- Έρευνα του Δημήτρη Σκουρτέλη πάνω στην Αρχαία Ελληνική Θρησκεία - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:Δηλαδή αν πω κι εγώ ότι είμαι το άστρο της αυγής το πρωινό, είμαι το άστρο της αυγής το πρωινό, ή θα μου φορέσετε ανάποδο σακάκι;
Ωωωχχχ!!!! Κάτι μου θύμησες τώρα….για ρώτα τους χριστιανούς…σε πιο ευαγγέλιο…ή μήπως στην αποκάλυψη ο Χριστός λέει : ‘’ Είμαι το άστρο της Αυγής το πρωινό ‘’ ???

quote:Απλά αναρωιέμαι - αφού σ'ενδιαφέρει τόσο γιατί δεν ανοίγεις θέμα - αντί να γεμίζεις άχρηστα πράγματα ένα θέμα που δε φαίνεται να σ'ενδιαφέρει;quote:Δηλαδή αν πω κι εγώ ότι είμαι το άστρο της αυγής το πρωινό, είμαι το άστρο της αυγής το πρωινό, ή θα μου φορέσετε ανάποδο σακάκι;
Ωωωχχχ!!!! Κάτι μου θύμησες τώρα….για ρώτα τους χριστιανούς…σε πιο ευαγγέλιο…ή μήπως στην αποκάλυψη ο Χριστός λέει : ‘’ Είμαι το άστρο της Αυγής το πρωινό ‘’ ???
quote:Από τη δική μου την πλευρά μου είναι αδιάφορη η "ηθικολογική" διάσταση των διαφόρων θεοτήτων. Δηλ. κι αν ήταν κι αν δεν ήταν - οι αρχαίοι έτσι τους δεχόταν - κι αφού δεν πείραζε εκείνους γιατί να πειράξει εμένα. Νομίζω ότι 'χάνει' το θέμα όταν πάει κανείς να αξιολογήσει θεότητες έτσι.
Για χάρη της κουβέντας, ας δεχτούμε πως ο Δίας ήταν έκφυλος και μήκουλας, η Αφροδίτη τσουλί, ο Απόλλωνας καταστροφέας, ο Άδης σατανάς, η Αθηνά τζόρας και πάει λέγοντας.
Με αυτό το υπόβαθρο ως εμφανή θρησκεία(και το τοποθετώ έτσι, γιατί άλλη ήταν η κοσμολογική-κοσμογονική θέαση των προγόνων μας), τί είδους ελευθερίες και εναύσματα δόθηκαν για την ανάπτυξη του ανθρώπινου πνεύματος?
Αντίστοιχα, προγενέστερα και μεταγενέστερα, έχουμε κάτι παρόμοιο, ορμώμενο ή/και αλλοθιδοτούμενο από κάποια θρησκεία?There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
quote:
Νομίζω ότι 'χάνει' το θέμα όταν πάει κανείς να αξιολογήσει θεότητες έτσι.
Αυτό κατάλαβες από την τοποθέτησή μου?
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
![]()
Κι εσύ αυτό κατάλαβες?
1) Νομίζεις πως ο Σκουρτέλης είναι ανθέλληνας. Είναι ελληναράς του κερατά, γιατί μιλάει για πρωτοελληνική θρησκεία της Γης που αλώθηκε από την εισαγώμενη ολύμπια λατρεία. Ισχύει δεν ισχύει αυτό, είναι πάντως ελληναράς.
2)Νομίζεις πως στόχος μου είναι να δείξω ότι ο Απόλλωνας είναι κακός, για να δικαιολογήσω τον Θεό μου Γιαχβέ/Ιεχωβά. Αυτό θα ήταν αδύνατο, ειδικά αν πιστεύω πως ο Απόλλωνας έχει πολλά χαρακτηριστικά του Γιαχβέ.
Αντιθέτως, στόχος μου είναι να δείξω πως οι ελληνικές θεότητες δεν μοιράζουν λουλούδια, ούτε είναι επιεικείς με τους αμαρτωλούς, αλλά είναι ΕΞΙΣΟΥ τιμωροί όπως ο Γιαχβέ. Δεν λέει ο Δίας "Δε βαριέσαι, ας τους αφήσουμε να κάνουν ότι θέλουν", αλλά στέλνει τον κεραυνό του και όποιον πάρει ο χάρος. Το ίδιο και ο Απόλλωνας, στέλνει τα βέλη του(βέλος = ιός).
Υ.Γ Σχετικά με αυτό που είπες για εχθρικά στρατεύματα, ποιο είναι το εχθρικό στράτευμα για τον Απόλλωνα στην Ιλιάδα;
Ήλιος, Ελ, έλος, βέλος, ελονοσία.
Και ο χριστιανός μυθογράφος Φουλγέντιος διασώζει την παράδοση πως ο Απόλλωνας ετυμολογείται από το "απόλλυμι", διότι η καταστρεπτική θερμότητα του Ήλιου ρουφάει τον ζωτικό χυμό των πράσινων φυτών και τα ξεραίνει.
Βέβαια, όταν κάνει κρύο οι αχτίνες του είναι γλυκές και είναι αναζωογονιτικός. Τον καύσωνα όμως τα βέλη του σκοτώνουν. Και σε ηθικό επίπεδο, ο Ήλιος είναι το φως που οδηγεί στην αλήθεια, διατρυπώντας το σκότος της αβεβαιότητας.
Ήταν περήφανοι και εγωιστές.
Άλλες φορές αρκούνταν στα λίγα και άλλες φορές τα ήθελαν όλα.
Ήταν μονοθειστές και πολυθειστές.
Ήταν ειρηνιστές και φιλοπόλεμοι.
Ήταν άθεοι και ένθεοι.
Ήταν ήρωες και εφιάλτες.
Ήταν πολλά φύλα και ένα.
Ήταν δημοκράτες και μη.
Εκείνοι ήταν ,ήταν, ήταν....
Δεν πιστεύω να διαφωνεί κανείς με τα παραπάνω δίπολα ε?
Σας έχω ευχαριστημένους όλους,ναι?
Η συνισταμένη των παραπάνω, τους έφερε στην κορυφή των επιτευγμάτων του ανθρωπίνου είδους.Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
Εμείς πότε θα γίνουμε,γίνουμε,γίνουμε....?
Ας τους μελετήσουμε,με κριτήριο τα αποτελέσματα που έφεραν για την ανθρωπότητα.Άθελα ή ηθελημένα.
Η συνταγή υπάρχει.
Μένει να διαλέξουμε αν θα την κοιτάμε στα δόντια ή θα την χρησιμοποιήσουμε....
Μήπως σας φαίνεται ελληναράδικο κι αυτό? Λέω μήπως...
Αν όχι,ας μπούμε όλοι από την ίδια μεριά της ασπίδας.
Κι ας τη βαστάει ο καθένας από μας με όση δύναμη κατέχει.
Μικρή ή μεγάλη.
Και τότε θα γίνουμε,γίνουμε,γίνουμε.Μαζί μωρέ.
την καλησπέρα μου
Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.
Ο Ελληναράς αναπολεί το παρελθόν του, επειδή το παρόν του το έκανε...
Εγώ λέω να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ αυτό που ΘΕΛΟΥΜΕ να σημαίνει Έλληνας.
Edited by - Πύρινος on 11/09/2013 20:55:05
Νομίζω ότι αυτό :
quote:
ας μάθουμε πρώτα ελληνικά
το καλύπτω με αυτό:
quote:
Ας τους μελετήσουμε
Έτσι δεν είναι; ![]()
Πύρινε,
quote:
Ας στρωθούμε στη δουλειά
Ναι.
Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.
quote:
Ο Ελληναράς αναπολεί το παρελθόν του, επειδή το παρόν του το έκανε...
Θα διαφοροποιηθώ ελαφρώς. Ο Ελληναράς αναπολεί το παρελθόν του, χωρίς να το γνωρίζει, χωρίς να επιθυμεί να το γνωρίσει, χωρίς να προσπαθεί έστω κατ' ελάχιστον να το γνωρίσει, π.χ. μέσω της γλώσσας και της ιστορίας του.
Ορθώς. Μάλλον είμαι πέραν του δέοντος θυμωμένος.
quote:Μ'ένα ανοησίες δεν ξεμπερδεύεις χωρίς στοιχεία...quote:
Πουθενά δεν τον λέει καταστροφέα ο Ομηρος panpam...
quote:Ανοησίες.
το Σμινθεύς σε κάποια "πόλη" Σμίνθος (που πάλι ποντίκι σημαίνει) αλλά δεν αιτιολογήται καλά (και τέτοια πόλη - αν και διόλου απίθανο να υπήρχε - είναι μάλλον άγνωστη).
Ο Στράβων αναφαίρει πολλά μέρη με αυτό το όνομα.
Το "Σμινθεύς" δεν σημαίνει καταστροφέας.
Αλλοι υποστηρίζουν ότι το προσωνύμιο προέρχεται από το "Σμινθροφθόρος", δηλαδή καταστοφέας των ποντικιών.
Από τα σχόλια του "ΚΑΚΤΟΣ".
Εκτός από το προσωνύμιο, γνωρίζεις κάποια καταστροφή του Απόλλωνος;
- έτσι το κατανοούσαν στην αρχαιότητα σμίνθος=ποντίκι (Κρητική λέξη, πουθενά φθορά! και όντως στέλνει ασθένεια την Ιλιάδα - ο Αρίσταρχος αιώνες μετά πρότεινε πρώτος την πόλη αλλά κανέναν αρχαίο δεν πείραζε η παρομοίωση με ποντίκι!
- ο πνιγμένος κρατιέται απ'τα μαλλιά!
quote:Μ'ένα ανοησίες δεν ξεμπερδεύεις χωρίς στοιχεία...quote:
Πουθενά δεν τον λέει καταστροφέα ο Ομηρος panpam...
quote:Ανοησίες.
το Σμινθεύς σε κάποια "πόλη" Σμίνθος (που πάλι ποντίκι σημαίνει) αλλά δεν αιτιολογήται καλά (και τέτοια πόλη - αν και διόλου απίθανο να υπήρχε - είναι μάλλον άγνωστη).
Ο Στράβων αναφαίρει πολλά μέρη με αυτό το όνομα.
Το "Σμινθεύς" δεν σημαίνει καταστροφέας.
Αλλοι υποστηρίζουν ότι το προσωνύμιο προέρχεται από το "Σμινθροφθόρος", δηλαδή καταστοφέας των ποντικιών.
Από τα σχόλια του "ΚΑΚΤΟΣ".
Εκτός από το προσωνύμιο, γνωρίζεις κάποια καταστροφή του Απόλλωνος;
- έτσι το κατανοούσαν στην αρχαιότητα σμίνθος=ποντίκι (Κρητική λέξη, πουθενά φθορά! και όντως στέλνει ασθένεια την Ιλιάδα - ο Αρίσταρχος αιώνες μετά πρότεινε πρώτος την πόλη αλλά κανέναν αρχαίο δεν πείραζε η παρομοίωση με ποντίκι!
- ο πνιγμένος κρατιέται απ'τα μαλλιά!
Δες τι γραφουν τα σχλολικα ενχειριδια
για τους 38-39 .
αργυρότοξε... Σμινθέα: το επίθετο αργυρότοξος (= με ασημένιο τόξο) αποδίδεται σταθερά στον Απόλλωνα (βλ. σχόλ. στ. 22), γιο του Δία και της Λητώς· γενικά τα αντικείμενα των θεών ήταν κατασκευασμένα από πολύτιμα μέταλλα. Η Χρύση και η Κίλλα ήταν πόλεις της Μυσίας, στον Αδραμυττινό κόλπο της Μ. Ασίας, όπου τιμούσαν τον Απόλλωνα. Στη Χρύση, μάλιστα, του απέδιδαν το επίθετο Σμινθεύς (βλ. σχόλ. στ. 10).
Υσ:τελικα αυτος που πνιγεται (κατα εσενα) ειναι απέξω...
...Δες τι γραφουν τα σχλολικα ενχειριδια
για τους 38-39 .
αργυρότοξε... Σμινθέα: το επίθετο αργυρότοξος (= με ασημένιο τόξο) αποδίδεται σταθερά στον Απόλλωνα (βλ. σχόλ. στ. 22), γιο του Δία και της Λητώς· γενικά τα αντικείμενα των θεών ήταν κατασκευασμένα από πολύτιμα μέταλλα. Η Χρύση και η Κίλλα ήταν πόλεις της Μυσίας, στον Αδραμυττινό κόλπο της Μ. Ασίας, όπου τιμούσαν τον Απόλλωνα. Στη Χρύση, μάλιστα, του απέδιδαν το επίθετο Σμινθεύς (βλ. σχόλ. στ. 10)...
Δεν προέρχεται από το ρήμα "απόλλυμι", όπως ο γελοίος Σκουρτέλης και ο κάθε Σκουρτέλης, ποθούν...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:Γεγονός είναι ότι υπάρχουν διάφορες ετυμολογίες και καμιά δεν έχει τέτοια θεμελίωση ώστε να μπορεί να ρίχνει τις άλλες. Γι'αυτό και για το θέμα δεν κρατώ το Απόλλων από το απόλλυμι αλλά άλλα επίθετα "σμινθευς", "ούλιος" που δείχνουν ότι οι αρχαίοι κατανοούσαν τη θεότητα αυτή ως έχουσα και τέτοια πλευρά - άσχετα με την ετυμολογία του ονόματος. Πιο 'συναρακτική' (γι'αυτό και επιμελώς αποκρυβόμενη από πολυθεϊστές σήμερα) μου φαίνεται η ετυμολογία του Πλωτίνου και των Πυθαγόριων πριν από αυτόν (αλλά και ο υπαινιγμός του Σωκράτη στις τελευταίες παραγράφους πριν πιει το κώνειο, προς την ίδια κατεύθυνση).
Ο Πλάτων, στον "Κρατύλο" δίνει ετυμολογική ερμηνεία, του ονόματος ΑΠΟΛΛΩΝ η οποία δεν έχει σχέση με καταστροφές και τέτοια.Δεν προέρχεται από το ρήμα "απόλλυμι", όπως ο γελοίος Σκουρτέλης και ο κάθε Σκουρτέλης, ποθούν...
...