- Απόδοση της "αγ. γραφής" στα σύγχρονα Ελληνικά. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Ο πρώτος είναι κατά της νεοελληνικής απόδοσης των "ιερών κειμένων" και της λειτουργίας και ο δεύτερος, απ' ό,τι κατάλαβα, έχει ήδη προβεί σε κάτι τέτοιο. Μάλιστα τόνισε ότι αν η εκκλησία μετράει κεφάλια και μόνο, έχει ξεφύγει απ' το σκοπό της.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, ήταν ο λόγος του "Περιστερίου" και η άποψή του ότι δεν έχει καμμία σημασία αν καταλαβαίνει το ποίμνιο, αυτά που ακούει ή όχι.
Είπε ότι το θέμα δεν είναι η κατανόηση της λειτουργίας αλλά το μυστηριακό "πέπλο" της και κατάνυξη. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι, κατα την περίοδο που βρισκόταν στο εξωτερικό, παρακολουθούσαν τη λειτουργία πολλοί αλλοδαποί που δεν γνώριζαν Ελληνικά και αυτό, δεν τους εμπόδιζε καθόλου στον... αισθαντικό τομέα.
Επίσης είπε ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος ενθουσιασμός, στην αρχή (της απόδοσης της λειτουργίας στη δημοτική διάλεκτο), αλλά μακροπρόθεσμα, δεν θα προσφέρει τίποτε και αυτό είναι το ουσιώδες.
Ο "Περιστερίου", παρ' όλο που εμφανισιακά είναι προσαρμοσμένος στην εποχή (κοντοκομμένα γένια και μαλλιά), είναι αντίθετος με την προσαρμογή, σ' αυτήν και των κειμένων...
Θεωρεί απαραίτητο τον εκκλησιασμό αλλά όχι και την κατανόησή του...
Βέβαια ήταν σε τηλεοπτικό περάθυρο και πρόσεχε τις εκφράσεις του, όμως έδινε την εντύπωση πως αν ευρίσκετο μεταξύ ιεραρχών, θα έλεγε, αλλοίμονό μας αν αυτό που ψέλνουμε το κατανοήσει ο κόσμος.
Με το δίκιο του, φυσικά...
Έφθασε στο σημείο να να πει ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην απόδοση και ερμηνεία κάθε λέξης, ώστε να αποσοθεί η έννοια που πρέπει και αναρωτήθηκα ποώ βρίσκεται η παραμικρή δυσκολία "μετάφρασης" ενός κειμένου απ' την αρχαία Ελληνική, στη νέα...
Γιατί διχάζει την εκκλησιαστική ηγεσία η προοπτική να αποδοθούν τα κείμενά της στην καθομιλουμένη;;;
Φαντάζομαι ότι στο φόρουμ θα εκφρασθούν απόψεις και σκέψεις ένθεν κακείθεν και θεωρώ ότι αυτό θα είναι χρήσιμο προς κάθε κατεύθυνση.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
Θα λένε και τον θεό πλέον με το κανονικό του όνομα "Γιαχβέ" και τον υιό ..Γιοσούα..και όλα καλά , το σύνθημά τους -αμήν και πότε- "επιστροφή στις ρίζες"!
soul
δεν ξέρεις ότι όταν στα χριστιανικά ακούς φόβος αυτό μεταφράζεται στα ελληνικά ως σεβασμός;
«Σε εκείνα τα μέρη του κόσμου όπου η μάθηση και η επιστήμη έχουν επικρατήσει, τα θαύματα έχουν παύσει· αλλά στα μέρη όπου επικρατεί βαρβαρότητα και αμάθεια, τα θαύματα είναι
ακόμα της μόδας.»
—Ethan Allen
Κατά πόσο,η μετάφραση, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα νοήματα, αλλά και γιατί να είναι κακό, να διαβάζεται το πρωτότυπο, όταν αυτό οξύνει και τον νού, με την ασχολία με το αρχαίο κείμενο...
Φίλε μου Γιάπετ, εύχομαι, με το θέμα που έθεσες, να γινει ένας ουσιαστικός και χρήσιμος για όλους διάλογος...
Θεωρώ σοβαρό το θέμα διότι έτσι, ίσως, ξεφύγουμε από διάφορους "ερμηνευτές" που, στην ουσία, γράφουν τα δικά τους κείμενα με αποτέλεσμα ο κόσμος να ΝΟΜΙΖΕΙ ότι διαβάζει τη βίβλο...
τρεχα...., με την ευκαιρία του σχολίου σου, θα σου κάνω μια ερώτηση.
Γιατί η απόδοση στην καθομιλουμένη να οδηγήσεις σε άλλα νοήματα; Δεν μπορεί να αποδοθεί το νόημα ενός αρχαίου κειμένου στην διάλεκτο που μιλάμε σήμερα, με νοηματική ασφάλεια;;;
Όσο για την όξυνση του νου, επιτυγχάνεται αν κατανοεί κάποιος την αρχαία και όχι απλά ακούγοντάς την, τουλάχιστο σε ικανοποιητικό βαθμό.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
ποικίλου περιεχομένου ,μιας λέξεως, φίλε μου Γιάννη....
Η λέξη "πανούργος",π.χ.,σημαίνει έξυπνος,πολυμήχανος,αλλά, καπου θεωρειται και ο δόλιος, ο πονηρός...
Εξ άλλου, σε ένα κείμενο, η πνευματικότητα του, έχει σχέση με το νόημα που αποδίδουν, οι συγκεκριμένες λέξεις,σε συνδιασμό,όχι μόνο το νόημα περιεχομένου των...
Όσο για τον φόβο του οποιου ιερατίου, να σου λύσω εγώ, την απορία: Φοβάται,μην μοιραστει με τον απλό πολίτη, την αλήθεια, τον Θεό, την σχέση με τον Θεό,μην πάψει ο πιστός να έχει ανάγκη,την εκκλησία και αυτους ...
Όταν, ο Χριστός είχε πει,στην Σαμαρείτιδα, ότι θα ρθεί καιρός, που οι άνθρωποι,θα λατρεύουν τον Θεό, όπου είναι ο καθείς,καταλαβαίνουμε,ότι μέσα μας, πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό κι όχι στις εκκλησίες...Αλλά, επειδή, ακόμη, ειμαστε ειδωλολάτρες, θέλουμε οδηγό,γι αυτό και έχομυε ανάγκη της επαφής με τον Θεό, μέσω εκκλησίας, ιερέων, λειτουργίας...
Αλλά,για να μην αλλάζω την κουβέντα, στο θέμα μας,πιστεύω, ότι μόνο το πρωτότυπο, αποδίδει τον συγγραφέα, εν κατακλείδι, διότι,αυτο έγραψε αυτός κι αυτό τον κατοχυρώνει, ως κειμενογράφο, όχι το νόημα του κειμένου....
Κάπου,είναι παραβίαση των δικαιωμάτων του συγγραφέως...
quote:
Η αποδοση ενος κειμένου, μπορει να έχει πολλαπλές εξηγήσεις,λογω του
ποικίλου περιεχομένου ,μιας λέξεως, φίλε μου Γιάννη....
Η λέξη "πανούργος",π.χ.,σημαίνει έξυπνος,πολυμήχανος,αλλά, καπου θεωρειται και ο δόλιος, ο πονηρός...
Και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τώρα, όταν την ακούει κάποιος, δεν αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε απ’ αυτές τις σημασίες, αφού σκεπτόμαστε στη νεοελληνική;;;
quote:
Εξ άλλου, σε ένα κείμενο, η πνευματικότητα του, έχει σχέση με το νόημα που αποδίδουν, οι συγκεκριμένες λέξεις,σε συνδιασμό,όχι μόνο το νόημα περιεχομένου των...
Με την προϋπόθεση ότι αντιλαμβάνεται τι ακούει ή τι διαβάζει.
Διαφορετικά δεν αποδίδουν τίποτε απολύτως…
quote:
Όσο για τον φόβο του οποιου ιερατίου, να σου λύσω εγώ, την απορία: Φοβάται,μην μοιραστει με τον απλό πολίτη, την αλήθεια, τον Θεό, την σχέση με τον Θεό,μην πάψει ο πιστός να έχει ανάγκη,την εκκλησία και αυτους ...
Αυτό είναι αιτία "εμφύλιου" με τους συνχριστιανούς σου, παρ’ όλο που, εν μέρει, συμφωνώ μ’ αυτό που λες.
Το, εν μέρει, διότι δεν θεωρώ ότι είναι ο μόνος λόγος αυτός…
quote:
Αλλά,για να μην αλλάζω την κουβέντα, στο θέμα μας,πιστεύω, ότι μόνο το πρωτότυπο, αποδίδει τον συγγραφέα, εν κατακλείδι, διότι,αυτο έγραψε αυτός κι αυτό τον κατοχυρώνει, ως κειμενογράφο, όχι το νόημα του κειμένου....
Κάπου,είναι παραβίαση των δικαιωμάτων του συγγραφέως...
Κάλλιστα, ένα μεταφρασμένο κείμενο μπορεί να σέβεται τον αρχικό συγγραφέα, αν αυτή είναι η πρόθεση του μεταφραστή.
Αυτός έγραψε στη γλώσσα του και όχι σε μελλοντικές διαλέκτους και παραβίαση των συγγραφικών δικαιωμάτων δεν είναι αυτό, άλλο πράγμα είναι η παραβίαση των δικαιωμάτων ενός συγγραφέα.
Μου λες δηλαδή ότι οι 72 δεν έκαναν καλά που μετέφρασαν στα Ελληνικά την π. διαθήκη ή ότι κακώς μεταφράζονται λογοτεχνικά ή ιστορικά έργα;;;
Καλώς ή κακώς δεν μιλάμε όλες τις γλώσσες του κόσμου, τι να κάνουμε;;;
Ο γιαχβέ φταίει και γι' αυτό, θυμάσαι τη... Βαβέλ;;; ![]()
![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Ότι και να σκέπτεται ο νεοέλλην, καταλαβάινει ελληνικα, αφού όλες οι λέξεις του έχουν βάση στηναρχία,δεν είναι άλλες...Η αρχάια γλώσσα,είναι και πιο μυστηριακή,πιο κοντά στο πνεύμα,όπως πολλές φορές λεμε...Άρα, πρέπει να διαβάζει κανείς, το πρωτότυπο, για να εννοεί ένα κείμενο...Οι μεταφράσεις και εξηγήσεις, πρέπει να ακολουθούν, ώστε ο γνώστης, να έχει ίδια άποψη...
Καλά ρε σύ,φίλε, με δουλεύεις;Ειπα εγώ,οτι δεν ειναι και το χρήμα, η εξουσία κι όλα τα άλλα που φοβόυνται μην χάσουν τα όποια ιερατια;Αλλά κύριος φόβος τους, είναι μη χάσουν το προνόμιο, της επικοινωνίας με τον Θεό...Απο κει απορρέει,ολη η δύναμη τους...
quote:
γιαπετ
Θεωρώ σοβαρό το θέμα διότι έτσι, ίσως, ξεφύγουμε από διάφορους "ερμηνευτές" που, στην ουσία, γράφουν τα δικά τους κείμενα με αποτέλεσμα ο κόσμος να ΝΟΜΙΖΕΙ ότι διαβάζει τη βίβλο...
Μη τρέφης φίλε Γιάννη τέτοιες ελπίδες για ακριβείς μεταφράσεις των αρχαίων κειμένων στην νεοελληνική . Γιατί στην χριστιανική διάλεκτο που θα μεταφραστούν θα διαβάζης άλλα αντ’ άλλων . Πιο κάτω θα σου παραθέσω ένα απτό παράδειγμα από το «Ψαλτήριον» σε μετάφραση Π. Τρεμπέλα , και συγκεκριμένα από τον Ψαλμό ΚΑ’ (ΚΒ’) .
Αρχαίο κείμενο
17 ότι εκύκλωσαν με κύνες πολλοί , συναγωγή των πονηρευομένων περιέσχον με , ώρυξαν χείρας μου και πόδας .
18 εξηρίθμησαν πάντα τα οστά μου , αυτοί δε κατενόησαν και επείδόν με .
Ελληνοχριστιανική μετάφραση
17 Διότι με περιεκύκλωσαν εχθροί πολλοί λυσσασμένοι σαν σκύλοι , με περιτριγύρισαν σύναξις ανθρώπων που έχουν ως κύριον έργον των το πονηρόν και κακόν . Με τα τρυπήματα των καρφιών έσκαψαν και ήνοιξαν πληγάς εις τας χείρας μου και τους πόδας μου*.
18 καθώς με έβλεπον τεντωμένον επί του ξύλου με την σάρκα διαφανή και ισχνήν από τας πληγάς και μαστιγώσεις και με τα μέλη κινδυνεύοντα να εξαρθρωθούν , διέκριναν απ’ αλλήλων και εμέτρησαν όλα τα οστά μου* και ενώ εγώ επόνουν και ωδυνώμην , αυτοί διέκριναν καλά τούτο και ηυχαρίστουν την όρασίν των με τους σπαραγμούς και τιναγμούς του σώματός μου .
![]()
Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα φίλε Γιάννη . Όχι φίλε μου καλύτερα να μάθουν τα παιδιά μας καλά τα αρχαία Ελληνικά για να μπορούν να διαβάζουν το πρωτότυπο της αριστερής σελίδας , και να μην πέφτουν θύματα του κάθε επαγγελματία χριστιανού πλαστογράφου ερμηνευτή . Μόνο έτσι θα ξεδοντιαστούν όλοι αυτοί οι υβριστές του ελληνισμού , και ίσως υπάρξει ελπίδα επιστροφής στις ρίζες μας . Να πάψουμε επί τέλους να είμαστε Ρωμιοί και να ξαναγίνουμε Έλληνες .
*
Edited by - Sesostris on 16/04/2010 23:05:02
Edited by - Sesostris on 16/04/2010 23:07:46
Πληροφοριακα,καθαρά...Για να καταλαβαινεις τη διαφορά...
Οι μοναδικοί σοβαροί μεταφραστές που γεννήθηκαν ΠΟΤΕ στη γη ήταν οι Ο΄ οι οποίοι μετέφρασαν ΤΕΛΕΙΑ το αρχικό κείμενο το οποίο ήταν στα αρχαία εβραϊκά μια γλώσσα με μηδαμινή συσχέτιση με την αρχαία ελληνική; Και εμείς σήμερα είμαστε ανίκανοι να κάνουμε μια ΑΠΟΔΟΣΗ και όχι ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ; Και διαχωρίζω τους όρους μετάφραση και απόδοση λόγω της αυτονόητης σύνδεσης της Νέας Ελληνικής με την Αρχαία ελληνική γλώσσα, με την πρώτη να είναι άμεσο τέκνο της δεύτερης...
Συμφωνώ στο ότι πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν να καταλαβαίνουν τα αρχαία ελληνικά. Καλλιεργεί τη σκέψη. Βασικά ο σκοπός της κλασσικής παιδείας θα έπρεπε να είναι αυτός ακριβώς αντί να καψωνιάζουν τα παιδιά να βρουν το υποκείμενο και το αντικείμενο και τους χρόνους του λύω,να έχουν τους εξής 2 στόχους: 1. Να μπορούν να καταλαβαίνουν στοιχειωδώς τουλάχιστον οποιοδήποτε αρχαίο κείμενο και 2. Να μπορούν να αντιλαμβάνονται τα νοήματα, τα συμπεράσματα να μην κάνουν δηλαδή μια μηχανική μετάφραση σαν το babel fish αλλά να γίνεται κτήμα τους η γνώση και να την έχουν εφόδιο στη ζωή τους. Πχ η Αντιγόνη έθεσε και απάντησε το ζήτημα του "νόμιμου ή ηθικού" εδώ και 2500 χρόνια.
Το πρόβλημα μας δεν είναι ότι είμαστε ρωμιοί(ρωμαίοι δηλαδή όπως αποκαλούσαν τους εαυτούς τους οι Βυζαντινοί) αλλά είμαστε ακόμα ΡΑΓΙΑΔΕΣ...
quote:
Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα φίλε Γιάννη .
Σωτήρη μου, ακριβώς γι' αυτό έγραψα ότι διαβάζουν τη "μετάφρση" και νομίζουν ότι διαβάζουν την π. διαθήκη ή τα ευαγγέλια. Τελικά γνωρίζουν το χριστιανισμό του κάθε "μεταφραστή".
Το αντίτυπο της κ. διαθήκης, που έχω, είναι "μετά συντόμου ερμηνείας" του Τρεμπέλα και γνωρίζεις τι λέει στην αριστερή σελίδα και τι στη δεξιά.
Για γέλια και κλάματα...
quote:
Όχι φίλε μου καλύτερα να μάθουν τα παιδιά μας καλά τα αρχαία Ελληνικά για να μπορούν να διαβάζουν το πρωτότυπο
Συμφωνώ απόλυτα, αλλά το βρίσκω πολύ ρομαντικό, αν ερμηνεύσουμε τις προθέσεις της πολιτείας για την παιδεία και η καθημερινότητα είναι έτσι δομημένη ώστε να μην αφήνει κανένα νέο να ασχοληθεί μ' αυτό, εξωσχολικά!!
Α... με την ευκαιρία ο τρεχα.... σου έμαθε μερικά πράγματα, παρακάτω.
Έμαθες ότι αυτό που ανέφερες είναι ποίημα, ότι το ποίημα δεν είναι κείμενο, ότι αν μεταφράσεις ποίημα έχεις δικαίωμα να βάζεις όποια σάλτσα γουστάρεις, σε αντίθεση με το κείμενο, όπου απαγορεύεται...
Τι άλλο θέλεις;;;
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Και εμείς σήμερα είμαστε ανίκανοι να κάνουμε μια ΑΠΟΔΟΣΗ και όχι ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ;
Φίλε άγγελε, ο Sesostris δεν είπε ότι είμαστε ανίκανοι, αλλά ότι θα "μεταφραστούν" από επαγγελματίες χριστιανούς τύπου Τεμπέλα και δεν θα έχει καμμία σχέση η "μετάφραση" με το αρχαίο κείμενο και δεν έχει άδικο, βέβαια.
quote:
Και διαχωρίζω τους όρους μετάφραση και απόδοση...
Συμφωνούμε απόλυτα σ' αυτό και γι' αυτό κι εγώ χρησιμοποιώ τον όρο "απόδοση".
quote:
Το πρόβλημα μας δεν είναι ότι είμαστε ρωμιοί(ρωμαίοι δηλαδή όπως αποκαλούσαν τους εαυτούς τους οι Βυζαντινοί) αλλά είμαστε ακόμα ΡΑΓΙΑΔΕΣ...
Φίλε μου, εγώ θεωρώ ότι είμαστε Έλληνες εν υπνώσει...
Που θα πάει όμως......
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Am I right,or Am I right;
Για να μαθαίνεις λίγα πράγματα κι εσύ,μαζι με κάποια ....ιδιαίτερα, εδώ μέσα......
Όσο για τις μεταφράσεις, έχω την ίδια γνώμη με τον Σεσότρις,δεν υπάρχει άλλο μέλλον, απο την απολυτη γνώση της ελληνικής...Και δεν το λεω κινουμενος συναισθηματικά....
Αλλά,καλά είναι να φροντίζουμε να κρατάμε, ένα επιπεδο,γιατί,έτσι μπορείς να αντιμετωπισεις, ότι έρθει...Σαν κάφρος, δεν έχεις και πολλές ελπίδες...
Έτσι,η Αγία Γρ5αφή και τα άλλα κείμενα,πρέπει να διαβάζονται στο πρωτότυπο,για να μένει αιώνια, όπως και ειναι η ομορφιά τους...
quote:
Δεν είμαστε Έλληνες όπως οι πρόγονοι μας Γιάπετ. Φέρουμε το βαρύ όνομα τους αλλά στη νοοτροπία είμαστε ραγιάδες. Σκέψου συμπεριφορές, ακόμα και το όνομα τους παραμένει ίδιο πχ ρουσφέτι. Σκέψου τις αξίες που έχουμε, σκέψου τη σχέση κράτους Εκκλησίας. Όσα χρόνια μείναμε υπόδουλοι, άλλα τόσα χρόνια ελευθερίας θα χρειαστούμε για να πάψουμε να είμαστε ραγιάδες.
Όταν θα έρθει η ώρα και όλοι καταλάβουν με οδυνηρό τρόπο , τα λάθη και και τα ψέμματα των όσων θεωρούσαν "λογικά και ζωο-σωτήρια" ... τότε θα σημάνει η ώρα της ουσιαστικής απελευθέρωσης του ανθρώπου απο τα Καυδιανά δίκρανα του εναγκαλισμού απο ψεύτικες προσδοκίες ... !
soul
quote:
Επειδή τυγχάνω ποιητής, απο παιδί, ΄φίλε μου Γιάπετ, ατύχησες και πάλι, γιατι, ποιητική αδέια, έχουμε με το πως βάζουμε τις λέξεις,για να κάνουν ρίμα, ή αρμονία...Επειδή το ποίημα,έχει διαφορετική απήχηση, απο ότι το κείμενο, στην καρδιά και την ψυχή, παρά στον νού,οπως το κείμενο....
Μπορείς, έστω για μια φορά, να απαντήσεις συγκεκριμένα σε συγκεκριμένο ερώτημα;;;
Ποιος σου ζήτησε να εξηγήσεις τι είναι η ποιητική αδεία (και δεν είναι κι αυτό που λες);;;
Και τι σχέση έχει αν το ΚΕΙΜΕΝΟ είναι πεζογράφημα, άμετρη ή έμμετρη ποίηση, με το νόημα;;;
Για απόδοση, αρχαίων κειμένων, στη σημερινή Ελληνική μιλάμε.
Σαν… ποιητής ίσως να γνωρίζεις.
Δεν έχουν νόημα τα… ποιήματα;;
Δεν μιλάω για τα δικά σου αλλά γενικώς;;;
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Δεν είμαστε Έλληνες όπως οι πρόγονοι μας Γιάπετ.
Δεν έχουμε καμμία διαφορά απ’ τους προγόνους μας, φίλε μου.
Έγραψα ότι είμαστε Έλληνες, σε λήθαργο.
Επιμένω ότι δεν χάνεται αυτό, άσχετα αν βρίσκεται στην επιφάνεια ή όχι και έχει αποδειχθεί σε ανύποπτες χρονικές στιγμές.
Τώρα γι’ αυτό που λες, περί ραγιαδισμού, είναι πολύ μεγάλο θέμα και η ιστορία, σε μεγάλο βαθμό, καταδεικνύει αίτια και αφορμές.
Αναλογίσου μόνο, πόσες φορές ο Ελληνισμός (σαν ιδεώδες) κυνηγήθηκε με στόχο την πλήρη εξόντωσή του και όμως… υπάρχει!!!
Αλλοίμονο σ’ αυτούς που θα βρεθούν απέναντί του… κάποτε.
Μεγάλο θέμα, όμως φίλε και για … αλλού.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
IndustrialAngel
quote:
Δεν είμαστε Έλληνες όπως οι πρόγονοι μας Γιάπετ.Δεν έχουμε καμμία διαφορά απ’ τους προγόνους μας, φίλε μου.
Έγραψα ότι είμαστε Έλληνες, σε λήθαργο.
Επιμένω ότι δεν χάνεται αυτό, άσχετα αν βρίσκεται στην επιφάνεια ή όχι και έχει αποδειχθεί σε ανύποπτες χρονικές στιγμές.
Τώρα γι’ αυτό που λες, περί ραγιαδισμού, είναι πολύ μεγάλο θέμα και η ιστορία, σε μεγάλο βαθμό, καταδεικνύει αίτια και αφορμές.
Αναλογίσου μόνο, πόσες φορές ο Ελληνισμός (σαν ιδεώδες) κυνηγήθηκε με στόχο την πλήρη εξόντωσή του και όμως… υπάρχει!!!
Αλλοίμονο σ’ αυτούς που θα βρεθούν απέναντί του… κάποτε.
Μεγάλο θέμα, όμως φίλε και για … αλλού.
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Μμμμ...μεγάλες κουβέντες είπες φίλε μου ... το θέμα είναι ότι συμφωνώ μαζί σου!!!
soul