- Ξεκαθάρισμα - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζει κανείς τις αντικειμενικές παραμέτρους της χώρας στην οποία ζει. Το ότι υπάρχει αυτή η σχέση και σύνδεση κράτους και εκκλησίας είναι γεγονός. Η ιστορία επίσης είναι εδώ και μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει τις αντικειμενικές παραμέτρους που ισχύουν.
Από την άλλη πλευρά νομίζω, τουλάχιστον αυτό ισχύει για εμένα και πολλούς άλλους που γνωρίζω, κάνένα απολύτως θέμα δεν τίθεται για όσους πιστεύουν όπου θέλουν. Σίγουρα όλα έχουν κάποια σημασία, αλλά το συγκεκριμένο θέμα οφείλει να προστατεύεται και θεσμικά.
Το αν η εκκλησία θα πρέπει να συνδέεται με το κράτος δεν έχω πειστεί ότι έχει αλλάξει κάτι από όσα ισχύουν μέχρι σήμερα. Αν όμως η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού το θέλει, τότε δεν τίθεται θέμα.
Νομίζω ότι πρόκειται για απλές αλήθειες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Ο σεβασμός στην αρχή της πλειοψηφίας, αλλά και στα δικαιώματα της μειοψηφίας θα πρέπει να είναι δεδομένος.
Σε κάτι πιο συγκεκριμένο που τίθεται και αφορά τυχόν επιπτώσεις στην ζωή των μη χριστιανών, δεν θα διαστάσω να συμφωνήσω, ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για τα προσωπικά δεδομένα (ταυτότητες, κλπ) και να μην γίνεται γνωστό το θέμα της πίστης, γιατί πράγματι υπάρχει ακόμα ένας συντηρητικός τρόπος σκέψης, όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και στην Ευρωπαϊκή κοινωνία.
Νομίζω η λέξη-κλειδί είναι ο σεβασμός στην διαφορετικότητα. Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο τότε πολύ δύσκολα μπορεί να προχωρήσει μπροστά μια κοινωνία.
Φιλικά,
Σε ένα forum μπορεί κανείς να θίξει ένα φαινόμενο κάνοντας και λίγη κριτική. Αν εσύ εθίγεις και εγώ επίσης με αυτό τον αξιοθρήνητο πανζουρλισμό, που αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα. Άνοιξε λίγο τα μάτια σου και δες την ουσία των όσων λέω. Θίγω τον ρόλο του συστήματος και αυτών που γίνονται θύματα και σκούζουν για άτομα που δεν αξίζει να ασχολείται κανείς. Αν εσύ δεν το καταλαβαίνεις και γίνεσαι θύμα ή το παίρνεις προσωπικά λυπάμαι. Εγώ δεν είχα ως σκοπό να θίξω, αλλά να αφυπνίσω.
Λυπάμαι που απαντώ εδώ, απλώς για να ξεκαθαρίσω. Παρακαλώ μην δοθεί συνέχεια. Στο προηγούμενο μήνυμα έχω ήδη επανέλθει στο παρόν θέμα.
Δεν είμαι εγώ εκείνη που δεν καταλαβαίνω.
Όλοι μας καταλάβαμε πολύ καλά και άν σου έχει μείνει λίγη αξιοπρέπεια, αφού δε ζητάς συγγνώμη, μη συνεχίζεις.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
>>Δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζει κανείς τις αντικειμενικές παραμέτρους της χώρας στην οποία ζει. Το ότι υπάρχει αυτή η σχέση και σύνδεση κράτους και εκκλησίας είναι γεγονός. Η ιστορία επίσης είναι εδώ και μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει τις αντικειμενικές παραμέτρους που ισχύουν.<<
Είναι όντως πραγματικότητα,αλλά μία αρκούντως δυσάρεστη πραγματικότητα.
>>Το αν η εκκλησία θα πρέπει να συνδέεται με το κράτος δεν έχω πειστεί ότι έχει αλλάξει κάτι από όσα ισχύουν μέχρι σήμερα. Αν όμως η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού το θέλει, τότε δεν τίθεται θέμα.<<
Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς έγινε δημοψήφισμα και ρωτήθηκε ο λαός...
Άρα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι "η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού το θέλει".Πιο κοντά στην πραγματικότητα θα ήταν να λέγαμε πως "η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ΕΤΣΙ ΤΟ ΒΡΗΚΕ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ(;)το θέλει".
>>Νομίζω ότι πρόκειται για απλές αλήθειες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Ο σεβασμός στην αρχή της πλειοψηφίας, αλλά και στα δικαιώματα της μειοψηφίας θα πρέπει να είναι δεδομένος.<<
Πάντως η "αρχή της πλειοψηφίας" δεν μεταφράζεται ότι οι αποφάσεις της πλειοψηφίας υπερισχύουν πάντα.Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινα δικαιώματα,θα ήταν σωστό άραγε η πλειοψηφία να καθορίζει τα δικαιώματα των μεινοτήτων;
Ιδιαίτερα σε θάματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να είμαστε όσο μπορούμε απόλυτοι. Τα δικαιώματα των λίγων οφείλουν να γίνονται σεβαστά, όπως και των πολλών. Και είναι λογικό να μην είναι συμβατό με τα παραπάνω η αναγραφή και η κατά οποιονδήποτε τρόπο ανάγνωση των θρησκευτικών πιστεύω. Αυτά είναι (ή θα έπρεπε να είναι) αυτονόητα.
Είναι εξίσου σημαντικό νομίζω όμως να αναγνωρίζεται αυτό που ονόμασα ως αντικειμενικές συνθήκες. Ο ρόλος του κληρου υπήρξε σημαντικός, εκτός ίσως εξαιρέσεων, η παράδοση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι επίσης παρούσα. Θα πρέπει επομένως να υπάρξει κατανόηση και αμοιβαίος συμβιβασμός ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις με κατεύθυνση όχι τους διαχωρισμούς αλλά το αντίθετο την κοινή αντίληψη.
Η κοινή αυτή αντίληψη μπορεί να προέλθει από το γεγονός, ότι υπάρχει κοινή ελληνική ιστορία, κοινοί αγώνες και κοινοί εθνικοί στόχοι. Επίσης, κοινό τόπο αποτελεί και η συνολική εθνική επιδίωξη για πρόοδο.
Θα πρέπει επομένως να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν αντιθέσεις και προσκόμματα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στην διαφορετικότητα, δίχως να θίγονται αντιλήψεις, παραδόσεις, "πιστεύω".
Φιλικά,
σου το’χω πει και παλαιότερα: ΕΔΩ ΘΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣ ΧΥΜΑ. Τουλάχιστον από τον Schwabe.
Σημείωνε λοιπόν: η ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ συγνώμη είναι ένδειξη ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑΣ και όχι ντροπής όπως φαντάζεσαι. Μίλα λοιπόν δίχως φίλτρα και να’σαι σίγουρος ότι πολλοί θα το εκτιμήσουνε.
Λες:
«Ο ρόλος του κληρου υπήρξε σημαντικός, εκτός ίσως εξαιρέσεων, η παράδοση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι επίσης παρούσα. Θα πρέπει επομένως να υπάρξει κατανόηση και αμοιβαίος συμβιβασμός ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις με κατεύθυνση όχι τους διαχωρισμούς αλλά το αντίθετο την κοινή αντίληψη.»
Είσαι ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΣ στις «ιστορικές» απόψεις που εκφράζεις φίλτατε. Ο κλήρος που εγκωμιάζεις υπήρξε ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ αρνητικός παράγοντας στον δρόμο προς την λευτεριά των Ελλήνων. Απόδειξη τούτου το ότι ένας Κολοκοτρώνης (που «έγραψε» κανονικά τις φιλότουρκες παρεμβάσεις του Πατριάρχη) δεν αγιοποιήθηκε αλλά ένας ΣΦΑΓΕΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ο Θεοδόσιος, ονομάστηκε Μέγας και Άγιος της ορθοδοξίας! Πρόσεξε όμως την «λεπτή» διαφορά: ευεργέτης της ορθοδοξίας σύμφωνα με τα όσα έπραξε ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ!
Ποιος σου είπε εσένα πως ένα δόγμα (εκ των τριών Αβρααμικών…) που έχει ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ εβραϊκό κορμό και συντελεστές, το οποίο καθυβρίζει και εξαπολύει ΚΑΤΑΡΕΣ από…….άμβωνος (!) για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ, μπορεί ποτέ του να είναι υποστηρικτής του ελληνισμού?
Ποιος σου είπε εσένα πως ένα δόγμα που διακατέχεται από ΞΕΝΕΣ προς τα ελληνικά θρησκευτικά ιδεώδη δοξασίες θέλει ή μπορεί να εξυμνήσει (άρα και να γίνει υποστηρικτής) τον ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟ? Αυτός είναι και ο λόγος που ΠΟΤΕ ΤΟΥ ο οικουμενικός Πατριάρχης δεν αποκαλεί τους έλληνες με το όνομα τους αλλά τους προσφωνεί ως Ρωμιούς! Μαζάνθρωπους θέλανε και όχι ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ.
Πάψε να ξεγελάς λοιπόν τον εαυτό σου, διότι η αλήθεια είναι ΜΑΥΡΗ ΚΑΙ ΑΧΑΡΗ για τους αυτόκλητους σωτήρες εξ ανατολών. Και για να αντιληφθεί ο κάθε αναγνώστης περί ποίας κάστας μιλάμε, ας σημειώσουμε πως όχι πολύ παλαιότερα απαγόρευαν ακόμα και την πρόσβαση στην ανάγνωση οι προπαγανδιστές της αγάπης. Θέλανε με κάθε τρόπο (γνωρίζοντας τις ασυμβατότητες από τα συμπιλήματα τους), έστω και με αίμα, να αποτρέψουνε την πρόσβαση του λαού στα «ιερά κείμενα».
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ?
Οι λόγοι απλά…ΠΟΛΛΟΙ!
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η «Αγία Γραφή» είναι το «Θεόπνευστο» βιβλίο των ιουδαιοχριστιανών, πλην όμως με μία σημαντική «λεπτομέρεια»: ενώ ταυτόχρονα δέχονται τις αναφορές που εμπεριέχονται στο Σύμβολο της Πίστεως της Νίκαιας, ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ «ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ»! Καλό ε?
Αυτός υπήρξε και ένας σημαντικότατος λόγος ώστε να αποφεύγουνε τόσο την μετάφραση της αλλά όσο και την παροχή έγγραφου υλικού στο (αμόρφωτο) ποίμνιο.
Κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα δεν υπήρχανε επομένως «ενοχλήσεις» από την ευρύτερη λαϊκή τάξη δεδομένου της αμορφωσιάς που μάστιζε τις κοινωνίες. Μετά την Αναγέννηση και τις λαϊκές επαναστάσεις όμως άρχισε το δόγμα να δέχεται «άβολες ερωτήσεις»…
Στην Αμβέρσα (κέντρο τυπογραφίας) έγινε η πρώτη μετάφραση της «Αγίας Γραφής» στα Ολλανδικά (Ιάκωβος Β. Λίσφελντ 1526) και λίγα χρόνια αργότερα (1536) ακολουθεί ο Γουλιέλμος Τίντεϊλ στην Αγγλία. Η αντιμετώπιση των «ευσεβών χριστιανών»?
Ο μεν Λίσφελντ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΤΗΚΕ (καθώς και ο βιβλιοπώλης Βάν Μπέρχεν!), ο δε Τίντεϊλ συνελήφθη, ανακρίθηκε και καταδικάστηκε με ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΥΡΡΑ! (ως εντολέας της «Θεϊκής απονομής δικαιοσύνης» στάθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Λονδίνου Τένσταλ)
Μάλιστα, πριν αποφασίσουνε οι «ευσεβείς» αυτοί χριστιανοί για τον τρόπο της «Θεϊκής τιμωρίας» φρόντισαν πρώτα ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝΕ ΚΑΙ ΚΑΨΟΥΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΥΠΩΜΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ!
Και για να μην προτρέξουνε οι φίλοι μας χριστιανοί να αποκηρύξουνε τις ενέργειες αυτές ως «μεμονωμένα περιστατικά» (!), ας λάβουνε υπ’όψιν τους ότι ακριβώς αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ Η «ΑΓΙΑ» ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΔΕΝΤΟΥ (1564) η οποία και απαγόρευσε επισήμως τόσο την ΚΑΤΟΧΗ της «Αγίας Γραφής» από τους λαϊκούς όσο και την μετάφραση σε οποιαδήποτε γλώσσα εκτός της Λατινικής Βουλγκάτας.
Γιατί άραγε τόση…«αγάπη» από τους «Πατέρες» της χριστιανοσύνης athakandr??
ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΩΡΑΦΙΑ ΟΜΩΣ ΤΙ ΠΑΙΖΟΤΑΝΕ? (Τι φαντάζεσαι άραγε…)
Το 1839 ο Πατριάρχης Γρηγόριος ζ’ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ. Το 1898 όμως η βασίλισσα Όλγα, σκεπτόμενη ότι η μετάφραση της «Αγίας Γραφής» στην καθομιλουμένη θα τόνωνε το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, μεταφράζει τα κείμενα. (Πόσο βαρύτατο αμάρτημα διέπραξε!!)
Αυτομάτως η «Ιερά Σύνοδος» (το αντίστοιχο Σανχεντρίν δηλαδή) ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ! Ταυτόχρονα όμως διαπράττεται και ένα ακόμα «ολίσθημα»: τμήματα της μεταφράσεως ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ στην εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.
Τότε ήτανε που…ο κόμπος έφτασε στο (άγιο) χτένι!
Το ιερατείο υποκινώντας τα πλήθη (κάτι σαν τα λάβαρα των ταυτοτήτων της εποχής μας..) λόγω της «βεβηλώσεως» προκαλεί την κατάληψη του Πανεπιστημίου καθώς και σειρά άλλων βίαιων διαδηλώσεων που ως αποτέλεσμα είχαν (8/11/1898) ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 11 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Αποτέλεσμα των «Ευαγγελιακών» υπήρξε η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Γ. ΘΕΟΤΟΚΗ καθώς και του Αρχιεπισκόπου που είχε συναινέσει στην μετάφραση!
Στις 12/12/1898, και εις «επινίκιον συλλαλητήριον, κάηκαν όλα τα αντίτυπα που πρόλαβαν να κυκλοφορήσουνε.
Καλό λοιπόν η πίστη του καθένα, αλλά ΚΑΛΥΤΕΡH Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Ουσιαστικά, εκείνο που βιώνεται είναι μια συγκίνηση, μια σωματική βεβαιότητα πως έγινε προσέγγιση σε κάτι καθαρό και αληθινό, σε κάτι που μπορεί να βάλει σε τάξη το χάος. Δεν ξέρω πως ένιωσε ο Niels Bohr, νομίζω, όταν ξύπνησε από το όνειρο που είχε δει το μοντέλο του ατόμου, αλλά υποψιάζομαι πως κάτι ανάλογο ένιωσε κι αυτός… Ένα πράγμα που μπορώ να πως είναι, πως αυτό το αίσθημα είναι απαλλαγμένο κάθε εγωισμού, κάθε διαιρετικού συναισθήματος. Δεν ξέρω αν μπορείς να πεις το ίδιο για τον επιστήμονα που αναφωνεί: Τα κατάφερα!!
Επίσης, έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες πως μόνο η γνώση μπορεί να μεταβάλλει το μετα-φυσικό σε φυσικό. Μόνο που γνώση αποκτάται και αλλιώς. Κι εγώ για γνώση μιλάω, αλλά με άλλο τρόπο, και μη κοινοποιούμενη ευκόλως.
Ξέρεις, το «δυτικό» μοντέλο γνώσης, το αίτιο – αιτιατό, η υποχρέωση αναπαραγωγής του πειράματος σε οποιεσδήποτε συνθήκες με τα ίδια προβλέψιμα αποτελέσματα, ο αμερόληπτος παρατηρητής, δε μας φτάνει πια όσο μακριά ελπίζαμε. Φαντάσου ένα πείραμα, στο οποίο η πίστη του παρατηρητή να αποτελεί συν-καθοριστικό παράγοντα !! Γιατί περί αυτού μιλάμε, όταν κάνουμε πειράματα με τράπουλες συμβόλων, και κάποια υποκείμενα παράγουν αποτελέσματα που ξεφεύγουν κατά πολύ από τις στατιστικές προβλέψεις, ενώ άλλα όχι.
Τελικά, νομίζω πως μπορεί και να είσαι άθεος, με την έννοια πως υπερεκτιμάς το νου, εξαφανίζοντας την καρδιά.
Lencolas, Telxina, Zadok, Nemertes, ο χριστιανισμός δεν είναι ολόκληρος για πέταμα. Καμιά θρησκεία (από τις καταξιωμένες) δεν είναι. Όλες περικλείουν κομμάτια γνώσης, κληρονομημένα από άλλη παλιότερη πίστη, που φέρνουν το άνθρωπο σε πιο ισορροπημένη επαφή με τη φύση και τον εαυτό του. Γιατί τελικά αυτό νομίζω πως θέλει να κάνει η πίστη. Φυσικά, από πάνω υπάρχουν όγκοι κοπριάς, ένα ιερατείο που βλογάει τα γένια του, άλλες θρησκείες που, όπως και ετούτη, κάθε μια λέει ότι εκείνη, και μόνο εκείνη, κατέχει την απόλυτη αλήθεια, και όλες οι άλλες είναι απλώς οδοντόκρεμες, και… πάμε παρακάτω. Αυτό το γήπεδο είναι πολύ λασπωμένο.
Εμένα μου αρέσει το χριστιανικό πάσχα. Μπορεί να είναι κληρονομημένο από το εβραϊκό πεσαχ, αλλά είναι και η υπόμνηση του θανάτου μέσα στη δόξα της αναγέννησης της φύσης, η υπόμνηση ότι υπάρχει ένας αέναος φυσικός κύκλος φθοράς και αναγέννησης. Και μου αρέσει και η ψαλμωδία του επιτάφιου, είναι από τις ωραιότερες μουσικές που έχω ακούσει, μαζί με τις μυρωδιές της άνοιξης… Γιατί να μην τα χαρώ; Επειδή η χ.ο. εκκλησία κάνει αυτά που κάνει; Δεν έχω κανένα λόγο να ταυτιστώ μαζί της, είμαι αυτός που είμαι, παίρνω αυτό που μου αρέσει και μου ησυχάζει την καρδιά, και δε χρωστώ λογαριασμό σε κανένα.
Αυτή η απάντηση βγήκε κομματάκι μακριά, λυπάμαι γι' αυτό...
--------------------
USE IT OR LOSE IT !!
Η θέση μου εις το εξής θα είναι πως όταν αρχίζει κανείς να βρίζει, εγώ θα αποχωρώ. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλοι αξιόλογοι συνομιλητές (kynikos, PARMENIWN, κ.α.) τους οποίους είχαν κάποιοι καθυβρίσει. Έτσι το forum θα μείνει με το λαμπρό αστέρι Zadok, που ποτέ δεν έχει κάνει καμία ανάλυση.
Εγώ από την πλευρά μου λοιπόν σταματάω εδώ.
Επί της ουσίας,
Σου έχω ξαναπεί κάτι το οποίο δεν ξέρω γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις. Θα σου το πω λοιπόν αναλυτικότερα.
Η βασική σου θέση για όλα τα ζητήματα είναι η νοησιαρχία. Σε έχω ρωτήσει όμως επανηλημμένα. Θεωρείς ότι όλα τα θέματα μπορούν να τύχουν προσέγγισης με την νόηση;
Αυτό το ερώτημα άλλωστε έχει νομίζω τεθεί και απαντηθεί προ πολλού από όλους τους φιλοσόφους, κάνοντας όλοι έναν βασικό διαχωρισμό ανάμεσα στην νόηση και τις αισθήσεις.
Γιατί είναι γεγονός, πως οι αισθήσεις δεν μπορούν να προσεγγιστούν με την νόηση. Να στο πω αλλιώς. Δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει σε κανέναν πως είναι η υποκειμενική αντίληψη αντικειμενικών γεγονότων. Δεν μπορεις εσύ π.χ. να μας εξηγήσεις με βάση τη λογική πως είναι το χρώμα κόκκινο, η γεύση τάδε, ο ήχος τάδε.
Αν λοιπόν υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που δεν μπορεί να προσεγγιστεί με βάση τη λογική, πως εσύ μπορείς να ισχυρίζεσαι βάσιμα ότι η νόηση αποτελεί έγκυρη και συστηματική προσέγγιση προς την απόδειξη ύπαρξης Θεού;
Καταλαβαίνεις νομίζω, πως υπάρχει ένα χάσμα στις θέσεις σου, από τη μία να υποστηρίζεις την άκρατη λογική και από τη άλλη η λογική να μην μπορεί ούτε καν η ίδια να προσεγγιστεί.
Γιατί αν θες να σε βάλω ακόμα και σε πιο βαθιά νερά, το πιο παράλογο πράγμα σε αυτό τον κόσμο είναι η λογική του, με την έννοια ότι όλα έχουν μία υποκείμενη λογική, όντας τα ίδια (ύλη) δίχως λογική. Η λογική στην ύλη είναι αλγοριθμική και όχι αυθύπαρκτη.
Υπό αυτή την έννοια δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει μόνο η ύλη γιατί σαφώς δεν είναι έτσι. Ούτε μπορεί βάσιμα να ισχυριστεί πως δεν υπάρχει Θεός, γιατί τότε δεν μπορεί να ερμηνευτεί τίποτα από όσα συμβαίνουν.
Όσο αφορά τον Χριστιανισμό εγώ ποτέ δεν έδωσα την διάσταση που δίνεις εσύ, παρά μόνο ως μία προσωπική προσέγγιση προς τα επέκεινα, μία ερμηνεία όχι του υλικού κόσμου, αλλά του συνόλου.
Αν εσύ δεν πιστεύεις αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να μη το σέβεσαι. Και πάνω από όλα θα πρέπει να απαντήσεις να μας εξηγήσεις (πράγμα το οποίο δεν έχεις κάνει ποτέ) στο ερώτημα που σου έθεσα.
Μπορείς να συμβουλευτείς όποιο βιβλίο θέλεις. Μόνο που θα σε παρότρυνα να μην αρχίσεις πάλι τις στείρες θεολογικές αναλύσεις γιατί αυτές δεν αποτελούν έγκυρη επιστημονική προσέγγιση.
Ξαναθέτω λοιπόν το ερώτημα:
Έστω ότι ένας είναι τυφλός. Εξηγησέ του πως είναι το χρώμα κόκκινο.
Αν δεν μπορείς να το κάνεις, ακόμα κι αν δεν παραδεχτείς την γενική αδυναμία να γίνει, τουλάχιστον παραδέξου ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε δύο κόσμους, τον αισθητό και τον λογικό.
Αυτό θα αποτελέσει την απαρχή για την ύπαρξη ισχυρών ενδείξεων ύπαρξης άλλων κόσμων, πέρα από την λογική. Κόσμων αθέατων αλλά υπαρκτών. Οι κόσμοι αυτοί όμως δεν υπάρχουν ως τέτοιοι στην φύση, αλλά ωστόσο κάπου πρέπει να υλοποιούνται κατά τον ίδιο τρόπο δηλαδή που και ο άνθρωπος υλοποιεί την λογική και τις αισθήσεις.
Όμως αυτοί οι κόσμοι προφανώς υπήρχαν και πριν την ύπαρξή μας. Που υπήρχαν όμως αν όχι στη φύση; Μόνο η ύπαρξη ενός Θεού λοιπόν μπορεί να αιτιολογήσει τους κόσμους αυτούς. Για την ακρίβεια η άποψή μου είναι ότι οι κόσμοι αυτοί (πνευματικοί) υπάρχουν μέσα στο Θεό και υπ'αυτή την έννοια μετέχουμε του Θείου.
Αν τώρα μελετήσει κανείς τον Χριστιανισμό και τον Αρχαίο Ελληνισμό θα διαπιστώσει ότι μόνο κάτω από μία ενιαία θεωρία μπορούν να συνδυαστούν.
Σε αυτή την προσπάθεια όλοι είναι χρήσιμοι. Και κανείς δεν έχει να φοβάται τίποτα μιας και όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.
Φιλικά,
Edited by - athakandr on 17/05/2004 11:56:30
quote:
Είναι δεδομένο και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι μειονότητες (όρος που καθόλου δεν μου αρέσει γιατί έχει κάτι το αξιολογικό και ρατσιστικό) θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους ανήκουν. Ιδαίτερα σε θέματα θρησκευτικότητας οφείλει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διαφορετικότητας.Ιδιαίτερα σε θάματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα πρέπει να είμαστε όσο μπορούμε απόλυτοι. Τα δικαιώματα των λίγων οφείλουν να γίνονται σεβαστά, όπως και των πολλών. Και είναι λογικό να μην είναι συμβατό με τα παραπάνω η αναγραφή και η κατά οποιονδήποτε τρόπο ανάγνωση των θρησκευτικών πιστεύω. Αυτά είναι (ή θα έπρεπε να είναι) αυτονόητα.
Είναι εξίσου σημαντικό νομίζω όμως να αναγνωρίζεται αυτό που ονόμασα ως αντικειμενικές συνθήκες. Ο ρόλος του κληρου υπήρξε σημαντικός, εκτός ίσως εξαιρέσεων, η παράδοση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι επίσης παρούσα. Θα πρέπει επομένως να υπάρξει κατανόηση και αμοιβαίος συμβιβασμός ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις με κατεύθυνση όχι τους διαχωρισμούς αλλά το αντίθετο την κοινή αντίληψη.
Η κοινή αυτή αντίληψη μπορεί να προέλθει από το γεγονός, ότι υπάρχει κοινή ελληνική ιστορία, κοινοί αγώνες και κοινοί εθνικοί στόχοι. Επίσης, κοινό τόπο αποτελεί και η συνολική εθνική επιδίωξη για πρόοδο.
Θα πρέπει επομένως να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν αντιθέσεις και προσκόμματα. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στην διαφορετικότητα, δίχως να θίγονται αντιλήψεις, παραδόσεις, "πιστεύω".
Φιλικά,
Συμφωνώ πολύ με την πρώτη παράγραφο και έτσι πρέπει να έχουν τα πράγματα σε μια κοινωνία.
Στην τρίτη παράγραφο αναφέρεις, όπως φαίνεται, την προσφορά του χριστιανικού κλήρου μάλλον στην μεγάλη πέριοδο της τουρκοκρατίας.
Έγιναν ή δεν έγιναν έτσι τα πράγματα, πιστεύεις ότι αυτό δικαιολογεί την τωρινή κατάσταση και την έλλειψη σεβασμού προς τα πιστεύω μερικών "διαφορετικών" ανθρώπων από τους χριστιανούς;
Στην τελευταία παράγραφο αναφέρεις τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτός ο σεβασμός μεταξύ των διαφορετικών "πιστεύω".
Θεωρώ ότι είσαι υπέρμαχος αυτής της ιδέας και σε ρωτώ:Δεν νοιώθεις απογοήτευση με τον τρόπο που ακολουθείται στην χώρα μας αυτή η "προσπάθεια" να επιβληθεί αυτή η δήθεν ελευθερία; Πρώτο στοιχείο, μπορείς να πας σε επίσημη ιστοσελίδα της χο εκκλησίας και να διαβάσεις το πως αντιμετωπίζει ο κλήρος της την υπάρξη κι άλλων θρησκειών. Μπορείς να θυμηθείς μια δήλωση του κου Παρασκευαΐδη που έλεγε ότι όποιος βάλλεται εναντίον του προσώπου του, βάλλεται εναντίον του Ελληνισμού. Τελικώς, για να μην γράφω πολλά, πως μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ελευθερία όταν σε αυτό το κράτος κάθε παιδί που γεννιέται, είναι υποχρεωμένο να βαπτιστεί χριστιανικά, να μεγαλώσει χριστιανικά, να λάβει όλα εκείνα τα χριστιανικά "εφόδια" έτσι ώστε και τα δικά του παιδιά να μεγαλώσουν χριστιανικά κοκ. Και όταν λέω "εφόδια" εννοώ εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία θα τον κάνουν να κοιτάζει με μισό μάτι κάθετι διαφορετικό από αυτόν, πράγμα που έχει φυσικά τις ανάλογες συνέπειες(στον "διαφορετικό").
Schwabe, κατανοώ την ανάγκη σου να πεις ΟΛΑ αυτά που θέλεις να ΦΩΝΑΞΕΙΣ και αν ήταν δυνατόν να τα γράψεις όλα σε μια παράγραφο.
Αυτή όμως η ανάγκη, δημιουργεί ένα μπέρδεμα. Δηλαδή, όταν κάνεις μια ερώτηση και από αυτή την ερώτηση και μέσω της ανάλυσης με τον συνομιλητή σου που κάνεις ανοίγει σαν διχάλα δυο διαφορετικές ερωτήσεις, είναι λογικό η πρώτη ερώτηση να μην παίρνει ποτέ απάντηση. Και ως εκ τούτου δημιουργούνται και εντάσεις γιατί εσύ δεν παίρνεις την απάντηση ακριβώς σε αυτό που ρωτάς, ο άλλος μπερδεύεται και απαντάει άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, εσύ τσαντίζεσε, ο άλλος τσαντίζεται και τελικά δεν έχει κανείς κανένα όφελος.
Το ξέρω, όταν έχεις πολλά να πεις είναι δεδομένο και λογικό να σε συνεπαίρνει η βαθιά ανάλυση
Fatboy, στην αρχή όταν αποφάσισα ότι δεν μου κάνει, ήμουν απόλυτος στα λόγια μου και χωρίς σεβασμό τα έχωνα από εδώ και από εκεί.
Μπορεί εγώ μέσα μου να λέω τα χειρότερα για τον χριστιανισμό αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Όμως, για να μην παρεξηγηθώ, δήλωσα πολλές ότι δεν πρόκειται να γίνω εγώ ο κριτής σε όσους τον ακολουθούν. Αν θέλω ελευθερία για τα δικά μου Πιστεύω, πρέπει να "προσφέρω" και ελευθερία προς αυτούς που τον ακολουθούν. Αυτό φυσικά υπό κάποιες προϋποθέσεις. Προσυλητισμός(για μένα το nickname του είναι κατήχηση) και τα συναφή, δεν μου αφήνουν περιθώρια να είμαι ο κόσμιος που θα έπρεπε να ήμουν και νομιζω δικαιολογείται, έτσι;
Όταν η λογική ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας, τότε μόνο βρίσκεις την αλήθεια.
Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν στην Ευρωπαϊκή κοινωνία, ώστε να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και συντηρητισμοί που ανήκουν στο παρελθόν.
Όσο για τον Αρχιεπίσκοπο, το γεγονός ότι την έχει ψωνίσει δεν σημαίνει ότι όλος ο Χριστιανισμός πρέπει να κατηγορείται. Επίσης, νομίζω πως το βάπτισμα εντάσσεται σε αυτό που ονόμασα δεδομένες και αντικειμενικές καταστάσεις. Ωστόσο πάντα υπάρχει η ελεύθερη επιλογή για κάποιον να ασπαστεί άλλα δόγματα το ίδιο ελεύθερα όπως και αν δεν είχε βαπτιστεί. Από κάποιο σημείο και μετά είναι θέμα ελεύθερης επιλογής για όλους, τι θα ακολουθήσουν.
Και αν θέλει κανείς να το δει στην πραγματική του διάσταση το θέμα, θα το θέσω και λίγο διαφορετικά. Ελεύθεροι δεν γεννιόμαστε ποτέ. Είναι δεδομένο ότι παντού και πάντα επικρατούν συνθήκες και καταστάσεις δεδομένες. Η ελευθερία πρέπει να κατακτάται με αγώνες ηθικούς και πνευματικούς. Αυτή είναι η αλήθεια!
Φιλικά,
--------------------
USE IT OR LOSE IT !!
Μήπως θα έπρεπε να αναλύσουμε μια μια την κάθε θρησκεία για το πώς αυτλη φαίνεται στα μάτια του συνηθισμένου χριστιανού; Έτσι για να καταλάβουμε τελικά πια είναι η αντίδραση του σε κάθετι μη-χριστιανικό.
Λες για την ελευθερία ότι πρέπει να κατακτάται με αγώνες ηθικούς και πνευματικούς. Ας σε ρωτήσω κάτι. Οι μουσουλμάνοι που θέλησαν να φτιάξουν ένα τζαμί για την δική τους θρησκεία, τί νομίζεις ότι έκαναν λάθος και δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν την επιθυμία τους;
Μήπως το ελληνικό κράτος φοβήθηκε την άμεση οργή του κου Παρασκευΐδη ή μήπως φοβήθηκε την οργή και την αντίδραση του χριστιανικού όχλου(φυσικά πάντα κατευθυνόμενο); Δεν νομίζεις ότι απαίτησαν το δικαίωμα τους για μια Ελευθερία στα προσωπικά τους πιστεύω και ως εκ τούτου την δημιουργία και για αυτούς ενός χώρου λατρείας της θρησκείας τους;
Edited by - Telxinas on 17/05/2004 13:46:05
quote:
Telxina, λυπάμαι αν νόμισες πως υπονήσα κριτκή οποιουδήποτε είδους. Πίστεψέ με, ούτε που μου πέρασε από το μυαλό. Εγώ, απλά, έχω σιχαθεί κάποιες καταστάσεις σε τέτοιο βαθμό, που δε θέλω ούτε να τις βλέπω, μπας και τα καταφέρω να μείνω ήρεμος. Εμένα το βασικό πρόβλημα με τη χριστιανική θρησκεία, είναι η υποκρισία. Αυτό με τρελλαίνει, και όχι οι δογματικές ανακολουθίες, ή το άν κλέψανε από την ελληνική γραμματεία. Αλλά τα νεύρα είναι δικά μου, εγώ θα τα φθείρω θυμώνοντας με ανθρώπους που όταν έβρεχε αλήθεια κρατάγανε ομπρέλλα. Τι να κάνουμε...--------------------
USE IT OR LOSE IT !!
Όχι fatboy, ειλικρινά δεν θεώρησα ότι άσκησες κριτική, πόσο μάλλον κακοπροαίρετη. Ακόμα και αν το έκανες, θα θεωρούσα ότι έχεις λάθος και ότι για μια ακόμη φορά θα τόνιζα ότι η υποστήριξη μιας συγκεκριμένης θρησκείας είναι θέμα υποκειμενικό(τουλάχιστον θα πρέπει να είναι για το κάθε ξεχωριστό άνθρωπο) και ότι ο απέναντι δεν θα πρέπει να "καίγεται" με αυτό, δηλαδή με το τί κάνει ο άλλος που δεν ακολουθεί την δική του θρησκεία.
Όσον αφορά το άτομο σου, θεωρώ ότι είσαι ΠΟΛΥ καλός συνομιλητής, ξέρεις ΠΟΛΥ καλά να κρατάς τις ισσοροπίες και το κάνεις με τον καλύτερο τρόπο... και πραγματικά το χαίρομαι πολύ να σε διαβάζω. Σέβεσαι τον άλλον και το καλύτερο από όλα, ξέρεις και το πετχαίνεις να του μεταδίδεις αυτόν τον σεβασμό.
μέγα σφάλμα το να πιστεύεις οτι οι πρώην χριστιανοί σιχάθηκαν την τωρινή κατάσταση και αλλαξοπίστησαν. Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη απάντηση στη lencolas, οι περισσότεροι πρώην χριστιανοί, απλά έμαθαν!
Έμαθαν την ιστορία τους, είδαν αυτές τις αντιγραφές παλαιότερων δογμάτων και τελικά αποφάσισαν οτι κάποια άλλη θρησκεία τους ταιριάζει περισσότερο από αυτή που ήδη είχαν. Το δικό τους παραμύθι ήταν πιο όμορφο από αυτό του χριστιανισμού που εδώ που τα λέμε έχει και τον κακό δράκο που σε περιμένει στη γωνία.
Νομίζω οτι σε όλους εμάς που βρήκαμε το κουράγιο να ακολουθήσουμε κάτι άλλο πέραν αυτού που μας επέβαλαν, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Όχι γιατί αυτό που πιστεύουμε είναι το σωστό, αλλά γιατί βρήκαμε τη δύναμη να το φωνάξουμε. Θέλει μεγάλη δύναμη αυτό, πίστεψε με.
Μίλησες για τα καλά του χριστιανισμού. Το πόσο ωραία ακούγεται στα αυτιά σου ο ύμνος του επιταφίου. Όντας και μουσικός θα σου πω κάτι. Μέχρι πέρισυ το πάσχα ανατρίχιαζα στο άκουσμα του ύμνου αυτού. Τον θεωρούσα ένα από τα ομορφότερα άσματα. Φέτος όμως παραδόξως δεν ένοιωσα τίποτα! Τότε κατάλαβα οτι η μουσική απελευθερωμένη από το συναίσθημα έπαυε να είναι τόσο όμορφη. Φέτος άκουγα απλά ένα τραγούδι. Σαν τραγούδι λοιπόν, από μουσικής καθαρά πλευράς, με άφηνε αδιάφορη!
Επίσης φέτος στον επιτάφιο (στον οποίο πήγα απλά για να συμπαρασταθώ σε κάποιο πολύ κοντινό μου πρόσωπο) , στον επιτάφιο λοιπόν ως απλός παρατηρητής είδα αρκετές κυρίες με ντυσιμό και βάψιμο λατέρνας. Σε κηδεία πήγαιναν νομίζω, όχι στα μπουζούκια. Σεβασμό στο νεκρό όποιος και αν είναι!
Μη βιαστείς να πεις σημεία των καιρών. Συμφωνώ. Αν και αυτά δεν αποτέλεσαν το κριτήριο αποστροφής μου από το χριστιανισμό , δεν μπορώ να μην τα δω.
Σχετικά με τα περί άνοιξης κλπ, και εγώ ευχαριστιέμαι αυτή τη διαδικασία, ουδέποτε όμως τη συνέδεσα με το πάσχα. Όλες οι θρησκείες έχουν καλά στοιχεία, τέλεια και η βυζαντινή μουσική που πάλι είναι αντιγραφή των αρχαίων ελληνικών φθόγγων κλπ, αλλά τελικά αφού όλες καλές είναι εγώ γιατί να μην μπορώ να επιλέξω τη δική μου;
Καταλαβαίνεις αγαπητέ οτι το θέμα δεν είναι ποια θρησκεία είναι η καλύτερη. Το θέμα είναι επιτέλους να μπορούμε να επιλέγουμε τη θρησκεία που εμείς θεωρούμε καλύτερη, όποια και αν είναι...
-------------------------
...The Unerring Nereis...
Εδώ που τα λέμε, δεν είμαι και τόσο υπεράνω, αλλά, διάολε, πολύ της πάει να την αφήσω την κυριούλα να μου χαλάσει τη διασκέδαση!! Από εκεί ξεκινάω και φαίνομαι υπεράνω και cool και τέτοια, από μια (αργοπορημένη, δυστυχώς) προσπάθεια να υπερασπίσω τον εαυτό μου...
--------------------
USE IT OR LOSE IT !!
μάλλον ΞΕΧΝΑΣ φίλτατε ορισμένα πράγματα. Μήπως μπορείς να θυμηθείς ΠΟΣΕΣ ερωτήσεις σου έχω θέσει και απάντηση ΔΕΝ ΕΛΑΒΑ? Δεν νομίζω ότι θα προσφέρει τίποτα εάν αρχίσω να τις αραδιάζω μια-μια προς απόδειξη τούτου.
Επομένως, το να υποστηρίζεις πως δεν λαμβάνεις απάντηση σε μια σου ερώτηση την στιγμή που έχεις προσπεράσει πλειάδα ερωτήσεων μου, ε νομίζω ότι είναι παρατραβηγμένο. Δεν νομίζεις?
Πολύ ευχαρίστως λοιπόν να σου απαντήσω, αν και η απάντηση αυτή έχει δοθεί στο παλαιότερο topic που είχα ανοίξει σχετικά, αλλά θα’θελα λίγη προσπάθεια σου πρώτα. Λοιπόν?
Λες:
«Όσο αφορά τον Χριστιανισμό εγώ ποτέ δεν έδωσα την διάσταση που δίνεις εσύ, παρά μόνο ως μία προσωπική προσέγγιση προς τα επέκεινα, μία ερμηνεία όχι του υλικού κόσμου, αλλά του συνόλου.»
Τι σημαίνει αυτή σου η δήλωση athakandr? ΠΟΙΑ είναι άραγε η διάσταση που εσύ δίνεις στον Χριστιανισμό? Τι δέχεσαι και τι απορρίπτεις? Και, σε περίπτωση που διαφοροποιείσαι από τις γνωστές παραδοχές του δόγματος, βάση ποίου «υλικού» στηρίζεις την θεώρηση σου?
Η προσωπική προσέγγιση που αναφέρεις είναι ο τρόπος που εσύ βιώνεις κάτι ή υπάρχει αντικειμενικός τρόπος για τον καθένα?
Εν αναμονή της απάντησης σου, ας σημειώσουμε ότι τα «επέκεινα» σιωπούσανε, σιωπούν, και όπως φαίνεται θα συνεχίσουνε να σιωπούν………
Στο μεταξύ όμως οι ερμηνείες και οι θεότητες δίνουνε και παίρνουνε.
quote:
Lencolas, Telxina, Zadok, Nemertes, ο χριστιανισμός δεν είναι ολόκληρος για πέταμα.
Αγαπητέ μου, το θέμα (αν δεν κάνω λάθος) δεν αφορά στην πίστη, αλλά στην καθημερινή πραγματικότητα που ζούμε.
Προσωπικά δεν έχω αναφερθεί σε θέματα πίστης μου.
Από κει και πέρα, θεωρώ μεγάλο χάρισμα των ανθρώπων να μπορούν να κάνουν αυτοκριτική.
Γι' αυτό θεωρώ ότι το θέμα αφορά βασικά στους Χριστιανούς και στη συνειδητοποίησή τους, όχι σε θέματα πίστεως (το ξανατονίζω), αλλά σε θέματα λειτουργίας και θεσμών στα πλαίσια της κοινωνίας.
quote:
Έτσι το forum θα μείνει με το λαμπρό αστέρι Zadok, που ποτέ δεν έχει κάνει καμία ανάλυση.
Ξέρεις ποιοι είναι αυτοί που κάνουν κριτική; Εκείνοι που απέτυχαν.
Β. Ντισραέλι

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
quote:
μόλις διαβάζω τις απαντήσεις και πρέπει να κάνω κάποιες διευκρινίσεις, στην πορεία ίσως να χρειαστούν κι άλλες:
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ!![]()
![]()
quote:
Καλή μου, ίσως αυτό συμβαίνει στην περιοχή σου, όπου υπάρχει και μεγάλο ποσοστό Μουσουλμάνων. Στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα έγραψα.
Είχε γίνει ρεπορτάζ σχετικά μ' αυτό πριν λίγες μέρες και είχε προβληθεί σε δημοσιογραφική εκπομπή (δυστυχώς δε θυμάμαι λεπτομέρειες)
ΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,ΙΣΩΣ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΨΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ,ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ.ΟΠΩΣ:ΣΕΡΡΕΣ,ΚΟΜΟΤΗΝΗ,ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΜΑ.ΙΣΩΣ ΕΧΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ.ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΟΣΕΣ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ.
quote:
. Το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να το κάνει μία καθολική (ή ότι άλλο);
Ο/η ορθόδοξος/η γιατί μπορεί; Επειδή πρέπει να προβάλλεται μόνον ο Χριστιανισμός της ορθοδοξίας;
Το μάθημα, καλή μου φίλη, έχει σκοπό την γνώση και όχι τη λατρεία.
Πήγα σε σχολείο Καθολικών.
Τα παιδιά χωριζόμασταν την ώρα των Θρησκευτικών και κάναμε χωριστά μάθημα Ορθόδοξοι-Καθολικοί. Σαν παιδιά μας φαινόταν απαράδεκτο.
Βέβαια είναι πολύ καλύτερο, από το να ήταν υποχρεωμένοι οι συμμαθητές μας καθολικοί να ακούν διδασκαλία περί της ορθοδοξίας.
Κάποια στιγμή η ελευθερία της πίστης πρέπει να γίνει έμπρακτη.
Μέχρι τώρα είναι για τα μάτια του κόσμου.
ΑΝ ΕΣΥ ΗΣΟΥΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑ,ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ?ΘΑ ΔΕΧΟΥΣΟΥΝ?ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕΣ ΕΣΥ?ΕΣΥ ΠΗΓΕΣ ΣΕ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΖΟΣΑΣΤΑΝ,ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΛΥΚΕΙΑ ΕΧΕΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ,ΑΠΛΑ ΑΠΑΛΑΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ,ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΛΙΑ!ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ.ΠΟΥ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ.
TELXINA
quote:
Lencolas
Είπα πολλές φορές ότι δεν με ενδιαφέρει τί είναι ο άλλος και ότι είναι δικαίωμα του να πιστεύει εκεί που θέλει. Είναι όμως μεγάλο χαρακτηριστικό των περισσοτέρων χριστιανών η ανάγκη τους να σε φέρουν στον ίσιο δρόμο και εκεί ξεκινάει ο κάθε είδους προσυλιτισμός, γίνονται ενοχλητικοί. Και θα σε ρωτήσω το εξής. Πώς θα σου φαινόταν το παιδί σου να επιλέξει τον μουσουλμανισμό επηρεαζόμενο έστω και μόνο από τον καταιγιδισμό των ευχών τους? Ξέρεις τα παιδάκια και είναι γνωστό, στην μικρή ηλικία είναι πολύ δεκτικά.
ΤΕΛΧΙΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΠΟΣΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΗΚΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ,ΦΟΒΗΘΗΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΛΙΓΟ "ΠΕΡΙΕΡΓΑ"..ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΤΙΜΩ ΑΥΤΟ.ΤΩΡΑ ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΡΩΤΑΣ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΥΛΙΤΙΣΟΥΝ.ΠΕΣ ΜΟΥ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ?ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΝΑΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΥΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΛΙΤΙΣΜΟΣ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:ΑΝ ΕΡΘΩ ΕΓΩ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΣ?Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ,ΟΙ ΓΙΑΧΩΒΑΔΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΤΑ ΣΕ ΠΟΡΤΑ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ,ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΝΑ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΝΑ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ.ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ..ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΣΥΛΙΤΙΣΜΟ ΕΝΝΟΕΙΣ?
ΤΩΡΑ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ,ΘΑ ΚΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ,ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟ,ΚΑΙ ΑΜΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ,ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΩ.ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΛΛΩΣΤΕ,ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΩ,ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΗΡΩΣΩ,ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΩ?ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕ ΞΕΤΡΕΛΑΝΕΙ Η ΙΔΕΑ,ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΩ.
NEMERTES
quote:
πίστεψε με οι τελευταίοι άνθρωποι από τους οποίους θα μπορούσες να αισθάνεσαι απειλή είμαστε εγώ και ο Telxinas -με τον οποίο ναι είμαστε ζευγάρι και συνεργάτες.
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΝΕΜΕΡΤΕΣ,ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΟΥΝ!ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ,ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑΚΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.
quote:
Ξανατονίζω εδώ οτι ο απόφοιτος της θεολογικής σχολής καλείται να διδάξει θρησκευτικά, όχι χριστιανισμό. Το ότι δεν το κάνει σημαίνει οτι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.
Αν δε το κράτος ήθελε να διδάξει παρατύπως το χριστιανισμό στα σχολεία -κάτι το οποίο ουσιαστικά κάνει παραβαίνοντας το σύνταγμα- θα έπρεπε να δίδάσκει παράλληλα και τον βουδισμό, τον ισλαμισμό κλπ ως ξεχωριστά μαθήματα, και το παιδί να έχει δικαίωμα να επιλέξει όποια τάξη θέλει. Θρησκευτικά λέγεται όμως το μάθημα, οπότε κάτι κάνει λάθος έτσι δεν είναι;
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ,ΑΛΛΑ ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.ΑΠΛΑ ΣΑΝ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ.ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΙΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ,ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!ΟΠΟΤΕ ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΘΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!ΑΛΛΟ ΤΩΡΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ Η ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ!ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ!ΚΑΛΗ Η ΘΕΩΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΛΛΑ!ΣΟΥ ΛΕΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΟΠΩΣ ΡΩΤΗΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ZODAK,ΑΝ ΕΣΥ ΗΣΟΥΝ ΒΟΥΔΙΣΤΡΙΑ,ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ?ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ?
TELXINAS
quote:
Λες για την ελευθερία ότι πρέπει να κατακτάται με αγώνες ηθικούς και πνευματικούς. Ας σε ρωτήσω κάτι. Οι μουσουλμάνοι που θέλησαν να φτιάξουν ένα τζαμί για την δική τους θρησκεία, τί νομίζεις ότι έκαναν λάθος και δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν την επιθυμία τους;
Μήπως το ελληνικό κράτος φοβήθηκε την άμεση οργή του κου Παρασκευΐδη ή μήπως φοβήθηκε την οργή και την αντίδραση του χριστιανικού όχλου(φυσικά πάντα κατευθυνόμενο); Δεν νομίζεις ότι απαίτησαν το δικαίωμα τους για μια Ελευθερία στα προσωπικά τους πιστεύω και ως εκ τούτου την δημιουργία και για αυτούς ενός χώρου λατρείας της θρησκείας τους;
ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΑ ΤΖΑΜΙ ΕΧΕΙ Η ΞΑΝΘΗ,Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ?ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5!ΕΝΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ.ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ,ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΚΑΙ ΤΖΑΜΙ,ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ?ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΙΟ,ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΣΑ ΜΟΡΙΑ ΜΠΗΚΑΝ?ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΑ,ΟΤΙ ΕΙΧΑΝΕ ΡΑΜΑΖΑΝΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ?ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥΣ?ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΔΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ?ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!ΓΙΑ ΠΑΝΕ MΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ,Η ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ.ΛΟΓΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛMΑΝΩΝ.
ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ!ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ!ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ!
quote:
Τελικώς, για να μην γράφω πολλά, πως μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ελευθερία όταν σε αυτό το κράτος κάθε παιδί που γεννιέται, είναι υποχρεωμένο να βαπτιστεί χριστιανικά, να μεγαλώσει χριστιανικά, να λάβει όλα εκείνα τα χριστιανικά "εφόδια" έτσι ώστε και τα δικά του παιδιά να μεγαλώσουν χριστιανικά κοκ. Και όταν λέω "εφόδια" εννοώ εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία θα τον κάνουν να κοιτάζει με μισό μάτι κάθετι διαφορετικό από αυτόν, πράγμα που έχει φυσικά τις ανάλογες συνέπειες(στον "διαφορετικό").
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΣΕ ΒΑΦΤΗΣΑΝΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ,ΠΗΡΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ "ΕΦΟΔΙΑ" ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ,ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΣΤΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ?ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΣΕ?ΟΧΙ.ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ!
ΦΙΛΙΚΑ 
Alma Libre....
ΧΙΟΥΜΟΡ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ATHAKANDR?
ΦΙΛΙΚΑ

Alma Libre....
quote:
Οι χριστιανοί, τουλάχιστον μέσα σε αυτή την ιστοσελίδα, υποστηρίζουν θερμά περί της ελευθερίας του Έλληνα πολίτη να πιστεύει και να δοξάζει τον/τους δικό/δικούς του θεό/θεούς. Υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα και ότι δεν έχει επιπτώσεις στη ζωή του Έλληνα, εφόσον αυτός ακολουθήσει τον μη χριστιανικό δρόμο.
Αλήθεια, ψέμα ή λόγια να λέμε απλά για να ξεγλυστράμε όταν η κατάσταση χωλαίνει εις βάρος της Μιας και Αληθινής... ;
Βρε αδερφοί εν Χριστώ, τόσα είπατε για την θρησκεία σας, τόσο δύσκολο είναι να με φωτίσετε σε αυτή μου την ερώτηση;
Αληθεια ειναι κολιγα! Σε φωτισα;
Για πες μου εσυ που κολλας τωρα; Δεν εισαι χριστιανος υποθετω αλλα καπου πιεζεσαι.Δεν καταλαβαινω που.
Αλλωστε δεν ειναι της μοδας να εισαι χριστιανος.
Οποτε καλως πας. Εισαι ¨in¨ ατιμουτσικο!!!
Τους χριστιανους μη τους φοβασαι, τους ΤΖΟΥΦΙΟΥΣ να σκιαζεσαι!
Φιλικα....Κανενας