕ ΣΑΡΚΩΝΕΤΑΙ Η ΨΥΧΗ, έχει να κάνει με το θέμα των ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ...
Είναι ΕΓΚΛΗΜΑ όπως το παρουσιάζει η εκκλησία ή ΟΧΙ;
Αυτός ήταν ο λόγος που απάντησα καταθέτοντας την υποκειμενική μου άποψη ΠΑΝΤΑ...
Καλή μου Κάθυ, άνέφερες πώς το:
quote:
ανθρώπινο σώμα μπορεί να ζήσει χωρίς ψυχή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
Χμμμμ με μπέρδεψες λιγάκι...
Δηλαδή τότε, ΠΟΙΑ η διαφορά του ΝΕΚΡΟΥ απο τον ΖΩΝΤΑΝΟ;;; 'Ενα αυτό...
Και δεύτερον, με αυτό το σκεπτικό, θα μπορούσαμε άρα να ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (κλώνους), τα οποία αυτά "κατασκευάσματα" θα μπορούσαν να είναι ΖΩΝΤΑΝΑ και ΑΥΤΟΒΟΥΛΑ;;;
Σε αυτό συνηγορεί ΚΑΙ η τοποθέτησή σου που λεει πως:
quote:
Αυτό μπορεί να συμβεί σε δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια αφού γεννηθεί το μωρό. Η ψυχή μπορεί και το "τηλεχειρίζεται".
Θα ήθελα μια διευκρίνηση ως προς αυτά καλή μου...
Νέε φίλε μας Sfr...
Αναφέρεις πώς:
quote:
Αυτές οι εικόνες αποτελούν είδωλο του πραγματικού και/ή ενός φανταστικού κόσμου στο μυαλό του ανθρώπου και συναπαρτίζουν αυτό που σήμερα ονομάζουμε συνείδηση.
Καταρχάς η τοποθέτησή σου στο θέμα έχει να κάνει με τον ΦΥΣΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ και όχι με τη ΨΥΧΗ...
Αλλά αυτά που παρέθεσες δεν είναι "άσχετα" με το θέμα μας, μιάς και ανφέρεις τη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και τη ΜΝΗΜΗ...
Επικουρικά έρχεσαι με τα επιστημονικά δεδομένα που παρέθεσες και "δικαιώνεις" (κατα κάποιο τρόπο) την τοποθέτησή μου περί ΜΝΗΜΗΣ:
quote:
'Οσον αφορά την ερώτηση σου περί ΜΝΗΜΗΣ, θα πώ απλά ότι η ΜΝΗΜΗ δεν έχει και τόσο σημαντικό λόγο στο θέμα της ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ή έστω ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ στα περί ψυχής...
Ο λόγος, απλός...
Η ΜΝΗΜΗ είναι εργαλείο και λειτουργία του ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ...
... και σε ευχαριστώ γι'αυτό. Πάντα τα επιστημονικά πορίσματα είναι αυτά που ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ τα όσα οι ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ διακυρήτουν ανα τους αιώνες....
Σε αυτό το απόσπασμα σου φίλε μου, λές ότι ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
Και δείχνεις ότι έχει να κάνει ΚΑΙ με τον πραγματικό (;;;) ΚΑΙ με τον φανταστικό (;;;) κόσμο...
θα ήθελα μια παραπάνω ανάπτυξη αν δε σου κάνει κόπο φίλε μου...
Βλέπεις λοιπόν ότι η συμβολή σου στη συζήτηση είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ και σε ευχαριστώ γι'αυτό...
Καλώς όρισες και πάλι...
Κέλσος ο Φιλαλήθης

Όπου θέμα ψυχής νάμαστε κι εμείς εκεί....
Λοιπόν, η διαφορά μεταξύ νεκρού και ζωντανού είναι....η ζωή.
Πολύς κόσμος, συγχέει τη ζωή, που είναι ένα άλλο είδος ακτίνας και ενέργειας, με την ψυχή γι αυτό κι έχομε εκφράσεις: «Χάθηκαν τρεις χιλιάδες ψυχές», εννοώντας τη ζωή.
Στο δεύτερο ερώτημά σου τώρα. Αν κι εφ’ όσον μπορέσουμε να φτιάξουμε αθρώπους με ζωή ναι, θα είναι ζωντανοί...όπως τα ζώα, τα φυτά... αλλά αυτόβουλα; Κομμάτι απίθανο. Εδώ εμείς οι «κανονικοί» άνθρωποι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως είμαστε αυτόβουλοι με την κυριολεκτική βέβαια έννοια της λέξης.
Η ψυχή, ανάλογα με την εμπειρία που θέλει να βιώσει, ετοιμάζει την επόμενη ζωή της. Φτιάχνει ένα σώμα που θα την εξυπηρετήσει. Αν νοιώσει ότι το σώμα δεν είναι κατάλληλο υπάρχει περίπτωση να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ! Μιλάμε βέβαια για ψυχές κάπως αναπτυγμένες. Εξ άλλου υπάρχουν ψυχές που είναι αμέσως εκεί κατά την σύλληψη για να πάρουν μέρος στην κατασκευή του σώματος με έμμεσο τρόπο.
Τελικά να θυμηθούμε πάλι τα λόγια του KONOSK, τι σημασία έχει πότε μπαίνει η ψυχή στο σώμα...
Αυτή που σας μιλάει...από το μέλλον
ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕΣ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΚΕΛΣΟ ΣΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΝΟΥ..
ΤΟΝ ΟΡΟ "GHOST CHILDREN " ,ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΜΒΛΩΣΗ...
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΜΗ ΒΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ Ν'ΑΝΑΛΥΣΩ ΤΟΝ ΟΡΟ ...ΜΑ ΔΙΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΩΣ...
ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ..ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ-ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΣΑΡΚΩΝΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ
(ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΜΒΛΩΣΗΣ)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕ ΤΟΤΕ Η ΜΗΤΕΡΑ..
ΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΕΚΠΟΡΕΥΣΕΙ...
ΘΕΤΩ ΤΟΝ ΟΡΟ ΛΟΙΠΟΝ , ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ..ΤΗ ΜΝΗΜΗ..ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΣΑΡΚΩΣΕΙ...ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΑΜΑΡΤΙΑ" ..ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ...
ΦΩΣ+ΑΓΑΠΗ
'manava seva, madhava seva'
Edited by - ΑΤΜΑ on 16/03/2003 13:12:00
Edited by - ΑΤΜΑ on 16/03/2003 21:48:52
quote:Φίλε Κέλσο, ανέφερα ήδη ότι ο όρος ψυχή είναι ασαφής, δεν σημαίνει κάτι συγκεκριμένο και κατά καιρούς πήρε διαφορετικές σημασίες ... Ο φυσικός εγκέφαλος είναι ακριβώς αυτός που προσδιορίζει τη συνείδηση που μπορείς να ονομάσεις και ψυχή ... 'Αμα έχει κάποιος "διαταραχή συνειδήσεως" λέγεται "ψυχασθενής".
Καταρχάς η τοποθέτησή σου στο θέμα έχει να κάνει με τον ΦΥΣΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ και όχι με τη ΨΥΧΗ...
Κάτι διασκεδαστικό: Στη δεκαετία του 1950 απηύθηναν κάποιοι φοιτητές από την Αμερική ένα ερώτημα στον B. Russell για το θέμα της ψυχής και εξελίχθηκε η εξής σύντομη αλληλογραφία:
quote:
... θα σας ήμασταν πολύ υποχρεωμένοι, αν μπορούσατε να μας εξηγήσετε την προέλευση της ψυχής. Επισυνάπτουμε απαντητικό φάκελο με αμερικάνικο γραμματόσημο...Αγαπητοί κύριοι,
Δεν γνωρίζω την προέλευση της πίστης για την ύπαρξη της ψυχής. Το γραμματόσημο που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε, το επιστρέφω συνημμένα, γιατί ακόμα δεν ισχύουν αμερικάνικα γραμματόσημα στην Αγγλία.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
B.R., 15-12-58
Πάντως ο Russell είχε σαφέστατη άποψη για τον προβληματισμό περί ψυχής και, αν και τότε δεν γνώριζε τη Βιολογία και τη Γενετική, όπως εξελίχθηκαν σήμερα, είχε απαντήσει το έτος 1928 στο ερώτημα "Τί είναι ψυχή;" ως εξής:
http://sfr.ee.teiath.gr/htmSELIDES/Russell/MiscelA.htm#Soul
Ελπίζω να γνωρίζετε τα απαραίτητα αγγλικά!