- ανεξηγητες εμπειριες στην Πεντελη - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
quote:
Υ.Γ. Δεν ξέρω γιατί, αλλά περίμενα κάποια αντίδραση από τον Ίρανον. Φαίνεται ότι γνωρίζει πολλά πάνω στο θέμα.
Άλλο τι φαίνεται και άλλο τι είναι.
Οσο για τις μετρήσεις διεύθυνσης. Για να μετρήσεις μια διεύθυνση χρειάζεσαι μια
διεύθυνση αναφοράς.Αυτή πώς θα την ορίσεις ? Με το νήμα της στάθμης ?
Αν θυμάμαι καλά με το θέμα είχε ασχοληθεί και πριν 2-3 χρονια ο Πετρος.
Πάλι με κάτι Laser σημαδευε απο εδώ και απο εκεί. Δυστυχώς δεν πέτυχε τίποτα.
Εγώ πάντως παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
Αγγελος.
λές Άλλο τι φαίνεται και άλλο τι είναι.
Τελικά έμαθα να είμαι υπομονετικός. Όπως επίσεις, να μη λές ποτέ ποτέ. Όπως επισεις, άλλο τι είναι και άλλο τι φαίνεται ![]()
quote:
Οσο για τις μετρήσεις διεύθυνσης. Για να μετρήσεις μια διεύθυνση χρειάζεσαι μια
διεύθυνση αναφοράς.Αυτή πώς θα την ορίσεις ? Με το νήμα της στάθμης ?
Ναι, αυτό είναι όντως πάρα πολύ δύσκολο. Φανταστείτε ένα τρισδιάστατο μοντέλο, με τους τρείς άξονες (χ,ψ,z) για αναφορά. Άς πούμε ότι στην ιδανική περίπτωση βαρύτητας (gravitation) η φορά του g είναι παράλληλη με τον άξονα z, και χ και ψ είναι μηδέν
Στην περίπτωση που έχουμε απόκλιση από την κατακόρυφο, θα έχουμε δύο επιμέρους γωνίες, σε σχεση με τους τρείς άξονες. Η μία αφορά την απόκλιση από την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κατακόρυφο, έστω φ, δήλ g*συνφ , ενώ η άλλη, έστω α, την γωνία που σχηματίζει σε σχέση με το επίπεδο του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ άξονα Βορά-Νότου. Το πραγματικό πρόβλημα είναι, πώς στο διάολο τις μετράμε... ![]()
(θα επανέλθω στο μέτρο του διανύσματος αργότερα)
quote:
Αν θυμάμαι καλά με το θέμα είχε ασχοληθεί και πριν 2-3 χρονια ο Πετρος.
Πάλι με κάτι Laser σημαδευε απο εδώ και απο εκεί. Δυστυχώς δεν πέτυχε τίποτα.
Θα με ενδιέφερε πολύ, άν ξέρεις ΤΙ ακριβώς μέτραγε και ΠΩΣ, να μας το παραθέσεις.
Πιστεύω ότι αυτό που είπα, η μέθοδος και η ιδέα πίσω από αυτήν, να αναλύσεις την κλιση μιας καμπύλης από την "παράγωγό" της, δηλ. το ελάχιστο dy/dx με τη βοήθεια ενός κοινού λέηζερ-αλφαδιού, που δεν λαμβάνουμε υπ όψη την ένδειξη του αλφαδιού, αλλά το σώμα του, μήκους περίπου 50εκ (ή 1μ ή 2μ ή 3μ), δεν την έχει αναπτύξει άλλος πέρα από εμένα.
Ούτε και στο ιντερνετ βρήκα τίποτα ανάλογο.
quote:
Εγώ πάντως παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
Αγγελος.
Και εγώ Άγγελε, και εγώ...
Edited by - Δύναμη Βρίλ on 02/02/2006 15:26:43
Επισυνάπτω το ακόλουθο σχέδιο, που εξηγεί την τρισδιάστατη απεικόνηση του διανύσματος της κατεύθυνσης της επιτάχυνσης της βαρύτητας g, που όπως υποθέτουμε έχει απόκλιση από την κατακόρυφο.
*κάντε κλίκ εδώ http://img.pathfinder.gr/clubs/files/41411/8.dat
Όπως γνωρίζετε, η απόκλιση απο την κατεύθυνση του γεωγραφικού βορά, σε σχέση με την γεωγραφική ανατολή, στο δικό μας γεωγραφικό μήκος και πλάτος, έχει γεωδετική ονομασία. Η γωνία α λέγεται αζιμούθιο.
Οι κατευθύνσεις των γεωγραφικών σημείων Β και Α γίνεται φυσικά με GPS. Μη μαγνητική ή βαρυτική μέτρηση, και μάλιστα με αναφορά ΕΞΩ από την περιοχή της υποθετικής τοπικής βαρυτικής ανωμαλίας.
Αν λοιπόν υπάρχει γωνία φ από την κατακόρυφο, τότε η οριζόντια συνιστώσα της θα ήταν αυτή, που "ανεβάζει" τη μάζα στην ανηφόρα.
Η σχηματική παράσταση της ανάλυσης σε επιμέρους συνιστώσες, είναι στο παρακάτω σκαρίφημα η περίπτωση Β.
http://img.pathfinder.gr/clubs/files/41411/5.dat
Το μέτρο της : m * g * ημ φ
Ανδρέας "Βρίλ"
Edited by - Δύναμη Βρίλ on 02/02/2006 15:16:57
Οριζοντια συνιστώσα της τοπικής βαρύτητας που τραβάει το αυτοκινητο στην ανηφόρα.
Καλό.
Η οριζοντια αυτή συνιστώσα για να της αποδώσουμε όλα τα σημεία και τέρατα που αναφέρονται, θα πρέπει να έχει ένταση ας πούμε κοντά στο 5% της κατακορυφης συνιστώσας (κατ'ελάχιστο).
Αντε, να δεχτώ οτι κάποιος έχει θάψει μια μίνι μαυρη τρύπα κάπου στην Πεντέλη
Αν τώρα βάλεις καμιά εκατοστή νήματα της στάθμης στην περιοχή τότε η διεύθυνσή τους δεν θα είναι κατακορυφη αλλά θα αποκλίνουν όλα προς το σημείο που είναι
θαμένη η μινι μαυρη τρύπα.
Και μάλιστα με οριζόνια απολκιση ιση περίπου με το 5% του μήκους τους.
Συνεπώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις καμια 20αρια νήματα της
στάθμης και να εξετάσεις αν είναι παράλληλα. Αυτή η μέτρηση είναι εφικτή
(με παλμικό Laser και καθρεφτακια και παλμογραφο ισως) ειδικά αν τα μήκη των νημάτων είναι μεγάλα
Angelos
Πάντως παλιότερα που είχα ψάξει γενικά για τις βαρυτικές ανωμαλίες διαφόρων περιοχών βρήκα τα εξής αρκετά ενδιαφέροντα (δυστυχώς δεν έχω κρατήσει τα link)
"The Virginia anomaly has a magnetic intensity of 135 gammas with the gradiometer sensor being an estimated 15 to 35 feet away from the actual target"
"GREECE
Map showing the difference between the observed gravity and isostatic gravity anomalies. The only region with a significant isostaticresidual anomaly is in the Aegean Sea and its surrounding. The remaining areas show very minor isostatic residual anomalies, implying that the regionis under isostatic compansation."
"ANALYSIS OF GEOMAGNETIC FIELD ANOMALIES IN LEP-TOKARYA AREA, NE GREECEA. Stampolidis (1), G.N. Tsokas (1), D. Panagiotopoulos (1) and D. Kon-dopoulou (1)(1) Geophysical Lab., University of Thessaloniki,Greece." (εδώ η μαγνητική ανωμαλία όπως φαίνεται οφείλεται στο στρώμα του γρανίτη που υπάρχει στην περιοχή)
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
( εχω πρωτοβαλει Linux και ταχω μπλεξει λιγο - αποφασισα να παρατησω την Micro$oft γιατι ανακαλυψα πως ο Gates με ελληνικα γραφεται Γατες και φοβηθηκα )
quote:
με τι τα βλεπετε αυτα τα αρχεια .dat του Βριλ...???? εχει κανεις Linux?
Είναι .html Wolf.
Θές να σου τα στείλω με mail ?
Να τα κανω .pdf ?
Τι σε βολεύει ?
Έχει κανείς άλλος πρόβλημα με τα αρχεία ? Τα βλεπετε όλοι ?
(το ξερω οτι ειναι html αλλα με οποιον browser και να τανοιξω, με οποια ρύθμιση μου ειναι προσιτη, βλεπω μονο τον source/κωδικα )
ευχαριστω προκαταβολικα για τον κοπο σου παντως
Επισυνάπτω το ακόλουθο σχέδιο, που εξηγεί την τρισδιάστατη απεικόνηση του διανύσματος της κατεύθυνσης της επιτάχυνσης της βαρύτητας g, που όπως υποθέτουμε έχει απόκλιση από την κατακόρυφο.
*κάντε κλίκ εδώ http://briefcase.pathfinder.gr/file/vril/43020/511747/3D-Vector.htm
NEO ! http://briefcase.pathfinder.gr/file/vril/43020/511746/3D-Vector.pdf
Όπως γνωρίζετε, η απόκλιση απο την κατεύθυνση του γεωγραφικού βορά, σε σχέση με την γεωγραφική ανατολή, στο δικό μας γεωγραφικό μήκος και πλάτος, έχει γεωδετική ονομασία. Η γωνία α λέγεται αζιμούθιο.
Οι κατευθύνσεις των γεωγραφικών σημείων Β και Α γίνεται φυσικά με GPS. Μη μαγνητική ή βαρυτική μέτρηση, και μάλιστα με αναφορά ΕΞΩ από την περιοχή της υποθετικής τοπικής βαρυτικής ανωμαλίας.
Αν λοιπόν υπάρχει γωνία φ από την κατακόρυφο, τότε η οριζόντια συνιστώσα της θα ήταν αυτή, που "ανεβάζει" τη μάζα στην ανηφόρα.
Η σχηματική παράσταση της ανάλυσης σε επιμέρους συνιστώσες, είναι στο παρακάτω σκαρίφημα η περίπτωση Β.
http://briefcase.pathfinder.gr/file/vril/43020/511748/vect-analysis.htm
NEO ! http://briefcase.pathfinder.gr/file/vril/43020/511748/vect-analysis.pdf
Το μέτρο της : m * g * ημ φ
Σημείωση: Συμπληρώνεται εδώ, ύστερ από παράκληση, το σχέδιο σε αρχείο μορφής .pdf και το επισυνάπτω εδώ για ολοκληρωμένη ανάλυση
Ο προσδιορισμός των σημείων καμπής του δρόμου γίνεται με λέηζερ, όπως παρουσίασα πιο πάνω. Η κεντρική ιδέα είναι να βρεθεί που σταματά η κατηφόρα και που ξεκινά η ανηφόρα. Η μέτρηση είναι ανεξάρτητη της βαρύτητας. Τα σχέδια βρίσκονται εδώ.
http://briefcase.pathfinder.gr/file/vril/43020/511756/laser-WP.htm
NEO ! http://briefcase.pathfinder.gr/file/vril/43020/511757/laser-WP.pdf
Ανδρέας "Βρίλ"
Edited by - Δύναμη Βρίλ on 03/02/2006 10:54:01
Edited by - Δύναμη Βρίλ on 03/02/2006 11:03:25
quote:
Αγαπητέ Πυθαγόρα,συνλήσταρχε και βουνοκαπετανοσύντροφε !
Διαβάζω παλιά μου πόστ. Τα μισά είναι χαβαλές, που πρέπει να είσαι στο πνευμα για να τα καταλάβεις.
Τα άλλα μισα πραγματεύονται κάποια πράγματα που παρατήρησα, διαπίστωσα ή μου δημιούργησαν κάποια απορία.Για αυτήν την "ανηφόρα" έχω διαβάσει του κόσμου τις ιστορίες. Έχον γαφτεί τόμοι ολόκληροι. Ο καθένας που γράφει και μια ιστοριούλα, γράφει του κόσμου τα τέρατα που του συνέβησαν εκεί.
Φτάνω κάποια στιγμή και λέω ότι το κλειδί της υπόθεσης είναι να αποδειχτεί ότι είναι όντως ανηφόρα.
Πιστεύω ότι ή δεν το κατάλαβε κανείς, ή το θεωρεί δεδομένο ή απλά δεν έχει δική του άποψη. Όλοι μα όλοι λένε ότι είναι ανηφόρα και συμβαίνει το "φαινόμενο"
Γιατί παρατηρώ εγώ το ανάλογο παραδοξο φαινόμενο, που ενώ όλοι έχουν γνώμη ή άποψη επί παντός επιστητού, όταν θίγω κάποια πράγματα, μια σηματική λεπτομέρεια, εξαφανίζεται η ροή του θέματος ?
Παρατήρησέ το και μόνος σου. Θα εκπλαγείς...
Ανδρέας "Βρίλ"
Αγαπητέ Καπετάνιε,
θα ξεκινήσω από εκεί όπου έμεινα με το τελευταίο μου Post γιατί όπως ξέρεις, διάγω μια περίοδο της ζωής μου όπου το πολυ τρέξιμο για τη δουλειά μου δεν μου αφήνει και πολλά περι8ώρια για μακροσκελείς φορουμικές τοποθετήσεις.
Καταρχήν είμαι κι εγώ της άποψης ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε αυθαίρετα στις όποιες πληροφορίες κυκλοφορούν και να τις λαμβάνουμε ως "θέσφατα".
Όπως λες κι εσύ,
εν αρχή ην το ερώτημα: "Είναι όντως ανηφόρα?"
Εγώ θα πάω και λίγα βήματα πιο πίσω, για να θυμηθούμε και το κλασικό ανέκδοτο/απροσδόκητο:
Ερώτηση: "Πόσες ανηφόρες έχει η Ελλάδα?"
Απάντηση:"Όσες και κατηφόρες!"
Μ'άλλα λόγια πρέπει να ανατρέξουμε στον ορισμό της ανηφόρας (ανω-φέρειας) και της κατηφόρας (κατω-φέρειας).
Μεταξύ δύο σημείων Α και Β, στον τρισδιάστατο χώρο, τα οποία βρίσκονται σε υψόμετρο Χ και Υ αντίστοιχα (τα Χ και Υ μετρώνται με κοινό σύστημα αναφοράς, πχ.επιφάνεια θάλασσας, απόσταση από το κέντρο της Γης,κλπ και έστω Χ>Υ[δηλαδή το σημείο Α βρίσκεται "ψηλότερα" από το σημείο Β]), τότε ένα αντικείμενο κινούμενο από το Α προς το Β κινείται σε "κατηφόρα" (δηλαδή πάει προς τα "κάτω", πιο χαμηλά), ενώ η αντίστροφη κίνηση, από το Β προς το Α είναι κίνηση σε "ανηφόρα" (δηλαδή παει προς τα "πάνω", ανεβαίνει).
Δεν μπορεί να οριστεί δηλαδή το τμήμα Α-Β ως ανηφόρα ή κατηφόρα αν δεν ορίσουμε φορά κίνησης.
Αυτό είναι ένα το κρατούμενο.
Το αρχικό ερώτημα τώρα μετατρέπεται στο ερώτημα προσδιορισμού της σχεσης των Χ και Υ. Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε τιμή για το Χ (έστω 1385m από την επιφάνεια της θάλασσας) και για το Y (έστω 1380m από την επιφάνεια της θάλασσας) οπότε αμέσως λύνεται το πρόβλημα (του αν πηγαίνοντας από το Α(Χ) στο Β(Υ) οδεύουμε σε κατηφόρα ή ανηφόρα.
Τα Χ και Υ συνήθως προσδιορίζονται με τους γνωστούς τρόπους που κάνουν χρήση της βαρύτητας ως δεδομένης κατακόρυφης δύναμης, του υπολογισμού του g, της ατμοσφαιρικής πίεσης κλπ, κλπ, μόνο που εδώ δεν ενδείκνυνται ως τρόποι χρήσης γιατί θα απαιτούνταν τεράστια ακρίβεια, δεδομενου ότι μιλάμε για διαφορές μερικών μέτρων και τα Α και Β είναι πολύ κοντά μεταξύ τους.
Αν είχαμε στη διάθεση μας ένα δορυφόρο (κατά το γνωστό ανέκδοτο με τον ναυαγό μαθηματικό και την κονσέρβα ["...έστω ότι είχαμε ένα... ανοιχτήρι!"]) ο οποίος εξέπεμπε μια δέσμη laser προς το Α και μία δέσμη laser προς το B σημείο, τότε από τη διαφορά των χρόνων επιστροφής (της τάξης των 10 εις την -10 second ενδεχομένως!) θα προέκυπτε μια αξιόπιστη μέτρηση της διαφοράς υψομέτρου μεταξύ των Α και Β. Αλλά λέμε αν....
Αφού απορρίπτονται οι παραπάνω μέθοδοι, λόγω (απαιτούμενης μαθηματικής) ακρίβειας και (οικονομικής) ακρίβειας, δεν μένει παρά η πρόταση του Βριλ, ο οποίος χρησιμοποιεί μια μετατροπή της μεθόδου του Ευκλείδη (που χρησιμοποίησε για να μετρήσει το ύψος της πυραμίδας, με χρήση όμοιων τριγώνων και της σκιάς τους). Δηλαδή ξεκινάμε από κάτι "γνωστό", πχ μια γνωστή ανηφόρα από τα σημεία Γ προς Δ, από τα οποία διαδοχικά βρίσκουμε τα σημεία "καμπής", στα διάφορα τμήματα Δ-Ε, Ε-Ζ, κ.ο.κ. μέχρι να φτάσουμε στο επίμαχο και "άγνωστο" τμήμα Α-Β.
Το παράδοξο είπαμε πότε ισχύει:
Εάν το Α είναι υψηλοτερα από το Β σημείο
και το σώμα (αυτοκίνητο) κινείται ελεύθερα και αβίαστα από το Β προς το Α και όχι από το Α προς το Β (που είναι το φυσικό/αναμενόμενο).
Αλλά εδώ μου δημιουργήθηκε και μια απορία:
Συνήθως όταν ακούμε αναφορές για "αντιβαρυτικούς" δρομους, τα δοκίμια είναι αυτοκίνητα.
Για να μετακινηθεί αυτοκίνητο μόνο με επίδραση της ανωμαλίας της βαρύτητας θα έπρεπε να είχαμε υπολογίσιμη απόκλιση (κάποιος φίλος ανέφερε για πάνω από 5%) που δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί σε τόσο στενά τοπικές συνθήκες (της τάξεως των μερικών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων επιφανείας γης).
Έχουν αναφερθεί δοκίμια εκτός από αυτοκίνητα?
πχ. δερμάτινες μπάλες ποδοσφαίρου ή άλλα πλαστικά ή ξύλινα σώματα με δυνατότητα κύλησης ή εύκολης σχετικά ολίσθησης?
Διότι θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι πιθανόν δεν πρόκειται για ανωμαλία στο βαρυτικό πεδίο και στα διανύσματα της βαρύτητας, αλλά για ανωμαλία στο μαγνητικό πεδίο και στα τοπικά διανύσματά του
Και έχει αποδειχτεί πολλάκις ότι οι μαγνητικές δυνάμεις, υπό συνθήκες υπερνικούν τις βαρυτικές.
Κατά τα λοιπά συμφωνώ με τους προλαλήσαντες φίλους Βρίλ, Αngelo και Δαναό.

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "
Τα ακασικά αρχεία της γης είναι καταγραφές της ιστορίας για το κάθε τι που υπήρξε και συνέβη στη γη. Είναι καταγραφές στο 5ο στοιχείο που λέγεται και αιθέρας ή ακάσα. Ο αιθέρας ή η ακάσα έχει σχέση με τις μορφές όλων των πραγμάτων, αφορά τα νοητικά πρότυπα κάθε πράγματος που είναι ενσαρκωμένο στις διαστάσεις του φυσικού κόσμου. Σκέψου πως είναι κάτι σαν τα σχέδια που έχει ένας αρχιτέκτονας στην αρχειοθήκη του, αλλά η παρομοίωση αυτή είναι πολύ απλοϊκή για να μπορέσει να εξηγήσει στην πληρότητά τους τα ακασικά αρχεία.
Κάθετι που έχει υπάρξει και έχει αλληλεπιδράσει με κάτι άλλο, παρήγαγε μία εικόνα, η οποία ταξιδεύει μέχρι μία μεγάλη απόσταση από τη γη (μετά από τις ζώνες Van Allen - δες εδώ και εδώ) και "αποθηκεύεται" ως καταγραφή. Οι καταγραφές αυτές θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με ολλογράμματα ή με slides, αλλά αυτό είναι μόνο μία παρομοίωση.
Όπως ο άνθρωπος εκτός από την υλική του έκφραση, έχει και μία νοητική έκφραση, η οποία εκτείνεται σε μεγαλύτερη απόσταση από το φυσικό του σώμα, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με ολόκληρη τη γη. Στο νοητικό σώμα της γης (και συγκεκριμένα στην περιφέρειά του) λέγεται πως βρίσκονται τα ακασικά πεδία. Μπορούν να προσεγγιστούν κυρίως νοητικά. Δηλαδή, μόνο ο καθαρός νους μπορεί να αντιληφθεί τις εικόνες αυτές και να μπορέσει να τις "κατεβάσει" και να τις εκφράσει στο μυαλό του, αλλιώς η όλη επαφή του με τα πεδία αυτά, θα έμοιαζε σαν ένα θολό όνειρο, που κάποιος νιώθει ότι κάτι σημαντικό και πέραν των νοητικών δυνάμεών του είδε.
Ενίοτε, αυτός ο οποίος σκόπιμα ή κατά τύχη θα έρθει σε επαφή με τα πεδία αυτά, μπορεί στην προσπάθειά του να μεταφέρει τις πληροφορίες που είδε, στον περιορισμένο καθημερινό νου, να τις ντύσει με διάφορες εκφραστικές λεπτομέρειες, προϊόντα της δικής του κοσμοαντίληψης, ώστε μετά βίας θα είναι αναγνωρίσημες από τον ίδιο ή από κάποιον άλλο, κάποιες φορές ωστόσο μπορεί μέσα από έναν σωστό αποσυμβολισμό να κατανοήσει το γενικότερο νόημά τους.
Παρεπιπτόντως, και άσχετο με τα παραπάνω,
gigenis η θεωρία του εκατοστού πιθήκου, είναι μία καθόλα έγκυρη θεωρία και πασίγνωστη θα έλεγα. Ωστόσο, πολλές φορές η χρήση της για τη στοιχειοθέτηση διαφόρων υποθέσεων, είναι λίγο υπερβολική. Στην πραγματικότητα, ακόμα δεν ξέρουμε με ακρίβεια, ποιες είναι οι προεκτάσεις της.

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
quote:
Παρεπιπτόντως, και άσχετο με τα παραπάνω,
gigenis η θεωρία του εκατοστού πιθήκου, είναι μία καθόλα έγκυρη θεωρία και πασίγνωστη θα έλεγα. Ωστόσο, πολλές φορές η χρήση της για τη στοιχειοθέτηση διαφόρων υποθέσεων, είναι λίγο υπερβολική. Στην πραγματικότητα, ακόμα δεν ξέρουμε με ακρίβεια, ποιες είναι οι προεκτάσεις της.
θεωρια η γεγονος;;
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
quote:
θεωρια η γεγονος;;
Για να είμαι ακριβής gigenis, είναι ένα φαινόμενο.
Το οποίο γέννησε μία θεωρία.
Η ίδια η θεωρία έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους ερευνητικούς κλάδους και επιστήμες (όπως π.χ. η κοινωνιολογία). Κάποιοι την έχουν χρησιμοποιήσει με τον απαραίτητο σκεπτικισμό. Κάποιοι άλλοι την έχουν χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να υποστηρίξουν την ορθότητα υποθέσεων σχετικά με παραψυχολογικά φαινόμενα. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει υπερβολή στη χρησιμοποίηση της θεωρίας.
Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν υπερβολές και από τις δύο μεριές: από τους ερευνητές των ψυχικών φαινομένων, αλλά και από τους φανατικούς σκεπτικιστές.
Οι πρώτοι, τη θεωρήσαν σαν το "ιερό δισκοπότηρο" για την απόδειξη της τηλεπάθειας.
Οι δεύτεροι, αμφισβήτησαν ακόμα και την εγκυρότητα του φαινομένου, πόσο μάλλον την ίδιας της θεωρίας (στην περίπτωση αυτή, ίσως θα ήταν πιο δόκιμο για να συννενοηθούμε, να αναφερόμαστε γενικότερα στο φαινόμενο του εκατοστού πιθήκου και όχι στη θεωρία).
Η δική μου γνώμη: Ένα δυναμικό σύστημα έχει διάφορες εξισορροπιστηκές λειτουργίες, ώστε κάποιες αλλαγές σε έναν αριθμό από τα μέρη που το απαρτίζουν, να μην διαταράσσουν ολόκληρο το σύστημα. Ωστόσο, εάν ένας κρίσιμος αριθμός αλλαγών συμβεί, τότε μεταβάλλεται ολόκληρο το σύστημα. Δηλαδή, το σύστημα αλλάζει, όταν οι αλλαγές πλησιάσουν πολύ κοντά στο σημείο ισορροπίας του. (Παράδειγμα, η υπό γωνία φόρτιση μίας ράβδου που είναι φτιαγμένη από κάποιο υλικό, όταν ξεπεράσει κάποιο όριο προκαλεί πλαστική παραμόρφωση).
Στα περισσότερα παραδείγματα από τον υλικό κόσμο που μπορώ να σκεφτώ, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ανοχή ενός συστήματος στις επιμέρους αλλαγές και η αντίστασή του στη συνολική του μεταβολή, ακολουθεί νόμους που είναι εύκολα κατανοητοί με την κοινή λογική.
Όταν όμως εξετάζουμε ένα σύστημα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες, όπως για παράδειγμα κάποια ψυχονοητικά χαρακτηριστικά, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα ισχύουν οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν σε ένα αφεαυτής υλικό σύστημα όπως π.χ. αντοχής υλικών.
Δεχόμενοι για παράδειγμα, ότι σε ένα κοινωνικό σύστημα ισχύει το φαινόμενο ή η θεωρία του εκατοστού πιθήκου, δε συνεπάγεται ότι δεχόμαστε πως κάτι τέτοιο οφείλεται στην τηλεπάθεια. Ούτε όμως ότι δεν οφείλεται. Απλά, ερευνούμε, γιατί συμβαίνει. Και ασφαλώς, κρατάμε και τις επιφυλάξεις μας, διότι μία θεωρία έχει πάντα πιθανότητες να καταρριφθεί. Δεν είναι ούτως ή άλλως καν αξίωμα. ![]()

Ψυχή μου,
quote:
Για να είμαι ακριβής gigenis, είναι ένα φαινόμενο.
Το οποίο γέννησε μία θεωρία.
Η ίδια η θεωρία έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους ερευνητικούς κλάδους και επιστήμες (όπως π.χ. η κοινωνιολογία). Κάποιοι την έχουν χρησιμοποιήσει με τον απαραίτητο σκεπτικισμό. Κάποιοι άλλοι την έχουν χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να υποστηρίξουν την ορθότητα υποθέσεων σχετικά με παραψυχολογικά φαινόμενα. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει υπερβολή στη χρησιμοποίηση της θεωρίας.
Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν υπερβολές και από τις δύο μεριές: από τους ερευνητές των ψυχικών φαινομένων, αλλά και από τους φανατικούς σκεπτικιστές.
Οι πρώτοι, τη θεωρήσαν σαν το "ιερό δισκοπότηρο" για την απόδειξη της τηλεπάθειας.
Οι δεύτεροι, αμφισβήτησαν ακόμα και την εγκυρότητα του φαινομένου, πόσο μάλλον την ίδιας της θεωρίας (στην περίπτωση αυτή, ίσως θα ήταν πιο δόκιμο για να συννενοηθούμε, να αναφερόμαστε γενικότερα στο φαινόμενο του εκατοστού πιθήκου και όχι στη θεωρία).Η δική μου γνώμη: Ένα δυναμικό σύστημα έχει διάφορες εξισορροπιστηκές λειτουργίες, ώστε κάποιες αλλαγές σε έναν αριθμό από τα μέρη που το απαρτίζουν, να μην διαταράσσουν ολόκληρο το σύστημα. Ωστόσο, εάν ένας κρίσιμος αριθμός αλλαγών συμβεί, τότε μεταβάλλεται ολόκληρο το σύστημα. Δηλαδή, το σύστημα αλλάζει, όταν οι αλλαγές πλησιάσουν πολύ κοντά στο σημείο ισορροπίας του. (Παράδειγμα, η υπό γωνία φόρτιση μίας ράβδου που είναι φτιαγμένη από κάποιο υλικό, όταν ξεπεράσει κάποιο όριο προκαλεί πλαστική παραμόρφωση).
Στα περισσότερα παραδείγματα από τον υλικό κόσμο που μπορώ να σκεφτώ, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ανοχή ενός συστήματος στις επιμέρους αλλαγές και η αντίστασή του στη συνολική του μεταβολή, ακολουθεί νόμους που είναι εύκολα κατανοητοί με την κοινή λογική.
Όταν όμως εξετάζουμε ένα σύστημα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες, όπως για παράδειγμα κάποια ψυχονοητικά χαρακτηριστικά, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα ισχύουν οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν σε ένα αφεαυτής υλικό σύστημα όπως π.χ. αντοχής υλικών.Δεχόμενοι για παράδειγμα, ότι σε ένα κοινωνικό σύστημα ισχύει το φαινόμενο ή η θεωρία του εκατοστού πιθήκου, δε συνεπάγεται ότι δεχόμαστε πως κάτι τέτοιο οφείλεται στην τηλεπάθεια. Ούτε όμως ότι δεν οφείλεται. Απλά, ερευνούμε, γιατί συμβαίνει. Και ασφαλώς, κρατάμε και τις επιφυλάξεις μας, διότι μία θεωρία έχει πάντα πιθανότητες να καταρριφθεί. Δεν είναι ούτως ή άλλως καν αξίωμα
δεν με ενδιαφερει αν συνεπαγεται στην τηλεπαθεια η οχι αλλα αν
η θεωρια του εκατοστου πιθηκου ειναι πραγματικοτητα
δηλαδη
ποιο ειναι το κρισημο ποσοστο (στην θεωρια οριζεται σαν ο εκατοστος πιθηκος)που μολις ξεπεραστει διαδηδετε οπως διαδηδετε η καινουργια ταση/γνωση;
η θεωρια δινει καποιο ποσοστο η οχι;
εχουμε το 1/6 των ανθρωπων να ειναι ινδουιστες
περιπου στο ιδιο ποσοστο ειναι και οι μουσουλμανοι
καπου εκει ειναι και οι βουδιστες οπως και οι χριστιανοι
αν η θεωρια ηταν σωστη τοτε θα ειχε υπερυσχισει μια απο ολες τις θρησκειες οι αλλες θα ειχαν εξαφανιστει
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
Είναι ενδιαφέρον ότι ταιριάζει κάπως με κλασσικές ιδέες από τη φυσική όπως ο αιθέρας, το άυλο μέσο του οποίου οι ταλαντώσεις είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως τα ηχητικά κύματα είναι οι ταλαντώσεις της ύλης.
Θα είχε τρομερό ενδιαφέρον αν βρίσκαμε ερμηνεία με βάση τη Φυσική σε αυτές τις ιδέες.
Κάπου είδα ότι υπάρχουν και αυτοί που επιχειρούν ανάγνωση των ακασικών με μηχανήματα. Έχει κανείς υπόψη τίποτα;
Dare To Dream
quote:
εχουμε το 1/6 των ανθρωπων να ειναι ινδουιστες
περιπου στο ιδιο ποσοστο ειναι και οι μουσουλμανοι
καπου εκει ειναι και οι βουδιστες οπως και οι χριστιανοι
αν η θεωρια ηταν σωστη τοτε θα ειχε υπερυσχισει μια απο ολες τις θρησκειες οι αλλες θα ειχαν εξαφανιστει
Ενδιαφέρουσα υπόθεση gigenis!
Μπορούμε να κάνουμε ένα πείραμα στο forum:
Ας υποθέσουμε ότι αυτή την εποχή που μιλάμε, ανάμεσα στα 15.000 περίπου μέλη που είναι γραμμένα στο forum, συζητάνε 500. Θα κάνουμε μία λίστα και θα πούμε σε κάθε ένα μέλος με τη σειρά (δηλαδή την πρώτη μέρα 1 μέλος, τη δεύτερη 2 μέλη, την τρίτη 3 μελη, κ.ο.κ.) να γράφουν αντί για μήνυμα έναν ψαλμό!
Και να μετρήσουμε, στα πόσα μέλη (και στους πόσους ψαλμούς) θα αρχίσει όλο το forum να ψέλνει! ![]()
(Ή να μας τα ψέλνει...)![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
gentleman:
quote:
Είναι ενδιαφέρον ότι ταιριάζει κάπως με κλασσικές ιδέες από τη φυσική όπως ο αιθέρας, το άυλο μέσο του οποίου οι ταλαντώσεις είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως τα ηχητικά κύματα είναι οι ταλαντώσεις της ύλης.
gentleman, μπορείς να γράψεις κάποια περισσότερα πράγματα για το παραπάνω; (σχετικά με το σημείο που σου έχω υπογραμμίσει)

Ψυχή μου,
Αλλά στη wikipedia βρήκα το εξής άρθρο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aether_theories
Dare To Dream
http://www.heartinmind.org/1a_Vardaki.htm
"Η αρχή των πάντων αναζητείται σε μια ύλη αδιαβάθμιστη, αδιαφοροποίητη, σκοτεινή που την ονομάζουμε Χάος.
Μέσα σε αυτή την αδιαβάθμιστη ύλη εμφανίζεται ένας πυρήνας ενέργειας, μια ασύλληπτη για μας Οντότητα που ονομάζουμε Λόγο (Κοσμικό Λόγο, Συμπαντικό Λόγο, Ηλιακό Λόγο, Πλανητικό Λόγο) και που ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΟΡΦΗ.
Καθώς επιτρέπει στην θέληση Του να εκδηλωθεί, αυτό το χαοτικό και αδιαφοροποίητο αρχίζει να αποκτάει μορφές."
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτό, που περιγράφει ως Κοσμικό Λόγο, Συμπαντικό Λόγο, Ηλιακό Λόγο, Πλανητικό Λόγο;
Τα αιθερικά πεδία έχουν νόηση θέλει να πει;
Dare To Dream
Διαβάζοντας τον τίτλο του θέματος, πιστεύω πως υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με τα ακασικά αρχεία. Η θεωρία των ακασικών αρχείων ασχολείται με γεγονότα και εμπειρίες το παρελθόντος και μόνον και δεν συμπεριλαμβάνει μελλοντικά γεγονότα. Επομένως, η σύνδεση των ακασικών αρχείων με το μέλλον είναι νομίζω λανθασμένη εξ ορισμού.

Lux e tenebris
Μερικές αναφορές στα ακασικά που βρήκα online περιλαμβάνουν και το μέλλον. Υπάρχει η "επίσημη" άποψη για τα θέματα αυτά; Σε κάποιο site της Θεοσοφικής Εταιρείας ίσως; Ή διίστανται οι απόψεις;
Έχω την εντύπωση πως η Μπεϊλυ είναι από τις πιο αξιόπιστες πηγές, καθώς είχε και κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο. Υπάρχει άλλη πιο ακριβής πηγή για τα ακασικά αρχεία;
Dare To Dream