ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Εσωτερισμος - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Εσωτερισμος - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

macedon30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
29/08/2017, 13:46:44
Τίποτε απολύτως. Τα όποια κέρδη μου από το βιβλίο έχουν εκχωρηθεί ... σε κάποιον οργανισμό που τα έχει ανάγκη

Χαίρομαι πάντως που σου άρεσε...

macedon

yellow_codeΜέλος
29/08/2017, 13:55:46
NIKOMAXOS γεια σου

Αν κατάλαβα καλά τον συλλογισμό σου (αν όχι διόρθωσέ με) εσύ λες :

Αφού ο εγκέφαλός μας ως όργανο (ως ύλη) είναι ικανός να παράγει σκέψη (κάτι το οποίο δεν ξέρουμε αν είναι υλικό ή άυλο πάντως είναι κάτι υπαρκτό), γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και με την "ψυχή", σωστά ;

macedon

quote:
Τίποτε απολύτως. Τα όποια κέρδη μου από το βιβλίο έχουν εκχωρηθεί ... σε κάποιον οργανισμό που τα έχει ανάγκη

Αυτό με κάνει διπλά ευχαριστημένο.

29/08/2017, 14:19:26
quote:

Χαίρομαι πάντως που σου άρεσε...

macedon

ΟΚ, κατ' αρχάς συγνώμη γιατί προέβην σε χαρακτηρισμούς εν απουσία σου, κάτι που μάλλον δεν ίσχυε, γιατί βλέπω πως εμφανίστηκες. Έχω μια τάση να εντάσσω τους εθνικιστές στην άκρα δεξιά. Σε εκφράζει αυτός ο προσδιορισμός ή απεχθάνεσαι τους προσδιορισμούς γενικά; Κρίνω άλλωστε από την εικόνα που είχα από τα γραπτά σου, όταν συμμετείχες ενεργά, κι εγώ ήμουν σε περίπου read only mode

Abyssus Abyssum Invocat

yellow_codeΜέλος
29/08/2017, 14:54:37
quote:
Είναι κάτι που καταλαβαίνουμε απο τον εαυτό μας, προσωπικά το έχω νοιώσει.

Iptamenos paratiritis

Ήμουν βέβαιος γι' αυτό. Κοίτα, κι εγώ το έχω νιώσει 1-2 φορές στην ζωή μου. Το ένιωσα και το μετάνιωσα βέβαια γιατί κατάλαβα πως και τις δύο αυτές φορές, απλά δεν ήξερα τι έκανα (ασυνείδητη πράξη).

29/08/2017, 15:23:04
quote:

NIKOMAXOS γεια σου

Αν κατάλαβα καλά τον συλλογισμό σου (αν όχι διόρθωσέ με) εσύ λες :

Αφού ο εγκέφαλός μας ως όργανο (ως ύλη) είναι ικανός να παράγει σκέψη (κάτι το οποίο δεν ξέρουμε αν είναι υλικό ή άυλο πάντως είναι κάτι υπαρκτό), γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και με την "ψυχή", σωστά ;

Ο όρος "ψυχή" ανήκει ξεκάθαρα στη θρησκευτική παράδοση. Ας πούμε όμως κάτι άλλο: Η ύλη, όπως και η ενέργεια, είναι μια "εικόνα" που σχηματίζουμε εμείς (οι άνθρωποι) από την κατάσταση των πραγμάτων, το πεδίο που αντιλαμβανόμαστε από την απώτερη πραγματικότητα. Αν θεωρήσει κάποιος ότι η νόηση είναι η αληθινή ουσία που δημιουργεί την ενέργεια και τους άπειρους μετασχηματισμούς της, τότε και η (ανθρώπινη) συνείδηση είναι και αυτή απλά μια εκδήλωσή της. Ίσως αναγνωρίσετε πως ακόμα και αυτή η οπτική γωνία έχει σαφείς φιλοσοφικές-θρησκευτικές απαρχές (νεοπλατωνισμός-ερμητισμός: το σύμπαν είναι νοητικό), δίνει παρολα αυτά ένα πιο στέρεο υπόβαθρο από μια έννοια (ψυχή) που έχει επωμισθεί αρνητικά βάρη, όπως η αμαρτία, η πτώση και η προσπάθεια για εξιλέωση.

Abyssus Abyssum Invocat

Edited by - Heretic on 29/08/2017 15:24:51

29/08/2017, 17:39:13
quote:
Ήμουν βέβαιος γι' αυτό. Κοίτα, κι εγώ το έχω νιώσει 1-2 φορές στην ζωή μου. Το ένιωσα και το μετάνιωσα βέβαια γιατί κατάλαβα πως και τις δύο αυτές φορές, απλά δεν ήξερα τι έκανα (ασυνείδητη πράξη).

Το ερώτημα είναι ποιά είναι η διαδικασία που μας κάνει να το μετανιώνουμε απο επιστημονική πλευρά η θρησκεία το λέει μετάνοια και εξομολόγηση η επιστήμη δεν έχει απαντήσει.

29/08/2017, 17:50:10
Heretic

quote:
ΟΚ, κατ' αρχάς συγνώμη γιατί προέβην σε χαρακτηρισμούς εν απουσία σου, κάτι που μάλλον δεν ίσχυε, γιατί βλέπω πως εμφανίστηκες.

Κανένα πρόβλημα.

quote:
Έχω μια τάση να εντάσσω τους εθνικιστές στην άκρα δεξιά.

Πρόκειται για μέγα (αν και κοινότατο) σφάλμα. Ο εθνικισμός δεν έχει κανένα κοινό σημείο με το συγκεκριμένο χώρο. Το πρόβλημα είναι ο αυτοπροσδιορισμός πολλών ως "εθνικιστών" ενώ ανήκουν στην δεξιά-άκρα δεξιά, χριστιανοπατριωτική δεξιά, κτλ. κτλ.

quote:
Σε εκφράζει αυτός ο προσδιορισμός ή απεχθάνεσαι τους προσδιορισμούς γενικά; Κρίνω άλλωστε από την εικόνα που είχα από τα γραπτά σου, όταν συμμετείχες ενεργά, κι εγώ ήμουν σε περίπου read only mode

Εκτός θέματος αλλά ο εθνικισμός είναι η παιδική αρρώστια του εθνικοσοσιαλισμού. Την πέρασα στα 18 μου. Τα τελευταία 36 χρόνια θεωρώ τον εαυτό μου συνεπή εθνικοσοσιαλιστή, αν δεν σε σοκάρει ο προσδιορισμός

Την καλημέρα μου και τα συγχαρητήριά μου με την ευκαιρία για τις τοποθετήσεις σας στο θέμα που το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να διαβάζω με ανοιχτό το στόμα, όντας παντελώς άσχετος.

macedon

29/08/2017, 18:15:06
yellow_code

Σίγουρα κατάλαβες λάθος.

Δεν ανέφερα ποτέ, πως ο εγκέφαλος παράγει σκέψη. Αυτή ήταν η μαλακία του Πυρινου.

Για τελευταία φορά, ξεκαθαρίζω πως με τον όρο ψυχή εννοώ την σκέψη, την νοημοσύνη.Τίποτα άλλο.

Δεν γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά που ακριβώς εδράζεται η νοημοσύνη.Εντός ή εκτός εγκεφάλου. Το μόνο σίγουρο είναι,πως ο εγκέφαλος αποτελεί ένα χώρο υποδοχής και ίσως προσωρινής διαμονής της.

Επομένως φίλε, σκέψη και ψυχή δεν διαφοροποιούνται.Δεν είναι δυνατόν αυτό. Επειδή έχουμε άγνοια της δομής και των δύο.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

29/08/2017, 18:49:06
quote:

Για τελευταία φορά, ξεκαθαρίζω πως με τον όρο ψυχή εννοώ την σκέψη, την νοημοσύνη.Τίποτα άλλο.

Μήπως θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσεις τον όρο "πνεύμα";

Abyssus Abyssum Invocat

yellow_codeΜέλος
29/08/2017, 18:59:05
quote:

Δεν γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά που ακριβώς εδράζεται η νοημοσύνη.Εντός ή εκτός εγκεφάλου. Το μόνο σίγουρο είναι,πως ο εγκέφαλος αποτελεί ένα χώρο υποδοχής και ίσως προσωρινής διαμονής της.

Επομένως φίλε, σκέψη και ψυχή δεν διαφοροποιούνται.Δεν είναι δυνατόν αυτό. Επειδή έχουμε άγνοια της δομής και των δύο.

NIKOMAXOS

quote:
Heretic

Μήπως θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσεις τον όρο "πνεύμα";

Ο όρος "πνεύμα" (αντί "ψυχή") κουμπώνει περισσότερο σ' αυτό που λέει. Η ερμηνεία του όρου παίζει σε δύο ταμπλό. Μπορεί να εννοηθεί και σαν "ψυχή" και σαν σκέψη.

Iptamenos paratiritis

quote:
Το ερώτημα είναι ποιά είναι η διαδικασία που μας κάνει να το μετανιώνουμε απο επιστημονική πλευρά η θρησκεία το λέει μετάνοια και εξομολόγηση η επιστήμη δεν έχει απαντήσει.

Προσωπικά, δεν μου χρειάζεται ούτε η επιστήμη ούτε η θρησκεία για να διαπιστώσω πως έκανα μια ασυνείδητη μαλακία. Ευτυχώς, ακόμη το καταλαβαίνω από μόνος μου. Για Αλτσχάιμερ αργότερα ... δεν ξέρω.

Edited by - yellow_code on 29/08/2017 19:19:40

29/08/2017, 19:27:19
Ο macedon ακροδεξιός πάτε καλά ο macedon είχε σκοτωθεί παλιά με τους χριστιανούς δω μέσα μαζί με τον Schwabe, άλλους που τώρα το παίζουν άθεοι δεν τους θυμάμαι ο macedon είχε έντονη δράση.

29/08/2017, 19:29:37
quote:
Προσωπικά, δεν μου χρειάζεται ούτε η επιστήμη ούτε η θρησκεία για να διαπιστώσω πως έκανα μια ασυνείδητη μαλακία. Ευτυχώς, ακόμη το καταλαβαίνω από μόνος μου. Για Αλτσχάιμερ αργότερα ... δεν ξέρω.

Άν με την μαλακία αυτή έκανες ζημιά μόνο στον εαυτό σου δεκτό, το πρόβλημα είναι τι επιπτώσεις είχε σε άλλους.

yellow_codeΜέλος
29/08/2017, 19:32:21
quote:
NIKOMAXOS

Δεν ανέφερα ποτέ, πως ο εγκέφαλος παράγει σκέψη. Αυτή ήταν η μαλακία του Πυρινου.

Γιατί ήταν μαλακiα ; Τι άλλο μπορεί να παράγει ο εγκέφαλός μας εκτός από σκέψη (μεταφορικά), ηλεκτρισμό και ορμόνες (κυριολεκτικά) ;

Edited by - yellow_code on 29/08/2017 19:33:05

yellow_codeΜέλος
29/08/2017, 19:36:39
quote:
Άν με την μαλακία αυτή έκανες ζημιά μόνο στον εαυτό σου δεκτό, το πρόβλημα είναι τι επιπτώσεις είχε σε άλλους.

Φίλε μου ... το πρόβλημα είναι ... ότι δεν κάνω μαλακίες Να 'σαι καλά ...

Edited by - yellow_code on 29/08/2017 19:42:06

29/08/2017, 19:46:56
quote:

quote:

Φίλε μου ... το πρόβλημα είναι ... ότι δεν κάνω μαλακίες Να 'σαι καλά ...

Edited by - yellow_code on 29/08/2017 19:42:06

Άν πάθεις κανένα εγκεφαλικό μπορεί να κάνεις

yellow_codeΜέλος
29/08/2017, 19:53:23
quote:

Αμάν ... κουνήσου απ' την θέση σου ρε φίλε ...

Edited by - yellow_code on 29/08/2017 19:54:12

29/08/2017, 20:01:25
quote:

quote:

Αμάν ... κουνήσου απ' την θέση σου ρε φίλε ...

Edited by - yellow_code on 29/08/2017 19:54:12

Γι'αυτό να μην γελάς με τα παθήματα των άλλων γιατί μπορεί να τα πάθεις και εσύ.

yellow_codeΜέλος
29/08/2017, 20:03:01
quote:
Γι'αυτό να μην γελάς με τα παθήματα των άλλων γιατί μπορεί να τα πάθεις και εσύ.

ok φίλε ... να 'σαι καλά

29/08/2017, 20:38:45

Στα περί ψυχής να πούμε ότι το θέμα εδώ είναι αμιγώς φιλοσοφικό και 'ελληνικό'. Δεν το χαρίζουμε σε καμία θρησκεία καθώς όλες οι 'περί ψυχής' αναφορές σε Παλαιά και Καινή Διαθήκη (μετάφραση εβδομήκοντα και Ευαγγέλια) είναι εμποτισμένες από ελληνιστικές επιρροές (Στωικοί, Πλάτωνας κτλ).

Όλοι οι φιλόσοφοι συμφώνησαν στην ύπαρξη ψυχής. Μπορεί σε όλα τα άλλα να διαφωνούσαν ωστόσο εδώ μιλάμε για καθολική ομοφωνία: Όμηρος, Θαλής, Ηράκλειτος, Πυθαγόρειοι, Παρμενίδης, Αναξαγόρας, Εμπεδοκλής, Δημόκριτος, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Στωικοί, Νεοπλατωνικοί, και πάρα πολλοί άλλοι σπουδαίοι που ξεχνάω αναγνωρίζουν την ύπαρξη ψυχής.

Τα περισσότερα συγγράμματα 'περί ψυχής' όλων αυτών έχουν χαθεί ωστόσο γνωρίζουμε ότι εντάσσονταν στη φυσική τους φιλοσοφία. Βέβαια ο καθένας έδινε και από μία διαφορετική ερμηνεία. Κάποιοι απέδιδαν ψυχή σε όλα τα έμβια όντα (Θαλής, Αριστοτέλης), ενώ άλλοι δίδασκαν την γνωστή θεωρία περί πτώσης της ψυχής του ανθρώπου στο φυσικό πεδίο (Ορφικοί, Πυθαγόρειοι, Πλάτων, Εμπεδοκλής, Νεοπλατωνικοί). Η θεωρία αυτή κατέληξε μάλλον κακέκτυπο στα χέρια των θρησκειών, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περαιτέρω εδώ.

Κάποιοι συσχέτιζαν την ψυχή με την αρχή της κίνησης στον κόσμο ενώ άλλοι την ταύτιζαν με τον νου. Άλλοι θεωρούσαν ότι η ψυχή μετά τον θάνατο διαλύεται (άρρηκτη ενότητα ψυχής-σώματος), άλλοι θεωρούσαν ότι είναι αεικίνητη, αυτοκίνητη και αθάνατη (και ότι 'θάνατος' δεν είναι παρά ο διαχωρισμός ψυχής και σώματος). Άλλοι την θεωρούσαν ενιαία ενώ άλλοι την διχοτόμησαν και τριχοτόμησαν σε μέρη.

Από εκεί και πέρα φαίνεται να συμφωνούν ότι το ανώτερο μέρος της ψυχής είναι το νοητικό. Και αυτή την άποψη έχω και εγώ (θα συμφωνήσω και με τον Νικόμαχο που πιο πάνω συνέδεσε την ψυχή με την σκέψη). Εάν υπάρχει 'ψυχή' (προσωπικά είμαι βέβαιος ότι υπάρχει, και ότι εξακολουθεί να υφίσταται μετά θάνατον) και εάν δεχτούμε ότι οι υψηλότερες ανθρώπινες διεργασίες είναι καθαρά νοητικές τότε και η ανθρώπινη ψυχή πρέπει να έχει σαν σημαντικότερο χαρακτηριστικά την νόηση.

29/08/2017, 21:09:08
quote:

quote:
NIKOMAXOS

Γιατί ήταν μαλακiα ; Τι άλλο μπορεί να παράγει ο εγκέφαλός μας εκτός από σκέψη (μεταφορικά), ηλεκτρισμό και ορμόνες (κυριολεκτικά) ;

Edited by - yellow_code on 29/08/2017 19:33:05

yellow_code

Θα σου παραθέσω την ερώτηση που υπέβαλα στον Πυρινο.

Οταν λές πως ο εγκέφαλος παράγει σκέψη, θα πρέπει να αναλύσεις τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, καθώς και τον μηχανισμό παραγωγής.
Μπορείς?

Σαφώς όχι. Αρα ο εγκέφαλος δεν παράγει σκέψη.
Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβετε αυτό?

Αν ναι, τότε δεν έχει κανένα νόημα η συνέχεια.

kost

Ημουν σίγουρος πως θα με "πιάσεις" αμέσως.
Σαν ψυχάκιας που είσαι!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.