- Περί δούλων στην αρχαία Ελλάδα - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
trexagireve
Αγαπητέ sesostris, το παρόν θεμα έθεσε ο φίλος Αίολος,όχι κανένας χριστιανός,όπως υπαινισεσαι,αλλά,το ζήτημα, απο μόνο του,αποτελεί
αδιέξοδο,αφού η δουλεία, πλέον, είναι κοινώς κατακριτέα..
Το θέμα της δουλείας στην αρχαία Ελλάδα φίλε trexagireve , μπορεί να το έθεσε ο Αίολος , αλλά όπως διαφαίνεται καθαρά και από το εισαγωγικό του σημείωμα , για να αποδείξη με ιστορικά στοιχεία ότι ο θεσμός της δουλοκτησίας στην αρχαία Ελλάδα δεν είχε καμιά σχέση με το καθεστώς της δουλείας τόσο στα άλλα βαρβαρικά έθνη όσο και της ρωμαιοκρατίας .
Η πρώτη αντίδραση όμως ήλθε από τους χριστιανούς του forum , με σκοπό να μειώσουν και να συκοφαντήσουν όπως πάντα τους προγόνους μας , με πρώτοστάτη τον ανεκδιήγητο ψηλό που έσπευσε να απαντήση με το προσφιλές του θέμα τα.... κολαράκια .
Το θέμα όμως δεν είναι καθόλου αδιέξοδο , και αυτό θα αποδειχθή στην περεταίρω ανάπτυξή του παρά τα παράσιτα που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να βάλουν από την ΟΟΔΕ οι επαγγελματίες συκοφάντες του ελληνισμού .
quote:
trexagireve
Αλλά, επειδή το θέτεις,ένας δούλος, είναι ή όχι περιουσία του κυρίου του;Τι δικαιώματα να έχει;
Στην αρχαία Ελλάδα φίλε Βαγγέλη οι δούλοι απελάβαναν ελευθερίες και σεβασμό ανάλογο με αυτόν των κυρίων τους , και αντιμετωπιζόντουσαν σαν συνεργάτες και όχι σαν αντικείμενα και υποζύγια όπως τους αντιμετώπιζαν πχ στη Ρώμη ή την Παλαιστίνη .
Ο φόνος του δούλου ετιμωρείτο από την Νομοθεσία του Σόλωνος, όπως και ο φόνος του ελεύθερου , άλλα και ή κακομεταχείριση του επέσειε ποινές . Ό Εύμαιος ο χοιροβοσκός του Οδυσσέα για παράδειγμα , συμπεριφέρεται παράξενα ως «δούλος», ένα πλάσμα δηλαδή που «στερείται την προσωπική του ελευθερία και αποτελεί ιδιοκτησία του κυρίου του». Πρώτα απ' όλα φέρει όπλα, ξίφος και ακόντιο (ξ 528-531) και έχει δικό του δούλο τον Μεσαύλιο (ξ 449-452) «που μόνος του ο χοιροβοσκός τον είχε πάρει στην εξουσία του , αφού έφυγε ο κύρης του , δίχως τη γνώμη της Πηνελόπης και του γέρου Λαέρτη τον αγόρασε από τους Ταφίους δίνοντας δικά του πράγματα», που σημαίνει ότι έχει και δική του προσωπική περιουσία .
Ό ρήτορας Αισχίνης στον λόγο του Κατά Τιμάρχου 16-17, παρατηρεί «ό σεβασμός προς τοuς δούλους έχρησίμευε ως άσκησις προς σεβασμόν και των ελευθέρων».
'Ένας χρησμός του Μαντείου της Δωδώνης επιτάσσει «οι ελεύθεροι και οι δούλοι να φέρουν στεφάνους και να ησυχάζουν μία μέρα» (Δημοσθ. Κατά Μειδίου 53) .
Υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα , τα οποία όμως επιφυλάσσομαι να τα φέρω στην πορεία της συζήτησης .
*
quote:
trexaΕμ, αφού δεν έχεις ακουσει ακόμη το ότι όλες οι θρησκείες έχουν κοινά σημεία και καλυπτουν ίδιες θέσεις, περιπου,δεν έχεις διαβάσει αρκετά, όντως....
Γι αυτό υπάρχει και ο διάλογος...Για να μαθαίνουμε, όλοι μας...
Eμ, αφού ξεφτίλισαν δεόντως το κόπυ πέιστ..
Είδες πόσο καλά τα έμαθες εσύ όμως μέσα από τον "διάλογο"?
Ενώ ο ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ που δεν κάνει "διάλογο" δεν μαθαίνει![]()
![]()
===================
Η Τεχνητή Νοημοσύνη Δεν Μπορεί να Νικήσει την Φυσική Ηλιθιότητα!!
------------------------
Μεγάλα Μαύρα Ράσα
Active Member
http://www.youtube.com/watch?v=q-shgwZdtS4
ΑΜΗΝ
Σφάζονται οι χριστιανομάχοι να μας πείσουν πως δουλεία κατά την αρχαιότητα δεν υφίστατο και προς απόδειξη αυτού μας παραθέτουν νόμους, οι οποίοι ψηφίστηκαν - σύμφωνα με τους χριστιανομάχους - για να προστατέψουν τους δούλους!!!
Πείτε μου σας παρακαλώ, αν έχετε τον Δία σας, ληγμένα φακελάκια σας ρίχνουν στο ποτό σας;![]()
![]()

Καλή μου ar_ia,δεν ξέρεις τι αλήθειες λές, δεν ξέρεις...
quote:Ατελείωτε Ψηλέ!
Έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός παράδοξου που παρατηρείται στο παρόν θέμα: Οι σεκσουαλικοί περιορισμοί των δούλων στα κολαράκια! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!
Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κουβεντούλα μας, καθίσταται απαραίτητο το εξής: Να προσδιορίσουμε, λακωνικά και με σαφήνεια, την διαφορά ανάμεσα σε έναν δούλο και έναν ελεύθερο.
Απλά την γνώμη σας.
Σήμερα, κατά κοινή αποδοχή, δεν υπάρχουν δούλοι.
Εάν υπήρχαν, πως θα ζούσαν; Ποίες θα ήταν οι διαφορές;
Τέτοια πράγματα.
quote:quote:Ατελείωτε Ψηλέ!
Έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός παράδοξου που παρατηρείται στο παρόν θέμα: Οι σεκσουαλικοί περιορισμοί των δούλων στα κολαράκια! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κουβεντούλα μας, καθίσταται απαραίτητο το εξής: Να προσδιορίσουμε, λακωνικά και με σαφήνεια, την διαφορά ανάμεσα σε έναν δούλο και έναν ελεύθερο.
Απλά την γνώμη σας.
Σήμερα, κατά κοινή αποδοχή, δεν υπάρχουν δούλοι.
Εάν υπήρχαν, πως θα ζούσαν; Ποίες θα ήταν οι διαφορές;
Τέτοια πράγματα.
Αγαπητέ Αίολε,
καταρχήν, καλό θα ήταν, εφόσον το θέμα που εσύ ο ίδιος άνοιξες, αφορά στη δουλεία κατά την αρχαιότητα, να μην προσπαθείτε να το παρεκλίνετε, πηδώντας από εδώ και από εκεί.
Το θέμα σου, φίλε Αίολε, δεν αφορά στο αν υπάρχει δουλεία σήμερα, αύριο ή παραμεθαύριο.
Σαφώς και υπάρχουν διαφορές μεταξύ ελεύθερου και δούλου. Αν ήταν το ίδιο πράγμα, δεν θα υπήρχαν δυο λέξεις για να το προσδιορίσουν.

quote:Μπορείς να μας πεις τις διαφορές Ψηλέ μου;
Σαφώς και υπάρχουν διαφορές μεταξύ ελεύθερου και δούλου. Αν ήταν το ίδιο πράγμα, δεν θα υπήρχαν δυο λέξεις για να το προσδιορίσουν.
Στην αρχαιότητα υπήρχε η λέξη "αποφορά"*, με την οποία εννοείτο το ποσό που έπρεπε να δίνει ο κάθε δούλος στον αφέντη του.
Εφ' όσον πλήρωνε την αποφορά του λοιπόν, μπορούσε να κερδίσει όσα χρηματα ήθελε και να κάνει ότι (σχεδόν) ήθελε.
Απαγορεύονταν όμως να έχουν ακίνητη περιουσία, όπως και οι μέτοικοι.
Τραπεζίτες ήταν οι δούλοι, διότι εθεωρείτο ποταπό ν' ασχολείται ένας πολίτης με το χρήμα.
Είχαν λογικές λύσεις για όλα, οι μπαγάσηδες!
Θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σήμερα...
(*)Εάν υφίστατο σήμερα δουλεία, πως θα ονόμαζαν αυτό το ποσό; Φόρο;;;
Edited by - Αίολος on 23/02/2010 19:22:39
quote:
κριβώς το αντιθετο, καλέ μου, απο ότι εσυ βλέπεις, ειναι διαπιστωμένα δόγμα του χριστιανισμού,καθορισμένο απο την αρχή, απο τον Υιό του Θεού....
Ο ίδιος ο Χριστος είχε πει ότι απεναντι στον Θεό, όλοι είμαστε ίσοι και καλουμαστε να συγκληρονομήσουμε τη βασιλεία του Πατρός Του, ίσα και σαν βασιλιάδες ,όλοι...
Αλά, πέραν αυτού,όσων και πολλών άλλων, η συγκεκριμένη ρήση,δεν μπήκε τυχαία,αλλά,για το πλήθος των κατηγοριών,ειδικά για τους δούλους, που βέβαια σημαίνει ότι αν θέλουμε τη βασιλεία των ουρανών ,σε τέτοια κονωνία πρέπει να πιστεύουμε κι όχι σε δούλους και ελεύθερους, κατώτερους και ανώτερους.Η αρμονία του Θεού,χωράει όλος τους ανθρώπους,όπως λέει και η σχετική σωτηριολογία, όσο και τα κειμενα περί ζωής μετά θανάτου,εις τους ουρανούς....
Είναι ξεκάθαρο, όσο κι αν αλλού τυρβάζεις......
Λυπαμαι αλλα δεν καταλαβαινεις τι διαβαζεις ... εφευρισκεις νοηματα εκει που δεν υπαρχουν για να εδρασεις στις πεποιθησεις σου κατι που δεν της ανηκει .
quote:
τρεχαγυρευε:
Σπουδάζω τις γραφές δεν σημαίνει,πάω στο πανεπιστήμιο,ή κάποιο ειδους σχολείο,αναγνωρισμένο,αλλα, την ενασχόληση με κάποια θεματα,που έχουν ιστορική, θρησκευτική ή άλλη βάση αγαπητέ μου
Μάλιστα !!!
Στην νεοελληνικη "σπουδάζω" σημαίνει : μελετώ κατι, κυρίως για επιστήμη, συστηματικά και μεθοδικά, ενταγμένος στην ανώτερη ή ανώτατη βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος . Και αυτο εννοουμε σημερα στην καθομιλουμενη ... ομως δεχομαι την αποσαφηνιση που εκανες .
quote:Αγαπητε μου , εγω ειμαι αυτος που αποριπτω ολες τις θρησκειες γι΄αυτον ακριβως το λογο ... διοτι ολες ανεξαιρετως κοινο στοιχειο εχουν την εκμεταλευση και χειραγωγηση του ανθρωπου ... αρκει και μονο να σκεφτεις το εξης απλο : γιατι νοιαζονται για μας ; Τι θελουν απο μας ;
Εμ, αφού δεν έχεις ακουσει ακόμη το ότι όλες οι θρησκείες έχουν κοινά σημεία και καλυπτουν ίδιες θέσεις, περιπου,δεν έχεις διαβάσει αρκετά, όντως....
quote:
Γι αυτό υπάρχει και ο διάλογος...Για να μαθαίνουμε, όλοι μας...
=============================================================
quote:
Ψηλος :
Σφάζονται οι χριστιανομάχοι να μας πείσουν πως δουλεία κατά την αρχαιότητα δεν υφίστατο και προς απόδειξη αυτού μας παραθέτουν νόμους, οι οποίοι ψηφίστηκαν - σύμφωνα με τους χριστιανομάχους - για να προστατέψουν τους δούλους!!!
Ως συνηθως Ψηλε , αυθαιρετεις ... παγια πρακτικη σου πια .

Περί σπουδών, ουδέν σχόλιον...
Δεν νοιάζεται κανένας, σαν ιερατειο, ή κλίκα, που υπονοείς...Αν εννοείς τον θεό και μέσα μας, τον εαυτό μας, που αποζητάει την αρχική του πηγη,δεν πρέπει να τα βλέπεις σαν νοιάξιμο άσχετο,αλλά σχετικό με μας...Για μας είναι...
quote:Σωστά το λες, αλλά για να κατανοήσουμε πότε και πως καταργήθηκε η δουλεία, όπως ισχυριζόσαστε, πρέπει να προσδιορίσουμε πρώτα σε τι διέφερε ένας δούλος από έναν ελεύθερο, για να δούμε τι άλλαξε.
Το θέμα σου, φίλε Αίολε, δεν αφορά στο αν υπάρχει δουλεία σήμερα, αύριο ή παραμεθαύριο.
Κι επειδής, απ' ότι φαίνεται, σάς είναι κοματάκι δύσκολο να το προσδιορίσετε, σας παραπέμπω στο σήμερα που είναι πιο εύκολο (υποθέτω) να γίνει αυτός ο προσδιορισμός.
Οι συνθήκες ή οι νόμοι που καθιστούν κάποιον δούλο, είναι διαχρονικές.
πρώτο περιστατικό: Ήμουν στην αποθήκη της πολυκατοικίας που μένω όπου έχω μια drumset.Δεν έπαιζα αλλά είχα πάει για να διαβάσω ένα βιβλίο. Έκατσα στο καρεκλάκι των drums και έβαλα το βιβλίο πάνω στο ταμπούρο(βασικό τύμπανο που βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια). Ενώ διάβαζα παρατήρησα οτί το ταμπούρο μάζί με το βιβλίο έτρεμαν. Αέρας δεν υπάρχει εκεί κάτω.Ούτε ακουμπούσα με τα πόδια ή τα χέρια μου. Και συνέβη το εξής, όταν έσφιγκα το αριστερό μου χέρι που βρισκόταν σε απόσταση 10cm από το ταμπούρο, αυτό έτρεμε. Πώς το εξηγήτε αυτό;; Το βιβλίο που διάβαζα ήταν άσχετου περιεχομένου(μηχανολογία).
Δεύτερο περιστατικό: Βγήκα από το διαμέρισμα της πολυκατοικίας μου και κατευθύνθηκα προς τον ανσασέρ για να πατήσω το κουμπί και να έρθει πάνω. Πριν όμως προλάβω να πατήσω το δάκτυλο μου στο κουμπί, ενώ το χέρι μου ήταν ήδη σηκωμένο κοντά στο κουμπί, το ανσασέρ άρχισε να ανεβαίνει σαν να είχα πατήσει το κουμπί. Να πω ότι το ανσασερ δεν είναι αυτόματο.
Για πείτε μου τις γνώμες σας. Έχουν να κάνουν όλα αυτά με κάποιο είδος ενέργειας; Αν ναι πως την καλλιεργούμε αυτήν την ενέργεια;
"Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει" (Τ. Λειβαδίτης)
Εγώ προσωπικά βρήκα μέντορα και ώς ένα βαθμό έχω καταφέρει να την ελέγχω ... όχι απόλυτα όμως...
Θέλει προσοχή ...
Λις
------------------------
Τα όνειρα τα ονειρευόμαστε,
Τον κεραυνό τον βλέπουμε και τον ακούμε,
Την βροχή την νιώθουμε,
Και τον σεισμό τον ζούμε !!
απαγορευτεί η συμμετοχή στις συζητήσεις.
18/6/2007
![]()
Αεί ο Θεός γεωμετρεί
quote:
τωρα να το πω;
Oχι Ολυμπιε αδωνη συγκρατησου αναλαμβανει η δρακονια πρακτωρ.
Για τον φιλο που δοκιμασε αυτες τις εμπειριες:
Γιατι το ριχνεις στο υπερφυσικο παραγοντα?
Στην περιπτωση του ταμπουρλου αυτο μπορεια να δονειται απο χιλιες μια φυσικες αιτιες.
-Απο σενα υποσυνειδητα (κουνας τους μυες των ποδιων,των χεριων η καποιου αλλο μερος του σωματος που βρισκεται σε τμημα του σετ που βρισκεται σεεπαφη με το τυμπανο και το τρανταζεις χωρις να το καταλαβαινεις.).Οταν εσγιγγες το χερακι αποκλειεται νακουνουσες υποσυνειδητα το ποδαρακι?
-δονησεις του εδαφους απο οποιαδηποτε αιτια (πχ μικροσεισμος) που ετυχε να συμπεσουν με το σφιξιμο απο το χερακι.
You get the picture...
Για το ασανσερ:
Το θα πει "δεν ειναι αυτοματο"? Δεν γινεται κληση απο καποιον αλλο που βρισκεται σε αλλο οροφο?Δεν μπορεις να το καλεσεις απο οποιαδηποτε οροφο?Ακομα πως αποκλειεις το ενδεχομενο βλαβης στο συστημα?Η οτι πατησες το κουμπι αφηρημενος (με τα χερια σου ή καποιο αλλο μερος του σωματος και δεν θυμασαι οτι το πατησες?

The plural of anecdote is not data.
Τώρα για το ανσασέρ, η περίπτωση του να πάτησα το κουμπί και να μην το κατάλαβα...δεν παίζει.Δεν το πάτησα.Το ανσασέρ, μπορεί να καλεσθεί μόνο στον όροφο από 'που το καλείς.Δεν γίνεται π.χ. να πατήσει κάποιος το κουμπί του πέμπτου χωρίς να μπει μέσα ο ίδιος.
Άν δεν ήμουν σίγουρος για αυτά τα γεγονότα δεν πρόκειται να ήμουν εδώ τώρα και να τα συζητούσα.