- ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:Να πω εδώ επίσης, οτι έχει τύχει σε εκκλησιαστικό, "τύπου" ορθόδοξο σάιτ, να μιλάνε και να λένε ψέματα ως προς μια οργάνωση που την ήξερα από τα μέσα. Όταν λέμε για ψέμα όμως, εννοούμε ψέμα, δηλαδή αν ίσχυαν αυτά που έγραφαν, θα έπρεπε να έχει παρέμβει η δικαιοσύνη. Επομένως πράγματι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με τον τύπο και να ξέρουμε ποιος είναι ο φορέας του.
Δυστυχώς ο Τύπος (και ιδιαίτερα ο ελληνικός και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόχειρος Τύπος) είναι ο καλύτερος σύμμαχος των οργανώσεων(σεκτών) που προσπαθεί να αποκαλύψει/κριτικάρει. Διότι τις περισσότερες φορές η έρευνα που έχει γίνει είναι υποτυπώδης, εντελώς επιφανειακή, πρόχειρη και συνοδεύεται με διάφορες μπούρδες και φήμες που εύκολα διαψεύδονται. Αν τώρα μαζί με την κριτική εξαπολύεις και εύκολα διαψεύσιμες φήμες, όταν οι φήμες αυτές διαψευθούν από όσους έχουν στοιχειώδη αντίληψη, τότε μαζί μ' αυτές θα "καεί" και οποιοδήποτε εύλογο σημείο της κριτικής που έχεις κάνει. Στις περιπτώσεις αυτές, αυτός που ερευνά τις κριτικές θα πρέπει να επιλέξει την ουσία από την άχρηστη και παραπλανητική φήμη και επίσης θα πρέπει γενικότερα να κάνει επιλογή των μέσων που ενημερώνεται.
quote:Είναι εύκολο να πετάμε χαρακτηρισμούς, αλλά η αλήθεια είναι οτι δεν ξέρουμε τι ακριβώς είχαν στον νου τους και τι κάνανε αυτοί οι άνθρωποι. Στη γουικιπιδια (την αγγλική) αναφέρει οτι ο Χάμπαρντ είχε κάνει μαζί με τον Πάρσον (που κατα σύμπτωση ανέφερα σε ένα άλλο θέμα) το babalon working, ένα ritual του Άλιστερ. Αν ισχύει αυτό (δε ξέρω ποια είναι η πηγή αλλά το έχω ακούσει και άλλες φορές), δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουρια οτι ο Χάμπαρντ ήταν σατανιστής, για τον λόγο οτι η συμμετοχή του σε ένα ritual δεν τον καθιστά αυτόματα και δια παντώς σατανιστή, όμως μπορούμε να πούμε με ασφάλεια οτι είχε ασχοληθεί με σατανιστικά πράγματα.
Το ότι ο Χάμπαρντ κατηγορήθηκε από κάποιους ως σατανιστής κι εσύ δεν διαπίστωσες κάτι τέτοιο, δε σημαίνει συνεπώς πως οι υπόλοιπες κριτικές που κυκλοφορούν γι' αυτόν στον διεθνή τύπο είναι αβάσιμες.
Πιθανόν να είχε κάνει διάφορα, όπως και είχε ασχοληθεί με ψυχολογία για πειραματικούς σκοπούς. Η Διανοητική αρχικά προοριζόταν να γίνει μερός της ψυχολογίας, αλλά υπήρξε μια επιπλοκή.
Σατανιστής δύσκολο να ήταν, επειδή δεν 'πίστευε' στην ύπαρξη του χριστιανικού δόγματος. Θεωρούσε πως ήταν εντελώς φανταστικό. Συνεπώς δεν πίστευε στην ύπαρξη κάποιου Σατανά.
quote:
Συνεπώς δεν πίστευε στην ύπαρξη κάποιου Σατανά.
Αδιάφορο φίλε μου, όσο αδιάφορη είναι και η άποψη των προβάτων για το μέλλον τους τις ημέρες του Πάσχα. ΑΛΛΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ.
Δεν ήταν απαραίτητο να πιστεύει ο Χάμπαρντ στο Σατανά, αρκεί που πίστευε ο Σατανάς στο Χάμπαρντ (και στον κάθε Χάμπαρντ).
Ερευνάτε τας Γραφάς
quote:Όταν μιλάμε για Σατανισμό, δεν τον εννοούμε στα στενά πλαίσια του χριστιανισμού. Κάποιος που κάνει ένα ritual στην "Μεγάλη Πόρνη" προφανώς πιστεύει σε κάποια πράγματα, τώρα το αν αυτά είναι στα πλαίσια του δόγματος ή έχουν καμία σχέση με τον χριστιανισμό δεν παίζει μεγάλο ρόλο.
Σατανιστής δύσκολο να ήταν, επειδή δεν 'πίστευε' στην ύπαρξη του χριστιανικού δόγματος. Θεωρούσε πως ήταν εντελώς φανταστικό. Συνεπώς δεν πίστευε στην ύπαρξη κάποιου Σατανά.
quote:
Πανος
Δεν ήταν απαραίτητο να πιστεύει ο Χάμπαρντ στο Σατανά, αρκεί που πίστευε ο Σατανάς στο Χάμπαρντ (και στον κάθε Χάμπαρντ).
Πολυ μου αρέσει αυτό.
ο Σαμαήλ έτσι?
Μέσω του Ασμουδαίου ή απ'ευθείας?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Εγώ ή μόνη επαφή που έχω με τον Σατανισμό είναι μέσω του black metal. Πέραν αυτού, δε σκαμπάζω.
Επι τη ευκαιρία όμως θυμάμαι ένα τέλειο τρομοφιλικό ρεπορτάζ που είχε κάνει μια άλλη λαμπρή δημοσιογράφος (είναι και πολιτικός αυτή τώρα) κάπου αρχές '90 που ήμουνα και'γω παιδάκι και την είχα πιστέψει κιόλας. Θυμάμαι πως παρουσίαζε τα video games ως σατανικά. Είχε και την εισαγωγή του 'Μoonstone' αν έχετε ιδέα. Στο σχολείο ένας συμμαθητής μου έλεγε να το πετάξω!!
http://blogs.villagevoice.com/runninscared/2012/04/scientology_squirrel_busters_bert_leahy.php
Σίγουρα η σαλτσούλα που έβαλε ο τύπος δεν είναι του ΛΡΧ. Η ομίλια 99% είναι.
Edited by - Infinite_nothing on 05/02/2013 19:16:53
Κατα τη γνώμη μου λοιπόν, ο αληθινός λόγος που κυκλοφόρισαν αυτές οι ομιλίες (πριν καμμιά 10αριά χρόνια) είναι ότι η Εκκλησία ήθελε να φοβερίσει και να εμποδίσει τους Σαηεντολόγους απτο να χρησιμοποιούν το διαδύκτιο, επειδή το διαδύκτιο είναι γεμάτο πρώην μέλη, που είτε ως αντι-Εκκλησιαστικοί ε'ιτε ως γενικότερα αντι-Σαηεντολόγοι, λένε διάφορα.
quote:Γενικά εμένα όλη αυτή η ιστορία μου φαίνεται αποπνιχτική. Δεν νομίζω οτι μπορεί να θεωρείται χαρακτηριστικό οποιασδήποτε ομάδας που στοχεύει στην "ελευθερία του ανθρώπου" να υπαγορεύει στα μέλη της τι θα κάνουν με την ελεύθερη βούλησή τους.
Ο λόγος που είναι δημοφιλέις αυτές οι ομιλίες από τα ΟΤ επίπεδα δεν είναι ότι περιέχουν ιστορίες από το διάστημα ή άλλα σχετικά. Μπορείς να βρεις διάφορες τέτοιες ομιλίες --μπορώ να σου προτείνω και εγώ μερικές. Από τότε που κυκλοφόρισαν αυτές οι ομιλίες στο διαδύκτιο, έχουν ταμπουρώσει τους Σαηεντολόγους προκειμένου -υποτείθεται- να μην τις διαβάσουν επειδή περιέχουν κάποιες επικίνδυνες πληροφορίες. Τους λένε πως αν διαβάσουν κάτι από αυτά, δε μπορούν να ξανακάνουν Σαηεντολογία.
Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 05/02/2013 20:03:40
Στέκομαι στην τελευταία σου πρόταση, Infinite, μιας κι από αυτή πήρα έναυσμα να εγγραφώ στο forum, αν και το παρακολουθώ πολύ καιρό τώρα. Δεν θα σχολιάσω ούτε στην ίδρυση της Σαηεντολογίας, ούτε την αξιολόγηση των όποιων πληροφοριών παρέχει. Θα σταθώ στην επιχείρηση Σαηεντολογία, στην "επιχείρηση της διάνοιας". Τα όποια συμπεράσματά μου έχουν προκύψει από τη δική μου μικρή εμπειρία με τον οργανισμό αυτόν, αλλά κυρίως μέσω της μεγάλη εμπειρίας συγγενικού μου προσώπου (από δω και στο εξής Γ.).
Για μένα, σαν καμπανάκι λειτούργησε το πρώτο πράγμα που μου είπαν κατά τη γνωριμία μου μαζί τους, κάτι του τύπου "μην ψάξεις για την Σαηεντολογία στο ιντέρνετ και μην ακούσεις καμία γνώμη απέξω, γνώρισέ μας και δες την αλήθεια μόνος σου". Με την δικαιολογία, ότι παντού υπάρχουν ψευδή στοιχεία από "πολέμιους" της "κορυφαίας" αυτής θρησκείας. Στην περίπτωση που έχεις ήδη ψάξει, καλείσαι να τους πεις αναλυτικά τι έχεις μάθει, ώστε να προσπαθήσουν να στο ακυρώσουν και να ενημερωθούν για πιθανές αντισαηεντολογικές πηγές, και σου λένε να μην ξαναεπαναλειφθεί. Κάποιος που διατυμπανίζει ότι μπορεί να σου δείξει την αλήθεια, πως μπορεί να σου μάθει πως να είσαι κύριος του εαυτού σου, 100% ελεύθερος, πολύ απλά δεν σου απαγορεύει έμμεσα να ψάξεις μόνος σου, να ερευνήσεις, να χρησιμοποιήσεις την κριτική σου ικανότητα.
Σε μένα δεν έπιασε, μιας και είχα ψάξει ήδη και συνέχισα να ψάχνω και μετά. Στον Γ., όμως, είχε πιάσει πολύ πριν αναμειχθώ εγώ. Είναι πράγματι αξιοπερίεργο πώς οι ενεργοί Σαηεντολόγοι κάνουν πως ακούνε, ενώ στην πραγματικότητα ό,τι επιχείρημα και αν έχεις έχει μηδαμινό αντίκτυπο πάνω τους. Αν και η εμπειρία μου είναι περιορισμένη, θεωρώ ότι εκπαιδεύονται, χωρίς να το καταλάβουν, και σε αυτό, μέσω των μαθημάτων και των τεχνικών που διδάσκονται. Το κενό βλέμμα του Γ. ήταν το μόνο αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου -τουλάχιστον για τότε.
Και από την άλλη, σε κάνουν να διστάζεις να πεις την γνώμη σου σε Σαηεντολόγο, μιας που, όπως είπε και ο Infinity, όποιος το κάνει αυτό κερδίζει την ταμπέλα "Καταπιεστική Προσωπικότητα", και μετά κανένας ενεργός Σαηεντολόγος δεν επιτρέπεται να επικοινωνεί μαζί σου. Και αν ο Σαηεντολόγος θέλει να είναι "καλός" Σαηεντολόγος, δεν θα διστάσει να αποκόψει γονείς, φίλους, γνωστούς... Αυτό δε σημαίνει ότι όταν μπλέξει ένας δικός σου άνθρωπος, δεν πρέπει να τον βοηθήσεις. Πρέπει και οφείλεις. Αλλά με προσοχή, με μεθοδικότητα, με ηρεμία. Να διαβάσεις για πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις στον ιντερνετ (πολλές, κυρίως στα αγγλικά) και να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Εγώ προσπαθούσα πολύ καιρό, άμεσα, έμμεσα, ήρεμα, επιθετικά, αλλά χωρίς εμφανές αποτέλεσμα.
Ο Γ. ξέκοψε από τη Σαηντολογία αφότου σταματήσαμε να έχουμε επικοινωνία και αφότου έγινε "μόνιμος υπάλληλος" (χωρίς αμοιβή, εννοείται) σε έναν οργανισμό τους στο εξωτερικό. Εκ των υστέρων, μου είπε ότι τα λόγια μου πάντα του άφηναν κάτι, άφηναν σημάδια στον τοίχο που είχε σηκώσει για να διατηρίσει "αμόλυντη" την θρησκεία του, αλλά χρειάστηκε να δει την βρωμιά τους εκ των έσω, να καταλάβει ότι δεν πρεσβεύουν οι ίδιοι τις αρχές που διδάσκουν, πριν αποχωρήσει μια και καλή.
Η "επιστήμη της διάνοιας" είναι μια καλοφτιαγμένη βιτρίνα γι' αυτήν την επιχείρηση. Σκοπός τους είναι μόνο να βγάλουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την θέληση μερικών για γνώση. Η γνώση, η βοήθεια, η αλήθεια δεν πουλιέται -και μάλιστα τόσο ακριβά.
Δεν έγραψα για να διαφωτίσω τα μέλη θεωρητικά περί Σαηεντολογίας -δεν έχω εντρυφήσει τόσο όσο ο Infinite, με τον οποίο συμφωνώ σε πολλά σημεία, όπως το ότι δεν είναι πάνω από 150 τα ενεργά μέλη στην Ελλάδα κι ας λένε ότι είναι χιλιάδες. Έγραψα για την περίπτωση που βοηθήσω έστω και έναν άνθρωπο να μείνει μακριά από αυτούς. Αλλά και πάλι, για όποιον θέλει να αναμειχθεί, ας ψάξει για τον εαυτό του, να βρει όσες περισσότερες πηγές μπορεί, να αξιοποιήσει κάθε πληροφορία και προπάντων να μην επιτρέψει σε κανέναν να του επιβάλλει πώς θα σκεφτεί ή τι θα κάνει.
Η κριτική μας ικανότητα και η απόλυτη ελευθερία της σκέψης, που δεν περιορίζονται από καμιά "θρησκεία" και δεν μπαίνουν σε καλούπια, είναι εξαιρετικά πολύτιμες. Μην τις χαρίζετε σε κανέναν.
Υ.Γ. Infinite, νομίζω πως είσαι ήδη υποψιασμένος για διάφορους "ομοιοπαθούντες" και θα προκύψουν που θα θελήσουν να σε "γνωρίσουν καλύτερα" ή θα σε ρωτήσουν διάφορα για να φτιάξουν το προφίλ σου.
Γεια σου Pearl, συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα είπες, και μου ανεβάζει το ηθικό που ένα άπο-μέσα άτομο με αρκετή προσωπική εμπειρία απ'ότι φαίνεται, έβγαλε ίδια συμπεράσματα με εμένα. Αν ήσασταν εκει παλιά τότε μπορεί να σαν ξέρω και προσωπικά.
Το κενό αυτό βλέμμα οφείλεται σε παραλαγμένες ασκήσεις επικοινωνίας. Προκειμένου να περάσει το μάθημα, βάζουν το άτομο να κάνει κάποιες ασκήσεις πάρα πολλές ώρες, και με ζόρισμα, με αποτέλεσμα το άτομο να θέλει να τις αποφύγει αλλά να ζορίζει τον εαυτο του να τις περάσει. Ως συνέπεια το άτομο είναι 'απόν' ενώ παράλληλα ΔΕΙΧΝΕΙ σαν να έχει την προσοχή του πάνω σου, και μάλιστα να καταλαβαίνει τι λες.
Το ξέρω ότι η Εκκλησία στέλνει φυτά που παρουσιάζονται ως ομοιοπαθούντες. Σε εμένα και ένα γνωστό μου το'καναν πριν πολύ καιρό, εγώ δε την πίστεψα, αλλά ο άλλος καθόταν και της έλεγε...
Τέλος πάντων, δε με πολυνοιάζει τι θα μάθει για εμένα η Εκκλησία, γιατί το παιχνίδι κατασκοπίας που παίζει δεν έχει εφαρμογή πάνω μου. Εννοώ δεν υπάρχει κάτι να μάθει για μένα. Και επίσης ούτε κρύβομαι. Δε δίνω το όνομά μου εδώ, μπας και τους κάνω τη ζωή λίγο ποιό δύσκολη βάζοντάς τους σε αμφιβολίες. Κανένας δεν πρέπει να φοβάται μια ομάδα που κρύβει τα μέλη της και έχει χεσμένη φωλιά. ![]()
quote:
pearl
Δεν έγραψα για να διαφωτίσω τα μέλη θεωρητικά περί Σαηεντολογίας -δεν έχω εντρυφήσει τόσο όσο ο Infinite,
Αν και δεν έχεις εντρυφήσει όσο λες, είναι εξαιρετικά εύστοχα αυτά που έγραψες.
Πραγματικά, μέσα σε μια τέτοια ομάδα υφίσταται ψυχολογικός και νοητικός αποκλεισμός, που στην αρχή δημιουργείται από τους "συντρόφους" (άλλα μέλη της ομάδας) και στη συνέχεια από το ίδιο το μέλος, πιθανόν και ως ένας τρόπος άμυνας απέναντι στις επιλογές που έχει κάνει. Ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική είναι η φράση του φίλου σου (όπως γράφεις):
"Εκ των υστέρων, μου είπε ότι τα λόγια μου πάντα του άφηναν κάτι, άφηναν σημάδια στον τοίχο που είχε σηκώσει για να διατηρίσει "αμόλυντη" την θρησκεία του,"
Τα ολοκληρωτικού τύπου συστήματα (οι εν λόγω ομάδες δηλαδή) έχουν πετύχει τόσο υψηλό βαθμό ιδρυματοποίησης που κάποιοι μηχανισμοί διατήρησης της πίστης των μελών λειτουργούν πολύ σύντομα αυτόματα.
Να παραπέμψω εδώ, στην πολύ σημαντική δουλειά του Robert J. Lifton σχετικά με τον νοητικό έλεγχο. Ιδιαίτερα χρήσιμα και αποκαλυπτικά είναι τα 8 κριτήρια για τον νοητικό έλεγχο που έχει προτείνει, τα οποία μεταφράζω παρακάτω:
Πηγή: http://www.csj.org/studyindex/studymindctr/study_mindctr_lifton.htm
Έλεγχος του περίγυρου
Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο των πληροφοριών και επικοινωνιών και μέσα στο περιβάλλον αλλά και μέσα στο ίδιο το άτομο, έχοντας ως αποτέλεσμα έναν σημαντικό βαθμό απομόνωσης από την κοινωνία.
Μυστικιστικός χειρισμός
Γίνεται χειρισμός για τη δημιουργία εμπειριών που εμφανίζονται αυθόρμητα αλλά στην πραγματικότητα είχαν σχεδιαστεί και ενορχηστρωθεί από την ομάδα ή τους αρχηγούς της ώστε να επιδειχθεί θεϊκό κύρος ή πνευματική άνοδος ή κάποιο ιδιαίτερο δώρο ή χάρισμα που στη συνέχεια θα επιτρέψει στον αρχηγό να επανα-ερμηνεύσει γεγονότα, γραπτά και εμπειρίες όπως εκείνος επιθυμεί.
Απαίτηση για αγνότητα
Ο κόσμος θεωρείται ως μαύρος-άσπρος και τα μέλη συνεχώς ενθαρρύνονται να συμμορφωθούν με την ιδεολογία της ομάδας και να προσπαθήσουν να επιτύχουν την τελειότητα. Η εισαγωγή αισθημάτων ενοχής και/ή ντροπής είναι ένας ισχυρός μηχανισμός ελέγχου που χρησιμοποιείται εδώ.
Εξομολόγηση
Οι αμαρτίες, όπως προσδιορίζονται από την ομάδα, εξομολογούνται είτε σε προσωπικό επίπεδο ή δημόσια στην ομάδα. Δεν υπάρχει κάτι εμπιστευτικό, οι "αμαρτίες" των μελών, οι "νοοτροπίες" τους, τα "λάθη" τους συζητούνται και εκμεταλλεύονται από τους αρχηγούς.
Ιερή επιστήμη
Η δοξασία ή η ιδεολογία της ομάδας θεωρείται ως η υπέρτατη αλήθεια, πέραν κάθε αμφιβολίας και αμφισβήτησης. Η αλήθεια δεν μπορεί να βρεθεί εκτός της ομάδας. Ο αρχηγός, ως απεσταλμένος της Θεότητας για όλην την ανθρωπότητα, είναι παρομοίως πέρα από κάθε κριτική.
Φόρτιση της γλώσσας
Η ομάδα ερμηνεύει και χρησιμοποιεί λέξεις και φράσεις με νέους τρόπους έτσι ώστε συχνά δεν είναι κατανοητές από τον έξω κόσμο. Αυτή η "ζαργκόν" αποτελείται από καταστροφικά για τη σκέψη κλισέ (thought-terminating cliches), που εξυπηρετούν για να τροποποιήσουν τις νοητικές διεργασίες των μελών ώστε να συμβαδίσουν με τον τρόπο σκέψης της ομάδας.
Το δόγμα πάνω από το άτομο
Οι προσωπικές εμπειρίες των μελών είναι υποδεέστερες από την ιερή επιστήμη και οποιεσδήποτε αντίθετες εμπειρίες θα πρέπει να αρνηθούν ή να επανερμηνευθούν ώστε να ταιριάξουν στην ιδεολογία της ομάδας.
Διάθεση του δικαιώματος ύπαρξης
Η ομάδα έχει το προνόμιο να αποφασίζει ποιος έχει δικαίωμα να υπάρχει και ποιος όχι. Αυτό συνήθως δεν εκφράζεται στην κυριολεξία αλλά σημαίνει πως όσοι είναι στον έξω κόσμο δεν θα σωθούν, δεν είναι φωτισμένοι, δεν έχουν συνείδηση και θα πρέπει να προσηλυτιστούν στην ιδεολογία της ομάδας. Εάν δεν μπαίνουν στην ομάδα ή είναι κριτικοί απέναντί της, τότε απορρίπτονται από τα μέλη. Έτσι, ο εξωτερικός κόσμος χάνει κάθε αξιοπιστία. Επιπρόσθετα, εάν κάποιο μέλος φύγει από την ομάδα, αυτός ή αυτή απορρίπτεται επίσης.
(Lifton, 1989)
Τα παραπάνω κριτήρια που παρέθεσα, προέρχονται από εμβριθή μελέτη του Lifton επάνω σε ομάδες που ασκούν νοητικό και ψυχολογικό έλεγχο στα μέλη τους και θεωρεί ότι λίγο ή πολύ, αναγνωρίζονται σε κάθε ομάδα/σέκτα νοητικού ελέγχου.

Αμαλία, σκεφτόμουν να έρθω να γράψω για το πως χρησιμοποιούν ενοχές για να ελέγξουν τα μέλη, και αντίκρισα το μύνημά σου...
Σε αυτή την παγίδα, σε κάποιο βαθμό, είχα πέσει και εγώ.
Θεωρώ πως χρησιμοπούν την εξής διαδικασία ελέγχου:
Καταρχήν δημιουργούν σύγχηση, με την έννοια του μπερδέματος. Το μπέρδεμα δημιουργείται από την παρουσίαση 2 αντίθετων πόλων --θετικού και αρνητικού. Δηλαδή, το μέλος λαμβάνει δεδομένα με τα οποία συμφωνει πολύ, αλλά και επίσης λαμβάνει και άλλα δεδομένα με τα οποία διαφωνεί πολύ. Παράδειγμα θετικού: "Θέλω να έχω μια ευτυχισμένη ζωή" . Αυτό είναι θετικό επειδή το μέλης επιθυμεί μία ευτυχισμένη ζωή. Παράδειγμα αρνητικού: "Θα έχω μια δυστυχισμένη ζωή, σε περίπτωση που αποτύχω στη Σαηεντολογία". Αυτό είναι αρνητικό επειδή το μέλος δεν επιθυμεί μία δυστυχισμένη ζωή.
Άλλο παράδειγμα δεδομένων: "Θέλω να είμαι ελεύθερος" σε αντίθεση με "πρέπει να ακολουθήσω τις οδηγίες του <τάδε> που ξέρει καλύτερα από εμένα". Άλλο: "Θέλω ένα καλύτερο κόσμο" σε αντίθεση με "ο κόσμος θα καταστραφεί, αν δεν επεκταθεί η Σαηεντολογία".
Τώρα, αυτά δεν θα ήταν δα και τόσο φοβερά και τρομερά, αν δεν προσφέρονταν σε ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ και σε ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ στα μέλη. Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα αντίθετα μεταξύ τους δεδομένα να δημιουργούν μια σύγκρουση (σύγχηση) καθώς είναι αντίθετα και κάποιος δε μπορεί να σκεφτεί εύκολα λογικά με αυτά. Και έτσι έχουμε φαινόμενα μελών που προσπαθούν να 'απελευθερώσουν' άλλους κάπως με το ζόρι.
Τώρα παίρνουμε αυτό το μπέρδεμα και προσθέτουμε ένα πολύ σημαντικό συστατικό --την ενοχή. Γιατί ενοχή; Όταν πείσεις κάποιον πως είναι ένοχος για κάτι, μπορείς να τον μετατρέψεις από ένα δυνατό και περίφανο άτομο σε ένα άτομο που θεωρεί ότι χρειάζεται την έγκρισή σου, που προσπαθεί να εξαγοράσει τις ενοχές του προσφέροντάς σου πράγματα (όχι απαραίτητα υλικά), που προσπαθεί να σε προστατέψει, και άλλα. Ακόμα ποιό σημαντικό είναι πως όταν ένα άτομο θεωρεί πως έχει κάνει κάτι για το οποίο είναι ένοχος, προσπαθέι να το κρύψει, όχι μόνο από τους άλλους, αλλά και από τον εαυτό του.
Στην Εκκλησία της Σαηεντολογίας κυκλοφορεί το δεδομένο πως όταν κάποιος εκφράζει ανοιχτά διαφωνίες κατά της Σαηεντολογίας, το κάνει ΜΟΝΟ επειδή είναι ένοχος για κάτι.
Τι συνέπεια έχει αυτό: Όταν κάποιος διαφωνεί σε κάτι με την 'Εκκλησία', αν θεωρήσουμε πως έχει περάσει την παραπάνω διαδικασία, προσπαθεί να κρύψει τη διαφωνία του, προκειμένου να κρύψει την ενοχή του. Σκέφτεται πως διαφωνεί επειδή είναι ένοχος και προσπαθεί να το κρύψει, και ως συνέπεια παύει να παρατηρεί αρνητικά πράγματα στην Εκκλησία όπως και παύει οποιαδήποτε αρνητική αναλυτική/κριτική διαδικάσία. Είναι πολύ καλό κολπο, γιατί κατ'αυτό τον τρόπο, μετά από κάποιο καιρό, το μέλος κάνει από μόνο του πλύση εγκεφάλου στον εαυτό του. Θεωρεί πως η Εκκλησία είναι πάντα σωστή/καλή, δεν το αμφισβητεί, και αν το αμφισβητίσει προσπαθεί να το ξεχάσει (για να ξεχάσει την ενοχή που νομίζει ότι έχει).
Βάλτε τώρα σε αυτή την τούρτα και το κερασάκι πως -κατά την Εκκλησία πάντα- όποιος ανοιχτά και εκ πρόθεσης πολεμάει τη Σαηεντολογία ή την Εκκλησία, είναι 'καταπιεστικό άτομο' ή 'καταπιεστική προσωπικότητα' --δηλαδή ένα άτομο που σκέφτεται 24 ώρες το 24ωρο πώς να μειώσει τους άλλους, για να ανέβει από πάνω τους (επαναλαμβάνω: οι γάιδαροι μιλάνε για κεφάλες). Το αποτέλεσμα είναι η συμπεριφορά που περιέγραψε πριν η/ο pearl για τον 'Γ'.
Φυσικά, αυτή η τακτική δεν χρησιμοποιείται μόνο από την Εκκλησία της Σαηεντολογίας. Γνωρίζετε άλλους που προσπαθούν να σας πείσουν ότι- για παράδειγμα-, προκειμένου να βιώσετε την απόλυτη ευτυχία πρέπει να υποφέρετε ή να σας πείσουν ότι είστε ένοχοι; Είναι ρητορική η ερώτησή μου, και δεν θα αναφερθώ άλλο σ'αυτό, γιατί ο σκοπός μου εδώ δεν είναι να ανοίξω μέτωπο κατά θρησκειών και άλλων ιδεολογιών. Ίσως να το κάνω όταν βαρεθώ να γράφω για τη Σαηεντολογία.
Edited by - Infinite_nothing on 07/02/2013 08:01:59
Edited by - Infinite_nothing on 07/02/2013 09:51:52