ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ - Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ - Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Ψηλός60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/3
03/03/2007, 01:15:09
Ας κάνετε τον κόπο να δείτε το βιντεάκι που περιέχεται στην πιο κάτω σελίδα.

Εκεί θα ακούσετε πως, όντως, κάποιοι πονηροί χρησιμοποίησαν τη μικρή για να ξεράσουν τη φανατίλα τους.

Είναι ξεφτίλα να χρησιμοποιείς και να εκθέτεις ένα παιδί, που όπως αναφέρεται και στο βίντεο, που δεν ξέρει ούτε τα ελληνικά καλά-καλά να μιλάει και κάνει ένα σωρό εκφραστικά λάθη στην ανάγνωση, να του πασάρεις ένα κείμενο (που είμαι σίγουρος πως η μικρή ακόμη και σήμερα δεν έχει κατανοήσει τη σημασία του) με τόση δυσκολία και να το ντροπιάζεις υποβάλλοντάς το σε μια τέτοια δοκιμασία!

Λυπάμαι για τη μικρή, αλλά χαίρομαι που αυτό το γεγονός αναδεικνύει το «ήθος», το χαρακτήρα και τις προθέσεις όσων σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτοί θα αναβιώσουν το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, τρομάρα τους!!

Αυτή τη στιγμή ακούω και εγώ το κοριτσάκι να μιλάει και διαπιστώνω πως είναι αλήθεια αυτό που άκουσα στην εισαγωγή του βίντεο.

Αγαπητοί συνομιλητές, κάντε έναν κόπο, ακούστε το βίντεο και θαυμάστε .............

Βίντεο: http://sukumus.blogspot.com/2007/02/blog-post_28.html

03/03/2007, 01:51:50
Προς το τέλος, κάποιος από το πλήθος ρωτά τη μικρή:

"Αν δεν υπήρχε ο Φώτιος και οι καλόγεροι που διέσωσαν τα κείμενα των αρχαίων μας, εσύ από που θα τα έβρισκες για να τα μελετάς σήμερα;"

Η κοπέλα δεν γνωρίζει τι να απαντήσει και λέει με ακόμη πιο σπαστά ελληνικά πως αφού δεν την αφήνουν να τελειώσει, αποχωρεί.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως πρόκειται για στημένο κείμενο που κάποιοι πονηροί, εκμεταλλευόμενοι την αγάπη της κοπέλας για τις ρίζες της, επέλεξαν να τη θυσιάσουν, ως «καμικάζι», και δεν δίστασαν να εκθέσουν και να ντροπιάσουν ένα μικρό κοριτσάκι!!

Τώρα που είδα και άκουσα όλο το βίντεο έχω θυμώσει, όχι με τη μικρή που δεν γνώριζε τι έλεγε, αλλά με τους ξεφτίλες που χρησιμοποίησαν τη μικρή αδιαφορώντας για το τι αντίκτυπο θα είχε αυτό στον ψυχικό κόσμο του ίδιου του παιδιού!!

Άι σιχτίρ τσοχλάνια του κερατά!

Edited by - Ψηλός on 03/03/2007 02:00:14

BartimaeusΜέλος
03/03/2007, 02:22:47
Ωραίο βεγγαλικό και με δυνατό κρότο!

Μόνο που η μικρή λιβελούλα ξέχασε να αναφέρει από ποια πανεπιστημιακά συγγράμματα εμπνεύστηκε το... λογοτεχνικό της μυθιστόρημα, που ούτε για λίβελλος δεν άξιζε!

Τα όσα ισχυρίστηκε, μόνο σε κάτι "επιστήμονες" όπως οι Ρασιάς, Αμυράς, Γούσιος, Κωστόπουλος... oops "Ολύμπιος" & ΣΙΑ τα συναντάμε. Αα... και στο hellenicreligion.gr!!!
Βέβαια, να μη ξεχνιόμαστε!

Προφανώς όμως για κάποιους "επιστήμονες" η αξιοπιστία των πηγών δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Κι αφού η αγυρτοσύνη τους τρώει πόρτα στα Πανεπιστήμια, βρήκε επιτέλους ο κομπογιαννιτισμός τους "όχημα" για τα πυροτεχνήματά τους ένα παιδί, ένα παιδί-Θ(α)ύμα...

quote:
Sesostris:
Μονή Τιμίου Σταυρού , στην θέση Καναβάρι Θηβών , 4 χιλιόμετρα περίπου μετά την διασταύρωση από την παλαιά εθνική οδό Θήβας - Λειβαδιάς . Έχει Ρωσίδες και Βουλγάρες καλόγριες , και Γερμανίδα ηγουμένη .

Επίσης, Φιλλανδές, Αυστριακές, Σουηδέζες, Δανέζες... "Όλες καλονές πρώτο μπόϊ". Και λοιπόν; Στοιχειοθετείται κάτι το επιλήψιμο;

------------------
ΥΓ. Το "γκολ" ήταν εξώφθαλμο αντιαθλητικό φάουλ! Αλλά δεν πειράζει σας κάνουμε το χατήρι και το καταμετρούμε!
Στο διασυρμό σας μοιάζει όντως για το "γκολ της τιμής" σας...

Ψηλέ, πιπέρι...

© unregistered essence

03/03/2007, 02:48:59
Ταλαίπωροι Ρωμαίοι...

macedon

ΕΡΙΩΠΙΣΜέλος
03/03/2007, 07:02:49

Αγαπητέ Φίλε Bartimaeus

Υποστηρίζεις πως ο φίλος μας Trainman, ίσως λόγω αριστερών καταβολών, χρησιμοποίησε καταχρηστικά τις λέξεις «τάξη - τάξεις - ταξικό επίπεδο» κι όχι με το ακριβές κοινωνιολογικό τους περιεχόμενο.
Με την παρέμβασή σου λες ότι απλά ήθελες να επιστήσεις την προσοχή σου στον κίνδυνο να υποπέσει στο ατόπημα του ιδεολογήματος και του κοινωνιολογικού αναχρονισμού, αδικώντας έτσι το -κατά τα λοιπά- ιδιαίτερα εύστοχο κι εξαιρετικά κατασταλαγμένο σχόλιό του.

-Εδώ φίλε Bartimaeus διακρίνω να επιβάλλεται κάποιος ανεπιθύμητος πατερναλισμός στην σκέψη του Trainman ο οποίος, αν θυμάμαι καλά, στο πρόσφατο παρελθόν, είχε δυσανασχετήσει μαζί σου με μια παρόμοια παρέμβαση. Ακόμα δεν ...είδα τον Trainman να ...λαδώνει τον «Τροχό» του.
Αναφέρεις επίσης ότι μια οποιαδήποτε εξέγερση δούλων δεν μπορεί να λογιστεί ως ταξική πάλη, ούτε ιστορικά ούτε κοινωνιολογικά ούτε βέβαια από μαρξιστικής απόψεως.
-Διερωτώμαι και πάλι που εδράζεται αυτή η θέση.
Λες επίσης ότι η επανάσταση του Αριστόνικου είχε ανθελληνικά χαρακτηριστικά.
- Πως τεκμηριώνεται αυτό;

Γράφεις ότι η ταξική πάλη προϋποθέτει τη συγκρότηση κοινωνικών τάξεων, τουτέστι μια ανώτερη οργανωτική μορφή κοινωνικής διαστρωμάτωσης, το συνασπισμό συμφερόντων, την ταξική συνείδηση, την εκβιομηχάνιση,κλπ.

-Δεν πιστεύω φίλε μου να αγνοείς ότι ο Αριστόνικος μέχρι και νομίσματα έκοψε.

Τις ετυμολογήσεις μου τις βρίσκεις ενδιαφέρουσες, αν και τις θεωρείς μάλλον ιδεοληπτικές.

-Είναι αλήθεια φίλε μου «έμμονη ιδέα» να προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα γλωσσικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα χρησιμοποιείται μία «κοινή» γλώσσα κατανοητή απ’ όσους συμμετέχουν στο θέμα;
Εδώ μέσα και παντού οι άνθρωποι φλυαρούν ανυπόφορα και όταν τους ρωτήσεις τι εννοούν με την άλφα ή βήτα λέξη που ανέφεραν, αυτοί αμέσως παρεξηγιούνται. Αυτό δυσκολεύομαι να το καταλάβω.

Χτυπάμε σαν χταπόδι εδώ και πολλές εβδομάδες τον θέμα, δηλώνουμε όλοι αυθεντίες στο είδος, αραδιάζουμε ποικίλες απόψεις, αλλά μόλις φτάσουμε στις λέξεις χανόμαστε. Ρώτησα για παράδειγμα ένα μέλος που συμμετέχει σ’ αυτό το θέμα δυό τρείς απλές ερωτησούλες και τελικά βρήκα τον μπελ(ι)άλ μου.

Αν εννοώ με το «Ναζωραίος» κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που αντιλαμβάνεται ο συνομιλητής μου, τότε ο διάλογος είναι ανώφελος για να μη πω ότι είναι και επιβλαβής. Δεν συμφωνείς;

Λες φίλε Bartimaeus ότι δεν είσαι γνώστης των εβραϊκών και ότι έχεις χάσει το μοναδικό εγχειρίδιο εβραϊκής που διατηρούσες (ανέγγιχτο).

-Δυσκολεύομαι να το δεχτώ αυτό από εσένα.

-Η «κραυγή» φίλε μου είναι στην Ελληνική γλώσσα και αρχίζοντας απ’ το τέλος της υποστηρίζω ότι ούτε στα Εβραϊκά ούτε στα Αραμαϊκά υπήρξε ποτέ η λέξη «Σαβακτάνει» (Codex Vaticanus (B), miniscule 892) αυτή που κακώς γράφτηκε αργότερα «Σαβαχθάνι».

Δεν πιστεύω να μη γνωρίζεις το ρήμα ακτάνω και «τα προς ακτίνα(ανατολή) έθνη»;

Όσον αφορά το πρώτο μέρος ουδέποτε ήταν «Σαβ» αλλά Ζευ (Codex Bezae -D).

Με λίγα λόγια υποστηρίζω ότι η κραυγή ήταν Ηλί-Ηλί λαμά Ζευ ακτάνει και ουχί Ηλί-Ηλί λαμά Σαβαχθανί. Διότι ο Ζευς (Ήλιος) είναι αυτός που ακτάνει δηλαδή ανατέλλει, εγείρεται κλπ.

Το «λαμά» αν δεν σημαίνει στην γλώσσα του Ομήρου «θα σας δω» τότε κάτι δεν πάει καλά με εμένα.

Η κραυγή του Ηλιακού ιερέα Ιησού ήταν Ήλι- Ηλι, λαμά Ζευ ακτάνει. Δηλαδή, «Ω Ύψιστε, θα σας δω μόλις ανατείλει ο Ήλιος».

Φίλε Bartimaeus σου εύχομαι να έχεις πάντα καλές σκέψεις προϊόν της καλής υγείας .

Το ίδιο και στους υπόλοιπους φίλους.

Υ.Γ. Το θέμα της «νεαράς» βρωμάει απ’ όπου κι αν το πιάσει κανείς. Αποπροσανατολίζει όμως την καλή πορεία που είχε πάρει το θέμα που αναλύουμε.
Φίλε Macedon δεν πιστεύω να συμφωνείς με τέτοια καμώματα; Αυτές οι ιστορίες μάλλον βλάπτουν παρά ωφελούν την αρχαιογνωσία και όσους σέβονται αυτό που κάποτε υπήρξε με τ’ όνομα Ελληνικό Ήθος.

Λουκάς

04/03/2007, 01:27:35
quote:
Επίσης, Φιλλανδές, Αυστριακές, Σουηδέζες, Δανέζες... "Όλες καλονές πρώτο μπόϊ". Και λοιπόν; Στοιχειοθετείται κάτι το επιλήψιμο;Bartimaeus

Δέν αναφέρθηκα σε άλλες εθνικότητες . Άλλωστε μία επιτόπια επίσκεψη θα σε πείση για του λόγου το αληθές . Πράγματι αξίζει τον κόπο !
Όσο για την επιληψημότητα του γεγονότος , χαίρομαι πραγματικά που είσαι τόσο προοδευτικός στις αντιλήψεις , ωστε να μη θεωρείς επιλήψημη την εγγυμοσύνη των καλογριών .
Και γιατί όχι ; ας μή ξεχνάμε πως και ο Καραϊσκάκης γιός καλογριάς ήτανε , που ξέρεις καμιά φορά , μπορεί να προκύψη κανένας νεότερος ήρωας για τον τόπο μας .
04/03/2007, 01:48:29
quote:
Τα όσα ισχυρίστηκε, μόνο σε κάτι "επιστήμονες" όπως οι Ρασιάς, Αμυράς, Γούσιος, Κωστόπουλος... oops "Ολύμπιος" & ΣΙΑ τα συναντάμε. Αα... και στο hellenicreligion.gr!!!
Bartimaeus
Τα συναντάμε και στά ερείπια των ναών των προγόνων μας , τους οποίους από περισσή αγάπη φρόντισαν να κατεδαφίσουν οι Χριστιανοί .
Μην περιμένεις να μάθης ιστορία διαβάζοντας μόνο σχολικά βιβλία .
TrainmanΜέλος
04/03/2007, 04:17:30
quote:
Sesotris: Φίλε Trainman , όπως είδες , στην απάντησή μου , τα στοιχεία για την καταγωγή των συγκεριμένων αυτοκρατόρων και ειδικότερα της απαρχής της (Ελληνικής) Μακεδονικής δυναστείας , τα συνόδεψα και από την κατάλληλη βιβλιογραφία από την οποία και τα άντλησα .
Θα περίμενα στην απάντησή σου , να πράξης και σύ κάτι ανάλογο και να μου απαριθμήσης με ανάλογα στοιχεία , τουλάχιστον τους τομείς όπου το Βυζάντιο συνετέλεσε και προσέφερε κάτι στην πρόοδο των γραμμάτων και των επιστημών . Αντ' αυτού επαναλαμβάνεις τα ίδια ατεκμηρίωτα συμπεράσματά σου , αναγορεύοντάς με εμμέσως πλήν σαφώς σε "βλάκα" .
Το μόνο που ταιριάζει σε απάντησή σου ειναι το "Εκ στόματος κόρακος εξελέξατο κρα"

Είμαι ο τελευταίος που χρησιμοποιεί βρισιές και προσβολές στα κείμενά του - και ο μόνος λόγος για τον οποίον θα μπορούσα να σε αποκαλέσω «βλάκα», αμέσως και όχι εμμέσως, είναι ότι χαρακτηρίζεις τα συμπεράσματά μου «ατεκμηρίωτα». Και πάλι, νομίζω πως είσαι απλώς εμπαθής.

Γράφω εξαιρετικά προσεκτικά την κάθε μου λέξη, ώστε να μην έχω καμία τύψη για την συμπεριφορά μου απέναντί σου. Το τι απάντησα και σε ποια ερώτηση, είναι ανιχνεύσιμο για οποιονδήποτε επιθυμεί να το διαπιστώσει. Εξίσου ανιχνεύσιμο είναι και το κατά πόσον έχω ανταποκριθεί στις ανάγκες του θέματος και το πώς έχω μεταχειριστεί τόσο εσένα (σελ.4-5), όσο και τους κατά καιρούς συνομιλητές μου.

Τέλος, διεκδικώ να γράφω εκείνα που έχω υπόψη μου με τον τρόπο και τη σειρά που εγώ επιθυμώ και όχι κατόπιν υποδείξεων. Κι αν παραλείψω κάτι, δέχομαι την οιαδήποτε καλόπιστη υπενθύμιση.

quote:
Bartimaeus: νομίζω πως ο φίλος μας Trainman, ίσως λόγω αριστερών καταβολών, χρησιμοποίησε καταχρηστικά τις λέξεις «τάξη - τάξεις - ταξικό επίπεδο» κι όχι με το ακριβές κοινωνιολογικό τους περιεχόμενο.
Με την παρέμβασή μου ήθελα απλώς να επιστήσω την προσοχή του στον κίνδυνο να υποπέσει στο ατόπημα του ιδεολογήματος και του κοινωνιολογικού αναχρονισμού, αδικώντας έτσι το -κατά τα λοιπά- ιδιαίτερα εύστοχο κι εξαιρετικά κατασταλαγμένο σχόλιό του.
Μια οποιαδήποτε εξέγερση δούλων δεν μπορεί να λογιστεί ως ταξική πάλη, ούτε ιστορικά ούτε κοινωνιολογικά ούτε βέβαια από μαρξιστικής απόψεως.

Αγαπητέ Βαρτιμαίε

Το αν ο Μαρξ διετύπωσε πρώτος την θεωρία της «πάλης των τάξεων», δεν συνεπάγεται ότι η πάλη των τάξεων ξεκίνησε επί των ημερών του και ότι οι τάξεις και οι συγκρούσεις τους δεν υπήρχαν πριν απ’ αυτόν.

Επίσης, ποσώς με ενδιαφέρει εάν αυτά που γράφω συμφωνούν με την όποια μαρξιστική, ή άλλη θεωρία. Μου αρκεί να γίνομαι κατανοητός, χρησιμοποιώντας το πλουσιότατο λεξιλόγιο που ευτυχώς διαθέτει η ελληνική γλώσσα.

Δεν νομίζω λοιπόν, ότι ένας δούλος χρειάζεται κάποιον άλλον να του πει τι σημαίνει να δέχεται βουρδουλιές στην πλάτη, ή ότι ένας Έλληνας της Ασίας χρειάζεται να του εξηγήσει κανείς τι εστί ταπείνωση, όταν ανακηρύσσει την ενηλικίωση του Καλιγούλα σε εθνική του εορτή. Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις ξεκινούν από τις φυσικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου, αλλά στην πορεία συναντούν τη στόχευσή του στη ζωή και τις δυνατότητες που έχει να εκφράσει την επιθυμία του.

Μπορεί εσύ ως πιστός χριστιανός, να θεωρείς ότι η δύναμη της Αποκάλυψης του Λόγου ήταν τόσο μεγάλη που να σάρωσε απ’ άκρου εις άκρον την Αυτοκρατορία με την πειθώ της, τα θαύματά της και τα υποδείγματά της – ακόμα περισσότερο δε, να πιστεύεις πως ο σύμπας άνθρωπος της εποχής, είχε λύσει όλα τα άλλα προβλήματά του και ασχολείτο με το εάν ο Ιησούς εθεώθη μετά θάνατον ή προτού γεννηθεί. Επέτρεψέ μου εμένα σε παρακαλώ, χωρίς να αρνούμαι ένα ενδεχόμενο μερίδιο αλήθειας στα παραπάνω, να αποδώσω στο χριστιανικό κίνημα σαφή ταξικά πληβειανικά χαρακτηριστικά, τα οποία συσσωρευόμενα, παρήγαγαν τις γνωστές μισαλλόδοξες και βανδαλικές συμπεριφορές, απέναντι σε μία ελίτ μορφωμένων (η οποία εν πολλοίς είχε απορροφηθεί στο ρωμαϊκό κράτος) και στα σύμβολά της.

Σπόρους της κατοπινής συμπεριφοράς, μπορεί να ανεύρει κανείς στα ίδια τα ευαγγέλια, στα κείμενα των πρώτων χριστιανών (βλ. το αδιάλλακτο πνεύμα της πρώτης απολογίας του αγίου Ιουστίνου και το πώς «καρφώνει» στην ρωμαϊκή εξουσία τους παρακείμενους γνωστικούς του Μαρκίωνα - http://users.drew.edu/ddoughty/Christianorigins/persecutions/justin.html) – ενώ είναι προφανής και η προσπάθεια του Παύλου να αναχαιτίσει τη δυναμική αυτή (βλ. επιστολή προς Φιλήμονα κ.ά.). Διαφορετικός είναι ο χριστιανισμός ελλήνων πατέρων όπως ο Νύσσης, ή ο Ναζιανζηνός, οι οποίοι μοιάζει να ζουν κυριολεκτικά σε άλλον πλανήτη και οι οποίοι τελικώς, διαμόρφωσαν και τη γνωστή δογματική της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας, την οποία προσωπικά θεωρώ «ελληνικότατη».

Το ίδιο ακριβώς πλαίσιο, θεωρώ πως περιγράφει επίσης, την εμμονή των Γότθων στον Αρειανισμό και των Αρμενίων στον μονοφυσιτισμό. Θα ήταν αστείο να προσδώσω στον Αλάριχο θεολογικές αρετές – θα ήταν όμως εξαιρετικά λογικό να του αναγνωρίσω την στοιχειώδη εξυπνάδα να εμμένει σε μια ιδιαιτερότητα που θα τον διαφοροποιούσε μέχρι να τσακίσει την Αυτοκρατορία που τόσο μισούσε.

Υ.Γ.: Και κάτι ακόμα, μια που έχεις τοποθετηθεί ως «Άγγελος Σατάν» παρά τω πλευρώ μου: Την ίδια ώρα που εσύ καγχάζεις για την «ευλύγιστη μέση» και τη «μούφα των αγέρωχων Ελλήνων», κάποιος άλλος καγχάζει για την Εκκλησία σου επί Τουρκοκρατίας. Και τότε αγαπητέ μου, εσύ θυμάσαι «τον εθνομάρτυρα Γρηγόριο που θυσιάστηκε κλπ». Έσω συγκρατημένος.

quote:
ΕΡΙΩΠΙΣ: Φίλε μου, αντέχεις ένα 200άρι; ...(Ηλί- Ηλί λαμά Σαβ-ακτάνει)

«Βάλε να πιω! / Δεν βλέπεις, ξένε, πώς διψώ; / Τι να μου κάνει εμέ το κατοστάρι; / Ο διάβολος, σου λέω, να με πάρει / ολόκληρο βαρέλι αν δε ρουφήξω! …» (Μυρτιώτισσα)

Υ.Γ.: Η θεωρία σου ότι ο Ιησούς αναφέρθηκε στο Δία προτού πεθάνει, είναι όντως εξωφρενική. Την προτιμώ ωστόσο, από εκείνην του Ambelain, που λέει ότι επικαλέστηκε… τρεις δαίμονες της Σολομωνικής!

quote:
Συνοδινός: ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ
ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ...η ΠΡΟΜΗΘΕΑ...
ΓΚΟΟΟΟΟΟΟΛ...Το κάρφωσε...Το κάρφωσε...

Εύστοχον το σχόλιον αγαπητέ μου, αλλά…εις την μαλλιαρήν. Τι θα πει «γκολ»; Ακολουθούντες το υπόδειγμα της νεαράς Ελληνίδος, οφείλατε να αναφωνήσετε «Στόχος»! Και τι εννοείτε με το «κάρφωσε»; Το ρήμα, πέραν του ότι διατυπώνεται επίσης εις την μαλλιαρήν, αναφέρεται εις την καλαθοσφαίρισιν και ουχί εις το ποδόσφαιρον. Μήπως εννοείτε τα – αμερικανιστί – “bang”, “screw” και τα λοιπά αναφερόμενα εις την κένωσιν των όρχεων;

Edited by - Trainman on 04/03/2007 04:57:14

TrainmanΜέλος
04/03/2007, 04:24:18
Αγαπητέ Αναγνώστη

Είναι γνωστή σε όλους μας η ρήση, ότι οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα στρατιωτικώς, αλλά οι Έλληνες κατέκτησαν την Ρώμη πνευματικώς. Είναι μια ρήση φιλοφρόνησης εκ μέρους ενός κατακτητή προς έναν κατακτημένο, αλλά έχει μια δόση αλήθειας. Γιατί, ό,τι καλλιέργησε η Ρώμη ως φιλοσοφία, ποίηση, πνεύμα, βασίζεται στην Ελλάδα και στους έλληνες δασκάλους.

Αν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάποια στιγμή αλλάζει πρωτεύουσα – και άρα, γεωστρατηγικούς προσανατολισμούς και τακτικές – η παραπάνω ρήση, λογικά διατηρεί την ισχύ της, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι το ελληνικό πνεύμα (όπως κι αν το ορίζει κανείς) εξακολουθεί να δίνει τον τόνο στην πνευματική ζωή της Αυτοκρατορίας.

Για να φτάσουμε επίσης να μιλήσουμε για «ελληνικότητα» ενός κράτους, θα πρέπει να ανιχνεύσουμε και μερικές άλλες παραμέτρους: Μία παράμετρος, είναι η γλώσσα. Άλλη παράμετρος είναι η θρησκεία. Τρίτη παράμετρος, είναι η πολιτική ζωή και η διοικητική διάρθρωση. Τέταρτη παράμετρος είναι σίγουρα η γενετική. Υπάρχουν όμως και άλλες παράμετροι, φαινομενικά ήσσονος σημασίας, αλλά στην πράξη ενίοτε εξαιρετικά σημαντικές, όπως π.χ. η ενδυματολογία, η μουσική κλπ.

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει επίσης να δοθεί, στη διάκριση εκείνων των πρωτοβουλιών που χαρακτηρίζουν την κρατική διοίκηση καθεαυτή κι εκείνων που απλώς γίνονται ανεκτές, ή λειτουργούν ημιπαράνομα. Αυτό είναι κάτι που συνήθως οι υποστηρικτές της ελληνικότητας του Βυζαντίου, το απέφευγαν. Παράκαμψη της διάστασης αυτής, θα ήταν μεθοδολογικά εσφαλμένη αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις, ενδεχομένως γελοία: Θα ήταν σαν να εμφανίζεται μετά από μερικούς αιώνες ο Μίκης Θεοδωράκης ως πολιτιστικό επίτευγμα της χουντικής επταετίας, ή ο Σολτζενίτσιν ως συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης στη λογοτεχνία. Από την άλλη όμως, δεν θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί, ότι τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος, έχουν βαθιές τις ρίζες του έργου τους στην Ελλάδα και στη Ρωσία αντίστοιχα – αλλά και ότι τα καθεστώτα που τους εδίωξαν, αντανακλούν προσδοκίες και παθογένειες των ίδιων τους των εθνών.

Μέχρι στιγμής, έχω σκιαγραφήσει τις γενετικές και πνευματικές επιμειξίες που έλαβαν χώρα με αφορμή την μακεδονική και ρωμαϊκή κυριαρχία στον ελλαδικό και εξωελλαδικό χώρο και έχω διατυπώσει τη θέση μου (που συμφωνεί με μια μεγάλη μερίδα των ειδικών επιστημόνων διεθνώς) ότι με την μακεδονική επέκταση, δημιουργείται ένα νέου τύπου ελληνικό έθνος, το οποίο (συνεχίζοντας την ίδια αφομοιωτική δραστηριότητα κατά την ρωμαιοκρατία) φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Έχω επίσης υποστηρίξει, ότι μετά από 500 περίπου χρόνια ρωμαιοκρατίας, το ελληνικό στοιχείο έχει σε μεγάλο βαθμό αφομοιωθεί στο ρωμαϊκό πλαίσιο, όχι με την έννοια της απώλειας της αίσθησης της καταγωγήςγλώσσα παραμένει πάντα φρουρός της άλλωστε), αλλά υπό την έννοια της αποδοχής της ιδιότητας του ρωμαίου πολίτη.

Η αποδοχή της ιδιότητας αυτής, ΕΙΔΙΚΑ στις εξωελλαδικές περιοχές που συγκεντρώνουν πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, φέρνει εγγύτερα πολίτες διαφορετικής καταγωγής, ενισχύοντας μοιραία τα ταξικά χαρακτηριστικά της συμβίωσής τους, έναντι των εθνικών χαρακτηριστικών.

Πώς αντιμετωπίζει το ίδιο το κράτος τις διαδικασίες αυτές, της ενσωμάτωσης; Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Η ρωμαϊκή ελίτ, δεν δείχνει να ενοχλείται από την μοιραία απορωμαιοποίηση της Αυτοκρατορίας – τουναντίον την κρίνει ως απαραίτητη, για την ενίσχυση της εσωτερικής συνοχής του κράτους και τη διατήρηση των προνομίων της. Αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα ο Μέγας Κωνσταντίνος, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΘΑ ΔΙΑΝΟΕΙΤΟ να εγκαταλείψει την Ρώμη και να μεταφέρει την πρωτεύουσα του κράτους σε μια μικρή αποικία των Μεγαρέων.

quote:
Schwabe: Ιδιαίτερα δε απο τα Τέμπη και κάτω, θεωρήθηκε η χώρα των Ελλήνων τόπος αμαρτίας και των ειδώλων, απομονώθηκε και εγκαταλήφθηκε στο έλεος των βαρβάρων που εμείς σήμερα αποκαλούμε «βυζαντινούς».
Γότθοι, Βησιγότθοι και άλλοι βάρβαροι καθοδηγούμενοι απο μαυρόχλαινους λεληλατούν, γκρεμίζουν, καίνε, σφάζουν και ασελγούν πάνω στο σώμα της ιερής Ελλάδος
.
quote:
Macedon: Κανείς οργανωμένος θρησκευτικός διωγμός δεν έγινε στη Ρώμη. Οι υποτιθέμενοι διωγμοί (οι οποίοι βρίσκονται μόνο στα εκκλησιαστικά εγχειρίδια) είχαν να κάνουν με τιμωρία εγκλημάτων μεμονωμένων ατόμων κατά της πολιτικής εξουσίας. Οι μόνοι διωγμοί που έχει καταγράψει η ιστορία ήταν εκείνοι των χριστιανών εναντίον των Ελλήνων (με τη συνεργασία βαρβάρων Γότθων και άλλων ... χριστιανικών δυνάμεων)

quote:
Macedon: Οι Γότθοι ήταν απλά σύμμαχοι του Βυζαντίου επί Θεοδοσίου και Αρκαδίου και ο κυριότερος μοχλός "εκχριστιανισμού" και καταστροφής της Ελλάδας. Αυτόν τον άνθρωπο, το χριστιανό σφαγέα του ελληνισμού ο αυτοκράτορας Αρκάδιος, σύμμαχός του, τον τίμησε δεόντως για την προσφορά του στη Βυζαντινή αυτοκρατορία και τον "εκχριστιανισμό" των Ελλήνων δίνοντάς του τον τίτλο του "Στρατηγού του Ιλλυρικού Θέματος" το 398 μαχχ. Να η βυζαντινή αυτοκρατορία, να και οι σύμμαχοί τους. Να τους χαίρεστε!

Οι Ρωμαίοι κατάφεραν να κάμψουν εύκολα τις αντιστάσεις των Ελλήνων, αλλά τα βρήκαν πιο δύσκολα με δύο άλλα έθνη: Τους Εβραίους και τους Γαλάτες. Μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τον Τίτο, η εβραϊκή θρησκεία (που θεωρήθηκε ένοχος του εβραϊκού αντάρτικου) χλευάστηκε (βλ. το σχετικό δικανικό του Κικέρωνα http://www.uah.edu/student_life/organizations/SAL/texts/latin/classical/cicero/proflacco1e.html#ctwoeight) αλλά δεν απαγορεύτηκε – οι Ρωμαίοι σεβάστηκαν την αρχαιότητά της. («Τους Ιουδαίους δεν μπορεί να τους επικρίνει κανείς που προστατεύουν τα έθιμά τους. Μπορεί όμως να επικρίνει εκείνους που εγκατέλειψαν τα δικά τους για να ιδιοποιηθούν των Ιουδαίων» αναφέρει ο Κέλσος). Δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο με την θρησκεία των Κελτών. Ο Δρυιδισμός και οι Δρυίδες υπέστησαν διωγμούς από τους Αυτοκράτορες, Τιβέριο και Κλαύδιο, ειδικά στη Βρεττανία.

Ο ρήτορας Θεμίστιος, ένας από τους τελευταίους εθνικούς παράγοντες της Αυτοκρατορίας, επικυρώνει την ενσωμάτωση των Γαλατών στο ρωμαϊκό κράτος: «Και εισφέρουσιν (σ.σ. οι Γαλάτες) ας ημείς εισφοράς και στρατεύονται ας ημείς στρατείας και άρχοντας δέχονται εξ ίσου τοις άλλοις και νόμοις τοις αυτοίς υπακούουσιν. Ούτε και Σκύθας οψόμεθα ολίγου χρόνου. Νυν μεν γαρ έτι τα προσκρούσματα αυτών νέα, ληψόμεθα δ’ ουν ουκ εις μακράν ομοσπόνδους, ομοτραπέζους, ομού στρατευομένους, ομού λειτουργούντας» (Λόγος 16, 211).

Οι λεγόμενοι «Σκύθες», δεν είναι άλλοι από τους Γότθους, οι οποίοι, σύμφωνα με αρκετές ενδείξεις, έχουν εγκατασταθεί στη Θράκη και έχουν συστήσει δική τους πολιτεία. Το σχέδιο είναι λοιπόν, να συμβεί, ό,τι είχε συμβεί και με τους Γαλάτες. Την ημέρα που θα υπακούουν στους ίδιους νόμους, θα στρατεύονται στον ίδιο στρατό, θα πληρώνουν τον ίδιο φόρο και θα δέχονται τους ίδιους άρχοντες, θα είναι και οι ίδιοι «Ρωμαίοι», ασχέτως εάν δεν έχουν δει τη Ρώμη, ούτε με κυάλια.

Στους νεοεθνικούς κύκλους της Ελλάδας, είναι γνωστή η επιδρομή του Αλάριχου στον ελλαδικό χώρο και οι εκτεταμένοι βανδαλισμοί και συλήσεις των εθνικών ιερών. Εκείνο που συνήθως δεν αναφέρεται, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω σκοπιμότητας, είναι ότι οι Γότθοι γνώριζαν τα ελληνικά κατατόπια, από την εποχή του (αμφότερου) ειδωλολατρικού παρελθόντος.

«Μνημονεύονται και παλαιότεραι επιδρομαί Γότθων, αλλά σοβαράν και επικίνδυνον έκτασιν έλαβον αι επιδρομαί από της εποχής του αυτοκράτορος Μαξιμίνου του Θρακός (235-238). Έκτοτε, σχεδόν κατ’ έτος αι επαρχίαι κυρίως της Βαλκανικής, υφίστανται τας φοβεράς δηώσεις των Γότθων.

Εκ της φύσεως των επιδρομών, δυνάμεθα να διακρίνωμεν αυτάς εις δύο είδη. Τας κατά ξηράν επιδρομάς επί των μεσογειακών επαρχιών δια της διαβάσεως του φυσικού συνόρου του κράτους, του Δουνάβεως. Αι επιδρομαί αυταί, γίνονται συνήθως τον χειμώνα, όταν παγώνη ο ποταμός. Από του έτους 256, έχομεν εξ άλλου και πειρατικάς εκστρατείας, ή συντονισμένας επιδρομάς δια ξηράς και θαλάσσης, οπότε λεηλατούνται συγχρόνως και αι παραθαλάσσιαι επαρχίαι της νοτίου ακτής του Ευξείνου Πόντου και του Αιγαίου μέχρι της Κρήτης και της Κύπρου. Κρισιμώτεραι επιδρομαί ήσαν αι των ετών 254, 258, 262, 267 και 269. Κατά τας δύο τελευταίας επιδρομάς, οι Γότθοι κατέστρεψαν κυριολεκτικώς τας επαρχίας της κυρίως Ελλάδος μέχρις Αθηνών, Κορίνθου, Άργους, Σπάρτης, και Ολυμπίας, τας νήσους του Αιγαίου μέχρι της Κρήτης και της Κύπρου και τας δυτικάς και νοτίους επαρχίας της Μικράς Ασίας (καθ. Ευάγγελου Κ. Χρυσού: "Το Βυζάντιον και οι Γότθοι». Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου - Θεσσαλονίκη 1992".

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ρωμαϊκό κράτος πολεμώντας σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, το οδηγούν σε μια συρρίκνωση των προσδοκιών του. Τη θέση της Pax Romana, ως στόχου επιβολής της ειρήνης δια των ρωμαϊκών όπλων, παίρνει πλέον η Securitas, η οποία «προσωποποιείται συχνάκις κατά την εποχήν αυτήν ως πολιτική ιδέα και «θεά» επί νομισμάτων». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Κατά πρώτο λόγο, οχυρώνεται ο Δούναβις. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Λικινίου και Κωνσταντίνου, οι Γότθοι κατεβαίνουν εκ νέου και αναγκάζουν τους δύο μονομάχους σε προσωρινή συμμαχία προς αντιμετώπισή τους. Στα 332, ο Κωνσταντίνος νικά τους Γότθους και τους εξαναγκάζει σε υπογραφή ειρήνης με τον όρο της υποχρέωσής τους να συνεισφέρουν στρατιωτικά στην Αυτοκρατορία. Το 369, είναι η σειρά του Βάλεντα να αντιμετωπίσει τους Γότθους, αλλά η κατάληξη δεν είναι και τόσο ευνοϊκή. Οι Γότθοι απωθούνται μεν, αλλά παύουν να υποχρεούνται σε στρατιωτική συνδρομή.

Ο Θεμίστιος, ως εθνικός ρήτορας, αναγκάζεται να βρει μια φόρμουλα, επαινετική προς τον αρειανιστή χριστιανό Βάλεντα και προς την συμφωνία που εκείνος υπέγραψε: «Ο Θεμίστιος παραθέτει τους ευνοϊκούς δια τα συμφέροντα του κράτους όρους της ειρήνης, ώστε να αποδειχθεή ότι οι Ρωμαίοι δεν εξηγόρασαν, αλλ’ εχάρισαν την ειρήνην (…) κατ’ αυτόν, ο Ουάλης εφήρμοσε την φιλανθρωπίαν προς τους βαρβάρους, όχι μετά την νίκην επ’ αυτών, αλλά παραιτούμενος της νίκης.

(…) Ο ρήτωρ, εκκινών εκ της οικείας εις τους στοχαστάς του δ’ αιώνος αντιλήψεως περί του αυτοκράτορος ως κυβερνώντος επί της γης κατά μίμησιν του Θεού, λέγει ότι, εφ’ όσον ο Όμηρος ονομάζει τον Δία πατέρα, όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά και των βαρβάρων, ο βασιλεύς όστις επιθυμεί να μιμηθή τον θεόν, οφείλει να είναι πατήρ, όχι μόνον των Ρωμαίων, αλλά και των Γότθων: «Όστις ουν και των επί γης βασιλέων, ου Ρωμαίοις μόνον ως πατήρ προσενήνεκται, αλλ’ ήδη και Σκύθαις, ούτος εστίν ο του Διός ζηλωτής και ούτος ο φιλάνθρωπος ατεχνώς» (ό.π.)

Με την άδεια λοιπόν του Δία και του Ομήρου, οι Γότθοι θα εκρωμαϊστούν. Μεταξύ 369 και 372, ξεσπά σ’ αυτούς ένας εσωτερικός εμφύλιος πόλεμος, καθώς μερίδα της φυλής ασπάζεται τον χριστιανισμό. Ακολουθούν οι συνήθεις διωγμοί εκ μέρους του βασιλιά Αθανάριχου, εναντίον εκείνων που απαρνήθηκαν την πατρώα θρησκεία τους για να ακολουθήσουν τη θρησκεία του ρωμαίου Αυτοκράτορα («προς ζήλος των Ρωμαίων δια το τους βασιλείς των Ρωμαίων είναι χριστιανούς, το παν γένος Χριστιανών απ’ εκείνων απελάσαντος» Επιφανίου, Πανάριον 70) με επικεφαλής τον Φριτιγέρνη. Σύμφωνα με κάποια άλλη εκδοχή, οι Βυζαντινοί ενίσχυσαν τον Φριτιγέρνη και ο ίδιος από ευγνωμοσύνη στράφηκε στο Χριστιανισμό, επιθυμώντας παράλληλα να εισέλθει στα αυτοκρατορικά εδάφη για να προστατευτεί από τους Ούννους.

Δεν θέλει και πολύ, για να αντιληφθεί κανείς ένα βυζαντινό χεράκι στον εκχριστιανισμό-εκρωμαϊσμό των Γότθων.

Η αφομοίωσή τους όμως, απ’ ό,τι φαίνεται καθυστερεί. Στην αναμέτρηση μεταξύ Θεοδοσίου και Μαξίμου, ο τελευταίος δωροδοκεί τους Βισηγότθους της Θράκης οι οποίοι λεηλατούν τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, αναγκάζοντας τον Θεοδόσιο το έτος 391, να επιστρέψει από τη Δύση και να τους τσακίσει. Τρία χρόνια αργότερα ωστόσο, 20.000 περίπου Βισηγότθοι συμμετέχουν στην εκστρατεία του Θεοδόσιου κατά του Ευγένιου. Ανάμεσά τους, ο Αλάριχος. Σύμφωνα με τον εθνικό ιστορικό Ζώσιμο, ο Αλάριχος «ηγανάκτει γαρ, ότι μη στρατιωτικών ηγείτο δυνάμεων, αλλά μόνους είχε τους βαρβάρους, ους Θεοδόσιος έτυχεν αυτώ παραδούς ότε συν αυτώ την Ευγενίου τυραννίδα καθείλε» – μια αγανάκτηση για το ότι παρέμενε ένας στρατιωτικός βήτα κατηγορίας απροβίβαστος στην αυτοκρατορική ιεραρχία. Όταν ο Θεοδόσιος πεθάνει και το κράτος του κοπεί στα δύο, οι Γότθοι θα βρουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν δικό τους κράτος στα εδάφη της Αυτοκρατορίας.

"Όταν οι βάρβαροι έφθασαν το 395 λεηλατούντες και πυρπολούντες προ των τειχών της πρωτευούσης και εσχεδίαζον πώς θα την αλώσουν, ενεφανίσθη εις το στρατόπεδο αυτών ο praefectus praetorio της Ανατολής Ρουφίνος, κομίζων πλούσια δώρα και φέρων γοτθικά ενδύματα". Τους πείθει να εκστρατεύσουν προς Δυσμάς, όπου βρίσκονται τα στρατεύματα του Στιλίχωνος. Παραθέτω το τι ακολούθησε, όπως το καταγράφει ο βρετανός πανεπιστημιακός του Worcester College της Οξφόρδης, Peter Heather, στο έργο του “Goths and Romans (332-489 – Oxford 1991)”:

«Σύμφωνα με τον Κλαυδιανό, οι Γότθοι επρόκειτο να καταστραφούν, όταν ο Αρκάδιος διέταξε τον Στιλίχωνα (σ.σ. τον διοικητή της Δυτικής Αυτοκρατορίας) να επιστρέψει το ανατολικό μισό της στρατιάς του, αλλά αυτό δεν είναι πιστευτό. Διχόνοιες στο στρατό του (τα δύο του μισά είχαν πολεμήσει μεταξύ τους στo Frigidus) ήταν κατά πάσα πιθανότητα, η πραγματική αιτία, γιατί τα ανατολικά στρατεύματα επέστρεψαν. (σημ. Ο Ζώσιμος υποθέτει ότι ο Αλάριχος εισέβαλε στην Ελλάδα σε συνεργασία με αυτοκρατορικούς στρατηγούς, αλλά και πάλι τονίζει τη μυστικότητα των συνεννοήσεων αυτών. Είναι λίαν πιθανόν, ότι, όπως η υποτιθέμενη συμμαχία του Αλάριχου με τον Ρουφίνο, η συνεργασία αυτή, είναι το προϊόν της φαντασίας του Ευνάπιου (σ.σ. εθνικός ιστορικός) και της επιθυμίας του να κριτικάρει τους επικεφαλής της Αυτοκρατορίας).

Ύστερα από την αποχώρηση του Στιλίχωνος, οι Γότθοι μετακινήθηκαν στην Ελλάδα, πιθανώς σε μια περαιτέρω προσπάθεια να διατηρήσουν την πίεση στην κυβέρνηση της ανατολής, της οποίας ηγείτο ο ευνούχος Ευτρόπιος ύστερα από την δολοφονία του Ρουφίνου το Νοέμβριο του 395, προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκούς όρους. Η εισβολή καθεαυτή, συνοδεύτηκε από αρκετή λαφυραγωγία και κατά τα φαινόμενα, αδιάκριτες σφαγές, παρότι μεγάλα αστικά κέντρα, κατάφεραν ενδεχομένως να βγουν εν πολλοίς αλώβητα. Οι επιθέσεις αυτές, δείχνουν να διαρκούν το έτος 396 και στις αρχές του 397,μ όταν ο Στιλίχων δραστηριοποιείτο στον Ρήνο και ο Ευτρόπιος αντιμετώπιζε τις επιδρομές των Ούννων στον Καύκασο. Ο θάνατος του Ρουφίνου, οδήγησε σε μια σύντομη περίοδο συνεργασίας ανάμεσα στους δύο, η οποία επέτρεψε και κάποια συντονισμένη απάντηση και στους Γότθους. Ο Ευτρόπιος φαίνεται ότι παρέδωσε το δυτικό Ιλλυρικό (Παννονία και Δαλματία) στον Στιλίχωνα, ίσως απελευθερώνοντας ανατολικά στρατεύματα από αποστολές περιφρούρησης εκεί, προκειμένου να πολεμήσουν τον Αλάριχο.

Το καλοκαίρι του 397 ωστόσο, η εχθρότητα ανάμεσα στη δύση και την ανατολή, επανήλθε. Ο Στηλίχων ξεκίνησε μια θαλάσσια εισβολή στην Ελλάδα, αναγκάζοντας τον Αλάριχο να υποχωρήσει προς την Ήπειρο. Εκτός από μια πιθανότατα γνήσια επιθυμία να χαλιναγωγήσει τους Γότθους, ο Στηλίχων, όπως το 395, επεδίωκε να εξασθενήσει ένα εχθρικό ανατολικό καθεστώς. Ο Ευτρόπιος το λιγότερο εξέλαβε την εκστρατεία του ως απειλή, πείθοντας τον Αρκάδιο να ανακηρύξει τον Στιλίχωνα hostis publicus και ίσως ταυτόχρονα, να διαπραγματευτεί με τον Αλάριχο. Ο Στηλίχων απεσύρθη στην Ιταλία για μία ακόμη φορά και ο Αλάριχος εξασφάλισε ευνοϊκούς όρους από τον Ευτρόπιο. Ο Ευτρόπιος φαίνεται, είχε δύο εναλλακτικές δυνατότητες για να αποκαταστήσει την ειρήνη στα Βαλκάνια: Να συνάψει συμφωνία με τον Αλάριχο, ή να εγκρίνει την επέμβαση του Στιλίχωνος. Διάλεξε το πρώτο, παρά να ρισκάρει την εκδίωξή του από τον δυτικό του αντίπαλο».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εθνικών στο θρήσκευμα ιστορικών, στο πλιάτσικο του Αλάριχου στην Ελλάδα, συμμετείχαν φαιοχίτωνες καλόγεροι, οι οποίοι πρωτοστατούσαν στις καταστροφές. Παρότι είναι βέβαιο πως οι αναφορές αυτές, είναι διογκωμένες, προσωπικά δεν θα τις διέγραφα. Λούμπεν στοιχεία, μισότρελοι φανατικοί, επαγγελματίες πιστοί και επίδοξοι δικτατορίσκοι πάντοτε επωφελούνται από τέτοιες καταστάσεις. Το ερώτημα είναι: Υπήρξε η εκστρατεία του Αλάριχου ένας οργανωμένος διωγμός «εναντίον των Ελλήνων εκ μέρους των χριστιανών και των βαρβάρων που σήμερα αποκαλούμε Βυζαντινούς»;

Αν επιθυμούσε το ρωμαϊκό κράτος την δια της βίας επιβολή του χριστιανισμού στην Ελλάδα, είχε όλες τις δυνατότητες να το πράξει. Ακόμα και ο Θεοδόσιος ωστόσο, σεβάστηκε την Αθήνα και δεν εφήρμοσε τα ίδια εξοντωτικά μέτρα που έλαβε αλλού κατά των εθνικών. Τι χρειαζόταν ο Αλάριχος;

Η Αυτοκρατορία καλμάρει τους Γότθους παραχωρώντας τους τον 4ο αιώνα, εξουσία στα Βαλκάνια, μεγάλες εκτάσεις στη Μακεδονία (Πέλλα, Μεθώνη, Πύδνα, Βέροια, ακόμα και κοντά στη Θεσσαλονίκη) και πληρώνοντάς τους και έναν γενναίο φόρο. Θα έπρεπε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ελληνική της επαρχία, αλλά δεν ήταν. Προτίμησε (όπως θα έκανε κάθε άλλη Αυτοκρατορία στη θέση της) να υπερασπιστεί την πρωτεύουσά της.

Άραγε, κατά την τόσο μεγάλη διαμονή τους στα εδάφη της Μακεδονίας και της Θράκης, οι Γότθοι δεν ήρθαν καθόλου σε επιμειξίες με τους Μακεδόνες και με τους Θράκες; Και τι απέγιναν οι απόγονοί τους;

Edited by - Trainman on 04/03/2007 04:46:56

AmpereΜέλος
04/03/2007, 16:10:36
Αγαπητέ Trainman, τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια. Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με όσα έγραψες, επιμένω ότι αξίζει να ξαναδιαβαστούν. Έφτιαξα μάλιστα ένα είδος πίνακα «περιεχομένων» για όσα έχουν προηγηθεί, αφενός ως ένδειξη εκτίμησης αφετέρου για να διευκολύνω την πρόσβαση σε τυχόν ενδιαφερόμενους. Έχουμε λοιπόν και λέμε…

Και Ρωμιός και Έλληνας

Ο jocker και η πόρνη (ιστορία, μυθολογία, ιστοσελίδα κτλ)
Αποδεικτικές ονομασίες και ονομαστικές αποδείξεις

Μακεδονοβυζαντινοί

Προγονοί μας ή Απόγονοί τους;

Το λάστιχο και οι αναποφάσιστοι προσκυνητές

Πολύ «Ελληνικό» για τους μεν, πολύ «Χριστιανικό» για τους δε(εμένα πάντως μου κάνει)

Η Μακεδονική “διεύρυνση” της ελληνικότητας και η Ρωμαϊκή της “αποκατάσταση”

Ο ζαβολιάρης Ambelain και η λογική του γέο – βαγκέο (αυτό είναι χάρισμά σας στα μούτρα τα δικά σας;)

Οι «καλοί» ομόθρησκοι κατακτητές.
Λαός και Κολωνάκι (εθνικό ή ταξικό το ..παιχνίδι;)
Ποιοι Ρωμαίοι;

Εβραίοι, Γαλάτες, Γότθοι και …Σεκουριτάτες

..και έπεται συνέχεια (μάλλον).

Εντάξει, μπορεί οι τίτλοι να είναι άστοχοι ή ασύμβατοι με τις προθέσεις του συγγραφέα, αλλά τουλάχιστον τα link απ’ ότι έλεγξα, δουλεύουν.
.
.
.
Μιας και είναι το τελευταίο μου post στο forum, να ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, τους συντελεστές του για την φιλοξενία και όλα τα μέλη για τις αλληλεπιδράσεις. Να ‘στε καλά και καλή συνέχεια.

Farewell Esoterica
04/03/2007, 21:27:38

quote:
Αυτή ήταν μάλιστα η αιτία και της ίδρυσης των εθνικών Πατριαρχείων, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας: ο υπερβολικά ελληνικός γι’ αυτούς, χαρακτήρας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Το ζήτημα απ’ αυτής της απόψεως, είναι ληγμένο.

Στάσου ρε Trainman, το έληξες το ζήτημα αμέσως. Μου φαίνεται από τα πολλά "έμπαινε, έμπαινε" το καβάλησες το καλάμι. Κλείνεις και τα ζητήματα τώρα. Το πατριαρχείο είναι υπερβολικά Ελληνικό, τέρμα, έκλεισε το ζήτημα. Το είδες έτσι απλωμένο, από που να το πιάσει κανείς και που να βρεί την άκρη και είπες, "άϊ στα κομμάτια, ας το κλείσω να τελειώνουμε".

quote:
Άρχων της Διαλεκτικής.

Και αναρωτιόμουν...θα μας το πείς...δεν θα μας το πείς..;
Για τόσο χαζό τον περνάς τον φίλο σου, τον "Αναγνώστη"..;
Πέντε σειρές εάν διαβάσει από τα γραπτά σου, αμέσως το καταλαβαίνει.
Αυτό δεν κρύβεται με τίποτα. Ουρλιάζει...

quote:
Ο Trainman εργάζεται μόνον για τον Merovingian, ο οποίος ξεκίνησε ως υποψήφιος σωτήρας του κόσμου και κατέληξε Άρχων της Διαλεκτικής

Μου αρέσουν αυτού του είδους οι άνθρωποι, που αφού έσωσαν τον κόσμο και καταλήξανε άρχοντες της Διαλεκτικής, χαθήκανε στο πυκνό δάσος της μετριοφροσύνης και του Ίντερνετ.

quote:
… ‘’Please, ma cherie. I have told you. We are all victims of causality. I drank too much wine, I must take a piss. Cause and effect’’

Εγώ Αγγλικά δεν ξέρω, έτσι γλύτωσες μια απάντηση. Όμως τον φίλο σου τον "Αναγνώστη", που δεν ξέρει Αγγλικά και θα ήθελε να μάθει, τι ωραίο είπες, δεν τον σκέφτηκες καθόλου..;
Τουλάχιστον ας το μετέφραζες στα Ελληνικά. Γιατί δεν το μετέφρασες στα Ελληνικά; Έχανε στην απόδωση; Δεν ακουγόταν τόσο ωραία μήπως..;
Κι αφού δεν είχες τίποτα καλύτερο στις σημειώσεις σου, είπες δεν βαριέσαι, φτάνει που θα το καταλάβoυν ο Ampere ο Bartimeus και ο Εριωπις και θα μου πουν μπράβο. Έπρεπε να σκεφτείς κάτι δικό σου και μάλιστα στα Ελληνικά. Ε,δεν λέει να παίρνεις από τα έτοιμα κι από αυτά που έχουν πει οι άλλοι...Βάλε και το δικό σου πνεύμα να σκεφτεί. Τι το μοστράρεις εκείνο το, "φίλε αναγνώστη"..; Γράψε καλύτερα τα ονόματα των φίλων σου..."φίλε Γιώργο,Νίκο,Πέτρο...", να ξέρει και ο φίλος ο "Αναγνώστης" τι του γίνεται.

quote:
οφείλατε να αναφωνήσετε «Στόχος»!

Πάλι κάτι θες να μας πεις...
...μήπως..."Άρχων της Ελληνικής"..;
quote:
επίσης εις την μαλλιαρήν, αναφέρεται εις την καλαθοσφαίρισιν και ουχί εις το ποδόσφαιρον
Ε..αυτό είναι..."Άρχων της Ελληνικής"...το βρήκα.
quote:
Και τι εννοείτε με το «κάρφωσε»;

Με το "κάρφωσε" εννοούμε, ότι δεν φτάνουν τα "έμπαινε,έμπαινε" στον Γιούτσο... Εάν δεν αρχίσει να καρφώνει ο Γιούτσος, όλα τα άλλα είναι νεκρά. Πρέπει να κάνουν και καμιά χειρονομία...Να βάλουν το χέρι κάτω από τη μέση...Εξάλλου το είπε και ο Παντελεήμων..."Ο Θεός δεν βλέπει από τη μέση και κάτω". Κι αν αρχίσει και "Βρέχει Γκολ" (εις την μαλλιαρήν) και κορυφωθεί το πάθος σας, να μας το πείτε και μας, να ησυχάσουμε κι εμείς. Εδώ κολλάει και η "κένωσις των όρχεων".
quote:
Μήπως εννοείτε τα – αμερικανιστί – “bang”, “screw”

Πάλι τα ίδια...
Θες να το γυρίσουμε οπωσδήποτε στα Αμερικανιστί.
Σε δυσκολεύουν τα Ελληνικά Trainman..;
Δεν σε ενδιαφέρει αν δεν καταλαβαίνουν όλοι Αγγλικά...
Ε, θα σου απαντώ κι εγώ Γερμανικά.
Τι σόϊ διαλεκτικός τρόπος συζήτησης θα είναι αυτός, δεν μπορώ να καταλάβω. Θα υποθέτουμε, τι λέει ο ένας στον άλλον και θα απαντάμε ανάλογα.
"...hinter deinem Schreiben
sieht man eine Frau..."
Τι άλλο θα πρέπει να κάνω ακόμη, προκειμένου να συμμετέχω σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου, δεν μπορώ, ούτε να υποψιαστώ...

Φίλε Trainman...
Θα χαιρόταν πολύ ο φίλος σου ο "Αναγνώστης", εάν άφηνες τις χιλιάδες λέξεις και φράσεις που έχεις διαβάσει ή ακούσει να λένε άλλοι και τις έχεις σημειώσει στα τευτέρια σου για να μην τις ξεχνάς και του έγραφες, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συζητάς με τους φίλους σου, στην καθημερινή ζωή σου.
Εκτός πιά κι αν δεν θεωρείς φίλο σου τον "Αναγνώστη" και το μόνο που σε ενδιαφέρει, είναι να εντυπωσιάσεις, τα φιλαράκια της παρέα σου στο Forum.

ΕΡΙΩΠΙΣΜέλος
04/03/2007, 22:05:15
quote:

Στην – πραγματική – εξέγερση, πρόκειται να αναφερθώ αργότερα, καθώς έχει όντως σημασία στην ανάπτυξη των σκέψεών μου. Προς το παρόν, ας μείνουμε εδώ.
Trainman

Αγαπητέ φίλε Trainman, θα σου ήμουν υπόχρεος αν κατέθετες τις απόψεις σου σ' αυτόν τον κύκλο που βρισκόμαστε τώρα και πριν απομακρυνθούμε αρκετά χάνοντας έτσι και το ενδιαφέρον.

Νομίζα ότι κάτι θα έγραφες νωρίτερα. Το θέμα αυτό καίει πολύ περισσότερο απ' τα ανόητα καμώματα μιας νεαράς για την οποία καταναλώσαμε μια ολόκληρη σελίδα.

Αναφέρομαι στην Γενοκτονία των 650.000 Ελλήνων το έτος 728 μ.Χ. από τους βυζαντινούς.

Λουκάς

04/03/2007, 23:42:55
quote:
Τέλος, διεκδικώ να γράφω εκείνα που έχω υπόψη μου με τον τρόπο και τη σειρά που εγώ επιθυμώ και όχι κατόπιν υποδείξεων. Κι αν παραλείψω κάτι, δέχομαι την οιαδήποτε καλόπιστη υπενθύμιση.
Trainman
Έγραψα ολόκληρο κατεβατό για τρείς αυτοκράτορες , αναφέροντας μάλιστα και τα βιβλία από τα οποία άντλησα τις πληροφορίες μου , και δεν είδα να κάνης κάτι ανάλογο για να αποδείξης τα αντίθετα που υποστηρίζεις .
Αντ' αυτού χωρίς παραπομπές σε ανάλογα συγγράμματα , αναφέρεις για Ελληνορθόδοξα πατριαρχεία βγάζεις δικά σου συμπεράσματα , καιεξακολουθείς να αποφευγης να απαντήσης έστω στην παρατήρηση μου της 28/2/2007 .
quote:
"Θα περίμενα στην απάντησή σου , να πράξης και σύ κάτι ανάλογο και να μου απαριθμήσης με ανάλογα στοιχεία , τουλάχιστον τους τομείς όπου το Βυζάντιο συνετέλεσε και προσέφερε κάτι στην πρόοδο των γραμμάτων και των επιστημών ."
sesostris
05/03/2007, 00:10:39
Μιας και ο Ερίωπας μας ανέλυσε την εξωφρενική θεωρία του, καλό είναι να υπάρχει κάποια απάντηση.
Ας δούμε καταρχήν το περίφημο χωρίο του Ματθαίου απ’ όπου το όνομα Ναζωραίος.
«Και ελθών κατώκησεν εις πόλιν λεγομένην Ναζαρέτ, όπως πληρωθεί το ρηθέν δια των προφητών ότι
Ναζωραίος κληθήσεται.» Ματθαίος 2:23

Τώρα το προσωνύμιο Ναζωραίος εμφανίζεται με δύο μορφές, ως Ναζωραίος και Ναζαρηνός

Μάρκος 1:24
«λέγων• έα, τι ημίν και σοί, Ιησού Ναζαρηνέ; ήλθες απολέσαι ημάς; οιδά σε τις εί, ο Άγιος του Θεού.»
Μάρκος 10:47
«Και ακούσας ότι Ιησούς ο Ναζωραίος εστιν, ήρξατο κράζειν και λέγειν• υιέ Δαυίδ Ιησού ελέησόν με.»
Μάρκος 14:67
«Και ιδούσα τον Πέτρον θερμαινόμενον εμβλέψασα αυτώ λέγει• και συ μετά του Ιησού του Ναζαρηνού ησθα»
Μάρκος 16:6
«ο δε λέγει αυταίς• μη εκθαμβείσθε• Ιησούν ζητείτε τον Ναζαρηνόν τον εσταυρωμένον• ηγέρθη, ουκ έστιν ωδε• ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν.»
Λουκάς 4:34
«λέγων• έα, τι ημίν και σοί, Ιησού Ναζαρηνέ; ήλθες απολέσαι ημάς; οιδά σε τις εί, ο Άγιος του Θεού.»
Λουκάς 24:19
«και είπεν αυτοίς• ποία; οι δε είπον αυτώ• τα περί Ιησού του Ναζωραίου, ος εγένετο ανήρ προφήτης δυνατός εν έργω και λόγω εναντίον του Θεού και παντός του λαού.»

Ακολούθως το όνομα αυτό πέρασε και στους οπαδούς του, σαν πρώτος χαρακτηρισμός των χριστιανών

«ευρόντες γαρ τον άνδρα τούτον λοιμόν και κινούντα στάσιν πάσι τοις Ιουδαίοις τοις κατά την οικουμένην, πρωτοστάτην τε της των Ναζωραίων αιρέσεως» Πράξεις 24:5

α) Το επίθετο Ναζωραίος σαν δηλωτικό προέλευσης από την πόλη Ναζαρέτ

(Νατζ’ρετ)
Η ετυμολογία του ονόματος Ναζαρέτ προέρχεται από την λέξη Νετσερ= κλαδί εκπληρώνοντας έτσι την προφητεία του Ησαΐα:

«και εξελευσεται ράβδος εκ της ριζης Ιεσσαί και ανθος εκ της ριζης αναβησεται» Ησαΐας 11:1
που στο μέλλον θα χρησιμοποιηθεί σαν επίθετο του Μεσσία ως Νετσε (=ο κλάδος)

β)Συχνά όμως γίνεται σύγχυση με τους Ναζηραίους, ανθρώπους που έπαιρναν όρκο ασκητικής ζωής αφιερωμένης στο θεό όπως αναφέρεται στο Αριθμοί, 6:1-21. Το όνομα τους όμως προέρχεται από άλλη ρίζα, και συγκεκριμένα από το

Nαζίρ= αποκομμένος, αφιερωμένος
Η αφ-ιέρωση αυτή ξεκινούσε από το διάστημα των 30 ημερών και μπορούσε να είναι και μόνιμη. Το γιατί ο βιβλικός Ιησούς δεν θα μπορούσε να είναι ένας απ’ αυτούς το μαθαίνουμε από το σχόλιο του Μαϊμονίδη που αναφέρει ότι οι Ναζιρέοι ήταν αμαρτωλοί εν μετανοία. Πράγμα που έρχεται σε αντίκρουση με το αναπάντητο ερώτημα του Ιησού: « τις εξ υμών ελέγχει με περί αμαρτίας;» Ιωάννη 8:46
Παρόλα αυτά η κοινή ρίζα νζρ (σύμφωνα με τον κανόνα των τριων γραμμάτων) απ’ όπου προέρχονται και οι δυο λέξεις, έδωσε σαν λογοπαίγνιο αυτό που αναφέρεται στο Ησαΐας 53:3, όπου η έννοια αποκομμένος ταιριάζει γάντι:
«αλλα το ειδος αυτου ατιμον εκλειπον παρα παντας ανθρωπους ανθρωπος εν πληγη ων και ειδως φερειν μαλακιαν οτι απεστραπται το προσωπον αυτου ητιμασθη και ουκ ελογισθη» Ησαΐας 53:3

«Καταφρονημένος και απορριμμένος από τους ανθρώπους• άνθρωπος θλίψεων και δόκιμος ασθένειας• και σαν άνθρωπος από τον οποίο κάποιος αποστρέφει το πρόσωπο, καταφρονήθηκε, και τον θεωρήσαμε σαν ένα τίποτα.» (μετάφραση Φίλου)

Αυτά λοιπόν περί Ναζαρέτ.

Τώρα περί κραυγής:
Ματθαίος 27:46
«περί δε την ενάτην ώραν ανεβόησεν ο Ιησούς φωνή μεγάλη λέγων• ηλί ηλί, λιμά σαβαχθανί; τουτ’ έστι,
Θεέ μου Θεέ μου, ινατί με εγκατέλιπες;»
Ας δούμε τη φράση στα εβραϊκά:

Η επαναλαμβανόμενη λέξη Ηλί- Ηλί για το Θεό υπάρχει και στον Ψαλμό 21:2 (22:2 στη μασοριτική αρίθμηση). «ο θεός, ο θεός μου» το μεταφράζουν οι εβδομήκοντα.
Και σε μετάφραση Φίλου:
« ΘΕΕ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες; Γιατί στέκεσαι μακριά από τη σωτηρία μου και από τα λόγια των στεναγμών μου;»
Άρα ο Ιησούς στο σταυρό, απλά επανέλαβε τα λόγια του ψαλμού 21.
Καλό θα ήταν κάποιοι να μελετήσουν λιιίγο ακόμα τις γλωσσικές τους αναλύσεις, γιατί με το να λέμε ότι ο Ιησούς επικαλέστηκε το Δία μόνο το γέλωτα προκαλούμε.

BartimaeusΜέλος
05/03/2007, 03:06:49
quote:
Sesostris:Δέν αναφέρθηκα σε άλλες εθνικότητες . Άλλωστε μία επιτόπια επίσκεψη θα σε πείση για του λόγου το αληθές . Πράγματι αξίζει τον κόπο !
Συνεπώς για σένα, φίλε Sesostris - και αφού «πράγματι αξίζει τον κόπο !» - όλες αυτές οι αλλοδαπές καλλονές ήρθαν στην Ελλάδα και γίνανε καλογριές από... βίτσιο για τη χαρά της μητρότητας!

Είναι όντως μια ευρέως διαδεδομένη «άποψη» κι αυτή, ιδίως και ιδιαζόντως μεταξύ των ευσεβών και τιμίων «αθέων» παγανιστών!

Έστω ότι στα μπαράκια της Εσπερίας οι άρρενες επιδίδονται στην εξυπηρέτηση των ολοένα αυξανόμενων και ιδιαίτερα απαιτητικών - μέχρι και στεφάνι - αναγκών του καθόλα νόμιμου πλέον τρίτου φύλου εις βάρος του ασθενούς φύλου, κι ότι αυτές οι δυστυχείς νιώθωντας παραμελημένες κατέφυγαν στον ελληνικό μας παράδεισο. Μα χάθηκαν τα μπαράκια στην Κρήτη και κλείστηκαν σε μοναστήρι; Ανέκαθεν οι Κρήτες ήταν ιδιαίτερα ανεκτικοί κι εξυπηρετικοί στη... γυναικεία ιδιαιτερότητα!

quote:
Sesostris:Όσο για την επιληψημότητα του γεγονότος , χαίρομαι πραγματικά που είσαι τόσο προοδευτικός στις αντιλήψεις , ωστε να μη θεωρείς επιλήψημη την εγγυμοσύνη των καλογριών .
Αν δεν υπήρχε το ενδεχόμενο παρεξήγησης, στο προσκύνημά μου εκεί θα της πήγαινα (της εγκυμονούσης) και μερικά κουτιά babylino...

Οι «προοδευτικές» μου - όπως συμπεραίνεις - αντιλήψεις αποτελούν πάγια ηθική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας: Το δικαίωμα στη μετάνοια είναι αναφαίρετο αγαθό του οιουδήποτε και οσοδήποτε αμαρτωλού, κατοχυρωμένο απ' το αίμα Του στο Σταυρό. Αντιθέτως, η κατάκριση και καταδίκη των συνανθρώπων μας είναι αποκλειστικά δική Του αρμοδιότητα κι ο σφετερισμός αυτής της εξουσίας Του αποτελεί μέγιστη ηθική πτώση!

quote:
Sesostris:Τα συναντάμε και στα ερείπια των ναών των προγόνων μας, τους οποίους από περισσή αγάπη φρόντισαν να κατεδαφίσουν οι Χριστιανοί .
Αν εξαιρέσουμε τη γοτθική «αβρότητα» του Αλάριχου και την εκδικητικότητα κάποιων ξεκληρισμένων χριστιανών από τους αδυσώπητους διωγμούς των παγανιστών επί 270 συναπτά έτη, στις πλείστες άλλες περιπτώσεις οι ίδιοι άνθρωποι που έχτισαν τους ναούς των ειδώλων, οι ίδιοι και τους γκρέμισαν. Αφού μετήλλαξαν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, γιατί να διατηρούσαν τους ναούς της παλιάς τους θρησκείας; Άλλωστε, γι' αυτούς οι ναοί και τα αγάλματα δεν ήταν καλλιτεχνικά αλλά θρησκευτικά μνημεία και η διατήρησή τους θα συνιστούσε σοβαρή ηθική αντινομία στη συνείδησή τους. Εξάλλου δεν υπέγραψαν και κανένα συμβόλαιο με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη συντήρησή τους...
quote:
Sesostris:Μην περιμένεις να μάθης ιστορία διαβάζοντας μόνο σχολικά βιβλία
Ακόμη κι αυτά απ' ότι βλέπω έχουν πιο έγκυρες βιβλιογραφικές αναφορές απ' ότι οι εν λόγω "επιστήμονες". Άλλο θέμα η αποσιώπηση στα σχολικά βιβλία κι άλλο η επιστημονική τους εγκυρότητα. Μη τα συγχέεις.

Κι ενώ την επιστημονική εγκυρότητα των σχολικών βιβλίων είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα να την αμφισβητήσει κανείς με αμιγώς επιστημονικά (κι όχι ιδεολογικά) κριτήρια, την "επιστημοσύνη" των εν λόγω "επιστημόνων" δε νομίζω να τη συνυπογράφει κανείς σοβαρός επιστήμων ιστορικός!

----------
ΥΓ_1. Ερίωπα, ελπίζω ως αύριο βράδυ να σου απαντήσω, αφού πρώτα ψάξω την κριτική έκδοση της Καινής Διαθήκης των Nestle - Aland 26η εκδ., όπου περιέχονται οι γνωστότεροι κώδικες (και του Βέζα).
«ἠλὶ ἠλί, λιμᾶ σαβαχθανί» εβραϊστί: אֱלָהִי אֱלָהִי לְמָה שְׁבַקְתָּנִי

ΥΓ_2. Trainman, αν εγώ είμαι ο εξ ευωνύμων άγγελος-σατάν σου, τότε ο Συνοδινός μήπως σου φέρνει για την Πρωινή Αυγούλα;
ΥΓ_3. Συνοδινέ, τι σε τσίμπησε παλληκάρι μου; Ένα διάλειμμα έκανε κι ο Trainman, να δει καμιά ταινία (Matrix Reloaded), να πιει κάνα ποτηράκι, να ευχαριστηθεί το κατούρημα του, και του 'στησες ολόκληρο κατηγορητήριο! Έλεος.

Χριστιανοί, άθεοι, παγανιστές, γνωστικιστές, σιωνιστές... εμπρηστές κ.ο.κ γίναμε ένα κουβάρι εδώ μέσα. Ας κουλάρουμε λιγάκι, πριν γίνουμε μαλλιά & κουβάρια

© unregistered essence

05/03/2007, 05:14:08
Bartimaeus, η εβραϊκή φράση που παραθέτεις λέει: "ελωι ελωι λαμα σαβαχθανί", και είναι το Μάρκος 15:34 και όχι το Ματθαίος 27:46 όπου χρησιμοποιείται η λέξη Ηλί
ΕΡΙΩΠΙΣΜέλος
05/03/2007, 05:21:44
quote:
Η ετυμολογία του ονόματος Ναζαρέτ προέρχεται από την λέξη Νετσερ= κλαδί εκπληρώνοντας έτσι την προφητεία του Ησαΐα:
ΟΚΤΙΝΟΜΟΣ Απεστάλη: 05/03/2007, 05:14:08

Nazaret ή El Nasera, δηλαδή η Νικήτρια ή Νίκη.

...ο Ιησούς Νικών!!!

-------------------------------------------

Λουκάς

05/03/2007, 20:35:43
??? …ερίωπα έπαθες κάτι και καταρρίπτεις τα ίδια σου τα επιχειρήματα; Λες ότι Nazaret ή El Nasera, δηλαδή η Νικήτρια ή Νίκη. Λίγο παραπάνω όμως είπες «"Νασσάρα" οι Ναζωραίοι από τους ντόπιους αραμόφωνους που σημαίνει "Ξένοι" αλλά και "Πρίγκιπες".» Θα αποφασίσεις με τι από τα δυο συμφωνείς;

και από κάτω συνεχίζεις ...ο Ιησούς Νικών!!! Τι συνέβη, έγινες χριστιανός σε μια νύχτα; Μην ανησυχείς πολύ, έχει συμβεί και σε άλλους. Συνήθως βέβαια λένε: «…ο Ιησούς σώζει» αλλά μην στεναχωριέσαι αρχάριος είσαι ακόμη, έχεις καιρό.

Στα σοβαρά τώρα El Nasera είναι η σημερινή ονομασία της πόλης στα Αραβικά, όπως μάλλον κακοαντέγραψες από τη wiki. Αν και κανείς χριστιανός δεν θα είχε πρόβλημα να αποδώσει την έννοια του ονόματος της πόλης ως «νίκης του Ιησού», ωστόσο κάτι τέτοιο ποτέ δεν συνέβη. Τα αραβικά είναι γλώσσα που εξελίχτηκε σε περιοχή εκτός Παλαιστίνης και σε καμία περίπτωση το 1500 ετών Ισλαμικό καθεστώς δεν θα άφηνε να ονομαστεί έτσι κάποια πόλη του. Ξεχνάς ότι στο νεώτερο ελληνικό κράτος εμείς αλλάξαμε (πολύ σωστά) τις τουρκικές ονομασίες των περισσοτέρων χωριών; Τι σε κάνει να νομίζεις ότι οι ισλαμιστές δεν θα έκαναν το ίδιο;
Κανείς ποτέ, πλην σου δεν απέδωσε την ετυμολογία του Ναζαρέτ στο Nasera.
Τέλος όταν απαντάς, καλό θα ήταν να παραθέτεις τις πηγές σου όπως κάνουν οι περισσότεροι συνομιλητές και όχι να πετάς πυροτεχνήματα. Φωτίζουν εντυπωσιακά, αλλά σβήνουν αμέσως ξέρεις.

05/03/2007, 23:03:42
quote:
Συνεπώς για σένα, φίλε Sesostris - και αφού «πράγματι αξίζει τον κόπο !» - όλες αυτές οι αλλοδαπές καλλονές ήρθαν στην Ελλάδα και γίνανε καλογριές από... βίτσιο για τη χαρά της μητρότητας!
Bartimaeus
Δεν γνωρίζω τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις , απο τις εφημερίδες έμαθα τα κατορθώματά τους .
quote:
Είναι όντως μια ευρέως διαδεδομένη «άποψη» κι αυτή, ιδίως και ιδιαζόντως μεταξύ των ευσεβών και τιμίων «αθέων» παγανιστών!
Bartimaeus
Ρε μανία που την έχετε όλοι εσεις οι ευσεβείς χριστιανοί να κολλάτε σε όποιον δεν συμφωνεί με την θρησκεία σας , την ετικέτα του Άθεου και του Παγανιστή . Πάλι καλά που δεν με είπες Σατανιστή . Για σένα μόνο οι χριστιανοί και...δη οι Ορθόδοξοι είναι ένθεοι ;
quote:
Ακόμη κι αυτά απ' ότι βλέπω έχουν πιο έγκυρες βιβλιογραφικές αναφορές απ' ότι οι εν λόγω "επιστήμονες". Άλλο θέμα η αποσιώπηση στα σχολικά βιβλία κι άλλο η επιστημονική τους εγκυρότητα. Μη τα συγχέεις.
Bartimaeus
Εδώ υπάρχουν ένα σωρό διαστρευλώσεις της ιστορίας , και σύ μιλάς για αποσιωπήσεις και εγκυρότητες ;
ΕΡΙΩΠΙΣΜέλος
06/03/2007, 02:04:44
Natzar ή Nasar ή Nesr ή Netzer στην Αραμαϊκή γλώσσα σημαίνει ο Νικητής ή ο εξαίρετος ή ο ανώτερος, ή ο κορυφαίος. Πήρε και την έννοια του πρίγκιπα και του ξένου κάποια εποχή. Μοναδικό έτοιμο όλων αυτών των παραλλαγών η ελληνική λέξη "Νικη". Ο Νικήφορος έγινε Νισήφορος κλπ.

Η Gennesareth, με την σειρά της δανείστηκε το Νασάρετ (πρίγκιπες) και έγινε ο κήπος (Geneh) των Νασάρετ.

Πηγές: Bible Cyclopedia, A. Fullarton and Co. London 1832

---------------------------------------------------------------------

Λουκάς