ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Tο Πλάσμα της Χιλής - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- Tο Πλάσμα της Χιλής - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

jim_the_greek54 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/3
kostakisΜέλος
27/07/2009, 09:29:14
Καλημέρα σε όλους

Αγαπητέ europaios2

quote:
Αγαπητέ kostakis, διάβασε ένα ωραίο άρθρο (του Σιμόπουλου).εδώ
[Είναι απόσπασμα από το έργο που μας λες?].

Ναι, είναι, σε προγενέστερη σελίδα.

quote:
....επειδή όμως αναφέρεσαι σε συγκεκριμένη σελίδα! του έργου του, θα ήθελα να μας μεταφέρεις ακριβώς αυτά που λέει ο Σιμόπουλος....ώστε να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα

Θα προσπαθήσω αύριο να σκανάρω τις δύο σελίδες και να τις παραθέσω. Ελπίζω να το θυμηθώ...

quote:
O Παρθενώνας δεν υπέστη καμία απολύτως ζημιά για θρησκευτικούς λόγους. Αυτό είναι τελείως ατεκμηρίωτο ιστορικά. Η ιστορία δεν έχει γράψει κάτι τέτοιο.

Ακριβώς, για παρέμβαση μίλησα κι εγώ, όχι για ζημιά.

quote:
Αγαπητέ trexagireve, κατά τον 6ο αιώνα δεν υπήρχε ειδωλολάτρης ούτε για δείγμα, όλοι οι Έλληνες ήσαν Χριστιανοί!

Σε αυτό δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου, αλλά καλύτερα να παραθέσω τις δύο σελίδες...

quote:
Το δωδεκάθεο ποτέ δεν κατάφερε να κάνει αυτό που έκανε ο Χριστιανισμός!......να ενώσει τους Έλληνες!

Με ολίγον σκωπτική διάθεση θα σου πω ότι ούτε ο χριστιανισμός, ούτε τίποτα δεν κατάφερε ποτέ να ενώσει τους Έλληνες. Πάντα υπήρχαν "παρατάξεις" και φατρίες και το ότι έγινε η Ελληνική Επανάσταση (από όποιους έγινε, με τη συμμετοχή όποιων έγινε και με τις όποιες σκέψεις είχαν οι προύχοντές της, ο καθείς από τη δική του πλευρά) οφείλεται μάλλον στον πατριωτισμό λίγων, παρά στην πίστη όλων.
Ενότητα μεταξύ των Ελλήνων δεν υπήρξε και δε θα υπάρξει ποτέ δυστυχώς. Είναι γραμμένο στο DNA μας το "αρχηγηλίκι" και η ραδιουργία. Κάθε φορά που ο πληθυσμός της γεωγραφικής περιοχής που σήμερα είναι γνωστή ως Ελλάδα κινήθηκε συντεταγμένα στη νεοελληνική ιστορία, ο λόγος ήταν είτε η παρορμητικότητα, η αντίδραση και η ροπή προς μίας "ελληνικής μορφής" ελευθερία, είτε ο (πολλάκις κακώς εννοούμενος) οραματισμός κάποιων "ηγετών".
Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζω τι εννοείτε όταν μιλάτε για Έλληνες στο 18ο, το 19ο και τον 20ο αιώνα.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

27/07/2009, 13:40:34
quote:
Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζω τι εννοείτε όταν μιλάτε για Έλληνες στο 18ο, το 19ο και τον 20ο αιώνα.

Γιατί αγαπητέ kostakis, γράφεις "εννοείτε" και "μιλάτε" σε πληθυντικό πρόσωπο?..... θες να σου δώσω διαφορετικές απαντήσεις?

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).

kostakisΜέλος
28/07/2009, 08:37:39
Καλημέρα σε όλους

Αγαπητέ europaios2

quote:
Γιατί αγαπητέ kostakis, γράφεις "εννοείτε" και "μιλάτε" σε πληθυντικό πρόσωπο?..... θες να σου δώσω διαφορετικές απαντήσεις?

Το ερώτημα απευθύνεται σε όλα τα μέλη της παρούσας συζήτησης, γιατί με ενδιαφέρει να ξέρω σε τι αναφέρεται ο καθείς με αυτό τον όρο. Δε θα υπονοούσα ποτέ κάτι για το λογαριασμό σου, ούτε για σένα προσωπικά.

quote:
.....επειδή όμως αναφέρεσαι σε συγκεκριμένη σελίδα! του έργου του, θα ήθελα να μας μεταφέρεις ακριβώς αυτά που λέει ο Σιμόπουλος....ώστε να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα

Ας κάνω μία προσπάθεια... ελπίζω να καρποφορήσει

http://img508.imageshack.us/img508/5456/150o.jpg
http://img505.imageshack.us/img505/7219/151k.jpg

Αυτές είναι οι δύο σελίδες που αναφέρω σε προηγούμενο post μου. Στη δεύτερη παράγραφο της σελίδας 151 γίνεται αναφορά στο μετασχηματισμό των αρχαίων ναών σε εκκλησίες. Εκεί ο Σιμόπουλος αναφέρει τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, το Ερέχθειο και το Θησείο και αναφέρει ότι καταστρέφονται τα λατρευτικά αγάλματα και τα σύμβολα της παλαιάς θρησκείας αρχικά, ενώ στο τελευταίο στάδιο γίνονται διαμορφώσεις και προσαρμογές στις ανάγκες του τελετουργικού της χριστιανικής θρησκείας.
Ελπίζω να διαβάζεται... και πάλι θα πω ότι για μένα, ούτως ή άλλως, αποτελεί ένα γενικό φαινόμενο η καταστροφή (ή έστω η έντονη αλλοίωση) των στοιχείων της παλαιάς ("ηττημένης") πίστης, σε κάθε περίπτωση, το οποίο κάθε άλλο παρά πνεύμα ελευθερίας δείχνει. Και σε αυτό δεν πρωτοστάτησαν οι χριστιανοί, είναι γενικό φαινόμενο.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

Edited by - kostakis on 28/07/2009 08:39:30

28/07/2009, 17:30:57
Aγαπητέ kostakis στην πρώτη σελίδα που μας παρουσιάζεις στη δεύτερη παράγραφο, γράφει ότι το διάταγμα του Θεοδοσίου δεν εφαρμόστηκε στην Αθήνα από φόβο!!!!.....Όμως ούτε για αστείο δε θα έπρεπε να το γράψει αυτό κανείς.

Ο Θεοδόσιος δεν χαμπάριαζε τίποτα, εάν ήθελε να γκρεμίσει τον Παρθενώνα θα το έκανε σε μια μέρα.....ούτε ώρα περισσότερο!

Πουθενά εξάλλου δεν έχουν καταγραφεί συγκρούσεις για υπεράσπιση της Ακρόπολης κ.λ.π.

Ο Έπαρχος Ερκούλιος εάν παρέμβαινε τις εντολές του «ΌΠΟΙΟΥ» αυτοκράτορα θα γινόταν τροφή στα λιοντάρια και όχι άγαλμα!
Πως λοιπόν την προστάτευσε? .....με ανταρσία?... ή δε χρειάστηκε καν να την προστατέψει?

Όμως στην τρίτη παράγραφο διαβάζουμε ότι η Βυζαντινή αυτοκρατορία δείχνει ανεκτικότητα και δεν υποκινεί βανδαλισμούς στα κλασικά μνημεία!......Ναι!! αλλά πριν από λίγο διαβάσαμε ότι αυτό οφειλόταν στην κοινότητα που δεν ήταν Χριστιανική και υπερασπιζόταν την Ακρόπολη!......τι συμβαίνει τελικά?

Η παρακμή που επισημαίνει ο Χριστιανός Επίσκοπος Συνέσιος είναι φυσιολογική.

Η πρωτεύουσα της Ρωμαικής Αυτοκρατόριας ήταν η Κων/λη, εκεί είχαν μεταφερθεί ήδη από Μεγάλου Κων/νου αγάλματα για να στολίσουν την πρωτεύουσα από παντού.

Γι' αυτό και σώθηκαν πολλά από τα αγάλματα της Αρχαίας Ελλάδας μέχρι την Δ' σταυροφορία και μέχρι την πτώση της Πόλεως! αφού ήταν το μοναδικό μέρος που δεν είχε καταληφθεί και λεηλατηθεί από τους κατά καιρούς ξένους επιδρομείς.

Δυστυχώς την άλλη σελίδα δεν μπορώ να την ανοίξω!....για κοίταξέ το λίγο!....ή γράψε μου εάν εσένα σου ανοίγει.

Διαβάζω όμως από εσένα ότι: "Εκεί ο Σιμόπουλος αναφέρει τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, το Ερέχθειο και το Θησείο και αναφέρει ότι καταστρέφονται τα λατρευτικά αγάλματα και τα σύμβολα της παλαιάς θρησκείας αρχικά"

Eπειδή ακόμη και σήμερα έχουν διασωθεί λατρευτικά αγάλματα από την Ακρόπολη, ενώ κανονικά βάση του Σιμόπουλου αυτό δε θα έπρεπε να συμβαίνει! ανέφερέ μας την πηγή του προς εξέταση.
Δεν είναι παράλογο να έχουν σωθεί τέτοια αγάλματα αφού αυτά κατεστράφησαν?.....πως σώθηκαν?

Το 1436 έχουμε την μαρτυρία του Κυριάκου Αγκωνίτη που ταξίδεψε στην Αθήνα με την οποία εκφράζει το θαυμασμό του για τα εκεί αρχαία μνημεία.

Ο Μοροζίνι το 1867, επέλεξε τα καλύτερα διατηρημένα αγάλματα του δυτικού αετώματος και τα απέσπασε από τη θέση τους.
Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν τα άλογα της Αθηνάς και ο Ποσειδώνας. Τα αγάλματα αυτά, όμως, καταστράφηκαν κατά την απόσπασή τους από το αέτωμα.
.... και γενάτε το ερώτημα! αφού ο Παρθενώνας είχε μετατραπεί σε Χριστιανικό ναό με καταστροφή των λατρευτικών αγαλμάτων!! αυτά πως ξέφυγαν για αιώνες της καταστροφής?

quote:
kostakis:
Το ερώτημα απευθύνεται σε όλα τα μέλη της παρούσας συζήτησης, γιατί με ενδιαφέρει να ξέρω σε τι αναφέρεται ο καθείς με αυτό τον όρο.Δε θα υπονοούσα ποτέ κάτι για το λογαριασμό σου, ούτε για σένα προσωπικά.

Έτσι για να σκάσουν οι οχτροί μου!

Αγαπητέ kostakis, για μένα πραγματικός Έλληνας σήμερα είναι μόνο όποιος έχει υπηρετήσει στον Ελληνικό στρατό (εξαιρούνται οι ομογενείς), και ο οποίος είναι πρόθυμος να δώσει και την τελευταία ρανίδα του αίματός του για την πατρίδα μας. Αυτά βέβαια, όσον αφορά τους ικανούς να φέρουν όπλο.

Για τους μή ικανούς (ανήμποροι, ηλικιωμένοι, γυναίκες), όσοι-ες αγαπούν την πατρίδα τους, είναι διατεθειμένοι να κάνουν αυτά που μπορούν γι' αυτήν και ο τρόπος δράσης τους κινείται υπό την αγάπη αυτή.

Δε φτάνει μόνο να μιλάς τη γλώσσα! ή να ζεις στην Ελλάδα!, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αγάπη γι' αυτή τη χώρα.........η πραγματική όμως αγάπη και όχι η ψεύτικη!

Και αυτό έχει διαχρονική αξία.

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).

kostakisΜέλος
28/07/2009, 22:17:40
Καλησπέρα σε όλους

Αγαπητέ europaios2

quote:
Δυστυχώς την άλλη σελίδα δεν μπορώ να την ανοίξω!....για κοίταξέ το λίγο!....ή γράψε μου εάν εσένα σου ανοίγει.

Διαβάζω όμως από εσένα ότι: "Εκεί ο Σιμόπουλος αναφέρει τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, το Ερέχθειο και το Θησείο και αναφέρει ότι καταστρέφονται τα λατρευτικά αγάλματα και τα σύμβολα της παλαιάς θρησκείας αρχικά"

Eπειδή ακόμη και σήμερα έχουν διασωθεί λατρευτικά αγάλματα από την Ακρόπολη, ενώ κανονικά βάση του Σιμόπουλου αυτό δε θα έπρεπε να συμβαίνει! ανέφερέ μας την πηγή του προς εξέταση.

Δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη πηγή στην εν λόγω παράγραφο, είναι απλά δικό του κείμενο.
Εμένα μου άνοιγε η σελίδα, περίεργο...

quote:
Αγαπητέ kostakis, για μένα πραγματικός Έλληνας σήμερα είναι μόνο όποιος έχει υπηρετήσει στον Ελληνικό στρατό (εξαιρούνται οι ομογενείς), και ο οποίος είναι πρόθυμος να δώσει και την τελευταία ρανίδα του αίματός του για την πατρίδα μας.

Παρότι ο συγκεκριμένος ορισμός δεν απαντάει στην εθνολογική μου απορία, ούτε και έχει διαχρονική υφή (καθώς η στρατιωτική θητεία μ ετη μορφή που την ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε μέχρι τα πρώτα μισά του 20ου αιώνα), με καλύπτει και θα σε ρωτήσω το εξής :
όταν έγραφες ότι ο Χριστιανισμός ένωσε τους ΈΛληνες, εννοούσες ότι όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει είναι χριστιανοί, ότι όλοι όσοι διατίθενται να πεθάνουν για την παρτίδα είναι ΜΟΝΟ χριστιανοί ή ότι όσοι αγαπούν πραγματικά την πατρίδα τους (και το δείχνουν σε κάθε έκφανση και όχι μόνο στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά και στην κοινωνική τους δραστηριότητα) είναι ΜΟΝΟ ορθόδοξοι;
Απλά αυτές οι γενικεύσεις με τρελαίνουν...

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

29/07/2009, 01:18:01
Αγαπητέ kostakis, προφανώς θα διαβάσεις αύριο την τοποθέτησή μου λόγο της προχωρημένης ώρας.

Άνοιξα τελικά τη σελίδα! ίσως να είχε κολλήσει προσωρινά!
Πάντως καμιά αναφορά πηγής δε βλέπω.

Ο Ιουστινιανός, εάν διαβάσεις το έργο του Α.Α VASILIEV «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ» θα δεις ότι ήταν πανούργος.
Τα ταμεία ήσαν τελείως άδεια και έτσι μηχανευόταν τρόπους για να τα γεμίσει.
Για παράδειγμα στη σελίδα 201 διαβάζουμε: " Eναντίων αυτών των μεγάλων γαιοκτημόνων, ο Ιουστινιανός άρχισε έναν, δίχως οίκτο αγώνα.
Επεμβαίνοντας στα κληρονομικά ζητήματα, διά της βίας, ή πλαστές δωρεές προς τον Αυτοκράτορα, με δημεύσεις επί τη βάση ψευδών δεδομένων, ή με την υποκίνηση θρησκευτικών ζητημάτων που απέβλεπαν να στερήσουν την εκκλησία από τις ιδιοκτησίες της, ο Ιουστινιανός συνειδητά και σκοπίμως επεδίωκε την διάλυση και καταστροφή των μεγάλων ιδιοκτησιών......."

Καταλαβαίνεις φαντάζομαι γιατί έκλεισε τις φιλοσοφικές σχολές στην Αθήνα!.....ο κύριος στόχος του ήταν η Ακαδημία του Πλάτωνος! με την ακίνητη περιουσία της! .....η οποία αμέσως πέρασε στα χέρια του Ιουστινιανού!........
Ο λόγος ήταν ότι η Ακαδημία είχε τεράστια περιουσία, όπως αναφέρει τόσο ο τελευταίος διδάσκαλός της, ο Δαμάσκιος, όσο και μεταγενέστερα ο παγανιστής διδάσκαλος της Αλεξάνδρειας Ολυμπιόδωρος.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η περιουσία αυτή αρκούσε για τη μισθοδοσία έως δεκαπέντε διδασκάλων.

Εδώ έβαλε χέρι στην εκκλησία!....τους άλλους θα άφηνε?

quote:
kostakis:
Παρότι ο συγκεκριμένος ορισμός δεν απαντάει στην εθνολογική μου απορία, ούτε και έχει διαχρονική υφή (καθώς η στρατιωτική θητεία μ ετη μορφή που την ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε μέχρι τα πρώτα μισά του 20ου αιώνα), με καλύπτει και θα σε ρωτήσω το εξής :
όταν έγραφες ότι ο Χριστιανισμός ένωσε τους ΈΛληνες, εννοούσες ότι όλοι όσοι έχουν υπηρετήσει είναι χριστιανοί, ότι όλοι όσοι διατίθενται να πεθάνουν για την παρτίδα είναι ΜΟΝΟ χριστιανοί ή ότι όσοι αγαπούν πραγματικά την πατρίδα τους (και το δείχνουν σε κάθε έκφανση και όχι μόνο στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά και στην κοινωνική τους δραστηριότητα) είναι ΜΟΝΟ ορθόδοξοι;
Απλά αυτές οι γενικεύσεις με τρελαίνουν..

Αγαπητέ kostaki, όταν κάποιος είναι αποφασισμένος να δώσει τη ζωή του για την πατρίδα.......τα άλλα περιττεύουν!.....ή εξυπακούονται!

Δε λέω πουθενά! ότι είναι μόνο οι Ορθόδοξοι Έλληνες!!!........απλά όπως έχω πει και παλαιοτέρα!, ότι εμείς οι Ορθόδοξοι! έχουμε δύο λόγους και όχι έναν!
Αυτόν της πατρίδας και αυτόν της θρησκείας!....έχουμε ταυτίσει τη χώρα μας με την Ορθοδοξία! Γι' αυτό και οι επαναστάτες του 1821 ορκιζόντουσαν στην Παναγία κ.λ.π.!

Όποιος λοιπόν και να επιτεθεί στη χώρα μας θα τον θεωρήσω εχθρό και της Ορθοδοξίας! (ακόμη και εάν αυτοί είναι οι Ρώσοι!) αλλά και της χώρας μου!

Γράφοντας λοιπόν ότι ο Χριστιανισμός ένωσε τους Έλληνες αυτό που εννοούσα είναι ότι σταμάτησαν οι κόντρες και οι εμφύλιοι πόλεμοι ανάμεσα στις πόλεις-κράτη!... Δεν υπήρχε ποια ο Θεός του πολέμου ο Άρης! αλλά ο Θεός της αγάπης!....οπότε θέλοντας και μή ο Έλληνας είδε τον αληθινό Καίσαρα και αυτός δεν ήταν άλλος από τον "αρχηγό" της Ελληνικής επικράτειας!

Θα μου πεις υπήρχαν εμφύλιοι κατά τη δύση του Βυζαντίου!.....θα σου πω ότι έχεις δίκιο! αλλά τουλάχιστον αυτοί δεν ήσαν ανάμεσα στην Κόρινθο και την Κεφαλονιά!.....αλλά ανάμεσα σε καρεκλοκένταυρους! ανεξαρτήτου καταγωγής από Κόρινθο ή Κεφαλονιά!

Ακόμη και μέσα στο 21 είχαμε εμφύλιο! αλλά και το 48!....και τι σύμπτωση!!!!! και οι δύο οργανώθηκαν υπό τις εντολές των ξένων δυνάμεων που ήθελαν να διαφεντέψουν με άλλον τρόπο την Ελλάδα!

Ωστόσο ήσαν πολιτικοί πόλεμοι! και όχι φυλετικοί!! όπως πρώτα!....και αυτό το οφείλουμε στο Χριστιανισμό σε τεράστιο βαθμό! ( το στοπ δηλαδή στις φυλετικές διαμάχες!)

Υ.Γ. Ο Ζώσιμος μας πληροφορεί ότι ο Κων/νος επέτρεψε την οικοδόμηση νέων εθνικών ναών! Οι Αθηναίοι του έδωσαν την ύψιστη τιμή "Στρατηγός των Αθηναίων καλείσθαι". Ενώ τον φιλοξένησε ο Νικαγόρας που ήταν Δαδούχος των Μυστηρίων της Ελευσίνας. Μάλιστα ο Κω/νος κάλυψε τα έξοδα του τελευταίου ώστε αυτός να επισκεφτεί τις εκατόμπυλες Θήθες, όπου λειτουργούσε Νεοπλατωνική Σχολή, όπου ο Πλάτων ελατρέυετο ως ημίθεος!, όπου και εντοίχησε την κάτωθι επιγραφή:

"Νικαγόρας Μουκιανού Αθηναίος
ιστορήσας τας σύριγγας
πολλούς ύστερον χρόνους
μετά θείον Πλάτωνα
από των Αθηνών εθαύμασε
και χάριν έσχε τοις θεοίς
και τω ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΩ
τω τούτο μοι παρασχόντι
Ίλεως ημίν Πλάτων ενταύθα".

Όπως βλέπεις ο Σιμόπουλος δε μας τα λέει καλά.........

Edited by - europaios2 on 29/07/2009 02:08:11

kostakisΜέλος
29/07/2009, 08:52:04
Καλημέρα σε όλους

Αγαπητέ europaios2

quote:
Ο Ιουστινιανός, εάν διαβάσεις το έργο του Α.Α VASILIEV... Εδώ έβαλε χέρι στην εκκλησία!....τους άλλους θα άφηνε?

quote:
Υ.Γ. Ο Ζώσιμος μας πληροφορεί ότι ο Κων/νος επέτρεψε την οικοδόμηση...

quote:
Όπως βλέπεις ο Σιμόπουλος δε μας τα λέει καλά.........

Εις έκαστος εξ ημών έχει τις δικές του πηγές και τα δικά του βιβλία να διαβάσει. Κανείς δε μου λέει εμένα με βεβαιότητα αν ο vasiliev ή ο Σιμόπουλος είναι τελικά πιο αξιόπιστος, όπως επίσης κανείς δε μου λέει για το ιδεολογικό "ποιον" του Ζώσιμου. Μπορεί να χεις δίκιο σε αυτά που αναφέρεις, άλλωστε το θέμα μας είναι η επιλογή του Γαβρά για το βίντεο που παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού και εκεί είμαι γενικά επιφυλακτικός.
Πάμε στα πιο ουσιώδη, που για μένα αποτελούν και αντικείμενο διαλόγου (αν και δεν μπορεί να γίνει διάλογος, γιατί συμφωνούμε στα περισσότερα)

quote:
Αγαπητέ kostaki, όταν κάποιος είναι αποφασισμένος να δώσει τη ζωή του για την πατρίδα.......τα άλλα περιττεύουν!.....ή εξυπακούονται!

Συμφωνώ, αν και θα προτιμούσα να είμαστε Έλληνες εν ειρήνη και να μην περιμένουμε την "κακιά ώρα" για να μετρηθούμε. Εδώ στα εύκολα και δεν..., πιστεύεις στα δύσκολα θα είμαστε περισσότεροι; και δε συζητάω βέβαια την περίπτωση της υποχρεωτικής επιστράτευσης, αλλά την εθελοντική διάθεση προς την πατρίδα.

quote:
Δε λέω πουθενά! ότι είναι μόνο οι Ορθόδοξοι Έλληνες!!!........απλά όπως έχω πει και παλαιοτέρα!, ότι εμείς οι Ορθόδοξοι! έχουμε δύο λόγους και όχι έναν!
Αυτόν της πατρίδας και αυτόν της θρησκείας!....έχουμε ταυτίσει τη χώρα μας με την Ορθοδοξία! Γι' αυτό και οι επαναστάτες του 1821 ορκιζόντουσαν στην Παναγία κ.λ.π.!

Όποιος λοιπόν και να επιτεθεί στη χώρα μας θα τον θεωρήσω εχθρό και της Ορθοδοξίας! (ακόμη και εάν αυτοί είναι οι Ρώσοι!) αλλά και της χώρας μου!

Εντάξει, εμένα μου αρκεί ότι θα τον θεωρήσεις εχθρό της πατρίδας! Άλλωστε, έχω γράψει και στο παρελθόν ότι θα πολεμάμε δίπλα - δίπλα, χωρίς να μας ενδιαφέρει το ιδεολογικό - θρησκευτικό (ή πολιτικό ή κοινωνικό) ποιον του καθενός.

quote:
Γράφοντας λοιπόν ότι ο Χριστιανισμός ένωσε τους Έλληνες αυτό που εννοούσα είναι ότι σταμάτησαν οι κόντρες και οι εμφύλιοι πόλεμοι ανάμεσα στις πόλεις-κράτη!

Μα γι' αυτό σε ρώτησα τι θεωρείς ιστορικά ως Έλληνα. ΆΛλη η δομή της πόλης - κράτους, άλλη η δομή της αυτοκρατορίας, άλλο η δομή του νεοελληνικού "κράτους", δεν μπορείς να συγκρίνεις την πορεία των ατόμων μέσα σε αυτές τις δομές. Ο Αθηναίος πολίτης ήταν Αθηναίος πολίτης και, παρότι καλείται Έλληνας (όπως και ο Λακεδαιμόνιος, ο Θηβαίος, ο Μήλιος, ο Μινωίτης κλπ. κλπ.) είχε διαφορετική αντίληψη της υπόστασης του συνόλου, το οποίο υπερασπιζόταν από το Βυζαντινό (που επίσης τείνει να καλείται Έλληνας, ενώ αυτό είναι σχετικό) ή τον υπόδουλο της σημερινής Ελλαδικής Επικράτειας (ο οποίος επίσης καλείται Έλληνας) ή τον καλούμενο πολίτη του σήμερα. Δεν είναι θέμα θρησκευτικό, είναι θέμα δομής των κοινωνιών. Σε αντιπαραβολή αυτού που είπες, θα μπορούσε κάποιος να σου πει (χωρίς αυτό να είναι 100% αλήθεια ή ψέμα) ότι και ο Μέγας Αλέξανδρος ένωσε τους Έλληνες, αλλά είναι έτσι;
Δεν είναι θέμα του Θεού του πολέμου, ούτε θέμα Θεού των κεραυνών, μην τα συγχέεις.

quote:
Θα μου πεις υπήρχαν εμφύλιοι κατά τη δύση του Βυζαντίου!.....θα σου πω ότι έχεις δίκιο! αλλά τουλάχιστον αυτοί δεν ήσαν ανάμεσα στην Κόρινθο και την Κεφαλονιά!.....αλλά ανάμεσα σε καρεκλοκένταυρους! ανεξαρτήτου καταγωγής από Κόρινθο ή Κεφαλονιά!

Ακόμη και μέσα στο 21 είχαμε εμφύλιο! αλλά και το 48!....και τι σύμπτωση!!!!! και οι δύο οργανώθηκαν υπό τις εντολές των ξένων δυνάμεων που ήθελαν να διαφεντέψουν με άλλον τρόπο την Ελλάδα!

Ωστόσο ήσαν πολιτικοί πόλεμοι! και όχι φυλετικοί!! όπως πρώτα!....και αυτό το οφείλουμε στο Χριστιανισμό σε τεράστιο βαθμό! ( το στοπ δηλαδή στις φυλετικές διαμάχες!)

Εμφύλιοι υπήρχαν και στη Βυζαντινή αυτοκρατορία και στο '21 και μετά το '21 και κατά το 190ο αιώνα (ίσως όχι ως συρράξεις) και κατά τους Βαλκανικούς (σε πολιτικό επίπεδο) και κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και κατά τη μικρασιατική περιπέτεια και μετά και στο β' παγκόσμιο και και και... για μένα εμφύλιος δε σημαίνει μόνο αίματα αθώων πολιτών, σημαίνει και μηχανορραφίες πάνω στο ανυπεράσπιστο κορμί αυτού του τόπου, με δολοφονίες, τραμπουκισμούς και λοιπές διχαστικές - εκρηκτικές δράσεις, που δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα μεγάλης έκτασης απώλεια πληθυσμού. Σαν εμφύλιο λέμε τον πόλεμο, αλλά το αν ενώθηκαν οι Έλληνες δεν είναι μόνο θέμα μεταξύ τους ΠΟΛΕΜΩΝ, αλλά και δοσιλογίας, χαφιεδισμού, κλπ. κλπ. εκεί, καμία θρησκεία και καμία ιδεολογία δε μας ένωσε, γιατί είμαστε απλά εαυτούληδες και εξουσιολάτρες.
Όσο για το ότι ήταν "δουλειά" των ξένων δυνάμεων, πιστεύω να καταλαβαίνεις ότι όλη η πορεία του Νεοελληνικού κράτους μετά το 1821 είναι "δουλειά" των ξένων δυνάμεων. Αυτόβουλα, ελάιχστοι κινήθηκαν και συνήθως έφαγαν το κεφάλι τους, αργά ή γρήγορα.
Τέλος πάντων, ξέφυγα από το θέμα. Σε ευχαριστώ για το διάλογο, διαπιστώνω επίπεδο και με ευχαριστεί.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

29/07/2009, 14:41:31
Εγώ ρε παιδιά, μια απορία έχω...
Αυτόν τον Γαβρά, τον πληρώσανε
να κάνει την κ@@λα του,ή να κάνει κάτι
κοινά αποδεκτό;
Γιατί, αν είναι θέμα τέχνης, να το καταλάβω, αν είναι θέμα
διαφήμισης της Ελλάδας, είναι δουλειά, δεν ειναι τέχνη...
Κι απο όσ ξέφω, κανέναν δεν τον πληρώνουνε για να κάνει ότι
γουστάρει, ή πως το βλέπει...
Το φαντάζεστε, να έλεγες ένα μηχανικό, κάνε μου μια
γέφυρα κι αυτός να έκανε ένα πύργο και να σού λεγε, εμένα
αυτό μου βγήκε;
Το γέλιο του παραλόγου....
Πού σαι ρε Λαζόπουλε, χάνεις...
29/07/2009, 16:09:45
quote:
kostakis:
Εις έκαστος εξ ημών έχει τις δικές του πηγές και τα δικά του βιβλία να διαβάσει. Κανείς δε μου λέει εμένα με βεβαιότητα αν ο vasiliev ή ο Σιμόπουλος είναι τελικά πιο αξιόπιστος,

Oύτε να το σκέφτεσαι! μή συγκρίσιμα μεγέθη! ο Σιμόπουλος αν δεν κάνω λάθος δεν είχε καν σπουδάσει ιστορία! είχε σπουδάσει νομική και ήταν δημοσιογράφος!, απλά ασχολήθηκε με την ιστορία ως αυτοδίδακτος.

Αρκεί να σου πω ότι το έργο του Βασιλίεφ, έχει εκδοθεί στα Ρωσικά, Αγγλικά, Τουρκικά, Γαλλικά, Ισπανικά και στα Ελληνικά, ενώ το 1945 κατόπιν αιτήσεως του Πανεπιστημίου του Wisconsin, έκδοσε νεώτερο και ποιο εμπλουτισμένο έργο.

Ο Vasiliev είναι ένας διάσημος ιστορικός Βυζαντινολόγος ενώ ο Σιμόπουλος απλά ως δημοσιογράφος ασχολήθηκε και με τη συγγραφή διαφόρων έργων μεταξύ των οποίων και αυτό που έχεις εσύ.

quote:
kostakis:
Συμφωνώ, αν και θα προτιμούσα να είμαστε Έλληνες εν ειρήνη και να μην περιμένουμε την "κακιά ώρα" για να μετρηθούμε. Εδώ στα εύκολα και δεν..., πιστεύεις στα δύσκολα θα είμαστε περισσότεροι; και δε συζητάω βέβαια την περίπτωση της υποχρεωτικής επιστράτευσης, αλλά την εθελοντική διάθεση προς την πατρίδα.

Συμφωνώ.

quote:
kostakis:
Εντάξει, εμένα μου αρκεί ότι θα τον θεωρήσεις εχθρό της πατρίδας! Άλλωστε, έχω γράψει και στο παρελθόν ότι θα πολεμάμε δίπλα - δίπλα, χωρίς να μας ενδιαφέρει το ιδεολογικό - θρησκευτικό (ή πολιτικό ή κοινωνικό) ποιον του καθενός.

Ωραία!

quote:
kostakis:
Μα γι' αυτό σε ρώτησα τι θεωρείς ιστορικά ως Έλληνα. ΆΛλη η δομή της πόλης - κράτους, άλλη η δομή της αυτοκρατορίας, άλλο η δομή του νεοελληνικού "κράτους", δεν μπορείς να συγκρίνεις την πορεία των ατόμων μέσα σε αυτές τις δομές. Ο Αθηναίος πολίτης ήταν Αθηναίος πολίτης και, παρότι καλείται Έλληνας (όπως και ο Λακεδαιμόνιος, ο Θηβαίος, ο Μήλιος, ο Μινωίτης κλπ. κλπ.) είχε διαφορετική αντίληψη της υπόστασης του συνόλου, το οποίο υπερασπιζόταν από το Βυζαντινό (που επίσης τείνει να καλείται Έλληνας, ενώ αυτό είναι σχετικό) ή τον υπόδουλο της σημερινής Ελλαδικής Επικράτειας (ο οποίος επίσης καλείται Έλληνας) ή τον καλούμενο πολίτη του σήμερα. Δεν είναι θέμα θρησκευτικό, είναι θέμα δομής των κοινωνιών. Σε αντιπαραβολή αυτού που είπες, θα μπορούσε κάποιος να σου πει (χωρίς αυτό να είναι 100% αλήθεια ή ψέμα) ότι και ο Μέγας Αλέξανδρος ένωσε τους Έλληνες, αλλά είναι έτσι;
Δεν είναι θέμα του Θεού του πολέμου, ούτε θέμα Θεού των κεραυνών, μην τα συγχέεις.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ένωσε τους Έλληνες διά της βίας!....διαφορετικά πράγματα! Με το θάνατό του αμέσως οι λοιποί Έλληνες άρχισαν τις επαναστάσεις.
Στο Βυζάντιο ποτέ δεν είχαμε τέτοιες επαναστάσεις! παρά μόνο αυτές των διαφορετικών εθνών.....και φυσικά κοινωνικές επαναστάσεις....αλλά άλλο Ευαγγέλιο αυτό.

Για τη Δομή! της αρχαίας Ελλάδας! το Δωδεκάθεο είχε την ευθύνη του!....μην ξεχνάμε ότι οι Θεοί μεταξύ τους τσακώνονταν! προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν ο ένας τον άλλον! και να τον κοροϊδέψουν!!..... αυτοί λοιπόν λειτούργησαν και ως πρότυπο για τους αρχαίους Έλληνες!

Μια φορά οι αρχαίοι Κορίνθιοι ετοιμαζόντουσαν για πόλεμο!, στην πόλη επικρατούσε χαμός!...τότε βρισκόταν εκεί ο Διογένης ο κυνικός φιλόσοφος!.
Ο Διογένης ως γνωστόν! ήταν άθεος, δεν πίστευε στο δωδεκάθεο, δεν τον κάλυπτε καθόλου και ως εκ τούτου είχε επιλέξει την αθεΐα.
Βλέποντας λοιπόν τους Κορίνθιους να τρέχουν δεξιά κι αριστερά ετοιμαζόμενοι για πόλεμο!..αυτός θέλησε να συμμετάσχει με το δικό του τρόπο! και βάση τη δική του δομή! άρχισε λοιπόν να τσουλάει το πιθάρι πάνω κάτω! με θόρυβο!......ειρωνεύομενος έτσι τους αρχαίους Κορίνθιους που δεν είχαν καταλάβει ότι πάνε να πολεμήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό!
Προσωπική μου βέβαια άποψη, αλλά η ιστορία έδειξε ότι οι πόλεμοι μεταξύ των πόλεων κρατών σταμάτησαν επί Χριστιανισμού.

Στα λοιπά συμφωνώ!....σ' ευχαριστώ κι εγώ για το διάλογο και λυπάμαι που δεν έχω το χρόνο να ασχοληθώ με το δικό σου διάλογο, όσο θα έπρεπε,........τον χαραμίζω βλέπεις αλλού!.....αλλά πρέπει!

31/07/2009, 10:56:29
Από Robben στο θέμα "Υβρεις κατά των Ελλήνων στα εκκλησιαστικά βιβλία... 2"

Λιγα για τον παρθενωνα................

«Ο Παρθενών είχε διατηρηθή άθικτος κατά τη βυζαντινή περίοδο. Ακέραια τα αετώματα, οι μετόπες, οι ζωφόροι. Είχε μετατραπή από τους πρώτους κιόλας μεταχριστιανικούς αιώνες σε ναό της Παναγίας»

Σιμόπουλος Κυριάκος, «Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα», τόμ. Α΄ (333-1700), 9η έκδ., Στάχυ, Αθήνα 1999, σελ. 126.

«The Parthenon, and the temple of Theseus, having been protected from the injuries of time by their solidity and excellent construction, and having escaped all the effects of barbarous fanatism, were at length, with all their external decorations, still uninjured, converted into Christian churches»

(William Martin Leake, «The topography of Athens with some remarks on its antiquities», John Murray, London 1831, σελ. lxiv).

«Ο συστηματικός θρυμματισμός των ανθρωπόμορφων καλλιτεχνημάτων έγινε αμέσως μετά την πτώση του Βυζαντίου και την κατάκτηση του ελληνικού χώρου. Ήταν εκδήλωση θρησκευτικού φανατισμού»

Σιμόπουλος Κυριάκος, «Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα», τόμ. Β΄ (1700-1800), 8η έκδ., Στάχυ, Αθήνα 1999, σελ. 458.

«Οι Αθηναίοι ίσως αντιμετώπισαν μια διαφορετική, περισσότερο ψυχολογικής φύσεως κατάσταση. Η σκέψη της καταστροφής του μνημειακού κέντρου τους, ίσως ήταν πολύ ενοχλητική γι’ αυτούς.

Έτσι, αντί αυτού, άμεσα το μετέτρεψαν ολόκληρο, και κάθε τι που δεν μπορούσε να μετατραπεί, για παράδειγμα, ο μικρός ναός της Αθηνάς Νίκης, πιθανόν το άφησαν άθικτο (τα γλυπτά και όλα).
Αυτή είναι μόνο μια υπόθεση. Δεν μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη υπόθεση για το τι συνέβη στην Αθήνα, αλλά ταιριάζει καλύτερα στα στοιχεία που έχουμε…»

Στο πρωτότυπο: «The Athenians may have faced a different, more psychological, predicament. The thought of destroying the monumental center of their city may have been too disturbing to them; instead, they directly converted it entire, and what they could not convert, for example the small temple of Athena Nike, they probably left intact (sculptures and all). This is only a hypothesis; it cannot be proven any more than any other hypothesis for what happened at Athens can be proven, but it does fit better the evidence that we have…»

(Anthony Kaldellis, «The Christian Parthenon: Classicism and Pilgrimage in Byzantine Athens», Cambridge University Press, 2009, σελ. 44).

«Οι αρχαιολόγοι βλέπουν αυτές τις προσαρμογές ως απροσδόκητο καλό […] γιατί είναι η χριστιανική επαναχρησιμοποίηση [του Παρθενώνα ως Εκκλησία] η οποία εγγυήθηκε τη διατήρηση της αρχικής δομής.

Μένοντας αχρησιμοποίητοι, αρχαίοι ναοί σωριάστηκαν -υποβοηθούμενοι τις πιο πολλές φορές από κτίστες που αναζητούσαν υλικά. Κατά κανόνα, οι ναοί που εξακολουθούν να στέκονται στο πλήρες ύψος τους, ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ τους στους πρώτους χριστιανούς»

Στο πρωτότυπο: «Archaeologists see these adaptations as a godsend […] for it is Christian re-use that has regularly guaranteed the preservation of the original structure. Left unoccupied, ancient temples fall down - aided, as often as not, by later builders scavenging for materials. As a rule of thumb, temples that still stand to their full height, roof and all, owe their survival to the early Christians» (Beard Mary, «The Parthenon», Cambridge, Mass., Harvard University Press, 2002, σελ. 52).

«Το 1621 φθάνει στην Αθήνα ο απεσταλμένος του Λουδοβίκου ΙΓ΄ Louis Deshayes βαρώνος De Courmesnin. Ήταν ο ανιχνευτής.

Ο χρόνος, γράφει ο βαρώνος, έχει προξενήσει λιγώτερο κακό από όσο οι βαρβαρότητες των εθνών που τόσες φορές λεηλάτησαν την πόλη. «Ο Παρθενών είναι ακόμη όρθιος και άθικτος, έτσι που νομίζει κανείς πως χτίστηκε τώρα τελευταία»

Σιμόπουλος Κυριάκος, «Ξένοι Ταξιδιώτες στην Ελλάδα», τόμ. Α΄ (333-1700), 9η έκδ., Στάχυ, Αθήνα 1999, σελ. 575.

Περισσοτερα εδώ.....
http://www.oodegr.com/oode/epitheseis/gavras_1.htm

Aγαπητέ Kostaki, κάπου φάσκει κι αντιφάσκει ο Σιμόπουλος με βάση αυτά που μας έφερες από άλλο έργο του?

Τελικά ο Γαβράς έγινε ρεζίλι των σκυλιών!

Edited by - europaios2 on 31/07/2009 11:33:33

31/07/2009, 13:09:06
Δείτε και αυτό :

Και όμως ο Κώστας Γαβράς έκανε λάθος. Η περιβόητη σκηνή που κόπηκε από το φιλμάκι του δείχνει κάποια μαυροντυμένα ανθρωπάκια να γκρεμίζουν το άγαλμα της Αθηνάς από το δυτικό αέτωμα της εισόδου του Παρθενώνα γύρω στο 500 μχ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα μαυροντυμένα ανθρωπάκια είναι «ρασοφόροι ζηλωτές».

Να όμως που ατύχησε, διότι διασώζεται γραφική απεικόνιση του Παρθενώνα από το ζωγράφο Ζακ Κάρρευ (J. Carrey) από το 1674 κατά παραγγελία του τότε Γάλλου πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη De Nointel. Το σχέδιο εμφανίζει το...
άγαλμα της Αθηνάς στη θέση του και το αέτωμα σχεδόν ακέραιο. Άλλωστε ολόκληρος ο Παρθενώνας διατηρείτο ακέραιος τότε και ο Γάλλος πρέσβης τον περιέγραψε ως «θαύμα θαυμάτων». Δεκατρία χρόνια αργότερα τον κατέστρεψε ο Μοροζίνι

Διαβάζουμε στο http://users.thess.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/parthenonas/D.ae/d.ae.htm

Το δυτικό αέτωμα σωζόταν σχεδόν ακέραιο μέχρι το 1674, χρονολογία που το σχεδίασε ο J. Carrey. Μετά την έκρηξη της οβίδας του Μοροζίνι και μέχρι την αρπαγή των γλυπτών από τον Έλγιν αρκετά αγάλματα κομματιάστηκαν. Ο Έλγιν αφαίρεσε τα περισσότερα αγάλματα και άφησε το σύμπλεγμα του Κέκροπα με την Πάνδροσο και την Καλλιρρόη. Ο Ιλισός, δύο κομμάτια από δύο γυναικείες μορφές και κάποια θραύσματα από τα πρόσωπα των αλόγων είχαν ήδη πέσει και βρέθηκαν αργότερα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.
http://www.antinews.gr/?p=10421

ΠΗΓΗ : http://troktiko.blogspot.com/2009/07/blog-post_8939.html

31/07/2009, 13:41:42
Tελικά ο Γαβράς έγινε ρεζίλη των σκυλιών και η Εκκλησία για άλλη μια φορά δικαιώθηκε!

Το θέμα για μένα είναι έκανε όντως λάθος ο Γαβράς? ή το έκανε εσκεμμένα?

Προσωπική μου άποψη είναι ότι το έκανε εσκεμμένα.
Τη στιγμή που φτιάχνει ένα φιλμ για την Ακρόπολη! θα έπρεπε να το περάσει από κόσκινο!

Δεν απευθύνεται μόνο σε εμάς τους Έλληνες αλλά σε όλο τον κόσμο. Και η δημιουργία των όποιων εντυπώσεων είναι ευθύνη τεράστια.
Κάτι τέτοιο όμως δεν το έκανε, γιατί θα είχε βρει αυτά που εμείς με λίγο κόπο βρήκαμε.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι Χριστιανοί!, είχε ένα λόγο παραπάνω για να ελέγξει........όμως δεν το έκανε!!

Γιατί δεν έλεγξε?.....δεν το σκέφτηκε?.....ή το σκέφτηκε και πολύ καλά μάλιστα?

Οπότε, ακριβώς όπως κατηγορούν με την πρώτη ευκαιρία την Εκκλησία, ακριβώς έτσι θα κάνω κι εγώ!......να ανοιχτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Γαβρά! και να ελεγχθούν οι τελευταίες αγορές του!.....ενδεχομένως να τα τσέπωσε ο Γαβράς!......η κατασκευή πλαστών εντυπώσεων και συνειδήσεων απαιτεί μπόλικο παραδάκι......πόσα τσέπωσε για το φιλμ αυτό ο Γαβράς?......και από ποιους?

31/07/2009, 13:54:45
Δεν έχω δει το φιλμ, αλλά απ' τις περιγραφές ακούγεται ότι κάποιοι χτυπούν μάρμαρα και σ' αυτούς τους κάποιους η εκκλησία είδε ορθόδοξους ιερείς.

Πέραν του ότι ο έχων τη μύγα μυγιάζεται, συμβολικά ισχύει ο υπαινιγμός και δεν νομίζω να το αμφισβητεί κάποιος αυτό.

Μπορεί όχι το συγκεκριμένο μνημείο, αλλά ουκ ολίγα κατέστρεψαν οι "φωτισμένοι" οπαδοί του εβραιοχριστιανισμού, ανά τους αιώνες...

Γενικά λοιπόν, ο ισχυρισμός, αν είναι τέτοιος, του Γαβρά, ισχύει ιστορικά...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

http://www.mindfloga.blogspot.com/

http://diakiros.blogspot.com/

31/07/2009, 14:51:28
quote:
γιαπετ:
Δεν έχω δει το φιλμ, αλλά απ' τις περιγραφές ακούγεται ότι κάποιοι χτυπούν μάρμαρα και σ' αυτούς τους κάποιους η εκκλησία είδε ορθόδοξους ιερείς.

Πέραν του ότι ο έχων τη μύγα μυγιάζεται, συμβολικά ισχύει ο υπαινιγμός και δεν νομίζω να το αμφισβητεί κάποιος αυτό.

Μπορεί όχι το συγκεκριμένο μνημείο, αλλά ουκ ολίγα κατέστρεψαν οι "φωτισμένοι" οπαδοί του εβραιοχριστιανισμού, ανά τους αιώνες...

Γενικά λοιπόν, ο ισχυρισμός, αν είναι τέτοιος, του Γαβρά, ισχύει ιστορικά...

Γενικά οι κατηγορίες κατά του Χριστιανισμού πέφτουν στο κενό.....μαζί με τους κατασκευαστές τους.

Edited by - europaios2 on 31/07/2009 16:21:19