- Χριστιανισμός: "ο μη μεθ'εμού... φωτιά και τσεκούρι" - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναικός δεν ήθελε να τελειώσει πρώτος για να παίξει στα play-offs, πολύ κονόμα ξέρεις τίποτα;
Αν είναι έτσι χαλάλι του αρκεί να πάει στο Champions league
quote:
europaios2
...θέλοντας και μη είμαι και Βουδιστής και Μουσουλμάνος! δεν κάνουν οι τίτλοι τον οπαδό αλλά τα έργα!...
Χάρηκα που είσαι πολύθρησκος,Βουδιστής, Χ.Ο. τίποτ'άλλο;
απ'οτι θυμάμαι γλυκοκοίταζες και την Αφροδίτη πονηρέ!
Δεν εννοούσα εσένα για να ζητήσεις συγνώμη. Είμαι σίγουρος και ο ίδιος ο Χριστός να στο ζητούσε δεν θα το έκανες, τα είπαμε αυτά ,σαν τον Πέτρο( αυτός δεν έκοψε το αυτί;) μη μας πάρουν τον αέρα!
φιλικά Γιάννης.
Υ.Γ. Μη χάνεις το χιούμορ σου το ξέρω ότι είναι από άλλο τόπικ αλλά μ' άρεσε!
quote:
Ρε φίλε Γιάπετ, τα αποσπάσματα κι οι δεκάρικοι του
Ρασιά, κείμενα των Μακεδόν και sesostris;
Ε ας μην τρελαθούμε κιόλας… Τα κείμενα που βάζω
ξέρεις καλά ότι είναι κείμενα ιστορικών πηγών κι
όχι ψέματα όπως των φίλων μας, αυτό γιατί το προσπερνάς;
Παράδειγμα το θέμα που έχουμε ξαναπεί για το αν κυνηγούσαν
τους φιλοσόφους στην αρχαία Ελλάδα...
Τελικά είσαι περίπτωση....
Προς απόδειξη όλων αυτών που λες (περί Ρασιά και δικών σου "ιστορικών πηγών") και που παρέθεσα, αντιγράφεις, ακόμη και σ' αυτό το μήνυμα και αναμασάς την οοδε, τον απολογητή και την αρχαιοπληξία.
Είσαι για ιατρική έρευνα...
Μεγάλε... ιστοριοδίφη.![]()
![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
τίποτα… αλήθεια επικοινωνείς με τον εγκέφαλο σου;
Τι λες; Σου λέω κάποια στοιχεία και μιλάς πάλι
για ΟΟΔΕ κλπ; Ρε φίλε, τι κάνεις και ξεφεύγεις τόσο;
Πως το πετυχαίνεις;
Απλά αγνοείς τον άλλο, με ανωτερότητα, ή
τίποτε άλλο;Είναι έτσι όπως τα λέω ή όχι,
φέρε τα δικά σου στοιχεία…
Επί της ουσίας τίποτε πάλι…
στου κουφού την πόρτα… πάρε την πόρτα και φύγε…
Εγώ τώρα τι να πω,... μεγάλε αφασία;…
quote:
sonofzeus:
Φίλε europaios2
είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναικός δεν ήθελε να τελειώσει πρώτος για να παίξει στα play-offs, πολύ κονόμα ξέρεις τίποτα;
Αν είναι έτσι χαλάλι του αρκεί να πάει στο Champions league
-Παραμύθια είναι, πάμε για εμφύλιο! Ο Τζίγκερ είναι βλάκας του δώσανε τον ΠΑΟ για να μην ασχοληθεί με τα πετρέλαια!
- Ο Βγενόπουλος είναι πανέξυπνος αλλά απατεώνας σαν τον Κόκαλη, θέλει τον ΠΑΟ για λαϊκή στήριξη! Ας αναλάβει τον ΠΑΟ (κάτω από 5% πιθανότητες) ας κάνει μεταγραφές να φέρουμε το Ευρωπαϊκό και ας τολμήσουν να του πειράξουν έστω και τρίχα! ποιος Παπανδρέου που θέλησαν κάποτε να τον συλλάβουν!...........λαϊκό προσκύνημα θα γίνει! ο άγιος Βγενόπουλος!
quote:
sonofzeus! Χάρηκα που είσαι πολύθρησκος,Βουδιστής, Χ.Ο. τίποτ'άλλο;
απ'οτι θυμάμαι γλυκοκοίταζες και την Αφροδίτη πονηρέ!
Δεν εννοούσα εσένα για να ζητήσεις συγνώμη. Είμαι σίγουρος και ο ίδιος ο Χριστός να στο ζητούσε δεν θα το έκανες, τα είπαμε αυτά ,σαν τον Πέτρο( αυτός δεν έκοψε το αυτί;) μη μας πάρουν τον αέρα!
-Αν αυτά κατάλαβες και γω μαζί σου!!!!!!

quote:
γιαπετ:
Τελικά είσαι περίπτωση....Προς απόδειξη όλων αυτών που λες (περί Ρασιά και δικών σου "ιστορικών πηγών") και που παρέθεσα, αντιγράφεις, ακόμη και σ' αυτό το μήνυμα και αναμασάς την οοδε, τον απολογητή και την αρχαιοπληξία.
Είσαι για ιατρική έρευνα...
-Tόσο πολύ σε χαλάει που δε γράφει το link? αυτό σε νοιάζει βρε γιαπετ! ή το περιεχόμενο? και οα macedon όταν έγραψα από τον απολογητή για το θέμα <<γιατί τα παιδιά μας διδάσκοντε πλαστή ισοτρία>> μου σκάναρε τη σελίδα από την ιστορία του Τρικούπη η οποία έλεγε τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που ισχυριζόταν ο απολογητής!.................για να μας δείξει το πόσο ψεύδεται ο απολογητής! όταν όμως σκάναρα και εμφάνισα την ίδια σελίδα με ακριβώς αυτά που ισχυριζόταν ο απολογητής .........τότε μούγκα στη στρούγκα.............αρκέστηκε να πει ότι ήθελε να δει αν θα το έβρισκα..........και είχαν περάσει 3 μήνες από τότε!!!!!!! θα μπορούσε στον πρώτο ή στο δεύτερο μήνα να βγει και να πει............<<έ! σου την έσκασα! δεν είναι τελικά έτσι! απλά δοκίμασα την αντίληψή σου!>>
περάσαν όμως 3 μήνες .............και μετά παιδιάστηκες δικαιολογίες!
όποιος θέλει μποορεί να το διαπιστώσει και στη σελίδα 17 στο θέμα που είμαστε τώρα γιατί το μετέφερα αυτό για να δείξω ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να γίνονται ειδικά από δάσκαλο πράγμα
αλλά γιατί τώρα ξύνεις πληγές?
-Αν αμφισβητείς τις πηγές να καταγκείλεις συγκεκριμένη πηγή για να την <<εξετάσουμε>> δε θα μας απαγορεύσεις όμως να κινούματε και όπως νομίζουμε! Εξάλου το ίδιο είχες κάνει και εσύ....για παράδειγμα όταν ήθελες να με <<ενημερώσεις>> στο θέμα υπάρχει δημιουργός σελίδα 31!
απλά παράθεσες την πηγή!
-Οπότε αν αυτό είναι το πρόβλημά σου δηλαδή το ότι δεν γράφουμε τα λινκ, τουλάχιστον εγώ που εκπροσωπό μόνο τον ευατό μου θα το κάνω. Το να μην κατεβάζω όμως σεντόνια όποτε το κρίνω αυτό ξέχασέτο.
-Τι διαφορά δηλαδή έχουν τα χεορόγραφα σεντόνια από τα copy paste όταν επρόκειτο για πληροφορίες και όχι πρωσωπικές τοποθετήσεις? Μήπως και αυτά δε γράφονται από πηγές βιβλία? που τα έχουν γράψει συγγραφείς?

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
quote:
europaios2
-Τι διαφορά δηλαδή έχουν τα χεορόγραφα σεντόνια από τα copy paste όταν επρόκειτο για πληροφορίες και όχι πρωσωπικές τοποθετήσεις?
Γιατί απλά είναι διαφορετικό να παρουσιάζεις σαν πηγές αυτές που ενδεχομένως διάβασε κάποιος άλλος και σου λέει ότι έτσι είναι, από το να παρουσιάζεις πράγματα που έχεις διαβάσει εσύ.
Βλέπεις, ό,τι έχω παρουσιάσει εδώ το έχω διαβάσει από την πηγή που αναφέρω. Εγώ, προσωπικά! Ο,τι έχεις παρουσιάσει εσύ και οι φίλοι σου (με εξαίρεση τον Κορδάτο), το έχουν διαβάσει άλλοι και συ δεν έχεις δει ούτε το εξώφυλλο. Παρ'όλα αυτά το επικαλείσαι χωρίς να ξέρεις καν τι γράφει.

macedon
quote:
macedon:
Γιατί απλά είναι διαφορετικό να παρουσιάζεις σαν πηγές αυτές που ενδεχομένως διάβασε κάποιος άλλος και σου λέει ότι έτσι είναι, από το να παρουσιάζεις πράγματα που έχεις διαβάσει εσύ.Βλέπεις, ό,τι έχω παρουσιάσει εδώ το έχω διαβάσει από την πηγή που αναφέρω. Εγώ, προσωπικά! Ο,τι έχεις παρουσιάσει εσύ και οι φίλοι σου (με εξαίρεση τον Κορδάτο), το έχουν διαβάσει άλλοι και συ δεν έχεις δει ούτε το εξώφυλλο. Παρ'όλα αυτά το επικαλείσαι χωρίς να ξέρεις καν τι γράφει.
-Με τι λογική αυτή θα έπρεπε να είχαμε τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας σπίτι μας! και στο διαδύκτιο να μην μπαίναμε ποτέ.
-Εξάλλου μπορούμε να τσεκάρουμε και ενδεικτικά τα διάφορα site που χρησιμοποιούμε αλλά εγώ τουλάχιστον κατά καιρούς έχω ανταλλάξει βιβλία με φίλους μου. Έτσι ενώ γνωρίζω κάποια θέματα τυχαίνει να μην έχω το βιβλίο! ώστε να το επικαλεστώ. Όταν λοιπόν βλέπω αυτά που έχω διαβάσει στο διαδύκτιο γιατί να μην επικαλεστώ την πηγή?
-Έτσι την πάτησες με την ιστορία του Τρικούπη την είχα διαβάσει χρόνια πριν σε τρίτομο τεύχος αν θυμάμαι καλά! της εφημερίδας το Βήμα! Τα βιλία τα επέστρεψα αλλά θυμόμουνα το σκηνικό με τον πατριάρχη! όταν με διέψευσες! έψαχνα να βρω το φίλο μου. Δεν τον βρήκα και μόλις ευχέρησα πήγα σε βιβλιοθήκη!.........αλλιώς ίσως να μην είχα ασχοληθεί! ............Ερώτηση γιατί για παράδειγμα να λέει ψέματα κάποιο site και όχι εσύ? ή εγώ? τη στηγμή όμως που αναφέρονται οι πηγές μπορεί να ελεχθεί αυτό! μια του κλέφτη δυο τρεις και η κακή του, εξάλλοου οι στοιχειώδεις γνώσεις πάντα υπάρχουν! τα βιβλία και τα site λινουν τις λεπτομέρειες! όταν λοιπόν συμφωνείς με την περίληψη γιατί να μην επικαλεστείς τις λεπτομέρειες του site?
Για παράδειγμα σε αυτά που παρέθεσε ο γιαπετ! έστω και για άλλο λόγο! με τις στοιχιώδεις γνώσεις γνωρίζω ότι οι Βυζαντινοί επιτέθηκαν στην Κρήτη για να την ανακαταλάβουν από τους Άραβες! Αν λοιπόν συναντήσω site που έχει τις λεπτομέρειες του γεγονότος αυτού φυσικά και θα το επικαλεστώ εφόσον δεν έχω πρόχειρη άλλη πηγή! στο σπίτι μου, έστω και αν δεν έχω δει το εξώφυλλο!
Καληνύχτα............αύριο πάλι!Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
quote:
trexagireve
Αγαπητέ Sesostris άνθρωπος με χιούμορ,ίσον
άνθρωπος του πνεύματος…
Αυτο όσον αφορά την ερώτηση περί κέντρων…
Τώρα για τις αποδείξεις που ζητάς,ορίστε μερικά
ιστορικά στοιχεία, με πηγές και εξηγήσεις περί του κατά πόσο ο χριστιανισμός ήταν ότι καλύτερο έτυχε στην περίοδο του
Βυζαντίου και για την συνέχιση του ελληνικού πολιτισμού,που είχε αρχίσει και εκφυλίζονταν… (ακολουθεί copy-paste σεντόνι)
Φίλε trexagireve , το "Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν" αντί λοιπόν να κατεβάσεις όλο αυτό το σεντόνι , θα μπορούσες κάλλιστα να μου δόσης την διέυθυνση της ιστοσελίδας να τα διαβάσω μόνος μου .
Γιατί μη μου πεις ότι όλα αυτά δεν ήταν copy-paste , και ότι έχεις την Αγγλική έκδοση του Edward Gibbon από την οποία τα πήρες ;
Πάντως η δική μου έκδοση λέει άλλα .
quote:
trexagireve
Φίλε Γιάπετ, είναι η απάντηση σε αυτά που λέει
ο sesostris, όταν τα βάζει αυτός η ο Μακεδόν
είναι καλά κι όταν τα βάζω εγώ ή ο europaios βρωμάνε;
Εγώ φίλε μου δεν κατέβασα ποτέ μου copy-paste σεντόνια . Ότι έχω γράψει μέχρι τώρα είναι βγαλμένο από πρωτογενείς πηγές μέσα από τα βιβλία της βιβλιοθήκης μου τα οποία έχω διαβάσει ολόκληρα και έχω αποκτήσει δική μου άποψη , και δεν αντιγράφω ιστορικά μαγειρέματα άλλων τα οποία δεν μπορώ να συγκρίνω .
Και θεωρώ γελοίο διάλογο αν αρχίσω εγώ το copy-paste από το http://www.hellenicreligion.gr/index.htm και το www.rassias.gr και συ από το www.apologitis.com/ και το
http://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/2romanity/nonexistent_persecutions.htm
και όποιον πάρει ο χάρος .
Αλλά αρκετά απομακρύνθηκα από το θέμα , αυτόν τον καιρό τον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω για τους "Γνωστικούς" , και για τους διωγμούς που τους έγιναν από τον Ιουστινιανό . Μόλις συγκεντρώσω τα απαραίτητα στοιχεία θα έχεις νέα μου , γιατι δεν θα απαντήσω εκτός θέματος μέχρι τότε .

quote:
europaios2
-Με τι λογική αυτή θα έπρεπε να είχαμε τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας σπίτι μας!
Γι'αυτό βλέπεις ότι οι μόνοι που έχουν άποψη επί παντός επιστητού είναι τελικά οι αγράμματοι που δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται και νομίζουν πως τα ξέρουν όλα. Είναι ταυτόχρονα ιστορικοί, βιολόγοι, θεολόγοι, φιλόσοφοι, προφήτες, μελλοντολόγοι, μελετητές των γραφών, φυσικοί και δε συμμαζεύεται. Πετάγονται από θέμα σε θέμα και γράφουν ό,τι μπαρούφα έχουν μαζέψει από το ιντερνετ και από άλλους ημιμαθείς που τους καθοδηγούν, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν ανθρώπους που γνωρίζουν το συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον πολύ καλά.
Τώρα θα νομίζεις ότι αυτά τα λέω για σένα... Σωστό κι αυτό.
quote:
europaios2
-Έτσι την πάτησες με την ιστορία του Τρικούπη την είχα διαβάσει χρόνια πριν σε τρίτομο τεύχος αν θυμάμαι καλά!
Την πάτησα εγώ επειδή εσύ δεν είχες διαβάσει την πηγή και την ξεσήκωσες από τον απολογητή; Είσαι στα καλά σου;
Εμένα η δική μου έκδοση το είχε στη σελίδα 122 και το παράθεσα. Αλήθεια, η δική σου τι έκδοση ήταν;
Φυσικά, το ότι είχες διαβάσει την "Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως" του Τρικούπη ούτε σαν αστείο δεν μπορεί να το πάρει κανείς, όπως και ότι πήγες στη βιβλιοθήκη. Ταλαίπωρε ευρωπαίε...
Α, και για την ενημέρωσή σου, δεν είναι τρίτομη, τετράτομη είναι.
quote:
europaios2
Ερώτηση γιατί για παράδειγμα να λέει ψέματα κάποιο site και όχι εσύ?
Γιατί πολύ απλά εγώ μπορώ να αποδείξω τις πηγές μου γιατί τις έχω στη βιβλιοθήκη μου. Εσύ;
Το site απευθύνεται σε ανεγκέφαλους που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και δεν έχουν ανοίξει στη ζωή τους βιβλίο (κι ούτε πρόκειται να ανοίξουν), καλή ώρα.
quote:
europaios2
εξάλλοου οι στοιχειώδεις γνώσεις πάντα υπάρχουν!
Κρίνοντας από την περίπτωσή σου, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.
Οσον αφορά το άτομό μου, είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με σένα ή με οποιονδήποτε άλλο παρόμοιο παπαγάλο και φυσικά δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω διάλογο με sites.
Κάτι τέτοιο υποβιβάζει τόσο το άτομό μου στο επίπεδο του χριστιανού όσο και την πνευματική μου εργασία που καταθέτω εδώ.
Ερρωσθε και ευδαιμονείτε.

macedon
Διαφορετικά δεν θα επέμενες (εμμέσως πλην σαφώς), ότι αυτά τα σχόλια είναι δικά σου, εκτός αν είσαι τόσο ανόητος (πράγμα που δεν μπορεί να είναι αλήθεια) και πιστεύεις ότι μπορεί κάποιος να το πιστέψει.
Τα μόνα δικά σου είναι κάτι "Φίλε Γιάπετ, για την …τυρόπιτα δεν μας είπες," και "στου κουφού την πόρτα… πάρε την πόρτα και φύγε…", εκεί δεν σε αμφισβητεί κανείς.
Τις απαντήσεις "στις δικές σου" τοποθετήσεις, τις είδες στο "δικό μου" σεντόνι, μόνο τέτοιες σου αρμόζουν, αλλά δεν έχω σκοπό να το ξανακάνω, διότι δεν είμαι μαϊμού.
Τουλάχιστον ο ευρωπαίος, κάνει αντιγραφή, το παραδέχεται αλλά πήρε κι ένα έργο (τον Κορδάτο) και προσπαθεί να το διαβάσει και αφού επιμένει θα το καταλάβει στο τέλος.
Η δική σου "περίφημη" βιβλιοθήκη με τα σπάνια έργα που είναι;
Σε άλλο σπίτι;
Σε άλλη πόλη;
Στη φαντασία σου;
Ή μόνο σ' ένα μήνυμα κάποτε στο φόρουμ;
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
Α. ΓΕΝΙΚΑ
Ολοι οι διωγμοί που εξαπέλυσαν επί 650 χρόνια οι οπαδοί του Ναζωραίου στο Βυζάντιο εναντίον όλων των μη ορθοδόξων, ήταν θεσμοθετημένοι, νομικά κατοχυρωμένοι και κυβερνητικά καθοδηγούμενοι.
Το πλήθος και το περιεχόμενο των νόμων που οριοθέτησαν τους διωγμούς αυτούς, καθώς και τα αποτελέσματα της εφαρμογής των νόμων αυτών, δεν αφήνουν καμία αμφισβήτηση ότι οι διωγμοί δεν ήταν ούτε έργο μεμονωμένων φανατικών ούτε περιορισμένης έκτασης ούτε καν εστιασμένοι σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Αποτελούσαν επίσημη πολιτική των νεορωμαίων χριστιανών αυτοκρατόρων και κατ'επέκταση του ρωμαϊκού κράτους κατά πάντων που δεν ήταν χριστιανοί (κατά το επίσημο δόγμα των Ρωμαίων) με έναν και μοναδικό αντικειμενικό σκοπό: ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.
Η πορεία επιβολής του χριστιανισμού, όπως καταγράφεται μέσα από την ιστορική πορεία της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά και όπως καταδεικνύεται από τη χρονική καταγραφή της νομοθεσίας, περνάει από τα παρακάτω στάδια:
1. Περιορισμένες διώξεις εθνικών
2. Περιορισμοί εθνικών θρησκειών
3. Γενική απαγόρευση εθνικών θρησκειών
4. Γενικός διωγμός εθνικών
5. Γενικός διωγμός "αιρετικών"
6. Επιβολή του χριστιανισμού διά νόμου ως υποχρεωτικού.
Β. Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Οι νόμοι που θεσμοθετούν τους διωγμούς ξεκινούν από τα πρώτα έδικτα του Κωνσταντίνου και ολοκληρώνονται ουσιαστικά με τις Νεαρές του Ιουστινιανού. Αν και το νομοθετικό έργο του Ιουστινιανού επεκτάθηκε με την "Εκλογή Νόμων" του Λέοντος Γ΄ του Ίσαυρου, εντούτοις, η βασική επιδίωξη των αυτοκρατόρων που ήταν η επιβολή του χριστιανισμού δια παντός μέσου, ολοκληρώνεται με τις "Νεαρές" του Γιουτπράδα.
Ετσι, συνολικά έχουμε τους εξής κώδικες που ενσωματώνουν νόμους για διωγμούς εναντίον των μη χριστιανών: Τον Κώδικα του Θεοδοσίου (Codex Theodosianus) και το Αστικό Δίκαιο (Corpus Juris Civilis) του Γιουτπράδα, που ενσωματώνει τον Κώδικα (Codex Justinianus) και τις Νεαρές.
Ως προς το περιεχόμενο, οι νόμοι μπορούν να ταξινομηθούν σε κατηγορίες, για την ευκολία της μελέτης τους. Ετσι έχουμε:
- Νόμους κατά των εθνικών θρησκειών
- Νόμους κατά των "αιρέσεων"
- Νόμους κατά των λατρευτικών χώρων των εθνικών θρησκειών και των "αιρέσεων"
- Νόμους κατά των μη χριστιανών
- Νόμους επιβολής του χριστιανισμού
Τα όρια μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών δεν είναι ευδιάκριτα, καθώς ένας νόμος μπορεί ταυτόχρονα να περιέχει την απαγόρευση μιας θρησκείας και ο ίδιος να περιλαμβάνει και τα μέτρα για τους οπαδούς της θρησκείας αυτής.
Γ. Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
Ενα από τα βασικά αναπόδεικτα επιχειρήματα των ανιστόρητων απολογητών είναι η θέση: "ναι, υπήρχαν νόμοι για διωγμούς, αλλά δεν εφαρμόστηκαν".
Εκτός της έλλειψης συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων (το αντίθετο μάλιστα ισχύει), μια τέτοια θέση, θα μπορούσε να ευσταθεί (κι αυτό κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις) εάν μιλούσαμε για ένα συγκεκριμένο νόμο που σε κάποια χρονική στιγμή δεν εφαρμόστηκε. Το να μιλάμε για μη εφαρμογή της συνολικής νομοθεσίας του Βυζαντίου σε μια χρονική περίοδο αιώνων, μόνον σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί. Πρέπει να είναι η μοναδική περίπτωση στην παγκόσμια ιστορία που ένα σύνολο νόμων δεν εφαρμόστηκε για μία τεράστια χρονική περίοδο από τους ίδιους που πίεσαν για τη θεσμοθέτησή τους. Πόσο μάλλον που η ιστορική πραγματικότητα καταδεικνύει πως πολλές φορές συνέβαινε το αντίθετο. Πως δηλαδή, πολλοί από τους διωγμούς που συνέβαιναν δεν είχαν νομοθετική κάλυψη και ο νόμος θεσπιζόταν αργότερα, ώστε και να δώσει ασυλία στους χριστιανούς διώκτες και να "οργανώσει" καλύτερα τους διωγμούς.
Οι νόμοι περί διωγμών όχι μόνο εφαρμόστηκαν αλλά εφαρμόστηκαν σκληρά και σε όλο το εύρος τους. Κι αυτό γιατί την ευθύνη εφαρμογής των νόμων την είχαν οι τοπικοί χριστιανοί έπαρχοι και (ανεπίσημα) οι χριστιανικές αρχές, τους οποίους συνήθως ο αυτοκράτορας καθιστούσε υπεύθυνους για την εφαρμογή των νόμων αυτών (για παράδειγμα ο νόμος 16.10.4 του Θεοδοσιανού Κώδικα που θέσπισε ο Κωνστάντιος το 346 μαχχ και που τιμωρεί με αποκεφαλισμό όποιους τολμήσουν να κάνουν θυσίες και ταυτόχρονα με την ίδια ποινή τους διοικητές των επαρχιών που θα αμελήσουν για την εφαρμογή του νόμου αυτού).
Στη συνέχεια και στα επόμενα μηνύματα, θα παρουσιάσω όλους τους νόμους που άπτονται της βίαιης επιβολής του χριστιανισμού, σύμφωνα με τις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν.
Τα στοιχεία για το Θεοδοσιανό Κώδικα είναι από το βιβλίο του O.F. Robinson "Το Ποινικό Δίκαιο της Αρχαίας Ρώμης" (εκδ. 1995), ενώ μεγάλο τμήμα των στοιχείων πάρθηκαν από το τεράστιο έργο του Fred Blume "Ο Ιουστινιάνειος Κώδικας" (έκδ. 2005 - Πανεπιστήμιο του Wisconsin) (Πολλοί από τους νόμους που υπήρχαν στον Κώδικα του Θεοδοσιανού ενσωματώθηκαν στον Κώδικα του Γιουτπράδα). Τέλος, τα στοιχεία για τις "Νεαρές" πάρθηκαν από τον τρίτο τόμο του έργου "Corpus Iuris Civilis - Iustiniani Novellae" του Rudolfus Schoell και από το έργο του Θεοδώρου Σχολαστικού "Νεαραί του Ιουστινιανού". Μερικά στοιχεία πάρθηκαν επίσης από το έργο "Εκλογή Λέοντος και Κωνσταντίνου" του Αντώνιου Μομφεράτου (έκδοση 1889).
Συνεχίζεται

macedon