ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Φοινικικό το αλφάβητο-ένας ακόμα ΜΥΘΟΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Φοινικικό το αλφάβητο-ένας ακόμα ΜΥΘΟΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

DAGON65 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/4
kostasescoΜέλος
21/07/2014, 15:46:54
Το ψυχικο οργανο αποτελει μερος του εγκεφαλου.Εξ ου και η λοβοτομη που εκαναν καποτε και με την οποια κατεστρεφαν μερος του ψυχικου οργανου με σκοπο να απαλλαξουν τον ανθρωπο απο τα απωθημενα και τις ψυχικες νευρωσεις που τον καθιστουσαν ασυνειδητα, επικυνδηνο για τον εαυτο του και για τους ανθρωπους.Σαν αποτελεσμα, ηταν ο ανθρωπος που υπεστει λοβοτομη να χανει το μεγαλυτερο μερος της συναισθηματικης του ζωης και για αυτον ακριβως το λογο η λοβοτομη απαγορευθηκε.Επομενος υπαρχει ψυχη και ειναι τα παθη,τα απωθημενα και γενικα η σκοτεινη πλευρα του ανθρωπου η οποια ασυνειδητα επηρεαζει τον χαρακτηρα,την συμπεριφορα και γενικα ολοκληρη την πορεια ζωης του καθενος.Η συγχωνευση ασυνειδητου και συνειδητου ειναι η πνευματικη και ψυχικη ελευθερια.Οταν καποιος βρει τι ειναι αυτο που ασυνειδητα επηρεαζει τη ζωη του και το πολεμησει,τοτε θα ειναι ο ιδιος υπευθυνος για τις σκεψεις του,τις πραξεις του και τη ζωη του.Τοτε θα ειναι ελευθερος.Θα εχει αυτο που λεμε 'ελευθερη βουληση'.Διαβασε λιγο ψυχαναλυση...θα σε κανει να αναθεωρησεις πολλες αποψεις γυρω απο την υπαρξη και την ανυπαρξια της ψυχης.

kostasescoΜέλος
21/07/2014, 15:50:58
Σεραπις εχεις δικιο
απλα προσπαθω να βγαλω τον JEM απο την αγνοια που τον διακατεχει

21/07/2014, 15:59:17
quote:

quote:
Η ανθρωπότητα αντιπροσωπεύεται από τα δύο στήθη και τα δυο ανδρόγυνα χέρια αυτής της σφίγγας το μυστικό των απόκρυφων επιστημών.»

Φιλε μου δεν υπαρχουν αποκρυφες επιστημες, υπαρχει αποκρυφος σκοταδισμος και ανοησια.

Η επιστημη και οχι η ψευδοεπιστημη, εχει αποδειξει περιτρανα οτι η ψυχη δεν υπαρχει....

Θεωρείς λοιπόν ότι όσοι σπούδασαν και εξ ειδικεύτηκαν σε ψυχο-λογία & ψυχ-ιατρική είναι ψευτοεπιστήμονες και όσοι ασχολούνται με την ψυχ-αγωγία στερούνται αντικειμένου προς αγωγή! Κάτι άλλο θέλεις να πεις.

...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ

JemΝέο Μέλος
21/07/2014, 16:21:31
Φιλε μου η παρουσια της ψυχης ετσι οπως νοειται απο τα μεταφυσικα ιερατεια ειναι απαραιτητη για την επιτευξη των "πνευματιστικων" μετασχηματισμων. Και για αυτο λεω οτι αυτες οι ιδεες που χρησημοποιουνται απο καποια κεντρα, δεν εχουν πραγματικη βαση , αλλα εχουν απομυθοποιηθει απο τα νεα μεσα απεικονισης της νευροφυσιολογιας του εγκεφαλου.

Ολοι αυτοι οι ψυχολογικοι μετασχηματισμοι των μορφων και των ιδεων που συμβαινουν μεσα στο διαβα του χρονου απο τους πρωτους χρονους της ζωης, εχουν ως βαση τους το κεντρικο και περιφερειακο νευρικο συστημα.

Το νευρικο συστημα που ειναι η βαση μετασχηματισμου, συνεχως εξελισεται σε νεες μετασχηματισμενες μορφες αποθηκευμενης πληροφοριας , που καθως αυξανεται ο ογκος τους , αυξανεται και η πολυπλοκοτητα της. Μετα απο συνεχεις αλλαγες κλιμακας της συσσωρευμενης ποσοτητας νευρικης πληροφοριας, επερχονται σταδιακες μεταβολες στην ποιοτητα των νευρικων συνδεσεων, οδηγωντας τελικα σε μια αδιαληπτη ανατροφοδοτηση και εξελιξη.

Υπο αυτη λοιπον την συστημικη λειτουργικοτητα, το ψυχαναλυτικο εργο ειναι μια προσπαθεια καταδυσης σε ενα προηγουμενο σταδιο νευροφυσιολογικης αναπτυξης. Η αναδυση στο παρον νευροφυσιολογικο σταδιο εξελιξης, των παλιων νευρικων πληροφοριων , οι οποιες ομως δεν ειχαν την απαραιτητη φυσικη πλαισιωση ανωτερων νευροφυσιολογικων δομων, κανει την ψυχαναλυση μια εργασια μηχανικης αποκαταστασης των ελατωματικων κυκλωματων, χαριν της αναδιαμορφωσης και επαναδιορθωσης τους απο τα παροντα κυκλωματα.

21/07/2014, 17:42:13
Λοιπόν τελικα αφου ξαναυπενθυμισω ότι το θεμα εδω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ οφείλω να παρατηρησω το εξης κωμικοτραγικό .
Είμαστε εδω σε αυτό το θεμα τεσσερεις ανθρωποι ,εγώ , ο Jem , ο kostasesco και η panpam και εχουμε τέσσερεις τελειως διαφορετικές απόψεις περί του είναι η ψυχή
Και παρ όλο που ορίζουμε όλοι διαφορετικά τη ψυχή , αρχίζουμε να δοαφωνουμε για τα χαρακτηριστικά της .
Για τα χαρακτηριστικά και την ύπαρξη , ποιάς ακριβως ψυχής διαφωνειτε αγαπητοι φίλοι ;;;
Της ψυχής όπως την ορίζει η panpam της ψυχής όπως την ορίζει ο jem της ψυχής όπως την ορίζει o kostasesco ;;

.

Ο λατρεύων τους θεούς λατρεύει τον θεόν
Κάθε υπόσταση προθεσιακά φέρεται μεθεκτικά πρός την ανώτερή της ώστε να καταστεί εντελέστερη

21/07/2014, 17:44:07
Δηλαδή πως ειναι δυνατόν να διαφωνουν δυο άνθρωποι για τα χαρακτηριστικά ενος πράγματος που ο ένας το οριζει ως ραπανακι κι ο άλλος ως καρπουζι ;;

.

Κάθε υπόσταση προθεσιακά φέρεται μεθεκτικά πρός την ανώτερή της ώστε να καταστεί εντελέστερη

kostasescoΜέλος
21/07/2014, 18:37:45
Εγω και η panpam πιστευουμε οτι υπαρχει ψυχη ενω ο Jem την απορριπτει...Αυτη ειναι η διαφωνια που εχουμε...Το αν υπαρχει ψυχη η οχι.Δεν ψαχνουμε να βρουμε τοσο το πως ακριβως λειτουργει η ψυχη, οσο το αν υπαρχει ψυχη.....

21/07/2014, 18:43:13
Δε νομίζω φίλε kostasesco αν κρίνω απο αυτό που λέει

quote:
Ειναι αλλο πραγμα η ψυχη ετσι οπως την εννοουν τα μεταφυσικα πασης φυσεως ιερατεια, και αλλο πραγμα αυτο που αποδεικνυει η επιστημη.

Αρα κι αυτός πιστεύει ότι υπάρχει η ψυχή αλλά την εννοεί καπως διαφορετικά
Οπως και να εχει ομως ο καθενας μας αλλο πραγμα εννοει αρα τι συζήτηση μπορεί να γίνει

.

21/07/2014, 19:02:37
Κατ'αρχάς ο τίτλος του θέματος είναι παραπλανητικός.
ΔΕΝ είναι το σύμβολο του φωτός ο μπαφομέτ. Είναι το σύμβολο όλων αυτών που παρέθεσες παρακάτω Σέραπις, σύμφωνα πάντα με το δημιουργό του, που δεν τον έχω σε καθόλου εκτίμηση.

Κατά δεύτερον θα το παραβλέψω γιατί έχω απορίες.

Σέραπις τον μπαφομέτ τον θεωρείτε σύμβολο, η οντότητα;
Θέλω να πω, ο άνωθι λατρεύεται ή απλά είναι ένας συμβολισμός;

Και αν λατρεύεται άρα υπήρχε και προγενέστερα της σύλληψης του Λεβί;
Και αν προυπήρχε ποιο το όνομα του προγενέστερα;

Αλλά από την άλλη, αν απλά είναι ένας συμβολισμός, ποια η ουσία του να προσωποποιείται ένας συμβολισμός; Και γιατί να αποδίδονται ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά σε συμβολισμούς;

Επιπρόσθετα, τα φιδάκια τι ρόλο βαράνε; Δεν τρώνε την ουρά τους, ούτε έχουν την γνωστή φιδογυριστή μορφή που γνωρίζουμε.

Αυτά για αρχή...
Η συνέχεια επί το έργον...

Jem

Ωραία αυτά που λες για το νευρικό σύστημα κτλ.
Θέλω να με βοηθήσεις όμως γιατί μεσα στην άγνοια μου δεν καταλαβαίνω κάτι:
Κοιμάσαι το βράδυ, και ξαφνικά τραντάζεται το πόδι σου.
Ξαφνικά, κοιτάς τον εαυτό σου κάτω να κοιμάται δίπλα στην κοπέλα σου.
Περνώντας μέσα από τον τοίχο πας στο διπλανό δωμάτιο, που κοιμάται ο αδερφός σου. Αυτό επιστημονικά πως εξηγείται;

Αλλη απορία. Περπαστάς στο δρόμο, και περνάει κάποιος δίπλα σου, ο οποίος "βλέπεις" ότι τον έχει πάρει ο Χάρος στο κατόπι. Χέζεσαι πάνω σου. Βλέπεις μάλιστα και πως θα πεθάνει. Την άλλη μέρα μαθαίνεις τα μαντάτα.
Σε ποια επιστημονική θεωρία συγκαταλέγεται τυο παραπάνω;

Και κάτι πιο απτό, που θα νευριάσει κ τον Νικόμαχο.
Ο ανιψιός σου είναι ματιασμένος. Τον ξεματιάζεις, και σου έχουν βγει τα μάτια έξω. Προσπαθείς να πεις τα λογια από μέσα σου, και σου ρχονται λέξεις ασυναρτησίες. Τα λες φωναχτά, και είναι λες και στα μελίγκια σου βαράνε καμπάνες. Κλαις, και δεν μπορείς να αναπνεύσεις.

Θα ήθελα μια επιστημονική εξήγηση και για αυτό.

Θα συμφωνήσω πάντως σε ένα με τον Σέραπις, και θα το κλείσω εδώ γιατί πρέπει και να σεβαστούμε το θέμα: ο καθένας εννοεί την ψυχή διαφορετικά εδώ. Αν θέλετε να την ποσοτικοποιήσουμε να το κάνουμε, και ναι ίσως κάποια στιγμή η επιστήμη να τη βρει. Οχι όμως να την αναιρέσει.

ΚώσταςΣεκο

quote:
Jem

Δεν εχεις ιδεα τι λες...ψυχη υπαρχει,με τη μονη διαφορα οτι δεν ειναι ετσι οπως την παρουσιαζουν....οτι και καλα θα συνεχισει να υπαρχει και μετα το θανατο και αλλα τετοια.Τετοιες θεωρειες δεν εχουν αποδηκτει.Ψυχη ομως υπαρχει με τη εννοια του 'ψυχικου οργανου'.

ΝΑ το φτιάξουμε λίγο, για να μιλάμε πάνω κάτω όλοι για το ίδιο πράμα. Το ΣΩΣΤΟ ερώτημα πρέπει να είναι: Υπάρχει συνείδηση μετά το θάνατο;
Η αίσθηση της ατομικής ύπαρξης; Δεν θέλω να μου απαντήσεις, σκέψου το πρώτα. Για να μην χαλάσουμε και τελείως το θέμα.

Σέραπις δεν θα σου χαλάσω το θέμα, θα προσπαθήσω να είμαι εντός αυτού από δω και στο εξής.

kostasescoΜέλος
21/07/2014, 19:11:06
Αν θες να εισαι εντος του θεματος δεν θα κανεις σχολια που σηκωνουν απαντηση, γιατι ετσι ειναι σαν να δινεις συνεχεια στη συζυτηση που διεκοψε το αρχικο θεμα.Και μιας και εδωσες αυτη τη συνεχεια απαντησε μου σε μια ερωτηση.Εγω δεν πιστευω οτι μετα το θανατο συνεχιζει να υπαρχει συνειδηση, γιατι δεν εχω καμια αποδειξη που να το επιβεβαιωνει.Εσυ με ποια αποδειξη επιβεβαιωνεις τα λεγομενα σου?

21/07/2014, 19:37:06
Μα...δεν απάντησα στο ερώτημα που σου έθεσα, γιατί πολύ απλά δεν ξέρω...
Η σιγουριά σου με έκανε να αναρωτηθώ μήπως ξέρεις κάτι που μου διαφεύγει.. και με χαρά θα ήθελα να μου παραθέσεις. Αν θες να σου πω αν έχω ενδείξεις, έχω. Επειδή όμως δεν έχω αποδείξεις, δεν απαντάω με απόλυτη σιγουριά. Δεν είμαι εγώ αυτός που ισχυρίστηκε κάτι εδώ.

quote:
Δεν εχεις ιδεα τι λες...ψυχη υπαρχει,με τη μονη διαφορα οτι δεν ειναι ετσι οπως την παρουσιαζουν....οτι και καλα θα συνεχισει να υπαρχει και μετα το θανατο και αλλα τετοια.Τετοιες θεωρειες δεν εχουν αποδηκτει.Ψυχη ομως υπαρχει με τη εννοια του 'ψυχικου οργανου

Αναφέρεσαι με τρόπο που δείχνει ότι γνωρίζεις... Εγώ απλά βιώματα έχω και ρωτάω. Λοιπόν;

21/07/2014, 19:39:46
Φίλε Ιταλέ η λατρεία ανήκει μόνο στους Θεούς που για μας , αντιπροσωπεύουν τον Ενα θεό.
Οπως εχω παλι εξηγήσει , ο Ενας Θεός είναι μια γενικότητα και μια αφηρημένη έννοια και δεν υπάρχει στην πραγματικότητα .
Υπάρχουν οι Θεοί που είναι οι νόες του και τα εκτελεστικά του όργανα.
Τωρα ο μπαφομετ ειναι ενα σύμβολο.
Δεν αντιπροσωπεύει ούτε καποιο συγκεκριμένο Θεό , ουτε καποια άλλη συγκεκριμένη δύναμη.
Στον αποκρυφισμό η γνώση δίδεται σε σύμβολα και αλληγορίες και ποτέ σε συγκεκριμένη μορφή.
Η αποσυμβόλιση αυτών των συμβόλων οδηγεί στην κατανόηση των θείων δυνάμεων και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το συμπαν.
Οποιος μπορεί και αποσυμβολίζει σωστά γίνεται κατοχος της απόκρυφης γνώσης και των μυστικών του σύμπαντος δηλαδή μπορεί και κατανοεί την θεια νοηση και αρα εισερχεται στο βασίλειο των Θεών.

Δίδεται σε σύμβολα γιατί πρέπει να την αποκτήσει μονο αυτός που έχει τις ικανοτητες και οχι όλοι οι ανθρωποι.
Η αποκρυφη γνωση ειναι για τους λιγους , για τους πολλούς υπάρχουν οι θρησκειες που είναι μια κατώτατη και με ελάχιστη πνευματικοτητα γνωση.
Αυτό το συγκεκριμενο σύμβολο κρύβει πάρα πολλές γνώσεις και ενα πολυ μεγάλο μερος της απόκρυφης σοφίας , την οποία ειχε κατακτήσει ο Levi και ένα μεγάλο μερος της το παρουσίασε στα βιβλία του.

Τωρα η μορφή του μοιάζει λίγο με τον Θεό Πάνα των αρχαίων Ελλήνων αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμμια σχεση λόγω του ότι όπως σου ειπα το μπαφομετ ειναι ενα σύμβολο που κρύβει την παγκόσμια σοφία.
Ο Θεός Πάνας πάντως μια και το έφερε η κουβεντα ήταν ο Θεός που αντιπροσώπευε την Υλικη Φύση δηλαδή τα χαρακτηριστικά της ψυχής όταν αυτη ενδυεται το ανθρωπινο σώμα.
Εκτος όμως απο αυτο συμβόλιζε και τις δυναμεις του υλικού συμπαντος.

Τωρα οσον αφορά τα φιδακια , αυτο ειναι ενα πολυ γνωστο σύμβολο , το οποίο υπάρχει και στο γνωστο κηρύκειο του Ερμή και παριστανει την σπειροειδή ανάπτυξη της δύναμης που φέρνει στην εκδήλωση όλο το σύμπαν , δηλαδη την στροβιλώδη και σπειροειδή εκδηλωση της δημιουργικής δύναμης
Επίσης συμβολίζει όπως και όλο αυτό το σύμβολο τις δυο δυνάμεις την ενεργητική και την παθητική , την θήλεια και την άρρενα αρχή , το πνευμα και την ύλη που συμπλέκονται για να δημιουργησουν το σύμπαν και βρισκονται αντιμετωπα καθ ολη τη ζωή του σύμπαντος
Την ιδια αυτη μορφη εχει και η ελικα του DNA και συμβολίζει την γονιμότητα και τη σοφία
Επίσης πρέπει να πω εδω ότι το φίδι σε όλους τους αρχαίους πολιτισμους συμβόλιζε την σοφία και την γνώση , και μάλιστα στην Ινδία τους Σοφούς τους ονομαζουν Ναργκας δηλαδή φίδια της σοφίας.

Ελπίζω να σου ελυσα τις απορίες.

21/07/2014, 20:01:33
Το φίδι σε σπειροειδή μορφή είναι πανάρχαιο, ίσως και κοινό στους πολιτισμούς και συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία. Τα συγκεκριμένα δεν μου το πολυθυμίζουν αλλά δεν θα σου πάω κόντρα γιατί είδα ότι έχεις ειλικρινείς προθέσεις ως προς την επεξήγηση.

Για το πως βλέπεις το θείο δεν συμφωνώ, αλλά ούτε και ακριβώς διαφωνω.

Οπότε από τη στιγμή που δεν μιλάμε για αντικείμενο λατρείας, δεν έχω κάτι να προσθέσω που θα πραοάγει τη συζήτηση, παρά μάλλον θα τη χαλάσει.

Δια τούτου, έχω να πω καλή συνέχεια στη συζήτηση μας και αν έχω κάτι να προσθέσω θα το κάνω στο μέλλον.

kostasescoΜέλος
21/07/2014, 20:18:36
Italos

Φιλε μου αποδειξη της αποψης μου για το οτι η ψυχη δεν συνεχιζει μετα το θανατο,ειναι η ανυπαρξια αποδειξης για το οτι συνεχιζει.Και εφοσον δεν εχω αποδειξη για κατι,δεν μπορω και να το πιστεψω.Το ερωτημα αυτο,γυρω απο το αν η ψυχη συνεχιζει,ειναι τοσο αντιφατικο οσο και το ερωτημα περι υπαρξης θεου.Υπαρχουν καποια ερωτηματα για τα οποια ο ανθρωπος δεν εχει βρει ακομα την απαντηση.Οποτε ποιος ο λογος να πιστευουμε σε κατι που στερειται απαντησης,εξηγησης,αποδειξης κτλ.?

JemΝέο Μέλος
21/07/2014, 20:26:09
θα προσπαθησω φιλε Ιταλος να απαντησω στα ερωτηματα σου , χωρις να εχω το αλαθητο φυσικα.

Αρχικα αναφερεις:

quote:
Κοιμάσαι το βράδυ, και ξαφνικά τραντάζεται το πόδι σου.
Ξαφνικά, κοιτάς τον εαυτό σου κάτω να κοιμάται δίπλα στην κοπέλα σου.
Περνώντας μέσα από τον τοίχο πας στο διπλανό δωμάτιο, που κοιμάται ο αδερφός σου. Αυτό επιστημονικά πως εξηγείται;

Αν καταλαβα καλα αναφερεσαι στην κατασταση του υπνου και του ονειρου, η για να το παω πιο περα αναφερεσαι σε μια εξεζητημενη κατασταση ονειρου που λεγεται "αστρικη προβολη", δηλαδη μιλας για καποια εξωσωματικη εμπειρια.

Το τρανταγμα του ποδιου μπορει να οφειλεται σε κακη σταση του σωματος κατα την διαρκεια παρατεταμενης ακινητοποιησης (υπνος). Η αποσυνδεση του κεντρικου νευρικου συστηματος απο το περιφερικο, πιθανως να στελνει , ή μαλλον να διακοπτει τα σηματα που τροφοδοτουν τον εγκεφαλο απο την περιφερεια του σωματος.

Αυτο το μοντελο μπορει να παρουσιαστει σαν ενα κυκλωμα ανατροφοδοτησης της θεσης και της ταχυτητας, ενος σερβομηχανισμου που ελεγχεται απο μια κεντρικη μοναδα επεξεργασιας, και στην οποια η βλαβη βρισκεται στο στοιχειο ή στα στοιχεια ανατροφοδοτησης.

Απο την στιγμη που η κεντρικη μοναδα δεν παρει τα καταλληλα σηματα θεσης και ταχυτητας, το συστημα στο συνολο του "ελευθερωνεται", απο τον ελεγχο, και η μοναδα θεωρει απειρους τους βαθμους ελευθεριας (λογο μη ανατροφοδοτησης).

Αν λοιπον γυρισουμε στο συστημα εγκεφαλος -περιφερεια, και η περιφερεια δεν ανατροφοδοτει τον εγκεφαλο με σηματα θεσης κτλ,τοτε ο εγκεφαλος αυτο το ερμηνευει ως σαν να εχει ο ιδιος απαλαχτει απο τους βαθμους της σωματικης ελευθεριας. Επομενως εχει ολη την ανεση να ερμηνευει οτι θελει, οπως θελει .

21/07/2014, 20:46:13
Κωσταςεκο

Δεν είναι επιχείρημα αυτό.
Το ότι δεν γνωρίζω κάτι σημαίνει ότι δεν το γνωρίζω, και άρα δεν μπορώ να έχω ΤεκμηριωμένΗ άποψη επ'αυτού. Δεν σημαίνει αναιρείται η ύπαρξη του. Μπορείς βέβαια να θεωρήσεις ότι δεν υπάρχει για σένα, αλλά αυτό είναι αποκλειστικά για σένα.

quote:
.Οποτε ποιος ο λογος να πιστευουμε σε κατι που στερειται απαντησης,εξηγησης,αποδειξης κτλ.?

Βιωματικά νομίζω είναι μια καλή απάντηση.

Jem

Μου παρουσίασες πολύ όμορφα τι μπορεί να προκαλεί μια τέτοια διαδικασία.
Εγώ άλλο σε ρωτάω: Πως είναι δυνατόν το Εγώ, να είναι έξω από το σώμα, και να σουλατσάρει. Είναι δυνατόν;

21/07/2014, 20:52:56
Italos

Εδώ και μέρες σου έχω στείλει pm.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

21/07/2014, 21:14:41
Ελήφθη

JemΝέο Μέλος
21/07/2014, 21:20:54
quote:
Εγώ άλλο σε ρωτάω: Πως είναι δυνατόν το Εγώ, να είναι έξω από το σώμα, και να σουλατσάρει. Είναι δυνατόν;

Νομιζω οτι καταλαβαινω αυτο που λες.

Μα αυτο που ισχυριζεσαι ομως , θα πρεπει να το παρουσιασεις με αποδειξεις. Δηλαδη πως ειναι δυνατον μια κατασταση ονειρου, να ειναι μια περιηγηση στον φυσικο χωρο ;

Για να μπορεις λοιπον κατα την αποψη μου να το λες αυτο, θα πρεπει να μας πεις αληθινα γεγονοτα και στοιχεια που να επιβεβαιωνονται και απο μια τριτη πηγη.

Αν εγω πω οτι ειχα "αστρικη προβολη" κατα τις μεταμεσονυχτιες ωρες και ειδα καποιους ανθρωπους να κανουν κατι πολυ συγκεκριμενο, π.χ. να κανουν ληστεια και μπορω να περιγραψω τα χαρακτηριστικα τους χωρις να τους εχω ξαναδει ενω τις ιδιες στιγμες τους εβλεπε καποιος ξυπνητος παρατηρητης, τοτε ναι το εγω σουλατσαρει.

Για απλες καταστασεις αναπαραγωγης εικονας ηχου και καθε ειδους απλης προσομοιωσης, ο εγκεφαλος με τα ασυνειδητα δεδομενα του , ειναι ικανος να παιζει.

kostasescoΜέλος
21/07/2014, 22:05:24
Μιας και αναφερομαστε στα ονειρα θα σας πω για αυτα...

Κατ αρχας οταν κοιμομαστε,ειναι σαν να κοβομαστε απο τον κοσμο και να μπαινουμε στον εαυτο μας.Για αυτο το λογο, στον υπνο μας εχουμε στενη επαφη με το ασυνειδητο.Οι αισθησεις μας ειναι ξεκομενες κατα το μεγαλυτερο μερος τους ,απο το περιβαλον και ειναι στραμενες προς τα μεσα.Πραγμα που σημαινει οτι αντιλαμβανομαστε καλυτερα τα ψυχικα ερεθισματα.
Εχει αποδειχτει με πειραματα που περιλαμβαναν καταγραφη,παρατηρηση και αναλυση των ονειρων εκατονταδων ανθρωπων διαφορετικου IQ,διαφορετικου χαρακτηρα και διαφορετικου κοινωνικου στρωματος.Εγκεφαλοι των πειραματων ηταν πολλοι και διακεκριμενοι ψυχολογοι και ψυχιατροι οπως οι Strumpell, Hildebrant,Delboeuf καθως και ο θεμελειωτης της ονειρικης αναλυσης που ηταν ο Freud.
Tα πειραματα εδειξαν οτι αιτιες των ονειρων ειναι οι εξης:

Εξωτερικα αισθητηρια ερεθισματα:

για παραδειγμα καποιος που καθως κοιμαται,ακουσει τις σειρηνες ενος ασθενοφορου που περναει εξω απο το σπιτι του,μπορει να δει ονειρο που εχει παρομοιο περιεχομενο με οσα εχει καταγραψει η συνειδητη μνημη του, και εχουν σχεση με σειρηνα...Μπορει να δει δυστυχημα,αστυνομια,ληστεια,κυνηγητο η κατι αλλο σχετικο με σειρηνα.

Εσωτερικη (υποκειμενικη)αισθητηρια διεγερση:

οταν για παραδειγμα κοιμομαστε και εχουμε τα ματια κλειστα,εστω και μια μικρη ακτινα φωτος αν εμφανιστει,θα ενεργοποιησει τον αμφιβλησροειδη του ματιου, και οι συσπασεις που θα κανει,μπορει να προκαλεσουν με τη μορφη ονειρου,την θεαση διαφορων και παραξενων μορφων,σχηματων κτλ.

Εσωτερικη (αντικειμενικη)ασθητηρια διεγερση:

ειναι τα ονειρα που δημιουργουνται απο οργανικα ερεθισματα...
αν καποιος στον υπνο του νιωσει την αναγκη οτι πρεπει να παει για κατουρημα μπορει να δει ονειρο οτι βρισκεται στην τουαλετα του σπιτιου του.Καποιος αλλος που ισως τον ποναει το δοντι, μπορει να δει ονειρο σχετικο με πονο,με γιατρους,με δοντια η με κατι απο ολα τα σχετικα.Χαρακτηριστικοι ειναι οι ασφυκτικοι εφιαλτες των πνευμονοπαθων.

Ψυχικα ερεθισματα:

Η βασιλικη οδος που οδηγει στο ασυνειδητο.
Παθη,απωθημενα,φοβιες,τυψεις,χαρες,λυπες,οδυνες,ηδονες και πολλες ακομα αιτιες ψυχολογικων νευρωσεων που στοιχειωνουν τα ονειρα πολλων ανθρωπων.
Χαρακτηριστικοι ειναι οι γεματοι τρομο και παρανοια εφιαλτες των στρατιωτων που βιωσαν τον Α παγκοσμιο πολεμο.
Χαρακτηριστικοι ειναι επισης οι εφιαλτες ολων των ανθρωπων που υπεστησαν σφοδρη ψυχολογικη βια.Μια γυναικα π.χ. που υπεστη βιασμο,μπορει να βλεπει στα ονειρα της τον βιαστη...
Ακομα μπορει καποιος ανθρωπος που εχει ενα βαρος στη συνειδηση του για κατι που εχει κανει και εχει μετανοιωσει,ενα απωθημενο,μπορει να βλεπει αγχωτικα και απεγνωσμενα ονειρα οπως το να ανεβαινει με δυσκολια ενα τεραστιο βουνο,η να τον κυνηγουν και αυτος να μην εχει δυναμη να τρεξει,η να βλεπει διαφορες παραξενες αγχωτικες εικονες.
Και οταν ξυπναει θυμαται τα ονειρα που ειδε, αλλα δεν εχει ιδεα απο που εχουν προελθει....

Και μετα παει στον ψυχολογο εντρομος και απεγνωσμενος και κανει ψυχαναλυση....