ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

elo91 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/5
22/08/2007, 02:17:23
quote:
Unseen - Νομίζω ότι ο όρος που ψάχνουμε είναι "αυτοσυνειδητότητα".

ΧΑ ΧΑ, για άλλη μια φορά διαπιστώνω ότι ποτέ δεν ήμουνα καλώς με ταμπέλες και ονομασίες, αλλά παρά μόνο με αυτά που ένοιωθα και που ποτέ δεν τους έδινα ονομασίες .
Σε ευχαριστώ για την βοήθεια .

quote:
el.elyon - Άρα αυτό είναι η πλάνη της Αλήθειας?

Όπως λέει και η Unseen «Αυτός είναι ο όρος που αποδίδει καλύτερα τη θέση του elo.
Για μένα η πλάνη της αλήθειας είναι ότι πιστεύουμε (οποιοσδήποτε από εμάς) πως κατέχουμε ΤΗΝ αλήθεια.»

Άλλωστε για αυτό παραδέχτηκα ποιο πάνω, ότι αυτό είναι το προσωπικό μου πιστεύω ή αν το θες η προσωπική μου πλάνη .
Πάντως ποτέ δεν πρόκειται να πω ότι κατέχω την αλήθεια, αλλά ίσως μια προσωρινή εσωτερική ανάγκη (πιστεύω) που αύριο μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι ποιο βαθύ….

quote:
Unseen - Τελικά, υπάρχει ή δεν υπάρχει; Είναι αλήθεια ή πλάνη; Εσύ θα μου πεις. Και ξέρεις τι; Ό,τι κι αν μου πεις, θα είναι αλήθεια.

Είσαι υπέροχη…. .

22/08/2007, 09:45:46
quote:
1) Ποιο είναι το Σχέδιο?

Δεν το γνωρίζω αυτό σε όλο του το εύρος μιας κι η ανθρώπινη αντίληψη μου είναι περιορισμένη.
Αν το γνώριζα θα ήμουν συνεργάτης του Μεγάλου...

quote:
2) Ποιος είναι ο Σχεδιαστής?

I don't know his name!

quote:
Η κα Παπαδομιχελάκη δεν ανήκει στην Θεοσοφία!?

Αρχίσαμε πάλι?!

In anticipation of my resurrection...

el.elyonΜέλος
22/08/2007, 11:44:18
quote:

quote:
1) Ποιο είναι το Σχέδιο?

Δεν το γνωρίζω αυτό σε όλο του το εύρος μιας κι η ανθρώπινη αντίληψη μου είναι περιορισμένη.
Αν το γνώριζα θα ήμουν συνεργάτης του Μεγάλου...

quote:
2) Ποιος είναι ο Σχεδιαστής?

I don't know his name!

quote:
Η κα Παπαδομιχελάκη δεν ανήκει στην Θεοσοφία!?

Αρχίσαμε πάλι?!

Αγαπητέ μου Dying Incubus σαφώς και έχω πολλές απορίες για τα λεγόμενα σου. Θα ήθελες να απαντήσεις?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

UnseenΜέλος
22/08/2007, 12:07:56
Αγαπητέ μου elo,

Για μένα είναι σημαντικό να ξέρεις τη λέξη πίσω από την ιδέα, γιατί τότε μπορείς να γίνεις απόλυτα συγκεκριμένος και η σκέψη σου σαφής.

Ευχαριστώ και για το κομπλιμέντο… αλλά σε παρακαλώ μην ταΐζεις τα ζώα, εννοώ μην ταΐζεις το εγώ των φίλων σου, το κάνουν από μόνοι τους, να είσαι σίγουρος…

Αγαπητέ el.elyon,

Κι εγώ σου έκανα κάποιες ερωτήσεις. Μήπως θα ήθελες να μου απαντήσεις; Επειδή σε ενδιαφέρει η ουσία του θέματος. Ή μήπως όχι;

Ευχαριστώ.
Unseen

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.

el.elyonΜέλος
22/08/2007, 12:33:20
quote:
Unseen: Για μένα η πλάνη της αλήθειας είναι ότι πιστεύουμε (οποιοσδήποτε από εμάς) πως κατέχουμε ΤΗΝ αλήθεια.

Αγαπητή μου τι είναι η Αλήθεια?

quote:
Unseen: Ακόμη κι αν δεν πρόκειται για προσωπικές μας ιδέες αλλά για "εξ αποκαλύψεως" ή άνωθεν αλήθεια, πόση από την καθαρότητά της μπορεί άραγε να χωρέσει ένα όχι εξίσου καθαρό ανθρώπινο δοχείο; Και πόση από αυτήν μπορεί να μεταδώσει ένας νους που φιλάρεσκα σερβίρει μαζί και τις δικές του ερμηνείες;

Πόσες άνωθεν Αλήθειες γνωρίζεις ότι υπάρχουν?

quote:
Unseen: Δεχόμαστε λοιπόν συνήθως (γιατί έτσι μας μαθαίνουν και επειδή είμαστε ματαιόδοξοι) ότι αυτό το πράγμα που είναι τμήμα του βασικού μας εξοπλισμού, ο νους μας, είναι συγχρόνως η φυλακή και η απελευθέρωσή μας και επίσης δεχόμαστε ότι είναι το καταλληλότερο εργαλείο για τη διερεύνηση και την ανακάλυψη της αλήθειας και με αυτό το εργαλείο προσπαθούμε να κατανοήσουμε ό,τι μας αφορά: τον κόσμο και τον εαυτό μας, δομώντας στην πορεία την προσωπική μας ερμηνεία. Κι όταν φτάσουμε στο σημείο να δώσουμε σε αυτή την ερμηνεία ένα όνομα, ουσιαστικά της προσδίδουμε υπόσταση (σημαίνον-σημαινόμενο κτλ.).

Σκεπτικισμός, ο ακραίος σκεπτικιστής θα πει ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτος από το νου……

quote:
Unseen: Στην πραγματικότητα (στην αλήθεια;), αυτό που κάνουμε είναι ότι προτείνουμε μια σύμβαση προκειμένου να την αποδεχτούν οι άλλοι. Στην αποδοχή των άλλων βρίσκεται η επικύρωση της αρχικής μας ιδέας. Και οι περισσότερες συμβάσεις γίνονται αποδεκτές είτε επειδή έχουν να προτείνουν κάτι πρωτότυπο είτε για ακριβώς τον αντίθετο λόγο, επειδή φαίνονται να επιβεβαιώνουν ένα σώμα παράδοσης (ένα σώμα συμβάσεων ουσιαστικά), που έχει πια παγιωθεί ως αξίωμα/αυθεντία. Από κει και πέρα, μετά την επικύρωσή τους δηλαδή, οι συμβάσεις αποκτούν δική τους ορμή και εντέλει ύπαρξη. Μήπως όμως έτσι γίνονται αληθινές;

Ένας Σοφιστής έλεγε ότι δεν υπάρχει Αλήθεια! Αλλά αν δεν υπάρχει Αλήθεια τότε και αυτό που είπε ο Σοφιστής δεν είναι Αλήθεια!

Αγαπητή μου Unseen δεν προτείνω την Αλήθεια για να την αποδεχτούν οι
άλλοι, δεν τη προτείνω καν. Απλά λέω ποια είναι η Υποκειμενική μου Αλήθεια……

quote:
Unseen: Βλέπεις; Δεν βγαίνει άκρη. Πρόκειται για ένα παιχνίδι του νου. Ένα είναι το σίγουρο. Πως δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη αν η ανθρώπινη σκέψη δεν εμπνευστεί από (συμφωνήσει/διαφωνήσει/μετεξελίξει/…) τις συμβάσεις που προτείνουν κάποια πιο λαμπερά πνεύματα. Κάπου είχα διαβάσει ότι αναγνωρίζει κανείς την ανωτερότητα κάποιου άλλου, επειδή την έχει μέσα του. Πολύ ματαιόδοξο, αλλά αληθινό ώς ένα βαθμό.

Εννοείς την πλύση εγκεφάλου που προσπαθούν να θεσπίζουν οι Ψυχολόγοι?

Αγαπητή μου Unseen προς το παρόν δεν βλέπω τίποτα γιατί δεν μου έδειξες κάτι!

quote:
Unseen: Όσο για την Ασπασία Παπαδομιχελάκη, διδάσκει θεοσοφία, νομίζω μάλιστα ότι ηγείται του θεοσοφικού κινήματος στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα αξιόλογο άτομο, την έχω γνωρίσει προσωπικά, και μολονότι είναι αρκετά δογματική για τα μέτρα μου και γενικά βγάζω καντήλες με ο,τιδήποτε μου σερβίρεται ως αξιωματικά αληθινό, είναι πιστεύω προς τιμήν της που προσπαθεί να κάνει διάλογο με ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις. Αυτό, σε μένα τουλάχιστον, λέει πολλά.

Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Η προσπάθεια διαλόγου της Ασπασίας είναι και στο Esoterica?

quote:
Unseen:
El.elyon βλέπεις την εικόνα στην ψηφιακή μου υπογραφή; Είναι το βόρειο σέλας. Είναι ένα ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. Όμως αναντίρρητα υπάρχει. Κάθε χρόνο το βλέπουν και το φωτογραφίζουν χιλιάδες άνθρωποι που πηγαίνουν στη Λαπωνία γι' αυτό το λόγο.

Σήμερα υπάρχει η φωτογραφία αλλά χθες δεν υπήρχε……

quote:
Unseen:
Όπως υπάρχει Μεγάλη Άρκτος, τη στιγμή που στο σύμπαν δεν κρέμεται από πουθενά μια ομάδα άστρων που να συνθέτουν αυτόν τον αστερισμό. Απλά είναι η σχετική μας θέση, η οπτική μας γωνία από τη Γη που δείχνει άστρα από πολύ διαφορετικές αποστάσεις και με πολύ διαφορετικές φωτεινότητες να συνθέτουν κάτι. Όμως σε ποιον θα πεις ότι δεν υπάρχει Μεγάλη Άρκτος και δεν θα σε κοιτάξει στραβά;
Τελικά, υπάρχει ή δεν υπάρχει; Είναι αλήθεια ή πλάνη; Εσύ θα μου πεις. Και ξέρεις τι; Ό,τι κι αν μου πεις, θα είναι αλήθεια.

Αγαπητή μου Unseen σε έναν ψεύτικο κόσμο το ψέμα είναι η μόνη αλήθεια σε έναν αληθινό κόσμο δεν υπάρχει ψέμα!
Η Πλάνη= Ψέμα της Αλήθειας είναι και η μόνη Αλήθεια για την Πλάνη= Ψέμα…….

Σε ευχαριστώ Unseen ελπίζω να υπάρχει και συνέχεια……

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
22/08/2007, 12:36:52
quote:
Unseen: Αγαπητέ el.elyon,
Κι εγώ σου έκανα κάποιες ερωτήσεις. Μήπως θα ήθελες να μου απαντήσεις; Επειδή σε ενδιαφέρει η ουσία του θέματος. Ή μήπως όχι;

Αγαπητή μου Unseen συγνώμη αν θεωρείς ότι άργησα να ανταποκριθώ στο μήνυμα σου!

Σαφώς και με ενδιαφέρει η ουσία του θέματος!

Ευχαριστώ για την υπομονή και την επιμονή σου……

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

UnseenΜέλος
22/08/2007, 13:46:20
quote:
Αγαπητή μου τι είναι η Αλήθεια?
Υποτίθεται η πραγματικότητα. Αλλά τι είναι πραγματικότητα; Αυτό που βλέπουμε, αυτό που νομίζουμε ότι βλέπουμε ή ίσως κάτι άλλο;

quote:
Πόσες άνωθεν Αλήθειες γνωρίζεις ότι υπάρχουν?
Xιλιάδες. Υπάρχουν η αλήθεια που δόθηκε στον Μωυσή και η αλήθεια που δόθηκε στον Ιωάννη. Υπάρχει η προφητική εξ αποκαλύψεως αλήθεια (όπως π.χ. του Νοστράδαμου). Η αλήθεια των "μεγάλων διδασκάλων της ανθρωπότητας" (τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας και ο όρος "αναληφθέντες διδάσκαλοι"). Υπάρχουν διάμεσα (χιλιάδες στο διαδίκτυο) που (υποτίθεται ότι) καταγράφουν επικοινωνίες με αγγέλους και άλλες οντότητες. Υπάρχει η αλήθεια που ο κόσμος των πνευμάτων δίνει στους σαμάνους μέσω της έκστασης. Υπάρχει και η ταπεινή εσωτερική μας φωνή, που για μένα είναι άνωθεν αλήθεια, αλλά ποιος μπορεί να πει ότι την ακούει με ευκρίνεια, όπως και κάθε άλλη παρόμοια αλήθεια;

quote:
Σκεπτικισμός, ο ακραίος σκεπτικιστής θα πει ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτος από το νου……
Ακριβώς. Βεβαίως η δική μου θέση δεν είναι αυτή του ακραίου σκεπτικιστή.

quote:
Ένας Σοφιστής έλεγε ότι δεν υπάρχει Αλήθεια! Αλλά αν δεν υπάρχει Αλήθεια τότε και αυτό που είπε ο Σοφιστής δεν είναι Αλήθεια!
Χα χα χα… πολύ σωστά!

quote:
Ασφαλώς εσύ ξέρεις. Αλλά ποιος είναι ο λόγος να την πεις αν όχι για να κάνεις διάλογο, εντέλει για να την επικυρώσεις; Το να λες κάτι τέτοιο παραπέμπει σε μια αμυντική στάση και συμπεριφορά που μπορεί να σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό... Μη στεναχωριέσαι όμως, όλοι κάτι έχουμε, σούρνονται πολλές αρρώστιες εδώ κάτω.

quote:
Εννοείς την πλύση εγκεφάλου που προσπαθούν να θεσπίζουν οι Ψυχολόγοι?
Αγαπητή μου Unseen προς το παρόν δεν βλέπω τίποτα γιατί δεν μου έδειξες κάτι!
Όχι δεν εννοώ την πλύση εγκεφάλου των ψυχολόγων, αλλά τη σκέψη μου.

Ας το πάρουμε από την αρχή. Κάτι γεννιέται μέσα μας σαν ιδέα. Οι ιδέες δεν είναι αυτόματα αλήθεια, γιατί μπορεί να είναι και πλάνη, σωστά; Αν η ιδέα μας όμως αποκτήσει όνομα, γίνει αποδεκτή και αρχίσει να μεταδίδεται, ουσιαστικά αποκτά δική της ζωή. Δεν γίνεται λοιπόν αυτόματα αληθινή; Ποιος ορίζει τι είναι αλήθεια ή πλάνη; Ίσως όλα είναι αλήθεια ή όλα πλάνη ή και τα δύο συγχρόνως! Είναι ακριβώς όπως το συμπέρασμά σου σε αυτό που είπε ο σοφιστής για την αλήθεια.

Καταλαβαίνεις τώρα; Αυτό ήθελα να σου πω. Γι' αυτό σου έδωσα και το παράδειγμα της Μεγάλης Άρκτου. Δεν ξέρω αν μπορώ να γίνω πιο κατανοητή απ' αυτό.

quote:
Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Η προσπάθεια διαλόγου της Ασπασίας είναι και στο Esoterica?
Εδώ με πιάνεις αδιάβαστη. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα αγαπητέ μου. Γράφει στο esoterica;!

quote:
Σήμερα υπάρχει η φωτογραφία αλλά χθες δεν υπήρχε……
Μη με τρομάζεις κι έκανα τόσο κόπο να τη βρω και να τη βάλω! Εγώ πάντως τη βλέπω σταθερά από χθες.

quote:
Αγαπητή μου Unseen σε έναν ψεύτικο κόσμο το ψέμα είναι η μόνη αλήθεια σε έναν αληθινό κόσμο δεν υπάρχει ψέμα!
Η Πλάνη= Ψέμα της Αλήθειας είναι και η μόνη Αλήθεια για την Πλάνη= Ψέμα…….
Αν είναι έτσι, τότε ζούμε σε έναν κόσμο που είναι και αλήθεια και ψέμα συγχρόνως. Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα, την αλήθεια από την πλάνη, το υποκειμενικό από το αντικειμενικό, τη λογική από το συναίσθημα. Ας το πάρουμε τουλάχιστον απόφαση. Ίσως τελικά ο μόνος δρόμος που μετράει να μην είναι ούτε ο δρόμος της δικαιοσύνης, ούτε ο δρόμος της αλήθειας, αλλά ο δρόμος της ειρήνης…

quote:
Ευχαριστώ για την υπομονή και την επιμονή σου……
Κι εγώ.

Unseen

Edited by - Unseen on 22/08/2007 13:50:28

el.elyonΜέλος
22/08/2007, 14:53:22
quote:
Unseen: quote:

Άρα υπάρχει Υποκειμενική Αλήθεια και όχι Αντικειμενική?

quote:
Xιλιάδες. Υπάρχουν η αλήθεια που δόθηκε στον Μωυσή και η αλήθεια που δόθηκε στον Ιωάννη. Υπάρχει η προφητική εξ αποκαλύψεως αλήθεια (όπως π.χ. του Νοστράδαμου). Η αλήθεια των "μεγάλων διδασκάλων της ανθρωπότητας" (τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας και ο όρος "αναληφθέντες διδάσκαλοι"). Υπάρχουν διάμεσα (χιλιάδες στο διαδίκτυο) που (υποτίθεται ότι) καταγράφουν επικοινωνίες με αγγέλους και άλλες οντότητες. Υπάρχει η αλήθεια που ο κόσμος των πνευμάτων δίνει στους σαμάνους μέσω της έκστασης. Υπάρχει και η ταπεινή εσωτερική μας φωνή, που για μένα είναι άνωθεν αλήθεια, αλλά ποιος μπορεί να πει ότι την ακούει με ευκρίνεια, όπως και κάθε άλλη παρόμοια αλήθεια;

Τι κοινό έχουν όλες αυτές οι αλήθειες?

quote:

Άρα εσύ υπάρχεις επειδή σκέφτεσαι ενώ εγώ σκέφτομαι επειδή Υπάρχω!

quote:
Ασφαλώς εσύ ξέρεις. Αλλά ποιος είναι ο λόγος να την πεις αν όχι για να κάνεις διάλογο, εντέλει για να την επικυρώσεις; Το να λες κάτι τέτοιο παραπέμπει σε μια αμυντική στάση και συμπεριφορά που μπορεί να σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό... Μη στεναχωριέσαι όμως, όλοι κάτι έχουμε, σούρνονται πολλές αρρώστιες εδώ κάτω.

Αγαπητή μου Unseen σαφώς και υπάρχει λόγος που λέω την Αλήθεια μου. Αλλά ο λόγος δεν είναι για να την επικυρώσω! Και ούτε η στάση μου είναι αμυντική!

Αγαπητή μου Unseen λέω την Αλήθεια από ενδιαφέρον και αγάπη! Η Αλήθεια μου σέβεται την Ελευθέρια σου να επιλέγεις την Αλήθεια σου!

Η Αλήθεια μου δεν είναι στενοχώρα αλλά ευρύχωρα!

quote:
Unseen: Ας το πάρουμε από την αρχή. Κάτι γεννιέται μέσα μας σαν ιδέα. Οι ιδέες δεν είναι αυτόματα αλήθεια, γιατί μπορεί να είναι και πλάνη, σωστά; Αν η ιδέα μας όμως αποκτήσει όνομα, γίνει αποδεκτή και αρχίσει να μεταδίδεται, ουσιαστικά αποκτά δική της ζωή. Δεν γίνεται λοιπόν αυτόματα αληθινή; Ποιος ορίζει τι είναι αλήθεια ή πλάνη; Ίσως όλα είναι αλήθεια ή όλα πλάνη ή και τα δύο συγχρόνως! Είναι ακριβώς όπως το συμπέρασμά σου σε αυτό που είπε ο σοφιστής για την αλήθεια.
Καταλαβαίνεις τώρα; Αυτό ήθελα να σου πω. Γι' αυτό σου έδωσα και το παράδειγμα της Μεγάλης Άρκτου. Δεν ξέρω αν μπορώ να γίνω πιο κατανοητή απ' αυτό.

Καλή η αρχή!

Αγαπητή μου Unseen το πρόβλημα του σκεπτικιστή είναι ο μόνιμος και ο συνεχόμενος σκεπτικισμός.

Τι θέλανε να πετύχουν με την φιλοσοφία τους οι Έλληνες?

quote:

Δεν πειράζει. Απλά θα ήθελα να την γνωρίζω !

quote:
Unseen:
quote:
Αν είναι έτσι, τότε ζούμε σε έναν κόσμο που είναι και αλήθεια και ψέμα συγχρόνως. Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα, την αλήθεια από την πλάνη, το υποκειμενικό από το αντικειμενικό, τη λογική από το συναίσθημα. Ας το πάρουμε τουλάχιστον απόφαση. Ίσως τελικά ο μόνος δρόμος που μετράει να μην είναι ούτε ο δρόμος της δικαιοσύνης, ούτε ο δρόμος της αλήθειας, αλλά ο δρόμος της ειρήνης…

Όχι αγαπητή μου, ο κόσμος που παρουσιάζεις εσύ, είναι ο Κόσμος του σκεπτικιστή!
Ο Σκεπτικιστής ποτέ δεν θα μάθει ποια είναι η Αλήθεια και ποιο είναι το Ψέμα γιατί τη στιγμή που θα γίνει αυτό θα πάψει να υπάρχει! Για αυτό αγαπητή μου η συνεχόμενη αμφισβήτηση καταλήγει σε άρνηση!

Καλή μας συνέχεια……

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

23/08/2007, 01:57:46
quote:
Αγαπητή μου Unseen το πρόβλημα του σκεπτικιστή είναι ο μόνιμος και ο συνεχόμενος σκεπτικισμός.

Ακριβώς.Το πρόβλημα του σκεπτικιστή είναι ο άκαμπτος σκεπτικισμός του,πέφτοντας έτσι στην παγίδα του δόγματος που προσπαθεί να αποφύγει...

Αυτή η παγίδα όμως είναι χρήσιμη...

Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης είναι λάθος να αμφιβάλλουμε για τα πάντα διότι μοιραία θα αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε και για την ίδια την ύπαρξή μας...

Για κάποια πράγματα λοιπόν οφείλουμε να είμαστε βέβαιοι!

quote:
Τι θέλανε να πετύχουν με την φιλοσοφία τους οι Έλληνες?

Να αναπτύξουν τη διανοητική και πνευματική κατάσταση των συνανθρώπων τους.

Καθώς και να κερδίσουν δόξα εις τους αιώνες των αιώνων,βεβαίως βεβαίως...

μαζί πάνε αυτά...

Odysseus_nemoΜέλος
23/08/2007, 03:26:12
Παιδιά αναλογιζόμενος τις απαντήσεις σας, αρχίζω να σχηματίζω την άποψη πως η Αλήθεια είναι το Μεγαλύτερο Ψέμα. Ίσως γιατί το πρίσμα της προσωπικότητάς μας μας οδηγεί σε κάποια στοιχεία επίγνωσης, η οποία απέχει από την Γνώση, πόσο μάλλον από την Αλήθεια.

Από την άλλη σκέφτομαι πως το θέμα της Αλήθειας συμπίπτει με αυτό του θεού. Ποιά είναι η Αλήθεια του θεού; Ποιά του Ανθρώπου;.

Ας σημειώσουμε κάτι : ο Παρατηρητής (κατ' εμέ) δεν εξάγει αλήθειες/Αλήθεια αλλά Μηχανισμούς/Συμπεριφορές/Νόμους.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo

23/08/2007, 11:20:08
quote:
el.elyon - Ο Σκεπτικιστής ποτέ δεν θα μάθει ποια είναι η Αλήθεια και ποιο είναι το Ψέμα γιατί τη στιγμή που θα γίνει αυτό θα πάψει να υπάρχει! Για αυτό αγαπητή μου η συνεχόμενη αμφισβήτηση καταλήγει σε άρνηση!

Φίλε el.elyon αυτό είναι η δικιά σου άποψη για τον σκεπτικιστή, για φαντάσου τον άνθρωπο χωρίς το αιώνιο «γιατί», χωρίς την διαδικασία της σκέψης, της αμφισβητήσεις, της ερευνάς, όπου τα πάντα θα τα θεωρεί δεδομένα .

Το ότι βλέπεις κάποιους από εμάς να αναρωτιόμαστε το τι είναι η αλήθεια, δεν πάει να πει ότι αρνούμαστε ότι υπάρχει η αλήθεια, αλλά ότι έχουμε μάθει πως ο άνθρωπος όσα περισσότερα μαθαίνει, τόσο συνειδητοποιεί ότι δεν γνωρίζει, επειδή καταλαβαίνει ότι η περιορισμένη νοητική ικανότητα του δεν τον βοηθάει να συλλάβει την βαθύτερη ερμηνεία του κόσμου, είτε σε θρησκευτικό επίπεδο είτε σε επιστημονικό .
Ποιος μπορεί να είναι απόλυτος και να μας πει το τι είναι αυτό που λέμε θεός, και όμως όλοι πιστεύουμε σε μια ανώτερη δύναμη, ποιος μπορεί να μας πει ότι η αίσθηση της ύλης που αγγίζουμε και νοιώθουμε ότι είναι πραγματική και όχι μια διαδικασία του εγκέφαλου .

Και όμως όλα αυτά έχουν ένα βαθύτερο νόημα, στο να κάνουν τον άνθρωπο ταπεινό και μετριόφρων βλέποντας πως από κάθε λύση που βρίσκουμε να ξεπροβάλουν άλλα ατελείωτα ερωτήματα και πάει λέγοντας …..

quote:
el.elyon - Τι θέλανε να πετύχουν με την φιλοσοφία τους οι Έλληνες?

Μα στο λέει καθαρά η λέξη φίλε μου…. Φιλοσοφία….

Και αυτή η λέξη συμπληρώνεται από άλλες σοφές λέξεις…..

"ΕΝ ΕΙΔΑ, ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΕΙΔΑ.", "ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ" , ‘’ ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ"

23/08/2007, 11:25:27
quote:

Αγαπητέ μου Dying Incubus σαφώς και έχω πολλές απορίες για τα λεγόμενα σου. Θα ήθελες να απαντήσεις?

Τσου!
Φοβάμαι μήπως με περάσεις από ανάκριση...

Αν έχεις κάποιες απορίες επάνω σε κάτι που ανέφερα στο παρόν θέμα, μπορείς να μου τις θέσεις καταθέτοντας όμως και την δική σου άποψη.

Μου άρεσαν πολύ πάντως μερικά σημεία των τελευταίων μηνυμάτων σου:

quote:

&

quote:

Αγαπητή μου Unseen σαφώς και υπάρχει λόγος που λέω την Αλήθεια μου. Αλλά ο λόγος δεν είναι για να την επικυρώσω! Και ούτε η στάση μου είναι αμυντική!

Αγαπητή μου Unseen λέω την Αλήθεια από ενδιαφέρον και αγάπη! Η Αλήθεια μου σέβεται την Ελευθέρια σου να επιλέγεις την Αλήθεια σου!

Χαίρομαι για αυτό!

Φίλε μου kost, θα συμφωνήσω μαζί σου στην πιθανή παγίδα στην οποία μπορεί να πέσει ένας σκεπτικιστής.
Είμαι υπέρ της σκεπτικιστικής προσέγγισης κάθετί καινούριου αλλά πιστεύω επίσης πως όλα χρειάζονται ένα μέτρο.
Ένας άνθρωπος πχ δεν θα ωφεληθεί με κανένα από τα δύο άκρα.

Παρόλα αυτά, θεωρώ πως η έννοια του σκεπτικισμού είναι αρκετά παρεξηγημένη.
Πολλές φορές η σκεπτικιστική τάση παρομοιάζεται με μια de facto απόρριψη καινούριων πληροφοριών επειδή αυτές δεν εντάσσονται στο πεδίο των πληροφοριών που τα μάτια μας είναι σε θέση να δουν.
Η αιτία είναι ότι αυτή η στάση μας αντί να μας διευρύνει την "όραση" μπορεί να την περιορίσει σε μεγάλο βαθμό...

quote:
Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης είναι λάθος να αμφιβάλλουμε για τα πάντα διότι μοιραία θα αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε και για την ίδια την ύπαρξή μας...

Νομίζω ότι η αμφισβήτηση των πάντων χωρίς την αποδοχή κάποιας σταθεράς - ή κάποιου αξιώματος - είναι ένα πραγματικά παρακινδυνευμένο εγχείρημα γιατί μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε μια σύγχυση.
Μπορούμε πάλι να κρατάμε κάποιες σταθερές κι όσο διευρύνουμε την συνείδηση μας να αποδεχόμαστε κάποιες άλλες που μας ωφελούν περισσότερο στην διαδικασία αυτής της διεύρυνσης.

el.elyonΜέλος
23/08/2007, 12:21:32
quote:
kost: quote:

Ναι, αλλά γιατί?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
23/08/2007, 12:40:46
quote:
elo: quote:
el.elyon - Ο Σκεπτικιστής ποτέ δεν θα μάθει ποια είναι η Αλήθεια και ποιο είναι το Ψέμα γιατί τη στιγμή που θα γίνει αυτό θα πάψει να υπάρχει! Για αυτό αγαπητή μου η συνεχόμενη αμφισβήτηση καταλήγει σε άρνηση!
Φίλε el.elyon αυτό είναι η δικιά σου άποψη για τον σκεπτικιστή, για φαντάσου τον άνθρωπο χωρίς το αιώνιο «γιατί», χωρίς την διαδικασία της σκέψης, της αμφισβητήσεις, της ερευνάς, όπου τα πάντα θα τα θεωρεί δεδομένα .

Φίλε μου elo δεν είναι απλά η άποψη μου, είναι ο ορισμός του σκεπτικιστή και νομίζω ότι πρέπει να το διαβάζεις προσεκτικότερα!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
23/08/2007, 12:53:40
quote:
Odysseus_nemo: Παιδιά αναλογιζόμενος τις απαντήσεις σας, αρχίζω να σχηματίζω την άποψη πως η Αλήθεια είναι το Μεγαλύτερο Ψέμα.

Ναι αυτό που λες είναι το μεγαλύτερο Ψέμα!

Το Ψέμα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Αλήθεια ενώ η Αλήθεια μπορεί να υπάρχει χωρίς το Ψέμα……

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

UnseenΜέλος
23/08/2007, 14:24:09
Αγαπητέ μου el.elyon,

Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να είσαι χειρότερος σκεπτικιστής από μένα και να μην το ξέρεις, με όλες αυτές τις ερωτήσεις που κάνεις;

Προσωπικά πάντως μου διαφεύγει πλήρως το νόημα ερωτήσεων όπως "τι κοινό έχουν όλες αυτές οι αλήθειες;" ή "τι θέλανε να πετύχουν με τη φιλοσοφία τους οι Έλληνες; (και γιατί;)" και δεν βρίσκω τον λόγο να μπω σε συζήτηση απλά για να μπω σε συζήτηση. Ποτέ δεν έκανα κέφι να γράφω για να γράφω.

Επίσης δεν μπορώ να κάνω διάλογο με βάση λογικά άλματα όπως: "άρα εσύ υπάρχεις επειδή σκέφτεσαι ενώ εγώ σκέφτομαι επειδή Υπάρχω!", τα οποία είναι ανυπόστατα γιατί απλούστατα δεν με ξέρεις και δεν σε ξέρω, αλλά και γιατί, ακόμη κι αν γνωριζόμασταν, πάλι δεν θα μπορούσε να πει καθένας μας με ακρίβεια ποιο είναι αυτό το "επειδή" για τον άλλον.

Αυτό που ονομάζεις "ορισμό του σκεπτικιστή":

quote:
Ο Σκεπτικιστής ποτέ δεν θα μάθει ποια είναι η Αλήθεια και ποιο είναι το Ψέμα γιατί τη στιγμή που θα γίνει αυτό θα πάψει να υπάρχει!
είναι απλά μηδενισμός. Όχι, δεν είναι αυτός ο ορισμός του σκεπτικιστή. Αυτή είναι η προσωπική σου, αρκετά δογματική αν μου επιτρέπεις, ερμηνεία του όρου.

quote:
Για αυτό αγαπητή μου η συνεχόμενη αμφισβήτηση καταλήγει σε άρνηση!
Πράγματι, η συνεχόμενη αμφισβήτηση μπορεί να καταλήξει σε άρνηση, όταν δεν υπάρχουν κάποιες σταθερές, όταν δεν υπάρχει συγκρότηση, όταν γίνεται κανείς έρμαιο των σκοταδιών του νου του. Ποιος όμως από αυτούς που γράφουν σ' αυτό το θέμα είπε κάτι τέτοιο; Προσωπικά έγραψα ότι ο νους είναι ένα εργαλείο. Είπα ότι είναι το μοναδικό εργαλείο; Ή μήπως είπα ότι είμαστε ο νους μας;

quote:
Άρα υπάρχει Υποκειμενική Αλήθεια και όχι Αντικειμενική?

Πιθανόν να υπάρχουν και οι δύο. Αλλά ως ατελής παρατηρητής προσωπικά έχω εποπτεία μόνο της μίας, της υποκειμενικής. Νομίζω το ίδιο συμβαίνει με την πλειονότητα των ανθρώπων.

quote:
Το Ψέμα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Αλήθεια ενώ η Αλήθεια μπορεί να υπάρχει χωρίς το Ψέμα……
Ποια λοιπόν αλήθεια μπορεί να υπάρχει χωρίς το ψέμα στον κόσμο που ζούμε; Θα ήθελα σε παρακαλώ ένα παράδειγμα για να μπορέσω να καταλάβω τη θέση σου.
UnseenΜέλος
23/08/2007, 14:27:22
Αγαπητέ odysseus nemo,

quote:
Ίσως γιατί το πρίσμα της προσωπικότητάς μας μας οδηγεί σε κάποια στοιχεία επίγνωσης, η οποία απέχει από την Γνώση, πόσο μάλλον από την Αλήθεια.
Πολύ καλό σημείο. Πράγματι, η γνώση μας συχνά συνοδεύεται από μια εσφαλμένη αντίληψη του τι ξέρουμε. Σχεδόν πάντα νομίζουμε ότι ξέρουμε περισσότερα απ' όσα ξέρουμε, βασικά νομίζουμε ότι τα ξέρουμε σχεδόν όλα. Και τι πιστεύεις εσύ ότι είναι αυτό που γεμίζει την απόσταση ανάμεσα στο τι πραγματικά ξέρουμε και τι νομίζουμε ότι ξέρουμε, αγαπητέ;

quote:
Από την άλλη σκέφτομαι πως το θέμα της Αλήθειας συμπίπτει με αυτό του θεού.
Εδώ είναι που θα μας δείρει ο el.elyon κι εσένα κι εμένα. Τέλος πάντων. Θα μπορούσα να σε ρωτήσω το εξής επί της θέσης σου: εφόσον ο Θεός είναι παν το υπαρκτόν, τα πάντα όσα υπάρχουν, πώς μπορεί να είναι μόνο η αλήθεια; Δεν θα πρέπει να είναι ΚΑΙ το ψέμα;

quote:
ο Παρατηρητής (κατ' εμέ) δεν εξάγει αλήθειες/Αλήθεια αλλά Μηχανισμούς/Συμπεριφορές/Νόμους.
Οι οποίοι; Δεν είναι αλήθειες;

Αγαπητέ kost,

quote:
Να αναπτύξουν τη διανοητική και πνευματική κατάσταση των συνανθρώπων τους.
Καθώς και να κερδίσουν δόξα εις τους αιώνες των αιώνων,βεβαίως βεβαίως...
Δηλαδή από ένα κράμα διάθεσης προσφοράς και ματαιοδοξίας. Ή μήπως επειδή το να σκεφτόμαστε είναι τόσο φυσικό όσο το να βήχουμε και επειδή η ανάπτυξη (και της σκέψης) είναι επίσης βασική συνιστώσα της φύσης;

Elo, Dying Incubus

Καλό μeσημέρι,
Unseen

el.elyonΜέλος
23/08/2007, 15:37:19
quote:
Unseen: Αγαπητέ μου el.elyon,
Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να είσαι χειρότερος σκεπτικιστής από μένα και να μην το ξέρεις, με όλες αυτές τις ερωτήσεις που κάνεις;

Ήμουν αγαπητή μου, και δεν υπάρχει χειρότερο από την άρνηση!

Δέχομαι την αμφισβήτηση αλλά όχι την άρνηση!

quote:
Unseen: Προσωπικά πάντως μου διαφεύγει πλήρως το νόημα ερωτήσεων όπως "τι κοινό έχουν όλες αυτές οι αλήθειες;" ή "τι θέλανε να πετύχουν με τη φιλοσοφία τους οι Έλληνες; (και γιατί;)" και δεν βρίσκω τον λόγο να μπω σε συζήτηση απλά για να μπω σε συζήτηση. Ποτέ δεν έκανα κέφι να γράφω για να γράφω.

Άρα αγαπητή μου δεν σου αρέσουν τα παζλ?

quote:
Unseen: Επίσης δεν μπορώ να κάνω διάλογο με βάση λογικά άλματα όπως: "άρα εσύ υπάρχεις επειδή σκέφτεσαι ενώ εγώ σκέφτομαι επειδή Υπάρχω!", τα οποία είναι ανυπόστατα γιατί απλούστατα δεν με ξέρεις και δεν σε ξέρω, αλλά και γιατί, ακόμη κι αν γνωριζόμασταν, πάλι δεν θα μπορούσε να πει καθένας μας με ακρίβεια ποιο είναι αυτό το "επειδή" για τον άλλον.

Άρα αν θέλεις μπορείς να οδηγήσεις εσύ το διάλογο με τη λογική σου, εγώ θα ακολουθήσω!

quote:
Unseen: Αυτό που ονομάζεις "ορισμό του σκεπτικιστή":
quote:

Ναι η άρνηση του Σκεπτικιστή είναι μηδενισμός!

Δεν μου είπες το δικό σου ορισμό.

quote:
Unseen: Πράγματι, η συνεχόμενη αμφισβήτηση μπορεί να καταλήξει σε άρνηση, όταν δεν υπάρχουν κάποιες σταθερές, όταν δεν υπάρχει συγκρότηση, όταν γίνεται κανείς έρμαιο των σκοταδιών του νου του. Ποιος όμως από αυτούς που γράφουν σ' αυτό το θέμα είπε κάτι τέτοιο; Προσωπικά έγραψα ότι ο νους είναι ένα εργαλείο. Είπα ότι είναι το μοναδικό εργαλείο; Ή μήπως είπα ότι είμαστε ο νους μας;

Ποια είναι τα αλλά εργαλεία και για ποιο λόγω υπάρχουν αυτά τα εργαλεία?

Αγαπητή μου δεν κατηγόρησα κανέναν για τίποτα!

quote:

Πιθανόν να υπάρχουν και οι δύο. Αλλά ως ατελής παρατηρητής προσωπικά έχω εποπτεία μόνο της μίας, της υποκειμενικής. Νομίζω το ίδιο συμβαίνει με την πλειονότητα των ανθρώπων.

Πως μπορεί να υπάρχει και Υποκειμενική Αλήθεια και Αντικειμενική?

Ποιος είναι ο τέλειος παρατηρητής?

quote:

Αγαπητή μου δεν κατάλαβα που διαφωνείς και γιατί το περιορίζεις στο κόσμο που ζούμε?

Στο κόσμο που ζούμε αγαπητή μου το Ψέμα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Αλήθεια, γιατί αν δεν υπάρχει Αλήθεια τότε δεν μπορεί να υπάρχει Ψέμα! Αλλά επειδή υπάρχει το Ψέμα για αυτό και η Αλήθεια είναι Υποκειμενική και όχι Αντικειμενική! Γιατί όταν θα υπάρχει η Αντικειμενική Αλήθεια τότε δεν θα υπάρχει ούτε η Υποκειμενική Αλήθεια αλλά ούτε και το Ψέμα!

Αγαπητή μου Unseen ευχαριστώ για τις σκέψεις σου. Ελπίζω να συνεχίζεις να έχεις υπομονή και επιμονή……….

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

ΓιώργοςΜέλος
24/08/2007, 00:44:40
quote:

και ένας Μάγος τους Χάους θα έλεγε "τίποτα δεν είναι αληθινό ... όλα .. όμως ... επιτρέπονται ..."

εάν και βλέπω...οτι....υπάρχει .. πολύ "ζόρι" και "κουβέντα" για το αληθινό....

νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε το 'επιτρέπονται' ... έτσι δεν είναι?

Γιώργος
τι θα επιτρέψεις άραγε στον εαυτό σου ..αλλά και στους άλλους (και δεν υπάρχει καμμία απολύτως πλάνη σε αυτό)....για κάτι "αληθινό"...

24/08/2007, 01:41:45
quote:
el.elyon - Φίλε μου elo δεν είναι απλά η άποψη μου, είναι ο ορισμός του σκεπτικιστή και νομίζω ότι πρέπει να το διαβάζεις προσεκτικότερα!

el.elyon δεν θα πω ότι γνωρίζω τέλεια το θέμα του σκεπτικισμού/στης, αλλά ότι γνωρίζω κάποια βασικά .

Ο σκεπτικισμός ξεκίνησε από τον Πύρρων ( αν θυμάμαι καλά ) και συνεχίστηκε από αρκετούς άλλους, που ο καθένας είχε την δικιά του άποψη πάνω στο θέμα του σκεπτικισμού .
Εσύ βέβαια δεν αναφέρεις ( αν γνωρίζεις ) για ποια άποψη σκεπτικισμού μιλάς, απλά μιλάς φίλε μου .

Θα ήθελα να σου κάνω μια απλή ερώτηση, πιστεύεις ότι ο άνθρωπος μπορεί να κατανόηση την μια αλήθεια και αν ναι, θα συνεχίσει να υφίσταται ως αυτό που γνωρίζουμε ως άνθρωπος …..