ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΒΡΟΥΤΟΣ - - Κινηματογράφος -

- Ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΒΡΟΥΤΟΣ - - Κινηματογράφος -

LOGOS36 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
BartimaeusΜέλος
27/05/2007, 02:29:28
quote:
Trainman:
Επίσης θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να δεις και το άλλο: Στις όποιες διαπραγματεύσεις για τον πατριαρχικό θρόνο, οι Πατριάρχες, ούτε το πάνω χέρι είχαν, ούτε καν ισότιμα δεν συμμετείχαν. Το πού θα «έδειχνε την εύνοιά του ο Γρηγόριος» ήταν απολύτως, ή σχεδόν καθόλου σημαντικό. Σημαντικότερο ήταν ποιος θα έδειχνε τη δική του εύνοια στον Γρηγόριο…
Δεν διαφωνώ μ' αυτό που λες, άλλωστε στη σεσηπασμένη οθωμανική διοίκηση, όπου οι αποκεφαλισμοί ανωτάτων αξιωματούχων και οι δημεύσεις των περιουσιών τους ήταν σχεδόν ενταγμένες στον ετήσιο προϋπολογισμό, ένα από τα «αιμοδοτικά» προγράμματα της οικονομίας της -όπως έχεις ήδη καταθέσει- ήταν και οι «αλλαξοκωλιές» στον πατριαρχικό θρόνο! Ωστόσο αναρωτιέμαι πόσο ανιδιοτελείς ήταν οι διάφορες «ευγενείς» χορηγίες για το μπαξίσι του Μεγάλου Βεζύρη...

Άραγε οι υποψήφιοι Πατριάρχες επαιτούσαν από πόρτα σε πόρτα ή οι ευγενείς χορηγοί συνωστίζονταν έξω απ' το γραφείο του κλωτσομπουνηδόν;

Αλλά το αφετηριακό μου ερώτημα είναι άλλο: Πώς ένας ισχυρός μεν αλλά ανομοιογενής οικονομικός παράγοντας, ποικίλης γεωγραφικής και εθνικής προέλευσης, που συρρέει κατά κύματα στην Κωνσταντινούπολη για εμπορικούς κυρίως λόγους, καταφέρνει τελικά να συσπειρωθεί και να μεταμορφωθεί από έναν εσμό εμποροραγιάδων - κοινωνικοταξικά άσχετων με την πάλαι ποτέ επιφανή αριστοκρατία της Πόλης- σε σημαντικότατο πολιτικό παράγοντα, όχι μόνο των υπόδουλων Ρωμηών αλλά και της ίδιας της οθωμανικής αυτοκρατορίας;

Προφανώς, πρέπει να υπάρχει ένας άξονας συσπείρωσης αυτού του συνονθυλεύματος, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι de facto "εθνικός". Επομένως το κέντρο αναφοράς τους δεν είναι φυλετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υφίστανται ενοποιητικοί δεσμοί, που προσδίδουν στο σύμφυρμα αυτό μια "ταυτότητα" πέρα και υπεράνω των εθνικών διακρίσεων και των εθνοτικών διαφορών, που (διαπιστωμένα) ενυπάρχουν στα μέλη του. Και βέβαια υπαινίσσομαι την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, τον θεμελιώδη συνεκτικό δεσμό που, χάρη στον οικουμενικό της χαρακτήρα, συνείχε τα έθνη και τις εθνότητες στη χιλετή τους συνύπαρξη εντός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και τώρα πλέον στο Ρουμ μιλέτι.

Ένα λοιπόν το κρατούμενο, ο άξονας συνοχής και συσπείρωσης, η ορθόδοξη πίστη (χωρίς ωστόσο να απολυτοποιούμε το βαθμό συνοχής της). Δύο, ο θεσμικός φορέας αυτής της οικουμενικής πίστης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τρία, αν η κότα γεννά το αυγό (που είναι βέβαιο), κάποιος από τους δύο, Πατριαρχείο και Φαναριώτες, πρέπει οπωσδήποτε να είχε το πάνω χέρι - όχι στη διαπραγμάτευση του πατριαρχικού θρόνου (αυτό θεωρώ πως ήταν απλά η εξόφληση του προηγηθέντος «δανείου») αλλά πολύ νωρίτερα ήδη, στην αφετηρία αυτής της σχέσης...

Στην εκκίνηση λοιπόν το ποιος ασκούσε εξουσία στο πλαίσιο της δοτής «εθναρχίας» και ποιος προσπαθούσε να προσεταιρισθεί ποιον, για να αποσπάσει ένα μερίδιο εξουσίας και να προσεγγίσει κάποιο άλλο ανώτερο, είναι κατανοητό και προφανές νομίζω. Όπως κατανοητή πρέπει να είναι η ευγενής αυτή προσφορά του Πατριαρχείου και οι ευεργετικές επιπτώσεις της για την «προκοπή» του Γένους...

Και μπορεί εσύ, αγαπητέ Ανδρέα, λόγω της διαλεκτικής σου έφεσης [...] να βλέπεις ή να υπονοιάζεσαι παντού αντιθέσεις και συγκρούσεις, προσωπικά εγώ στη συγκρότηση και διαμόρφωση αυτής της σχέσης διαβλέπω μια βάση «συναλληλίας» και συνεξαρτήσεων, που τη θεωρώ σαν μια πρόδρομη μορφή των σημερινών σχέσεων πολιτείας - εκκλησίας (όχι βέβαια της περιόδου ΠΑΣΟΚ, αλλά υπό τη σημερινή διακυβέρνηση της ΝΔ... )

quote:
Trainman:
Υποψήφιοι Πατριάρχες υπήρχαν σωρό. Άνθρωποι που να μιλάνε έξι γλώσσες όπως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (παππούς) και που να μπορούν να συνομιλούν με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Αυστρίας ή της Ρωσίας, υπήρχαν πάρα, μα πάρα πολύ λίγοι…
Αν λοιπόν το Πατριαρχείο χρειαζόταν οπωσδήποτε ανθρώπους, κληρικούς ή λαϊκούς, που να μιλάνε, εκτός από τα λατινικά, τουλάχιστον άλλες πέντε-έξι γλώσσες, θα μπορούσε είτε να τους εκπαιδεύσει είτε απλά να τους... παραγγείλει! Και πιστεύω πως με κάποιους από τους Φαναριώτες έπραξε και τα δύο (εκτός κι αν θεωρείς πως όλοι οι Φαναριώτες ήταν ευκατάστατοι και ιδίοις εξόδοις σπουδαγμένοι, ειδικά οι εκ Πελοποννήσου αφιχθέντες, και πως το Πατριαρχείο δεν είχε την οικονομική ευρωστία ή κι αν δεν την είχε, δεν θα έβρισκε τους πόρους για κάτι τέτοιο!...).
quote:
Trainman:
Υ.Γ.: [...] Αλήθεια, γιατί ήταν δωσίλογος ο Τζαβέλας;
Ένα τριαξονικό βιβλία έχεις διαβάσει, βρε Ανδρέα, στα απομνημονεύματα του Γέρου «κλάταρες»; Τέλος πάντων...

Δεν εννοούσα τον πεθερό του Γενναίου αλλά τον Κωνσταντή Δουράκη, πεθερό της μιας από τις τρεις θυγατέρες του Κολοκοτρώνη. Η ρετσινιά, την οποία προανάφερα σε άλλο σχόλιο, του Κολοκοτρώνη για τους Μανιάτες ελέχθη εξαιτίας της απληστίας του συμπέθερού του: «Οι Μανιάται λησμονούν όλα δια τα γρόσια». Ειρήσθω ότι η επικήρυξη του Γέρου είχε φτάσει τις 50.000 γρόσια! Πειρασμός τεράστιος, για «λεφτά» αισθήματα ανάμεσα σε συμπεθέρους....

Φυσικά η ρετσινιά, ως γενικευμένη, είναι αυτονόητα άδικη, αλλά και για ένα πρόσθετο λόγο επίσης, επειδή αυτός που βοήθησε τελικά τον Κολοκοτρώνη, να ξεγλιστρήσει από τη φάκα που του έστησε ο συμπέθερός του, ήταν ο αδερφός του τελευταίου, δηλαδή Μανιάτης κι αυτός! Αλλά ο συμπαθέστατος μεν, πλην όμως «χοντρόπετσος» Γέρος δεν μπαίνει στον κόπο να αναφέρει ούτε καν το όνομά του! Λες να μη το γνώριζε;

Αλλά τον δικαιολογώ: όποιος καεί στο γάλα, ...«ξεχνά» και το γιαούρτι!

quote:
Trainman:
Υ.Γ.: Χαίρομαι που ανασκευάζεις τα όσα μέσα στον ρεβανσισμό σου καταλόγισες στον Κολοκοτρώνη.
Σε κάποια πράγματα, Ανδρέα, ακόμη κι όταν είναι να υπερασπιστώ όχι απλά την άποψή μου αλλά τον θιγμένο εαυτό μου, είτε βαριέμαι ν' απαντήσω κυρίως λόγω περιορισμένου χρόνου είτε με «ρίχνουν» ψυχολογικά οι πρόσθετες κι εν πολλοίς περιττές εξηγήσεις, που συχνά καταλήγουν και σε παρεξηγήσεις:

Τα όσα λοιπόν, μέσα στο ρεβανσισμό μου για τις προκλήσεις του Επαίτη, διατύπωσα εις βάρος του Κολοκοτρώνη, χρειάζονταν μόνο μια απλή αναδιατύπωση περί «δωσιλογισμού» (σε εισαγωγικά) κι όχι ανασκευή της άποψής μου για τον Κολοκοτρώνη. Την άποψή μου την εξέφρασα, όταν είχα αποκαλέσει λίγο νωρίτερα τον Γέρο «Ρωμιό» και «λεβέντη Έλληνα», κατηγορήματα πάνυ αταίριαστα, νομίζω, σε έναν οποιονδήποτε δωσίλογο (χωρίς εισαγωγικά)...

Δοθείσης ήδη της ευκαιρίας, εξηγούμαι και για το πρόσφατο παρελθόν, όταν στο thread για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο με είχες περίπου εγκαλέσει για ασέβεια προς το πρόσωπο του αγ. Αυγουστίνου, ενώ εγώ είχα αφήσει απλά έναν υπαινιγμό για τη θεολογία του και μόνο, και όχι για το πρόσωπο του ίδιου του αγίου. Και είναι γνωστό, ότι η θεολογία του Αυγουστίνου -διαδεδομένη στον καθολικισμό- αμφισβητήθηκε από ορθόδοξη θεώρηση. Το επισημαίνω από ευαισθησία και μόνο, έστω βραδυφλεγή, σε θέματα πίστης. Να μη μένουν τέτοιες σκιές, τουλάχιστον...

Εν πάσει περιπτώσει, ας μη χάνουμε το δάσος για το δέντρο... Συνέχισε το θέμα, με όσο πιο άνετο ρυθμό μπορείς. Εμένα μου έτυχαν «αβαρίες», τρία σερί ολονύχτια ξενύχτια σε νοσοκομείο κι επιπρόσθετα εργασιακά άχθη, γι' αυτό και αραίωσα.... Με τα σχόλιά σου, επί του θέματος, σοβαρές διαφωνίες δεν έχω, αλλά κάποιες παρατηρήσεις, σχόλια, επισημάνσεις, διευκρινιστικές απορίες ίσως, ναι. Διάθεση συμμετοχής, όπως βλέπεις έχω. Ελπίζω να βρω και το χρόνο.

--------
ΥΓ_1. Αν μπορέσεις να βρεις το σύγγραμμα του Γεωργίου Λάϊου: «Ανέκδοτες επιστολές και έγγραφα του 1821: Ιστορικά ντοκουμέντα από τα αυστριακά αρχεία», Αθήνα, εκδ. Δίφρος 1958, έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Γρηγόριο και για τον «αφορισμό». Έχω κάποια σχετική πληροφόρηση, αλλά για μένα είναι σχεδόν αδύνατο να βρω το βιβλίο αυτό...

ΥΓ_2. Στα όσα ισχυρίζεσαι για την (μη) αγιότητα του Γρηγορίου έχεις κάποιο άδικο. Προς το παρόν, σου λέω μόνο ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία το πρωτεύον είναι η αναγνώριση και η αποδοχή της αγιότητας από την εκκλησιαστική συνείδηση, από τον ίδιο τον πιστό λαό, και το τελευταίο η γραφειοκρατική επικύρωση της αγιότητας από τη Διοίκηση της Εκκλησίας, που απλά επισημοποιεί και γνωστοποιεί το γεγονός της ύπαρξης ενός τοπκού αγίου και στις υπόλοιπες εκκλησίες. Αυτός γενικά είναι ο κανόνας της Εκκλησίας. Οι εξαιρέσεις άλλη φορά, όταν μας προκύψουν...

Πάντως σε κάθε περίπτωση η αγιοποίηση αποβλέπει στη δημιουργία προτύπων, έχει δηλαδή παιδαγωγικό χαρακτήρα. Όπως επεσήμανες κι εσύ, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι άγιοι που είναι παντελώς άγνωστοι σε μας, γνωστοί όμως σε Εκείνον...

ΥΓ_3. Δεν με ενδιαφέρει εδώ η αγιοποίηση του Πατριάρχη, αλλά η ιστορική του δικαίωση στη συνείδησή μας ως Νεοελλήνων.

ΥΓ_4. Τα δυο τελευταία σχόλιά σου, υπόψιν, ακόμα δεν έχω προλάβει να τα διαβάσω.

© unregistered essence

27/05/2007, 03:37:33
quote:
Trainman
1) Οι Πατριάρχες δεν ασκούσαν εξωτερική πολιτική - και στα πολιτικά ζητήματα ευθυγραμμίζονταν με την κυρίαρχη γραμμή της ελληνικής αριστοκρατίας του Φαναρίου, πολλά από τα μέλη της οποίας κατάγονταν από μεγάλους βυζαντινούς οίκους.

4) Η αριστοκρατία του Φαναρίου, ήταν ευθέως συνδεδεμένη με ξένες κυρίαρχες δυνάμεις με τις οποίες βρισκόταν σε συνεννόηση.

5) Η συνεννόηση αυτή αφορούσε κατ’ αρχήν τα συμφέροντα της Τουρκίας και την εδαφική ακεραιότητά της

Είναι πράγματι παράξενο το ότι φτάσαμε σε 26 σελίδες για να καταλήξουμε στο αυτονόητο: Οτι ο Πατριάρχης ευθυγραμμιζόμενος με την αριστοκρατία του Φαναρίου είχε από κοινού σαν μέλημα τα συμφέροντα της Τουρκίας. Κάτι που αλλωστε το απέδειξε τόσο ο Γρηγόριος πασάς ο Ε΄ 23 χρόνια πριν την έναρξη της επανάστασης όσο και οι προκάτοχοι και οι διάδοχοί του (και το αποδεικνύουν ακόμη).

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης έχασε όλες τις επαρχίες του που ανεξαρτητοποιήθηκαν καθώς τα νέα κράτη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία) προχώρησαν στη δημιουργία αυτοκέφαλων εκκλησιών, καθώς γνώριζαν πως η εκκλησιαστική εξάρτηση από το τουρκικό πατριαρχείο ουδόλως εξυπηρετούσε τις εθνικές τους πολιτικές.

Η θέση σου ότι το Φανάρι και το Πατριαρχείο εξυπηρετούσε τα τουρκικά συμφέροντα ομολογώ ότι με ξένισε αλλά δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα. Κρατάω αυτό σαν κεντρικό συμπέρασμα της όλης συζήτησης και αφήνω τις υπόλοιπες εικασίες, υποθέσεις, ευχές, κτλ. σ'αυτούς που αρέσκονται να προσαρμόζουν τα γεγονότα προς τη θεωρία, αντί να προσαρμόζουν τη θεωρία σύμφωνα με τα γεγονότα. Κι αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική προς τη θεωρία τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...

macedon

BartimaeusΜέλος
27/05/2007, 14:29:34
quote:
macedon:
Η θέση σου ότι το Φανάρι και το Πατριαρχείο εξυπηρετούσε τα τουρκικά συμφέροντα ομολογώ ότι με ξένισε αλλά δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα
Εύγε, macedon, μόλις ανακάλυψες την Αμερική, μέσω Σείριου...

Εφόσον σε... «ξένισε» το αυτονόητο, ότι δηλ.το Φανάρι και το Πατριαρχείο έπρεπε να εξυπηρετούν τα τουρκικά συμφέροντα, τότε προφανώς -δεν εξηγείται αλλιώς- θεωρείς ότι τόσο η δοτή εθναρχία του Πατριάρχη, όσο και οι διορισμοί των Φαναριωτών στους υπουργικούς θώκους από τον Σουλτάνο, έγιναν για να πληγούν τα συμφέροντα της οθωμανικής αυτοκρατορίας!... Και επενδύεις στον Σουλτάνο προθέσεις και πράξεις «αυτοεξωμοσίας» του!!!

Είναι όντως μία... «λογική» κι αυτή! Θα μπορούσα μάλιστα να συμφωνήσω μαζί της, αν απλά υποκαθιστούσες την «αυτοεξωμοτική» πρόθεση του Σουλτάνου με τα ενδόμυχα κίνητρα του Πατριάρχη και των Φαναριωτών, όπως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια κι όχι από τις «ευχές» μας...

quote:
macedon:
Κρατάω αυτό σαν κεντρικό συμπέρασμα της όλης συζήτησης...
Ναι, βέβαια, μη χάσεις τα κουφέτα!...

Εκείνο το «κατ’ αρχήν» στην 5η παρατήρηση του Trainman, μαζί με το υπόλοιπο μισό που παρέλειψες από την πρότασή του: «[...] χωρίς ωστόσο να λείπουν οι ενέργειες που θα την υπέσκαπταν», συν τα όσα περί διπλής στάσης του Πατριάρχη και των Φαναριωτών διαλαμβάνονται συχνά-πυκνά στα σχόλιά του, τα έκανες καυτή γαργάρα, peppermint Listerine...

quote:
macedon:
[...] και αφήνω τις υπόλοιπες εικασίες, υποθέσεις, ευχές, κτλ. σ'αυτούς που αρέσκονται να προσαρμόζουν τα γεγονότα προς τη θεωρία, αντί να προσαρμόζουν τη θεωρία σύμφωνα με τα γεγονότα. Κι αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική προς τη θεωρία τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...
Προφανώς, από τη μια οι «υπόλοιπες εικασίες, υποθέσεις, ευχές» που υπαινίσεσσαι αφορούν τις «εύλογες» προθέσεις του Σουλτάνου κι όχι τη σύμπραξη και συμπαιγνία Φαναριωτών και Πατριάρχη εις βάρος του, κι από την άλλη τα «γεγονότα που προσαρμόζονται στη θεωρία» αφορούν τις αυτονόητες υποχρεώσεις του Πατριαρχείου και των Φαναριωτών απέναντι στην Υψηλή Πύλη κι όχι τους τόσους και τόσους κοψοκέφαλους Φαναριώτες, αρχιερείς και Πατριάρχες, που, ναι μεν, «δεν εκτελούσαν σωστά τα χρέη τους», αλλά αυτό δεν σήμαινε πως συνωμοτούσαν κιόλας εναντίον της Πύλης!

Για άλλη μια φορά, macedon, μονά-ζυγά δικά σου!!!!....

© unregistered essence

TrainmanΜέλος
28/05/2007, 06:45:30

quote:
BartimaeusΔεν διαφωνώ μ' αυτό που λες, άλλωστε στη σεσηπασμένη οθωμανική διοίκηση, όπου οι αποκεφαλισμοί ανωτάτων αξιωματούχων και οι δημεύσεις των περιουσιών τους ήταν σχεδόν ενταγμένες στον ετήσιο προϋπολογισμό, ένα από τα «αιμοδοτικά» προγράμματα της οικονομίας της -όπως έχεις ήδη καταθέσει- ήταν και οι «αλλαξοκωλιές» στον πατριαρχικό θρόνο! Ωστόσο αναρωτιέμαι πόσο ανιδιοτελείς ήταν οι διάφορες «ευγενείς» χορηγίες για το μπαξίσι του Μεγάλου Βεζύρη...

Άραγε οι υποψήφιοι Πατριάρχες επαιτούσαν από πόρτα σε πόρτα ή οι ευγενείς χορηγοί συνωστίζονταν έξω απ' το γραφείο του κλωτσομπουνηδόν;

Βαρτιμαίε

Τα στοιχεία δεν τα έχω πρόχειρα και ίσως δυσκολευτώ να τα εντοπίσω, διότι είμαι εξαιρετικά άτακτος στην ταξινόμηση του αρχείου μου. Αν μετρά ωστόσο το κύρος μιας ατομικής μνήμης, μπορείς να δώσεις την απάντηση από το εξής δεδομένο:

Το Πατριαρχείο ήταν ήδη από τα μέσα του 1700 χρεοκοπημένο, οπότε μπήκε ένας όρος (αν δεν κάνω λάθος, από τον Σουλτάνο, αλλά δεν παίρνω και όρκο), ότι όποιος Πατριάρχης ανελάμβανε τον θρόνο, ανελάμβανε και το χρέος του Ιδρύματος προσωπικά.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι προσωπική περιουσία είχε ο κάθε υποψήφιος, αλλά δεν πιστεύω πως οι Αγγελόπουλοι είχαν τόσο τεράστια περιουσία ώστε να μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο χρέος. Ένας κύκλος συμφερόντων όμως, πλάι σε έναν Μαυροκορδάτο, έναν Καρατζά, ή έναν Υψηλάντη, μπορούσε.

Για την γενικότερη κατάσταση των οικονομικών του Ιδρύματος, (το οποίο συντηρείτο ουσιαστικά από την Μολδοβλαχία – πόσα είχαν να δώσουν οι υπόλοιποι;) καταγράφω τα όσα αναφέρει ο Μ. Γεδεών για τα πεπραγμένα του Ιερεμία Γ’ (1716-1726):

«Κατά την υπ’ όψιν ημών χρονικήν περίοδον, η κατάστασις των οικονομικών του Πατριαρχείου, κατέβη εις το ναδίρ αυτής, ούτε ην δυνατόν να εξοφληθώσι τα παλαιά χρέη και να η έγκαιρον τον πατριαρχικόν ταμείον εις καταβολήν ετησίων χορηγιών ώδε κακείσε. Ώστε ο αείμνηστος Ιερεμίας ηναγκάσθη να ζήση εν μεγίστη πενιχρότητι, κρατήσας αντί των πολλών ιερέων της πατριαρχικής αυλής δύο μόνον πρεσβυτέρους και δύο διακόνους, «αμοιβαδόν καθ’ εβδομάδα ιερουργούντας» - πολλάκις δε και εναχθείς δικαστικώς και περιορισθείς, εν τέλει κατώρθωσε ν’ αποσβέση μέρος του χρέους κατ’ αποκοπήν, ω μεν ήμισυ, ω δε το τρίτον αποτίσας. Τότε, προς ελάφρυνσιν του πατριαρχικού ταμείου, επεφόρτισεν εις τας πλείστας των επαρχιών του οικουμενικού πατριαρχικού θρόνου το χρέος. Και εν τούτοις, ο λαμπρός πατριάρχης, διηνεκώς εραδιουργείτο και πάντοτε εσώζετο, πεσών τέλος θύμα της αλαζόνος ανευλαβείας του ηγεμόνος Μολδαβίας Γρηγορίου Γκίκα…»

quote:
BartimaeusΑλλά το αφετηριακό μου ερώτημα είναι άλλο: Πώς ένας ισχυρός μεν αλλά ανομοιογενής οικονομικός παράγοντας, ποικίλης γεωγραφικής και εθνικής προέλευσης, που συρρέει κατά κύματα στην Κωνσταντινούπολη για εμπορικούς κυρίως λόγους, καταφέρνει τελικά να συσπειρωθεί και να μεταμορφωθεί από έναν εσμό εμποροραγιάδων - κοινωνικοταξικά άσχετων με την πάλαι ποτέ επιφανή αριστοκρατία της Πόλης- σε σημαντικότατο πολιτικό παράγοντα, όχι μόνο των υπόδουλων Ρωμηών αλλά και της ίδιας της οθωμανικής αυτοκρατορίας;

Προφανώς, πρέπει να υπάρχει ένας άξονας συσπείρωσης αυτού του συνονθυλεύματος, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι de facto "εθνικός". Επομένως το κέντρο αναφοράς τους δεν είναι φυλετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υφίστανται ενοποιητικοί δεσμοί, που προσδίδουν στο σύμφυρμα αυτό μια "ταυτότητα" πέρα και υπεράνω των εθνικών διακρίσεων και των εθνοτικών διαφορών, που (διαπιστωμένα) ενυπάρχουν στα μέλη του. Και βέβαια υπαινίσσομαι την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, τον θεμελιώδη συνεκτικό δεσμό που, χάρη στον οικουμενικό της χαρακτήρα, συνείχε τα έθνη και τις εθνότητες στη χιλετή τους συνύπαρξη εντός της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και τώρα πλέον στο Ρουμ μιλέτι.

Ένα λοιπόν το κρατούμενο, ο άξονας συνοχής και συσπείρωσης, η ορθόδοξη πίστη (χωρίς ωστόσο να απολυτοποιούμε το βαθμό συνοχής της). Δύο, ο θεσμικός φορέας αυτής της οικουμενικής πίστης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τρία, αν η κότα γεννά το αυγό (που είναι βέβαιο), κάποιος από τους δύο, Πατριαρχείο και Φαναριώτες, πρέπει οπωσδήποτε να είχε το πάνω χέρι - όχι στη διαπραγμάτευση του πατριαρχικού θρόνου (αυτό θεωρώ πως ήταν απλά η εξόφληση του προηγηθέντος «δανείου») αλλά πολύ νωρίτερα ήδη, στην αφετηρία αυτής της σχέσης...

Στην εκκίνηση λοιπόν το ποιος ασκούσε εξουσία στο πλαίσιο της δοτής «εθναρχίας» και ποιος προσπαθούσε να προσεταιρισθεί ποιον, για να αποσπάσει ένα μερίδιο εξουσίας και να προσεγγίσει κάποιο άλλο ανώτερο, είναι κατανοητό και προφανές νομίζω.

Δεν είμαι βέβαιος εάν σε καταλαβαίνω σωστά ή όχι. Αυτό που αντιλαμβάνομαι από τα γραφόμενά σου, είναι ότι θεωρείς πως, εφ’ όσον η αναδυόμενη αστικοεφοπλιστική τάξη δεν είχε πολλά να μοιράσει με την παλαιά αριστοκρατία, (αλλά είχε ως συνεκτικό ιστό τη θρησκεία), τότε, στο πλαίσιο αυτών των δομών, η Εκκλησία είχε μεγαλύτερη δύναμη, οπότε εκείνη είναι που θα είχε το πάνω χέρι στα δύο χέρια του σώματος των Ρωμηών.

Αν αυτή είναι η θέση σου, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω. Πέραν της όποιας προσωπικής κρίσης που μπορεί κανείς να εξάγει από τα όσα διαβάζει, υπάρχουν και οι μαρτυρίες της εποχής, ή ανθρώπων που έζησαν στον απόηχό της.

Για παράδειγμα, ο Ζ. Μαθάς, ο επίσκοπος Θήρας και βιογράφος του Γρηγορίου, αναφέρει πως ο Πατριάρχης κατηγορήθηκε πως «χάριν του Ηγεμόνος Αλεξάνδρου Σούτσου ενήργησε δι’ ιδίας αναφοράς την εις Μυτιλήνην εξορίαν του Κωνσταντίνου Μουρούζη»:

«Αληθώς, δι’ αναφοράς του Γρηγορίου τω 1819, εξωρίσθη αδίκως, ανόμως, απανθρώπως, ο φιλογενέστατος Κωνσταντίνος Μουρούζης εις Μυτιλήνην, όπου μείνας ολίγους μήνας, επανήλθε πάλιν εντίμως, έσχατος γενόμενος Διερμηνεύς του τουρκικού Κράτους, αποκεφαλισθείς δε ο μακάριος τω 1821 Απριλίου 2, ως συμπράκτωρ και συμμέτοχος της Ελληνικής Επαναστάσεως, αλλά γελά, όστις ακούει ότι οστισδήποτε Πατριάρχης υπήρξε τοσούτον ισχυρός πολιτικώς, ώστε δια μόνης απλής αναφοράς προς την εξουσίαν απέπεμπεν εις εξορίαν τους Μουρούζας, ή και άλλους των επιφανών και παρά τοις Τούρκοις μέγα δυναμένων Ηγεμονικών οικογενειών! Άλλοι έγραψαν ταύτην την αναφοράν…» αναφέρει ο Μαθάς.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσεις επίσης, την μόρφωση των αριστοκρατικών οικογενειών, τον πλούτο των συμφερόντων που συσπειρώνονταν γύρω τους (και που – πολύ λογικά – την εποχή του φατριασμού ανάμεσα στους «γαλλίζοντες» και τους «ρωσσίζοντες» θα πρέπει να είχαν σχεδόν…διεθνοποιηθεί!), το κύρος του πρωτεουσιάνου απέναντι στον επαρχιώτη και την όποια ευγνωμοσύνη θα είχε ο δεύτερος απέναντι στον πρώτο (βλ. τον Μητροπολίτη Δέρκων και τη σχέση του με τον Παπαφλέσσα), όπως επίσης και την ανυπαρξία οικογενειακής παράδοσης στη διατήρηση του θρόνου: Η ανατολική Εκκλησία, δεν είχε Βοργίες, να πέφτει ο ένας και να έρχεται ο άλλος στη θέση του.
Αν έπεφτε το κεφάλι ενός Σούτσου, στο πόστο του θα τον διαδεχόταν ένας άλλος Σούτσος. Αν καθαιρείτο ένας Αγγελόπουλος, δεν επρόκειτο να τον διαδεχθεί κάποιος άλλος Αγγελόπουλος, έστω και στην υποψηφιότητα.

quote:
Bartimaeus: Όπως κατανοητή πρέπει να είναι η ευγενής αυτή προσφορά του Πατριαρχείου και οι ευεργετικές επιπτώσεις της για την «προκοπή» του Γένους...

Κάποιος βλέπει το ποτήρι μισοάδειο, ή μισογεμάτο. Εγώ το βλέπω μισό και προσαρμόζω την στάση μου ανάλογα με τον συνομιλητή μου. Γιατί Bartimaeus, δυστυχώς, το ποτήρι μισό ήταν…

quote:
Bartimaeus: Και μπορεί εσύ, αγαπητέ Ανδρέα, λόγω της διαλεκτικής σου έφεσης [...] να βλέπεις ή να υπονοιάζεσαι παντού αντιθέσεις και συγκρούσεις, προσωπικά εγώ στη συγκρότηση και διαμόρφωση αυτής της σχέσης διαβλέπω μια βάση «συναλληλίας» και συνεξαρτήσεων, που τη θεωρώ σαν μια πρόδρομη μορφή των σημερινών σχέσεων πολιτείας - εκκλησίας (όχι βέβαια της περιόδου ΠΑΣΟΚ, αλλά υπό τη σημερινή διακυβέρνηση της ΝΔ... )

Οι σχέσεις Φαναρίου και Εκκλησίας, δεν ήταν σχέσεις αντίθεσης. Οι σχέσεις της αντίθεσης, εντοπίζονταν στο εσωτερικό των δύο επιμέρους δομών – και ήσαν αδυσώπητες.

quote:
Bartimaeus: Αν λοιπόν το Πατριαρχείο χρειαζόταν οπωσδήποτε ανθρώπους, κληρικούς ή λαϊκούς, που να μιλάνε, εκτός από τα λατινικά, τουλάχιστον άλλες πέντε-έξι γλώσσες, θα μπορούσε είτε να τους εκπαιδεύσει είτε απλά να τους... παραγγείλει! Και πιστεύω πως με κάποιους από τους Φαναριώτες έπραξε και τα δύο (εκτός κι αν θεωρείς πως όλοι οι Φαναριώτες ήταν ευκατάστατοι και ιδίοις εξόδοις σπουδαγμένοι, ειδικά οι εκ Πελοποννήσου αφιχθέντες, και πως το Πατριαρχείο δεν είχε την οικονομική ευρωστία ή κι αν δεν την είχε, δεν θα έβρισκε τους πόρους για κάτι τέτοιο!...).

Η λέξη «Φαναριώτης» προσδιορίζει μια ελίτ στην οποία δεν είχαν μπει ακόμα οι εμποροεφοπλιστές. Το αν κατάγονταν όλοι από ευγενείς βυζαντινούς οίκους (όπως διατείνονταν) είναι όντως εξαιρετικά αμφίβολο, αλλά πάλι δεν γνωρίζω κάποιον πληβείο από την Πελοπόννησο που να έγινε μέλος της κάστας αυτής. Το γεγονός για παράδειγμα, ότι ο Ρήγας υπήρξε γραμματέας του Μαυρογένη, δεν τον έκανε «Φαναριώτη».

Από κει και πέρα Bartimaeus, μπαίνει ένα πικρό ερώτημα: Δεν χρειαζόταν το Πατριαρχείο κάποιους που να μιλάνε, όχι 5-6 γλώσσες και λατινικά, αλλά έστω σωστά ελληνικά; Γιατί ο κλήρος βρισκόταν σε τέτοια αμάθεια, (όπως είναι τεκμηριωμένο ότι βρισκόταν), μηδέ αρκετών Πατριαρχών εξαιρουμένων;

Το παράδοξο δε, είναι ότι στη γλωσσική διαμάχη, οι Φαναριώτες κρατήσαν τη σωστή γραμμή, υπερασπιζόμενοι την δημοτική, σε αντίθεση με τους πατριαρχικούς λογίους, που, αν και είχαν πληβειανική καταγωγή, επέλεξαν την αρχαΐζουσα.

TrainmanΜέλος
28/05/2007, 06:47:41
quote:
Macedon: Είναι πράγματι παράξενο το ότι φτάσαμε σε 26 σελίδες για να καταλήξουμε στο αυτονόητο: Οτι ο Πατριάρχης ευθυγραμμιζόμενος με την αριστοκρατία του Φαναρίου είχε από κοινού σαν μέλημα τα συμφέροντα της Τουρκίας. Κάτι που αλλωστε το απέδειξε τόσο ο Γρηγόριος πασάς ο Ε΄ 23 χρόνια πριν την έναρξη της επανάστασης όσο και οι προκάτοχοι και οι διάδοχοί του (και το αποδεικνύουν ακόμη).

Η θέση σου ότι το Φανάρι και το Πατριαρχείο εξυπηρετούσε τα τουρκικά συμφέροντα ομολογώ ότι με ξένισε αλλά δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα. Κρατάω αυτό σαν κεντρικό συμπέρασμα της όλης συζήτησης και αφήνω τις υπόλοιπες εικασίες, υποθέσεις, ευχές, κτλ. σ'αυτούς που αρέσκονται να προσαρμόζουν τα γεγονότα προς τη θεωρία, αντί να προσαρμόζουν τη θεωρία σύμφωνα με τα γεγονότα. Κι αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική προς τη θεωρία τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...

Εμένα πάλι δεν με ξένισε καθόλου το σχόλιό σου. Το ότι θα επαναλάμβανες επί λέξει τα όσα από την αρχή υποστηρίζεις σε πείσμα των όσων έχουν κατατεθεί και συνεχίζονται να κατατίθενται, το περίμενα. Δεν περίμενα ωστόσο, ότι θα το κάνεις πριν από το επίσημο τέλος της συμμετοχής μου και μάλιστα επικαλούμενος…μισή μου φράση από δεκάδες post!

quote:
Macedon: Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης έχασε όλες τις επαρχίες του που ανεξαρτητοποιήθηκαν καθώς τα νέα κράτη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία) προχώρησαν στη δημιουργία αυτοκέφαλων εκκλησιών, καθώς γνώριζαν πως η εκκλησιαστική εξάρτηση από το τουρκικό πατριαρχείο ουδόλως εξυπηρετούσε τις εθνικές τους πολιτικές.

Ειδικά για τη δημιουργία του βουλγαρικού Πατριαρχείου, έχω ήδη γράψει (http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=8929&whichpage=13&ARCHIVE=) – και πάλι εις μάτην.

Για όσους βαριούνται να ξαναδιαβάσουν το μικρό μου πόνημα υπενθυμίζω τις σαφείς, σαφέστατες διαμαρτυρίες των Βουλγάρων πριν από την απόσχισή τους, ότι το Πατριαρχείο εξελληνίζει με το στανιό την Εκκλησία τους:

«Μετά την τοιαύτην κατάργησιν των ειρημένων ανεξαρτήτων θρόνων, μετά τας τοιάδε παύσεις, καταδιώξεις και δεινάς υπερορίας των Μητροπολιτών και Επισκόπων, πάραυτα ο Πατριάρχης Σαμουήλ έγνω δραστηρίως βαλείν εις πράξιν τα περαιτέρω, αποκαθιστών επί των χηρευουσών Βουλγαρικών Επαρχιών Αρχιερείς Γραικούς (…)ώστε από τε των Ναών του Υψίστου και από των εκπαιδευτηρίων εξοβελισθείσαι η τε Σλαβωνική και η Βουλγαρική γλώσσα αντικατεσθάτησαν δια της Ελληνικής (…)Ούτε δε και Εκκλησίαι και Σχολεία και Ιερά Μοναστήρια βαθμηδόν και κατ’ ολίγον μετεποιούντο εις Γραικικάς κτήσεις, αχρισού και αυτήν την ύπαρξιν του Βουλγαρικού Λαού το Πατριαρχείον μικρού δειν να διαγράψη της Ιστορικής ζωής, Βουλγαροφώνους επισήμως αποκαλούν τους Βουλγάρους…" ("Η το Βουλγαρικόν ζήτημα αφορώσα Επιστολή των Βουλγάρων Αρχιερέων προς τας ορθοδόξους Εκκλησίας" – Κωνσταντινούπολη 1869).

Με βάση την υποδοχή που έλαχε η πρώτη απάντηση, δεν υπάρχει βεβαίως κανείς λόγος να ασχοληθώ και με τις υπόλοιπες αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Edited by - Trainman on 28/05/2007 06:58:20

TrainmanΜέλος
28/05/2007, 06:54:54
Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΒΑΡΙΕΣ ΣΑΝ ΨΕΜΑΤΑ (Μέρος 2ον)

Φίλε Αναγνώστη

Το ζήτημα της «ρωσικής βοήθειας» και της στάσης που κράτησε ο Καποδίστριας ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, εξακολουθεί να ταλανίζει τους ιστορικούς και τους φιλίστορες. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί:

- Αφ’ ενός ο Καποδίστριας παρουσιάζεται στην αρχή ως φίλος της ένοπλης εξέγερσης (όπως τον είδαμε στην σύσκεψη των αρματολών στη Λευκάδα στο προηγούμενο post) – ενώ και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης μέχρι το τέλος της ζωής του επιμένει με μεγάλη πίκρα στην ψυχή του να λέει ότι ο Καποδίστριας του είχε υποσχεθεί βοήθεια και στο τέλος τον πούλησε.

- Από την άλλη, όλες οι μαρτυρίες ανθρώπων που ήλθαν σε επαφή με τον Καποδίστρια για να τον καλέσουν σε βοήθεια (πλην εκείνη του Υψηλάντη), διαβεβαιώνουν πως ο Κόμης αρνείτο πεισματικά τη βοήθεια αυτή και προέτρεπε τους συνομιλητές του να στραφούν προς άλλες μεθόδους εθνικής ανύψωσης – και κυρίως προς την παιδεία. Αντίστοιχες άλλωστε απόψεις είχαν (όπως είδαμε), τόσο ο Κοραής, όσο και ο επίσκοπος Άρτης (και στη συνέχεια Ουγγαροβλαχίας) Ιγνάτιος.

Είναι λοιπόν διχασμένη προσωπικότητα ο Καποδίστριας; Είχε μήπως ο Υψηλάντης τα μυαλά του πάνω απ’ το κεφάλι του να μην καταλαβαίνει τι του λέει ο Κόμης; Ή μήπως τελικά ο Καποδίστριας δούλευε αποκλειστικά για λογαριασμό της Ρωσίας;

Ας δούμε μερικά από τα στοιχεία που διαθέτουμε:

Ο ΦΙΛΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

1) Για τη σύναξη στη Λευκάδα γράφει ο Παναγιώτης Σούτσος (Λόγος στη Μητρόπολη Αθηνών στα 1864): «Συνελεύσεως γενομένης και παρεστώτος του φιλοπάτριδος και μεγαλοπράγμονος μητροπολίτου Άρτης Ιγνατίου, οι αρματολοί ώμοσαν επί του Ιερού Ευαγγελίου την απελευθέρωσιν των Ελλήνων και ώρισαν το ερχόμενον έαρ χρόνον της πράξεως, τόπον δε εκρήξεως το Καστρίον, παρά τους πρόποδας του Ολύμπου κείμενον». Την ίδια πληροφορία μας δίνει ο στρατηγός Πάτροκλος Κοντογιάννης στο βιβλίο του με τίτλο «Κοντογιανναίοι: Κλέφτες Αρματωλοί, Αγωνισταί» (Αθήνα 1924), μιλώντας για τον πρόγονό του, Μήτσο Κοντογιάννη, που είχε κι αυτός λάβει μέρος στη σύναξη της Λευκάδας: «Ο Καποδίστριας συγκεντροί πάντας τους άνω οπλαρχηγούς και προσαγορεύει αυτούς, πάντες δε ξιφουλκήσαντες ομνύουσι, συμφώνως προς πρόποσιν εγερθείσαν υπό του Καποδιστρίου, να πραγματοποιήσωσι την παρ’ αυτού εξενεχθείσαν ευχήν της απελευθερώσεως όλης της Ελλάδος».

2) Για τη δράση της Εταιρείας των Φιλομούσων που είχε ιδρύσει ο Καποδίστριας μαζί με τον Άνθιμο Γαζή και τον Ιγνάτιο Ουγγαροβλαχίας, αναφέρει μυστικός πληροφοριοδότης της αυστριακής αστυνομίας (5/2/1815) που καλύπτει τις συζητήσεις στο περιθώριο του Συνεδρίου της Βιέννης: «Όταν ο συνομιλητής του τον ηρώτησε:
- «Και τι λέγουν οι Τούρκοι;», απήντησεν ο Καποδίστριας:
- «Δεν λέγουν τίποτε, αλλ’ όταν θα ξυπνήσουν μια μέρα και θα σφάξουν μερικούς – οι άλλοι θα σωθούν. Η Εταιρεία όμως θα εξαπλωθή και σιγά-σιγά, θα μπορέση η Ελλάς να εγερθή. Το Έθνος είναι πάντοτε το αυτό, δεν αναπνέει παρά την Ελευθερίαν. Έλληνες σκλάβοι δεν υπάρχουν, εκτός από εκείνους των Πριγκηπονήσων, απέναντι της Κωνσταντινουπόλεως (δηλαδή οι Φαναριώται). Αυτοί οι αξιολύπητοι που θέλουν να πλουτήσουν και ν’ ανεβούν και καταλήγουν να χάσουν το κεφάλι τους όταν γίνουν ισχυροί. Οι άλλοι Έλληνες, των βουνών, είναι ένα άλλο είδος ανθρώπου. Και ακριβώς εις αυτούς στηρίζεται και απευθύνεται το εν Αθήναις Λύκειον της Εταιρείας των Φιλομούσων». (Καθ. Πολυχρόνης Ενεπεκίδης: «Ρήγας – Υψηλάντης – Καποδίστριας» Αθήνα 1965, Εκδ. «Βιβλιοπωλείον της Εστίας.)

3) Ο Καποδίστριας επιδοκιμάζει τον πατριωτισμό του Υψηλάντη. Γράφει η κόμισα Λουλού Τύρχαϊμ επιστήθια φίλη του Αλ.Υψηλάντη στο βιβλίο της με τίτλο «Η ζωή μου – Αναμνήσεις από τον μεγάλον κόσμον της παλαιάς Αυστρίας 1788-1819» Μόναχο 1913-4: «Ο Καποδίστριας που ήταν πληροφορημένος για όλα, επεδοκίμασε με ενθουσιώδη λόγια την πατριωτική επιθυμία του νεαρού του φίλου, που ήθελε να θυσιάση την ζωή του για την ευτυχία της πατρίδος του και του επανέλαβε αυτό που είχε πη πολλές φορές στους συμπατριώτες του, δηλαδή ότι ακόμη και αν η ευρωπαϊκή πολιτική δεν θα επέτρεπε στον τσάρο Αλέξανδρο να κηρυχθή ανοικτά υπέρ της ελληνικής υποθέσεως, ωστόσο η καρδιά του θα είναι πέρα για πέρα με το μέρος της Ελλάδος (…) Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις θέλησε ο Υψηλάντης να μιλήση με τον τσάρο αλλά ο Καποδίστριας τον εμπόδισε, ίσως γιατί φοβόταν ότι το αναποφάσιστον στου τσάρου θα μπορούσε να περιπλέξη το κίνημα (…) Παρ’ όλα αυτά, ήθελε ο Υψηλάντης να μιλήση και με τον τσάρο, ο Καποδίστριας όμως τον έπεισε να μην το κάνη. Τότε εξέφρασε ο Υψηλάντης την επιθυμία τουλάχιστον να κάνη γνωστό στον τσάρο ότι έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ο Καποδίστριας το βρήκε και αυτό περιττό, χωρίς καν να επιτρέψη στον φίλο του ν’ αποχωρήση από τον ρωσικό στρατό με την δικαιολογία ότι το διάβημα αυτό του Υψηλάντη, θ’ απεθάρρυνε τους Έλληνας στην Πελοπόννησο, που έβλεπαν στο αξίωμά του ως Ρώσου αξιωματικού, μια απόδειξι της προστασίας του τσάρου».

4) Ο Υψηλάντης για τον Καποδίστρια: "Συμφώνησε ανεπιφύλακτα" (Επιστολή από τη φυλακή της 2ας/1/1828 προς τον Τσάρο): «Ο κόμις Καποδίστριας, ον συνεβουλεύθην, συνεφώνησε προς την γνώμη μου, εύρε τα σχέδια και τας παρασκευάς μου καλάς και καταλλήλους και μοι συνεβούλευσεν, ίνα ενεργήσω και επιχειρήσω την έναρξιν τούτων, μη δεικνύων δισταγμόν περί της επιτυχίας».

Ο ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

α) Στη σελίδα 5, είδαμε την απάντηση που έδωσε ο Καποδίστριας στο νεαρό Νικόλαο Γαλάτη, έναν νεαρό με ευγενική καταγωγή από την Ιθάκη, ο οποίος μάλιστα, ισχυριζόταν πως ήταν συγγενής του, όταν ο δεύτερος του έκανε την πρώτη επίσημη πρόταση εκ μέρους της Φιλικής Εταιρείας να αναλάβει την αρχηγία της. Σύμφωνα με την λεγόμενη «Αυτοβιογραφία» του, δηλαδή το Υπόμνημα που υπέβαλε στον Τσάρο αποχωρώντας από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, είπε στον Γαλάτη: «Δια να σκέπτεται κανείς Κύριε, περί τοιούτου σχεδίου πρέπει να είναι παράφρων (…) Η μόνη συμβουλή ην δύναμαι να σας δώσω, είναι να μην ομιλήσετε περί αυτής εκεί οπόθεν ήλθατε και να είπετε εις τους εντολείς σας ότι, αν δεν θέλουν να καταστραφούν και να συμπαρασύρουν μεθ’ εαυτών εις τον όλεθρον το αθώον και δυστυχές έθνος των (sic), πρέπει να εγκαταλείψουν τας επαναστατικάς ενεργείας των και να ζήσουν ως πρότερον, υφ’ ας κυβερνήσεις ευρίσκονται, μέχρις ου η Θεία Πρόνοια αποφασίση άλλως».

ΣΗΜ: Ας προσέξει ο αναγνώστης ότι ο Καποδίστριας μιλά στο Υπόμνημά του προς τον Τσάρο για τους Έλληνες σαν να μην ανήκει στο έθνος τους.

β) Ο Καποδίστριας αποθαρρύνει τους αρματολούς: Πάντα σύμφωνα με το Υπόμνημά του προς τον Τσάρο (τη λεγόμενη «Αυτοβιογραφία του») όταν ο Αναγνωσταράς (ο σύντροφος του πρωτοκαπετάνιου της Πελοποννήσου, Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη), ο Χρυσοσπάθης, ο Π. Δημητρακόπουλος και ο Ι. Φαρμάκης που είχαν κατηχηθεί από τον Σκουφά παρουσιάστηκαν ενώπιόν του στα 1818, εκείνος τους εξορκίζει «να μεταχειρισθούν πάσαν αυτών την επιρροήν, όπως μεταπείσουν όλους εκείνους, οίτινες είχον την ατυχίαν να εγγραφούν ως μέλη της εταιρείας».

γ) Την ώρα που ο Ξάνθος κτυπά την πόρτα του Καποδίστρια, τον Ιανουάριο του 1820, ο αδελφός του δεύτερου, (σύμφωνα με τους καταλόγους της Φιλικής Εταιρείας του Φιλήμονα) ο Βιάρος Καποδίστριας, είναι ήδη μεμυημένος. Και όμως και ο Ξάνθος τρώει πόρτα! Γράφει σχετικά, ο ιδρυτής της Φιλικής : «Ο Καποδίστριας δεν εδέχθη, λέγων ότι, υπουργός ων του Αυτοκράτορος, δεν ηδύνατο – και άλλα πολλά. Ο Ξάνθος τω επανέλαβεν, ότι οι Έλληνες είναι αδύνατον να μένουν εις το εξής τυραννούμενοι και ότι η επανάστασις ήτον άφευκτος και δια τούτο, ενώ έχουσιν ανάγκην Αρχηγού δεν είναι δίκαιον ως Έλλην και εν υπολήψει παρ’ αυτοίς και πολλοίς άλλοις, να μείνη αδιάφορος και άλλα πολλά. Αλλ’ εκείνος επανέλαβεν ότι δεν ημπορεί να μεθέξη δια τους ανωτέρω λόγους και ότι, αν οι Αρχηγοί γνωρίζουν άλλα μέσα προς κατόρθωσιν του σκοπού των, ας τα μεταχειρισθώσιν, και ηύχετο να τους βοηθήση ο Θεός».

δ) Στα τέλη Μαΐου του 1820, ο Ιωάννης Παπαρηγόπουλος, υπάλληλος του ρωσικού προξενείου της Πάτρας, επισκέπτεται τον Καποδίστρια ως απεσταλμένος των προκρίτων και των μυημένων αρχιερέων της Πελοποννήσου, ώστε να βεβαιωθεί, εάν τα όσα διέδιδαν οι Φιλικοί περί ανάμειξής του και περί ρωσικής προστασίας είναι αληθή. Γράφει σχετικά ο Κανέλος Δεληγιάννης στα Απομνημονεύματά του: «Φθάσας λοιπόν εις Πετρούπολιν και ανταμώσας τον Καποδίστριαν, τον έδωκεν εν γράμμα από εκείνα τα οποία είχομεν υπογεγραμμένα όλοι ημείς οι συναχθέντες εις Τριπολιτσάν (…) Αλλ’ άμα ανέγνωσε το γράμμα μας εκείνο ο Καποδίστριας ενεπλήσθη υπό τοιούτου αλόγου θυμού και ως μαινόμενος τον λέγει απείρους ύβρεις καθ’ όλων των προκρίτων και αρχιερέων της Πελοποννήσου και ότι «πρέπει να τους ειπής αυτών των απονενοημένων να εβγάλουν πάσαν ιδέαν επαναστάσεως από τον εγκέφαλόν τους (…) Το Ελληνικόν Έθνος πρέπει πρώτον να φωτισθή δια συστάσεως σχολείων και μετά δέκα πέντε και είκοσι χρόνους, εάν ευρεθή αρμοδία περίστασις και συμπέση κήρυξις πολέμου της Ρωσίας κατά της Τουρκίας, τότε θέλει φροντίσωμεν…»

ΣΧΟΛΙΟ: Εκείνα που αξίζει κατά τη γνώμη μου να παρατηρήσει κανείς είναι ότι:

• Ο Καποδίστριας παρουσιάζει μια διττή συμπεριφορά. Αρνείται οιαδήποτε ανάμειξη με τους Φιλικούς, ή συμφωνία με τις επιδιώξεις τους όταν μιλά με έλληνες απεσταλμένους.

• Αντί της όποιας επαναστατικής δραστηριότητας αντιπροτείνει να δοθεί έμφαση στην Παιδεία, εξομολογούμενος μάλιστα, πως η δική του προσπάθεια, η Φιλόμουσος Εταιρεία, απευθύνεται κυρίως στους «ανθρώπους των βουνών» με το αδούλωτο πνεύμα.

• Την ίδια ώρα, ο ίδιος επεξεργάζεται σχέδια απελευθέρωσης της Ελλάδας, (έχει δώσει ήδη μια διαβεβαίωση στους οπλαρχηγούς από την εποχή της Επτανήσου Πολιτείας ότι είναι μαζί τους) και, αν πιστέψουμε τον Υψηλάντη, έδωσε και το πράσινο φως για την ένοπλη προσπάθεια.

Ο Γρηγόριος ο Ε’, δεν ήταν βεβαίως ο άνθρωπος που θα δρομολογούσε στρατηγικές ένοπλης εξέγερσης ή υποβοηθητικών διπλωματικών ενεργειών. Αν εξαιρέσουμε όμως αυτό, σε τι διέφερε η στάση του από εκείνην του έλληνα διπλωμάτη; Διαφέρει ωστόσο η αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στον έναν και στον άλλον: Κατά του Καποδίστρια βάλλουν μονάχα μερικοί περιθωριακοί ιστορικοί, ή φιλίστορες - κατά του Γρηγορίου, ο κάθε πικραμένος...

Η πολύ σημαντική παρένθεση για τη ρωσική στάση, τον Καποδίστρια και τις συνέπειες στην επαναστατική προσπάθεια, θα κλείσει με το επόμενο post για να γυρίσουμε ξανά στο «ψαχνό»…

28/05/2007, 07:20:32
quote:
Trainman
Κατά του Καποδίστρια βάλλουν μονάχα μερικοί περιθωριακοί ιστορικοί, ή φιλίστορες - κατά του Γρηγορίου, ο κάθε πικραμένος...

Ισως γιατί ο Καποδίστριας δεν έφερε το βαθμό του πασά τριών ιππουρίδων, όπως ο Γρηγόριος ο Ε και ο Ιμπραήμ.

Ισως γιατί ο Καποδίστριας, όντας κυβερνήτης της Ελλάδας, είχε εκ προοιμίου σαν στόχο του την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και όχι του τουρκικού κράτους, όπως ο Γρηγόριος και η φάρα του.

Ισως γιατί ο Καποδίστριας έστειλε στο διάολο τα γιουσουφάκια του πατριάρχη Αγαθάγγελου πασά που ζητούσαν την επιστροφή των Ελλήνων στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ισως γιατί τελικά ο Καποδίστριας να ήταν Ελληνας ενώ ο Γρηγόριος τουρκόδουλος χριστιανός.

macedon

28/05/2007, 09:29:03
Δεν γνωρίζω καλά το θέμα, αλλά έχω την εντύπωση ότι το άρθρο της Αμαλίας Ηλιάδη που βρήκα δίνει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

http://www.matia.gr/7/78/7806/7806_1_03.html

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

28/05/2007, 10:14:44
Το άρθρο της κας Ηλιάδη ιστορικά πάσχει σε πολλά σημεία. Οι απόψεις της είναι σαφώς φιλτραρισμένες μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς της ορθόδοξης χριστιανικής μυθολογίας σχετικά με τα αναπόδεικτα θεωρήματα της ανύπαρκτης εθνικής δράσης της εκκλησίας εναντίον των Οθωμανών, διανθισμένες με τα "απαραίτητα" παραφιλολογικά στοιχεία περί "κρυφών σχολειών" και "προστασίας του ελληνισμού από την ορθοδοξία".

Η βιβλιογραφία του εν λόγω άρθρου είναι μια ιστοσελίδα που περιέχει ένα επίσης ατεκμηρίωτο άρθρο και μια εγκυκλοπαίδεια.

Αλλωστε, διαβάζοντας το βιογραφικό της είδα πως η ειδικότητά της είναι τα συναξάρια και οι βίοι αγίων.

macedon

EPAITHSΜέλος
28/05/2007, 11:21:39
Διάβασα προσεκτικά τις αναφορές του Trainman σχετικά με τον Καποδίστρια, εξαγάγωντας κάποια ορθά συμπεράσματα γύρω απο τα οποία θα ήθελα και την πάντα πολύτιμη γνώμη του macedon.
Αρχικά δέν πρέπει να γίνεται καμία σύγχιση των ρόλων του Καποδίστρια και του πατριάρχη Γρηγορίου. Ο πρώτος ήταν διευθύνων κυβερνητικός ενός κράτους υπερδυνάμεως για την εποχή εκείνη φιλικότατου στον Ελληνισμό ο δεύτερος ήταν καθαρά ένας υπάλληλος του σουλτάνου όπως και οι Φαναριώτες υποχρεωμένος απο την θέση του και μόνο να εξυπηρετεί τα Τουρκικά συμφέροντα με κάθε μέσο.
Παρατηρούμε την πρώτη φουρνιά αναφορών σχετικά με τον Καποδίστρια την εποχή που αναφέρεται ο Σούτσος στον λόγο του στην Μητρόπολη Αθηνών (1864) (1807 - 1808) τον Καποδίστρια να υπερασπίζεται, να ευλογεί, να ζητάει την προετοιμασία της επανάστασης. Την δεύτερη φουρνιά αναφορών μετά την ίδρυση της Φιλικης Εταιρείας (1818 - 1821) ο Καποδίστριας ήταν οριζόντια και κάθετα αντίθετος σε κάθε επαναστατική κίνηση.
Γιατί άραγε, ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟ?
Εγώ αδυνατώ να πάρω την συγκεκριμένη θέση, τα λόγια του ΥΠ.ΕΞ. του τσάρου απέναντι σε αυτούς που τον προσέγγιζαν να αναλάβει επ'ωμου την προετοιμαζόμενη επανάσταση ήταν ξεκάθαρα. Ο Κόμης δέν ήθελε εκείνη την στιγμή την πραγματοποίηση επανάστασης γιατί τόσο ο Ελληνικός λαός ήταν ολοκληρωτικά αμόρφωτος και ανέτοιμος, ενώ δέν υπήρχε εκείνη την εποχή καμιά υποστήριξη ξένης δύναμης που θα μπορούσε να σώσει τους Έλληνες απο την κακιά ώρα. Και είχε δίκιο, οι συνθήκες το 1807 ήταν εντελώς διαφορετικές αφού η υποστήριξη της υπερδύναμης Ρωσίας τότε που βρισκόταν σε πόλεμο με την Τουρκία ήταν δεδομένη. Μετά την ειρηνική συνθήκη του Τιλσίτ την ατυχέστατη για την πατρίδα μας αντιστράφηκαν τα πράγματα.
EPAITHSΜέλος
28/05/2007, 11:23:26
Ο Καποδίστριας έβλεπε κατα την πολιτική του κρίση οτι μιά αποτυχία θα είχε τόσο καταστροφικές συνέπειες για τον Ελληνισμό ώστε θα ακολουθούσε άλλη μιά σειρά 400 χρόνων σκλαβιάς, θα εξαφανιζόταν πλέον δια παντός απο τον χάρτη. Και παραλίγο να έβγαινε αληθινός διότι εάν δέν εμφανιζόταν μιά σειρά τυχερών συμπτώσεων περί το 1827 όπου οι ξένες δυνάμεις συνεργαζόμενες υπέρ της πατρίδας μας τίναξαν στον αέρα όλο τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο. Οι αρματωλοί και οι κλέφτες με την ανετοιμότητα τους αλληλοσπαραγμούς και την πλήρη έλλειψη μόρφωση είχαν καταφέρει να κάνουν μιά τρύπα στον νερό.
Το τελικό συμπέρασμα είναι οτι πρέπει να σκεφτόμαστε και την ουσία, το βαθύτερο εννοιολογικό νόημα όταν βλέπουμε τέτοιες φράσεις. Τόσο ο Καποδίστρια όσο και ο Γρηγόριος εξίσου δέν ήθελαν εκείνη την εποχή την επανάσταση ο καθενας για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Αυτό που μετράει είναι τα κίνητρα και όχι οι αποπομπές, ή οι αφορισμοί. Ο ένας δέν ήθελε να χάσει την υψηλότατη θέση σάν αρχηγός των απανταχού Ορθοδόξων, ο άλλος όχι απλά φοβόταν αλλά έτρεμε την αποτυχία που θα είχε σάν αποτέλεσμα ότι πιό τραγικό για όλους μας.
Ο Καποδίστριας το λέει ξεκάθαρα στην απάντηση του προς τον Ι.Παπαρρηγόπουλου "πρέπει πρώτα να μορφωθεί ο λαός και να περιμένουμε μιά ευνοική περίσταση ώστε να έχουμε και την βοήθεια της Ρωσίας εξασφαλισμένη". Σε εκείνη την περίπτωση η επανάσταση του γένους μας δέν είχε καμιά πιθανότητα αποτυχίας.
TrainmanΜέλος
29/05/2007, 20:23:37
quote:
EPAITHS: Τόσο ο Καποδίστριας όσο και ο Γρηγόριος εξίσου δέν ήθελαν εκείνη την εποχή την επανάσταση ο καθενας για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Αυτό που μετράει είναι τα κίνητρα και όχι οι αποπομπές, ή οι αφορισμοί. Ο ένας δέν ήθελε να χάσει την υψηλότατη θέση σάν αρχηγός των απανταχού Ορθοδόξων, ο άλλος όχι απλά φοβόταν αλλά έτρεμε την αποτυχία που θα είχε σάν αποτέλεσμα ότι πιό τραγικό για όλους μας.

Η δίκη των προθέσεων πρέπει να τεκμηριώνεται και όχι να χρησιμοποιείται ως αξίωμα.

Στα 1821, ο Γρηγόριος ήταν ήδη ένας υπέργηρος Πατριάρχης με ελάχιστα χρόνια ζωής μπροστά του. Γνώρισε εξ αρχής την ίδρυση και τους σκοπούς της Φιλικής, υπέγραψε τις πατριαρχικές επιστολές με τις οποίες η Φιλική Εταιρεία διαδόθηκε ανά την Ελλάδα τις οποίες συνέταξε ο γραμματέας του και κράτησε κλειστό το στόμα του, ακόμα και όταν η προδοσία του Αγώνα χτύπησε και την δική του πόρτα. Και τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί.

Αν επειδή υπάρχει ο τελικός αφορισμός, θέλει κανείς να στέκεται στο αξίωμα ότι ο εκάστοτε Πατριάρχης δεν ήθελε την επανάσταση για να μην χάσει την πατριαρχική του θέση, ακόμα και όταν οι εντολείς του Φαναριώτες είχαν μυηθεί στην επαναστατική Οργάνωση, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Ας το κάνει όμως, παραδεχόμενος ότι αυτό είναι μια ατεκμηρίωτη προσωπική του προσέγγιση - ή, ανατρέχοντας στα ιστορικά δεδομένα, ας οδηγηθεί και ας παρουσιάσει κάποια στιγμή, τη δική του ολοκληρωμένη εκδοχή.

quote:
EPAITHS: Αρχικά δέν πρέπει να γίνεται καμία σύγχιση των ρόλων του Καποδίστρια και του πατριάρχη Γρηγορίου. Ο πρώτος ήταν διευθύνων κυβερνητικός ενός κράτους υπερδυνάμεως για την εποχή εκείνη φιλικότατου στον Ελληνισμό ο δεύτερος ήταν καθαρά ένας υπάλληλος του σουλτάνου όπως και οι Φαναριώτες υποχρεωμένος απο την θέση του και μόνο να εξυπηρετεί τα Τουρκικά συμφέροντα με κάθε μέσο.

quote:
Macedon: Ισως γιατί ο Καποδίστριας δεν έφερε το βαθμό του πασά τριών ιππουρίδων, όπως ο Γρηγόριος ο Ε και ο Ιμπραήμ.

Στα 1821, ο Καποδίστριας υπήρξε κάτι χειρότερο: Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας βασικού στυλοβάτη της Ιεράς Συμμαχίας και εχθρού κάθε επανάστασης. Ο Καποδίστριας ήταν καθαρά ένας υπάλληλος του Τσάρου, όπως οι Φαναριώτες ήταν υπάλληλοι του Σουλτάνου.

quote:
Macedon: "...ο Πατριάρχης ευθυγραμμιζόμενος με την αριστοκρατία του Φαναρίου είχε από κοινού σαν μέλημα τα συμφέροντα της Τουρκίας. Κάτι που αλλωστε το απέδειξε τόσο ο Γρηγόριος πασάς ο Ε΄ 23 χρόνια πριν την έναρξη της επανάστασης όσο και οι προκάτοχοι και οι διάδοχοί του (και το αποδεικνύουν ακόμη)".

quote:
Macedon (σελ.13): Μετά την υπογραφή της συνθήκης του Κάμπο Φόρμιο (18.10.1797), τα Ιόνια νησιά πέρασαν στην κυριαρχία των Γάλλων. Αυτό δυσαρέστησε τους Τούρκους οι οποίοι τελικά δέχτηκαν να υπογράψουν συνθήκη με τους ορθόδοξους Ρώσους το 1799 και να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα νησιά. Ο Σουλτάνος Σελίμ ο Γ΄, στην προσπάθειά του αυτή είχε ένα πολύ άξιο σύμμαχο. Τον πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄!

Με εγκύκλιό του προς τους κατοίκους και κληρικούς των Ιονίων, ο συνεργάτης του Σουλτάνου κατηγορούσε τους Γάλλους για "αθεϊα" και "ασέβεια", δικιολογούσε την κήρυξη του πολέμου από τους Τούρκους εναντίον τους, και σημείωνε πως ο τουρκικός στόλος ερχόταν "εις τα μέρη ταύτα όχι κατά των νήσων και των κατοίκων, αλλά μάλλον δια να υποστηρίξει αυτούς εις την αληθήν ελευθερίαν(!) και να τους απαλλάξη του ζυγού και της τυραννίδος(!!) εις ήν ακουσίως ενέπεσον και να τους απολυτρώση(!!!) από την μέλλουσαν ασέβειαν και αθεϊαν".

quote:
Macedon: Ισως γιατί ο Καποδίστριας έστειλε στο διάολο τα γιουσουφάκια του πατριάρχη Αγαθάγγελου πασά που ζητούσαν την επιστροφή των Ελλήνων στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ισως γιατί τελικά ο Καποδίστριας να ήταν Ελληνας ενώ ο Γρηγόριος τουρκόδουλος χριστιανός.

Κατά τα άλλα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να βλέπει κανείς ανθρώπους σαν τον Macedon, να κατηγορούν τον Γρηγόριο και τους Υψηλάντες, ότι έδωσαν στα 1798 τα Επτάνησα στον Καποδίστρια (αντί να τα δώσουν στους Γάλλους) - και την επόμενη στιγμή να εκθειάζουν τον Καποδίστρια ως "Έλληνα" σε αντιδιαστολή με τον "τουρκόδουλο" Γρηγόριο!

Edited by - Trainman on 29/05/2007 22:04:47

Edited by - Trainman on 29/05/2007 22:08:03

TrainmanΜέλος
29/05/2007, 20:49:40
Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΣΑΝ ΨΕΜΑΤΑ (Μέρος 3ον)

Φίλε Αναγνώστη

Στα προηγούμενα δύο αφιερώματα στο σενάριο της ρωσικής βοήθειας, είδαμε εάν ισχύει η άποψη που κατατέθηκε, (Macedon, σελ. 6), ότι «ο Καποδίστριας αντιπροσώπευε μόνον τον εαυτό του», ή εάν ο Καποδίστριας, αποτελούσε τη σταθερή και μόνιμη αναφορά των ελλήνων συνωμοτών, με φόντο τη Ρωσία που εκείνος εκπροσωπούσε.

Είδαμε επίσης την αμφίσημη στάση που κρατούσε ο επτανήσιος διπλωμάτης απέναντι στις επαναστατικές προοπτικές των υποδούλων: Σχεδόν εχθρικός απέναντι σε όσους κατέστρωναν επαναστατικά σενάρια που ενέπλεκαν τη Ρωσία ερήμην του, αλλά και μονίμως προβληματιζόμενος ο ίδιος για τις δυνατότητες εθνικής χειραφέτησης και ολοκλήρωσης.

Είδαμε επίσης – και υπάρχει άφθονο σχετικό υλικό – το πώς οι κινήσεις του Καποδίστρια και οι επαφές του, ήσαν διαρκώς υπό την στενή παρακολούθηση του Μέττερνιχ, δυσχεραίνοντας τους ελιγμούς και τις πρωτοβουλίες του έλληνα διπλωμάτη.

Τελειώνοντας με το αίνιγμα Καποδίστρια, θα παραθέσω τρεις ακόμα αμφίσημες πληροφορίες για τη στάση που κράτησε ο ίδιος απέναντι στην πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, μαζί με μερικά σχόλια, για να προχωρήσω στη συνέχεια σε μερικές άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στις επιπτώσεις που είχε το σενάριο περί ρωσικής προστασίας στην επαναστατική προετοιμασία.

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (Τελευταίο)

Στο Υπόμνημα που κατέθεσε ο Καποδίστριας στον Τσάρο στα 1826, (το οποίο παρουσιάζεται συνήθως υπό τον τίτλο «Αυτοβιογραφία»), ο έλληνας διπλωμάτης αναφέρεται και στον τελικό διάλογο που είχε με τον Υψηλάντη πριν την κάθοδο του τελευταίου στην Μολδοβλαχία: «Οι Έλληνες, όσοι φέρουν όπλα, θα ανθίστανται εις τα όρη των ως θα έπραττον τούτο από αιώνων. Και εάν εις τον επικείμενον αγώνα κατά του Αλή Πασσά, κατορθώσουν να γίνουν κύριοι του Σουλίου και άλλων ομοίων οχυρών σημείων, θα αντιτάξουν μακράν αντίστασιν. Ούτω, ευρισκόμενοι εις θέσιν ευνοϊκήν, δεν θα περιμένουν τίποτε από την ευρωπαϊκήν πολιτικήν, ίσως δε, ο χρόνος και τα γεγονότα μεταβάλλουν την κατάστασιν και επιφέρουν περιστάσεις αίτινες θα είναι ευμενείς δια τους Έλληνας. Τότε μόνον η Ελλάς θα δύναται να ελπίζη βελτίωσιν της τύχης της. Εάν όμως αξιούν τινες να επιτύχουν τον σκοπόν τούτον, προκαλούντες ταραχάς και βαυκαλιζόμενοι ότι δύνανται να εξαναγκάσουν τον Αυτοκράτορα προς δράσιν, όχι μόνον οικτρώς απατώνται, αλλά και κατακρημνίζουν το δυστυχές τούτο έθνος εις άβυσσον συμφορών – εξ ων ουδείς εις τον κόσμον θα δυνηθή να το σώση».

Εδώ συναντάται ο φιλ-αρματολός Καποδίστριας με τον επιφυλακτικό Καποδίστρια. Βλέπουμε δηλαδή, μια συνολική θέαση του ελληνικού ζητήματος που περιλαμβάνει, τόσο την τοπική ένοπλη δράση, την αναμονή και προσδοκία της εθνικής ανεξαρτησίας και ολοκλήρωσης, όσο και την εχθρότητά του απέναντι σε σενάρια που προσπαθούσαν να εκβιάσουν την ρωσική παρέμβαση (που προέκυπτε από τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή).

Ο Ιωάννης Φιλήμων, περιγράφει διαφορετικά τη συνάντηση των δύο ανδρών, απηχώντας σαφώς την εκδοχή της οικογένειας Υψηλάντη: «Ο Καποδίστριας ουδεμίαν αντέταξεν εναντίαν γνώμην, και υπεστήριξε μάλιστα την απόφασιν του Υψηλάντου. Ούτος δε χαίρων και λαβόμενος της χειρός αυτού, ηρώτησε: «Τίνα, Κόμη, έχετε γνώμην, όταν οι Έλληνες επαναστατήσωσι κατά του σουλτάνου; Εναντία άρα θέλει είσθαι η Ρωσσία, ή βοηθήσει, αν ουχί δι’ όπλων, όπερ ουξ αξιώ, αλλά τουλάχιστον δι΄υλικών μέσων;» Ο Καποδίστριας απεκρίθη: «Αρκεί η εμφάνησις ολίγων χιλιάδων επαναστατών κατά την Ελλάδα, όπως η Ρωσσία συνδράμη εκ των ενόντων»…»

Η Κόμησα Λ. Τύρχαϊμ, επιστήθια φίλη του Αλ. Υψηλάντη, γράφει στις «Αναμνήσεις» της: «Θυμάμαι που μου είχε πη ο Καποδίστριας στη Γενεύη το εξής: Όταν ο Υψηλάντης μίλησε στον τσάρο για το κίνημά του και τον παρακάλεσε να τον απολύση από τον ρωσικό στρατό, τότε ο τσάρος πήδηξε από την χαρά του και χειροκροτώντας είπε: «Μπράβο νεαρέ μου! Αυτό το ονομάζω εγώ: Ό,τι πρέπει»! Έπειτα από μία ώρα πήγε ο τσάρος στον Μέττερνιχ και δυο ώρες αργότερα διέταξε τον Καποδίστρια να γράφη στον Υψηλάντη ένα κεραυνοβόλο γράμμα, όπου απεδοκίμαζε κατηγορηματικά το κίνημά του και τον απειλούσε βαρειά. Ο Καποδίστριας δεν κατώρθωσε να μεταβάλη καθόλου το περιεχόμενο της επιστολής αυτής. Από εκείνη την ημέρα είχε παραλύσει η επιρροή του επί του τσάρου και το άστρο του είχε χάσει την λάμψι του προ του Μέττερνιχ».

Ποια εκδοχή είναι η σωστή; Εκείνη που παρουσιάζει ο Καποδίστριας στον Τσάρο, ή οι υπόλοιπες; Και αν οι τελευταίες παρουσιάζουν πιστά τα γεγονότα, τι θα έλεγε στον – καινούργιο – Τσάρο ο Καποδίστριας στα 1826, την ώρα που κατερχόταν να βοηθήσει την Ελλάδα; Ότι «τόσα χρόνια στην αυλή σου, ραδιουργούσα σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσίας και έπαιζα το δικό μου παιχνίδι;»

Οι ιστορικοί που αποδέχονται την αθωότητα του Καποδίστρια, παρουσιάζουν ενδείξεις ότι ο Μέττερνιχ διέβαλε τον έλληνα διπλωμάτη στον Τσάρο, λέγοντάς του ότι συνεργάζεται με τους αντιμοναρχικούς ρώσους επαναστάτες – τους Δεκεμβριστές. Αυτό το θέμα δεν χρειάζεται να το αναπτύξουμε.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Είχε δίκιο ο Καποδίστριας που απέτρεπε τους Έλληνες από το να στηρίζονται στη Ρωσία; Είχε δίκιο που αποποιείτο το ρόλο του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας; Ήταν μήπως γι’ αυτό «αντεπαναστάτης»; Και αν δεν υπήρχε η μπλόφα αυτή περί της ρωσικής προστασίας, πώς θα γινόταν η επαναστατική προετοιμασία; Πώς θα πείθονταν οι προεστοί, οι καραβοκυραίοι, οι «νοικοκύρηδες»;

TrainmanΜέλος
29/05/2007, 20:55:37
Η ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΣΑΝ ΨΕΜΑΤΑ (Μέρος 4ον)

Φίλε Αναγνώστη

Στη σελίδα 20, μιλήσαμε για τον συνωμοτικό κωδικό «σχολείο», ή «ελληνομουσείο», τον οποίον χρησιμοποίησαν οι Φιλικοί προκειμένου να διευρύνουν τον κύκλο των δραστηριοτήτων τους και να προβούν σε μυήσεις. Είδαμε επίσης, το πώς ο γραμματέας του Πατριαρχείου, Γεώργιος Αφθονίδης απέστειλε, (με ενδεχόμενη γνώση και συμφωνία του ίδιου του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’) τις περίφημες πατριαρχικές επιστολές στα πέρατα της Ελλάδος στις οποίες ζητούσε υλική βοήθεια για την ίδρυση του «σχολείου», δηλαδή της Φιλικής Εταιρείας.

Στη σελίδα 20, είδαμε επίσης, την επιστολή του ίδιου του Γρηγορίου του Ε’ προς τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, να επαινεί την πρωτοβουλία του για την ίδρυση του «ελληνομουσείου» στη Μάνη και να καλεί τους Μανιάτες «να δείξετε πραγματικά ότι είστε απόγονοι των σοφών και ενδόξων ανδρών» - κάτι που οδήγησε και στην τόσο κρίσιμη για τον Αγώνα, συμφιλίωση των αντιμαχόμενων σπαρτιατικών οίκων. Πίσω από την ωραία αυτή ιστορία ωστόσο, κρύβεται μία ακόμα τραγωδία.

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, δεν υπήρξε, ούτε ρομαντικός, ούτε αφελής. Με μεγάλους δισταγμούς μπήκε στην Εταιρεία, ζητώντας μάλιστα και γενναίες υλικές ενισχύσεις για το «σχολείο» τις οποίες οι Φιλικοί δεν ήσαν σε θέση να καλύψουν. Έτσι, ο σπαρτιάτης ηγεμόνας, θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχόταν να επαναληφθεί το σενάριο της αποτυχημένης Επανάστασης του 1769-70 που πνίγηκε στο αίμα.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΜΑΡΗΝΟΥ

Τον Φεβρουάριο του 1820, καταφθάνει στην Πετρούπολη ο απεσταλμένος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κυριάκος Καμαρηνός, προκειμένου να συναντήσει τον Καποδίστρια. Κουβαλά μαζί του δύο επιστολές του Μανιάτη αρχηγού, στις οποίες ο τελευταίος αναφέρεται στη «σχολή» και ζητά βεβαίως οικονομική βοήθεια εκ μέρους της Ρωσίας.

Ο Καποδίστριας γίνεται και πάλι έξω φρενών, βλέποντας πως το πρόσωπό του εμπλέκεται εκ νέου χωρίς την άδειά του στους σχεδιασμούς των Φιλικών. Απαντά λοιπόν στον Πετρόμπεη, με μία επιστολή στην οποία του διευκρινίζει τη δική του στάση.

Η επιστολή που έχει διασωθεί ως απάντηση του Καποδίστρια στον Μαυρομιχάλη, έχει δεχθεί σοβαρότατες αμφισβητήσεις για την γνησιότητά της. Καθώς όμως, ένα τουλάχιστον μικρό τμήμα της έχει διασταυρωθεί, μπορεί να κατατεθεί κι εδώ με τις δέουσες επιφυλάξεις. Τι λέει λοιπόν ο Καποδίστριας;

«Η Ρωσία προστατεύει τους Έλληνας, είναι ομόθρησκος αυτών και αι συνθήκαι τη παρέχουσι δικαίωμα τοιαύτης προστασίας. Αλλ’ αι συνθήκαι αύται, ακριβώς καθιερώνουσι την ειρήνην μετά της τουρκικής κυβερνήσεως, ώστε οι Έλληνες δεν δύνανται να απολαμβάνωσι τόρα την υψηλήν ταύτην προστασίαν, ειμή διατηρουμένης της εν Ανατολή ειρήνης και χάριν της ειρήνης».

«Μη πιστεύητε ότι ενούμενοι δια τοιούτων καθιδρυμάτων (σ.σ. σχολείων) μετ’ άλλων επαρχιών εχουσών παρόμοια θα γίνετε ισχυρότεροι προς αντίπραξιν κατά της δυνάμεως της τουρκικής κυβερνήσεως, ή ότι η μικρά βοήθεια ήτις θα σας δοθή προς συντήρησιν της σχολής σας, θα είναι εχέγγυον μεγαλειτέρων επικουριών, τας οποίας θα ηδύνασθε να μεταχειρισθήτε κατά βούλησιν προς υποστήριξιν της ανεξαρτησίας δια των όπλων. Επιθυμώ να σας ομιλήσω καθαρά ως προς τούτο, διότι αι εξηγήσεις του κου Καμαρηνού με κάμνουν να πιστεύω ότι ραδιούργοι τινες σας ενέβαλον εσφαλμένας ιδέας περί τούτων πάντων…»

«Αν τα σχολεία ευδοκιμούσι πολλαχού της Ελλάδος, τούτο συμβαίνει διότι ευρίσκονται υπό την αιγίδα της Εκκλησίας και μόνον δια τούτο η Πύλη τα σέβεται. Όταν όμως υποπτευθή ότι τα καθιδρύματα ταύτα δύνανται να γίνωσιν εστίαι επαναστάσεων και αναστατώσεων, θα τα καταστρέψη και ουδέν θα ηδύνατο ν’ αναχαιτίση τους καταδιωγμούς. Θα είχε πληρέστατον δίκαιον, διότι και δικαίωμα και καθήκον πάσης Κυβερνήσεως, είναι να επαγρυπνή περί της διατηρήσεώς της (sic). Ιδρύοντες λοιπόν την σχολήν σας, έχετε πάντα ταύτα προ οφθαλμών. Εξαρτήσατέ την ολοτελώς εκ των Πατριαρχείων και μεταχειρισθήτε καλούς διδασκάλους, ίνα διδάξωσι την εθνικήν μας γλώσσαν, τα θρησκευτικά, στοιχειώδη φυσικήν και ιστορίαν. Ο κος Περραιβός είναι λίαν αξιοσύστατος (sic). Τον είδον εξασκούντα μετ’ επιτυχίας τον διδάσκαλον εν ταις δημοσίαις σχολαίς Κερκύρας. Μη περιβάλλητε μηδεμίαν επιδεικτικότητα το νέον τούτο καθίδρυμα, αλλά θεωρήσατέ το ως παράρτημα της Εκκλησίας».

Εδώ ο Καποδίστριας εκπλήσσει, καθώς φτάνει μέχρι του σημείου να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία να επαγρυπνεί για την επιβίωσή της. Υπάρχει φρικτότερη διατύπωση από αυτήν;

Την ίδια όμως στιγμή, ο Καποδίστριας θεωρεί τον αρχισυνωμότη Χριστόφορο Περραιβό, «λίαν αξιοσύστατον»! Δεν ήξερε άραγε ο Κόμης το ποιόν του ανδρός; Το ήξερε – και πολύ καλά μάλιστα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Όπως και να ‘χει το πράγμα, ο Καμαρηνός, έκπληκτος για τα όσα άκουσε από τον Καποδίστρια, παίρνει το καράβι της επιστροφής. Δεν θα επιστρέψει ποτέ στη Μάνη.

«Τότε, κατά διαταγήν του Υψηλάντου, οι Φιλικοί Διονύσιος Ευμορφόπουλος, Βασίλης Καραβιάς και Σφαέλος, επιβάντες δήθεν ως ναύται του πλοίου δια του οποίου μετέβαινεν ο Κυριάκος Καμαρηνός εις Γαλάτσιον, ίνα δια Κωνσταντινουπόλεως επιστρέψη στη Μάνη, έπνιξαν αυτόν και τινα συνοδοιπόρον του εις τα ύδατα του Δουνάβεως. Τοιουτοτρόπως, ο απεσταλμένος των Μανιατών υπέστη μαρτυρικόν θάνατον και από Ελληνικάς χείρας, της τραγικής αυτής θυσίας επιβαλλομένης χάριν του ιερού σκοπού εις ον απέβλεπεν η Φιλική Εταιρεία (…) Εάν ο Καμαρηνός επέστρεφεν εις Μάνην και εκόμιζε τας επιστολάς και τας προφορικάς οδηγίας του Καποδιστρίου, είναι λίαν πιθανόν ότι λόγω της βαρύτητος του ανδρός, η Μάνη θα απείχε πάσης επαναστατικής ενεργείας. Εν Πελοποννήσω, άνευ της ενισχύσεως των Μανιατών, ουδέν επαναστατικόν κίνημα ήτο δυνατόν να επιτύχη, τοιουτοτρόπως δ’ η επανάστασις εν τη κυρίως Ελλάδι, ή θα εματαιούτο, ή θα κατεπνίγετο εγκαίρως» (καθ. Απόστολου Δασκαλάκη 1453-1821: «Η Μάνη και η Οθωμανική Αυτοκρατορία»)

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Για τον νεαρό Ιθακιό ευγενή, Νικόλαο Γαλάτη που επιδίωξε, πρώτος εκ μέρους των Φιλικών, τον Δεκέμβριο του 1816, να έρθει σε επαφή με τον Καποδίστρια, μιλήσαμε ήδη στη σελ. 5. Ο Καποδίστριας έδιωξε κακήν-κακώς τον Γαλάτη από το γραφείο του και έδωσε μάλιστα και εντολή να τον παρακολουθούν.

Ο νεαρός Γαλάτης είχε προηγουμένως μια ταχύτατη άνοδο στην ιεραρχία της Φιλικής Εταιρείας, καθώς κατάφερε να εντυπωσιάσει τον Σκουφά – ισχυριζόταν μεταξύ άλλων πως ήταν μακρινός συγγενής του Καποδίστρια.

Στον Γαλάτη οφείλουμε την μύηση του αυτοεξόριστου στη Μόσχα, μεγαλοφαναριώτη πρώην ηγεμόνα της Βλαχίας και γνώριμου του Ρήγα Φεραίου, Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου Φιραρή, ο οποίος είχε ήδη δημιουργήσει μια δική του ολιγομελή οργάνωση με στόχο την απελευθέρωση της Ελλάδας, υπό την επωνυμία «Φοίνιξ» - στηριζόμενος κι αυτός σε μελλοντική βοήθεια της Ρωσίας. Στο Γαλάτη χρωστούμε επίσης την μύηση των μεγαλεμπόρων των Ιωαννίνων, Νίκου Πατσιμάδη και Κωνσταντίνου Πεντεδέκα, καθώς του ηπειρώτη Μάνθου Ριζάρη.

Ο απερίσκεπτος νεαρός, μετά την αποπομπή του από τον Καποδίστρια, δεν έφυγε από την Πετρούπολη. Αντιθέτως, παρέμεινε στην πόλη, όπου γνωρίστηκε με τον Χριστόφορο Περραιβό και τον θεσσαλονικιό Δημήτριο Αργυρόπουλο, ο οποίος με παρέμβαση του Αλ. Υψηλάντη διορίστηκε αργότερα, πρόξενος της Ρωσίας στο Ιάσιο. Παντού ο Γαλάτης διατυμπάνιζε ότι συμμετείχε σε μία επαναστατική οργάνωση που απεργάζεται την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Ένα βράδυ, οι τρεις συνωμότες συλλαμβάνονται από την ρωσική αστυνομία πλάι σε μία κοκότα πολυτελείας, πιθανότατα πράκτορα της ρωσικής ασφάλειας.

Η ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΑΛΑΤΗ

«Ο Καποδίστριας και η αστυνομία του Τσάρου φοβήθηκαν ότι οι κινήσεις του Γαλάτη έγιναν αντιληπτές από τον Άγγλο πρεσβευτή Κάθκαρτ. Ύστερα από ανακρίσεις, ο Περραιβός και ο Αργυρόπουλος αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά ο Γαλάτης διώχτηκε από την Πετρούπολη. Και εδώ κρύβεται το μεγάλο μυστικό του Καποδίστρια. Ο Γαλάτης δεν απελαύνεται, αλλά στέλνεται στη Μολδαβία με διπλωματική κάλυψη και τίθεται υπό την προστασία του Γενικού Προξένου της Ρωσίας εκεί, του Πίνη. Στο Ιάσιο του έδωσαν 500 δουκάτα που ισοδυναμούν με 5000 ρούβλια, ποσό πολύ μεγάλο για τα μέτρα της εποχής. Παράλληλα του έδωσαν και το ψευδώνυμο Αλεξιανός, προφυλάσσοντάς τον από ενδεχόμενη παρακολούθησή του. Όλ’ αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνον δεν τον τιμώρησαν, αλλά τον αντάμειψαν γενναία. Τον έστειλαν στο Ιάσιο με διπλωματική κάλυψη και τον χρηματοδότησαν για να μπορεί να κινηθεί ελεύθερα (…)

Ο Γαλάτης στο Ιάσιο συνεχίζει το έργο του (…) Μύησε πολλούς υπαλλήλους του ρωσικού προξενείου. Ανάμεσα στους μυημένους του είναι και ο Γεώργιος Λεβέντης (σ.σ. θυμήσου αναγνώστη την Πατριαρχική Επιστολή προς τον Λεβέντη, που καταθέσαμε στη σελίδα 20). Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι τιμώρησαν το Γαλάτη και κείνος να μυεί τους υπαλλήλους του προξενείου – και αυτό, σε περιοχή που ελέγχεται από τους Τούρκους». (Περικλής Ροδάκης: «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και η Φιλική» - Εκδόσεις Γόρδιος 1996).

(Να μην ξεχάσουμε επίσης να σημειώσουμε, ότι κατά την απελευθέρωση του Περραιβού και του Αργυρόπουλου, μετά την ανάκριση, τους δόθηκε και…αποζημίωση για την ενόχληση εκ μέρους των αρχών, 100 ρούβλια στον πρώτο και 50 ρούβλια στον δεύτερο. Το ‘χεις δει ποτέ αυτό αναγνώστη να συμβαίνει;)

Ο Γαλάτης θα απελαθεί από το Ιάσιο, όταν στο γάμο του ανεψιού του Μητροπολίτη Μολδαυίας, Βασιλίτζα, μαστίγωσε την γαμήλια πομπή και μαζί μ’ αυτήν, την ίδια τη νύφη. Ο ενθουσιώδης, αθυρόστομος και…μπουρδελιάρης νεαρός, θα δολοφονηθεί από τους Φιλικούς, όταν, μεθυσμένος από το πάθος της φιλοδοξίας, θα αξιώσει την γενική αρχηγία της Εταιρείας - και θα απειλήσει μάλιστα να καταδώσει τα μυστικά της στον ισχυρό άνδρα της οθωμανικής κυβέρνησης, τον Χαλέτ Εφέντη.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ν. ΓΑΛΑΤΗ

Γράφει ο Φιλήμων: «Συμβουλευόμενος μάλλον το φανταστικόν παρά το κριτικόν της ψυχής του, απέβλεπεν είς τον μοναδικόν σκοπόν του να κατασταθή αυτός το απεριόριστον κέντρον και το ταμείον της Εταιρίας. Εις μάτην αγωνίζονται οι Αρχηγοί να διαρρυθμίσωσι το δύστροπον πνεύμα του δια των νουθεσιών και των θυσιών των. Συνετέλουν όλαι αυταί εις οικονομίαν στιγμιαίαν. Ο Γαλάτης, θρασύς εις την γλώσσαν, ανήσυχος εις τον νουν, άπληστος από χρήματα, εις τόσας εξετραχηλίσθη ατοπίας, ώστε παρά την στενήν σχέριν του με μίαν ύποπτον Πρεσβείαν ετόλμησε να επαπειλή και προδοσίαν άμεσον εις τους Τούρκους. (…) Μίαν των ημερών εκίνησεν ως μαινόμενος εις την οικίαν του Χαλέτ Εφένδη. Κατά θείαν οικονομίαν μετεμελήθη καθ’ οδόν, επιπληχθείς από ένα συμπολίτην του Ιθακήσιον, προς τον οποίον ωμολόγησε χωρίς συστολήν τον σκοπόν του. Επιστρέψας εις την οικίαν εκείνων, τους οποίους ήθελε προ ολίγων στιγμών προδώσει, ερωτήθη πού ήτο. Και αυτός χαμογελών τους λέγει την αλήθειαν, προσθέτων: «Έκαμα τούτο. Διότι σας εζήτησα τα Γράμματα των Προσηλύτων και δεν μ’ εμπιστεύθητε καθό σύντροφον…».

Ο Γαλάτης δολοφονείται τον Νοέμβριο του 1819 με απόφαση του Αναγνωστόπουλου, του Ξάνθου και του Τσακάλωφ. Η περιγραφή του Φιλήμονα, είναι ανατριχιαστική: «Ο Τσακάλωφ (…) τον πείθει να περιηγηθώσι πρώτον μνημεία τινα της Αρχαιότητος εις την καταντικρύ Ερμιόνην, όπου μετέβησαν. Αυτός και ο Γαλάτης βηματίζονται εις παραλληλόγραμμον. Έφθασαν εις εν κείλωμα, όπου ο Δημητρόπουλος ειδοποιεί δια νεύματος τον πρώτον, ότι είναι η ώρα. Ο Τσακάλωφ εντεύθεν δεν προοδεύει, υποκρινόμενος ότι παρατηρεί τι. Ο Δημητρόπουλος λαμβάνει την θέσιν του και πυροβολεί τον Γαλάτην. Αυτός και πληγωμένος αποσύρει το ξίφος και ορμά κατά μέτωπον προς τον φονέα του, ος τις τον πυροβολεί εκ δευτέρου εις το στήθος και τον θανατώνει…»

Εμένα βεβαίως, η εικόνα του νεαρού Γαλάτη μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής. Η διήγηση περί ενδεχόμενης προδοσίας του δεν με πείθει. Το ζήτημα είναι όμως, ότι για τον οποιονδήποτε λόγο, οι επικεφαλής της Εταιρείας θεώρησαν την παρουσία του επιζήμια και επικίνδυνη. Τέτοια πράγματα γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται στις επαναστατικές οργανώσεις.

Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Στην δήθεν «Αυτοβιογραφία» του, το υπόμνημά του προς τον νεαρό Τσάρο της Ρωσίας, ο Καποδίστριας κάνει λόγο και για τις δύο δολοφονίες. Γράφει λοιπόν για τον Καμαρηνό:

«Ο δυστυχής ούτος αγγελιαφόρος δεν έφθασεν ούτε εις Κωνσταντινούπολιν, ούτε εις Μάνην. Έμαθον προ διετίας ότι απέθανε θύμα της αληθείας των εξηγήσεων ας εκόμιζε και αίτινες θα ηδύναντο να εξαγάγουν εκ της πλάνης των, τους αρχηγούς της Πελοποννήσου και της Ηπείρου περί της φανταστικής υποστηρίξεως δι’ ης εβαυκάλιζον αυτούς μερικοί ταραξίαι, ίνα τους αναγκάσουν να λάβουν τα όπλα. Λέγεται ότι και ο Γαλάτης έλαβε την αυτήν τύχην. Η δε εξαφάνισις των δύο τούτων ανδρών, δικαιολογεί την υπόνοιαν, ότι ούτοι εθανατώθησαν ως οχληροί μάρτυρες της αληθείας, ην άλλοι προσεπάθουν να κρύψουν από τους Έλληνες».

ΤΕΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΜΗ

• Εν ολίγοις, ο Καποδίστριας, που αντί να φυλακίσει τον Γαλάτη και τον Περραιβό, τους άφησε ελεύθερους και μάλιστα με αποζημίωση…
• …ο ίδιος άνθρωπος που χρηματοδότησε τον Γαλάτη στο Ιάσιο με 5000 ρούβλια και τον άφηνε να μυεί τους υπαλλήλους του ρωσικού προξενείου δημιουργώντας τις κατάλληλες εντυπώσεις στους Έλληνες…
• ο ίδιος άνθρωπος που στην επιστολή του προς τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη θεωρεί τον Περραιβό ως «λίαν αξιοσύστατον διδάσκαλον»

• … ο ίδιος αποθάρρυνε συστηματικά τον Γαλάτη, τον Ξάνθο, τον Καμαρηνό, τον Νέγρη, τους αρματολούς, τον Ι. Παπαρηγόπουλο…
• …ο ίδιος αναγνώριζε γραπτώς το δικαίωμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να καταστέλλει τις επαναστάσεις…
• …ο ίδιος αναφέρει γραπτώς στο νεαρό Τσάρο, ότι οι Φιλικοί σκότωσαν τους δύο απεσταλμένους προκειμένου να μην αποκαλύψουν την αποδοκιμασία του!

Είναι τρελός ο Καποδίστριας αναγνώστη; Κι αν κάποιοι επιμένουν να στέκονται στα γραπτά κείμενα των θρησκευτικών, ή πολιτικών αφορισμών, τι θα πουν στην προκείμενη περίπτωση;

ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΓΑΛΑΤΗ

Ό,τι κι αν έκανε ο Καποδίστριας στο παρασκήνιο, στο προσκήνιο οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Φιλικής Εταιρείας γνώριζαν τις δηλώσεις του. Και οι δηλώσεις του Καποδίστρια ήσαν εχθρικές προς την Εταιρεία.

Ο Καμαρηνός δολοφονήθηκε για να μην πει στον Πετρόμπεη ότι η Ανωτάτη Αρχή ήταν ένας μύθος. Ο Γαλάτης ήταν αθυρόστομος – και ανάμεσα στ’ άλλα, υπήρχε ο κίνδυνος να πει δημόσια, τι αντιμετώπισης έτυχε από τον Καποδίστρια στην Πετρούπολη. Και οι δύο δολοφονούνται. Η άρνηση του Καποδίστρια, έπρεπε πάση θυσία να κρατηθεί μυστική. Και αυτό, το κατάφερε η Φιλική Εταιρεία μέχρι τέλους. Ακόμα και ο κορυφαίος των Φιλικών και ταμίας της Εταιρείας, Παναγιώτης Σέκερης, «μέχρι του Ιανουαρίου 1821 δεν αμφέβαλλε «περί ξένων βοηθειών» και μέχρις ακόμη των παραμονών της Επαναστάσεως, δηλαδή μέχρι της 1ης Μαρτίου 1821, δεν εγνώριζεν, εάν ο Καποδίστριας είναι σύμφωνος ή αντίθετος προς την Επανάστασιν» - σχολιάζει ο Ι. Μελετόπουλος παρουσιάζοντας το «Αρχείον Π. Σέκερη».

Το μυστικό της δήθεν εχθρότητας του Καποδίστρια, οι ηγέτες της Φιλικής Εταιρείας καταφέρνουν να το κρατήσουν καλά κρυμμένο. Η επιχείρηση όμως έχει και άλλα παρεπόμενα: Ο αδελφός του δολοφονηθέντος Νικολάου Γαλάτη, ο κουτσός αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Γαλάτης, ζητά εκδίκηση. Δωροδοκεί κάποιον ονόματι Φωκά Σφαέλλο, να δολοφονήσει τον φονιά του αδελφού του, καθώς και τον Παπαφλέσσα, τον οποίον προφανώς, θεωρεί συνυπεύθυνο.

Οι Φιλικοί μαθαίνουν το σχεδιασμό και στήνουν ενέδρα στον Σφαέλο. Εκείνος γλυτώνει, μεταμελείται και αργότερα η μοίρα του δίνει έναν ηρωικό θάνατο στο Δραγατσάνι. Ο αρχιμανδρίτης Ευστάθιος Γαλάτης ειδοποιείται από τους Φιλικούς, ότι αν δεν κάτσει στ’ αυγά του, θα έχει την τύχη του αδελφού του. Κι εκείνος, χωλός άλλωστε, θα συμμορφωθεί.

Ο προδότης της Φιλικής Εταιρείας, ο Ασημάκης Θεοδώρου, σύμφωνα με τον Φιλήμονα, υπήρξε «συνεργός κατά την καρδίαν αυτού, του σεσημειωμένου Ευσταθίου Γαλάτου». Συνεργός στην καρδιά, στους πόθους.

Ακόμα ένας ιερωμένος αποδεικνύεται εχθρός της Επανάστασης. Είναι απορίας άξιον, πώς ο Δαυλός δεν έχει αφιερώσει ακόμη ένα του τεύχος στο πρόσωπό του...

29/05/2007, 21:49:01
quote:
TRainman
Στα 1821, ο Καποδίστριας υπήρξε κάτι χειρότερο: Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας βασικού στυλοβάτη της Ιεράς Συμμαχίας και εχθρού κάθε επανάστασης. Ο Καποδίστριας ήταν καθαρά ένας υπάλληλος του Τσάρου, όπως οι Φαναριώτες ήταν υπάλληλοι του Σουλτάνου.

Θα μπορούσες ίσως να αντιπαραβάλλεις τις ανθελληνικές ενέργειες του Καποδίστρια (αν βρεις τίποτε) με τις ανθελληνικές ενέργειες του Γρηγορίου πασά (που είναι κάμποσες) και των υπόλοιπων πατριαρχών (που είναι αμέτρητες) αντί να αρέσκεσαι σε φτωχά πυροτεχνήματα εντυπώσεων...

Απ'όσο θυμάμαι όμως, η συζήτηση έχει σαν θέμα τον Γρηγόριο τον Ε΄ οπότε μένουμε σ'αυτό που εσύ είπες, πως εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Οθωμανών. Αν θέλεις να συζητήσουμε για τον Καποδίστρια, άνοιξε ένα σχετικό θέμα και τα λέμε εκεί. Ο συγκριτισμός αυτού του είδους είναι μέθοδος που ταιριάζει σε παιδάκια του δημοτικού σχολείου αλλά δεν πιστεύω πως ταιριάζει στο πρόσωπό σου.

quote:
Trainman
Κατά τα άλλα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να βλέπει κανείς ανθρώπους σαν τον Macedon, να κατηγορούν τον Γρηγόριο και τους Υψηλάντες, ότι έδωσαν στα 1798 τα Επτάνησα στον Καποδίστρια (αντί να τα δώσουν στους Γάλλους) - και την επόμενη στιγμή να εκθειάζουν τον Καποδίστρια ως "Έλληνα" σε αντιδιαστολή με τον "τουρκόδουλο" Γρηγόριο!

Πιο ενδιαφέρουσα είναι η προσπάθεια που γίνεται να αθωωθούν οι μόνιμοι πολέμιοι του ελληνισμού από αυτόκλητους συνηγόρους και ακόμη πιο ενδιαφέροντα είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται απ'αυτούς, με αποκορύφωμα την "ιστορική συγκυρία", στο όνομα της οποίας αθωώνονται οι πάντες και δικαιολογούνται τα πάντα (εφόσον εξυπηρετείται ο χριστιανισμός και οι εκπρόσωποί του).

Ομολογώ πως κάποτε μου δημιουργούσε απορία και έκπληξη η στάση αυτών των ανθρώπων, σήμερα μου προξενεί απλά λύπηση για την κατάντια τους...

Οσον αφορά στο κυρίως θέμα της συζήτησης, ξεκίνησα με τη βασική αρχή ότι οι Φαναριώτες και ο Πατριάρχες ήταν υπάλληλοι του Σουλτάνου και εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι οποίοι (εξ ορισμού) ΔΕΝ ταυτίζονταν μ'αυτούς του ελληνισμού, παραθέτοντας σχετικά μόνο στοιχεία για να υποστηρίξω τα λεγόμενά μου.

Μετά από 26 σελίδες παράθεσης σχετικών και άσχετων σεντονιών, και χρησιμοποιώντας κατά κόρον την τεθλασμένη οδό, έφτασες στο σημείο να παραδεχτείς το ίδιο. Για μένα η συζήτηση λοιπόν έχει τελειώσει, γιατί η συζήτηση γίνεται για να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα και κάτι τέτοιο έχει επιτευχθεί.

Μπορείς να συνεχίσεις τις προσωπικές σου επιθέσεις - αν δεν έχεις να πεις τίποτε καλύτερο - αλλά δεν υπάρχει ούτε διάθεση ούτε σκοπιμότητα να σε ακολουθήσω.

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στη συζήτηση.

macedon

30/05/2007, 01:26:27
Τεστ

Edited by - Συνοδινός on 30/05/2007 01:30:16