- Γιατι οι άθεοι θίγονται όταν τους λές...άθεους!?? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
zip:
Όταν αναφέρομαι σε "υπερφυσικές δυνάμεις" εννοώ δυνάμεις που εμφανίζονται σε πεδία - αν εμφανίζονται, έτσι ; υπόθεση κάνω - που λόγω των περιορισμένων ανθρωπίνων αισθήσεων, δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε. Π.χ το μαγνητικό πεδίο μπορούμε να το δούμε πειραματικά. Με τα μάτια μας μπορούμε να το δούμε, έτσι ; Και ποιος μου λέει εμένα, πως παράλληλα με το μαγνητικό πεδίο δεν εμφανίζεται και ένα άλλο πεδίο που όμως δεν μπορώ να το δω - και δεν θα μπορέσω ποτέ να το δω - , γιατί η συχνότητά του δεν εντάσσεται στο φάσμα των οπτικών συχνοτήτων που πιάνει το μάτι μου ; Κάτι τέτοιο εννοώ. Δηλ. ως υπερφυσικές δυνάμεις εννοώ δυνάμεις που δεν μπορώ να τις αντιληφθώ με τις αισθήσεις μου, τις ανθρώπινες αισθήσεις μου δηλ.Κατ' αυτήν την έννοια, εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να υπάρχουν τέτοια πεδία και κατά συνέπειαν και δυνάμεις που θα αναπτύσσονται μέσα σ' αυτά.
Όλες οι γνώσεις που έχουμε για το Σύμπαν, στηρίζονται στην παρατήρηση και στην μελέτη κάποιων φαινομένων. Πως όμως τα έχουμε παρατηρήσει ; Με τις αισθήσεις μας και χρησιμοποιώντας κάποια όργανα πάλι κατασκευασμένα στις δικές μας ανάγκες. Οι αισθήσεις μας όμως είναι ατελής. Κατά συνέπειαν, έχουμε μια ατελή γνώση όλων των φαινομένων. Τα υπόλοιπα γεγονότα, αυτά δηλ. που είναι εκτός των ικανοτήτων των αισθήσεών μας, ανήκουν στον χώρο του υπερ-φυσικού. Εγώ κάπως έτσι το εννοώ. Πιθανόν να κάνω και λάθος αλλά αναρρωτιέμαι : Αν εγώ μπορώ να βλέπω - ακόμη και με την χρήση μικροσκοπίων ή τηλεσκοπίων - κάποιες συγκεκριμένες συχνότητες του οπτικού φάσματος, τότε αυτό που θα δω, δεν θα είναι ένα συγκεκριμένο φαινόμενο ; ένα μέρος του φαινομένου και όχι ολόκληρο το φαινόμενο ; Το υπόλοιπο ; Τι γίνεται ; Δεν υπάρχει ; Κατά την άποψή μου υπάρχει, αλλά πολύ απλά ... δεν μπορώ να το δω, πρακτικά δηλ. δεν μπορώ να το δω. Δεν μπορεί να το πιάσει το μάτι μου. Αυτό εννοώ.
Ok το έκανες ξεκάθαρο νομίζω. Όλες οι ερωτήσεις σου είναι και δικές μου απορίες και η αλήθεια είναι ότι συνέχεια ο άνθρωπος θα ανακαλύπτει καινούργια στοιχεία για τον ορατό/αόρατο κόσμο που τον/μας περιβάλει. Όλα τα πεδία (μαγνητικά, ραδιενεργά, κλπ) διαπιστώνονται μόνο με όργανα (είναι πέραν από τις 5 αισθήσεις) ή εξ'αποτελέσματος (αφήνω κάτι να πέσει και το βαρυτικό πεδίο της γης το τραβάει στο έδαφος).
Κάπου έβλεπα πρόσφατα (κάποιο ντοκιμαντέρ στην TV) ένα αποτέλεσμα πειραμάτων για το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, και το συμπέρασμα ήταν ότι η δική μας παραδοχή του κόσμου (κοσμοθεώρηση) καθορίζει το τί 'βλέπουμε' εμείς. Δηλαδή οι αισθήσεις μας επηρεάζονται από την αντίληψή μας. Είναι σχεδόν σοκαριστικό αν το καλοσκεφτείς..
Πολύ ενδιαφέρον θέμα, αν και είμαστε off-topic πιστεύω.. ![]()
"Any fool can know. The point is to understand."
Albert Einstein
Αν υποθέσουμε πως η αντίληψή μας - η φυσική ανθρώπινη αντίληψή μας - είναι περιορισμένη γιατί εκ των πραγμάτων είναι πρακτικά περιορισμένες οι δυνατότητες των φυσικών ανθρωπίνων αισθήσεών μας, τα όποια γεγονότα ή φαινόμενα συνέβαιναν εκτός αυτής της αντίληψής μας, πως θα τα αντιμετωπίζαμε (σε φιλοσοφικό επίπεδο δηλ) ; Θα αποκλείαμε την ύπαρξή τους ; Κι αν όχι, πως θα τα χαρακτηρίζαμε ; Ως φαινόμενα τι είδους ; Και ποιες θα ήταν οι ιδιότητες τους πέραν αυτής της α-οράτου εμφάνισης ;
Οι άνθρωποι, έχουν αποδώσει - καλώς ή κακώς - χαρακτήρα σε αυτά τα φαινόμενα. Τα έχουν ονομάσει "υπερ-φυσικά" ή "μετα-φυσικά". Βέβαια, κανείς ως τώρα δεν έχει αποδείξει καν την ύπαρξή τους. Παράλληλα, η άγνοια των λαών στο πέρασμα των αιώνων, απέδωσε - πάλι καλώς ή κακώς - αυτές τις υπερφυσικές δυνάμεις σε μια οντότητα που την ονόμασε "θεό". Έτσι, έδωσε μια πολύ λογική απάντηση στο ερώτημα "τι είναι θεός ;" του τύπου "ο θεός είναι μια υπερ-φυσική δύναμη" ή "μια δύναμη ανώτερη από τις άλλες". Υπάρχουν άνθρωποι που λένε πως πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη αλλά δεν την ονομάζουν "θεό". Αυτοί οι άνθρωποι, μπορούν να χαρακτηριστούν άθεοι ; (δεν ξέρω, ρωτάω)
Γι' αυτό ρωτάω και τον φίλο macedon, αν η λέξη "Θεός" υπάρχει στο λεξιλόγιό του. Κι αν υπάρχει, τι ιδιότητες δίνει σ' αυτήν την λέξη και στα παράγωγά της ;
Υπάρχουν βέβαια κι άλλες απορίες όπως π.χ Γιατί οι άνθρωποι να εφεύρουν αυτήν την λέξη ; (την λέξη "Θεό" εννοώ) Γιατί ; Πότε π.χ εμφανίζεται η λέξη "Θεός" ; Που ; Ποιοι την εισήγαγαν πρώτοι στα λεξιλόγιά τους και γιατί ; Οι περισσότεροι λέμε πως μια ανάγκη υπήρξε στον άνθρωπο για να ερμηνεύσει το άγνωστο. Ωραία, αλλά γιατί αυτήν την ανάγκη του να την εκφράσει κατασκευάζοντας αυτήν την λέξη που θα της απέδιδε όλες εκείνες τις ιδιότητες του αγνώστου ; Και γιατί αυτήν την συγκεκριμένη λέξη ; Δεν θα μπορούσε να φτιάξει μια άλλη λέξη ; (εδώ, σ' αυτήν την παράγραφο, δεν εννοώ τις γλωσσικές μεταφράσεις της λέξης, δηλ. απ' όσο γνωρίζω η λέξη "θεός" είναι ελληνική. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι π.χ όμως, σαφώς δεν είχαν αυτήν την λέξη. Είχαν όμως μια άλλη. Οι Ιουδαίοι, κάποια άλλη κ.ο.κ) Γιατί να υπάρχει λέξη ; Γενικά. Αυτό εννοώ )
Συνεπώς, εγώ αναρρωτιέμαι, μήπως άθεος είναι αυτός ο άνθρωπος ο οποίος δεν εμπεριέχει καν την λέξη "θεός" στο λεξιλόγιό του. Πολύ απλά, του είναι άγνωστη λέξη. Όχι αυτός που δεν πιστεύει ότι υπάρχει θεός, όχι αυτός που δεν πιστεύει στην ύπαρξή του δηλ. αλλά αυτός που όταν του πεις "θεός" σε κοιτάει με απορία και λέει "θεός; τι είναι αυτή η λέξη ; δεν την ξέρω, τι σημαίνει ;", κάπως έτσι.
Edited by - zip on 21/08/2008 18:51:07
Κάποιο μέλος λέει :
quote:
Εδώ μιλάμε
για ανώτερη δύναμη που δεν εξηγείται και εμφανίζεται
εν πλήρη ισχύ,οπου χρειάζεται....
Μου θυμίζει το μποζόνιο Higgs αυτή η δύναμη. Χώρια του ότι σε ολόκληρο το forum, προσπαθούμε να την εξηγήσουμε. Μα, αν δεν εξηγείται, τότε τι καθόμαστε και γράφουμε ; Ποιος ο λόγος δηλ. ; Και τι σημαίνει "ανώτερη" ; Σε ισχύ ας πούμε ; Και τι σημαίνει το "όπου χρειάζεται" ; Που χρειάζεται ;
Προσωπικά, νομίζω πως το όλο θέμα αλλά και ο τίτλος του, είναι σαν να λέει "ελάτε να μαλώσουμε οι ένθεοι με τους άθεους". Ναι, εντάξει, να μαλώσουμε, ok, αλλά ποιοι είναι οι ένθεοι και ποιοι οι άθεοι ; Και στην τελική, ποιος είναι ο Θεός για να πούμε μετά ποιος είναι ο ά-θεος και ποιος ο έν-θεος ;
Η γνώμη μου είναι πως η λέξη "άθεος" είναι μια απλή ονομασία. Όπως και η λέξη "ένθεος". Ο χαρακτήρας αυτής της λέξης και των παραγώγων της (αθεϊσμός, αθεϊα κτλ) προκύπτει από μια άρνηση. Δικαιωματική άρνηση, σεβαστή άρνηση, απαραίτητη και χρήσιμη άρνηση. Το γιατί εμφανίζεται αυτή η άρνηση, θα πρέπει να το αναζητήσουμε στην Κοσμογονία και στα "εκ των ουκ άνευ" δομικά συστατικά του Σύμπαντος, έτσι όπως αυτά εμφανίζονται στην φύση αλλά και μέσα μας : ως δίπολα. Δεν έχει καμία σχέση η θρησκεία - κατά την άποψή μου πάντα - δεν έχουν καμία σχέση τα δόγματα, οι πολιτικές ή τα συστήματα των κοινωνιών.
Η θρησκεία - έτσι όπως έχει καταντήσει σήμερα η έννοιά της, δηλ. αναφέρομαι όχι γενικά στην έννοια "θρησκεία" αλλά στο τι εννοούμε σήμερα εμείς ως "θρησκεία" - είναι πολύ απλά για μένα η άποψη - που κάποτε χρησιμοποιήθηκε από τον συγχωρεμένο τον Αντώνη τον Τρίτση -του "δήλωσέ το για να το σώσεις". Υπόσχεται στους ανθρώπους ότι μπορεί να διαφυλάξει στα θησαυροφυλάκιά της την Κοσμογονική του θεωρία και να την προφυλάξει από κλοπή και φωτιά. Sorry παίδες, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα ...
Edited by - zip on 21/08/2008 19:35:01
Πάντως πολύ μου αρέσει που όλη αυτή η ανάλυση του φίλου zip οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δράσεις και δυνάμεις μη αντιληπτές από το ανθρώπινο γνωστικό ή οπτικοακουστικό πεδίο μπορεί να ονομαστούν θεϊκές ή υπερφυσικές. Εγώ πάλι κάπου αλλού τις ονόμασα εξωγήινες, με την καθαρά λεξιλογική έννοια. Άρα πολλοί πιστεύουμε ότι υπάρχουν, η ονοματοδοσία των διαφέρει...
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
quote:
Όταν αναφέρομαι σε "υπερφυσικές δυνάμεις" εννοώ δυνάμεις που εμφανίζονται σε πεδία - αν εμφανίζονται, έτσι ; υπόθεση κάνω - που λόγω των περιορισμένων ανθρωπίνων αισθήσεων, δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε. Π.χ το μαγνητικό πεδίο μπορούμε να το δούμε πειραματικά. Με τα μάτια μας μπορούμε να το δούμε, έτσι ; Και ποιος μου λέει εμένα, πως παράλληλα με το μαγνητικό πεδίο δεν εμφανίζεται και ένα άλλο πεδίο που όμως δεν μπορώ να το δω - και δεν θα μπορέσω ποτέ να το δω - , γιατί η συχνότητά του δεν εντάσσεται στο φάσμα των οπτικών συχνοτήτων που πιάνει το μάτι μου ; Κάτι τέτοιο εννοώ. Δηλ. ως υπερφυσικές δυνάμεις εννοώ δυνάμεις που δεν μπορώ να τις αντιληφθώ με τις αισθήσεις μου, τις ανθρώπινες αισθήσεις μου δηλ.
Φιλε zip γιατί θα έπρεπε αυτές τις δυνάμεις να τις ονομάσουμε "υπερφυσικές"? εφόσον και ο ίδιος λες πως εντάσσονται στο φυσικό?? Δηλαδή, τα ζώα που αντιλαμβάνονται διαφορετικά από ό,τι ο άνθρωπος, βλέπε τη γάτα, το λύκο, το φίδι και όλα σχεδόν τα ζώα... θα πρέπει δηλαδή να τα εντάξουμε στα υπερφυσικά όντα?
Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....
S I M O R I L .......
Μάιος 18, 2008
Ας ξεκινήσουμε με μια παραβολή. Είναι μια παραβολή διασκευασμένη από μια ιστορία που αφηγήθηκε ο John Wisdom στο τρομακτικό και επαναστατικό του άρθρο Gods (Θεοί). Μια φορά και ένα καιρό ήταν δύο εξερεύνητές που έφτασαν σε ένα ξέφωτο μέσα στη ζούγκλα. Στο ξέφωτο υπήρχαν πολλά λουλούδια και αγριόχορτα. Ο ένας εξερευνητής λέει “Κάποιος κηπουρός θα πρέπει να φροντίζει αυτόν τον κήπο”. Ο άλλος διαφωνεί: “Δεν υπάρχει κηπουρός.” Αποφασίζουν να στήσουν σκηνές και να κρατήσουν σκοπιά. Κηπουρός δεν φαίνεται πουθενά. “Ίσως είναι ένας αόρατος κηπουρός.” Στήνουν λοιπόν ηλεκτροφώρο συρματόπλεγμα γύρω από τον κήπο. Κάνουν περιπολίες με κυνηγόσκυλα. (Θυμούνται τον Αόρατο Άνδρα του H. G. Wells ο οποίος είχε φωνή και οσμή.) Αλλά κανένας ήχος δεν υποδηλώνει ότι κάποιος εισβολέας έπαθε ηλεκτροσόκ. Καμμία μετακίνηση στο συρματόπλεγμα δεν προδίδει κάποιον αόρατο αναρριχητή. Τα κυνηγόσκυλα ποτέ δεν γαυγίζουν. Ωσόσο, ο Πιστός εξακολουθεί να μην πείθεται. “Μα υπάρχει ένας κηπουρός, αόρατος, ακαθόριστος, άυλος, απρόσωλητος από το ηλεκτροσόκ, άοσμος και βουβός, ένας κηπουρός που έρχεται κρυφά για να φροντίσει τον κήπο που αγαπά.” Στο τέλος o Σκεπτικιστής του λέει με απογογοήτευση: “Μα τι έχει μείνει από τον αρχικό σου ισχυρισμό; Σε τι διαφέρει αυτός ο αόρατος, ακαθόριστός, άφαντος, ασύλληπτος κηπουρός από έναν φανταστικό κηπουρό ή και από έναν ανύπαρκτο κηπουρό;”*
Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....
S I M O R I L .......
δύναμη ούτε ανώτερο όν.. Είναι κάτι συγκεκριμένο που
γίνεται αφηρημένο για να μπερδεύει...
Ο Θεός είναι αγάπη και σοφία, αρμονία και τελειότητα
που δεν βρίσκεις ... ΄Οταν δούμε κάτι τέτοιο θα
το καταλάβουμε...
Όσον αφορά τώρα αυτές τις δυνάμεις, σίγουρα από κάπου
εντέλλονται και δεν είναι σκόρπιες ενέργειες...Έχουν κάποιο
αρμονικό λόγο που γίνονται και εξυπηρετούν συνολικότερους
από έναν σκοπούς... Αυτές λέγονται ανώτερες δυνάμεις, τα
άλλα με τα μαγικά κόλπα, απάτη κρύβουν, όπως και φέρουν
απογοήτευση στους ανθρώπους. Μετά γίνονται άθεοι, κλπ...
Αχ βρε trexagireve, σηκωμένα τα μανίκια έχεις συνέχεια... ![]()
quote:
Αυτές λέγονται ανώτερες δυνάμεις, τα
άλλα με τα μαγικά κόλπα, απάτη κρύβουν, όπως και φέρουν
απογοήτευση στους ανθρώπους. Μετά γίνονται άθεοι, κλπ...
Βλέπεις λοιπόν ότι, άθελά σου ίσως, χαρακτηρίζεις τους άθεους με έναν όρο μη αποδεκτό; Οι ανώτερες δυνάμεις, απατηλές γαρ, οδηγούν στην αθεϊα τους ανθρώπους. Τι να σου πω τώρα, αγαπητέ μου;
Όσο για την απογοήτευση, μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείς; προσωπικά, ως δεδηλωμένος άθεος, δε διακρίνω καμία πνευματική ή ψυχική απογοήτευση επάνω μου, ίσα-ίσα, πιστεύω μάλιστα ότι το αυτό συμβαίνει για αρκετούς άλλους άθεους.
Μη με αναγκάσεις να σου αποκαλύψω ποιος έκανε το τελευταίο λάθος να θεωρήσει (χωρίς καν να με ξέρει κατ' ουσίαν) ότι μπορεί να με υποβάλλει στην ιδέα της απογοήτευσης : και από τα σύννεφα θα πέσεις και ο παραλληλισμός θα σου δημιουργήσει κακούς συνειρμούς.
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
εδώ μέσα, πιστεύεις ότι εγώ έχω πιο πολύ σηκωμένα
τα μανίκια... Η επιλογή με τι κριτήρια; ποιός φοράει
κίτρινη φανέλα;
Ας αφήσουμε τα αστεία, όμως κι ας έρθουμε σε όσα απορείς...
Αυτο που λέω, είναι ότι πολλοί άνθρωποι ψάχνουν να βρούν
δυνάμεις, υπερανθρώπινες ικανότητες, κλπ... Μέσα απο τις
περιηγήσεις τους σε διαφόρους χώρους, μετά απογοητευονται και
γίνονται άθεοι, μπλεγμένοι σε μυστηριακούς κύκλους, με ακραία
πράγματα και που "φεύγουν" σαν τον Κατσούλα και τον Δημητροκάλη
καταστρέφοντας ζωές...
Ο άθεος , βάζει τη δύναμη μπροστά καιόχι το καλό,ενώ λέει ότι
ο Θεός δεν φαίνεται,σε γήινο επίπεδο, νομίζει ότι
άλλοι δείχνουν δυνατοί, και ακολουθάει αυτούς.... Κι απογοητεύεται...
Αυτά τα ξέρεις όμως κι εσύ... απλά είναι ντεμοντέ να τα λες...
quote:
trexagireve:
Αγαπητέ Οδοιπόρε, ο Θεός είναι Θεός ούτε υπέρτατη
δύναμη ούτε ανώτερο όν.. Είναι κάτι συγκεκριμένο που
γίνεται αφηρημένο για να μπερδεύει...
Ο Θεός είναι αγάπη και σοφία, αρμονία και τελειότητα
που δεν βρίσκεις ... ΄Οταν δούμε κάτι τέτοιο θα
το καταλάβουμε...
Αγαπητέ trexagireve, μήπως εννοούσες τον zip? (αντί για εμένα) Δεν έχω αναφέρει στα posts μου κάτι τέτοιο..
@zip:
Νομίζω ότι η ουσία των πραγμάτων είναι κρυφή από τους ανθρώπους, δίνουμε ονόματα σε έννοιες/ιδέες/αντικείμενα για να μπορούμε να ζήσουμε σε ένα λογικο(φανή?) κόσμο. Δεν μπορούμε να έχουμε την κατανόηση της έννοιας "Θεός", όπως και δεν μπορούμε να έχουμε την κατανόηση της έννοιας "ελευθερία" (αν δεν περάσουμε από όλα τα επίπεδα, στέρηση της, πλήρης και ενδιάμεσα). Ειδικά σε μεταφυσικές έννοιες (πχ θεός, φώτιση) έχουμε δώσει κάποια χαρακτηριστικά για να μπορούμε να συννενοούμαστε - αν και συχνά η δική μου κατανόηση/άποψη για αυτήν την έννοια είναι άλλη από του αλλουνού (και πολύ πιθανόν, ολονών οι απόψεις να διαφέρουν από το πραγματικό αντικείμενο της έννοιας - αν τελικά υπάρχει!!). Πιστεύω ότι ο άνθρωπος πάντα ψάχνει για το κάτι παραπάνω (άνθρωπος=άνω + θρώσκω (δλδ κοιτάω επάνω) κατά μία ετυμολογική εξήγηση) και δοκιμάζει να ονοματίσει, εξερευνήσει έννοιες και ιδέες "άπιαστες" θα έλεγα. Απλά στην πορεία είναι εύκολο να παγιδευτεί στην (αυθαίρετη) καταγραφή των χαρακτηριστικών μιας έννοιας, και ξεχνάει την ίδια την εξερεύνησή της..
"Any fool can know. The point is to understand."
Albert Einstein
quote:
Φιλε zip γιατί θα έπρεπε αυτές τις δυνάμεις να τις ονομάσουμε "υπερφυσικές"?
αγαπητή simori, δεν λέω πως θα έπρεπε με το στανιό δηλ. οπωσδήποτε να τις ονομάσουμε "υπερφυσικές", λέω πως μερικοί άνθρωποι τις χαρακτήριζουν έτσι, άλλοι τις χαρακτηρίζουν κάπως αλλιώς όπως π.χ ο φίλος kostakis που τις χαρακτηρίζει "εξωγήϊνες". Οι περισσότεροι από μας όμως, όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο kostakis πιστεύουμε στην ύπαρξή των. Απλά ... ο καθένας μας τις ονομάζει και τις χαρακτηρίζει διαφορετικά.
quote:
Μια φορά και ένα καιρό ήταν δύο εξερεύνητές που έφτασαν σε ένα ξέφωτο μέσα στη ζούγκλα. Στο ξέφωτο υπήρχαν πολλά λουλούδια και αγριόχορτα. Ο ένας εξερευνητής λέει “Κάποιος κηπουρός θα πρέπει να φροντίζει αυτόν τον κήπο”. Ο άλλος διαφωνεί: “Δεν υπάρχει κηπουρός.” Αποφασίζουν να στήσουν σκηνές και να κρατήσουν σκοπιά. Κηπουρός δεν φαίνεται πουθενά. “Ίσως είναι ένας αόρατος κηπουρός.” Στήνουν λοιπόν ηλεκτροφώρο συρματόπλεγμα γύρω από τον κήπο. Κάνουν περιπολίες με κυνηγόσκυλα. (Θυμούνται τον Αόρατο Άνδρα του H. G. Wells ο οποίος είχε φωνή και οσμή.) Αλλά κανένας ήχος δεν υποδηλώνει ότι κάποιος εισβολέας έπαθε ηλεκτροσόκ. Καμμία μετακίνηση στο συρματόπλεγμα δεν προδίδει κάποιον αόρατο αναρριχητή. Τα κυνηγόσκυλα ποτέ δεν γαυγίζουν. Ωσόσο, ο Πιστός εξακολουθεί να μην πείθεται. “Μα υπάρχει ένας κηπουρός, αόρατος, ακαθόριστος, άυλος, απρόσωλητος από το ηλεκτροσόκ, άοσμος και βουβός, ένας κηπουρός που έρχεται κρυφά για να φροντίσει τον κήπο που αγαπά.” Στο τέλος o Σκεπτικιστής του λέει με απογογοήτευση: “Μα τι έχει μείνει από τον αρχικό σου ισχυρισμό; Σε τι διαφέρει αυτός ο αόρατος, ακαθόριστός, άφαντος, ασύλληπτος κηπουρός από έναν φανταστικό κηπουρό ή και από έναν ανύπαρκτο κηπουρό;”*
Δεν διαφέρει σε τίποτε, σωστά χρησιμοποιείς αυτήν την παραβολή, όμως και τα δύο πρόσωπα που αναφέρει (δηλ. οι δύο εξερευνητές) είναι άνθρωποι, συνεπώς αυτό που αναμένεται να συμβεί (δηλ. η εμφάνιση του υποτιθέμενου κηπουρού) - αν συμβεί - θα γίνει αντιληπτό και από τους δύο με τις ανθρώπινες αισθήσεις τους. Δηλ. αν υποτεθεί πως εμφανίζεται ο κηπουρός τότε με τα μάτια τους θα τον δουν και με τα αυτιά τους θα τον ακούσουν. Κι αν ο κηπουρός μιλάει με υπέρηχους ; Κι αν ο κηπουρός εμφανίζεται στο υπέρυθρο ;
Edited by - zip on 22/08/2008 10:06:45
Φίλε trexagireve, όταν λέω ότι έχεις σηκωμένα τα μανίκια εννοώ ότι είσαι πάντα έτοιμος να ανοίξεις διαφωνίες.
Και με δικαίωσες...
Προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να έχεις πάρε-δώσε με άθεους, τουλάχιστον όχι με την ακριβή έννοια του όρου. Το να υποστηρίζεις ότι οι άθεοι μετατρέπονται σε σατανιστές είναι τουλάχιστον φαιδρό. Αν κάποιος δεν ορίζει Ανώτερο Ον, γιατί θα πρέπει να πιστέψει στο Σατανά; Με αυτή τη λογική, στο μοναχισμό καταφεύγουν όσοι είναι αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τα εγκόσμια και βρίσκουν μία καλή ευκαιρία "λούφας", το θεωρείς αποδεκτό κάτι τέτοιο; αν όχι, επανεξέτασε τη θέση σου.
Ο συνειδητοποιημένος άθεος βάζει μπροστά την αναζήτηση, τη δύναμη τη βάζει όποιος την έχει. Αν δεν ερευνάς, αν δε μαθαίνεις καθημερινά, αν δεν έχεις θετική προδιάθεση, ναι, τότε θα απογοητευτείς κάποια στιγμή και θα αντιμετωπίζεις τη ζωή σου μεμψίμοιρα ή μοιρολατρικά. Πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο "δυνατός", αυτό δε σημαίνει ότι αν είσαι άθεος, θα τον ακολουθήσεις.
Με στενοχωρεί που χρησιμοποιείς τακτικές ομαδοποίησης. Θα μπορούσα να το κάνω και εγώ για τους πιστούς της κάθε θρησκείας και να χαρακτηρίζω συλλήβδην τους ορθόδοξους προφητειολάγνους ή αιμοσταγείς, τους καθολικούς δογματικούς, τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές, τους βουδιστές παραιτημένους κ.ο.κ. Βλέπεις ότι το αποφεύγω, γιατί δε με εκφράζει. Προσπάθησε λοιπόν να ξεφύγεις από τη στερεοτυπική προσέγγιση της "άλλης πλευράς", θα σε βοηθήσει αφενός να αποδεχτείς το δικαίωμά της να εκφράζεται, αφετέρου να γνωρίσεις ανθρώπους με άλλο τρόπο σκέψης, δεν κρίνω αν θα είναι ευχάριστος ή μη (γιατί το σωστό και το λάθος είναι σχετικά). Αν θεωρείς δεδομένο ότι οι άθεοι είναι απογοητευμένοι, τότε μάλλον τους έχεις μπερδέψει με τα emo, αλλά σε διαβεβαιώ ότι ούτε το μαλλί μου έχει φράντζα, ούτε φοράω μαύρα, ούτε κλαίω επειδή υπάρχω, ούτε συμμετέχω σε βραδινές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα. Θα έλεγα ότι το να βλέπεις τη ζωή σου χωρίς κάποιο Θεό δεν είναι και έγκλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιχειρήσω να πείσω τον οποιονδήποτε να το επιχειρήσει.
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
ότι μπερδεύεις τη ζωή του καθενός με τις θέσεις και
τις σκέψεις του επι των πραγμάτων και του ανθρώπου
γενικά. Φίλε μου ο περίγυρος μου είναι τόσο ευρύς
που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των ανθρώπων, λόγω
δουλειάς και χαρακτήρα... Από αυτο μπορείς να καταλάβεις
ότι μια θεωρία είναι αυ΄το που κάνουμε και που συζητείται
κι έχει σκοπό να φτάσει κάπου,δεν είναι απλά μια διαφωνία...
Και γαι να γυρίσουμε στους άθεους, έχω γνωρίσει και έχω σχέσεις
με κάποιους. Είναι το ίδιο με κάθε χριστιανό.. Σαν χαρακτήρας
και έκφραση.
Γι αυτο λέω ότι μάλλον είναι λανθάνουσα κατάσταση θρησκευτικού
συναισθήματος, που δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα μορφή της
εκκλησίας.... Όλα όμως περνάνε στη σήψη, πεθαίνουν, για να
αναγεννηθεί κάτι καλύτερο κι αυτο έρχεται. Πιστεύω ότι ακόμη
και άθεοι, πιστεύουν κάτι τέτοιο...
Φίλε trexagireve, συμφωνώ εν γένει με το τελευταίο μήνυμά σου, εκτός από δύο σημεία, που θα ήθελα να επισημάνω
quote:
Αγαπητέ μου Κωστάκη, το λάθος που κάνεις είναι ότι μπερδεύεις τη ζωή του καθενός με τις θέσεις και τις σκέψεις του επι των πραγμάτων και του ανθρώπου γενικά.
Δεν είναι λάθος, είναι τρόπος ζωής μου. Εγώ αυτά που γράφω εδώ μέσα, προσπαθώ (και συνήθως καταφέρνω) να τα πραγματοποιώ και εκεί έξω. Άρα η ζωή μου κατά μία έννοια αντικατοπτρίζεται και εδώ. Μήπως αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας;
quote:
Γι αυτο λέω ότι μάλλον είναι λανθάνουσα κατάσταση θρησκευτικού συναισθήματος, που δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα μορφή της εκκλησίας....
Αν έχεις τόσο έντονη την ανάγκη να βλέπεις όλη την υφήλιο συνειδητά ή ασυνείδητα ενταγμένη σε κάποια θρησκεία, είναι δικαίωμα και ελπίδα σου, δεν μπορώ να στα αφαιρέσω. Στο μεταξύ μας διάλογο πάντως, προσπάθησε να με αντιμετωπίζεις ως εξαίρεση αυτού του κανόνα.
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
χριστιανισμός είνια η μόνη και αληθινή θρησκεία
κι όλες οι άλλες γήινες και για εδώ, όπως επίσης την
μεγάλη αξία του ότι ήρθε ο Χριστός Θεός που καταδέχτηκε
να μας δείξει το δρόμο ( άσχετα απο το ότι οι περισσότεροι
άνθρωποι κοιτάμε το δάχτυλο κι όχι που μας δείχνει...)
δεν σημαίνει ότι κρίνω τον συνάνθρωπο μου...
Έχω τόσο
ανοιχτό μυαλό που έχω σχέσεις λέω με καθε είδους άτομα,
αλλά το σωστό σωστό. Δεν λέμε όλοι στην κρεμάλα, αλλά
το ένα και μοναδικό σωστό, δεν γίνεται κομμάτια για να
ανήκει σε όλους. Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι το κατέχω...
Αλλά ο δρόμος είναι ένας και στενός γεμάτος αγώνα.Οι
..λεωφόροι είναι για μαζικές φάσεις, που παραπέμπουν σε ζώα...
quote:
trexagireve 21/08/2008
Φίλε μου Κωστάκη, μη βάλεις στοίχημα, περί των μετακινήσεων
των διαφόρων "δογμάτων" που κυκλοφοράνε άστεγα...
Ξέρω τι σου λέω... Εδώ βλέπουμε παπάδες με βουντού σε τελετές
, μιλάνε για μια θρησκεία, μπαστάρδεμα όλων και συ δεν
πιστεύεις ότι είναι έτοιμη η "αποθήκη των ιδεών" που θα
στεγάσει τις θρησκευτικές και μη απόψεις στα πλαίσια κάλυψης
υπερβατικών αναγκών;
Φίλε trexagireve , λόγω πολλαπλών ασχολιών θα μου επιτρέψης να απαντήσω κάπως ετεροχρονισμένα στο σημείο αυτό της απάντησής σου .
Για να γίνη κάτι τέτοιο φίλε μου , δηλαδή να αλλάξη κάποιος θρησκεία και να ενταχθή σε κάποια άλλη , θα πρέπη κατ’ αρχήν να είναι θρησκευόμενος ενταγμένος σε κάποια θρησκεία η οποία έπαψε , ή κάποιοι τον έπεισαν ότι έπαψε , να δίνη απαντήσεις στις μεταφυσικές ανησυχίες του . Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά .
Προσωπικά έχω το παράδειγμα μιας γειτόνισσας που την ήξερα για πιστή ορθόδοξη η οποία έψελνε και στην εκκλησία , πού όταν την συνάντησα πριν λίγο καιρό πήγε να μου κάνη κήρυγμα υπέρ των Μαρτύρων του Ιεχωβά . Έπεσα κυριολεκτικά από τα σύννεφα .
Αυτό όμως δεν είναι δυνατό να συμβή σε ένα άθρησκο ή άθεο , για τον απλούστατο λόγω του ότι δεν ανήκει σε καμία θρησκευτική ομάδα για να την αλλάξη και να προσχωρίση σε κάποια άλλη , δεδομένου ότι ο με πρώτος έχει απορρίψει όλες τις θρησκείες , ο δε δεύτερος έχει αμφισβητήσει και την ύπαρξη αυτής της ενέργειας την οποία συμβατικά ονομάσαμε Θεό .
*
Τάξης Πραγμάτων και της Νέας εποχής, πράγμα που
πολλοί υψηλά ιστάμενοι κυβερνώντες τον κόσμο μας έχουν
πει ότι θέλουν: Μια χώρα, μια θρησκεία, έναν ηγέτη...
ακόμη και τον διάβολο, λέει πρώην γενικός γραμματέας
του ΝΑΤΟ, φτάνει να μας κάνει την δουλειά!!!....
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αυτό το ρόλο εξυπηρετεί
φίλε μου... Την συνταύτιση και συνλειτουργεία διαφορετικών
δογμάτων και θρησκειών... Μιλάμε γα ένα θρησκευτικό χάος...
Όσο για άθρησκους, άθεους κι αυτοί θα δεχτούν ένα υπερφυσικο
πλαίσιο ύπαρξης του κόσομυ και θα πιστεύουν σε μια θρησκεία...
Θα είναι υποχρεωμένοι οι πάντες...Ετοιμάζεται φίλε μου,
κοινό πλαίσιο ιδεών....
Φίλε trexagireve
quote:
Αφού δε σου βγαίνει το συγκεκριμένο, τι το "πολεμάς"; σε έχουν πείσει οι άθεοι / άθρησκοι του esoterica ότι είναι τόσο ευκολόπιστοι ή παιδάκια; προσωπικά, έχω αρκετούς τρόπους να σε πείσω για το αντίθετο. Επιτέλους, μην τσουβαλιάζουμε εδώ μέσα, όπως εσύ (σε άλλο topic) υποστηρίζεις την ελευθερία και τη δημοκρατία και πολύ ορθά πράττεις, εγώ προσθέτω σε αυτά την ανεξαρτησία της σκέψης μου και την αδυναμία οποιουδήποτε τρίτου να με προσηλυτίσει σε κάθε καινούρια ιδεολογική αρλούμπα με την ευκολία που εσύ πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
της ελευθερίας του ατόμου, απλά ότι η εποχή
μας είναι αυτή της Νέας Τάξης Πραγμάτων, όπου μας
παρακολουθούν με δορυφόρους, τηλέφωνα, οικιακές συσκευές,
κλπ...
Όταν θα πουν ότι είναι εχθρός της Νέας Εποχής, όποιος δεν
κάνει ότι αυτή επιτάσσει, τότε θα δούμε τι σημαίνει άθεος....
Φίλε μου, μπερδεύεσαι... Τι περιμένεις να συμβεί;
Να γίνουν οι άνθρωποι άθεοι, απο τα λάθη των ιερέων;
Υπάρχει μεγάλη πίστη στον άνθρωπο, οπότε οι άθεοι κι οι
άθρησκοι, σαν πιθανό ποσοσό, θα υπάρχουν... Υπάρχουν πολλά
παράξενα στον κόσμο, έτσι για τη διαφορά...
quote:
trexagireve
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αυτό το ρόλο εξυπηρετεί
φίλε μου... Την συνταύτιση και συνλειτουργεία διαφορετικών
δογμάτων και θρησκειών... Μιλάμε γα ένα θρησκευτικό χάος...
Θα είναι υποχρεωμένοι οι πάντες...Ετοιμάζεται φίλε μου,
κοινό πλαίσιο ιδεών....
Φίλε trexagireve , όπως πολύ σωστά αναφέρεις στο παράδειγμά σου , αυτά εξυφαίνονται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών . 'Ομως εγώ σαν άθρησκος , όπως και ο κάθε άθεος , δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να έχουμε θρησκεία και θεωρούμε όλες τις θρησκείες , παλιές και νέες , ανθρώπινα κατασκευάσματα . Και οι μέν άθεοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Θεός αλλά τα πάντα είναι τυχαίες χημικές ενώσεις , οι δε άθρησκοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεν κάποια γενεσιουργός δύναμη μου αποκαλούμε συμβατικά Θεό , αλλά δεν ασχολείται με τα προσωπικά μας . Επομένως με τα γραφόμενά σου δικαιώνεις τη θέση μου ότι όλα αυτά αφορούν τους θρησκευόμενους και μόνο αυτούς . Εκτός και άν αρχίσουν διωγμοί τύπου Ιουστινιανού για να υποχρεωθούμε με απειλή για τη ζωή μας να ενταχθούμε στη νέα πανθρησκεία .
*