- Χρεοκοπεί η Ελλάδα.( Λόγοι-Αιτίες ) Νο 2 - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:
Πυθαγόρα
Ανακαλείσαι στην...επανεξέταση του "αιολικού" κειμένου.
Δεν διαμαρτύρεται για τις αναρτήσεις του Σκυλόσοφου, αλλά για του DSM και τις δικές μου.Για μας τους δυό εννοεί την επιλεκτική ανοχή.
Το ίδιο κάνει Νικόμαχε.
Μήπως εσύ είσαι πιο όμορφος από τον Αίολο???
![]()
![]()
![]()
The point is, που λένε και οι κουτόφραγκοι ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ όλο αυτό, ακόμα και αν υποθέταμε ότι γίνεται.
Δηλαδή να "γλείψει" η Διαχείρηση εσένα ή τον Ντιεσέμη ή τον Αίολο ή τον Σκυλόσοφο...γιατί? υπάρχει κανα κέρδος? υπάρχει κανας σοβαρός λόγος να γίνει αυτό?

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "

Edited by - Αίολος on 18/07/2015 15:02:19
quote:
Πυθαγόρα, όπως προείπα, μου έχουν γυρίσει τα μάτια.Οποιος διέγραψε τις αναρτήσεις μου είναι ΠΙΘΗΚΟΣ! Edited by - Αίολος on 18/07/2015 14:58:50
Τι να σου πω?
Να ζητήσεις συγνώμη?Δεν έχει νόημα.
Το παρατραβάς?Ισως.Ηπιες πολύ το μεσημέρι?Σε τσάντισε κάποιος στη δουλειά?
Πάντως σίγουρα δεν σου φταίει ο συντονιστής.
Σ κ έ ψ ο υ καλά, γιατί διέγραψε τις συγκεκριμένες αναρτήσεις σου.
Μυαλό έχεις.Απόδειξέ το.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Εχεις τον τρόπο να μας δείξεις, ότι το...έπιασες!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:Μα τι λες κι εσύ βρε ηλίθιε;
Να ζητήσεις συγνώμη?
Γιατί να ζητήσω συγγνώμη;;;
Επειδή είπα κάποιον, κατά κοινή αποδοχή, μαλάκα;;;

Edited by - Αίολος on 18/07/2015 15:09:37
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Πυθαγόρα, όπως προείπα, μου έχουν γυρίσει τα μάτια. (σκορπιός είσαι και ξέρεις...)Οποιος διέγραψε τις αναρτήσεις μου είναι ΠΙΘΗΚΟΣ!

Σου έχω στο quote, που χωρά η συγνώμη.Και δεν πρόκειται για μαλάκα κοινής αποδοχής.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
http://www.huffingtonpost.gr/2015/07/18/-life-vrisimo-kalo_n_7822876.html?utm_hp_ref=greece

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "
Η πυροσβεστική ζητά εθελοντές πυροσβέστες, όχι εμείς!![]()
![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
ετσι οπως τα λες ειναι
και ο αι βασιλης φερνει τα δωρα
τα παιδια τα φερνει ο πελαργος
και ζησαν αυτοι καλα και μεις καλυτερα
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
αλλά ο τριαδικός θεός....
Φωνές, αλαλαγμοί, χαρές
ενθουσιασμοί, ζητωκραυγές!
Και ποιος τολμάει να τους πει
πως νίκησαν οι δύσμοιροι
τρέχοντας στον ανεμπόδιστο δρόμο της κατηφόρας...
Χρ. Κατσιγιάννης
quote:
Τα παιδιά δεν τα φέρνει ο πελαργός...
αλλά ο τριαδικός θεός....
Φίλε μου Laryp τα παιδιά δέν τα φέρνει ούτε ο Τριαδικός Θεός, ούτε ο πελαργός. Εμείς οι ίδιοι τα φέρνουμε και το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό.
Αλλά δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος κάνει τον χαζό, και μας λέει οτι τα φέρνει ο Θεός. Διότι τάχα αυτό τους είπε ο ιερέας της γειτονιάς τους.
quote:
Το ότι τα "ελληνικά φύλα" που κατοικούσαν στο χώρο που σήμερα ονομάζουμε Ελλάδα απέριψαν την ειδολωλατρία, είναι διότι δεν άντεχαν πια μαι τόσο ξετσίπωτη και άγρια θρησκεία που τους επιβαλλόταν για τόσους αιώνες από το εκάστοτε κατεστημένο.
Ε , ήταν να ζήσουμε και να το ακούσουμε και αυτό.
Εγώ πάντως δεν θα μπω στον κόπο να απαντήσω σε αυτό το λιβελογράφημα. Το μόνο που κάνω είναι ,όταν θέλω να πείσω ένα φίλο μου ,για το ποιος είναι χριστιανισμός, και τι αντιπροσωπεύει ,τους λεω να διαβάζουν τέτοιες απαντήσεις!! Και πιστέψτε με βρε παιδιά, όποτε το μεταχειρίστηκα τέτοιο τρόπο πάντα πιάνει. Και ξέρετε γιατί; Γιατί όλοι μα όλοι οι Έλληνες πλην ολίγων εξαιρέσεων τύπου Ψηλού, ξέρουν λίγο πολύ για το τι πέρασαν οι Έλληνες από τους Ρωμαίους κατακτητές (Βυζάντιο)
Θέλω να κάνω και μια ερώτηση. Αν υπήρχε τρόπος να ρωτήσουμε έναν τότε κάτοικο του Βυζαντίου ποια είναι η πρωτεύουσα του κράτους ,θα απαντούσε Κων/πολη; Όχι βέβαια , Ν. Ρώμη θα έλεγε ο άνθρωπος. Κων/πολη την ονόμασαν οι παπάδες για να μπορέσουν να στηρίξουν το μόρφωμα του χριστιανισμού, που το μόνο που πρόσφερε στην ανθρωπότητα είναι η πνευματική λέπρα.
quote:
Και αν στην δευτέρα παρουσία για παράδειγμα (πότε έγινε η πρώτη??) επιλέξει τελικά να εμφανιστεί με έναν άλλο υιό
ή επειδή εν έτει 2005 έχουμε γίνει φεμινιστές στα λόγια με μία κόρη τότε θα λέμε η αγία τετράς;;;
Βρέ, λές να είναι η Λουκά αυτή και να μην το έχουμε καταλάβει...? ![]()
quote:
Σας ευχαριστώ που απαντήσετε στο θέμα...
Αλλά απαντήσατε??
Μάλλον μου το κάψατε...(και καλά κάνατε)
Τέλος πάντων μιας και μιλάμε για απορίες...
Όταν γεννιόμαστε γιατί κουβαλάμε το προπατορικό αμάρτημα????
Δηλαδή δεν φτάνει που γεννιόμαστε γυμνοί, υγροί, πεινασμένοι γεννιόμαστε και αμαρτωλοί????
Και γιατί παρακαλώ με βαφτίσανε όταν ήμουν μηνών με ρωτήσανε άμα γουστάρω να μου φορτώσουν ένα αναπόδειχτο δόγμα???
Και κάτι άλλο....
Γιατί εγώ γιατί να πληρώσω τον παπά για το "θείο μυστήριο"??
Από πότε πληρώνονται οι τελετουργικές τελετές οποιασδήποτε θρησκείας που φοράνε ταμπέλα "ΝΑ ΜΕ ΛΕΤΕ ΘΕΙΟ ΚΑΙ ΙΕΡΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ"
Ρε άντε γεια......
Έχω κι άλλες απορίες άφθονες που δεν σχετίζονται με εδάφια....
Όποιος θέλει εδώ είμαστε κι με ερωτηματολόγια μάλιστα...
Κι εγώ μαζί σου!!!
Aristeas κι οι υπόλοιποι βέβαια, προσωπικά θεωρώ αν όχι κατακριτέο, πολύ ανώριμο να αλλάζουμε έτσι την Ιστορία ανάλογα με τα γούστα μας.
Ο Ψηλός είπε κάτι το οποίο δεν ξέρω καν που το βρήκε κα ποιανού παπαδαριού ευφυολόγημα είναι αυτό.
Θα ένιωθα πολύ άσχημα ως Έλληνας αν απαρνιόμουν όχι μόνο την ιστορία μου και τις παραδόσεις μου αλλά κι να διέβαλλα την Ελληνική Ιστορία, να έλεγα ξετσίπωτη κι άγρια την θρησκεία των προγόνων μου (την οποία δεν ασπάζομαι αλλά σέβομαι) και να συνηγορώ υπέρ της θρησκείας των Εβραίων, μίας θρησκείας που είναι πέρα για πέρα μυθολογία.
Θλιβερό...
Πραγματικά θλιβερό... ![]()
![]()
![]()
![]()

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
ΓΝΩΡΙΣΕ ΚΑΙ Ο ΣΑΟΥΛ ???? ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΠΑΥΛΟΣ????
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ,ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ,ΞΥΠΝΑΣ
ΕΣΥ ΑΚΟΜΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΚΙΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΡΩΝΑ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ,
ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΑΟΥΛ ΚΑΙ Ο ΣΕΝΕΚΑΣ,ΠΟΙΟΣ ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ,ΔΙΑΒΑΣΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ.
ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ Η ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ?
ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ,ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΑΣ,ΠΟΤΕ ΘΑ ΝΗΣΤΕΨΕΙΣ,ΠΟΤΕ ΘΑ ***,(ΩΡΑΙΟ ΣΠΟΡ ΤΟ ***).
ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΘΕΛΕΙΣ
ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΚΛΑΒΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ?
ΜΗΠΩΣ ΟΤΑΝ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΙΑ ΘΡΗΣΕΙΑ ΣΚΛΑΒΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ?
ΔΙΑΒΑΣΕ ...ΔΙΑΒΑΣΕ...ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ...ΞΥΠΝΑΣ....
ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
amalia
Το λέω όχι επειδή θέλω να κάνω τον σπουδαίο ή έχω κάποιο όφελος αλλά για να μην έχεις εσύ κάποιο πρόβλημα.
Μιάς που τέθηκε το θέμα του Νέρωνα, η Ρώμη κάηκε όχι από εκείνον, όπως έχει γραφτεί παραπληροφορητικά, αλλά από τους Χριστιανούς.
Όποιος διαφωνήσει, θα μπορούσε να μου ζητήσει να του πώ τον τίτλο του βιβλίου που το αναφέρει αυτό και τις σχετικές σελίδες.

quote:
Η πρώτη απορία είναι η εξής: Γιατί τριαδικός Θεός;
Απ' ότι γνωρίζω τριαδική μορφή του Θεού υπάρχει και στσ Ορφικά κείμενα.
Όχι με την μορφή που υπάρχει στην ορθοδοξία αλλά τώρα θα σας γελάσω δεν θυμάμαι πως ακριβώς.
Οι άστοχοι συσχετισμοί στυλ Σβάμπε δεν ευνοούν τον διάλογο. Επειδή υπάρχουν αναλογίες στο παρελθόν ή το μέλλον, αυτό προφανώς δεν αναιρεί καμία αλήθεια. Το μόνο που δείχνει είναι ότι τόσο πολύ ένδεια επιχειρημάτων υπάρχει στην κάστα των σαχλαμάρηδων, που όπου βλέπουν τον αριθμό τρία, τους έρχεται στο μυαλό η θρησκεία και ο Χριστιανισμός.
Ας καταλάβουν επιτέλους, πως ο άνθρωπος αποτελείται από ψυχή, πνεύμα και ύλη και επομένως αυτή η απλή σκέψη θα διακιολογούσε τις απόρίες περί Τριαδικού Θεού.
quote:
Επανέρχομαι στην ορθοδοξία.
Κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα πρέπει να διαπιστώσει στο σημείο αυτό, ότι οι φανατικοί δεν είναι εκείνοι που δεν αλλάζουν απόψεις, αλλά εκείνοι που δεν αλλάζουν θέμα.
quote:
Αν αποδεχτούμε πως ο Ιησούς είναι ο υιός του Θεού, τότε γιατί ο Θεός επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να εμφανιστεί στη Γη;
Δεν μπορούσε να εμφανιστεί ο ίδιος αυτοπροσώπως;
Το δικό σου πρόβλημα ποιο ακριβώς είναι; Έχεις μελετήσει ποτέ σου την ΚΔ η λες ότι σου κατέβει στο κεφάλι; Ο Θεός είναι πνεύμα, πως να "εμφανιστεί";
Και τι λέξεις είναι αυτές που χρησιμοποιείς; "Αυτοπροσώπως και εμφανιστεί". Δεν ντρέπεσαι λιγάκι να μη σέβεσαι τα πιστέυω των άλλων;
Μάλλον όχι ε; Δεν σου μάθανε εκεί που μεγάλωσες τι σημαίνει σεβασμός..
quote:
Και αν στην δευτέρα παρουσία για παράδειγμα (πότε έγινε η πρώτη??)
Είδες λοιπόν ότι δεν είσαι τίποτα περισσότερο από ένα θλιβερό ανθρωπάκι; Όχι μόνο δεν σέβεσαι, αλλά ούτε υπολογίζεις καθόλου να μην θίξεις ή ενοχλήσεις με τις ανοησίες σου ...
quote:
επιλέξει τελικά να εμφανιστεί με έναν άλλο υιό
ή επειδή εν έτει 2005 έχουμε γίνει φεμινιστές στα λόγια με μία κόρη τότε θα λέμε η αγία τετράς;;;
Συγχωρέστε το ειρωνικό ύφος αλλά θα ήθελα λογικές απαντήσεις αν γίνεται.
Το ύφος σου δεν είναι ειρωνικό, είναι φαιδρό και ως τέτοιο η μόνη απάντηση που μπορείς να λάβεις είναι να ασχοληθείς με άλλα θέματα ίσως πιο προσιτά σε εσένα, όπως αυτά που ασχολούνται και οι φίλοι σου εδώ, δηλ. εικονογραφημένα, βιβλία μαγειρικής, κλπ
quote:
Και κάτι ακόμα. Όπως ήρθε ο Ιησούς δεν θυμίζει λίγο τους ημίθεους στην αρχαία Ελλάδα;; Ρωτάω απλώς...
Μην γίνεσαι κ γελοίος..
quote:
Και αν προσθέσουμε και την ύπαρξη του τριαδικού θεού στα ορφικά κείμενα, και τα κείμενα πολλών φιλοσόφων...
Πολλές συμπτώσεις δεν νομίζετε;;
Μήπως υπήρχε ο χριστιανισμός στην αρχαία Ελλάδα και δεν το γνωρίζουμε?? Χμ....Λέτε???
Η μόνη σύμπτωση βρίσκεται στην πεζότητα κ άθλια γλαφυρότητα αλλά και γραφικότητα ή ακόμα και μιζέρια της σκέψης σου με την σκέψη όλων των κατά καιρούς χαλκείων ενάντια στον Χριστιανισμό.
Κούνα λιγάκι το κεφαλάκι σου μπας κ συνέλθεις από τα παραμυθάκια που σου έχουν μάθει..
Α.
ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
amalia
quote:
Το δικό σου πρόβλημα ποιο ακριβώς είναι; Έχεις μελετήσει ποτέ σου την ΚΔ η λες ότι σου κατέβει στο κεφάλι; Ο Θεός είναι πνεύμα, πως να "εμφανιστεί";
Θα σου παραθέσω εδάφιο από την "Αγία Γραφή" που αναφέρει πως ο Θεός έχει υλική υπόσταση, γιανα δείς πως δεν έχεις μελετήσει καθόλου ούτε εσύ το βιβλίο που ασπάζεσαι.
quote:
Είδες λοιπόν ότι δεν είσαι τίποτα περισσότερο από ένα θλιβερό ανθρωπάκι; Όχι μόνο δεν σέβεσαι, αλλά ούτε υπολογίζεις καθόλου να μην θίξεις ή ενοχλήσεις με τις ανοησίες σου ...
quote:
Το ύφος σου δεν είναι ειρωνικό, είναι φαιδρό και ως τέτοιο η μόνη απάντηση που μπορείς να λάβεις είναι να ασχοληθείς με άλλα θέματα ίσως πιο προσιτά σε εσένα, όπως αυτά που ασχολούνται και οι φίλοι σου εδώ, δηλ. εικονογραφημένα, βιβλία μαγειρικής, κλπ
quote:
Μην γίνεσαι κ γελοίος..
Κοίτα πόσο ειρωνικός και προσβλητικός έγινες μόλις εσύ...
Όσο για την Δευτέρα Παρουσία, δε νομίζω να γίνει όπως δε έγινε κι η πρώτη.
Λές τόσα πολλά που όμως σου λείπουν οι αποδείξεις.
Αν είναι ναπουλάω κι εγώ παραμύθια και να καθιερώσω μια θρησκεία.

Ο Ηράκλειτος (540-480 π.Χ.) επιζητούσε «εξαγνισμόν από τα είδωλα» και πνευματική λατρεία του θείου (Αποστ.5, Diels). Συνέλαβε την έννοια του ενός Θεού υποστηρίζοντας πως « Έν πάντα… εκ πάντων έν καί εξ ενός πάντα…ταυτό τε ζών καί τεθνηκός καί εγρήγορος καί καθεύδον καί νέον και γηραιόν… αγαθόν και κακόν -εν καί ταυτόν-» (Β΄ 50, 10, 88, 5. Καθιέρωσε την πνευματική έννοια του Λόγου ως την υπέρτατη αιτία των πάντων και ως τον πάνσοφο νου που συγκροτεί τον κόσμο και προνοεί γι’ αυτόν (Α 16).Υποστήριζε πως ο Ομηρος και ο Ησίοδος, αποδίδοντας στους θεούς κακίες και ανηθικότητες είχαν ολέθρια επίδρασή στα ήθη των ανθρώπων. Ακόμη στηλίτευσε τον ανόητο ανθρωπομορφισμό, τόνισε την απόλυτη διαφορά ανθρώπου και Θεού (Αποσπ. 8 και απειλούσε όσους έκαναν ανίερες τελετές (Βακχισμός, ιερά όργια, ιερή πορνεία κ.λπ.).
Ο Αναξίμανδρος (610-564 π.Χ.) αποφάνθηκε πως το θείον είναι «αθάνατον καί ανόλεθρον», «περιέχει δε άπαντα καί πάντα κυβερνά» (Αριστ., Μεταφ. 203Β).
Ο Εμπεδοκλής (493-433 π.Χ.) καταδίκασε έντονα τον ανθρωπομορφισμό της αρχαιοελληνικής θρησκείας και όρισε ότι το θείον είναι πνεύμα (Β΄ 134)
Ο Παρμενίδης (5ος αιών π.Χ.) αρνήθηκε μετά βδελυγμίας τις απαράδεκτες αντιλήψεις της εποχής του για το θείο και αποφάνθηκε πως αυτό είναι πέρα από κάθε φυσικό φαινόμενο και ανθρώπινη σύλληψη. Το θείον είναι «ατεμές» και «ακίνητον» (Β΄ 23,24,26)
Ο Αναξαγόρας (490-427 π.Χ.) απεφάνθη ότι ο ήλιος, η σελήνη και τα αστέρια, δεν είναι θεοί, όπως πρέσβευε η ειδωλολατρική θρησκεία και η οποία απαιτούσε λατρεία γι’ αυτά, αλλά πύρινες μάζες. Το ίδιο είχαν υποστηρίξει και ο Αναξίμανδρος, ο Αναξιμένης, ο Θαλής, ο Λεύκιππος, ο Δημόκριτος.
Ο Μητρόδωρος (5ος αιών π.Χ.), μαθητής του Αναξαγόρα, διακήρυξε πως «οι θεοί δεν είναι εκείνο που νόμιζαν όσοι τους έχτιζαν ναούς και τους προσκυνούσαν» (P. Decharme, «Ελληνική Μυθολογία» τομ. Α΄, σελ.286).
Ο Πρωταγόρας (480-411 π.Χ.) θεμελίωσε την έννοια της απόλυτης υπερβατικότητας του θείου και σατύρησε την παιδαριώδη θρησκευτικότητα της εποχής του, γι’ αυτό οι φανατικοί ειδωλολάτρες αποφάσισαν να τον σκοτώσουν (Θ.Η.Ε., τομ. 10,692).
Ο Ηρόδοτος (480-421 π.Χ.) δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στο Μαντείο των Δελφών για ψεύτικους χρησμούς και στηλίτευσε την απαράδεκτη ιερή πορνεία (Ιστ. Ι. 199). Ο Αριστόδημος και ο Δημοσθένης περιγελούσαν επίσης τις ανόητες μαντείες του δελφικού μαντείου (P. Dech., ό.π.). Επίσης ο Επίχαρμος (530-440 π.Χ.) λοιδορούσε την αρχαία ειδωλολατρεία, διότι αυτή θεωρούσε «τούς θεούς είναι ανέμους, ύδωρ, γήν, ήλιον, πύρ, αστέρες» (Στοβ. Ανθ. 91,92).
Ο Πίνδαρος (522-446π.Χ.) στα περίφημα ποιήματά του απογύμνωσε τους θεούς από τις μυθολογικές γελοιότητες που προσβάλουν το θείο, (Πινδ. Ολυμ. Θ΄35) και (P. Dech., ό.π., σελ.7) και δεν έκρυβε τις μονοθείζουσες ιδέες του (Θ.Η.Ε., τόμ. 10, 393).
Ο Πρόδικος (5ος αιών π.Χ.) υποστήριξε με πάθος πως οι άνθρωποι της αρχαιότητας, λόγω πλάνης, θεωρούσαν ως θεούς ό,τι ήταν χρήσιμο για τη ζωή τους, όπως ο ήλιος, η σελήνη, τα ποτάμια οι πηγές, τα ζώα, κ.λπ. (Ξενοφ. Απομν. 11,3)
Ο Αντισθένης (414-365 π.Χ.) διακήρυξε πως ο Θεός είναι ένας και απόλυτα υπερβατικός για τον ανθρώπινο νου. Αποκήρυξε την θρησκεία της εποχής του γιατί οι θεοί της ήταν θεοποιηθέντες άνθρωποι! (Cicero de Nat. Deor. I,II, 13).
Ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.) ζήτησε να πάψουν οι ανόητες ζωοθυσίες, αφενός μεν από σεβασμό προς τα ζώα και αφετέρου, επειδή ο Θεός δεν έχει ανάγκη τέτοιες ταπεινές πράξεις (Θ.Η.Ε., τόμ. 6,415).
Ο Ευριπίδης (480-406 π.Χ.) χαρακτήρισε τις γελοίες για τους θεούς διηγήσεις των ποιητών «αοιδών δυστήνους λόγους» (Ευρ., Ηρακλ. Μαιν. 1346) και υποστήριξε πως «εί οι θεοί εισί κακοί ουκ εισί θεοί» (Ευρ., Βαλλεροφ. 23) με αποτέλεσμα να γίνει στόχος του φανατικού ειδωλολατρικού όχλου και να καταφύγει στη Μακεδονία!
Ο Σωκράτης (469-399 π.Χ.) υπήρξε σαφώς μονοθεϊστής. Κατά κανόνα ομιλούσε για Θεό και σπανιότατα ομιλούσε για θεούς. Στους μαθητές του δίδασκε διαφορετική θρησκευτική πίστη, γι’ αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο ως «έτερα καινά δαιμόνια εισφέρων».
Ο Πλάτων (428-347 π.Χ.) φυγάδευσε κυριολεκτικά τον Όμηρο από την «Πολιτεία» του, διότι θεώρησε ότι οι ανήθικοί μύθοι για τους θεούς αποτελούν επιζήμια πρότυπα για τους νέους. Τόνισε εμφατικά ότι ο Όμηρος και ο Ησίοδος έπλασαν ψευδείς και ανάξιους μύθους για τους θεούς (Πολιτ. 368Α-383C). Αρνήθηκε ουσιαστικά την πατρώα ειδωλολατρική θρησκεία και προσηλώθηκε στην δική του ιδεατή θεότητα, το «Όντως Όν». Χαρακτηριστικά είναι τα εξής αποφθέγματα του μεγάλου φιλοσόφου, τα οποία προδίδουν τις μονοθεϊστικές αντιλήψεις του: «Ο δή Θεός ημίν πάντων χρημάτων μέτρον άν είη μάλιστα» (Νομ. IV 716e), «Ομοιούσθαι Θεώ» (Πολ. 613Β), «Ο Θεός έχει ταίς χερσίν αυτού τήν αρχήν, το μέσον και το πέρας πάντων των όντων» (Νομ. Δ 713e).
Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) όρισε το θείον ως «τό πρώτον κινούν ακίνητον», ως «Νόησιν Νοήσεως» και ως «Ζώον αΐδιον άριστον» (Μεταφ. 1072, Β΄ 29) ορίζοντας έτσι την πίστη του σε μία υπερβατική αρχή. Υπεράσπισε την ενότητα της θείας ουσίας ως εξής: «ουκ πολυκοιρανίη εις κοίρανος» (Μεταφ. 1076Α). Αρνήθηκε κατηγορηματικά τις ανόητες περί θεών πίστεις της αρχαιοελληνικής θρησκείας και γι’ αυτό κατηγορήθηκε για αθεϊσμό!
Οι Στωικοί, ακολουθώντας την διδασκαλία του Ζήνωνα καθιέρωσαν την πίστη στον ένα Θεό και ερμήνευσαν τους μύθους του Ομήρου αλληγορικά (P. Nilsson, Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας, Αθήναι 1977, σελ 304).
Αρνητές της αρχαιοελληνικής ειδωλολατρικής θρησκείας υπήρξαν ακόμα ο Καρνεάδης, ο Θεόδωρος ο Κυρηναίος, ο Λεύκιππος, ο Δημόκριτος, ο Επίκουρος και όλοι οι σοφιστές, οι κυνικοί και οι στωικοί φιλόσοφοι.
Το τελειωτικό κτύπημα στην αρχαία θρησκεία, το έδωσε ο Ευήμερος ο Μεσσήνιος (317-297 π.Χ.) ο οποίος διατύπωσε τη θεωρία η οποία έγινε τελικά ευρέως αποδεκτή, πως οι θεοί της αρχαιοελληνικής θρησκείας ήταν κάποιοι επιφανείς άνθρωποι της πολιάς αρχαιότητας, τους οποίους οι άνθρωποι λόγω αμάθειας θεοποίησαν! "
Για τον ACTR, Laryp, Dying_Incubus και όλη την παλιοπαρέα.
Πόσα ![]()
![]()
![]()
να βάλω;;;;;;;;
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()