- Κείμενα σχετικα με την Εξωγήινη ζωή και Νοημοσύνη - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
Επειδή με τη δουλειά που κάνω πολλοί με ρωτάνε για τους "Εξωγήινους", για
να μπορώ να απαντάω υπεύθυνα, εψαξα και βρήκα τι κατα καιρούς έχει γραφτεί
από διάφορους επιστήμονες.
Αποφάσισα να φτιάξω μια λίστα αυτών των κειμένων, και την τοποθέτησα στην
ιστοσελίδα μου.
http://users.physics.uoc.gr/~angmis/literature.html
Σκοπεύω να την συμπληρώνω, αναλογα και με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει
Αν θέλετε κάποιο άρθρο και δεν δουλεύει το link πειτε μου να το φτιάξω. Και αν σας
άρεσε πείτε το μου για να συνεχίσω. Αν ξέρετε κάποιο άρθρο που δεν το έχω,
πείτε μου να το βάλω.
Αγγελος.
Παρεπιπτόντως, μιάς και δεν έχω παρακολουθήσει τα posts σου και ίσως να έχει γίνει κατανοητό μέσω αυτών, ποιά είναι η δουλεία την οποία κάνεις και στην οποία "πολλοί σε ρωτάνε για εξωγήινα όντα";
Φιλ
Τη δουλεια που κανω θα την βρείς πολύ εύκολα αν ψαξεις το url που έδωσα παραπάνω.
Αγγελος
Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το άρθο του Αlexey Arkhipov για τήν πιθανότητα εξωγήινων τεχνουργημάτων στη Σελήνη.
Σε σχέση με παλαιότερα θέμα που είχα ανοίξει εκεί που λέει:
(συμπεράσματα)
The moon may be a indicator of alien presence in the solar system and beyond during past 4 10^9 years!!!!
Eπίσης ίσως θα άξιζε να βάλεις και μια αναφορά στον Stanton Friedman, πυρηνικό φυσικό και διάσημο ουφολόγο.
http://www.stantonfriedman.com/
"The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them … into the impossible." -- A.Clarke’s Second Law
Υπάρχει ένα σύνολο επιστημονων που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή μιας ερευνας μεσα στο
ηλιακό σύστημα για συντρίμια απο εξωγήινου πολιτισμούς που πέρασαν απο τη γειτονιά μας. Η υπόθεση οπως διάβασες έχει λογική βάση. Αναμένω την εύρεση του μονόλιθου για
να πειστώ.
Δες και την διαμάχη για το αν ο αστεροειδής 1991VG ειναι τελικά τεχνητός η φυσικός.
Steel, D. (1995) SETA and 1991 VG
Weiler, H. (1996) The probability of 1991 VG
Steel, D. (1998) The Fermi paradox and 1991 VG
Ο κατάλογος μου, περιέχει την προσγειωμένη αποψη για τους εξωγήινους. Την άποψη που
μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά οτι έχει επαρκή τεκμηρίωση. Οι UFO λογοι
συγκαταλέγονται σε άλλο κατάλογο που δεν ξέρω αν θα μπώ ποτέ στη διαδίκασία να συντάξω. Αν ο Stanton Friedman έχει γράψει κάποιο άρθο για κάποιο συνέδριο η για κάποιο
εγκριτο περιοδικό πες μου ποιο είναι να το βάλω.
Ευχαριστώ πάντως.
Αγγελος.
Για τον Friedman δεν γνωρίζω για άρθρα του σε συνέδρια πέρα από τα άρθρα που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς στο internet και στο site του.
Ίσως να έχεις δίκιο και δεν θες να μπερδέψεις στο δικό σου site την UFOλογία γιατί είναι ξεχωριστό τεράστιο ζήτημα με την δική του λογική (ή την έλλειψη της) και τις δικές του μυστηριώδεις κατευθύνσεις...
"The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them … into the impossible." -- A.Clarke’s Second Law
Μην εισαι τεμπέλης, τόσο υλικό για διάβασμα σου έδωσα !
Σου προτείνω το αρθρο του Hart (1975) που είναι το πρωτο αρθρο που το συζήτησε
(ισως και χωρις να ξέρει την παρατηρηση του Fermi).
Επισης στην εισαγωγή του Annis (1999) υπάρχει μια πολύ καλή, απλή, κατανοητή σύνοψη.
Αμα τα διαβάσεις κάνε και μια μετάφραση για τους ακομα πιο τεμπέληδες του esoterica ![]()
Αγγελος
"All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing" -- Εdmund Burke
Διάβασα λίγα, ομολογώ όμως, αποσπασματικά. Χρειάζεται να κοπιάσεις, είναι η αλήθεια, για να βγάλεις το ζουμί, ειδικά αν δεν είσαι και πολύ εξοικειωμένος με τα σχετικά θέματα, και από ό,τι κατάλαβα, το αντάλλαγμα για αυτόν τον κόπο δεν είναι και τόσο ελκυστικό όσο αυτά που συνάγονται από χμ… λιγότερο επιστημονικές αναλύσεις.
Χωρίς παρεξήγηση, αλλά αυτό που κατάλαβα (συνυπολογιζομένου του θορύβου που υπεισέρχεται στην πληροφορία από την μετάφραση) είναι κάτι σαν «ή θα βρέξει, ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει»
Τι εννοώ;
Από την κατακλείδα του
HOW RARE ARE EXTRATERRESTRIAL CIVILIZATIONS, AND WHEN DID THEY EMERGE?
(Πόσο σπάνιοι είναι οι εξωγήινοι πολιτισμοί και πότε αυτοί εμφανίζονται;)
«… πρέπει να σημειώσω ότι τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται σε
αυτή την εργασία δεν πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν ως απόπειρα να υπονοηθεί πως υπάρχουν εξωγήινοι νοήμονες πολιτισμοί.
Μάλλον, δείχνουν ότι το συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν, είναι στη καλύτερη περίπτωση, πρόωρο.»
Η απόλυτη άποψη… Τα χωράει όλα… Ένα άψογο και επιστημονικά τεκμηριωμένο «ήξεις αφίξεις». Βέβαια αυτό κάνει συνήθως κάθε σοβαρός επιστήμονας, ούτε αποκλείει ούτε βεβαιώνει. Πιθανολογεί.
Η περίληψη του
An Astrophysical Explanation for the Great Silence
(Μια αστροφυσική εξήγηση για τη μεγάλη σιωπή)
«Προτείνεται ένα αστροφυσικό μοντέλο για να δώσει απάντηση στο ερώτημα του Fermi*. Οι εκρήξεις ακτινοβολίας γάμμα συμβαίνουν με κατάλληλη συχνότητα και πιστεύεται και με τη κατάλληλη ενέργεια ώστε να έχουν συνέπειες για την εξέλιξη της ζωής σε γαλαξιακή κλίμακα.
Αν υποθέσουμε ότι είναι πράγματι θανατηφόρες για τη χερσαία ζωή σε όλο το γαλαξία, τότε έχουμε ένα μηχανισμό που αποτρέπει την εμφάνιση της νοημοσύνης έως ότου ο μέσος χρόνος μεταξύ των εκρήξεων να είναι συγκρίσιμος με την κλίμακα χρόνου (που απαιτείται) για την εξέλιξη της νοημοσύνης.
Μοντέλα αστροφυσικώς αποδεκτά, προτείνουν τον παρόντα μέσο χρόνο μεταξύ των εκρήξεων να είναι περίπου 10^8 έτη, και τα εξελικτικώς αποδεκτά μοντέλα προτείνουν ότι η εμφάνιση της νοημοσύνης απαιτεί 10^8 έτη.
Ως εκ τούτου, αυτό το μοντέλο υποστηρίζει ότι ο γαλαξίας αυτήν την περίοδο περνά μια μεταβατική φάση μεταξύ μιας κατάστασης ισορροπίας όπου απουσιάζει η νοήμων ζωή και μιας διαφορετικής κατάστασης ισορροπίας που είναι πλήρης νοήμονος ζωής. »
(Η υπογράμμιση δική μου).Επίσης, θεωρία που αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο…
.
.
.
Ή δεν κατάλαβα τίποτε (πολύ πιθανό) από αυτά τα ελάχιστα που διάβασα ή αν κατάλαβα, δεν υπάρχει τίποτε …σίγουρο για το θέμα ούτε και στα άλλα άρθρα.
«…Δεν υπονοούμε ότι υπάρχουν αλλά είναι πρόωρο να πούμε ότι δεν υπάρχουν…»
Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα ή θα το διατύπωνες διαφορετικά;
*(Πού είναι επιτέλους όλοι οι άλλοι;)
Ακριβώς όπως τα λές.
Βλέπεις η επιστημονική μεθοδολογία για να λειτουργησει χρειάζεται κάτι χειροπιαστό. Και αυτή τη στιγμή ελάχιστα χειροπιαστά στοιχεία υπάρχουν.
Ομως το γεγονός που επισήμανες, οτι δηλαδή, κανένας απο τους συγγραφεις των άρθρων δεν είναι απόλυτος στην άποψη που εξετάζει δείχνει οτι.
1) Οι επιστήμονες δεν είναι δογματικοί και στενόμυαλοι
2) Οι επιστήμονες δεν είναι ούτε ονειροπαρμένοι.
3) Οι επιστήμονες έχουν την ιδια ελπίδα με ολους μας σχετικά με τουε εξωγήινους πολιτισμούς.
Αν περίμενς να βρείς ΤΗΝ απάντηση μέσα στα άρθρα, ατύχησες. Απόλυτες απαντήσεις δίνουν οι θεολόγοι μονάχα.
Ομως, ακόμα και αν τα άρθρα δεν δίνουν απαντήσεις, νομίζω οτι είναι χρήσιμα διοτι προσπαθούν να θέσουν με το σωστό τρόπο τις ερωτήσεις. Δεν μας λένε τι υπάρχει, αλλα μας λένε που πρέπει να ψάξουμε ωστέ να έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες για να το βρούμε.
Αγγελος.
quote:
3) Οι επιστήμονες έχουν την ιδια ελπίδα με ολους μας σχετικά με τουε εξωγήινους πολιτισμούς.
Tην ίδια ελπίδα εκτός από τους θεολόγους και τα ιερατεία. Οι τελευταίοι θα έβγαζαν σπυριά και με το γεγόνος και μόνο της ανακοίνωσης πιθανής εύρεσης εξωγήινης ζωής και νοημοσύνης.
Επίσης για τα 3 σημεία να τονίσω ότι μακάρι όλοι οι επιστήμονες να ήταν έτσι αλλά δυστυχώς δεν το νομίζω ότι είναι έτσι...
"All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing" -- Εdmund Burke
Το θεμα που θέτεις είναι λίγο άσχετο και δεν θα ήθελα να το αναπτύξουμε εδώ. Άλλωστε, έχει συζητηθεί πολλές φορές αλλού.
Μια σύντομη απάντηση είναι. Πόσους έχεις γνωρίσει και μιλήσει προσωπικά μαζί τους ? Διοτί γενικά θα συμφωνήσω μαζί σου για την ύπαρξη "επιστημονικού σκοταδισμού", αλλά απο την προσωπική μου εμπειρία και με τον Γουδη και με τον Σιμόπουλο (που είναι και απο τους πιο γνωστούς) δεν διαπίστωσα "επιστημονικό σκοταδισμό". Αντίθετα, θα έλεγα οτι ο Γούδης (π.χ.) έχει μια υπέρμετρη αισιοδοξία για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και νοημοσύνης !
Νομίζω οτι η λαική αντίληψη που φαντάζεται τους φτασμένους επιστήμονες σαν συνομωτικό σκοταδιστικό ιερατείο είναι σε εκπληκτικό βαθμό υπερβολική. (Μη μου πείς τώρα για το πόσο καθηκι ήτανε ο Νέυτωνας, μιλάμε για τον 21 αιώνα).
Αγγελος
Δεν θα θελα εδώ να αναφέρω πολλά ονόματα παρά έναν από αυτούς που θαυμάζω για το πνεύμα του και είναι ο αστροφυσικός Δανέζης.
Αλήθεια ο Σιμόπουλος δεν είναι αυτός που ήταν κατηγορηματικός(μέχρι σε σημείο δογματισμού) στο θέμα των ΑΤΙΑ(UFO);
Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι αποκλείεται και δεν υπάρχει καμία μα καμιά περίπτωση να μας επισκέπτονται/ταν εξωγήινοι(μέσα σε ΑΤΙΑ) διότι οι διαστρικές αποστάσεις είναι τεράστιες!
Καλά στέκει σοβαρά τώρα αυτό το επιχείρημα του ρε συ Άγγελε, ειδικά στο πλαίσιο του παράδοξου του Φέρμι για τις αποστάσεις και τον εξωγήινο διαγαλαξιακό αποικισμό;
O δε Edison (άλλο καθήκι αυτός) ήταν θεοσοφιστής μασόνος...
Ενημερωτικά...
Edited by - skeptic on 25/11/2005 19:01:58
διαστικά ταξίδια. Διάβασε το paper και αξιολογησε την επιχειρηματολογία μονος σου.
Drake, F. D. (1985) A comparative analysis of space colonization enterprises
Οσο για το οτι ΔΕΝ μας επισκέπτονται UFO αν στοιχηματιζα 10000000:1 οτι δεν...
θα σου φαινόμουν απόλυτος και δογματικός ?
Αγγελος.
Ως προς το τελευταίο ερώτημα του sceptic, θα έλεγα ότι άλλο να υπάρχουν εξωγήϊνοι πολιτισμοί και άλλο να μας έχουν επισκεφτεί. Πάντως έστω και τυχαία (περνούσα από την γειτονιά και είπα να ρίξω μια ματιά) δεν νομίζω ότι μπορούμε να το αποκλείσουμε τελείως.
Οσο για τον μονόλιθο στην σελήνη κυκλοφορεί η εξής φωτογραφία αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι αληθινή.

από το
http://members.tripod.com/TheUnexplainedNet/MoonSpire-1.GIF
Βρήκα την ορίτζιναλ που λένε ότι το δείχνει, εδώ
http://nssdc.gsfc.nasa.gov/imgcat/html/object_page/lo3_m84.html
Επίσης υπάρχει και ο μονόλιθος στον Φόβο
Αγγελε σόρυ που τα έβαλα εδώ...
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Οσο για το οτι ΔΕΝ μας επισκέπτονται UFO αν στοιχηματιζα 10000000:1 οτι δεν...
θα σου φαινόμουν απόλυτος και δογματικός ?
Οχι, γιατί αφήνεις και πάλι ένα μικρό περιθώριο ανοιχτό.
Αγνοείς βέβαια αρχαία κείμενα και σύγχρονες μαρτυρίες που επιβεβαίωνουν το ενδεχόμενο τέτοιων επισκέψεων αλλά εντάξει αυτή είναι η υποκειμενική σου άποψη.
O Σιμόπουλος όμως ήταν δογματικός γιατί υπήρξε κατηγορηματικός σε αυτό το θέμα.
Αν και εάν ήμουν στη θέση σου δεν θα στοιχημάτιζα.
Πότε δεν ξέρεις τι μπορεί να συναντήσεις στο εγγύς μέλλον
Edited by - skeptic on 27/11/2005 00:22:03
Κοίτα, δύο ενδεχόμενα υπάρχουν.
1) Οι εξωγήινοι που υποτίθεται οτι επισκέπτονται τη Γη είναι μύθος.
2) Οι εξωγήινοι που επισκέπτονται οντως τη γή είναι τοςο προσεκτικοί και τόσο εξελιγμενοι που δεν τους έχουμε πάρει πρέφα (και ούτε προκειται με τη σημερινή μας τεχνολογία)
Μονά - ζυγά, κερδίζω.
Και δεν θέλω επιχειρήματα της παρακάτω μορφής
Eχεις δει τους εξωγηινους να καμουφλάρονται μεσα σε περιστρεφομενο αντιβαρυτικό πεδίο ανιύλης ?
Οχι !
Είδες τι καλά που κρύβονται ? (!)
Για τους μονίλιθους, που υποτίθεται οτι υπάρχουν στη σελήνη, γιατί δεν στέλνεις ένα mail στους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να το ψάξουν ? Οπως μπορείς να δείς απο τις δημοσιεύσεις, δεν είναι λιγοι αυτοί που υπολογίζουν σοβαρή την πιθανότητα ύπαρξης κατασκευών εξωγήινης προέλευσης στο ηλιακό σύστημα. Υποθέτω οτι το ξέρουν, το έχουν ψάξει έχουν δει οτι είναι μούφα και έστεψαν τις ερευνές τους σε πιο ελπιδοφόρες έρευνες.
Αγγελος.
quote:
Βρήκα την ορίτζιναλ που λένε ότι το δείχνει, εδώ
http://nssdc.gsfc.nasa.gov/imgcat/html/object_page/lo3_m84.html
Οstria, κατέβασα την ορίτζιναλ (την υψηλή ανάλυση) αλλά δεν βρήκα πουθενά τον περιβόητο "μονόλιθο". Εσύ βρήκες τίποτα;;;