- Διαγωνισμός για την ταινία: "Τι στο ...μπιιιπ... ξέρουμε;" - "What the bleep do we know!?" - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Μέλη της Ομάδας Συνεργατών του ESOTERICA την παρακολούθησαν πριν από λίγες εβδομάδες και μπορούν να σας επιβεβαιώσουν την πεποίθησή τους ότι η ταινία αυτή, που έχει δημιουργήσει ένα σχετικό ρεύμα σχετικών Συζητήσεων, Προβληματισμών και Δραστηριοποιήσεων σε αρκετές χώρες του κόσμου από τότε που πρωτοπροβλήθηκε(έτος παραγωγής το 2004), έχει την "ικανότητα" να οδηγήσει τον Θεατή ακόμη και σε μία ριζική αλλαγή της οπτικής του για τον Κόσμο, τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Συνείδηση ή - για να είμαστε πιο ρεαλιστικοί - να συμβάλει έντονα σε κάτι τέτοιο, όταν ο άνθρωπος που την παρακολουθεί είναι σχετικά έτοιμος γι'αυτό.
Η ταινία προβάλλεται στον Κινηματογράφο "ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ", Λ. Συγγρού 106, Φιξ. Περισσότερες πληροφορίες γι'αυτήν μπορείτε να πάρετε από την ειδική μας σελίδα παρουσίασης όπου υπάρχουν και άλλα σχετικά μ'αυτήν Links.
Ερχόμενοι σε συνεννόηση με την εταιρία Διανομής της, Filmtrade, την οποία και ευχαριστούμε για την ευγενική της προσφορά, βάζουμε σε ενέργεια έναν Διαγωνισμό που αφορά 5 εισιτήρια για την ταινία που θα μπορέσουν να παραλάβουν οι πρώτοι 5 που θα απαντήσουν σωστά στις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Ποιές είναι οι 4 θεμελιώδεις δυνάμεις, όπως τις αποδέχεται η φυσική; Περιγράψτε συνοπτικά σε τι αναφέρεται(τι κάνει) η κάθε μία απ' αυτές.
2. Τι μας λέει(προτείνει) το "θεώρημα της μη-πληρότητας" του Gödel(με λίγα και απλά λόγια);
3. Αναφέρετε δύο από τα παράδοξα(επιχειρήματα) του Ζήνωνα κατά της κίνησης(Motion) και 2 κατά της πολλαπλότητας(Plurality).
Παρακαλούμε τους συμμετέχοντες να αποστείλουν τις απαντήσεις τους στη διεύθυνση contact@esoterica.gr. Οι πέντε πρώτοι που θα απαντήσουν σωστά θα κερδίσουν και τα 5 εισιτήρια που διατίθονται. Παρακαλούμε επίσης να μην καταγραφούν απαντήσεις μέσα στις Συζητήσεις, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μικρού αυτού διαγωνισμού.
Εννοείται πως οι ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν πλήρως με την χρήση των πληροφοριών που βρίσκονται στο Διαδίκτυο(και στο ESOTERICA).
Για την παραλαβή των εισιτηρίων είναι απαραίτητη, όπως καταλαβαίνετε, η διαπίστωση του ονόματος. Οπότε, θα πρέπει να συμπεριληφθεί αυτό στα e-mails. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιεσδήποτε διευθύνσεις(όχι μόνον αυτές που είναι δηλωμένες στο Προφίλ), εφόσον ο Διαγωνισμός αφορά όχι μόνον εγγεγραμένα στα Forums Μέλη. Επίσης(στο e-mail μήνυμα) θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν εντέλει, και με το πέρας του Διαγωνισμού, στην παρούσα Συζήτηση εάν ο άνθρωπος που στέλνει τις ορθές απαντήσεις είναι μέσα και στους 5 πρώτους. Δηλαδή εάν κάποιος θέλει να αναγραφεί το Όνομα Μέλους του στις Συζητήσεις, το Ονοματεπώνυμό του ή κάτι άλλο(Μέλος, Επισκέπτης, Φίλος κ.ο.κ.)
Πάντως, ούτως ή άλλως, συνιστούμε να φροντίσετε να μην χάσετε την ταινία, ειδικά αν σας ενδιαφέρει η θεματολογία! Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!!
Καλή επιτυχία στους Συμμετέχοντες!
![]()
-------------------------
"Ζήτησε από τη γη, τον
αέρα και από το νερό, τα
μυστικά που κρατούν για
σένα"
-------------------------
quote:
ΤΙ ΣΤΟ ΜΠΙΙΙΠ ΚΑΝΕΙΣ;
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Συγγνώμη για την άσχετη παρέμβαση...![]()
![]()

quote:
Συγγνώμη για την άσχετη παρέμβαση...
durden_.........RU >sOap<K???
((Mε-γεια το contact,... είπαμε;!;
))
quote:quote:
Συγγνώμη για την άσχετη παρέμβαση...durden_.........RU >sOap<K???
Μετά από ερώτηση του κυρίου Xotchipilliου :
quote:quote:
Durden παρατηρώ μια αλλαγή στο σαπούνι του fight club σου...Τί έγινε? Μου φαίνετε...φθαρμένο?Άσε...Με ταλαιπωρεί μια έσω-ίωση τον τελευταίο καιρό και το σαπούνι μου δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο...Ξέρεις...Ίωση = το απόλυτο άλλοθι της ιατρικής άγνοιας!...
![]()
![]()
.
.
quote:
((Mε-γεια το contact,... είπαμε;!;))
Thankzzz!! ![]()
![]()

Χθες με ειδοποίησε ένας φίλος που είδε την ταινία και ήταν ενθουσιασμένος (εγώ την είχα ήδη δει πριν από 1 μήνα, και τώρα πια την έχω και σε DVD).
Η ταινία παίζεται - δυστυχώς - μόνο σε έναν κινηματογράφο: στο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ. Δε θα την ανεβάσουν - λένε - ούτε καν στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν πάει καλά στην ΑΘήνα. Στο Μικρόκοσμο λοιπόν, απογευματινή παράσταση του Σαββάτου, μετά βίας - με πληροφόρησε - είχε γεμίσει το μισό σινεμά!
Προσωπικά με στεναχώρησε αυτό. Με στεναχώρησε που ταινίες παντελώς κενές περιεχομένου και νοήματος, κατακλίζουν τους κινηματογράφους και πηγαίνει ο κόσμος και τις βλέπει. Και πολλοί από τους θεατές βγαίνουν από την αίθουσα με ένα αίσθημα θλιβερής κενότητας. Ξαναπάνε όμως.
Δεν πιστεύω όμως ότι φταίει τόσο πολύ το φιλοθεάμον κοινό. Αφού ούτως ή άλλως, η διαφήμιση είναι που τους κάνει να πάνε να δουν μια ταινία. Για την ταινία "Τι στο ...μπιιιπ... ξέρουμε;" - "What the bleep do we know!?" δεν υπάρχει πολύ διαφήμιση. Πιθανότατα, γιατί δεν είναι εμπορική. Είναι όμως πολύ, μα πολύ καλή. Ένα θαυμάσιο πάντρεμα επιστήμης και μεταφυσικής, μαζί με ένα θετικότατο και χρήσιμο όραμα για το μέλλον.
durden_alie,
μήπως έχεις καμιά ιδέα, πότε την έπαιξαν στην Αγγλία και τι κίνηση είχε;
![]()
Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε πάρει κάτι το μάτι μου εδώ...
Και μετά από μια έρευνα στο ίντερνετ διαπίστωσα ότι η ταινία παιζόταν εδώ μεταξύ Μαΐου-Σεπτεμβρίου του 2005!
(Πριν κάν έλθω εδώ δηλαδή...
)
Απ' ό,τι κατάλαβα όμως κυκλοφορεί ήδη το DVD...Θα το εντοπίσω, που θα μου πάει; ![]()
![]()

Να μου πεις και τη γνώμη σου
Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Η ταινία από κινηματογραφικής απόψεως, πιθανόν να μην μπορεί να σταθεί δίπλα σε άλλες ταινίες από αυτές που παίρνουν τις καλές κριτικές. Αλλά από πλευράς περιεχομένου και πιστότητας σε αυτό που έχει ως στόχο, πιστεύω πως το καταφέρνει τα μέγιστα. Δηλαδή, να δώσει μια πολύ ζωντανή και κατανοητή εικόνα του σύγχρονου επιστημονικού Paradigm όπως αυτό εξελίσσεται και πιθανώς είναι έτοιμο να κάνει -μπαμ- στις μέρες μας. Και επιπλέον, δίνει στη μεταφυσική μία σοβαρότατη υπόσταση, αλλά και έναν πρακτικό τρόπο ένταξης στην καθημερινότητα και εν γένει στη ζωή του ανθρώπου.
![]()
Ψυχή μου,
Και την υπογράφουν πολλοί επιστήμονες.
Και... να που τελικά αυτά που γράφουμε και συζητάμε
εδώ μέσα, δεν είναι καθόλου διαφορετικά από τη
σύγχρονη επιστημονική θέαση του κόσμου...
Όσον αφορά το διαγωνισμό... θα κάνω μια προσπάθεια, αν και
λίγο σα διαγώνισμα μοιάζει, ![]()
γιατί σε συνήθεις
διαγωνισμούς οι ερωτήσεις είναι όχι απλά απλές, αλλά και
περιέχουν τις απαντήσεις. Εδώ όμως, έχουμε ένα παράδειγμα
αληθινού διαγωνισμού, όπου για να κερδίσει κάποιος τα
εισητήρια, δεν αρκεί να αντιγράψει μηχανικά μια έτοιμη
απάντηση, από την ερώτηση, αλλά πρέπει να την ψάξει!
Μπράβο! Ένα παράδειγμα λοιπόν διαγωνισμού, όπως θα έπρεπε
να είναι οι διαγωνισμοί, κίνητρο για αναζήτηση και όχι
"ανούσια χαρτάκια" για στατιστικά στοιχεία...
Η ταινία ήταν όπως ακριβώς την περίμενα. Συναρπαστική, άκρως ενδιαφέρουσα, διαφωτιστική και κατάφερε να με αγγίξει και να με μεταμορφώσει. Πλέον δεν βλέπω τον κόσμο όπως πριν. Είχα διαβάσει κάποια πράγματα, αλλά η μεταδοτικότητα της μεγάλης οθόνης σε συνδυασμό με τους καταξιωμένους επιστήμονες που παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης, είχαν ισχυρότερο αντίκτυπο σε μένα.
Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύουν όσα ειπώθηκαν. Κάποιοι τα αμφισβητούν. Ο Einstein δεν συμπάθησε την κβαντική φυσική και για ένα σημαντικό διάστημα της ζωής του προσπάθησε ανεπιτυχώς να την καταρρίψει, οπότε και τα παράτησε. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα μπω στο παιχνίδι της αναζήτησης της νέας γνώσης έχοντας το μυαλό μου ανοιχτό (όχι τα μάτια γιατί αυτά μας ξεγελούν)ώστε να καταλάβω όσο πληρέστερα γίνεται το σύγχρονο επιστημονικό παράδειγμα.
Η ταινία άλλωστε ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται σε <<βάλτους>>, που αντί να ζουν και να φιλοσοφούν είναι μόνιμα σε λήθαργο. Σκοπός της ήταν να ταρακουνήσει τις κοιμισμένες συνειδήσεις και να μας επισημάνει ότι ο κόσμος γύρω μας στην ουσία είναι πολύ διαφορετικός από ότι νομίζουμε. ΜΗΝΥΜΑ: Να είστε αισιόδοξοι!!!
ΥΓ: Δημήτρη ευχαριστώ για το δώρο.
Ακόμη περισσότερο το ότι σε "άγγιξε" και σε "μεταμόρφωσε" όπως είπες! Αν και κατά την γνώμη μου η Μεταμόρφωση ή Μετάλλαξη ενός Ανθρώπου σίγουρα δεν συντελείται απλά μέσα σε 2 ώρες, το ότι υπάρχουν αυτήν την στιγμή της ιστορίας παράγωγα της ανθρώπινης ευφυούς δημιουργικότητας - όπως η συγκεκριμένη κινηματογραφική παραγωγή - ικανά να "συμβάλλουν έντονα στη ριζική αλλαγή της Εικόνας του Κόσμου" όταν ο Άνθρωπος "είναι σχετικά έτοιμος γι'αυτό" είναι αν μη τι άλλο κάτι το Εξαιρετικό και πολύ, μα πολύ, ελπιδοφόρο για το Μέλλον.
Προφανώς εσύ ήσουν έτοιμος για κάτι τέτοιο και προφανώς σε αντίθεση με την παρέα σου. Αυτό δεν είναι κακό, ούτε καλό. Είναι αυτό που είναι... έτσι απλά. Το ζήτημα, πάνω απ'όλα, είναι η τοποθέτηση της Συνείδησης του καθενός μας. Και η Ευθύνη απέναντι σ'αυτό. Όπως και η ταινία μας προτείνει: εμείς και μόνον εμείς είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για το οτιδήποτε σχετίζεται μ'εμάς. Μπορούμε να είμαστε άβουλα και "κακόμοιρα έρμαια" μίας Μοίρας "εκτός του εαυτού μας" η οποία και μας ελέγχει και μας κατευθύνει ερήμην μας ή ακόμη - αν το θελήσουμε πραγματικά - και Θεοί/Δημιουργοί του ίδιου του Σύμπαντος!
Εντέλει ο καθένας από εμάς είναι Υπεύθυνος για να προετοιμάσει "την Στιγμή του". Μπορεί να το κάνει γρήγορα ή με πιο αργό ρυθμό. Ίσως μπορεί να μην το κάνει και καθόλου... αν και δεν είμαι σίγουρος για το τελευταίο. Το βέβαιο για μένα είναι ότι όταν η Στιγμή αυτή έχει πραγματικά έλθει, ότι και αν γίνει στη συνέχεια, τίποτα δεν παραμένει ίδιο... Ανεξάρτητα αν καταφέρουμε τελικά να ανα-δημιουργήσουμε τον κόσμο μας και να αποκολληθούμε από το οτιδήποτε μας δεσμεύει και μας περιορίζει, αυτό που πλέον έχει εγγραφεί ανεξίτηλα μέσα μας, όσο καλά και αν προσπαθούμε να το κρύψουμε, είναι ότι "από την αρχή των χρόνων έχουμε κληθεί για να είμαστε Πρωταγωνιστές και Συν-Δημιουργοί". Αυτό είναι το... μυστικό νόημα της "Στιγμής". ![]()
Σχετικά με την αναρώτησή σου gRc-FalcON για το "κατά πόσο αληθεύουν όσα ειπώθηκαν"(στην ταινία υποθέτω), η προσωπική μου άποψη - μετά από διερεύνηση αρκετών ετών - είναι ότι στο τεράστιο ποσοστό αληθεύουν. Κάποια μόνον - και ελάχιστα - αμφιλεγόμενα σημεία περιέχει η ταινία. Όπως σχετικά με τη δήλωση ότι σε εργαστήρια στις ΗΠΑ ήδη μπορεί να καταγραφεί με απεικονιστικές συσκευές η τηλεμεταφορά ή η ταυτόχρονη ύπαρξη σε δύο σημεία του χώρου δύο σημαντικά υπολογίσιμων υλικών σωμάτων. Αν και η τηλεμεταφορά σωματιδίων όντως έχει επιτευχθεί, για την ακρίβεια η ακριβής μεταφορά της κβαντικής τους κατάστασης - που είναι το ίδιο και το αυτό - είμαστε μάλλον ακόμη αρκετά μακριά από την μεταφορά παρατηρήσιμης υλικής ποσότητας. Ίσως καθώς η συνολική Επίγνωση της Ανθρωπότητας εδραιώνεται, να πλησιάσουμε περισσότερο σ'αυτό... ![]()
![]()
(κάποιοι σχετικοί Υπερσύνδεσμοι/Links:
Quantum Experiments and the Foundations of Physics
Scientists 'teleport' atomic particles
Quantum Teleportation
Teleportation breakthrough made - BBC NEWS
Australian teleport breakthrough - BBC NEWS)
Σου εύχομαι "Καλή Συμμετοχή" στις δράσεις της Κοινότητας Αναζητητών του ESOTERICA, gRc-FalcON, εάν θελήσεις να συμμετάσχεις. ![]()
Σημείωση: ο Δημήτρης τον οποίον ευχαριστεί ο gRc-FalcON, όπως καταλαβαίνω, είναι ο ένας εκ των δύο φίλων μας, έως τώρα Νικητών του μικρού μας Διαγωνισμού, ο οποίος, έχοντας δει ήδη την ταινία, απάντησε σωστά στις ερωτήσεις και παραχώρησε το εισητήριο σε φίλο του. Νομίζω πως η πράξη αυτή τον τιμάει ιδιαίτερα.
Ο άλλος Νικητής είναι Eπισκέπτης του Δικτυακού Τόπου του ESOTERICA.
Σίγουρα θα μας ήταν πιο ευχάριστο να υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως είπα και παραπάνω, η "Στιγμή" έρχεται για τον καθένα στον δικό του - προετοιμασμένο - χρόνο. Και δεν μας "επιτρέπεται" να λυπηθούμε γι'αυτό...
Ξέρουμε πάντως ότι αρκετοί άνθρωποι που ενημερώθηκαν για την ταινία από τις ανακοινώσεις μας(και το banner χορηγείας/συνεργασίας) πήγαν και την είδαν ούτως ή άλλως. ![]()
Εάν η προβολή της ταινίας συνεχιστεί και για 3η εβδομάδα, ο Διαγωνισμός θα συνεχίσει να υφίσταται. Ειδάλλως έχει ήδη τελειώσει...
Όπως και να'χει πάντως, το ESOTERICA θα συνεχίσει να προωθεί, με κάθε τρόπο που μπορεί, την ταινία αυτή. ![]()
![]()

Ο Πραγματικός Αναζητητής της Γνώσης
είναι ένας απαράμιλλος Ακροβάτης του φευγαλέου ορίου
ανάμεσα στον Δογματισμό και το Μηδενισμό.
----------------------
Ζούμε, μέσα στην πλέον αποτρόπαια εποχή,
ίσως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για Ελευθερία
που έχει ποτέ εμφανιστεί!
Προχωρώ στο προκείμενο για να έλθω σε μια γόνιμη διαλογική συζήτηση μαζί σου. Από τη στιγμή που εξήλθα από την αίθουσα δεν ήμουν πλέον ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που εισήλθε. Εξ αυτού συνεπάγεται η μεταμόρφωση. Η οποία ουδέποτε είπα ότι ολοκληρώθηκε (ή πραγματοποιήθηκε σε 2 ώρες) διότι πολύ απλά τη θεωρώ ως μια δυναμική διαδικασία που θα συνεχίζεται όσο είμαι ανοιχτός στα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχομαι από το περιβάλλον μου.
Υπεύθυνοι για ότι σχετίζεται με εμάς λες, όμως ακούγεται κάπως γενικό. Υπεύθυνοι για τις πράξεις μας ναι, αν αυτό εννοείς. Από τη στιγμή που οι κινήσεις των άλλων, ακόμα και οι πιο μηδαμινές και ασήμαντες, επηρεάζουν την ζωή μας, δεν νομίζω πως είμαστε υπεύθυνοι και για τις συνέπειες των πράξεων τρίτων που μας επηρεάζουν και άρα σχετίζονται με εμάς.
Ομολογώ πως δεν κατάλαβα τι εννοείς με την << Στιγμή μας >>. Θα ήθελα αν μπορείς να γράψεις λίγο περισσότερα για αυτήν. Επίσης, αν και μου αρέσει η κβαντοφυσική (ασχέτως αν έχω σπουδάσει οικονομικά) παραδέχομαι πως πολλά σημεία στην ταινία που προξένησαν ερωτηματικά. Πχ. Αν το πιστέψουμε μπορούμε να παραβιάσουμε τους νόμους της φύσης (βαρύτητα) και να περπατήσουμε πάνω στο νερό ; Μπορούμε με τη σκέψη να επιβληθούμε στην ύλη τελικά ; Με το να μην είμαστε εξαρτημένοι (addicted) από τα συναισθήματα μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση; (Αναφέρομαι στο σημείο με τα πεπτίδια και τους δέκτες των κυττάρων.)
Κλείνοντας θα ήθελα να σου ζητήσω μια χάρη. Τι προτείνεις από βιβλία σχετικά με το θέμα της ταινίας;
Πολύ ωραία ταινία,μου έδωσε θετική ενέργεια.
Η πλάκα είναι πως όταν γύρισα σπίτι η ταινία επαληθεύτηκε πανηγυρικά.
Στη μέση της ταινίας αναφέρεται το περίφημο παράδειγμα των ιθαγενών της Αμερικής που δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα καράβια των Ευρωπαίων.
Μου ήταν δύσκολο να καταλάβω πως γίνεται τόσοι άνθρωποι να αδυνατούν να διακρίνουν το προφανές,όσο αλλόκοτο κι αν ήταν.
Μετά το τέλος της ταινίας γύρισα σπίτι και μπήκα στο δωμάτιό μου όπου με περίμενε ένα δώρο της αδερφής μου,μία μεγάλη αφίσα.
Για 1 λεπτό αδυνατούσα να τη διακρίνω!!!Μόνο κατόπιν έμμεσης υπόδειξης της αδερφής μου τη διέκρινα.
Ο εγκέφαλός μου αδυνατούσε να δει την αφίσα!!
Και τότε κατάλαβα πως όντως "βλέπουμε αυτό που φανταζόμαστε ότι βλέπουμε".Τόσο καιρό είχα συνηθίσει να βλέπω πολύ συγκεκριμένα πράγματα και γι'αυτό η φαντασία μου όριζε ότι αυτό το αντικείμενο δεν έπρεπε να είναι εκεί και γι'αυτό δεν το αναγνώριζε...
Κατόπιν θυμήθηκα και άλλα τέτοια προσωπικά παραδείγματα.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τις απόψεις μας.
Ώρες-ώρες είμαστε τόσο στενόμυαλοι,τόσο ανόητα προσκολλημένοι στα πιστεύω μας που δε μπορούμε να δούμε ακόμα και τα προφανή!
quote:
Και τότε κατάλαβα πως όντως "βλέπουμε αυτό που φανταζόμαστε ότι βλέπουμε".
kost,
ένα πολύ ενδιαφέρον και σχετικό με το πως βλέπουμε μίνι-άρθρο μπορείς να διαβάσεις εδώ:
Το "μάτι" του νου: Πως συνθέτει ο εγκέφαλος το ολικό από το μερικό
κάνε κλικ^^^^
![]()
Ψυχή μου,
Η ταινία "Τι στο ...μπιιιπ... ξέρουμε;" θα συνεχίσει να προβάλλεται και αυτή τη βδομάδα (Πέμπτη έως και Τετάρτη) στους κινηματογράφους:
- Κινηματογράφος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Λ. Συγγρού 106, (Φιξ)
Ώρα προβολής: 17:00, τηλ.: 210 9215305 - Κινηματογράφος ΟΣΚΑΡ
Αχαρνών 330 (ΗΣΑΠ Κάτω Πατήσια)
Ώρα προβολής: 22:30, τηλ.: 210 2234130
O Διαγωνισμός του ESOTERICA συνεχίζει να ισχύει! ![]()
![]()
Ψυχή μου,
"Προχωρώ στο προκείμενο για να έλθω σε μια γόνιμη διαλογική συζήτηση μαζί σου."
Πραγματικά δεν θα ήθελα κι εγώ τίποτα λιγότερο! Μόνον που τα ερωτήματα που θέτεις είναι το καθένα αφετηρία για Συζητήσεις ετών. ![]()
![]()
Αν μη τι άλλο είναι εξαιρετικο ότι τόσο ειλικρινά ζητάς να έλθεις σε Διάλογο για όλα αυτά, τόσο με εμένα, αλλά φαντάζομαι και με τον εαυτό σου...
Θα σου πρότεινα να τοποθετήσεις τις ερωτήσεις σου σε ξεχωριστές Συζητήσεις, σιγά-σιγά, έτσι ώστε να γίνει και περισσότερο εφικτή η συμμετοχή και από άλλα ενδιαφερόμενα Μέλη της Κοινότητας.
Προσωπικά επιφυλάσσομαι να απαντήσω όσο πιο σύντομα γίνεται σε αυτές στο παρόν θέμα - αν και δεν είναι και τόσο εύκολο να συμπτύξω τόσο αποτελεσματικά, ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της κοσμοθέασής μου(την τωρινή τουλάχιστον) αποφεύγοντας παράλληλα να απαντήσω με φράσεις όπως: "Ναι αυτό μπορεί να γίνει" ή "όχι αυτό δεν είναι εφικτό". ![]()
Για την ώρα... κάποιες από τις απαντήσεις:
- Η "Στιγμή" που αναφέρω και ειδικότερα η "Προετοιμασμένη Στιγμή" είναι ένας προσωπικός χαρακτηρισμός για μία έννοια που εσύ μπορείς να τιτλοφορήσεις όπως επιθυμείς.
Αναφέρομαι στην κατάσταση αυτή του Νου, της Συνείδησης κατά την οποία είναι έτοιμη στο να δεχτεί τη δυνατότητα της αλλαγής της Κοσμο-Αντίληψης. Όχι να αλλάξει Κοσμο-Αντίληψη αλλά στο να δεχτεί τη δυνατότητα της αλλαγής της - της μετακίνησης του Σημείου Συναρμολόγησης της Αντίληψης σύμφωνα με την Τολτέκικη γραμμή σκέψης που περιγράφει πολύ καλά αυτές ακριβώς τις συνειδησιακές καταστάσεις(και που φυσικά δεν είναι η μόνη που ασχολείται με αυτές).
Αυτή η "Στιγμή" πιστεύω πως έχει "προετοιμαστεί" από εμάς τους ίδιους, ουσιαστικά από αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε "ανθρώπινη ψυχή" κατά τη διάρκεια ίσως και αρκετών χιλιάδων ετών...
Ανάλογα με τις πράξεις μας(ή τις προσκολλήσεις μας) άλλοτε η "Στιγμή" πλησιάζει, άλλοτε απομακρύνεται...
Κάποια στιγμή εντέλει φτάνει...
Από εκεί και πέρα ξεκινά ένας άλλος Δρόμος, συνέχεια βέβαια αυτού που έχουμε ήδη διανύσει, αλλά με αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μία άλλη πορεία επίτευξης. Το πρώτο σκαλοπάτι ή η "πρώτη επαναγέννηση" έχει πλέον επιτευχθεί...
Καταλαβαίνω ότι ίσως δεν απάντησα στο ερωτημά σου με τρόπο ικανοποιητικό ή πλήρη αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτά τα πράγματα δεν απαντιούνται στην πραγματικότητα...
Ίσως και πάλι να σου γέννησε η "απάντηση" και αρκετά καινούργια ερωτήματα.
Και πάλι δεν γίνεται διαφορετικά. Έτσι είναι τα πράγματα... Δεν υπάρχει "απάντηση" που να μπορεί να δοθεί χωρίς να εμπεριέχει περαιτέρω ερωτήματα που ωθούν σε μία καινούργια απάντηση(μία έκφραση του Θεωρήματος της Μη-Πληρότητας του Gödel από τις ερωτήσεις του διαγωνισμού μας).
- θα σου προτείνω κάποια καλά σχετικά βιβλία από τα πολλά καλά που υπάρχουν στην ελληνική και στην ξένη βιβλιογραφία. Σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν - ακόμα και να "οδηγήσουν" - όμως καλό είναι να έχεις υπόψη σου ότι η Αλήθεια δεν βρίσκεται σε κανένα Βιβλίο, σε καμία "Διδασκαλία" και σε καμία "Απάντηση"...
"Το Κβαντικό Σύμπαν", Tony Hey, Patrick Walters
"Οι περιπέτεις του κ. Τόμπκινς", George Gamow
"Από τη Φυσική στη Μεταφυσική", Νίκος Ταμπάκης
"Το Κομψό Σύμπαν", Brian Greene
και ένα βιβλίο που μου έχουν κι εμένα εδώ και καιρό προτείνει αλλά ακόμη δεν έχω κατορθώσει να διαβάσω - παρολαυτά πιστεύω ακράδαντα, από εντυπώσεις άλλων που εμπιστεύομαι, πως είναι πραγματικά εξαιρετικό,
"Wholeness and the Implicate Order", David Bohm
(ίσως προλάβεις και το διαβάσεις πριν από μένα και μας παραθέσεις
τη δική σου άποψη)
Όπως σου είπα και πιο πάνω, επιφυλάσσομαι για τις υπόλοιπες απαντήσεις. ![]()
![]()

----------------------
ΥΓ: Σου προτείνω το Χάος και Αρμονία του Trinh Xuan Thuan. Αν και ίσως το βρεις λίγο απλό μιας και απευθύνεται στον κόσμο που δεν είναι μυημένος.
Τώρα το έχει ένας φίλος, καθηγητής φιλοσοφίας, και μου λέει πως το δανείζει η και δείχνει κάθε τόσο, σε ορισμένους φοιτητές του.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να δεις ένα φιλμ.
Μπορεί να το δεις αδιάφορα, για να περάσει η ώρα σου, πράγμα που γίνεται με τους περισσότερους ανθρώπους σήμερα.
Μπορεί πάλι να το δεις ενεργά, προσεχτικά.
Μπορεί να σε συναρπάσει και να ενθουσιαστείς,
Mπορεί να σε αφήσει εντελώς αδιάφορο, μπορεί να ξαναδείς ένα φιλμ που έχεις ήδη δει, και να προσέξεις πράγματα που δεν είχες προσέξει.
Υπάρχουν αρκετές εκδοχές, εξαρτώνται πάντα από τον τρόπο που προσεγγίζουμε κάτι.
Αυτό μου θύμισε το παιδάκι και την Μπάλα του Μπάσκετ στο φιλμ.
Για να μην μακρηγορώ, ένα οποιοδήποτε φιλμ μπορείτε να το δείτε διαφορετικά.
Σκεφτείτε μόνο πως βλέπετε,
Με συναίσθημα?
Με Ιντελεκτ?
Και με τα δυο?
Λίγο το ένα, περισσότερο το άλλο?
Έτσι δεν κοιτάνε οι περισσότεροι?
Μα,
Προσπαθήσατε ποτέ να το δείτε σαν πρωταγωνιστές?
H σαν να είσαστε εσεις o REGISTA?
Αφήσατε ποτέ ένα φιλμ να ζωγραφίσει αυτό μέσα σας, παρά εσείς σε αυτό?
"Σου προτείνω το Χάος και Αρμονία του Trinh Xuan Thuan. Αν και ίσως το βρεις λίγο απλό μιας και απευθύνεται στον κόσμο που δεν είναι μυημένος."
Ευχαριστώ - κι ευχαριστούμε - πολύ για την πρόταση! Δεν είχα υπόψη μου το βιβλίο. Έκανα ήδη μία μικρή έρευνα γι'αυτό.
"Χάος και αρμονία: η κατασκευή της πραγματικότητας", Trinh Xuan Thuan (είναι πολύ γνωστός αστροφυσικός βιετναμέζικης καταγωγής - ορίστε και μία σελίδα με άλλα βιβλία του συγγραφέα: Amazon Search)
Φαίνεται πράγματι ενδιαφέρον και πολύ σχετικό με το θέμα της ταινίας. ![]()
Τώρα, περί "μυημένων"... η άποψή μου είναι ότι καλύτερα να τους αποφεύγουμε! ![]()
Αν βέβαια εννοείς ότι δεν είναι βιβλίο για "επιστημονικά μυημένους", και γι'αυτά που πρότεινα το ίδιο ισχύει πάνω-κάτω. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η τεράστια αξία αυτών των βιβλίων "εκλαϊκευμένης" επιστήμης - τουλάχιστον των καλών. Στη διεισδυτική απλότητά τους! Κατά την άποψή μου πάλι, ίσως και να παρουσιάζουν αντίστοιχο όφελος και για τους συγγραφείς-επιστήμονες: η συγγραφή τέτοιων βιβλίων να τους βοηθά να διευθετήσουν ακόμη περισσότερο συνθετικά και ολιστικά την γνώση τους. ![]()

----------------------
Επιθυμώ όμως να ξεκαθαρίσω το εξής που γράφτηκε στο παρόν τόπικ από την διαχειρίστρια amalia και αποτελεί μάλλον παρανόηση!
Η amalia έγραψε:
quote:Ένα θαυμάσιο πάντρεμα επιστήμης και μεταφυσικής, μαζί με ένα θετικότατο και χρήσιμο όραμα για το μέλλον.
Πουθενά μα πουθενά,μέσα στην ταινία δεν γίνεται λόγος για Μεταφυσική!(αν κάνω λάθος διορθώστε με,δείχνοντάς μου τα ακριβή στοιχεία) παρα μόνο εμπεριέχονται μερικά(ελάχιστα και αυτά) στοιχεία Μεταθεολογίας.Η ταινία έχει στοιχεία από την κβαντική θεωρία,από το υπερολογραμμα του Μπομπ και Χίλει,την ολογραφική συνείδηση του Pibram,την εξίσωση Σρεντιγκερ,την κβαντική αλληλοσύνδεση του Γουιλερ,την θεωρία του ενοποιημένου πεδίου.Τουλάχιστον αυτά κατάφερα να ξεχωρίσω μέσα στην ταινία.
Ξεκάθαρα λοιπόν δεν υπάρχει πάντρεμα μεταφυσικής με την επιστήμη.Αν υπήρχε κάτι τέτοιο τότε θα είχαμε μια ταινία που πράγματι θα πάντρευε π.χ τον Κβαντικό Αφρό με την Ακάσα,την κατάρριψη του νόμου της αιτιότητας από την κβαντική θεωρία σε σχέση με την Γιόγκα του Σρι Αουρομπίντο,Τον Αινστάιν και την εξίσωσή της ύλης και της ενέργειας με τις Ταντρικές αρχαίες διδασκαλίες (+συμμέτοχος),τα Αρχέτυπα του Γιούνγκ με την θεωρία της Αντίστροφης Αιτιότητα,γενικά την κβαντική θεωρία με την Τάντρα,το Τοναλ και το Ναγουάλ του Kαστανέντα σε σχέση με το σωματίδιο και το κύμα,την ολογραφική συνείδηση του Pibram σε σχέση με τον Βουδισμό Μαχαγιάνα και το Δίχτυ του Ιντρα,την υπόφυση και τον υποθάλαμο(εγκεφαλικά όργανα) της νευροφυσικής με το Τρίτο Μάτι,το σημείο Σίβα Μπίντου και τις Μαύρες τρύπες,την κενότητα του Ζεν Βουδισμου κ.α πάρα πολλά που θα μπορούσα να αναφέρω μιας και παρακολουθώ στενά αυτά τα θέματα.Ας πούμε σκόπιμα αποφεύχθηκε η αναφορά στα Ονειρα και ο τρόπος που τα δημιουργεί η συνειδησή μας και να συσχετιστεί με την οικοδόμηση της πραγματικότητας.Συναντήσατε πουθενα μέσα στην ταινία τιποτα από όλα αυτά;Όυτε και πρόκειται…
Αυτό που συμβαίνει (όχι όμως στην ταινία) είναι μια συγκλιση των επιστημονικών θεωριών με τις αρχαιες διαδασκαλίες για ένα σύμπαν Τελεολογικό και Πανπεριεκτικό.Αυτό συμβαίνει σήμερα.
Αν κάποιος όμως περιμένει να δεί όλο αυτό να του αποκαλύπτεται στην μεγάλη οθόνη μέσα από την συγκεκριμένη ταινία μάλλον θα απογοητευτεί..
Ευχαριστώ.
Ράιχ ο Υποκινητής
Edited by - Ράιχ ο Υποκινητής on 25/03/2006 17:36:21