ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Το Ανάθεμα στη Χριστιανική Πίστη - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Το Ανάθεμα στη Χριστιανική Πίστη - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Ψηλός31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
15/08/2005, 03:13:03
Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει γύρω από τους αναθεματισμούς και τους αφορισμούς που επέβαλε η εκκλησία ανά τους αιώνες σε διάφορα άτομα ή εξέφρασε κατά κάποιων ειδωλολατρικών δοξασιών.

Άνοιξα αυτό το θέμα, διότι θέλησα να δοθεί η πραγματική εικόνα και ερμηνεία των όρων αυτών, όπως τους εννοεί η οργανώμένη εκκλησία (κλήρος), η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για τέτοια θέματα, και όχι οι παρερμηνείς που επιχειρήθηκαν κα επιχειρούνται από ορισμένους στην προσπάθειά τους προκειμένου να βάλλουν και να λασπολογήσουν κατά του συνόλου της Εκκλησίας.

Πρεσβ. Γεωργίου Κουγιουμτζόγλου, Λατρευτικό Εγχειρίδιο (Στοιχεία αγωγής για την τάξη και τη λατρεία της Εκκλησίας), εκδ. Συναξάρι, Θεσσαλονίκη 1998.
Ανάθεμα ή Αφορισμός: Είναι η έσχατη εκκλησιαστική ποινή σε χριστιανούς που παραποίησαν την εκκλησιαστική τους συνείδηση και βαρειά-αμετανόητα αμαρτάνουν, ή περιέπεσαν σε αίρεση. Αφορισμός ανθρώπου σημαίνει αποκοπή από το σώμα της Εκκλησίας και τη χριστιανική κοινότητα. Αίρεται μετά από ειλικρινή και έμπρακτη μετάνοια. Ανάθεμα = Εις Θεόν ανατίθημι· για την τελική από Αυτόν κρίση.

Φιλικά όπως πάντα

InvaderΜέλος
15/08/2005, 03:19:16
Που μίλησε ο Χριστός για ''αφορισμούς''?

''μητρός τε και πατρός τε και των
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''

15/08/2005, 03:29:13
quote:

Δε μίλησε πουθενά!
Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας προβαίνουν σε αυτή τη πράξη για να "συνετίσουν" όσους τους αντιτίθενται...

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...

15/08/2005, 03:37:51
Ο Χριστός μίλησε για αφορισμό εκεί που αναφέρεται σε όποιον υβρίσει το Άγιο Πνεύμα.

Ο Χριστός μάλιστα, είναι και πολύ πιο αυστηρός από την οργανωμένη Εκκλησία (κλήρο).

Η εκκλησία (κλήρος) μπορεί και να ανακαλέσει τον αφορισμό ή το ανάθεμα όταν ο άνθρωπος δείξει ειλικρινή μετάνοια.

Ο Χριστός όμως είπε ότι όποιος προσβάλει το Άγιο Πνεύμα, δεν θα του συγχωρεθεί με τίποτα και αποκόπτεται αυτομάτως από το σώμα της εκκλησίας, κεφαλή της οποίας είναι ο ΊΔΙΟΣ.

Φιλικά όπως πάντα

15/08/2005, 03:40:44
Αφορισμοί Λογοτεχνών στη Νεότερη Ελλάδα

«Μου δώσατε μια κατάρα, Άγιοι πατέρες, σας δίνω κι εγώ μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδηση σας τόσο καθαρή, όσο είναι η δική μου και να ‘στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ».
Νίκος Καζατζάκης

http://www.medialab.panteion.gr:8080/papaki/archive/culture/aforismoi0305

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

filosofos3Μέλος
15/08/2005, 11:06:44
quote:

ΚΑτά Ματθαίον κεφ ΙΗ 14-17:
" Εάν αμαρτήσει εις σε ο αδελφός σου , ύπαγε έλεγξον αυτόν μεταξύ σου και αυτού μόνου. Εάν σου ακούση εκ΄ρδισας τον αδελφόν σου. Εάν δε μη ακούση , παράλαβε μετά σου έτι ένα ή δύο , ίνα επί στόματος δύο ή τριών μαρτύρων σταθεί παν ρήμα. Εάν δε παρακούση αυτών, ειπέ τη εκκλησία. Εάν δε και της εκκλησίας παρακούσει έστω συ ώσπερ ο εθνικός και ο τελώνης."

Αν η γνώμη της εκκλησίας πρέπει να είναι σεβαστή για μικρότερα θέματα όπως είναι αυτό της προσωπικής διαφορά ππου αναφέρεται εδώ , πόσο μάλλον θα πρεπει να είναι σε σημαντικότερα θέματα όπως είναι η αλλοίωση των δογμάτων , όταν γίνεται όχι από άγνοια, αλλά σκόπιμα ή με αδιαφορία προς τη γνώμη της εκκλησίας.

Όλα είναι τέλεια

filosofos3Μέλος
15/08/2005, 11:12:06
Χρειάζεται μια διευκρίνηση εδώ πέρα:άλλο αφορισμός και άλλο το ανάθεμα. Αφορισμός είναι πολλών βαθμίδων και πολλών είδων.

Το ανάθεμα είναι το έσχατο και ισχυρότερο είδος αφορισμού, η πλήρης αποκοπή από την εκκλησία.

Μερικοί όταν διαβάζουν το Πηδάλιο και σχετικούς κανόνες νομίζουν ότι ταυτίζονται και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις τόσο στους χριστιανούς όσο και στους αντιτιθέμενους στο χριστιανισμό.

Αγαπητέ Ψηλέ φαίνεται πως ο ιερέας που εγραψε αυτό το βιβλίο ελάχιστα ή καθόλου είχε διαβάσει το Πηδάλιο. Δε μπορέι να ταυτίζει τις δύο έννοιες και να δημιουργεί τέτοια παραπληροφόρηση!!!

Αυτοί οι ημιμαθείς ιερείς καταστρέφουν τη θρησκεία μας και δημιουργούν εχθρούς σε αυτή εκ του μη όντος. Διάβασε το Πηδάλιο και δες τη διευκρίνηση που κάνει ο άγιος Νιμόδημος, και τη διαφορά αφορισμού από αναθεμάτισμό. Πχ αφορισμός είναι και η για μια βδομάδα απομάκρυνση από τη θεία κοινωνία και άλλες ελαφρές "ποινές", που στην πραγματικότητα δεν είναι ποινές αλλά θεραπευτικά μέσα, αλλά δεν είναι αναθεματισμός αφού εκκλησιάζεται ο πιστός.

Διάβασε το ίδιο το Πηδάλιο.

Όλα είναι τέλεια

Edited by - filosofos3 on 15/08/2005 11:21:17

15/08/2005, 13:45:00
Αγαπητέ Φιλόσοφε,
Ο εν λόγω ορισμός που δόθηκε στον αφορισμό ή ανάθεμα είναι πολύ περιληπτικός και δεν είναι δυνατόν να αναλύσει σε πέντε γραμμές τις επιμέρους σημασίες και διαφορές των δύο λέξεων. Δεν αμφιβάλω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αφορισμού και αναθέματος.

Πιστεύω όμως ότι και μέσα στον εν λόγω ορισμό γίνεται έμμεσα, αν θες, αναφορά ότι πρόκειται για δύο συγγενείς αλλά όχι ταυτόσημες έννοιες. Τουλάχιστον έτσι το συνέλαβα εγώ.

" ..... Αφορισμός ανθρώπου σημαίνει αποκοπή από το σώμα της Εκκλησίας και τη χριστιανική κοινότητα. Αίρεται μετά από ειλικρινή και έμπρακτη μετάνοια. Ανάθεμα = Εις Θεόν ανατίθημι· για την τελική από Αυτόν κρίση.

Όπως και να έχει, εγώ αυτό που θέλησα να πω είναι πως, το ανάθεμα και ο αφορισμός δεν χρησιμοποιείται από την Εκκλησία μας ως όπλο εναντίον κάποιας ομάδας ανθρώπων ή εναντίον κάποιας εθνικότητας. Δεν σημαίνει κατάρα και δεν αποτελεί κίνηση μισαλοδοξίας, ταμπελοποίησης και παραγκονισμού, όπως επανειλημμένα έχει επιχειρηθεί να δοθεί μια τέτοια εικόνα από ορισμένους.

Συμφωνώ πως για τέτοιου είδους θέματα, δεν αρκούν οι απλές απόψεις που έχει σχηματισει ο καθένας μας (μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ) από τις απλές αναφορές που τυχόν έχουμε διαβάσει αριστερά και δεξιά, αλλά θα πρέπει να ερευνούμε μέσα στα συγγράματα που αποτελούν το πνευματικό πηδάλιο της Εκκλησία μας.
Βέβαια αυτό προϋποθέτει ειλικρινό ενδιαφέρον για αναζήτηση και όχι αναζήτηση αφορμών για επίθεση στην Εκκλησία.

Φιλικά όπως πάντα

fokaiasΜέλος
15/08/2005, 15:50:15
Ψηλός
quote:
Όπως και να έχει, εγώ αυτό που θέλησα να πω είναι πως, το ανάθεμα και ο αφορισμός δεν χρησιμοποιείται από την Εκκλησία μας ως όπλο εναντίον κάποιας ομάδας ανθρώπων ή εναντίον κάποιας εθνικότητας. Δεν σημαίνει κατάρα και δεν αποτελεί κίνηση μισαλοδοξίας, ταμπελοποίησης και παραγκονισμού, όπως επανειλημμένα έχει επιχειρηθεί να δοθεί μια τέτοια εικόνα από ορισμένους.

Εφόσον ισχύουν αυτά που γράφεις ποιος ο λόγος που ο Πατριάρχης αφόρισε την Ελληνική επανάσταση και τους αγωνιστές του 21;;;
Δεν ζητάω να μου βρεις δικαιολογία αλλά να μου αποδώσεις το βάρος της απόφασης αυτής ώστε να αντιληφθούμε το κατά πόσο ο αφορισμός ήταν ένα «όπλο» στα χέρια της μόνης εξουσίας προερχόμενη από τους Ρωμιούς για τους Ρωμιούς, του ιερατείου.
Έμπρακτη μετάνοια στην παραπάνω περίπτωση τι σημαίνει;;;

quote:
Ο Χριστός μίλησε για αφορισμό ...

Στην περίπτωση της ερμηνείας που θέλει την χρησιμοποίηση του αφορισμού ως τρόπο εκτόνωσης της οργής των Τούρκων, δικαιολογείται η «καπήλευση» των λόγων του Ιησού ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές;;;
15/08/2005, 16:45:03
fokaias, νομίζω πως η απάντηση που θα σου δοθεί θα είναι πως ο Πατριάρχης το έκανε αυτό επειδή δεν ήθελε να χαθούν άδικα τόσες ζωές κι επειδή ήταν αναγκασμένος και καλά να τα έχει πλακάκια με τον Σουλτάνο...

filosofos3Μέλος
15/08/2005, 16:58:22
Αγαπητέ Ψηλέ
θα αρχίσουμε να διαφωνούμε και μεταξύ μας μου φαίνεται...
Αν δίνεις μια λανθασμένη πληροφορία και μετά ο ιδεολογικός αντίπαλός πιάνεται από αυτή και δημιουργείται άσκοπη αντιπαράθεση από δική σου αβλεψία θα φταίς εσύ και όχι αυτός.
Αυτό που περιγράφεις ότι λέει το βιβλίο που αναφερεις ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΟΠΟΥ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ.

quote:
Πιστεύω όμως ότι και μέσα στον εν λόγω ορισμό γίνεται έμμεσα, αν θες, αναφορά ότι πρόκειται για δύο συγγενείς αλλά όχι ταυτόσημες έννοιες. Τουλάχιστον έτσι το συνέλαβα εγώ.

" ..... Αφορισμός ανθρώπου σημαίνει αποκοπή από το σώμα της Εκκλησίας και τη χριστιανική κοινότητα. Αίρεται μετά από ειλικρινή και έμπρακτη μετάνοια. Ανάθεμα = Εις Θεόν ανατίθημι· για την τελική από Αυτόν κρίση.

ΟΥΤΕ ο αφορισμός περιγράφεται σωστά εδώ ΟΥΤΕ το ανάθεμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ "ΠΗΔΑΛΙΟ". ΚΑΙ ΜΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΟΣ ΙΕΡΕΑΣ. ΑΥΤΕΣ ΜΑΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ.

ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ειναι ο αποχωρισμός από ένα ή περισσότερα στοιχεία της ζωής των πιστών. Μπορεί να είναι μόνο από τη θεία κοινωνία, μπορέι να είναι και από τον εκκλησιασμό εν μέρει μπορεί και ολοκληρωτικά, μπορέι να είναι από κάθε επικοινωνία με τους υπόλοιπους πιστούς.

ΑΝΑΘΕΜΑ είναι η πλήρης αποκοπή από κάθε σχέση με την εκκλησία και δε δίνεται για άλλα αμαρτήματα αλλά μόνο για ΣΚΟΠΙΜΗ αλλοίωση των δογματων ή άλλη βλάβη του συνόλου της εκκλησίας.
Γίνεται δημόσια και σε τελετή και είναι σπάνιο.Δεν αναθεματίζεται κανένας ακόμη και αμετανόητος για άλλες αμαρτίες.

Αν δεν τα εχεις ξεκαθαρισμένα εσύ αυτά πως περιμένεις να μιλήσεις για αυτά στους άλλους;

quote:
Συμφωνώ πως για τέτοιου είδους θέματα, δεν αρκούν οι απλές απόψεις που έχει σχηματισει ο καθένας μας (μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ) από τις απλές αναφορές που τυχόν έχουμε διαβάσει αριστερά και δεξιά, αλλά θα πρέπει να ερευνούμε μέσα στα συγγράματα που αποτελούν το πνευματικό πηδάλιο της Εκκλησία μας.
Βέβαια αυτό προϋποθέτει ειλικρινό ενδιαφέρον για αναζήτηση και όχι αναζήτηση αφορμών για επίθεση στην Εκκλησία.

Αυτό λεω και εγώ και προτείνω να διαβάσεις το βιβλίο που είναι συλλογή των κανόνων των Οικουμενικών και τοπικών Συνόδων που ονομάζεται "Πηδάλιο" και είναι πηδάλιο,και μην ονομάζεις τα άλλα "πηδάλια" τη στιγμή που αγνοούν βασικά σημεία όπως αυτό που συζητάμε.

Αφορισμοί ή αναθέματα δεν εφαρμόζονται σε κανέναν άλλο παρά στα μέλη της Εκκλησίας και δε χρειάζεται άλλη απόδειξη περί αυτού.
Η σύγχυση αναθέματος και αφορισμού έινε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, από άγνοια του κλήρου, και ο άγος Νικόδημος προσπαθόύσε να διαφωτίσει για τη διαφορά ώστε να μη γίνονται άδικοι και άσκοποι αναθεματισμοί.
Έχει ειδική αναφορά στο θέμα στο "Πηδάλιο" που έγραψε.

Εσύ δεν αποδεικνύεις τίποτε εδώ με το απόσπασμα από το βιβλίο που αναφέρεις αλλά δημιουργείς αιτίες για αντιπαράθεση και παραπληροφορείς σχετικά με βασικό ζητήμα της ορθόδοξης πίστης.
Αν ο κλήρος δεν έχει σαφή γνώση ορισμένων ζητημάτων εσύ γιατί το παίρνεις και το κάνεις σημαία πριν πληροφορηθείς το ακριβές περιεχόμενο των εννοιών στις οποίες αναφέρεσαι;
Το βιβλίο του κληρικού αυτού δεν αντιπροσωπεύει όλο τον κλήρο. Τον κλήρο τον αντιπροσωπέυει το συνολο των κανόνων των οικουμενικών συνόδων και τα κείμενα των αγίων. Το βιβλιο αυτό στο σημείο που παρουσιάζεις έρχεται σε αντίθεση με αυτά. Οπότε δε μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό της άποψης του κλήρου.

Βρες το κείμενο του Πηδαλίου (ότι σχετικό υπάρχει από εκεί) και παράθεσέ το αν θέλεις να αποδείξεις αυτό που λες και να πληροφορήσεις σωστά για τις έννοιες αυτές.

Όλα είναι τέλεια

filosofos3Μέλος
15/08/2005, 17:14:06
Και κάτι άλλο στο οποίο φαινεται να υπάρχει σύγχυση:η εκκλησία δεν ταυτίζεται με τον κλήρο, ούτε ο κλήρος με την εκκλησία. Αν γίνει ένας άδικος αφορισμός ή αναθεμάτισμός δεν απαιτείται να μετανοήσει ο αφορισθείς ή αναθεματισθείς αλλά ο αδίκως αφορίσας ή αναθεματίσας αυτόν. Αν δε μετανοήσει ο ιερέας ή επίσκοπος που τον έπραξε τότε αφορισμένος ή αναθεματισμένος είναι ο ιερέας ή επίσκοπος αυτός και όσοι συνήργησαν και αποδέχτηκαν, εν γνώσει της αδικίας, την πράξη αυτή.

Δεν είναι λοιπόν στην εξουσία του κλήρου να αφορίσει όποιον θέλει και αν διανοηθεί ή πράξει κάποιος κληρικός κάτι τέτοιο αδίκως,τα αποτελέσματα επέρχονται στον ίδιο που το πράττει και είναι άκυρο (για τον δεχθέντα) το επιτίμιο.

Όλα είναι τέλεια

filosofos3Μέλος
15/08/2005, 17:35:42
quote:
Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει γύρω από τους αναθεματισμούς και τους αφορισμούς που επέβαλε η εκκλησία ανά τους αιώνες σε διάφορα άτομα ή εξέφρασε κατά κάποιων ειδωλολατρικών δοξασιών.

Για εξήγησέ μου αυτό το τελευταίο γιατί τώρα το είδα!
Ποιες ειδωλολατρικες δοξασίες αφορίστηκαν ή αναθεματίστηκαν από την Εκκλησία;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Και πως μπορεί να γίνει αυτό αφού μόνο πρόσωπα μπορούν να αφοριστούν ή να αναθεματιστούν;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
(Τα βιβλια και οι ιδέες μόνο αιρετικά ή ορθόδοξα μπορούν να χαρακτηριστούν)

Γιατί ξεκινάς με μια υπόθεση που βολεύει τους "αντιπάλους σου";;;;;;;;

Μήπως για να τους δώσει την ευκαιρία να αντιδράσουν;;;;;;;;

Μήπως είσαι ένας από αυτούς και η όλη αντιπαράθεση είναι ένα θέατρο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

fokaias λες ότι:

quote:
Στην περίπτωση της ερμηνείας που θέλει την χρησιμοποίηση του αφορισμού ως τρόπο εκτόνωσης της οργής των Τούρκων, δικαιολογείται η «καπήλευση» των λόγων του Ιησού ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές;;;

αλλα κακαώς χρησιμοποιείς τη λέξη "καπήλευση". Ο πατριάρχης δεν είχε να κερδίσει προσωπικά τίποτε. Αν αφόρισε κάποιους ως ταραχοποιά στοιχεία αυτοί ήταν οι κλέφτες που δεν ήταν ακόμη ενταγμένοι σε ένα κίνημα απελευθέρωσης.

Άλλοι οι κλέφτες άλλοι οι αρματωλοί και άλλοι οι επαναστάτες. Σαν έννοιες δεν ταυτίζονται. Θά ήθελα κάποιος να παρουσίαζε μια πηγή που να έχει αυτόν τον λεγόμενο αφορισμό της Ελληνικής επανάστασης , γιατί πολύ απλά, νομίζω ότι δεν υπάρχει καν!!!
Πολύ φασαρία για το τίποτε!!!

Ξέρει κανείς που βρίσκεται αυτός ο πολυδιαφημισμένος αλλά μη εμφανιζόμενος αφορισμός;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Όλα είναι τέλεια

15/08/2005, 18:08:58
quote:
Γιατί ξεκινάς με μια υπόθεση που βολεύει τους "αντιπάλους σου";;;;;;;;

Μήπως για να τους δώσει την ευκαιρία να αντιδράσουν;;;;;;;;

Μήπως είσαι ένας από αυτούς και η όλη αντιπαράθεση είναι ένα θέατρο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Δεν ξέρω προσωπικά τι είναι ο καθένας εδώ μέσα, όπως κι εσείς δεν ξέρετε τι είμαι εγώ.
Αλλά κοίτα πώς προκαλούνται όλες οι αντιπαραθέσεις και ποιός "τριβελίζει" τους πάντες...

15/08/2005, 18:23:37
........
Τεστ

Edited by - Ψηλός on 15/08/2005 18:25:40

15/08/2005, 19:07:26
τι εγινε βρε παιδια και ο ψηλος εγκαθετος;;;;;;
παει χαλασε ο κοσμος

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

15/08/2005, 19:38:20
Είδες βρε Γηγενή, βλέπεις τουλάχιστον ότι πως τα όσα σου ψέλνω δεν μου πασάρει κανείς, τουλάχιστον όχι ο Φιλόσοφος.

Φιλόσοφε,
Διακρίνω μια νευρικότητα.
Σου συστήνω να ηρεμήσεις, να ξαναδιαβάσεις τα όσα έγραψες για μένα και να ξανασκεφτείς τα όσα είπες.

Τώρα δεν έχω χρόνο να σου απαντήσω, αργότερα όμως, θα ήθελα μια σωστή και ήρεμη μαζί σου, χωρίς χαρακτηρισμούς. Τουλάχιστον να μη φαγωνόμαστε μεταξύ μας, έστω κι αν υπάρχουν διαφορές στην κατανόηση ή και διατύπωση ορισμένων πραγμάτων.

Τα λέμε αργότερα,
Να είσαι καλά.

Φιλικά όπως πάντα

15/08/2005, 20:35:00
μετα τις νεες αποκαλυψεις αρχιζω να πιστευω οτι ο ψηλος ειναι διπλος η τριπλος πρακτορας

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

InvaderΜέλος
15/08/2005, 21:17:10
quote:
Ο Χριστός όμως είπε ότι όποιος προσβάλει το Άγιο Πνεύμα, δεν θα του συγχωρεθεί με τίποτα και αποκόπτεται αυτομάτως από το σώμα της εκκλησίας, κεφαλή της οποίας είναι ο ΊΔΙΟΣ.

Μπούρδες. Ο Χριστός είπε πως η εξύβριση του Άγιου Πνεύματος είναι μια αμαρτια ασυγχώρητη( μόνο αυτή). Απο εκεί και πέρα, αν είσαι άνθρωπος που ζει γενικά σύμφωνα με την χριστιανική διδασκαλία,μια αμαρτία δεν θα σε καταδικάσει στην κόλαση. Και ούτε μίλησε πουθενά για αποκοπή απο το σώμα της Εκκλησίας. Αν θες, δώσε μας το επίμαχο εδάφιο για να κρίνουμε μόνοι μας.

''μητρός τε και πατρός τε και των
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''

15/08/2005, 21:52:20
Ψηλός:
«….που επέβαλε η εκκλησία ανά τους αιώνες σε διάφορα άτομα ή εξέφρασε κατά κάποιων ειδωλολατρικών δοξασιών.»

Φίλτατε Ψηλέ, ξεκινάς με παντελώς αυθαίρετες εικασίες. Επειδή έχετε συνηθίσει να αναφέρεστε σε «ειδωλολάτρες», ας πούμε ότι ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΩΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΤΡΙΤΟΥΣ, όταν εσείς οι ίδιοι έχετε προ πολλού υπερβεί κάθε έννοια ειδωλολατρικής λατρείας.

Ας δούμε λοιπόν καθαρά το ποιος είναι ειδωλολάτρης και ποιος όχι, καθώς και ποιοι έχουνε επίπλαστα πιστεύω.

Θεωρώ ανούσιο στο να αναφερθώ στα ψευδό-θαύματα των εικόνων και των άλλων ματζουνιών, καθώς αυτό είναι ο εύκολος τρόπος της καταγγελίας.

Πάμε επομένως να δούμε τον μονοθεϊσμό-πολυθεϊσμό της χριστιανικής ειδωλολατρίας, καθώς το μονό σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει άλλη θρησκεία με τόσο μεγάλη γκάμα ειδώλων για προσκύνηση και τάματα!!!

Από το επίσημο εορτολόγιο της εκκλησίας της Ελλάδος προκύπτουν τα εξής:

Λατρεύουν 276 Άγιους, κατά κανόνα σφαγείς του Ελληνισμού και γυναίκες ελευθέρων ηθών επί το πλείστον!

Οσίους ίσα με 189!

Πατέρες θεοφόροι και συνοδικοί που μισούσαν και αφόριζαν την Ελλάδα 1949!

Απόστολοι και ισαπόστολοι 141 και 3921!

Μάρτυρες, ιερομάρτυρες, οσιομάρτυρες, μεγαλομάρτυρες, παρθενομάρτυρες και……. ούτε ένας Εθνομάρτυρας.

Θεοδοχοι, θεοδοτοι, στρατιώτες, Ανάργυροι, μυροφόροι 25!

Αβάδες δίκαιοι, ιεράρχες, μακάριοι, θεολόγοι, πατριάρχες, άνθρωποι του θεού, αρχιεπίσκοποι, επίσκοποι, αρχιδιάκονοι, διάκονοι, μητροπολίτες και ηγούμενοι 143!

Υπάρχουν και κάποιες παράξενες γιορτές που συμπληρώνουν τον θαυμαστό αριθμό των 20934 θεών και ειδώλων.

«Θαυματουργές» εικόνες, κόκαλα, αλυσίδες, ζώνες, κρεβάτια, μούμιες διαφόρων «Αγίων» καθώς και διάφορα……ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΜΕΛΗ που εκτίθενται για λαϊκό προσκύνημα (!), κομποσκοίνια για…προστασία, χριστιανούς βασιλείς, ζώνη της Παναγιάς, υμνογράφους και την Ταισια την πόρνη ( σύμφωνα με το χριστιανικό ημερολόγιο), τότε φθάνουμε στα όρια παράκρουσης του πολυθεϊσμού, αφού περιμένουμε να μας βοηθήσει μια αλυσίδα που με αυτήν πιθανώς έδεσαν κάποιο χριστιανό άγιο!!!!!

Η μεγαλύτερη εμπορική κομπίνα έχει στηθεί με το τίμιο ξύλο από τον σταυρό του Χριστού που είναι αδύνατο να το πλησιάσει κάποιος ποσό μάλλον να κόψει ένα κομμάτι...και όμως στην αγορά κυκλοφορεί τόσο ξύλο που χρειάζεται εμπορικός στόλος για την μεταφορά του!!

Σε γαλλικό μοναστήρι φυλάνε ένα φτερό περιστεριού που το παρουσιάζουν ότι είναι από την φτερούγα του αρχάγγελου Γαβριήλ, όταν λέει πήγε τον κρίνο στην Μαρία!!!

Υπάρχουν 17 ακροβυστίες από την περιτομή του Χριστού...έχει δημιουργηθεί και αδελφότητα της αγίας ακροβυστίας, που σημαίνει ότι λατρεύουν 17 ακροβυστίες ενώ τα ευαγγέλια δεν αναφέρουν πουθενά το Χριστό σωματικά αφύσικο!!!!!!

Υπάρχει μπουκάλι με την………ανάσα του Χριστού!!

Φρενίτιδα λέτε? Όχι, ΑΠΛΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ!

Και η χριστιανική βιομηχανία κατασκευές ιερών κειμηλίων και ψευτοθαυμάτων συνεχίζει…..ακάθεκτη!!

Τρίχες από τα γένια του Χριστού καθώς και νύχια του, παπούτσια του Χριστού, αίμα από το πλευρό του Χριστού και...κρατηθείτε....μπουκάλι με γάλα της Παναγιάς!!!!

Στην Ιταλία υπάρχει ταριχευμένο γαϊδουράκι που δήθεν καβαλησε ο Χριστός!!!!

Στην Ρώμη φυλάνε φτερά από τις φτερούγες του Ιωάννη του προδρόμου...σε μερικές αγιογραφίες των παρουσιάζουνε με φτερά.. μάλλον αυτά θα είναι!

Στην Ελλάδα ,την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ρωσία υπάρχει πλήθος κειμηλίων που προκαλούν θυμηδία!

Κοτρόνες που δήθεν ήταν κομμάτια από τον βράχο της σπηλιάς που γεννήθηκε ο Χριστός για παράδειγμα...

Και...έρχονται και τα απίθανα ΛΕΙΨΑΝΑ της χριστιανικής ειδωλολατρίας:

Η σάλπιγγα του Ναυη!!!
Το κλαδί ελιάς του κατακλυσμού!!!
Τα κέρατα από το κριάρι που θυσίασε ο Αβρααμ!!!
Ο θρόνος του Δαβίδ!!!
Τα δώρα των μάγων!!!
Το τσεκούρι του Νώε....
Το ψωμί που βούτηξε ο Χριστός στον δείπνο!
Ένα μπουκάλι με αναστεναγμό του Ιωσήφ!!!
Δάκρυα της Παναγιάς...

Αν όλα αυτά δεν οδηγούν τον παραπλανημένο πιστό σε σχιζοφρένεια ειδωλολατρίας, τότε τι θα μπορούσε άραγε να τον οδηγήσει???????

Υπάρχουνε βέβαια και άλλα πολλά, όπως πτώματα που περιφέρουνε και προσκυνάνε, καθώς και διάφορα σπάργανα που βγάζουνε κάθε χρόνο στη βόλτα, αλλά ας μην το τραβήξουμε και άλλο.

Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ποιος κατηγόρησε ποιόν ως «ειδωλολάτρη» και…..ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΗΣ ΑΛΛΑ…..ΤΟΤΕΜΙΣΤΗΣ!!!

Ως προς τα υπόλοιπα, θα επανέλθω σε λίγο…..