ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΟΙ ΘΕΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΟΙ ΘΕΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Lock_Smith30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
25/02/2008, 02:51:27
quote:
Sesostris:
Φίλε europaios2 , ποτέ μου δεν έχω δηλώσει Χριστιανός , γιατί απλούστατα δεν ασπάζομαι και δεν ανήκω σε καμία θρησκεία .
Τα πάντα προσπαθώ να τα ερευνήσω καθαρά από την ιστορική και όχι την μεταφυσική τους πλευρα .
Οι αντιρήσεις μου σε πολλά θέματα που αφορούν τον Χριστιανισμό , δεν συνεπάγονται κατ' ανάγκη και μίσος για την θρησκεία σου , όπως και για καμία άλλη .
Αν ήσουν Μουσουλμάνος επί παραδείγματι θα διαφωνούσαμε για το Ισλάμ , και θα σου εξέθετα τις αντιρήσεις μου για την ιστορική ακρίβεια ορισμένων δοξασιών που αφορουν την θρησκεία αυτή .

-Άλλο να λες τις αντιρήσεις σου άλλο να κάνεις προτροπές να μην πηγαίνου οι Χριστιανοί στην εκκλησία ως δείγμα τάχα διαμαρτυρίας ........... μοίαζω για αφελής?

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!
--ΚΑΫΜΕΝΕ ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!!

25/02/2008, 07:19:27
quote:
europaios2
μοίαζω για αφελής?

Ποτέ μην κάνεις μια ερώτηση αν δεν είσαι έτοιμος για την απάντηση...

macedon

25/02/2008, 11:35:19
quote:
europaios2
-Άλλο να λες τις αντιρήσεις σου άλλο να κάνεις προτροπές να μην πηγαίνου οι Χριστιανοί στην εκκλησία ως δείγμα τάχα διαμαρτυρίας ........... μοίαζω για αφελής?

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!

Δεν τους πιάνεις πουθενά.
Όποτε θέλουν δηλώνουν άθεοι, άλλες φορές ένθεοι, άλλες φορές αδιάφοροι, άλλες φορές ........

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως είναι χριστιανομάχοι.

Εσένα, όμως, europaios2, κολλώντας σου την ταμπελίτσα, μπορούν να σε βάζουν στον τοίχο, σε μαντριά και αγέλες και να σου τη λένε όπως αυτοί γουστάρουν. Αλίμονο όμως αν κάνεις το ίδιο και σε αυτούς.

Άσε που κινδυνεύεις και από τους μοντεράτορες ……….

symbolΜέλος
25/02/2008, 21:13:33
Sesostris
Τη συνήθεια των Ελλήνων να τιμούν σαν πολιούχους τους τοπικούς ήρωες , ακολούθησαν και οι Ρωμαίοι αυτοκράτορές , οι οποίοι κατά τα πρότυπα των Φαραώ της Αιγύπτου οι οποίοι εθεωρούντο σαν θεϊκές μετενσαρκώσεις , την επεξέτειναν ακόμα περισσότερο ψηφίζοντας νόμους που υποχρέωναν το λαό να τους αποδίδη τιμές θεών .

Αγαπητέ Sesostris αυτό είναι τουλάχιστον ιστορικά ανακριβές.
Οι ρωμαίοι δεν αντέγραψαν την συνήθεια των Ελλήνων να τιμούν τους πολιούχους τους, αλλά την ήδη καθιερωμένη λατρεία ως θεών των Ελλήνων ηγεμόνων των Ελληνιστικών κρατών.

Γι αυτό και η λατρεία του αυτοκράτορα βρήκε ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος στην Ελληνιστική ανατολή, σε αντίθεση με το δυτικά τμήματα της αυτοκρατορίας.

Οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών της αυτοκρατορίας αμέσως μετά την επικράτησή του Αυγούστου στον εμφύλιο πόλεμο, ζήτησαν να λατρεύουν m;ono αυτόν αποκλειστικά ως θεό.

Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τον ίδιο, ο οποίος απέρριψε το σχετικό αίτημα. Παρ’ όλα αυτά η λατρεία του καθιερώθηκε.

Οι πρέσβεις τη Μυτιλήνης τον αναζήτησαν και τελικά τον συνάντησαν στην επαρχία Ταρρακωνησία της Ισπανίας, για να του μεταφέρουν το ψήφισμα που τον ανακήρυσσε Θεό.

Από τον Αύγουστο επίσης διακηρύχτηκε πως η λατρεία του υπαγορευόταν στους Ρωμαίους πολίτες.
(Κάσσιος Δίων 51.20.7-8 – Σουητώνιος, Αυγ.52).

Οι εξαιρετικές Θεϊκές τιμές που απέδωσαν οι Έλληνες (οι οποίοι θεώρησαν περιττή κάθε αυτοσυγκράτηση) στον Αύγουστο, και οι απροσχημάτιστες και αναλυτικές συγκρίσεις ανάμεσα στον αυτοκράτορα και στους παλιούς θεούς, καθιστούν την θεοποίηση του Αυγούστου κομβική στην ιστορία της λατρείας του αυτοκράτορα και της Ρώμης.

Μια λατρεία που εξακολούθησε να εξαπλώνεται και να ανθεί κατά τους επόμενους αιώνες.

symbolΜέλος
25/02/2008, 21:22:46
Από τον Αύγουστο επίσης διακηρύχτηκε πως η λατρεία του υπαγορευόταν στους Ρωμαίους πολίτες.

Συγνώμη, το παραπάνω διορθώνεται ως εξής:

Από τον Αύγουστο επίσης διακηρύχτηκε πως η λατρεία του απαγορευόταν στους Ρωμαίους πολίτες.

25/02/2008, 22:26:19
quote:
symbol
Αγαπητέ Sesostris αυτό είναι τουλάχιστον ιστορικά ανακριβές.
Οι ρωμαίοι δεν αντέγραψαν την συνήθεια των Ελλήνων να τιμούν τους πολιούχους τους, αλλά την ήδη καθιερωμένη λατρεία ως θεών των Ελλήνων ηγεμόνων των Ελληνιστικών κρατών.

Φίλε symbol , λίγο πιό πάνω από αυτό που σχολιάζεις γράφω :

"Εν τούτοις τους συγκεκριμένους Ήρωες οι Έλληνες τους τιμούσαν μεν , όχι όμως σαν θεούς αλλά σαν προστάτες όπως προανέφερα των πόλεων καταγωγής τους......"

Και έχω αν θέλεις να σου αναφέρω πολλά παραδείγματα μέσα από την "ΩΓΥΓΙΑ" του Αθ.Σταγειρίτη , ο οποίος αναφέρει αναλυτικά τόσο τους τοπικούς ήρωες εκάστης πόλεως , όσο και τους γυμναστικούς αγώνες και τις τελετές που γινόντουσαν προς τιμή εκάστου ήρωα προστάτη από τους συμπολίτες του .
Εκτός τούτου αναφέρομαι στην Αρχαϊκή και όχι την Ελληνιστική μετά Αλέξανδρο εποχή .

Εκτός από τον Άυγουστο ακολούθησαν και άλλοι αυτοκράτορες , οι οποίοι όχι μόνο δεν αποποιήθηκαν την θέωσή τους , αλλά και την επέβαλλαν με νόμο .
Και για αυτό αν θέλης μπορώ να σου παραθέσω πλήθος παραδειγμάτων , όπως περιγράφονται στο "ΠΑΡΑΚΜΗ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ"
από τον Edward Gibbon .

26/02/2008, 02:33:42
Ψηλέ, έχω την εντύπωση ότι τώρα τελευταία, καιροφυλακτείς για να πετάξεις κάποια "εξυπνάδα" και ότι έχεις περιορίσει τη συμμετοχή σου, σ' αυτό.

Γιατί;

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

26/02/2008, 09:45:45
Αγαπητέ Ψηλέ, θα σε παρακαλέσω να περιορίσεις τις απαντήσεις σου στα πλαίσια του σκοπού του θέματος κι όχι στο να "ανάψεις τα αίματα" ανάμεσα σε κάποιους συνομιλητές σου.

Καλή σου μέρα!

In anticipation of my resurrection...

CalderanianΝέο Μέλος
29/02/2008, 00:11:36
Προσωπικά πιστεύω ότι η θεοποίηση ανθρώπων
στην αρχαιότητα και την περίοδο της Ρωμαϊκής
Αυτοκρατορίας, βόλευε
καθαρά τα ιερατεία,ώστε να έχουν δύναμη στις
τότε πολιτείες.
Είναι γνωστό άλλωστε, ότι όποιους δεν χωνεύανε
ή εποφθαλμιούσανε περιουσιακά και άλλα
στοιχεία τους, τους συκοφαντούσανε ώς άθεους
ή αρνήθρησκους και τους
καθαρίζανε, καθαρίζοντας κι αυτοί με τα ζητούμενα τους...
Ψάχνουμε να βρούμε θεούς στα τότε χρόνια, όταν
ο ικανότητες αυτών των ψευτοθεών ήταν καθαρά
ανθρώπινες, με πάθη τόσο χαμηλά ώστε φαίνεται
έντονα τι ρόλο έπαιζε η ...θέωση τους....
Είχαν τη δύναμη στα ΄χέρια τους και γι' αυτό
τους δίδανε τοιαύτη
τιμή, ώστε με την κολακεία να πετύχουνε το να
βρίσκονται κοντά τους...
Πάντως τα ιερατεία της αρχαιότητας, είχαν σαφώς
μεγαλύτερη δύναμη
με κάθε νέα θέωση, καθώς στόχος τους γίνονταν έτσι
όσοι διαφωνούσαν
και έτσι είχαν ένα βαρύ όπλο στα χέρια τους....
01/03/2008, 03:01:15

europaios2
μοίαζω για αφελής?

macedon!
<<Ποτέ μην κάνεις μια ερώτηση αν δεν είσαι έτοιμος για την απάντηση...>>

-Άλλη ερώτηση! πιος από εδώ μέσα είναι επιδειξίας? αλλά με την κυριολεξία της λέξης?
και μη μου πει κανείς ότι είμαι εκτός θέματος γιατί στο forum γράφτηκε! και όχι στην πλατεία!.............

-Ας μου απαντήση ο φίλος μου ο macedon!

quote:
Dying_Incubus:
Αγαπητέ Ψηλέ, θα σε παρακαλέσω να περιορίσεις τις απαντήσεις σου στα πλαίσια του σκοπού του θέματος κι όχι στο να "ανάψεις τα αίματα" ανάμεσα σε κάποιους συνομιλητές σου.

Καλή σου μέρα!

........Υπάρχουν τόσοι τρόποι Dying_Incubus!.........μη σκας!
-Γιαπετ! κάνε καμιά γκριμάτσα!...... καλύτερα! ......έχουν πλάκα!

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!