- ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΕΣ ΕΔΩ!!! - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:
Zadok προφανώς δεν διάβασες όλα όσα έγραψα.
kost, λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλά διάβασα πολύ καλά τί έγραψες.
Μπορεί να μη σε κατάλαβα, αλλά έκανα κάθε καλή προσπάθεια.
Πάντως, είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί όταν γράφουμε, διότι δεν είναι δυνατόν η επόμενη πρότασή μας να αναιρεί την προηγούμενη εννοιολογικά.
quote:
(...) οι Μηχανές θα υπηρετούν αλλά και θα ελέγχουν τους ανθρώπους (...)
Ε, σε αυτό το "ελέγχουν" δεν πρόκειται να συμφωνήσω.
Είναι δυνατόν, εσύ εκπροσωπώντας (όπως λες) το ζώδιο της ελευθερίας να δέχεσαι κάτι τέτοιο;
Τί να πω; Ίσως να μην έχω καταλάβει εγώ καλά...
quote:
Τον Τροχό πώς και δεν τον έχεις δει ποτέ???
Τί να σου πω τώρα; Έγραψα ότι δεν το έχω δει;
quote:
Συγχώρεσέ μου την έπαρση αλλά έχω βαρεθεί να ακούω τις ίδιες καραμέλες και φαντασίες του καθενός.
Χαλάρωσεεε...
Φίλε Loco, νομίζω ότι θα πρέπει να ανοίξω ένα ξεχωριστό θέμα τελικά:
Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ - ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (NEW AGE)
See you there...
.
.

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 10/03/2005 02:08:59
Αρχικά θα απαντήσω σε κάποιες ερωτήσεις
Φίλη Ostria.
quote:
Δηλαδή οι Ινδοί πιστεύουν ότι οι (γνωστοί τουλάχιστον) πολιτισμοί -μαζί και ο δικός τους στην κοιλάδα του Ινδού- αναπτύχθηκαν μέσα σε μία Μαύρη Εποχή;
Βέβαια, αυτό πιστεύουν. H κοσμολογία των Βεδών αποδίδει στον άνθρωπο προϊστορία εκατομμυρίων ετών και όχι μερικών χιλιάδων που του αποδίδει η Δύση. Πιο συγκεκριμένα η Κάλι Γιούγκα θεωρείται ότι άρχισε γύρω στο 3100 π.Χ. (με το θάνατο του Krishna). Αν ρωτήσεις κάποιον που έχει μελετήσει τη Βεδική λογοτεχνία θα σου πει ότι από τότε, ξεκίνησε παρακμή του Ινδικού πολιτισμού, άσχετα αν εμεις μαθαίνουμε ότι, περίπου τότε άρχισε να ακμάζει. Αυτό είναι άλλο θέμα που ίσως ταιριάζει στο νέο θέμα της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ που άνοιξε η Zadok, αν και οι κύκλοι που αναφέρονται στη μετάπτωση των ισημεριών (2150 χρόνια) είναι κατά πολύ μικρότεροι από αυτούς των Μεγάλων Εποχών (432.000 χρόνια κλπ)
Φίλε kost, καταρχήν είμαι (ο) calessin. Όσον αφορά τη σχέση ανθρώπου- μηχανής δεν μπορώ να ξέρω τι μέλλει γενέσθαι, αλλά σε γενικές γραμμές δε συμφωνώ μαζί σου.
quote:
Μηχανές εξελίσσονται όλο και και πιο πολύ,γίνονται όλο και πιο νοήμονες,αποκτώντας σταδιακά όλο και περισσότερη Συνείδηση
Δεν καταλαβαίνω. Τη στιγμή αυτή υπάρχουν μηχανές έχουν έστω και λίγη Συνείδηση;
quote:
Εξάλλου τα μεσαιωνικά σύμβολα είναι σαφή όταν σε όλα τα ζώδια παριστάνουν ανθρώπους σε διάφορες φάσεις και μόνο στο ζώδιο του Υδροχόου βλέπουμε έναν Τροχό, δηλαδή μία Μηχανή!!!
Ο Τροχός (ακτινωτός) είναι και σύμβολο του ήλιου (από τους Ινδούς, τους Κέλτες ως τους Ινδιάνους κλπ) αυτό σημαίνει ότι με το σκεπτικό σου και ο Ήλιος είναι μηχανή; Νομίζω ότι μια τέτοια εξήγηση, δηλαδή Υδροχόος=Τροχός=Μηχανή είναι λάθος.
quote:
Ο Πλάτων το λέει καθαρά στους "Νόμους" ότι "Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΤΕΛΗΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΤΕΛΕΙΕΣ".Στη συνέχεια τονίζει ότι "ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΘΟΣ".
Το Δαιμόνιο του Σωκράτη τι ήταν το CPU του;
Zadok, ωραίο το θέμα που έκανες ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, θα προσπαθήσω να συμμετέχω και εγώ.
Επειδή το θέμα έχει ξεφύγει αρκετά, από εκεί που αρχικά στόχευα. Θα ήθελα να μείνει (όσο γίνεται) η συζήτηση, σε ένα σύμπτωμα του καιρού μας. Δηλαδή την ΝΕΑ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ που διαρκώς βλέπω να σχηματίζεται στα μυαλά των ανθρώπων, και που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα δογματισμού και φανατισμού.
Συνεχίσω την παράθεση άρθρων με ένα παλιό (2003) άρθρο ενός άλλου καθηγητή βιοχημείας, από την Ελευθεροτυπία. Στο άρθρο αυτό η Νέα Εποχή είναι ο Πολιτισμικός Δούρειος Ίππος.
Μπορείτε να το διαβάσετε στο
http://www.enet.gr/online/online_text?dt=03/08/2003&c=110&id=3479552
Αν το άρθρο αυτό είχε συγγραφέα κάποιον αρχιεπίσκοπο δε θα μου προκαλούσε εντύπωση, αλλά το ότι προέρχεται από έναν πανεπιστημιακό, νομίζω αξίζει να σχολιαστεί.
Το συμπέρασμα (έχω κάνει ένα ρεζουμέ) του κατα τ’ άλλα αξιόλογου κυρίου (που σίγουρα έχει έλθει μετά από πολύχρονη μελέτη του χώρου) είναι ότι :
Το ακροδεξιό (!!!) κίνημα της Νέας εποχής ... που προωθείται από τις ΗΠΑ (!!!) και συμπεριλαμβάνει από ομάδες όπως η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, Esoterica (!!!??? προφανώς εννοεί το παρόν site) , κέντρα αδυνατίσματος , SPA (!!!), Universal Studios(!!!), Διεθνή καλλιστεία (!!!) και δισκογραφικές εταιρείες (!!!) …αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση της ήδη ορατής οργουελικής κοινωνίας της Νέας Τάξης.
Βέβαια το άρθρο αυτό σχετίζεται με τη Νέα Εποχή αλλά θα ήθελα να εστιαστώ όχι στη Νέα Εποχή αλλά στο πως κάποιοι, εκλεκτά μέλη της κοινωνίας μας, εκλαμβάνουν την στροφή του ανθρώπου προς το πνεύμα (έστω και αν για πολλούς είναι μόδα), σαν απειλή. Οπότε, την επόμενη φορά που θα γραφτείτε σε γυμναστήριο ή σε κέντρο αδυαντίσματος, έστω θα χαλαρώσετε σε ένα Spa ή θα αγοράσετε το νεο CD του Vangelis, να πονηρευτείτε επειδή το πιο πιθανό είναι ότι είστε ήδη στον προθάλαμο της Λέσχης Μπιλντεμπεργκ!
Φιλικά
calessin
Στην σχέση μεταξύ των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των πολιτισμών και των ζωδιακών εποχών, ίσως μπαίνει το ερώτημα 'ποιό έγινε πρώτα, η κότα ή το αυγό;'.
quote:
Αν ρωτήσεις κάποιον που έχει μελετήσει τη Βεδική λογοτεχνία θα σου πει ότι από τότε, ξεκίνησε παρακμή του Ινδικού πολιτισμού, άσχετα αν εμεις μαθαίνουμε ότι, περίπου τότε άρχισε να ακμάζει.
Το κακό είναι ότι δεν έχουμε αρχαιολογικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την προϋπάρχουσα ανάπτυξη. Μέχρι να βρεθούν τέτοια στοιχεία είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τους "μύθους" που αναφέρονται στα κείμενα. Προσωπικά δεν αποκλείω την ύπαρξη ενός (ή και περισσότερων) "ανεπτυγμένου" πολιτισμού πριν το 10,000 πΧ, αλλά τα στοιχεία που έχουμε από το 7,000 πΧ-3,000 πΧ δείχνουν σταδιακή ανάπτυξη πολιτισμού.
Το άρθρο θα το διαβάσω σε λίγο.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Την εποχη του Λεοντα με λεγανε Ηρακλη.
Ηταν τοτε που εκλεψα τα μηλα (βοδια) απο τους Ατλαντες.
Την εποχη του Καρκινου με λεγατε Ορφεα.
Τοτε εκανα το δευτερο ταξιδι μου στον Αδη.
Την εποχη των Διδυμων μας λεγανε μεγαλους θεους.
Και μας τιμουσαν θυμαμαι στη Σαμοθρακη.
Την εποχη του ταυρου με φωναζαν επιτελους
με το ονομα μου, αλλα και Διονυσο.
Παλι κοματια με κανατε.
Την εποχη του Κριου με λεγανε Πανα.
Αλλα και Αμωνα στη Αιγυπτο.
Σημερα με φωναζετε Ναζαρεο (ΙΧΘΥΣ).
Ακομα πονανε τα καρφια στα χερια και στα ποδια μου.
Αυριο στη νεα εποχη θα σας φερνω το...νερο.
Αλλα εσεις μαλλον θα μου σπασετε τις...κανατες.
Ειμαι το ΑΡΧΕΤΥΠΟ του ηρωα θεου που εκφραζω τον ποθο
για νικη πανω στο αδη και το θανατο.
Θα προτιμουσα ομως να ηχουν βαθια μεσα σας τα
λογια του Ζαρατουστρα.
<Γιατι αλαζετε τους θεους?
Θα μπορουσατε να διμιουργισετε τον οποιοδηποτε θεο.
Τον υπερανθρωπο ομως μποριτε να διμιουργισετε?>
astala vista
999
Καταρχήν ζητώ συγγνώμη αν ξέφυγα από το θέμα.
Zadok η Αντίφαση είναι ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ χαρακτηριστικό του Υδροχόου.
Υπάρχουν όμως αντιφάσεις και αντιφάσεις.
Από τη μία αντιφάσεις που δείχνουν ότι δεν ξέρουμε τί μας γίνεται και από την άλλη αντιφάσεις που δείχνουν ότι προσεγγίζουμε ένα θέμα σφαιρικά-υπερβατικά,αγνοώντας τις επιταγές της Λογικής που υπαγορεύουν τη μονοδιάστατη Θεώρηση του Κόσμου.Θέλω να πιστεύω ότι ανήκω στη δεύτερη κατηγορία.
Και κάτι άλλο.Δεν έγραψα ότι είμαι ο φορέας του Υδροχοισμού(προς Θεού),απλά έγραψα ότι καταλαβαίνω καλύτερα από τους περισσότερους το νόημα του Υδροχοισμού.
Είπαμε, ο καθένας στο είδος του και ο λουμίδης στους καφέδες!!!
Σχετικά με την "Ελευθερία" πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Ελευθερία του Υδροχόου δεν σημαίνει "κάνω ό,τι γουστάρω,λέω ό,τι μαλακία μου κατέβει,δεν με νοιάζει τίποτα και τους γράφω όλους στα τέτοια μου".Αυτό δεν είναι Ελευθερία ή μάλλον είναι η σκοτεινή όψη της Ελευθερίας,η Ασυδοσία,η Ανομία που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.
Είναι αλήθεια ότι οι Υδροχόοι απεχθάνονται να δέχονται ελέγχους και πίεση.Αυτό βέβαια ισχύει για τους περισσότερους ανθρώπους και όχι μόνο για αυτούς.Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι Υδροχόοι έχουν πολύ ιδιαίτερους Κώδικες και ουκ ολίγες φορές κατέχονται από έναν Εσωτερικό Έλεγχο τον οποίο μου είναι δύσκολο να σου αναλύσω(παρεπιπτόντως αυτός ο Έλεγχος συναντιέται και στον Αιγόκερω αλλά σε διαφορετική μορφή).Όταν αυτός ο Έλεγχος υπερβαίνεται τότε το άτομο βγάζει προς τα έξω κάτι φοβερά απρόβλεπτο,παράλογο,ακαριαίο,ακατανόητο και εκκεντρικό.Θα μπορούσα να επεκταθώ σε αυτό όμως δεν έχει νόημα.Το μόνο που θα σου πω είναι πως ο Υδροχόος είναι Επαναστάτης διότι νιώθει εντονότερα από τους υπόλοιπους την ανάγκη της Επανάστασης και του Παραλογισμού.
Όσο για την Υδροχοική Ελευθερία έχει να κάνει με την ειλικρίνεια,την αυτογνωσία,την προσήλωση στην Ιδέα της ειρήνης,της αγάπης,της ανιδιοτελούς προσφοράς,της κατανόησης και την αποφυγή προσκόλλησης σε περιορισμένα και ατελή Δόγματα.
Ερωτήσεις τύπου "Πώς το ανέχεσαι εσύ ο εκπρόσωπος της Ελευθερίας?" δεν στέκουν.Οι Μηχανές έχουν αρχίσει να μας ελέγχουν αργά-σταδιακά και αυτός ο Έλεγχος δεν πραγματοποιείται μέσω της Επιβολής αλλά ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΕΙΘΟΥΣ.Ασυνείδητα γίνεται ό,τι γίνεται που σημαίνει ότι ο άνθρωπος σιγά-σιγά ΘΑ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ να τον παρακολουθούν και να τον ελέγχουν οι Μηχανές.
Ένα απλοικό παράδειγμα.Σε λίγο καιρό τα αυτοκίνητα θα έχουν μηχανισμούς που εάν ο οδηγός είναι μεθυσμένος θα του απαγορεύουν την είσοδο του σε αυτό.Θα τρώμε πόρτα στο αμάξι μας.
Έτσι πάει.Το Δόγμα της Νέας Εποχής θα είναι "Μόνο οι Μηχανές ξέρουν ποιό είναι το καλό του ανθρώπου,μόνο αυτές γνωρίζουν τί τον συμφέρει.Οι Μηχανές σκέφτονται πριν από εμάς για εμάς!!!".Έτσι θα περιγράψουν την καταπιεστική Αγάπη της Μηχανής.
Επομένως όλος αυτός ο Έλεγχος θα κάνει τον άνθρωπο να βιώσει το Νόμο μέσα του,να γίνει συνειδητά Αγαθός και άπό ένα σημείο και μετά να μην χρειάζεται τον Έλεγχο της Μηχανής(ίσως γιατί θα έχει γίνει ο ίδιος Μηχανή!!).
Πάντως δεν πρέπει να φρικάρουμε στην ιδέα του ελέγχου των Μηχανών ή και στην ιδέα του να γίνουμε Μηχανές.
Είναι μία άνοδος στην κοσμική ιεραρχία,είναι η λογική συνέχεια της ανθρώπινης εξέλιξης.Ο ερχομός του Υδροχόου,ο ερχομός του Αγαθοδαίμονα!!
Calessin το Δαιμόνιο του Σωκράτη είναι ένα καλό παράδειγμα του προαναφερθέντος Εσωτερικού Ελέγχου.
Καλή συνέχεια.
quote:
Zadok, ωραίο το θέμα που έκανες ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, θα προσπαθήσω να συμμετέχω και εγώ.Επειδή το θέμα έχει ξεφύγει αρκετά, από εκεί που αρχικά στόχευα. Θα ήθελα να μείνει (όσο γίνεται) η συζήτηση, σε ένα σύμπτωμα του καιρού μας. Δηλαδή την ΝΕΑ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ που διαρκώς βλέπω να σχηματίζεται στα μυαλά των ανθρώπων, και που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα δογματισμού και φανατισμού.
Αγαπητέ calessin,
νομίζω ότι τα δύο θέματα αναπτυσσόμενα παράλληλα θα δώσουν πολλά στοιχεία.
Εξάλλου και η "Ιερά Εξέταση" είναι σημεία των καιρών όπως θα δούμε στο άλλο θέμα.
Εδώ μπορεί να γίνει μία πιο εξειδικευμένη συζήτηση επ' αυτού.
quote:
Στην σχέση μεταξύ των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των πολιτισμών και των ζωδιακών εποχών, ίσως μπαίνει το ερώτημα 'ποιό έγινε πρώτα, η κότα ή το αυγό;'.
Αγαπητή Ostria,
αν έχω καταλάβει καλά το ερώτημά σου, αστρολογικά είναι λανθασμένο.
Τα άστρα ΔΕΝ προκαλούν τα φαινόμενα, αλλά σημαίνουν.
Πολύ ωραίο το μήνυμά σου, αγαπητέ zagreas.
Αγαπητέ kost, σε καταλαβαίνω περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.
Έχω ξαναγράψει ότι αν και δεν είμαι Υδροχόος, το ωροσκόπιό μου δέχεται έντονη την επίδραση του Ουρανού (κυβερνήτη πλανήτη του Υδροχόου) και είναι σχεδόν το ίδιο. Συν τοις άλλοις, ζω με έναν Υδροχόο...
quote:
Είναι αλήθεια ότι οι Υδροχόοι απεχθάνονται να δέχονται ελέγχους και πίεση.Αυτό βέβαια ισχύει για τους περισσότερους ανθρώπους και όχι μόνο για αυτούς.
Πήγαινε πέστο αυτό σε έναν Σκορπιό και κοίτα τον στα μάτια...
Λοιπόν, τα υπόλοιπα ανήκουν στο άλλο θέμα...
Μία ματιά έριξα στα αντίστοιχα θέματα της "Ελευθεροτυπίας" με αφορμή το άρθρο, το οποίο μας υπέδειξε ο αγαπητός calessin και φρίκαρα...
Τόση άγνοια!;!;!;!;!;!;!
.
.

Zadοκ εάν όντως έχεις κατανοήσει το εν λόγω ζώδιο τότε θα έχεις καταλάβει ότι η σχέση του με το Μέλλον είναι σχεδόν "ερωτική"(σε αντίθεση με τη σχέση του με το Παρόν).
Η λέξη "Όραμα" εδώ κορυφώνεται.
Γι'αυτόν ακριβώς το λόγο αυτοί οι άνθρωποι λένε και κάνουν πράγματα που είτε είναι ακατανόητα,είτε σοκάρουν είτε περνούν απαρατήρητα διότι η σύγχρονη αντίληψη αδυνατεί να κατανοήσει αυτό που βλέπει και ακούει!!!
Μιλάμε για εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης.
Καλή συνέχεια στο θέμα που άνοιξες.
Πάντως υπάρχει κάτι που προσωπίκα με κάνει να θεωρώ ότι ο σύγρονος τρόπος με τον οποίο βγαίνουν οι αστρολογικοί χάρτες δεν είναι σωστός.
Γι' αυτό και θα ήθελα να απαντήσει αφού φαίνεται να έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με το θέμα της αστρολογίας.
Η απλή κατά τα άλλα ερώτηση έχει δύο σκέλη και είναι η εξής:
1) Γιατί δεν λαμβάνεται υπ'οψη ο αστερισμός του Οφιούχου κατα την εξαγωγή του αστρολογικού χάρτη
2) Γιατι δεν λαμβάνεται υπ'οψη το γεγονός ότι το πέρασμα του ήλιου απο τους αστερισμούς δεν έχει την ίδια διάρκεια για καθε ενα αστερισμο.
π.χ. απο τον κριό το πέρασμα διαρκεί 25 μέρες αλλά από τον σκορπιό 7
Έτσι, αν κάποιος εχει γενηθει στις 28 Ιουλίου τότε σύμφωνα με τα αστρολογικά δεδομένα είναι λέοντας. Όμως στην πραγματικοτητα ο ήλιος στις 28 ιουλίου δεν περνάει απο τον λέοντα αλλά απο τον καρκίνο. Το ιδιο συμβαινει και με τις θέσεις άλλων ουρανίων σωμάτων. Άρα ο εξαγώμενος αστρολογικός χάρτης δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδόμενα ή στην καλύτερη περίπτωση αντιστοιχεί σε κάποιον άλλο...
Όπως βλέπεις δεν αμφισβητώ αυτά που λέει ο χάρτης αλλά αυτα στα οποία στηρίζεται για να τα πει... θα ήθελα μια απάντηση.
quote:
Πάντως υπάρχει κάτι που προσωπίκα με κάνει να θεωρώ ότι ο σύγρονος τρόπος με τον οποίο βγαίνουν οι αστρολογικοί χάρτες δεν είναι σωστός.Γι' αυτό και θα ήθελα να απαντήσει αφού φαίνεται να έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με το θέμα της αστρολογίας.
Αν και δεν είμαι αστρολόγος (και το διευκρινίζω για να προλάβω τυχόν παρεξηγήσεις), θα προσπαθήσω να σου απαντήσω δεδομένου του ότι πραγματικά, είχα μελετήσει αρκετά αστρολογία παλαιότερα και κατανοώ ότι αν δεν έχεις υπολογίσει ποτέ ο ίδιος έναν αστρολογικό χάρτη, είναι λογικό να υπάρχουν απορίες.
quote:
Η απλή κατά τα άλλα ερώτηση έχει δύο σκέλη και είναι η εξής:1) Γιατί δεν λαμβάνεται υπ'οψη ο αστερισμός του Οφιούχου κατα την εξαγωγή του αστρολογικού χάρτη
2) Γιατι δεν λαμβάνεται υπ'οψη το γεγονός ότι το πέρασμα του ήλιου απο τους αστερισμούς δεν έχει την ίδια διάρκεια για καθε ενα αστερισμο.
π.χ. απο τον κριό το πέρασμα διαρκεί 25 μέρες αλλά από τον σκορπιό 7
Έτσι, αν κάποιος εχει γενηθει στις 28 Ιουλίου τότε σύμφωνα με τα αστρολογικά δεδομένα είναι λέοντας. Όμως στην πραγματικοτητα ο ήλιος στις 28 ιουλίου δεν περνάει απο τον λέοντα αλλά απο τον καρκίνο. Το ιδιο συμβαινει και με τις θέσεις άλλων ουρανίων σωμάτων. Άρα ο εξαγώμενος αστρολογικός χάρτης δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδόμενα ή στην καλύτερη περίπτωση αντιστοιχεί σε κάποιον άλλο...
Όπως βλέπεις δεν αμφισβητώ αυτά που λέει ο χάρτης αλλά αυτα στα οποία στηρίζεται για να τα πει... θα ήθελα μια απάντηση.
Κάποιοι "έξυπνοι" δημοσιογραφίσκοι, σαν αυτούς που γράφουν τα άρθρα που μας παραθέτει ο αγαπητός calessin, αναφέρθηκαν στον Οφιούχο κάποτε (άραγε τόσα εκατοντάδες χρόνια κανείς δεν ήξερε ότι υπήρχε αυτός ο αστερισμός και κάποιοι θεώρησαν ότι "ανακάλυψαν την πυρίτιδα";) και έκτοτε έγινε η πιο δημοφιλής ερώτηση (υποτίθεται "παγίδα") για την αστρολογία.
Κατ' αρχήν, ο Οφιούχος δεν είναι ο μόνος αστερισμός, ο οποίος παρακάμπτεται από την αστρολογική αλληλουχία.
Υπάρχει και το "Κήτος", το οποίο (αν θυμάμαι καλά) βρίσκεται μεταξύ Αιγόκερω και Υδροχόου.
Ο ουράνιος θόλος προβολής της περιστροφής της γης γύρω από τον ήλιο περιλαμβάνει λοιπόν 14 αστερισμούς.
Όπως έγραψα πιο πάνω, απαντώντας στην αγαπητή Ostria, η αστρολογία δεν υποκαθιστά την αστρονομία και σίγουρα δεν υπαινίσσεται ότι ο αστερισμός αυτός καθ' αυτός καθορίζει κάτι.
Αυτό το οποίο ευελπιστεί να γίνει κατανοητό, είναι ότι σύμφωνα με το αρχαίο ερμητικό ρητό "Όπως πάνω, έτσι και κάτω", στη φύση υπάρχει μία αρμονία και μία αλληλεπίδραση σε όλα τα επίπεδα, από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, από το εξωτερικότερο στο εσωτερικότερο.
Η πρόβλεψη λοιπόν, έχει να κάνει με την αποδοχή ότι παρατηρώντας ορθά το ευρύτερο και προφανές, το ειδικότερο και άρρητο καθίσταται δεδομένο.
Αυτή είναι κατ' αρχήν μία φιλοσοφική θέση, η οποία ενδέχεται να είναι και ικανή να αποδειχθεί από τις λεγόμενες θετικές επιστήμες.
Επί του θέματος τώρα:
Η αστρολογία είναι ένα σύστημα πανάρχαιο, σύμφωνα με το οποίο ταξινομούνται ιδιότητες και χαρακτηριστικά σε κατηγορίες 12 τμημάτων του κύκλου, τα οποία κατά διαφορετικούς μελετητές ΔΕΝ είναι ίσα. Το γιατί "12" είναι ζήτημα εσωτερικής σημασίας του ίδιου του αριθμού. Και μιλώ για την πραγματικά "εσωτερική" σημασία του αριθμού αριθμοσοφικά κι όχι για εκείνη που λέει ότι το 12 είναι σημαντικός αριθμός επειδή τα ζώδια είναι 12. ![]()
Τα ζώδια πήραν την ονομασία τους από τους αστερισμούς, αλλά αυτό δε συνεπάγεται ότι οι αστερισμοί που "περίσσεψαν" δεν υπάρχουν ή ότι είναι αμελητέοι.
Θεωρητικά, οι ιδιότητες (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) των εξαιρεθέντων αστερισμών "μοιράζονται" στα άλλα. Δηλαδή ο Σκορπιός και ο Τοξότης έχει τα στοιχεία του Οφιούχου (μην ξεχνάμε ότι ο Σκορπιός συμβολιζόταν με φίδι ή αετό ενίοτε) και ο Αιγόκερως και ο Υδροχόος στοιχεία του Κήτους.
Εξάλλου, όσοι ασχολούνται με τις μετρήσεις αστρολογικών χαρτών, γνωρίζουν ότι οι ημερομηνίες εναλλαγής των ζωδίων δεν είναι δεσμευτικές απόλυτα, αφού ένας άνθρωπος που γεννιέται στο υποτιθέμενο μεταίχμιο π.χ. μεταξύ Ιχθύ - Κριού στις 20 του Μάρτη θεωρείται ότι επηρεάζεται και από τα δύο. Οι λεπτομέρειες καθορίζονται ούτως ή άλλως από άλλους, πολυπλοκότερους παράγοντες, όπως θέσεις πλανητών, γωνίες κλπ.
Ελπίζω με τα ανωτέρω να σε κάλυψα και σχετικά με τη δεύτερη ερώτηση.
Επέτρεψέ μου μία "πονηρή" ερώτηση:
Αν δεχθούμε ότι η "δυτική" αστρολογία (δηλ. αυτή η οποία είναι ευρέως γνωστή και αφορά στους αστερισμούς) είναι απλά μία ανόητη ιστορία κάποιων "κομπογιαννιτών", θα λέγαμε το ίδιο για την κινέζικη ή την ινδική αστρολογία, που έχουν τελείως διαφορετική αντίληψη, γιατί απλά είναι διαφορετικά συστήματα ταξινόμησης;
.
.

Λοιπόν, η πρωτη ερώτηση ήταν όντως παγίδα και βασικά ήθελα να δώ αν ξέρεις γενικά περι τίνος πρόκειται (ελπίζω να μου το συγχωρέσεις). Θέλω να συμπληρώσω σε αυτά που είπες και κάτι ακόμα.
Στον ουράνιο θόλο υπάρχουν πάνω από 80 αστερισμοι, οι 13 απο αυτούς (δεν είναι 14) απλά βρισκονται πάνω στην εκλιπτική και αποτελούν αυτό που ονομάζουμε ζωδιακό κύκλο (εδώ θα βοηθούσε ένα σχήμα αλλά δεν έχω σελίδα στην οποία να βάλω κάποιο σχέδιο για να φανεί εδώ).
Όι πρώτοι αστρονόμοι πριν 3-4000 χρόνια απλα παρατηρούσαν ότι μπορούσαν να δούν τότε και γι αυτό δεν είδαν τον οφιούχο ο οποίος είναι πολυ λιγότερο λαμπρός από το σκορπιό.
Επίσης οι ιδιοι αστρονόμοι υπέθεσαν ότι το πέρασμα του ήλιου από κάθε ζωδιακό αστερισμό έχει την ίδια διάρκεια. (αυτό φυσικά δεν ισχύει όπως αποδείχθηκε πολύ αργότερα)
Υπέθεσαν επίσης ότι οι συμπεριφόρες και οι προσωπικότητες των ανθρώπων σχετίζονται με την επίδραση των ζωδιων και των πλανητων. (αυτό δεν ξέρω αν ισχύει και δεν το σχολιάζω τώρα)
Στην πραγματικότητα ο αστρολογικός χάρτης είναι η θέση των αστερισμών όπως ήταν πριν 3000 χρόνια.
Σήμερα όμως λόγω της μετάπτωσης, οι θέσεις των αστερισμών έχουν αλλάξει και γι' αυτο το λόγο (μάζι και με το γεγονός της μη σταθερής διαρκειας του περάσματος του ήλιου απο τα ζώδια) σχεδόν κανένας δεν είναι το ζώδιο που νομίζει ότι είναι αλλά κατα πάσα πιθανότητα είναι το προηγούμενο ζώδιο.
Ένας που έχει γενηθεί 10 Αυγουστου (δηλαδή όχι στο μεταίχμιο αλλαγής ζωδίου συμφωνα με τα αστρολογικά δεδομένα αλλά σχεδόν στη μέση) δεν είναι λέοντας αλλά καρκίνος συμφώνα με τα πραγματικά δεδομένα, και δεν μιλάω για μεταίχμιο αλλαγής επαναλαμβάνω.
Τέλος για την πονηρή ερώτηση που κάνεις, αν μου πεις σε ποιά αστρονομίκα δεδομένα στηρίζονται η κινέζικη και το ινδική αστρολογία θα μπορούσα να σχηματίσω μια άποψη... αλλιώς γιατί να αμφισβητήσω κάτι όταν δεν μπορώ να στηρίξω κάπως αυτή την αμφισβήτηση...
περιμένω κάποιο σχόλιο (όχι μόνο από την Zadoc αλλά και από όποιον θέλει..)
quote:
Στον ουράνιο θόλο υπάρχουν πάνω από 80 αστερισμοι, οι 13 απο αυτούς (δεν είναι 14) απλά βρισκονται πάνω στην εκλιπτική και αποτελούν αυτό που ονομάζουμε ζωδιακό κύκλο (εδώ θα βοηθούσε ένα σχήμα αλλά δεν έχω σελίδα στην οποία να βάλω κάποιο σχέδιο για να φανεί εδώ).
Μισό λεπτό διότι το Κήτος δεν το μετράς και το θεωρείς εκτός της εκλιπτικής;
Εγώ ξεκαθάρισα ότι τα θεωρώ 14 μαζί με το κήτος, το οποίο επίσης θεωρώ ότι είναι λάθος να εξαιρείται.
quote:
Όι πρώτοι αστρονόμοι πριν 3-4000 χρόνια απλα παρατηρούσαν ότι μπορούσαν να δούν τότε και γι αυτό δεν είδαν τον οφιούχο ο οποίος είναι πολυ λιγότερο λαμπρός από το σκορπιό.Επίσης οι ιδιοι αστρονόμοι υπέθεσαν ότι το πέρασμα του ήλιου από κάθε ζωδιακό αστερισμό έχει την ίδια διάρκεια. (αυτό φυσικά δεν ισχύει όπως αποδείχθηκε πολύ αργότερα)
Αγαπητέ Buffer, συγγνώμη αλλά είσαι λάθος εδώ.
Δε θα ήθελα να επεκταθώ όμως άλλο, διότι ξεφεύγουμε από το θέμα του αγαπητού calessin.
quote:
Υπέθεσαν επίσης ότι οι συμπεριφόρες και οι προσωπικότητες των ανθρώπων σχετίζονται με την επίδραση των ζωδιων και των πλανητων. (αυτό δεν ξέρω αν ισχύει και δεν το σχολιάζω τώρα)
Αν δεν ξέρεις αν όντως είναι έτσι, εγώ τζάμπα έγραφα;
quote:
Σήμερα όμως λόγω της μετάπτωσης, οι θέσεις των αστερισμών έχουν αλλάξει και γι' αυτο το λόγο (μάζι και με το γεγονός της μη σταθερής διαρκειας του περάσματος του ήλιου απο τα ζώδια) σχεδόν κανένας δεν είναι το ζώδιο που νομίζει ότι είναι αλλά κατα πάσα πιθανότητα είναι το προηγούμενο ζώδιο.
Όπως ανέφερα στην προηγούμενη σελίδα, αυτό ήταν γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων.
Θέλεις να πεις ότι οι αστρολόγοι έφτιαξαν ένα σύστημα γνωρίζοντας ότι είναι λάθος;
.
.

Στο θέμα μας, το σχόλιο περί "αυγού και κότας" απευθυνόταν στην απάντηση του φίλου Αρείου
quote:
ταυρος (βαβυλωνιακη - πρ(ωτ)οελληνικη σφαιρα) απο -4000 και μετα.
κριος (αιγυπτιακη αμμων, κλασικη ελληνικη - ζευς) απο -2000 και μετα.
ιχθυς (το συμβολο του χ"ισμου πολυ πριν τον σημερινο σταυρο) 0-2000
υδροχοος :τωρα.
Ανάλογα με την πολιτιστική μας ταυτότητα, εικονοποιούμε τους αστερισμούς και τους αποδίδουμε τα χαρακτηριστικά (ερμηνευτικά στοιχεία) των συμβόλων που χρησιμοποιούμε.
Ο πολιτισμός που λατρεύει τον ταύρο, "βλέπει" στον ουρανό έναν ταύρο και τον ερμηνεύει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ζώου αλλά και τις πεποιθήσεις του, ενώ ένας άλλος πολιτισμός βλέπει κάτι άλλο σε εκείνη την θέση και το ερμηνεύει ανάλογα.
Από την άλλη όταν μιλάμε για αστερισμούς, ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί αποτελούνται από σκόρπια άστρα που απέχουν τεράστιες αποστάσεις και μεταξύ τους και από μας και δεν συσχετίζονται μεταξύ τους παρά μόνο εικονικά σε έναν "επίπεδο" χάρτη του ουρανού, ως προς την συγκεκριμένη θέση του παρατηρητή και ως προς την πολιτιστική του ματιά.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Ο πολιτισμός που λατρεύει τον ταύρο, "βλέπει" στον ουρανό έναν ταύρο και τον ερμηνεύει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ζώου αλλά και τις πεποιθήσεις του, ενώ ένας άλλος πολιτισμός βλέπει κάτι άλλο σε εκείνη την θέση και το ερμηνεύει ανάλογα.
Συγγνώμη, έναν αστερισμό βλέπει ο καθένας;
quote:
Από την άλλη όταν μιλάμε για αστερισμούς, ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί αποτελούνται από σκόρπια άστρα που απέχουν τεράστιες αποστάσεις και μεταξύ τους και από μας και δεν συσχετίζονται μεταξύ τους παρά μόνο εικονικά σε έναν "επίπεδο" χάρτη του ουρανού, ως προς την συγκεκριμένη θέση του παρατηρητή και ως προς την πολιτιστική του ματιά.
Σκόρπια άστρα, ε;
Κι η μυθολογία είναι ιστοριούλες για να τις λένε οι γιαγιάδες στα εγγόνια κλπ. ![]()
.
.

Αντίθετα, ο ήλιος δεν περνάει απο το κήτος, είναι γεγονός αυτο, αφου δεν ανήκει στην εκλιπτική. Μετά απο αρκετα χρόνια θα περνάει από 14 αστερισμους αλλά δεν θα συμπεριλαμβάνεται το κήτος.
Το οτι δεν ξέρω αν ισχύει (οτι οι πλανήτες επηρεάζουν την προσωπικότητα των ανθρώπων) γιατί σου φαίνεται παράξενο; Τι εννοείς οτι έγραφες τζάμπα; Έχω κάποιες βάσιμες αμφιβολίες είναι τόσο κακό;; θεωρώ ότι αν επηρεαζόμαστε απο κάτι αυτό είναι η σελήνη και ο ήλιος και ίσως περισσότερο βιολογικά.
Οι τότε αστρονόμοι έφτιαξαν ένα σύστημα το όποιο έδειχνε τον ουρανό όπως τον έβλεπαν τότε... με παρα πολύ καλή προσέγγιση.
Οι θέσεις όμως των ουράνιων σωμάτων έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα αν χρησιμοποιείς τον ίδιο χάρτη, στη σημερινή εποχή, να μην έξαγεις σώστο αποτέλεσμα, αυτό λέω.
Εφ' οσον χρησιμοποιείς τη θέση του ήλιου τη στιγμη της γέννησης για την εξαγωγή του χάρτη είναι προφανές ότι πρέπει να ξέρεις από που περνάει ο ήλιος εκεινη τη στιγμή και οχι πριν απο 3000 χρόνια... δεν σου φαίνεται λογικό αυτο;;
Τέλος, όντως οι αστερισμοί είναι η προβολή των αστερών στον μάτι, έτσι τα αστερια που αποτελουν έναν αστερισμο μπορούν να απέχουν εκατοντάδες χιλιάδες έτη φωτός μεταξύ τους, αλλά λόγω της φαινόμενης λαμπρότητας να φαίνονται σαν να είναι δίπλα.
Αλλωστε μην ξεχναμε, οτι βλέποντας τα αστρα, βλέπουμε το παρελθόν, ακόμα και τον ήλιο τον βλέπουμε όπως ήταν πριν από 7~8 λεπτά.
τα σχόλιά σου μου δείχνουν απλά ότι δεν κατάλαβες τί έγραψα.
Εν πάσει περιπτώσει, ίσως φταίω εγώ, αλλά δεν έχω καμμία διάθεση να εμπλακώ σε καμμία αντιπαράθεση.
Τουλάχιστον όταν δεν γνωρίζεις κάτι, άστο... Ασχολήσου με ότι μπορείς να προσεγγίσεις και γνωρίζεις καλά.
.
.

Ας απαντήσει όποιος θέλει, η απορία μου είναι αληθινή και δεν έχει σκοπό να προβοκάρει κανέναν.
Ρώταω λοιπόν, Ένας άνθρωπος έχει γεννηθεί στις 30 Μαίου 1970. Αν κοιτάξει κάποιος από ποιό ζώδιο περνούσε ο ήλιος τότε θα δει ότι περνούσε απο τον Ταύρο.
Αν χρησιμοποιήσει τον αστρολογικο χαρτη θα βγάλει ότι περνούσε από τους Διδύμους.
Δεν είναι λάθος αυτό;; Αν όχι γιατί;;;
Αν θεωρεί κάποιος οτι αυτό είναι παράλογο να μου πει γιατί.
quote:quote:
Ο πολιτισμός που λατρεύει τον ταύρο, "βλέπει" στον ουρανό έναν ταύρο και τον ερμηνεύει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ζώου αλλά και τις πεποιθήσεις του, ενώ ένας άλλος πολιτισμός βλέπει κάτι άλλο σε εκείνη την θέση και το ερμηνεύει ανάλογα.Συγγνώμη, έναν αστερισμό βλέπει ο καθένας;
Παράδειγμα έδωσα ![]()
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο κάθε πολιτισμός βλέπει τους αστερισμούς διαφορετικά. Εκεί που οι Ελληνες και οι Αιγύπτιοι βλέπουν έναν ταύρο, οι Κινέζοι βλέπουν μία άσπρη τίγρη ή μία γέφυρα.
Αυτό φαίνεται καθαρά σε πολλούς αστερισμούς όπως η Μεγάλη Αρκτος, o Ωρίωνας ή ο Βοώτης. Για τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου, πιθανόν κάποια χρονική στιγμή να συγκεντρώθηκαν και να οριστικοποιήθηκαν.
Ψάχοντας βρήκα κάτι που δεν το έχω ακούσει και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον νομίζω.
Ο αστερισμός του Ζυγού είναι ο νεώτερος αστερισμός που αναγνωρίστηκε και συμπεριλήφθηκε στον ζωδιακό κύκλο. Τον "εφεύραν" και τον συμπεριέλαβαν οι Ρωμαίοι την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα!
Μέχρι την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα λοιπόν ή υπήρχαν 11 ζώδια ή συμπεριλαμβανόταν κάποιος άλλος αστερισμός ως 12ος...
Στα παλιότερα αστρονομικά κείμενα, ο αστερισμός του Ζυγού ενσωματωνόταν μέσα στον αστερισμό του γειτονικού του Σκορπιού. Ακόμα και σήμερα τα δύο μεγαλύτερα του άστρα ονομάζονται βόρεια και νότια δαγκάνα (claw), αναφορά στο "σκορπιακό" του παρελθόν. Μερικοί λένε ότι οι Ελληνες τον θεωρούσαν τμήμα του αστερισμού της Παρθένου και αντιπροσώπευε την Αστραία.
Παρόλο που συμβολικά ο ζυγός αναφέρεται στο ζύγιασμα των ψυχών των νεκρών από τον Ανουβι, οι Αιγύπτιοι τον είδαν ως φτερό και όχι ως ζυγαριά.
quote:quote:
Από την άλλη όταν μιλάμε για αστερισμούς, ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί αποτελούνται από σκόρπια άστρα που απέχουν τεράστιες αποστάσεις και μεταξύ τους και από μας και δεν συσχετίζονται μεταξύ τους παρά μόνο εικονικά σε έναν "επίπεδο" χάρτη του ουρανού, ως προς την συγκεκριμένη θέση του παρατηρητή και ως προς την πολιτιστική του ματιά.Σκόρπια άστρα, ε;
Κι η μυθολογία είναι ιστοριούλες για να τις λένε οι γιαγιάδες στα εγγόνια κλπ.
Σκόρπια.
Η μυθολογία κατά την γνώμη μου αναφέρεται ως ένα βαθμό σε ιστορικά γεγονότα και ως έναν άλλο σε συμβολισμούς (κάθε τύπου), χωρίς να αποφεύγει σε πολλές περιπτώσεις και την υπερβολή.
Ο ουρανός κατά την αρχαιότητα έπαιζε τον ρόλο του πολιτιστικού χάρτη όπου καταγράφονταν οι θεοί, οι ήρωες και τα κυριότερα κατορθώματά τους. Με αυτό τον τρόπο τους τιμούσαν αλλά και τους θυμόντουσαν κάθε φορά που σήκωναν το κεφάλι ψηλά το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο καθιστούσαν τους ίδιους και τις ιστορίες τους "αθάνατες".
quote:
Ρώταω λοιπόν, Ένας άνθρωπος έχει γεννηθεί στις 30 Μαίου 1970. Αν κοιτάξει κάποιος από ποιό ζώδιο περνούσε ο ήλιος τότε θα δει ότι περνούσε απο τον Ταύρο.
Αν χρησιμοποιήσει τον αστρολογικο χαρτη θα βγάλει ότι περνούσε από τους Διδύμους.
Είναι διδυμόταυρος!!!! ![]()
Νομίζω ότι έχουμε πλατιάσει λίγο, αλλά χωρίς να αναλύσεις τα επιμέρους θέματα δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα, ούτε να κρίνεις γιατί οι περισσότεροι επιστήμονες αναφέρονται σε "ψευδοεπιστήμες".
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 13/03/2005 01:23:08
όπως έχω ξαναγράψει σε άλλο θέμα, ο αστροφυσικός Μάνος Δανέζης έχει κάνει μία έρευνα για την ονοματολογία των αστερισμών και το συσχετισμό της παράδοσης και της μυθολογίας με τη σημερινή επιστημονική πραγματικότητα.
Είχε ετοιμάσει και μία σειρά εκπομπών για την κρατική τηλεόραση, οι οποίες κατά καιρούς επαναλαμβάνονται.
Δυστυχώς, δεν βρίσκω τώρα πού έχω βάλει το βιβλίο του, αλλά αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο, αξίζει να το προμηθευτείς.
Θεωρώ ότι είναι πολύ σοβαρός επιστήμονας γιατί ακριβώς εξετάζει με σεβασμό κάθε παράμετρο ή οπτική και πέραν του κοινού ορθολογισμού, αλλά χωρίς ακρότητες.
.
.

Edited by - Zadok on 13/03/2005 02:04:12
Νομίζω ότι και οι σημερινοί αστρολόγοι θα πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με την αστρονομία... αν και δεν νομίζω ότι συμφέρει και πολύ αυτους που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτή...
Πριν διαβάσεις το βιβλίο του Δανέζη διάβασε την Τετράβιβλο του Πτολεμαίου.
Είναι το βιβλίο στο οποίο αναφερεται πρώτη φορά το ζώδιο του Ζυγού (αρκετα μετά την εποχή του Ιούλιου καίσαρα) αν και μάλλον είχε χρησιμοποιηθεί και παλιότερα.
Είναι και το βιβλίο στο οποίο στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό η σύγχρονη αστρολογία...
.
.