- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
Unseen - Έναν ορισμό, καλέ μου elo;
Δύσκολη η ερμηνεία φίλη μου σε μια τέτοια λέξη, βλέπεις οι εικόνες από τις σκέψεις μου δύσκολα περιγράφονται με απλά λόγια καθώς προσπαθώ ακόμα να γνωρίσω το τι είμαι, εκτός από ένα απλό όνομα .
Πάντως αν κατάλαβες έδωσες ένα κομμάτι από τον ορισμό που ζητάς, «Το να μπορείς να έχεις μια πιο «αληθινή» εποπτεία του κόσμου, πίσω από την επιφάνεια και τα φαινόμενα, συνεπάγεται ευθύνη και μοναξιά, γιατί ποιος άλλος θα μπορέσει ποτέ να σε καταλάβει;»
Αν δεν νοιώσουμε ποτέ το όλο αυτού του κόσμου, με ότι χαρακτηρισμό και αν του αποδίδουμε, ότι όχι απλά ζούμε μέσα σε αυτόν, αλλά ότι αποτελούμε ένα ενιαίο κομμάτι με αυτόν, αν δεν γνωρίσουμε το τι είμαστε στην πραγματικότητα, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να γνωρίσουμε το κομμάτι του εαυτού μας που μας εξουσιάζει και μας ελέγχει .
Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντα ένοιωθα αυτό που λέμε Αυτοσυνείδηση σαν μια αιθέρια φωτεινή Δύναμη (οντότητα) που υπάρχει κρυμμένη βαθιά μέσα στο κέντρο κάθε ανθρώπου και περιμένει να την ανακάλυψης, να την απελευθέρωσης, ώστε να ξεδιπλώσει και να αγκαλιάσει με τα άπειρα πλοκάμια της κάθε σημείο του σύμπαντος .
Βέβαια θα μου άρεσε να διαβάσω και άλλες σκέψεις, το πώς ο καθένας σας ερμηνεύει και νοιώθει την αυτοσυνείδηση ….

Αντιγράφω από ένα κάπως ενδιαφέρον άρθρο του Focus. Σχετικά με τη συνείδηση:
"Εκτός από τη συνείδηση-επίγνωση υπάρχει και η συνείδηση-αυτεπίγνωση, η οποία σχετίζεται με την προσωπική φυσική και νοητική μας υπόσταση, αλλά και η αυτοβιογραφική συνείδηση, που οικοδομείται από τις μνήμες του παρελθόντος και τα μελλοντικά μας σχέδια. Επίσης υπάρχει η ηθική συνείδηση, το σύστημα αξιών που μας επιτρέπει ν' αποδεχόμαστε ή να απορρίπτουμε τις πράξεις και τις σκέψεις μας. Η ηθική συνείδηση δεν είναι παγιωμένο σύστημα στο κοινωνικό επίπεδο˙ μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή και από πολιτισμό σε πολιτισμό, όπως και με την ηλικία σε προσωπικό επίπεδο. Σήμερα μάλιστα γίνεται πολύς λόγος ακόμα και για υπολογιστικές μηχανές προικισμένες με συνείδηση."
Σχετικά με την αυτοσυνείδηση, από το ίδιο άρθρο:
"Αυτοσυνείδηση
Ένας άλλος τύπος συνείδησης είναι η επίγνωση που έχει κάθε άτομο για τον εαυτό του ως υποκείμενο. Επιστρέφουμε στο παράδειγμα του φιλμ˙ εφόσον είσαι ο σκηνοθέτης, η κάθε σκηνή θα έχει τη δική σου οπτική γωνία. Το φιλμ της συνείδησης είναι υποκειμενικό, και η ίδια σκηνή θα ήταν πολύ διαφορετική αν γυριζόταν από διαφορετικούς σκηνοθέτες. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: το δάγκωμα ενός σκύλου. Η αντίδρασή του δεν είναι συνειδητή˙ δεν έχει επίγνωση του εαυτού ή του εγώ που δέχεται την επίθεση."
Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=28854
Και ο Μαρξ έχει ασχοληθεί αρκετά με τον όρο.
Νομίζω ότι η αυτοσυνείδηση έχει πολύ να κάνει με την αίσθηση του εγώ. Aυτό που περιγράφεις έχει μάλλον να κάνει με τη συνειδητότητα.
Με αγάπη,
Unseen

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.
Edited by - Unseen on 20/08/2007 10:49:18
quote:
Νομίζω ότι η αυτοσυνείδηση έχει πολύ να κάνει με την αίσθηση του εγώ. Aυτό που περιγράφεις έχει μάλλον να κάνει με τη συνειδητότητα.
Καλή μου Unseen πολύ ενδιαφέρων το άρθρο που μας έδωσες .
Ωστόσο πρέπει να πω ότι το πείραμα με τον καθρέπτη και η σύγκριση μεταξύ ζωών και ανθρώπου που αναγνωρίζουν το είδωλο τους (αυτοσυνείδηση) ποτέ δεν το κατάλαβα .
Όπως λες και εσύ πολύ σωστά, η αυτοσυνείδηση έχει να κάνει με την αίσθηση του Εγώ, αλλά τι γίνεται όταν το ανθρώπινο Εγώ, εξελιχθεί σε συλλογικό Εγώ .
Ένα ενιαίο (σώμα-νους) που η αυτοσυνείδηση του εμπεριέχει τα πάντα μέσα του, που δεν αναγνωρίζει μόνο τον εαυτό του ως ατομική οντότητα, αλλά έχει επίγνωση για τα πάντα, καθώς νοιώθει ότι είναι ένα μόριο από τα πάντα .
Βέβαια αυτό είναι το προσωπικό μου πιστεύω ή αν το θες η προσωπική μου πλάνη .![]()
ΥΓ : ελπίζω φιλαράκι να μην σε μπέρδεψα με αυτά που γράφω, βλέπεις δύσκολα οι εικόνες γίνονται λόγια….. ![]()

Edited by - elo on 21/08/2007 01:17:36
Ο Ανώτερος Νους είναι ο μεταβιβαστής της πνευματικής σοφίας και ο μεσολαβητής ανάμεσα στην ανθρώπινη προσωπικότητα και την αιώνια πνευματική αρχή της. Όσο ο άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος στη ζωώδη φύση του, έχει φυσική συνειδητότητα δηλαδή αντίληψη του πεδίου στο οποίο υπάρχει. Ένώ, όσο αποδεσμεύεται από τα αποτελέσματα των δράσεών του, τόσο αναπτύσσει όψεις αυτοσυνειδητότητας, δηλαδή αντίληψη και πλήρη κατανόηση της αιώνιας πνευματικής του φύσης, η οποία θα πρέπει να γίνει ο νόμος και ο οδηγός του. Όταν, λοιπόν, υπερτερεί η ανώτερη φύση, τότε η ψυχή κυριαρχεί του νου και των αισθήσεων και αυτό λέγεται αυτοσυνειδητότητα.
Από άρθρο της Ασπασίας Παπαδομιχελάκη που δημοσιεύεται στο: http://www.esoterica.gr/articles/contributions/esoteric/asppapado_kinfeb06/asppapado_kinfeb06.htm
Καλημέρα ![]()
Unseen

Και από πού τα γνωρίζει όλα αυτά η Ασπασία?
Συγνώμη, θα συνεχιστεί για πολύ ο μονόλογος της κάθε αλήθειας?
Αφού το θέμα είναι η πλάνη της Αλήθειας ποια είναι αυτή η Πλάνη?
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Πιστεύω πως αυτή συνίσταται σε κάτι ανώτερο από την αντίληψη του "Εγώ είμαι" και της αίσθησης της ατομικότητας και μοναδικότητας του κάθε όντος.
Για μένα έχει μεγάλη σχέση με την κατανόηση του ρόλου που καλείται η κάθε οντότητα να διαδραματίσει στο Σχέδιο και με την σύμπλευση της οντότητας σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία του ρόλου αυτού.
Κι αυτός ο ρόλος είναι σημαντικός διότι δεν είμαστε κάτι ξεχωριστό από το Σχέδιο αλλά αποτελούμε κάποιο - έστω και μικροσκοπικό - τμήμα της.

In anticipation of my resurrection...
quote:
Dying Incubus: Για μένα έχει μεγάλη σχέση με την κατανόηση του ρόλου που καλείται η κάθε οντότητα να διαδραματίσει στο Σχέδιο και με την σύμπλευση της οντότητας σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία του ρόλου αυτού.
Κι αυτός ο ρόλος είναι σημαντικός διότι δεν είμαστε κάτι ξεχωριστό από το Σχέδιο αλλά αποτελούμε κάποιο - έστω και μικροσκοπικό - τμήμα της.
Συγνώμη αγαπητέ μου Dying Incubus αλλά θα ήταν λάθος μου αν δεν σου κάνω δυο ερωτήσεις!
1) Ποιο είναι το Σχέδιο?
2) Ποιος είναι ο Σχεδιαστής?
quote:
Dying Incubus: Προσωπικά συμφωνώ, καλή μου Unseen, με τον ορισμό που δίνει η κα Παπαδομιχελάκη όσον αφορά την έννοια της "αυτοσυνειδητότητας".
Η κα Παπαδομιχελάκη δεν ανήκει στην Θεοσοφία!?
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
Unseen: Νομίζω ότι ο όρος που ψάχνουμε είναι "αυτοσυνειδητότητα".
Άρα αυτό είναι η πλάνη της Αλήθειας?
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:Αυτός είναι ο όρος που αποδίδει καλύτερα τη θέση του elo.
Άρα αυτό είναι η πλάνη της αλήθειας;
Για μένα η πλάνη της αλήθειας είναι ότι πιστεύουμε (οποιοσδήποτε από εμάς) πως κατέχουμε ΤΗΝ αλήθεια.
Ακόμη κι αν δεν πρόκειται για προσωπικές μας ιδέες αλλά για "εξ αποκαλύψεως" ή άνωθεν αλήθεια, πόση από την καθαρότητά της μπορεί άραγε να χωρέσει ένα όχι εξίσου καθαρό ανθρώπινο δοχείο; Και πόση από αυτήν μπορεί να μεταδώσει ένας νους που φιλάρεσκα σερβίρει μαζί και τις δικές του ερμηνείες;
Δεχόμαστε λοιπόν συνήθως (γιατί έτσι μας μαθαίνουν και επειδή είμαστε ματαιόδοξοι) ότι αυτό το πράγμα που είναι τμήμα του βασικού μας εξοπλισμού, ο νους μας, είναι συγχρόνως η φυλακή και η απελευθέρωσή μας και επίσης δεχόμαστε ότι είναι το καταλληλότερο εργαλείο για τη διερεύνηση και την ανακάλυψη της αλήθειας και με αυτό το εργαλείο προσπαθούμε να κατανοήσουμε ό,τι μας αφορά: τον κόσμο και τον εαυτό μας, δομώντας στην πορεία την προσωπική μας ερμηνεία. Κι όταν φτάσουμε στο σημείο να δώσουμε σε αυτή την ερμηνεία ένα όνομα, ουσιαστικά της προσδίδουμε υπόσταση (σημαίνον-σημαινόμενο κτλ.).
Στην πραγματικότητα (στην αλήθεια;), αυτό που κάνουμε είναι ότι προτείνουμε μια σύμβαση προκειμένου να την αποδεχτούν οι άλλοι. Στην αποδοχή των άλλων βρίσκεται η επικύρωση της αρχικής μας ιδέας. Και οι περισσότερες συμβάσεις γίνονται αποδεκτές είτε επειδή έχουν να προτείνουν κάτι πρωτότυπο είτε για ακριβώς τον αντίθετο λόγο, επειδή φαίνονται να επιβεβαιώνουν ένα σώμα παράδοσης (ένα σώμα συμβάσεων ουσιαστικά), που έχει πια παγιωθεί ως αξίωμα/αυθεντία. Από κει και πέρα, μετά την επικύρωσή τους δηλαδή, οι συμβάσεις αποκτούν δική τους ορμή και εντέλει ύπαρξη. Μήπως όμως έτσι γίνονται αληθινές;
Βλέπεις; Δεν βγαίνει άκρη. Πρόκειται για ένα παιχνίδι του νου. Ένα είναι το σίγουρο. Πως δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη αν η ανθρώπινη σκέψη δεν εμπνευστεί από (συμφωνήσει/διαφωνήσει/μετεξελίξει/…) τις συμβάσεις που προτείνουν κάποια πιο λαμπερά πνεύματα. Κάπου είχα διαβάσει ότι αναγνωρίζει κανείς την ανωτερότητα κάποιου άλλου, επειδή την έχει μέσα του. Πολύ ματαιόδοξο, αλλά αληθινό ώς ένα βαθμό.
Όσο για την Ασπασία Παπαδομιχελάκη, διδάσκει θεοσοφία, νομίζω μάλιστα ότι ηγείται του θεοσοφικού κινήματος στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα αξιόλογο άτομο, την έχω γνωρίσει προσωπικά, και μολονότι είναι αρκετά δογματική για τα μέτρα μου και γενικά βγάζω καντήλες με ο,τιδήποτε μου σερβίρεται ως αξιωματικά αληθινό, είναι πιστεύω προς τιμήν της που προσπαθεί να κάνει διάλογο με ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις. Αυτό, σε μένα τουλάχιστον, λέει πολλά.
Καλέ μου Dying Incubus,
quote:
Για μένα έχει μεγάλη σχέση με την κατανόηση του ρόλου που καλείται η κάθε οντότητα να διαδραματίσει στο Σχέδιο και με την σύμπλευση της οντότητας σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία του ρόλου αυτού.
Και για μένα. Αλλά φαίνεται πως έχουμε τη δική μας αντίληψη για τη σημασία που έχει η γλώσσα στην κατανόηση του κόσμου και του ρόλου μας σε αυτόν. Είναι καλό πάντως να κρατάμε κριτική στάση απέναντι σε ο,τιδήποτε φιλοδοξεί να σφετεριστεί την αλήθεια, όπως προτείνει ο el.elyon, και να μην ξεχνάμε ότι ζούμε εντέλει μια ψευδαίσθηση...
Unseen

Edited by - Unseen on 21/08/2007 14:33:50
Όπως υπάρχει Μεγάλη Άρκτος, τη στιγμή που στο σύμπαν δεν κρέμεται από πουθενά μια ομάδα άστρων που να συνθέτουν αυτόν τον αστερισμό. Απλά είναι η σχετική μας θέση, η οπτική μας γωνία από τη Γη που δείχνει άστρα από πολύ διαφορετικές αποστάσεις και με πολύ διαφορετικές φωτεινότητες να συνθέτουν κάτι. Όμως σε ποιον θα πεις ότι δεν υπάρχει Μεγάλη Άρκτος και δεν θα σε κοιτάξει στραβά;
Τελικά, υπάρχει ή δεν υπάρχει; Είναι αλήθεια ή πλάνη; Εσύ θα μου πεις. Και ξέρεις τι; Ό,τι κι αν μου πεις, θα είναι αλήθεια.
Με αγάπη,
Unseen

ετσι που εκοβα βολτες στο διαδικτυο μου ηρθε μια μικρι απορια
τι επαγγελμα ασκουν οι αναζητητες εδω μεσα?
θα ξεκινησω εγω , ειμαι μαθητης ακομα(και ελπιζω να γινω ανιμαιητορ ή γραφιστας)
δικος σας ...
Don't Try to Give Days in your Life, just try to Give Life in your Days

Αν τις δύο τελευταίες σου ψηφιακές υπογραφές τις έφτιαξες εσύ (ρητορική η υπόθεση), τότε είσαι σε πολύ καλό δρόμο!
Εγώ λοιπόν, δουλέυω στο μανάβικο του πατέρα μου.
Καθόλου μεταφυσική δουλειά θα μου πείτε, αλλά το μανάβικό μας έχει και κομπιούτερ (είναι πολύ σύγχρονο), οπότε τις ώρες που ο κόσμος ψωνίζει κρέας, εγώ σερφάρω στο ίντερνετ.
Κάπως έτσι, ανακάλυψα και το "εσωτέρικα".
![]()
αυτή...που τα κατάφερε!
με μαναβικη ασχολουμαι επισης...
μαζι με τον πατερα μου!...
μονο που πρεπει να πηγαινουμε
σαν τους τσιγγανους σε διαφορα μερη...
ετσι εχω λαπππ-τοπππππ...αντι για ππππι-σσσιιι
εε!!λοιπον...να τσεκαρεις
τη μαναβικη πριν ακομη κατανεμηθει σε παγκους...
ε!ειναι διαδυκτιακη εμπειρια...
ετσι ανακαλυψα+διαδικτυακους..αναναδες...καθως + αλλα ...
εμποτισμενα+μη φρουτα...
αληθεια..βγαλατε προς πωληση...
τετραγωνα καρπουζια..
'η αργουν ακομη εκει....
...οι ιαπωνοαθηναικες..σχεσεις?...
Vande!
'manava seva, madhava seva'
Με το συμπάθιο φίλε Νιτρο, μα βγάλε τι έχει και τι κάνει ο καθένας στη ζωή…. και κοίταξε τι μένει…
Ένα κορμί, και …..?
Και μετά από χρόνια….?
Πολύ ΜΑΝΑΒΙΚΗ έπεσε φίλοι μου και εκλπήσομαι!!!!
Η μηδαμηνότητά μου είναι ένας ρακένδυτος γέρος ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ...
Ζώ απο ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΕΣ....
Στο διαδύκτιο μπορώ και έχω πρόσβαση χάρη στον αδερφό μου...
Κάνω και δουλειές του ποδαριού...
'Οτι "κάτσει"... αρκεί να βγάζω ένα κομμάτι ψωμί...
Αυτό έχω ανάγκη...
Το τι γράφω εδώ μέσα, είναι αποφδέγματα απο την ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΖΩΗ ΜΟΥ...
Καμιά φορά φίλε μου Νίτρο, όταν θα με κεράσεις καφέ (ευχαρίστως να σε κεράσω εγώ, αλλά δεν έχω χρήματα), θα σου πώ πολλά απο τα μαγικά περάσματα που έκανα απο διάφορα μέρη αυτου του ταλαίπορου πλανήτη...
Θα σου δώσω υλικό για το πρώτο σου βιβλίο που πιά έχει ΜΑΘΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝ...
"Λεϊλά, Λεϊλά" φωνάζω στην Αίγυπτο και μου δίνουν ένα κομμάτι ψωμί...
"Αλλάχ 'Ακμπαρ" τους απαντώ και καθόμαστε και τρώμε μαζί το καρπό της γής...
Κέλσος

Οχι μην με ακούς ...εγώ τουλάχιστον δεν πεινάω ...αλλά ειδικά για 3d animation (αυτό τελείωσα εγώ) θα πρέπει οπωσδήποτε να βγείς μετά στο εξωτερικό...(είναι πολλά τα λεφτά Αρη όμως...)
"Ειμαστε μικροί Ουρανοί
Ανθρώπινοι πλανήτες σε γιορτή "
quote:
...αλλά ειδικά για 3d animation (αυτό τελείωσα εγώ)
AAAA! 3D max...
Το αγαπημένο μου.
Εκεί σιχνάζω και φιλοτεχνώ,
τετράγωνα καρπούζια.
ΑΤΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!
αυτή...που τα κατάφερε!
... ένα άνεργο φρούτο είμαι (πώς να εργαστώ άλλωστε αφού ο ρατσισμός έχει χτυπήσει ό,τι εξωτικό και κιτρινιάρικο), στον πάγκο του πατέρα της Αμαλίας, που περιμένοντας να με πάρει κάνας φιλότιμος πελάτης να με κόψει κομματάκια ή να με ξεζουμίσει (που τρελάιιιιινομαι - αλά ΑΣΠΑ!), έμαθα για το esoterica... ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο pc της Αμαλίας - που ΔΕΝ δουλεύει! Τον πατέρα της δουλεύει ότι τάχαμου δουλεύει! Όλη μέρα μπροστά στην οθόνη ξημεροβραδιάζεται, και λέει ότι δήθεν περνάει τα τιμολόγια... τσ τσ τσσσ...
Πάντως, κι εγώ, όταν μεγαλώσω θα ήθελα να γίνω γραφίστας! Εντύπου όμως, γιατί με τα 3d και τα animation δεν τα πάω πολύ καλά...
Σας ασπάζομαι

quote:
... ένα άνεργο φρούτο είμαι (πώς να εργαστώ άλλωστε αφού ο ρατσισμός έχει χτυπήσει ό,τι εξωτικό και κιτρινιάρικο), στον πάγκο του πατέρα της Αμαλίας, που περιμένοντας να με πάρει κάνας φιλότιμος πελάτης να με κόψει κομματάκια ή να με ξεζουμίσει
Φίλε ανανά είσαι "βιολογικής καλλιέργειας"?
Αν ναι, ευχαρίστως να σε ξεζουμίσω ... ![]()
![]()
![]()
Oσο για μένα, μια κοινή "κατινούλα" είμαι που ανάμεσα στο άνοιγμα του φίλου και στο τάϊσμα του μωρού μπαίνω και λέω καμμιά "βλακεία" έτσι για να περνά η ώρα στην ανιαρή μου ζωή... ![]()
"Τάδε έφη Avallon"