ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Είναι τελικά οι Θεοί ανθρωπόμορφοι; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Είναι τελικά οι Θεοί ανθρωπόμορφοι; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Χρίστος Έλ61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
18/05/2013, 14:38:25
Ydroxoos25 εκφράζεις την άποψη πως ο Θεός είναι κυριολεκτικά ανθρωπόμορφος, μια και οι υιοί του Θεού έρχονται σε πραγματική συνουσία. Ενδιαφέρον άποψη.

Στο "Κλειδί της Γένεσης" που διάβασα λέει πως αυτή η συνουσία στο Γένεσις 6 είναι μόνο πνευματική, γιατί όπως είπε και ο Ιησούς, οι άγγελοι δεν νυμφεύονται.

Δεν είναι λίγες οι φορές που διαβάζουμε για ενσάρκωση αγγέλων ή καλύτερα εμφάνιση/φάντασμα(γιατί στην ενσάρκωση πρόκειται κυρίως για δαιμονισμένους που γιάτρευε ο Ιησούς, ενώ στην μεταμόρφωση παίρνουν μάλλον μια ψεύτικη ανθρώπινη εμφάνιση και δεν καταλαμβάνουν αληθινή σάρκα).

Εγώ πιστεύω πως ο άνθρωπος με τον Θεό μοιάζουν μόνο στα πνευματικά χαρακτηριστικά. Γιατί λογικά ο Θεός και οι άγγελοι δεν έχουν επιθυμίες ανθρώπινες και ζωώδεις(φαγητό, αναπαραγωγή κτλ)

Το θέμα είναι λίγο δύσκολο.

Και εγώ πάντως πίστευα πως πρόκειται για πραγματική συνουσία, αλλά οι άγγελοι δεν έχουν ανθρώπινο σώμα για να έχουν επιθυμίες.

Μπορεί να κάνω λάθος κάπου, και εμένα η ιδέα μιας πραγματικής επαφής με τραβάει. Μπορεί να είχαν την δυνατότητα να πάρουν αληθινό σώμα όχι για να κάνουν έρωτα, αλλά για να επιτύχουν τον βαθύτερο σκοπό τους.

18/05/2013, 14:42:31
Ξέχασα να πω κάτι σημαντικό. Η λέξη "γίγαντας" πιστεύεται επίσης πως δεν αναφέρεται στο ύψος αλλά στη δόξα και στο όνομα - "άνθρωποι ονομαστοί".

Παντώς διαφωνώ με την άποψη που λέει πως κάποιοι ήρωες ήταν γίγαντες, γιοι τιτάνων/δαιμόνων. Ο Ηρακλής πολέμησε τους γίγαντες.

06/09/2013, 19:43:16
.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

19/10/2013, 09:04:54
Παρατηρούμε πως αν και ο σύγχρονος άνθρωπος(αλλά και οι πρώτοι φιλόσοφοι που το πράξανε) έχει υποβιβάσει τους προσωπικούς Θεούς σε απλά στοιχεία της φύσης, συνεχίζει να χρησιμοποιεί πάραυτα τα αρσενικά και θηλυκά γένη και άρθρα.

Ο Ουρανός, η Γη, ο Ωκεανός, η Θάλασσα, ο Ποταμός, η Λίμνη κτλ, δεν λέει το Ουρανό, το Γη.

Διότι, για τους αρχαίους και μη θρησκευόμενους για να δημιουργηθεί κάτι απαιτείται η σύζευξη αρσενικού και θηλυκού, το αρσενικό έχει την δύναμη της γονιμοποίησης του θηλυκού και την ιδιότητα της κίνησης ενώ το θηλυκό την δύναμη της γέννησης/εκτροφής και την ιδιότητα της ακινησίας και στασιμότητας.

Οπότε ακόμη και αν κάποιοι δεν πιστεύουν πως είναι ζωντανοί οργανισμοί και Θεοί(Θεοί γιατί προφανώς παραμένουν σε αντίθεση με τους θνητούς) αυτά που λένε στοιχεία της φύσης, συνεχίζουν να τα αποκαλούν ως αρσενικά και θηλυκά.

Το λάθος των νεοδωδεκαθειστών είναι πως οι αρχαίοι δεν "προσωποποιούσαν" κάτι που θεωρούσαν ως άψυχο πράγμα, αλλά θεωρούσαν δεδομένο πως πρόκειται για πρόσωπα και ζωντανές υπάρξεις.

Επειδή δεν ξέρω εβραικά, στην Παλαιά Διαθήκη έχουμε αρσενικά και θηλυκά γένη για την Δημουργία του Θεού - Ουρανός, Γη και τα λοιπά;

20/10/2013, 22:45:26
όσο αφορά τον Ιησού πάντως, ως άνθρωπος επίστρεψε στη Αγία Τράδα. συνεπώς σε ότι αφορά τον χριστιανισμό το ανθρώπινο στοιχείο μετέχει της θεότητας αφού ένας "άνθρωπος" μετέχει στην Θεότητα...

Διότι πρέπει το φθαρτόν τούτο να ενδυθή αφθαρσίαν, και το θνητόν τούτο να ενδυθή αθανασίαν
21/10/2013, 07:00:46
quote:

όσο αφορά τον Ιησού πάντως, ως άνθρωπος επίστρεψε στη Αγία Τράδα. συνεπώς σε ότι αφορά τον χριστιανισμό το ανθρώπινο στοιχείο μετέχει της θεότητας αφού ένας "άνθρωπος" μετέχει στην Θεότητα...

Διότι πρέπει το φθαρτόν τούτο να ενδυθή αφθαρσίαν, και το θνητόν τούτο να ενδυθή αθανασίαν

Τί σημαίνει "μετέχει" ο άνθρωπος στην θεότητα; Αυτή την στιγμή μετέχει ή μέσω του Ιησού έχει την ελπίδα να συμμετάσχει όταν γδυθεί την φθαρτή σάρκα;

21/10/2013, 07:51:20
το ανθρώπινο είδος την στιγμή που μιλάμε υπάρχει στην θεότητα, σύμφωνα με τον χριστιανισμό.
ο χριστός έζησε ως άνθρωπος, πέθανε ως άνθρωπος, και ως άνθρωπος πήγε στους "ουρανούς". δηλαδή ένας άνθρωπος, ο Ιησούς, αυτήν την στιγμή μετέχει της θεότητας.

21/10/2013, 10:48:13
quote:

το ανθρώπινο είδος την στιγμή που μιλάμε υπάρχει στην θεότητα, σύμφωνα με τον χριστιανισμό.
ο χριστός έζησε ως άνθρωπος, πέθανε ως άνθρωπος, και ως άνθρωπος πήγε στους "ουρανούς". δηλαδή ένας άνθρωπος, ο Ιησούς, αυτήν την στιγμή μετέχει της θεότητας.

Εδώ είναι η διαφορά. Αυτή τη 'μετοχή' - ως 'κατά χάριν' - είναι ανοιχτή σε όλους τους κτιστούς - αλλά χαρίζετε στους 'ανθρώπους ευδοκίας' ο Ιησούς ξεχώριζε γιατί ως άκτιστος Λόγος μετέχει ως έχων κοινή ουσία κι όχι κατά χάριν.

21/10/2013, 19:42:30
quote:

Αν όμως επέστρεψε κοντά στον Πατέρα ως άνθρωπος τότε τί σημαίνει πως "σάρκα και αίμα δεν μπορούν να κληρονομήσουν την Βασιλεία του Θεού";

Επίσης, στον Δανιήλ γράφει "των οποίων η κατοικία δεν είναι μετά σαρκός"(μιλάνε οι Χαλδαίοι).

Υ.Γ Ο Ιησούς τί ήταν πριν γεννηθεί σαν άνθρωπος;

22/10/2013, 07:09:24
Επίσης, ξέχασα να αναφέρω πως στην επιστολή προς Εβραίους, λέει ότι ο Ιησούς ως ιερεύς εισήλθε στα αληθινά Άγια των Αγίων, καταθέτοντας την σάρκα Του.

Γενικά με προβληματίζει η άνοδος του Ιησού στον ουρανό ως άνθρωπος.

Κατανοώ πάντως πως χάρη στον Ιησού ο άνθρωπος μπορεί να θεωθεί. Επίσης πως δεν είναι δυνατόν ο Ιησούς να μην αναστήθηκε με ανθρώπινη σάρκα*, γιατί τότε για πια ανάσταση και ανακαίνιση της κτίσης μιλάμε; Αν ο Ιησούς αναστήθηκε μόνο ως πνεύμα όπως πιστεύουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και πολλοί γνωστικοί, τότε δεν θα ήταν πραγματικά ο πρωτότοκος εκ νεκρών, ο πρώτος άφθαρτος.

*βέβαια δεν με προβληματίζει αν η άφθαρτη σάρκα με την οποία αναστήθηκε ήταν αυτή που είχε πριν πεθάνει ή διαφορετική που δόθηκε από τον Πατέρα. Δεν νομίζω να έχει σημασία, μια και ειναι νέα και άφθαρτη.

22/10/2013, 10:06:57
quote:
...
Γενικά με προβληματίζει η άνοδος του Ιησού στον ουρανό ως άνθρωπος.
...
Ανθρώπινος ένας τέτοιος προβληματισμός, αλλά δεν είναι κάπως στείρος; Δηλαδή, ας πούμε υπάρχει απάντηση και λέει "έτσι", λοιπόν; Τι θα έχουμε κερδίσει με το που το μάθουμε; Θα έχουμε βελτιώσει τη ζωή μας; Θα έχουμε γίνει χρησιμότεροι σε μας ή τους άλλους;
Η "θεολογία" έπαψε να είναι θεολογία όταν άρχισε να θεωρητικόλογεί "μιλώντας για πράγματα που δεν ξέρει" αντί να είναι άμεση βιωματική σχέση-γνώση με τον Ποιητή.

26/08/2009, 12:56:59
Αυτό το βίντεο είναι αφιερωμένο για τον φίλο zip .

http://www.ted.com/talks/lang/gre/dan_gilbert_asks_why_are_we_happy.html

Εύχομαι να γελάσεις με την ψυχή σου .

26/08/2009, 13:17:18
Πολύ καλό ...
26/08/2009, 13:37:20
Και ένα αφιέρωμα για σένα φίλε europaios2 , μίας και συζητάμε αρκετό χρόνο και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο (εύχομαι ) .

http://www.ted.com/talks/lang/gre/jeff_hawkins_on_how_brain_science_will_change_computing.html

Χαίρομαι που σου άρεσε zip .

Τα λέμε , όταν χρειαστεί …..,και δημιουργηθούνε και οι κατάλληλες προϋποθέσεις .

27/08/2009, 01:54:05
Αγαπητέ alfa-omega

Το video σου είναι και πολύ ενδιαφέρον και πολύ χρήσιμο για όσους ασχολούνται με το δύσκολο θέμα της «ανθρώπινης συνείδησης» , στους οποίους συνιστώ να το δουν .

http://www.ted.com/talks/lang/gre/dan_dennett_on_our_consciousness.html

Μεταφέρω παρακάτω αυτά που λέει, μεταξύ άλλων, σε κάποιο σημείο στην αρχή της ομιλίας του ο Dan Dennett :

… σε σχέση με τη συνείδηση, οι άνθρωποι νομίζουν, ο καθένας μας νομίζει:

«Είμαι ειδικός . Απλά επειδή έχω συνείδηση , ξέρω για το θέμα .»

Και έτσι τους αναπτύσσεις τη θεωρία σου . Και σου απαντάνε :

«Όχι , όχι δεν είναι αυτό η συνείδηση ! Όχι κάνεις λάθος.»

Και το λένε αυτό με εκπληκτική βεβαιότητα .

Και έτσι αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω σήμερα είναι να κλονίσω τη βεβαιότητα αυτή . Γιατί ξέρω το αίσθημα . Το αισθάνομαι και εγώ . Θέλω να κλονίσω τη βεβαιότητα ότι ξέρετε τον ενδότατο νου σας . Ότι είστε εσείς οι ίδιοι , αυθεντίες στη δική σας συνείδηση !!!

Η συνέχεια της ομιλίας του Dan Dennett είναι εκπληκτική !

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

27/08/2009, 12:48:20

Η προσωπική συμπεριφορά , είναι η επιφάνεια ,καθρέφτης της προσωπικότητας .
Ο ωκεανός αρχίζει να φαίνεται ,να τον διαισθάνεται, να τον νιώθει, να τον φαντάζεται ,ο χαρακτήρας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την συμπεριφορά της .

Ο χαρακτήρας όμως από τι διαμορφώνεται ;
Μπορούμε να τα κοπανίσουμε όλα σε μία πλάτη και πούμε και να δεχτούμε ,ότι χαρακτήρας και προσωπικότητα είναι το ίδιο ?
Κάθε προσωπικότητα την διακρίνει ένα ήθος ,μία ηθική στάση, την χαρακτηρίζουνε συγκεκριμένες συμπεριφορές .

Ο χαρακτήρας όμως πως διαμορφώνεται ;

Το ερώτημα το έθεσε ο αγαπητός κηφέας , αλλά δεν ασχοληθήκαμε , δεν ερευνήσαμε την διαμορφωμένη προσωπικότητά μας ,δεν ψάξαμε να βρούμε τα αίτια .
Και βέβαια για να αλλάξω χαρακτήρα , θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος .
Έτσι στα καλά καθούμενα καμία διαμορφωμένη προσωπικότητα ,δεν παίζει, πειραματίζεται, προβληματίζεται με τον χαρακτήρα που την έχει εφοδιάσει ,τροφοδοτήσει .

Ο αγαπητός κηφέας ανάφερε ,ότι οι χαρακτήρες τους οποίους μπορεί να διαμορφώσει ,ενσωματώσει ,τροφοδοτήσει μία προσωπικότητα είναι δύο .

Ο καλός χαρακτήρας & ο κακός χαρακτήρας .

Αυτή όμως η διαδικασία προϋποθέτει την διερεύνηση και εξήγηση του καλού & του κακού .
Σε γενικές γραμμές έχουνε ,διαθέτουνε οι άνθρωποι την γνώση του καλού & του κακού χαρακτήρα .
Και φυσικά βγαίνει η καλή συμπεριφορά της προσωπικότητας προς τα έξω ,καθώς επίσης και η κακή , ανάλογα με τον χαρακτήρα που υιοθετούμε .
Πότε όμως βγάζουμε την καλή συμπεριφορά μας προς τον έξω κόσμο με αποτέλεσμα να δηλώνουμε τον καλό χαρακτήρα μας ?
Και επίσης πότε βγάζουμε την κακή συμπεριφορά μας προς τα έξω με αποτέλεσμα να δηλώνουμε τον κακό χαρακτήρα μας ?

Το γνωρίζει η κάθε προσωπικότητα ατομικά ,η μήπως όλοι περάσαμε ,περνάμε και θα περνάμε από αυτήν την διαδικασία , για όσο χρονικό διάστημα θα υπάρχουμε σε αυτόν τον κόσμο ?

Θα ήτανε χρήσιμο πριν μπούμε ( και ίσως να μην χρειαστεί ) στην διαδικασία του διαχωρισμού μεταξύ καλού και κακού ,τι είναι καλό και τι είναι κακό , γιατί δόθηκαν αυτές οι έννοιες και σε τι αποσκοπούνε , να δούμε πόσους χαρακτήρες μπορεί να υιοθετήσει ,να επιδιώξει ,να ενσωματώσει μία προσωπικότητα άσχετα αν αυτοί (οι χαρακτήρες) είναι καλοί ,η κακοί .
Αυτό θα μπορούσαμε να το δούμε ,να το αξιολογήσουμε ,να το εκτιμήσουμε (καλός ,η κακός χαρακτήρας ) μετέπειτα .

Υπάρχει η προσωπικότητα ,την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει η τάση προς την εξουσία . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Εξουσιαστής
Το αντίθετο της φυσικά ,είναι η προσωπικότητα που έχει τάση προς την αντί εξουσία . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Αντί εξουσιαστής .

Υπάρχει η προσωπικότητα , την οποία διακρίνει , χαρακτηρίζει η τάση προς την ηγεσία . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Ηγέτης .
Το αντίθετο της επίσης ,το οποίο είναι η μη ηγεσία . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Πρόβατο , κατευθυνόμενο άτομο , άτομο η χαρακτήρας που ακολουθεί την υφιστάμενη ηγεσία .

Υπάρχει η προσωπικότητα ,την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει το καλλιτεχνικό στοιχείο . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Καλλιτέχνης .
Υπάρχει η προσωπικότητα ,την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει η πρακτικότητα . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός πραγματογνώμων (μετράει τα πάντα από την πρακτική τους πλευρά και προσπαθεί να εκτιμήσει την αξία τους ) .

Υπάρχει επίσης η προσωπικότητα ,την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει μία ιδέα (έχει την τάση να προσπαθεί να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα ) . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Ιδεολόγος .
Το αντίθετό της , είναι η προσωπικότητα την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει, το συγκεκριμένο σχήμα , συγκεκριμένη μορφή . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Προσγειωμένος .

Υπάρχει η προσωπικότητα ,την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει αγάπη για τα πάντα . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός , ο ζηλωτής του Γνώθι σ' αυτόν .
Το αντίθετό της ,η προσωπικότητα την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει η ιδιοτέλεια . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Συμφεροντολόγος .

Σίγουρα υπάρχουνε τα καλά και τα κακά στοιχεία , τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία , τα όμορφα και τα άσχημα στοιχεία , σε κάθε χαρακτήρα που επιθυμεί ,θέλει, επιδιώκει, πασχίζει, μοχθεί να διαμορφώσει μία προσωπικότητα .

Δίχως όμως το κακό ,το καλό δεν διακρίνεται ,δεν εξιχνιάζεται , δεν εκδηλώνεται , δεν εντοπίζεται, δεν εκδηλώνεται ,δεν διαχωρίζεται και βέβαια δεν αναφερόμαστε στην θεωρητική σφαίρα που θα πρέπει να υφίσταται θεωρητικά πέρα από το καλό και το κακό .
Γίνεται αναφορά για τον κόσμο μας ,έτσι όπως είναι διαμορφωμένος .
Αυτό ισχύει για το όμορφο ,το οποίο επίσης δεν εκδηλώνεται, δεν γίνεται εμφανές ,δίχως το άσχημο .

Ο καλός & ο κακός χαρακτήρας , είναι ένας ,προκύπτει ως συνδυασμός , από ζεύγη αντιθέτων ,δηλαδή σπάνια είναι σταθεροποιημένος σε αξίες διαχρονικές .
Ανάλογα με τον τρόπο που η κάθε προσωπικότητα , υφαίνει τα ζεύγη αντιθέτων , δηλώνει καλό ,η κακό χαρακτήρα και αυτό καθρεπτίζεται στην προσωπική του συμπεριφορά .

Είναι αδιανόητο μία προσωπικότητα να υπηρετεί διαχρονικά το κακό , η το καλό , διότι απλά λειτουργεί σε ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα .
Όταν όμως (προσπαθεί να ) επιλέγει διαχρονικές αξίες που ανέδειξε ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ στην μέχρι τώρα ιστορική πορεία του , διαμορφώνεται ,εξελίσσεται ,αργά η γρήγορα , σε έναν ζηλωτή των διαχρονικών αξιών της ανθρώπινης φυλής .

Μπορούμε να συζητήσουμε για αυτές , η να γίνει διάλογος , για τις σκέψεις που διατύπωσα ,όσον αφορά την διαμόρφωση ,υιοθέτηση , ενσωμάτωση ενός χαρακτήρα από μία προσωπικότητα .

Περιμένω την προσωπική συμπεριφορά σας .

27/08/2009, 13:02:52
quote:
alfa-omega

Υπάρχει η προσωπικότητα ,την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει η τάση προς την εξουσία . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Εξουσιαστής
Το αντίθετο της φυσικά ,είναι η προσωπικότητα που έχει τάση προς την αντί εξουσία . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Αντί εξουσιαστής .

Υπάρχει η προσωπικότητα , την οποία διακρίνει , χαρακτηρίζει η τάση προς την ηγεσία . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Ηγέτης .
Το αντίθετο της επίσης ,το οποίο είναι η μη ηγεσία . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Πρόβατο , κατευθυνόμενο άτομο , άτομο η χαρακτήρας που ακολουθεί την υφιστάμενη ηγεσία .

Υπάρχει η προσωπικότητα ,την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει το καλλιτεχνικό στοιχείο . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Καλλιτέχνης .
Υπάρχει η προσωπικότητα ,την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει η πρακτικότητα . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός πραγματογνώμων (μετράει τα πάντα από την πρακτική τους πλευρά και προσπαθεί να εκτιμήσει την αξία τους ) .

Υπάρχει επίσης η προσωπικότητα ,την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει μία ιδέα (έχει την τάση να προσπαθεί να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα ) . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Ιδεολόγος .
Το αντίθετό της , είναι η προσωπικότητα την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει, το συγκεκριμένο σχήμα , συγκεκριμένη μορφή . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Προσγειωμένος .

Υπάρχει η προσωπικότητα ,την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει αγάπη για τα πάντα . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός , ο ζηλωτής του Γνώθι σ' αυτόν .
Το αντίθετό της ,η προσωπικότητα την οποία διακρίνει ,χαρακτηρίζει η ιδιοτέλεια . Θα μπορούσε να δοθεί ο χαρακτηρισμός Συμφεροντολόγος .

Στο ... ταμπελοποιείο ... γιατί τόσες ταμπέλες ρε φίλε μου ;

27/08/2009, 17:27:51
quote:

zip
Απεστάλη: 27/08/2009, 13:02:52

Στο ... ταμπελοποιείο ... γιατί τόσες ταμπέλες ρε φίλε μου ;

Αν τις συμπιέσεις με το σωστό πρόγραμμα , λιγοστεύουνε .
Ίσως να γίνουνε και μία .

Προσπάθησε και αν δεν βρίσκεις το σωστό πρόγραμμα για την συμπίεση , γράψε την δική σου γνώμη αν πρέπει να υπάρχουνε ταμπέλες και βέβαια τον αριθμό ?

27/08/2009, 17:59:03
quote:
alfa-omega

Ίσως να γίνουνε και μία . [Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις ... ποιο είναι το σωστό πρόγραμμα και τι εννοείς να τις "συμπιέσω" ; ]

Προσπάθησε και αν δεν βρίσκεις το σωστό πρόγραμμα για την συμπίεση , γράψε την δική σου γνώμη αν πρέπει να υπάρχουνε ταμπέλες και βέβαια τον αριθμό ?

Οι χαρακτηρισμοί που αναφέρεις παραπάνω σχετικά με τα είδη των προσωπικοτήτων, ασφαλώς και υπάρχουν, τόσοι κι άλλοι τόσοι κι άλλοι τόσοι. Όμως για να καταλήξεις να χαρακτηρίζεις κάποιον συνάνθρωπό σου με τον έναν ή με τον άλλον χαρακτηρισμό, θα πρέπει αυτόν τον συνάνθρωπό σου να τον "έχεις ζήσει" που λέμε ... να τον γνωρίζεις πολύ καλά - κι απ' την καλή κι απ' την ανάποδη - και για πολύ καιρό, για αρκετά χρόνια δηλ. Επίσης, θα πρέπει να τον έχεις δοκιμάσει, να το έχεις "τεστάρει" δηλ.

Προσωπικά, είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός στην απόδοση χαρακτηρισμών σε έναν συνάνθρωπό μου - εννοώ στην ζωή μου, στις σχέσεις μου, στις επαφές μου, στην real life δηλ. - γιατί γνωρίζω πως η συμπεριφορά των ανθρώπων κάθε στιγμή αλλάζει. Αυτός που εσύ ονομάζεις π.χ "προσγειωμένος" του αρκεί ένα μικρό ερέθισμα για να "απογειωθεί". Αυτό το ερέθισμα μπορεί να μην εμφανισθεί καθόλου κατά την διάρκεια της ζωής του. Όμως μπορεί κάποια στιγμή και να εμφανισθεί ή να το ανακαλύψει κάποιος άλλος συνάνθρωπός του. Ή μπορεί μόνο για εκείνη την στιγμή να φαίνεται "προσγειωμένος" αλλά να μην είναι. Αυτός που ονομάζεις "συμφεροντολόγος" μπορεί π.χ μόνο για εκείνη την στιγμή να συμπεριφέρθηκε συμφεροντολογικά αλλά να μην είναι στην υπόλοιπη ζωή του.

Γενικότερα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατατάξουμε τους ανθρώπους σε μεν και δε, αφ' ενός γιατί αυτό που βλέπουμε σαν συμπεριφορά σ' αυτούς είναι η κυρίαρχη και μεμονωμένη πράξη του τελευταίου τους "εγώ" - δεν είναι δηλ. μια συλλογική και ολοκληρωμένη συμπεριφορά του ενιαίου εαυτού τους -, αφ' ετέρου γιατί δεν γνωρίζουμε την ουσία των εννοιών και των χαρακτηρισμών που θα τους αποδώσουμε.

Δεν ξέρω κατά πόσο πρέπει να υπάρχουνε ταμπέλες δηλ. - βέβαια, αναγκαίο κακό θα μου πεις - όμως καλό είναι να κρατάμε μια "πισινή" γιατί στο τάβλι που παίζει ο Θεός μαζί μας μερικές φορές τα ζάρια κάθονται στο ασσόδυο για μας και για αρκετά χρόνια.

Από την άλλη, για φαντάσου έναν δρόμο χωρίς ταμπέλες ... δεν θα ήξερες που να πας. Έχουν και τα καλά τους, ενημερώνουν, προειδοποιούν, γνωστοποιούν ...

Edited by - zip on 27/08/2009 18:27:04

27/08/2009, 18:21:14
quote:

quote:
alfa-omega

Ίσως να γίνουνε και μία . [Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις ... ποιο είναι το σωστό πρόγραμμα και τι εννοείς να τις "συμπιέσω" ; ]
Το πρόγραμμα το ονομάζω φαντασία .
Μέσω αυτής για παράδειγμα ,μπορεί η προσωπικότητά μου να υλοποιήσει τα πάντα και τίποτα δεν υπάρχει που να μην μπορεί να κατορθώσει .
Φυσικά σε θεωρητικό επίπεδο .

Ένα άλλο πρόγραμμα , είναι η ψυχή για την οποία έχω γράψει ήδη πάρα πολλά .
Μέσω αυτού μπορεί μία ανθρώπινη διάνοια ,να προσομοιώσει όλες τις διαμορφωμένες προσωπικότητες του πλανήτη μας σε μία και μοναδική .
Πάλι φυσικά σε θεωρητικό επίπεδο .

Οι χαρακτηρισμοί που αναφέρεις παραπάνω σχετικά με τα είδη των προσωπικοτήτων, ασφαλώς και υπάρχουν, τόσοι κι άλλοι τόσοι κι άλλοι τόσοι. Όμως για να καταλήξεις να χαρακτηρίζεις κάποιον συνάνθρωπό σου με τον έναν ή με τον άλλον χαρακτηρισμό, θα πρέπει αυτόν τον συνάνθρωπό σου να τον "έχεις ζήσει" που λέμε ... να τον γνωρίζεις πολύ καλά - κι απ' την καλή κι απ' την ανάποδη - και για πολύ καιρό, για αρκετά χρόνια δηλ. Επίσης, θα πρέπει να τον έχεις δοκιμάσει, να το έχεις "τεστάρει" δηλ.

Προσωπικά, είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός στην απόδοση χαρακτηρισμών σε έναν συνάνθρωπό μου - εννοώ στην ζωή μου, στις σχέσεις μου, στις επαφές μου, στην real life δηλ. - γιατί γνωρίζω πως η συμπεριφορά των ανθρώπων κάθε στιγμή αλλάζει. Αυτός που εσύ ονομάζεις π.χ "προσγειωμένος" του αρκεί ένα μικρό ερέθισμα για να "απογειωθεί". Ή μπορεί μόνο για εκείνη την στιγμή να φαίνεται "προσγειωμένος" αλλά να μην είναι. Αυτός που ονομάζεις "συμφεροντολόγος" μπορεί π.χ μόνο για εκείνη την στιγμή να συμπεριφέρθηκε συμφεροντολογικά αλλά να μην είναι στην υπόλοιπη ζωή του.

Γενικότερα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατατάξουμε τους ανθρώπους σε μεν και δε, αφ' ενός γιατί αυτό που βλέπουμε σαν συμπεριφορά σ' αυτούς είναι η κυρίαρχη και μεμονομένη πράξη του τελευταίου τους "εγώ" - δεν είναι δηλ. μια συλλογική και ολοκληρωμένη συμπεριφορά -, αφ' ετέρου γιατί δεν γνωρίζουμε την ουσία των εννοιών και των χαρακτηρισμών που θα τους αποδώσουμε.

Edited by - zip on 27/08/2009 18:12:11

Υπάρχουνε όμως και συνάνθρωποί μας , οι οποίοι ηγούνται και γενικότερα φοράνε τους χαρακτήρες που ανάφερα και τους οποίους δεν γνωρίζουμε προσωπικά ,αλλά καθορίζουνε σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας .